This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Specific programme "Cooperation"
Ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία»
Ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία»
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στους διάφορους φορείς του κόσμου της έρευνας, ώστε να παρέχει συγκεκριμένες εφαρμογές στις τεχνολογίες και τις γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις παρούσες και στις επερχόμενες κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και βιομηχανικές προκλήσεις. Στο παρόν έγγραφο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι καθώς και οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος. Οι ειδικοί στόχοι, προσεγγίσεις και δραστηριότητες αναφέρονται στη συνέχεια λεπτομερώς ανά θέμα.
ΠΡΑΞΗ
Απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013).
ΣΥΝΟΨΗ
Ένας από τους βασικούς στόχους του 7ου προγράμματος-πλαισίου είναι να καταστεί η Ευρώπη ο πρώτος επιστημονικός και τεχνολογικός πόλος παγκοσμίως. Για το σκοπό αυτό, το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» αποβλέπει στην υποστήριξη της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στις βιομηχανίες, στα ερευνητικά κέντρα και στις δημόσιες αρχές τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει 9 θέματα που αντιστοιχούν στους σημαντικούς τομείς φορείς της γνώσης και της τεχνολογίας όπου θα πρέπει να υποστηριχθεί η διακρατική συνεργασία, ώστε να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και βιομηχανικές προκλήσεις:
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το εκτιμώμενο ποσό που είναι απαραίτητο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 32.413 εκατ. ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2007 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ο στόχος του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία» είναι η επίτευξη αρκετών μάλλον μακροπρόθεσμων στόχων, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς.
Αυτοί οι στόχοι αποσκοπούν:
Η βασικότερη εισφορά αυτού του ειδικού προγράμματος συνίσταται κυρίως στο ότι θα συνενώσει τους πόρους, τις επιστήμες και την επιστημονική υπεροχή. Επίσης, ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών πολιτικών, η διάδοση των αποτελεσμάτων στο σύνολο της Ένωσης, η δημιουργία πανευρωπαϊκών ερευνητικών ομάδων και δικτύων και η εκτέλεση έργων που σχετίζονται με προκλήσεις πανευρωπαϊκής κλίμακας θα ενισχύσουν την ένταξη της έρευνας και της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος, προβλέπονται δείκτες επιδόσεων σε τρία επίπεδα:
ΘΕΜΑΤΑ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Η εφαρμογή των εννέα θεμάτων (βλ. παραπάνω) στα οποία θα εστιαστεί η δράση της ΕΕ παρουσιάζει πολλαπλό αντίκτυπο:
Υγεία
Στην υγεία ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός. Έγκειται αφενός στη βελτίωση των συνθηκών υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και επιχειρήσεων που είναι ενεργές σε αυτό τον τομέα.
Όσον αφορά την προσέγγιση, θα δοθεί βάρος:
Αυτό το θέμα θα περιλαμβάνει τρεις μεγάλους τομείς δραστηριοτήτων:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 6.100 εκατ. ευρώ.
Διατροφή, γεωργία και βιοτεχνολογία
Σε αυτό τον τομέα, στόχος είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βιοικονομίας που θα στηρίζεται στη γνώση και θα συγκεντρώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής κοινότητας και των βιομηχανιών. Θα προσαρμόσει κυρίως την έρευνα στην εξέλιξη των τωρινών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων (υγιεινή διατροφή, αειφόρος ανάπτυξη, παραγωγή και κλιματικές αλλαγές κ.τ.λ.).
Σε επίπεδο προσέγγισης, θα δοθεί βάση κυρίως:
Αυτό θα γίνει με τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 1.935 εκατ. ευρώ.
Τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας
Ο στόχος εδώ είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η προσαρμοστικότητα των προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας της Ευρώπης.
Η προσέγγιση που ακολουθείται ευνοεί:
Οι διάφορες προβλεπόμενες δραστηριότητες θα επικεντρωθούν:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 9.050 εκατ. ευρώ.
Νανοεπιστήμες, νανοτεχνολογίες, υλικά και νέες τεχνολογίες παραγωγής
Σε αυτό τον τομέα, ο στόχος συνίσταται ταυτόχρονα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά επίσης στην εξασφάλιση της μετάβασης από βιομηχανία πόρων σε βιομηχανία γνώσεων.
Δύο τρόποι προσέγγισης προβλέπονται για την επίτευξη αυτού του στόχου:
Όσον αφορά τις δραστηριότητες, η προτεραιότητα θα δοθεί στην επεξεργασία νέων προϊόντων και υλικών, αλλά επίσης νέων μεθόδων και τεχνικών.
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 3.475 εκατ. ευρώ.
Ενέργεια
Σχετικά με αυτό το θέμα, ο πρωταρχικός στόχος θα είναι ο μετασχηματισμός του τωρινού ενεργητικού συστήματος, το οποίο στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, σε αειφορικό σύστημα, διαφοροποιημένο και οικονομικά αποδοτικό, ικανό να αντιμετωπίσει τις επικείμενες προκλήσεις (ενεργειακή εξάρτηση, κλιματικές αλλαγές, ανταγωνιστικότητα).
Σε επίπεδο προσέγγισης, η έρευνα θα έχει ως κύριο άξονά της την ανάπτυξη των οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών ώστε να βελτιώσει τόσο την αποδοτικότητα όσο και την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής οικονομίας της Ευρώπης.
Οι εφαρμογές είναι οι ακόλουθες:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 2.350 εκατ. ευρώ.
Περιβάλλον
Σε αυτό το επίπεδο, η βασική πρόκληση είναι η ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνολογιών, οι οποίες θα επιφέρουν την ισορροπία ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στην αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των αποθεμάτων του.
Για την επίτευξη των παραπάνω θα δοθεί βάρος:
Όσον αφορά τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν, το ειδικό πρόγραμμα προβλέπει έρευνες σε πολλούς τομείς προκειμένου να προκύψουν οι κατάλληλες απαντήσεις στις επερχόμενες προκλήσεις:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 1.890 εκατ. ευρώ.
Μεταφορές
Όσον αφορά τις μεταφορές, ο στόχος είναι πάνω απ’ όλα να δημιουργηθούν ταυτόχρονα ανταγωνιστικότερες, ασφαλέστερες αλλά επίσης οικολογικότερες δομές.
Όσον αφορά την προσέγγιση, προτεραιότητα θα είναι η επεξεργασία και η εφαρμογή νέων πολιτικών που θα αξιοποιούν την τεχνολογική πρόοδο προς όφελος των βιώσιμων ευρωπαϊκών μεταφορών. Σχετικά με αυτό, το ευρωπαϊκό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης που περιλαμβάνει το Galileo και το EGNOS προσφέρει πολλές δυνατότητες για αξιοποίηση.
Τόσο σε επίπεδο αερομεταφορών, όσο και σε επίπεδο χερσαίων μεταφορών (σιδηροδρομικές, οδικές, πλωτές οδοί), προβλέπονται διάφορες δραστηριότητες.
Για τις αερομεταφορές:
Για τις χερσαίες μεταφορές:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 4.160 εκατ. ευρώ.
Κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες
Η βελτίωση των γνώσεων οι οποίες είναι σχετικές με διάφορες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα κ.τ.λ.) εμφανίζεται ως στόχος που πρέπει να επιτευχθεί ώστε να προοδεύσουν και οι σχετικές πολιτικές.
Γι’ αυτό, πέρα από την κοινωνικοοικονομική έρευνα και την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι εργασίες θα στηριχθούν επίσης σε συναφή εθνικά προγράμματα. Οι εργασίες θα διευκολυνθούν από την εφαρμογή προσαρμοσμένων ερευνητικών δομών. Εξάλλου, θα λάβουν χώρα ειδικές δράσεις που θα έχουν ως στόχο συγκεκριμένες ομάδες (πολιτικοί ιθύνοντες κυρίως) και το ευρύ κοινό (εργαστήρια, συνέδρια, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.τ.λ.).
Οι κύριες δραστηριότητες συνίστανται κυρίως σε έρευνες σχετικά με:
Ο προϋπολογισμός του θέματος αυτού ανέρχεται σε 623 εκατ. ευρώ.
Ασφάλεια και διάστημα
Σε αυτούς τους δυο τομείς οι στόχοι είναι πολλαπλοί:
Όσον αφορά την ασφάλεια, η προτεραιότητα θα δοθεί στη μη στρατιωτική διάσταση. Η έρευνα θα είναι πολυεπιστημονική. Θα βασίζεται σε δύο άξονες: ανάπτυξη μεθόδων καθώς και ενοποίηση, επίδειξη και επικύρωση των τεχνολογιών. Οι δραστηριότητες θα αφορούν τέσσερις τομείς σχετικούς με τις αποστολές ασφαλείας με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (προστασία κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ασφάλεια των υποδομών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ασφάλεια των συνόρων, αποκατάσταση της ασφάλειας σε περίπτωση κρίσης) και τρεις εγκάρσιους τομείς (ένταξη και διαλειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας, ασφάλεια και κοινωνία και διάρθρωση της έρευνας).
Στον διαστημικό τομέα, δορυφορικές τεχνολογίες θα τεθούν στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής κοινωνίας (ασφάλεια, περιβάλλον, επικοινωνία), αλλά θα υποστηρίξουν επίσης και δραστηριότητες εξερεύνησης του διαστήματος.
Ο προϋπολογισμός για το διάστημα και την ασφάλεια είναι 1.430 και 1.400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Γενικό πλαίσιο
Από το 1984, η ΕΕ ακολουθεί πολιτική έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που βασίζεται σε πολυετή προγράμματα-πλαίσια. Το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο είναι το δεύτερο μετά τη στρατηγική της Λισσαβόνας το 2000 και πρόκειται να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη κατά τα επόμενα έτη. Η Επιτροπή επιθυμεί να αναπτύξει το «τρίγωνο της γνώσης» με τις πολιτικές έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας για να θέσει τις γνώσεις στην υπηρεσία της δυναμικής οικονομίας και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προόδου.
Παραπομπες
Πράξη |
Έναρξη ισχύος - Ημερομηνία εκπνοής |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα |
Απόφαση 2006/971/ΕΚ |
1.1.2007 - 31.1.2013 |
- |
ΕΕ L 400 της 30.12.2006 |
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του Έβδομου Ευρωπαϊκού Προγράμματος-Πλαισίου Έρευνας [COM(2009) 209 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Τα μέσα προώθησης της συνεργατικής έρευνας του προγράμματος «Συνεργασία» επιτρέπουν τη συνεργασία βιομηχανίας και πανεπιστημιακής κοινότητας σε περιβάλλον «ανοικτής καινοτομίας» με τρόπο που να συμβάλλει στην ελεύθερη κυκλοφορία γνώσεων και τεχνολογιών. Η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και οι διαρθρωτικές επιπτώσεις όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ΕΧΕ) αποτελούν αποφασιστικά κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων προτεραιότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του μέσου.
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.01.2010