This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Towards an EU-Brazil strategic partnership
Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Βραζιλίας
Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Βραζιλίας
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Βραζιλίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Βραζιλία με προοπτική να καταστεί στενότερη και συγχρόνως να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο εταίρων. Η στενότερη συνεργασία θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αντιμετώπιση των κοινών στόχων, τόσο σε περιφερειακό (σταθερότητα και ευημερία της Λατινικής Αμερικής, σχέσεις με την ομάδα Mercosur) όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο (εξάλειψη της φτώχειας, περιβάλλον, ενέργεια κ.λπ.).
ΠΡΑΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 30ής Μαΐου 2007 με τίτλο: «Για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βραζιλίας» [COM(2007) 281 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
ΣΥΝΟΨΗ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης ως πλαίσιο για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Βραζιλία (το θέμα αυτό ανέκυψε κατά τη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2007). Στόχος της εταιρικής αυτής σχέσης είναι να καταστεί στενότερη η συνεργασία στους τομείς κοινών συμφερόντων. Τόσο ο περιφερειακός όσο και ο διεθνής ρόλος της Βραζιλίας την καθιστούν πράγματι προνομιούχο συνομιλητή της ΕΕ.
Το κοινό πρόγραμμα
Η ενίσχυση του πολυμερισμού αποτελεί στόχο κοινού συμφέροντος για τη Βραζιλία και την ΕΕ εφόσον ενδείκνυται ιδίως προκειμένου να ανταποκριθούν στις διεθνείς προκλήσεις. Η σύσφιξη της συνεργασίας με τους διεθνείς οργανισμούς [Ηνωμένα Έθνη (EN) (ES) (FR), Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) (EN) (ES) (FR)] θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μέσον έκφρασης κοινών απόψεων και λήψης κοινών πρωτοβουλιών. Ομοίως, απαιτείται αποτελεσματικότερος συντονισμός ορισμένων ενεργειών τους, όπως π.χ. για τη διατήρηση της ειρήνης, την υποστήριξη του κοινού καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων ή τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα.
Τα δικαιώματα του ανθρώπου, η δημοκρατία και η καλή διακυβέρνηση είναι οι κοινές αξίες των οποίων το σεβασμό προωθούν οι εταίροι μέσω της προαγωγής διεθνών προτύπων και μέσων, ιδίως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η συνεργασία για την προώθηση των αξιών αυτών θα πρέπει ωστόσο να βελτιωθεί.
Η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ) (EN) (ES) (FR) και η περιφερειακή και κοινωνική ανάπτυξη αποτελούν έναν άλλο τομέα κοινού συμφέροντος. Εφόσον η Βραζιλία έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμμετάσχει στην εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων, επιβάλλεται η στενότερη συνεργασία των δύο εταίρων. Τα θεματικά προγράμματα τα οποία εφαρμόζουν από κοινού μεταξύ τους για τις μεταρρυθμίσεις ή την κοινωνική ανάπτυξη είναι τα καταλληλότερα μέσα, γι' αυτό και σκόπιμο είναι να εφαρμοσθούν και στην Κοινότητα των πορτογαλόφωνων κρατών (τριγωνική συνεργασία). Η Βραζιλία έχει επίσης εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για τη βελτίωση της περιφερειακής και πολιτικής ανάπτυξης, οι οποίες την καθιστούν λιγότερο εξαρτώμενη από την ενίσχυση. Ωστόσο, το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο στενότερου διαλόγου με βάση την ανταλλαγή εμπειριών.
Χάρη στο γεγονός ότι διαθέτει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, η Βραζιλία αποτελεί έναν σημαντικότατο εταίρο για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι εταίροι οφείλουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα, επιτυγχάνοντας έτσι τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη βελτίωση της βιοποικιλότητας έως το 2010, καθώς και τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια γενική συμφωνία μετά το 2012. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της μόλυνσης που προκαλείται από τον υδράργυρο ή ακόμη η εφαρμογή αειφόρων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής αποτελούν επίσης άλλες κοινές προκλήσεις.
Η επιδίωξη να συνεχισθεί ο διάλογος στον τομέα της ενέργειας που άρχισε το 2007 θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρυθμιστικής και τεχνικής συνεργασίας και θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ενεργειακή βιωσιμότητα, την αποτελεσματική ασφάλεια καθώς και τη σταθερή και διαρκή ανάπτυξη. Δεδομένου του μείγματος των ενεργειακών πηγών της ΕΕ με ορίζοντα το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, στον τομέα των οποίων η Βραζιλία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, αποτελούν επίσης κοινές προκλήσεις.
Η συνεργασία των δύο εταίρων θα αποβεί προς όφελος της σταθερότητας και της ευημερίας στη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία διαδραματίζει ήδη ουσιαστικό ρόλο στον τομέα αυτό, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διμερές επίπεδο. Η κοινωνική συνοχή αντιπροσωπεύει στην περίπτωση αυτή ένα κοινό πλαίσιο δράσης, είτε κατά τις διασκέψεις ΕΕ-ΛΑΚ (Λατινική Αμερική-χώρες της Καραϊβικής) είτε στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών.
Λόγω του κύρους και της επιρροής της, η Βραζιλία καλείται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της Mercosur, η οποία θα επωφεληθεί από την εμπειρία της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Η ολοκλήρωση της Mercosur (EN) (ES) (FR) αντιπροσωπεύει άλλο ένα διακυβευόμενο συμφέρον για την ΕΕ, η οποία επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών συνάπτοντας μια πλήρη και ισορροπημένη συμφωνία.
Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις πρέπει και αυτές να συσφιχθούν. Η στρατηγική εταιρική σχέση θα συμβάλει στην εντατικοποίηση της συνεργασίας και του διαλόγου στους τομείς κοινών συμφερόντων και θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης όσο στην κοινωνική συνοχή. Η χάραξη σαφών και σταθερών πλαισίων, οι διμερείς συμφωνίες και η συμμετοχή της Βραζιλίας σε ορισμένα κοινωνικά προγράμματα αποτελούν επίσης σημαντικά μέσα για τη σύσφιξη των σχέσεων. Το βάρος θα δοθεί στο εμπόριο και στις επενδύσεις (και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές), στον οικονομικό και χρηματοδοτικό τομέα, στην κοινωνία των πληροφοριών, στη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών των επικοινωνιών (ΤΠΕ), στα εναέρια και θαλάσσια μέσα μεταφοράς, στις επιστήμες, στις τεχνολογίες και τις καινοτομίες προτεραιότητας, καθώς και στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (Galileo).
Στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας, η ΕΕ και η Βραζιλία οφείλουν να συνεργασθούν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, σε διμερή και πολυμερή πλαίσια. Σκόπιμο είναι να συναφθεί συμφωνία σχετικά με την απαλλαγή θεώρησης για βραχυπρόθεσμη παραμονή, ώστε να εξασφαλισθεί αμοιβαιότητα στην αντιμετώπιση των ευρωπαίων και βραζιλιανών υπηκόων.
Τέλος, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών αποτελεί μια άλλη πτυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Οι ανταλλαγές στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης που υποστηρίζονται από τα κοινοτικά προγράμματα [AlίAN (EN) (ES) (FR), Erasmus Mundus και ALFA (EN) (ES) (FR)] θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Η γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως π.χ. η UNESCO. Οι επαφές μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών, αφενός, και των επιχειρήσεων, αφετέρου, πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία σε δράση» ή στο περιθώριο των συνόδων κορυφής.
Πλαίσιο
Η στρατηγική εταιρική σχέση θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βραζιλίας οι οποίες βασίζονται σήμερα στη συμφωνία-πλαίσιο του 1992 και στη συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας EE-Mercosur του 1995.
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Κοινή δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής EE-Βραζιλίας στις 4 Ιουλίου 2007 στη Λισσαβόνα (EN) (pdf).
Κατά την πρώτη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποίησαν στη Λισσαβόνα στις 4 Ιουλίου 2007, η ΕΕ και η Βραζιλία εγκαινίασαν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση, η εφαρμογή της οποίας βασίζεται σε ένα πλαίσιο δράσης. Οι δύο εταίροι ανέλαβαν έτσι τη δέσμευση να ανταποκριθούν από κοινού στις διεθνείς προκλήσεις (ειρήνη και ασφάλεια, μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, εξάλειψη της φτώχειας, αντιμετώπιση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθώς και του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών κ.τ.λ.) ενισχύοντας τον πολιτικό τους διάλογο αλλά και υποστηρίζοντας συγχρόνως τον πολυμερή του χαρακτήρα. Παράλληλα, συμφώνησαν να ενισχύσουν τον πολιτικό και τομεακό τους διάλογο (θαλάσσιες μεταφορές, κοινωνία της πληροφορίας, περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη), να δρομολογήσουν νέους διαλόγους (ενέργεια, απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις, περιφερειακή ανάπτυξη, πολιτιστικά θέματα και εκπαίδευση) και να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό διαβουλεύσεων για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα. Ανέλαβαν επίσης την υποχρέωση να επεκτείνουν και να συσφίξουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις (ελευθέρωση του εμπορίου, ενθάρρυνση των επενδύσεων, σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Mercosur, έναρξη διαλόγου για τα μακροοικονομικά και χρηματοδοτικά θέματα κ.τ.λ.).
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.12.2007