EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

GSA - Ευρωπαϊκός οργανισμός των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ (2021-2027) — Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα' for an updated information about the subject.

GSA - Ευρωπαϊκός οργανισμός των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ιδρύσει οργανισμό με καθήκον τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των ευρωπαϊκών επενδύσεων στα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) ως προς τα οφέλη για τους χρήστες καθώς και την οικονομική μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη σύσταση Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, την ακύρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ιδρύσει οργανισμό με καθήκον τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των ευρωπαϊκών επενδύσεων στα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) ως προς τα οφέλη για τους χρήστες καθώς και την οικονομική μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 ιδρύει τον ευρωπαϊκό οργανισμό παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS), μετονομάζοντας την πρώην εποπτική αρχή του ευρωπαϊκού GNSS και τροποποιώντας τα καθήκοντά της.

Εφαρμόζει τις ρυθμίσεις δημόσιας διαχείρισης για τα προγράμματα GNSS για τα έτη 2014-2020, οι οποίες θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013. Ο Οργανισμός δεν είναι πλέον υπεύθυνος για τη διαχείριση των δημόσιων συμφερόντων που συνδέονται με τα προγράμματα GNSS (καθήκον που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο οργανισμός GNSS είναι ένα όργανο σε επίπεδο ΕΕ, υπεύθυνο για τα ακόλουθα:

  • διασφάλιση διαπίστευσης ασφαλείας * για τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης·
  • λειτουργία του κέντρου παρακολούθησης ασφαλείας του Galileo·
  • συμμετοχή στην προώθηση και εμπορία των υπηρεσιών GNSS· και
  • εκτέλεση άλλων καθηκόντων, τα οποία αναθέτει η Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων Galileo και EGNOS, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης προγράμματος.

Δομή

Ο Οργανισμός αποτελείται από τρία όργανα:

  • 1.

    το διοικητικό συμβούλιο: αρμόδιο να διασφαλίζει ότι ο Οργανισμός εκπληρώνει τα καθήκοντά του, αλλά επίσης για τους πόρους και για δημοσιονομικά ζητήματα σχετικά με τη διαπίστευση ασφαλείας,

  • 2.

    τον εντεταλμένο διευθυντή: που διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο και είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και εκπροσώπηση του Οργανισμού,

  • 3.
    το συμβούλιο διαπίστευσης ασφαλείας: το όποιο έχει αναλάβει τη διαπίστευση ασφαλείας, μέσω της εξακρίβωσης της συμβατότητας των συστημάτων με τις απαιτήσεις ασφαλείας που προϋπήρχαν όλων των σημαντικών αποφάσεων προγραμματισμού, όπως:
    • την έγκριση για τη στρατηγική διαπίστευσης ασφαλείας,
    • την εκτόξευση δορυφόρων,
    • την εξουσιοδότηση να τίθενται σε λειτουργία τα συστήματα και οι σταθμοί εδάφους *.

Ανεξαρτησία των εργασιών διαπίστευσης συστημάτων ασφάλειας

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 512/2014 με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με τη νέα δομή διαχείρισης για το ευρωπαϊκό GNSS που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013. Οι αλλαγές που προβλέπονται διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων σε σχέση με τα συστήματα διαπίστευσης ασφαλείας καθώς και τον διαχωρισμό μεταξύ αυτών και των άλλων εργασιών του Οργανισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

  • διευρυμένες εξουσίες για το συμβούλιο διαπίστευσης ασφαλείας
  • το συμβούλιο διαπίστευσης ασφαλείας, και όχι το διοικητικό συμβούλιο, είναι αρμόδιο για την προετοιμασία και έγκριση του προγράμματος του Οργανισμού όσον αφορά τις επιχειρήσεις του προγράμματος που σχετίζονται με τις εργασίες διαπίστευσης ασφαλείας του συστήματος
  • ο/η πρόεδρος του συμβουλίου διαπίστευσης ασφαλείας οφείλει να διαχειρίζεται τις δραστηριότητες διαπίστευσης ασφαλείας και να εξασφαλίζει την εφαρμογή τους.

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Από τις 9 Νοεμβρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο του ευρωπαϊκού οργανισμού των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Διαπίστευση ασφαλείας: εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς που έχουν καταρτισθεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Για τις γενικές αρχές για τη διαπίστευση ασφαλείας, τις ευθύνες και τα καθήκοντα, βλ. κεφάλαιο ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010.

* Σταθμοί εδάφους: επίγεια εγκατάσταση εξοπλισμένη να λαμβάνει, ή να λαμβάνει και να μεταδίδει, σήματα από ή προς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010

9.11.2010

-

ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 11-21

Πράξεις τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013

23.12.2013

-

ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 1-24

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 512/2014

23.5.2014

-

ΕΕ L 150 της 20.5.2014, σ. 72-92

τελευταία ενημέρωση 06.08.2015

Top