This document is an excerpt from the EUR-Lex website
The EU’s executive agencies
Οι εκτελεστικοί οργανισμοί της ΕΕ
Οι εκτελεστικοί οργανισμοί της ΕΕ
Ο κανονισμός θεσπίζει το καταστατικό των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ειδικότερα, διέπει ορισμένες ουσιαστικές πτυχές που αφορούν:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα την ευθύνη για την εφαρμογή κάποιων προγραμμάτων της ΕΕ σε εξωτερικούς φορείς που είναι γνωστοί ως «εκτελεστικοί οργανισμοί», και οι οποίοι είναι νομικές οντότητες. Υπάρχουν έξι εκτελεστικοί οργανισμοί:
Οι εν λόγω οργανισμοί διαχειρίζονται ορισμένα από τα καθήκοντα τα οποία δεν απαιτούν διακριτική ευχέρεια και τα οποία εμπίπτουν στην άμεση διοικητική ευθύνη της Επιτροπής, προκειμένου να μπορεί η Επιτροπή να επικεντρώνεται στα «βασικά καθήκοντά» της.
Η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με την ίδρυση ενός εκτελεστικού οργανισμού, την παράταση της περιόδου λειτουργίας του ή την κατάργησή του με βάση μια ανάλυση κόστους/οφέλους.
Καθήκοντα
Οι εκτελεστικοί οργανισμοί ενδέχεται να επιφορτίζονται με:
Η Επιτροπή δεν μπορεί να αναθέτει σε εκτελεστικό οργανισμό καθήκοντα που απαιτούν διακριτική ευχέρεια για τη μετουσίωση πολιτικών επιλογών σε δράσεις.
Διάρθρωση
Η διαχείριση των εκτελεστικών οργανισμών πραγματοποιείται από μια διευθύνουσα επιτροπή και έναν διευθυντή.
Εποπτεία
Οι εκτελεστικοί οργανισμοί ελέγχονται από:
Η Επιτροπή εκπονεί εξωτερική έκθεση αξιολόγησης κάθε τριετία η οποία υποβάλλεται στη διευθύνουσα επιτροπή κάθε εκτελεστικού οργανισμού, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εφαρμόζεται από τις 26 Ιανουαρίου 2003.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 58/2003 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2002, περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΕ L 11 της 16.1.2003, σ. 1-8).
τελευταία ενημέρωση 07.02.2024