EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0560

Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων

Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η σύνοψη έχει αρχειοθετηθεί και δεν επικαιροποιείται. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, βλ. 'Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη' .

Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 560/2014 σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θεσπίζει μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με την ονομασία κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (KE BB) για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων με σκοπό την ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

H KE BB επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ορυκτά προϊόντα, να επιτύχει τους στόχους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσει μια πιο πράσινη ανάπτυξη. Έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτήσει έργα έρευνας και καινοτομίας και να προωθήσει νέες διατομεακές συμπράξεις, αξιοποιώντας βιομάζα και βιολογικά απόβλητα για να παράγει νέα, πιο οικολογικά καύσιμα, χημικά και συστατικά τροφίμων χωρίς ορυκτά.

Η ΚΕ ΒΒ περιλαμβάνει κλάδους όπως η γεωργία, τα γεωργικά τρόφιμα, οι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας, η δασοκομία/χαρτοβιομηχανία, τα χημικά και η ενέργεια. Οι εν λόγω βιομηχανίες έχουν αναγνωριστεί στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» της ΕΕ ως καίριας σημασίας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της επαναβιομηχάνισης και της αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών, και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.

Έμφαση

Για την επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ σε μια βιοοικονομία, η ΚΕ ΒΒ επικεντρώνεται στα ακόλουθα:

  • στη δημιουργία νέων αξιακών αλυσίδων που θα βασίζονται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων συλλογής και εφοδιασμού βιομάζας, και στη βελτιωμένη χρήση των πρώτων υλών βιομάζας, με παράλληλη εύρεση νέων χρήσεων για τη βιομάζα από απόβλητα και φυτά (ξυλοκυτταρίνη)·
  • στη μετάβαση των υπαρχόντων αξιακών αλυσίδων σε νέα επίπεδα, βελτιστοποιώντας τις πρώτες ύλες και τις παράπλευρες βιομηχανικές ροές (υποπροϊόντα που ανακυκλώνονται), και εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα με προστιθέμενη αξία στην αγορά, ενισχύοντας, ως αποτέλεσμα, την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ και των βιομηχανιών της ΕΕ που βασίζονται στα δάση·
  • στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και μέσω της δημιουργίας προηγμένων βιοδιυλιστηρίων για την επεξεργασία της βιομάζας σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων.

Διαχείριση

Η ΚΕ ΒΒ είναι μια νομική οντότητα που έχει θεσπιστεί για τον σκοπό που ορίζει το άρθρο 187 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το οποίο προβλέπει συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ στο πεδίο της βιομηχανικής έρευνας). Καθορίζει το δικό της στρατηγικό ερευνητικό θεματολόγιο και χρηματοδοτεί έργα που επιλέγονται κατόπιν προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που δημοσιεύονται στη σελίδα των βιομηχανιών βιοπροϊόντων. Ως γενικό κανόνα, η κοινή επιχείρηση εφαρμόζει τους κανόνες συμμετοχής του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Το άρθρο 209 του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ προβλέπει νέους, λιγότερο αυστηρούς κανόνες ειδικά προσαρμοσμένους για οργανισμούς ΣΔΙΤ της ΕΕ.

Τις ΒΒ διαχειρίζεται ένας εκτελεστικός διευθυντής με τη στήριξη του εκτελεστικού γραφείου. Η ΚΕ έχει ένα διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει τη συνολική ευθύνη για τις δραστηριότητες της ΚΕ. Λαμβάνει συμβουλές από επιστημονική επιτροπή για επιστημονικές προτεραιότητες. Υπάρχει επίσης μια ομάδα εκπροσώπων κρατών των BB που εκπροσωπεί τις χώρες που συμμετέχουν. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ψηφοφορίας που έχουν καθοριστεί από την ΚΕ.

Προϋπολογισμός

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ στην ΚΕ ΒΒ, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων ΕΖΕΣ, ανέρχεται σε 975 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω ποσό πρέπει να συμπληρώνεται με γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Η ΚΕ επιδιώκει επίσης να αναπτύξει συνέργειες με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/121 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 560/2014. Επιβεβαιώνει την υποχρέωση της κοινοπραξίας βιομηχανιών βιοπροϊόντων και των οντοτήτων που την απαρτίζουν να παράσχουν το πλήρες ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που καθορίζεται στον κανονισμό, αλλά επιτρέπει οι εν λόγω συνεισφορές να καταβάλλονται όχι μόνο ως πληρωμές στην ΚΕ των ΒΒ αλλά και ως χρηματοδοτικές συνεισφορές, ιδίως σε δικαιούχους επιχορηγήσεων που χρηματοδοτούνται από την ΚΕ των ΒΒ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 27η Ιουνίου 2014.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (ΕΕ L 169 της 7.6.2014, σ. 130-151)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/121 του Συμβουλίου, της 23ης Ιανουαρίου 2018, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 560/2014 σχετικά με την κοινή επιχείρηση Βιομηχανιών Βιοπροϊόντων (ΕΕ L 22 της 26.1.2018, σ. 1-2)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος πλαίσιο «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104-173)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης

τελευταία ενημέρωση 16.05.2018

Επάνω