Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Ο νόμος της ΕΕ για την υγεία των ζώων' for an updated information about the subject.

Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2000/75/EΚ — κανόνες για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Αυτή η οδηγία και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις της θεσπίζουν λεπτομερή μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου*, επισημαίνοντας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου πρέπει να γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή της οικείας χώρας της ΕΕ πριν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.
  • Σε περίπτωση υπόνοιας εμφάνισης της νόσου, ο κτηνίατρος θα πρέπει να θέσει το κοπάδι υπό εποπτεία, να πραγματοποιήσει απογραφή των ζώων και των χώρων της εκμετάλλευσης, να διενεργήσει επιδημιολογική έρευνα και να απαγορεύσει τις μετακινήσεις των ζώων, καθώς και να μεριμνά ώστε να διεξάγονται εντομοκτονίες στα ζώα και να απορρίπτονται τυχόν πτώματα.
  • Εάν η νόσος επιβεβαιωθεί, τα μέτρα αυτά επεκτείνονται σε όλες τις εκμεταλλεύσεις* που βρίσκονται σε ακτίνα 20 χλμ. Επιπλέον, ορίζεται ζώνη προστασίας σε περιοχή ακτίνας τουλάχιστον 100 χλμ. γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση, όπου όλα τα ζώα πρέπει να ταυτοποιηθούν και απαγορεύεται να εξέλθουν από αυτήν. Η αρχή οφείλει να θεσπίσει πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης. Εντός αυτής της ζώνης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και πρόγραμμα εμβολιασμού.
  • Επιπλέον, ορίζεται ζώνη εποπτείας που εκτείνεται σε ακτίνα τουλάχιστον 50 χλμ. πέρα από τη ζώνη προστασίας, όπου εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα ταυτοποίησης, περιορισμού των μετακινήσεων και εποπτείας όπως και στη ζώνη προστασίας, αλλά απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Οι ζώνες αυτές μπορούν να επεκτείνονται ή να περιορίζονται ανάλογα με τις περιστάσεις.
  • Ο εμβολιασμός επιτρέπεται με βάση ειδική εκτίμηση κινδύνων και με την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνεται πριν την πραγματοποίησή του. Μπορεί επίσης να γίνει χρηματοδοτική συνεισφορά για τις σχετικές δαπάνες.
  • Μετά τη δημοσίευση της αρχικής οδηγίας διατέθηκαν νέα αδρανοποιημένα εμβόλια, και η χρήση τους σε περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου το 2008 και το 2009 οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της καταπολέμησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Τα αδρανοποιημένα εμβόλια προτιμώνται πλέον σε σχέση με τα παλαιότερα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια, τα οποία ενείχαν ορισμένους κινδύνους εξάπλωσης του ιού.

Κατάργηση

Η οδηγία 2000/75/ΕΚ θα αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 από την 20η Απριλίου 2021.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η απόφαση εφαρμόζεται από τις 22 Δεκεμβρίου 2000. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως την 1η Ιανουαρίου 2002.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου: μη μολυσματική ιογενής νόσος των μηρυκαστικών, κυρίως των προβάτων, που μεταδίδεται από ζωύφια. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται τα έλκη, η χωλότητα και τα αναπαραγωγικά προβλήματα. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Τα ζώα που προσβάλλονται από τη νόσο ενδέχεται να πεθάνουν εντός μερικών ημερών, ενώ για όσα επιζούν η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η νόσος αυτή δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.
Εκμετάλλευση: γεωργική ή άλλη εγκατάσταση όπου εκτρέφονται ή διατηρούνται, μόνιμα ή προσωρινά, ζώα που ανήκουν σε είδη ευπρόσβλητα στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2000, για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 74-83)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2000/75/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1-208)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Απόφαση 2008/655/EΚ της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2008, για την έγκριση των σχεδίων επείγοντος εμβολιασμού κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ορισμένων κρατών μελών και για τον καθορισμό του επιπέδου χρηματοδοτικής συμβολής της Κοινότητας για το 2007 και 2008 (ΕΕ L 214 της 9.8.2008, σ. 66-69)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 της Επιτροπής, της 26ης Οκτωβρίου 2007, σχετικά με κανόνες εφαρμογής της οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την καταπολέμηση, την παρακολούθηση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ορισμένων ζώων ευπαθών ειδών (EE L 283 της 27.10.2007, σ. 37-52)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Απόφαση 2003/845/ΕΚ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, σχετικά με προστατευτικά μέτρα που αφορούν τις εισαγωγές ορισμένων ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους από την Αλβανία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου (ΕΕ L 321 της 6.12.2003, σ. 61)

τελευταία ενημέρωση 25.10.2018

Top