EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Ιορδανία

Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Ιορδανία

 

ΣΫΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας

Απόφαση 2011/348/ΕΚ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ιορδανίας

Απόφαση 2011/343/ΕΕ για τη σύναψη της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας

Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ιορδανίας, αφετέρου, για συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Ιορδανίας στα προγράμματα της ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ;

  • Η συμφωνία θεσπίζει μια επίσημη δομή και γενικούς κανόνες συνεργασίας στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και της Ιορδανίας, με σκοπό την προαγωγή, την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων συνεργασίας κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Η απόφαση 2011/348/ΕΚ του Συμβουλίου εγκρίνει την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας.
  • Η απόφαση 2011/343/EE σηματοδοτεί τη σύναψη της συμφωνίας.
  • Λόγω της υποστήριξης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη συμμετοχή των χωρών εταίρων της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας στους οργανισμούς της ΕΕ και τα προγράμματα της ΕΕ με βάση τις επιδόσεις τους, και εφόσον το επιτρέπουν οι νομικές βάσεις, το πρωτόκολλο καθορίζει ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Ιορδανίας σε κάθε συγκεκριμένο ενωσιακό πρόγραμμα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα μέρη συμφωνούν ότι θα ενθαρρύνουν, θα αναπτύξουν και θα διευκολύνουν επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας βασίζονται σε ένα σύνολο αρχών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

  • προώθηση της κοινωνίας της γνώσης στην υπηρεσία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μερών·
  • αμοιβαία οφέλη βάσει συνολικής ισορροπίας των πλεονεκτημάτων·
  • αμοιβαία πρόσβαση στις δραστηριότητες των ερευνητικών προγραμμάτων και έργων που αναλαμβάνει έκαστο των μερών·
  • έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών·
  • κατάλληλη ανταλλαγή και προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·
  • συμμετοχή και χρηματοδότηση με βάση τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς των συμβαλλόμενων μερών.

Συνεργασία

Οι νομικές οντότητες* που είναι εγκατεστημένες στην Ιορδανία δύνανται να συμμετέχουν σε έμμεσες δραστηριότητες συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία (Ορίζων Ευρώπη) σύμφωνα με τους κανόνες και τους όρους και τις προϋποθέσεις του.

Οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα της Ιορδανίας σε τομείς αντίστοιχους με τους τομείς του προγράμματος-πλαίσιο υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτές που ισχύουν για τις νομικές οντότητες της Ιορδανίας.

Η συνεργασία υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται ή αναφέρονται στο παράρτημα I της συμφωνίας. Οι αρχές σχετικά με την κατανομή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παρατίθενται στο παράρτημα II.

Οι δραστηριότητες συνεργασίας δύνανται, για παράδειγμα, να λαμβάνουν τις ακόλουθες μορφές:

  • τακτικός πολιτικός διάλογος στον τομέα της έρευνας·
  • ανταλλαγές επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών·
  • ανταλλαγές ερευνητών, μηχανικών και τεχνικών·
  • ανταλλαγές εξοπλισμού, υλικών και υπηρεσιών δοκιμών·
  • επιμόρφωση στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη·
  • συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των δύο μερών σε θεματικά σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια·
  • αμοιβαία πρόσβαση στις επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες που καλύπτει η παρούσα συνεργασία· και
  • τυχόν άλλες ρυθμίσεις που εγκρίνονται από τη μεικτή επιτροπή επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΕΕ–Ιορδανίας, η οποία διαχειρίζεται την εφαρμογή της συμφωνίας.

Επιπλέον, οι αρχές της Ιορδανίας και η Επιτροπή συμφωνούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα και τις νέες δυνατότητες συνεργασίας.

Η ΕΕ και η Ιορδανία συμφωνούν ότι θα επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση και διαμονή ερευνητών στις αντίστοιχες επικράτειές τους, καθώς και τη διακίνηση αγαθών που προορίζονται για χρήση στο πλαίσιο τέτοιων δραστηριοτήτων, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Ιορδανία πρέπει να συμβάλλει οικονομικά στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ ανάλογα με τα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Ιορδανία. Ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών της Ιορδανίας καθορίζει τους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις, ιδίως την οικονομική συνεισφορά και τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Ιορδανίας σε κάθε πρόγραμμα.

Η Ιορδανία συμμετέχει στην πρωτοβουλία Εταιρική Σχέση στους Τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), που θεσπίστηκε δυνάμει της απόφασης (ΕΕ) 2017/1324 (βλ. σύνοψη). Η PRIMA αποσκοπεί στη συγκέντρωση των γνώσεων και των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ και των συμμετεχουσών χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν ικανότητες έρευνας και καινοτομίας, καθώς και γνώσεις και κοινές καινοτόμες λύσεις για το νερό και τα αγροδιατροφικά συστήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Η ΕΕ θα συνεισφέρει ποσό ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζων 2020 στην PRIMA.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΫΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαρτίου 2011 και εφαρμόζεται προσωρινά από την υπογραφή της στις 30 Νοεμβρίου 2009.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Ιορδανία είναι μία από τις χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας.

Το 2002, τέθηκε σε ισχύ η ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης (βλ. σύνοψη) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ιορδανίας, αφετέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία με την Ιορδανία στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Νομικές οντότητες. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ή κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο έχει συσταθεί σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο που εφαρμόζεται στον τόπο εγκατάστασής του, ή το δίκαιο της ΕΕ ή το διεθνές δίκαιο, διαθέτει νομική προσωπικότητα και έχει την ικανότητα, ιδίω ονόματι, να είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων οιασδήποτε φύσεως.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας περί επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας (ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 108-114).

Απόφαση 2011/343/ΕΕ του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 1).

Απόφαση 2011/348/ΕΚ του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2009, για την υπογραφή, και την προσωρινή εφαρμογή, εξ ονόματος της Κοινότητας, της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αφενός, και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας αφετέρου (ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 107).

Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, αφετέρου, για συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στα προγράμματα της Ένωσης (ΕΕ L 117 της 27.4.2013, σ. 2-5).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση (ΕE) 2017/1324 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού πλείονα κράτη μέλη (ΕΕ L 185 της 18.7.2017, σ. 1-15).

Ενημέρωση σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας περί επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας (ΕΕ L 116 της 28.4.2012, σ. 1).

Ευρωμεσογειακή συμφωνία περί συνδέσεως μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, αφετέρου — Πρωτόκολλο 1 σχετικά με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή στην Κοινότητα γεωργικών προϊόντων καταγωγής Ιορδανίας — Πρωτόκολλο 2 σχετικά με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή στην Ιορδανία γεωργικών προϊόντων καταγωγής Κοινότητας — Πρωτόκολλο 3 σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα ή προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας — Πρωτόκολλο 4 σχετικά με την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ διοικητικών αρχών σε τελωνειακά ζητήματα — Κοινές δηλώσεις — Tελική Πράξη (ΕΕ L 129 της 15.5.2002, σ. 3-176).

τελευταία ενημέρωση 07.06.2024

Top