Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Οικονομική και νομισματική συλλογή δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οικονομική και νομισματική συλλογή δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2533/98 — συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συλλέγει ένα πλήρες φάσμα δεδομένων σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σ' αυτό το καθήκον επικουρείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ΕΕ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ενισχύει τη θέση της ΕΚΤ προκειμένου να συλλέγει στατιστικές πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Το δικαίωμα της ΕΚΤ να συλλέγει στατιστικές πληροφορίες περιορίζεται στον πληθυσμό αναφοράς παροχής στοιχείων*.

Θεσπίζει τις εξουσίες της ΕΚΤ να καθορίζει τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων του πληθυσμού αναφοράς παροχής στοιχείων.

Το 2015 ο κανονισμός τροποποιήθηκε προκειμένου να καταστήσει δυνατή τη διαβίβαση εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών μεταξύ του ΕΣΚΤ και άλλων αρχών της ΕΕ ή των χωρών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των αγορών, των υποδομών ή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιπλέον, το ΕΣΚΤ μπορεί να διαβιβάσει εμπιστευτικές στατιστικές πληροφορίες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, οποιαδήποτε μεταβίβαση δεδομένων υπό το πρίσμα της τροποποίησης του 2015 περιορίζεται σε ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου η αρχή ή ο οργανισμός υποδοχής να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η ΕΚΤ επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τον φόρτο εργασίας για την παροχή στατιστικών στοιχείων με την όσο το δυνατόν συχνότερη χρήση υφιστάμενων πόρων. Λαμβάνει επίσης υπόψη τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα.

Η ΕΚΤ συνεργάζεται στενά με το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ), το οποίο περιλαμβάνει τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ.

Αρχές

Κατά την ανάπτυξη, κατάρτιση και διάδοση στατιστικών, το ΕΣΚΤ διέπεται από τις αρχές:

  • της αμεροληψίας (ουδετερότητα και ισότιμη πρόσβαση για όλους τους χρήστες),
  • της αντικειμενικότητας (συστηματικότητα, αξιοπιστία και απουσία προκαταλήψεων),
  • της επαγγελματικής ανεξαρτησίας (απουσία πολιτικών παρεμβάσεων),
  • της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας,
  • του στατιστικού απορρήτου (σεβασμός για τις εμπιστευτικές πληροφορίες που σχετίζονται με ενιαίες στατιστικές μονάδες),
  • της ελαχιστοποίησης του φόρτου εργασίας για την παροχή στατιστικών στοιχείων και
  • της υψηλής ποιότητας απόδοσης.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει:

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την οργάνωσή τους στον τομέα της στατιστικής προκειμένου να συνεργαστούν με το ΕΣΚΤ.

Τύποι πληροφοριών που συλλέγονται

Τα δεδομένα που συλλέγονται καλύπτουν συγκεκριμένα:

  • νομισματικές και χρηματοπιστωτικές στατιστικές,
  • στατιστικές τραπεζογραμματίων (π.χ. αποθέματα και ροές τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία),
  • πληρωμές και στατιστικές των συστημάτων πληρωμών,
  • στατιστικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
  • στατιστικές σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών (π.χ. το μερίδιο του ευρώ ως νόμισμα διακανονισμού/τιμολόγησης στο διεθνές εμπόριο),
  • στατιστικές σχετικά με τη διεθνή επενδυτική θέση.

Δικαίωμα επαλήθευσης

Αν μια μονάδα παροχής στοιχείων*, εγκατεστημένη σε μια χώρα της ευρωζώνης είναι ύποπτη για παράβαση των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων, η ΕΚΤ και η εθνική κεντρική τράπεζα έχουν το δικαίωμα να επαληθεύσουν την ακρίβεια των στατιστικών πληροφοριών ή να προβούν στην υποχρεωτική συλλογή τους.

Η ΕΚΤ ή η εθνική κεντρική τράπεζα της εν λόγω χώρας πρέπει να ενημερώσει τη μονάδα παροχής στοιχείων για την απόφασή της να ελέγξει τα στατιστικά που παρέχει ή να προβεί στην υποχρεωτική συλλογή τους. Εάν μια μονάδα παροχής στοιχείων αντιτίθεται στη διαδικασία επαλήθευσης, η χώρα στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της μονάδας παρέχει την απαραίτητη βοήθεια, εξασφαλίζοντας μεταξύ των άλλων στην ΕΚΤ και στην εθνική κεντρική τράπεζα την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Οι παρούσες διατάξεις εφαρμόζονται μόνο στις χώρες της ευρωζώνης.

Κυρώσεις

Οι μονάδες παροχής στοιχείων που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΚΤ. Οι ποινές κυμαίνονται από ημερήσια πληρωμή που δεν υπερβαίνει τα 10 000 ευρώ έως πρόστιμα ύψους 200 000 ευρώ. Η ΕΚΤ απαιτείται να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες που προβλέπονται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 2532/98 σχετικά με τις εξουσίες επιβολής κυρώσεων της ΕΚΤ.

Απόρρητο

Η στατιστική πληροφορία θεωρείται εμπιστευτική όταν είναι επαρκώς λεπτομερής έτσι ώστε να επιτρέπει την αναγνώριση της ταυτότητας των μονάδων παροχής στοιχείων ή οποιουδήποτε άλλου νομικού ή φυσικού προσώπου ή θεσμικής μονάδας, είτε άμεσα (από το όνομά τους, τη διεύθυνσή τους ή από έναν επίσημο κωδικό ταυτότητας) είτε έμμεσα διά της επαγωγικής μεθόδου.

Οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τον τρόπο χρήσης της στατιστικής ή άλλης διοικητικής πληροφορίας που έχουν παράσχει. Όπου κρίνεται αναγκαίο, οι μονάδες παροχής στοιχείων έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τη νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε για τη διαβίβαση και τα προστατευτικά μέτρα που θεσπίστηκαν.

Το ΕΣΚΤ πρέπει να χρησιμοποιεί την εμπιστευτική στατιστική πληροφορία αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός εάν:

  • η μονάδα παροχής στοιχείων ή το πρόσωπο ή η θεσμική μονάδα των οποίων μπορεί να αναγνωριστεί η ταυτότητα, έχουν δώσει ρητώς τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση της εν λόγω στατιστικής πληροφορίας για άλλους σκοπούς·
  • τη χρησιμοποιεί για τη διαβίβαση εμπιστευτικής στατιστικής πληροφορίας σε άλλα μέλη του ΕΣΣ·
  • τη χρησιμοποιεί για να επιτραπεί στους φορείς επιστημονικής έρευνας η πρόσβαση σε εμπιστευτικές στατιστικές πληροφορίες που δεν επιτρέπουν την άμεση αναγνώριση της ταυτότητας, (με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας και με την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση της εθνικής αρχής που παρέχει την πληροφορία)·
  • τη χρησιμοποιεί όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, όπου οι εμπιστευτικές στατιστικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται στον τομέα της προληπτικής εποπτείας·
  • τη χρησιμοποιεί όσον αφορά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, για την άσκηση των λειτουργιών εκτός αυτών που ορίζονται στο Πρωτόκολλο για το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Πληθυσμός αναφοράς παροχής στοιχείων: περιλαμβάνει κυρίως τις κεντρικές τράπεζες, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις χώρες της ΕΕ (εκτός από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία), ταχυδρομικές υπηρεσίες απευθείας μεταφοράς χρηματικών ποσών*, και νομικά και φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε χώρες της ευρωζώνης και που έχουν διεξάγει διασυνοριακές συναλλαγές ή έχουν εκδώσει τίτλους* ή ηλεκτρονικό χρήμα*. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν μονάδες παροχής στοιχείων υπό το πλαίσιο των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ.

* Μονάδες παροχής στοιχείων: υπό το πλαίσιο των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ, κάποιος ή όλοι από τον ως άνω πληθυσμό αναφοράς παροχής στοιχείων μπορούν να είναι μονάδες παροχής στοιχείων (π.χ. υποχρεούνται να παρέχουν στατιστικά στοιχεία) ανάλογα με τις περιστάσεις.

* Ταχυδρομικές υπηρεσίες απευθείας μεταφοράς χρηματικών ποσών: ανήκουν στον τομέα των «μη χρηματοδοτικών εταιρειών» και, επιπλέον της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, λαμβάνουν καταθέσεις από μη νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων για τους καταθέτες τους.

* Τίτλοι: χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως μετοχές εταιρειών και κρατικά ομόλογα, τα οποία συνήθως εκδίδονται προκειμένου να αντλήσει κεφάλαιο ο εκδότης τους.

* Ηλεκτρονικό χρήμα: χρήμα που ενώ υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, δεν υφίσταται σε φυσική μορφή. Μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής προσφοράς χρήματος αποτελείται από τραπεζογραμμάτια και κέρματα.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (EK) αριθ. 2533/98 του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 8-19)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 1071/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τη λογιστική κατάσταση του τομέα των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/33) (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 1-50)

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 1072/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/34) (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 51-72)

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/38) (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 73-93)

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 1074/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων όσον αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες απευθείας μεταφοράς χρηματικών ποσών οι οποίες αποδέχονται καταθέσεις από μη νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατοίκους της ζώνης του ευρώ (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/39) (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 94-106)

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 1075/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των χρηματοοικονομικών εταιρειών ειδικού σκοπού που ασχολούνται με συναλλαγές τιτλοποίησης (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/40) (ΕΕ L 297, 7.11.2013 της σ. 107-121)

τελευταία ενημέρωση 17.08.2015

Top