EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61989TJ0034

Περίληψη της αποφάσεως

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-34/89 και Τ-67/89

Mario Costacurta

κατά

Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

«Υπάλληλος — Κατάργηση του επιδόματος συντηρούμενου τέκνου και του σχολικού επιδόματος»

Απόφαση του Πρωτοδικείου ( τρίτο τμήμα ) της 13ης Μαρτίου 1990   94

Περίληψη της αποφάσεως

  1. Υπάλληλοι – Αποδοχές – Οικογενειακά επιδόματα – Σχολικό επίδομα – Προϋποθέσεις χορηγήσεως

    (Κανονισμός υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα VII, άρθρο 3)

  2. Υπάλληλοι – Αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντος – Προϋποθέσεις – Προφανώς αντικανονική καταβολή – Έννοια

    (Κανονισμός υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 85)

  3. Υπάλληλοι – Αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντος – Προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης – Προϋποθέσεις

    (Κανονισμός υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 85)

  1.  Το άρθρο 3 του παραρτήματος VII του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων, κατά το οποίο το τέκνο για το οποίο ζητείται το σχολικό επίδομα πρέπει να « φοιτά κανονικά και κατά πλήρη απασχόληση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα », πρέπει να ερμηνευτεί υπό την έννοια ότι ο οικείος σπουδαστής είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί πράγματι το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως που προβλέπεται από την κανονιστική ρύθμιση του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο φοιτά.

    Άσκηση που πραγματοποιεί ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να εξομοιωθεί με κανονική φοίτηση και, συνεπώς, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορηγήσεως του σχολικού επιδόματος, παρά μόνο στην περίπτωση που το Πανεπιστήμιο θεωρεί την άσκηση ως αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος που προβλέπεται για την απόκτηση του διπλώματος περατώσεως των σπουδών. Αντιθέτως, η απλή συμφωνία ή η τυχόν υποστήριξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν αρκούν για να δικαιολογηθεί η χορήγηση του επιδόματος.

  2.  Η έκφραση «τόσο εμφανής», η οποία χαρακτηρίζει την αντικανονικότητα καταβολής της οποίας ζητείται η επιστροφή, βάσει του άρθρου 85 του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως, δεν σημαίνει ότι ο υπάλληλος απαλλάσσεται από κάθε προσπάθεια σκέψεως ή ελέγχου.

    Η προϋπόθεση η σχετική με τον προφανώς αντικανονικό χαρακτήρα της καταβολής του σχολικού επιδόματος, η καταβολή του οποίου μπορεί να μεταβάλλεται με πραγματικά στοιχεία που μόνο ο υπάλληλος μπορεί να δηλώσει στη διοίκηση, πληρούται όταν ο ενδιαφερόμενος αντί να προβεί σε επαλήθευση από τις αρμόδιες αρχές, περιορίζεται να στηριχθεί σε προσωπική και αμφίβολη ερμηνεία του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως και παραλείπει να ειδοποιήσει πάραυτα την αρμόδια υπηρεσία, για την επελθούσα μεταβολή της οικογενειακής του καταστάσεως, μεταβολή που αναμφισβητήτως ήταν σημαντική, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη ρητή υποχρέωση του να ενημερώνει τη διοίκηση για κάθε μεταβολή που μπορεί να συνεπάγεται τροποποίηση του δικαιώματος επί επιδομάτων, με συνέπεια την παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

  3.  Οι προβαλλόμενοι εκ μέρους υπαλλήλου λόγοι που αφορούν την παράβαση τόσο του άρθρου 85 του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως όσο και της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της οποίας έκφραση αποτελεί ακριβώς το άρθρο 85, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σχέση με απόφαση που διατάσσει την εντός ευλόγου χρόνου επιστροφή σχολικού επιδόματος που είχε αντικανονικώς χορηγηθεί, εφόσον η χορήγηση του σχολικού επιδόματος, του οποίου ζητείται η επιστροφή, είχε αποφασισθεί λόγω της παραλείψεως του ενδιαφερομένου να δηλώσει νομοτύπως και ευθύς μετά την επέλευση της την αλλαγή της οικογενειακής του καταστάσεως.

Top