This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 12016E257
Ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια
Ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:
Άρθρο 19 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Άρθρο 257 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Υπάρχουν πολλά δικαστήρια που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο και δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει διάκριση της δικαιοδοσίας τους. Σκοπός αυτής της σύνοψης είναι η παρουσίαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και η διάκριση μεταξύ αυτών που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αυτών που ανήκουν σε διεθνείς οργανισμούς.
Δικαστήρια της ΕΕ
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αναφέρεται σε ολόκληρο το δικαστικό σύστημα της ΕΕ. Αποτελείται από 2 δικαστήρια:
Δικαστήριο
Το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί προσφυγών που ασκούνται από χώρες της ΕΕ ή θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μπορεί να έχει επίσης δικαιοδοσία έσχατης λύσης σε αποφάσεις που λαμβάνονται από το Γενικό Δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνει αποφάσεις μόνο για νομικά ζητήματα και όχι για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.
Γενικό Δικαστήριο
Το Γενικό Δικαστήριο συνδέεται με το Δικαστήριο και σκοπό έχει να μειώνει τον φόρτο εργασίας του Δικαστηρίου. Το Γενικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία εκδίκασης προσφυγών πρώτου βαθμού που ασκούνται από χώρες της ΕΕ ή φυσικά πρόσωπα στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις συνθήκες.
Ειδικευμένα δικαστήρια
Σύμφωνα με το άρθρο 257 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εξειδικευμένα δικαστήρια μπορούν να συσταθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Τα εν λόγω δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία πρώτου βαθμού σε ορισμένες κατηγορίες προσφυγών που αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δημόσια Διοίκησης συστάθηκε το 2005 για την εκδίκαση διαφορών στην οποία εμπλέκονταν διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ. Το δικαστήριο έχει διαλυθεί και, από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και οι αρμοδιότητές του έχουν μεταβιβαστεί στο Γενικό Δικαστήριο.
Διαφορετικοί τύποι προσφυγών
Το ΔΕΕ είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Έχει δικαιοδοσία επί προσφυγών που ασκούνται από χώρες της ΕΕ, θεσμικά όργανα της ΕΕ και πολίτες της ΕΕ. Υπάρχουν διάφορα είδη προσφυγών:
Διεθνή δικαστήρια
Υπάρχουν πολλά δικαστήρια που εκδικάζουν διαφορές σε διεθνές επίπεδο και έχουν την έδρα τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο, τα εν λόγω δικαστήρια δεν λειτουργούν υπό την αιγίδα της ΕΕ. Τα εν λόγω δικαστήρια είναι τα εξής:
* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ
Άρθρο 19 της Συνθήκης της για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 27)
Άρθρο 257 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 160)
τελευταία ενημέρωση 22.08.2016