Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Λιμενικές υποδομές: ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων

Λιμενικές υποδομές: ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2005/65/ΕΚ σχετικά με την ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

  • Ο κύριος στόχος της οδηγίας είναι η εισαγωγή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας στους λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι του ενδεχομένου συμβάντων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια. Για να καταστεί αυτό δυνατό, η οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση ενός πλαισίου της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ασφάλεια υψηλού και ίσου επιπέδου σε όλους τους λιμένες της ΕΕ. Το πλαίσιο αυτό συνίστανται σε κοινούς βασικούς κανόνες για μέτρα ασφαλείας των λιμένων, μηχανισμό εφαρμογής των εν λόγω κανόνων, καθώς και προσήκοντες μηχανισμούς παρακολούθησης της συμμόρφωσης.
  • Η παρούσα οδηγία συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 725/2004 όσον αφορά την ασφάλεια στα πλοία και στις λιμενικές εγκαταστάσεις, και τα μέτρα που θέσπισε η Επιτροπή τον Μάιο του 2003 [COM(2003) 229 final]. Σε συνδυασμό, οι πράξεις αυτές παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την προστασία ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας των θαλάσσιων μεταφορών (από το πλοίο στον λιμένα, τη διεπαφή μεταξύ πλοίου και λιμένα και ολόκληρης της λιμενικής περιοχής) έναντι του κινδύνου παράνομων επιθέσεων στην επικράτεια της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Η οδηγία εφαρμόζεται για ανθρώπους, υποδομές και εξοπλισμό (μεταξύ άλλων μέσα μεταφοράς) σε λιμένες και παρακείμενες περιοχές.

Αρχή ασφαλείας λιμένα και σχέδια ασφαλείας λιμένα

  • Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να ορίζουν αρχή ασφαλείας λιμένα για κάθε λιμένα. Κάθε αρχή ασφαλείας λιμένα είναι δυνατό να ορίζεται για περισσότερους από έναν λιμένες. Η εν λόγω αρχή είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό και την λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας λιμένα σύμφωνα με τις αξιολογήσεις και τα σχέδια ασφαλείας λιμένα.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα σχέδια ασφαλείας λιμένα αναπτύσσονται, τηρούνται και ενημερώνονται, με λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που λήφθηκαν για την ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων (όπως είναι οι όροι πρόσβασης σε λιμένες ή τα μέτρα που ισχύουν για τις αποσκευές και τα φορτία). Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να παρακολουθούν τα σχέδια ασφαλείας και την εφαρμογή τους, καθώς και να καθορίζουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Επίπεδα ασφαλείας

  • Καθορίζονται διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο (κανονικός, αυξημένος ή επαπειλούμενος κίνδυνος), και συγκεκριμένα:
    • επίπεδο ασφαλείας 1: το επίπεδο για το οποίο πρέπει να διατηρούνται συνεχώς ελάχιστα προστατευτικά μέτρα ασφαλείας·
    • επίπεδο ασφαλείας 2: το επίπεδο για το οποίο λόγω αυξημένου κινδύνου για συμβάν ασφαλείας, επί κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει να διατηρούνται επιπρόσθετα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα ασφαλείας·
    • επίπεδο ασφαλείας 3: το επίπεδο για το οποίο, όταν συμβάν ασφαλείας είναι πιθανό, αν και δεν είναι δυνατό να εντοπισθεί ο συγκεκριμένος στόχος, επί περιορισμένο χρονικό διάστημα πρέπει να διατηρούνται περαιτέρω ειδικά προστατευτικά μέτρα ασφαλείας.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να γνωστοποιούν το επίπεδο ασφαλείας που ισχύει για κάθε λιμένα καθώς και τυχόν μεταβολές του επιπέδου ασφαλείας.

Υπεύθυνος ασφαλείας λιμένα

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν έναν υπεύθυνο ασφαλείας σε κάθε λιμένα.

Εάν είναι εφικτό, κάθε λιμένας διαθέτει διαφορετικό υπεύθυνο ασφαλείας λιμένα. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται, περισσότεροι του ενός λιμένες μπορούν να έχουν κοινό υπεύθυνο ασφαλείας.

Οι εν λόγω υπεύθυνοι ασφαλείας δρουν ως σημείο επαφής για θέματα σχετικά με την ασφάλεια λιμένων και πρέπει να διαθέτουν επαρκείς αρμοδιότητες και τοπικές γνώσεις ώστε να διασφαλίζουν και να συντονίζουν επαρκώς την εκπόνηση, την επικαιροποίηση και την παρακολούθηση των αξιολογήσεων ασφαλείας του λιμένα και των σχεδίων ασφαλείας του λιμένα.

Αναθεωρήσεις

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αξιολογήσεις ασφαλείας λιμένα και τα σχέδια ασφαλείας λιμένα αναθεωρούνται όποτε σημειώνονται μεταβολές απτόμενες της ασφάλειας, και τουλάχιστον ανά 5 έτη.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 και έπρεπε να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Μετά την έκρηξη της επιδημίας του COVID-19 και τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε:

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προστασία της υγείας, τον επαναπατρισμό και τις ρυθμίσεις μετακινήσεων ναυτικών, επιβατών και άλλων προσώπων που επιβαίνουν σε πλοία.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2005/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2005, σχετικά με την ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων (ΕΕ L 310 της 25.11.2005, σ. 28-39)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2005/65/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — Έκθεση αξιολόγησης με αντικείμενο την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την ενίσχυση της ασφαλείας των λιμένων [COM(2009)002 final της 20.1.2009]

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 324/2008 της Επιτροπής, της 9ης Απριλίου 2008, για θέσπιση αναθεωρημένων διαδικασιών διεξαγωγής των επιθεωρήσεων από την Επιτροπή στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (ΕΕ L 98 της 10.4.2008, σ. 5-10)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 04.05.2020

Top