This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Extending the benefits of the social dimension of globalisation to all
Να επεκταθούν σε όλους τα οφέλη της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης
Να επεκταθούν σε όλους τα οφέλη της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Να επεκταθούν σε όλους τα οφέλη της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στην προσπάθεια για μια βιώσιμη σε κοινωνικό επίπεδο παγκοσμιοποίηση. Η ΕΕ σκοπεύει να ενισχύσει τη δράση της για τη δίκαιη κατανομή των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης και να μοιραστεί την εμπειρία της με τους άλλους σχετικούς διεθνείς συντελεστές.
ΠΡΑΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 18ης Μαΐου 2004, με τίτλο «Η κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης - Η συμβολή των πολιτικών της ΕΕ για να υπάρξουν οφέλη για όλους» [COM(2004) 383 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]
ΣΥΝΟΨΗ
Με την ανακοίνωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συμβάλει στη συζήτηση για μια δίκαιη και βιώσιμη παγκοσμιοποίηση.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μια προοδευτική ολοκλήρωση των οικονομιών και των κοινωνιών. Προχωρά με βάση τις νέες τεχνολογίες, τις νέες οικονομικές σχέσεις και τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές ενός ευρέως φάσματος συντελεστών (κυβερνήσεων, διεθνών οργανώσεων, επιχειρήσεων, του κόσμου της εργασίας, των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών). Η παγκοσμιοποίηση επέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα σε μεγάλο αριθμό προσώπων στον κόσμο. Ιδρύθηκαν θέσεις εργασίας καλύτερης ποιότητας και με υψηλότερη αμοιβή σε περιοχές του κόσμου όπου η επιβίωση των πληθυσμών προηγουμένως ήταν ουσιαστικά εξαρτημένη από τη γεωργία.
Τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης ωστόσο εξακολουθούν να είναι άνισα μεταξύ χωρών και στο εσωτερικό των χωρών. Τα αποτελέσματα της οικονομικής ολοκλήρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ισοβαρή και συχνά δεν είναι ευνοϊκά για τους ευάλωτους συντελεστές, είτε πρόκειται για περιοχές, κλάδους ή εργαζομένους. Για να γίνει πραγματικά βιώσιμη, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να εξασφαλίζει μια δικαιότερη κοινωνική ανάπτυξη για όλους.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί επί μακρόν, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και σε διεθνές επίπεδο, να εξασφαλίσει ότι η οικονομική πρόοδος της παγκοσμιοποίησης συνοδεύεται από κοινωνική πρόοδο.
Επιτεύγματα στο πλαίσιο της ΕΕ
Λόγω της εμπειρίας που διαθέτει σε θέματα περιφερειακής ολοκλήρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κατάλληλο πρότυπο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης. Παρόλο που αυτό το πρότυπο και η στρατηγική της Λισσαβόνας, που συμφωνήθηκε το 2000 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και μεταφέρουν το πρότυπο στην πράξη, δεν μπορούν να μεταφερθούν ως έχουν στα άλλα μέρη του κόσμου, ορισμένες από τις πτυχές τους παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Ένωση έχει δημιουργήσει μια ενιαία αγορά που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των προσώπων και ενισχύεται από την εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Ασκεί πολιτικές που αλληλοενισχύονται αμοιβαία ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της κοινωνικής προόδου και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Το σύστημα που εφαρμόζει η Ένωση κατέστησε δυνατό αυτή η οικονομική ολοκλήρωση να επιφέρει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ευρωπαίων πολιτών, ιδίως στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μέλη. Υπό αυτή την έννοια, η Ένωση έδωσε έμφαση σε ισχυρές θεσμικές δομές, στη μεταξύ τους διάδραση, στη συμμετοχή των συντελεστών μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, στα θεμελιώδη πρότυπα εργασίας όπως η έλλειψη διακρίσεων στην απασχόληση και η ισότητα ανδρών και γυναικών, στα ελάχιστα πρότυπα στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και στις συνθήκες εργασίας, σε ισχυρά εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, στην ποιότητα της απασχόλησης και, γενικότερα, στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Ο μετασχηματισμός των οικονομιών των οκτώ χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην Ένωση την 1η Μαΐου του 2004 καταμαρτυρά τη συνάφεια του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου για τις χώρες με οικονομίες υπό μετάβαση.
Επιτεύγματα σε διεθνές επίπεδο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι οι προσπάθειές της για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση είναι αναγκαίο να αντανακλώνται ταυτόχρονα και στις εξωτερικές πολιτικές της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των διαφόρων συμφωνιών της για οικονομικές εταιρικές σχέσεις για να συμπεριλάβει σε αυτές τα αναγκαία στοιχεία μιας βιώσιμης παγκοσμιοποίησης. Διάρθρωσε, έτσι, τις εξωτερικές πολιτικές της με βάση τους δεσμούς μεταξύ εμπορίου και ανάπτυξης, την ανάπτυξη, την αναπτυξιακή συνεργασία με άξονα την καταπολέμηση της φτώχειας, τα θεμελιώδη πρότυπα της εργασίας, την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό.
Η Ένωση ενσωματώνει τα στοιχεία αυτά στις διμερείς συμφωνίες που συνάπτει με όλες σχεδόν τις χώρες και με πολλές περιφερειακές ενώσεις. Εξάλλου, μέσω του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει προτιμησιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά σε όσες αναπτυσσόμενες χώρες τηρούν με αποτελεσματικό τρόπο τα θεμελιώδη πρότυπα εργασίας.
Τονίζει, επίσης, τις διαφορετικές διαδικασίες περιφερειακής ολοκλήρωσης. Οι τελευταίες πράγματι επιτρέπουν την καλύτερη ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης για τα μέλη τους.
Από την άλλη, με την «ευρωπαϊκή πολιτική για τις γειτονικές σχέσεις», η Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει μια ζώνη σταθερότητας και ευημερίας με τις γειτονικές της χώρες στα ανατολικά και νότια σύνορά της.
Η Ένωση δεν παραμελεί τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος πρέπει επίσης να συμμετάσχει, με συμπληρωματικό τρόπο, στις προσπάθειες για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση.
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται, με τις πολιτικές της, με δραστήριο τρόπο υπέρ της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα διαρθρωτικά ταμεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη υλοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών αναδιαρθρώσεων. Όλοι οι συντελεστές καλούνται να προβλέπουν, να θέτουν σε εφαρμογή και να απορροφούν τις αλλαγές. Για να αξιολογούνται καλύτερα οι κοινωνικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και για να επικεντρώνονται καλύτερα οι δραστηριότητες εξωτερικής βοήθειας, η ΕΕ σκοπεύει να προωθήσει την ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης κατά τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων και σχεδίων της στις περιφέρειες και στις τρίτες χώρες.
Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών δεν πρέπει πάντως να επισκιάζουν το σημαντικό τμήμα της ευθύνης αυτών των τελευταίων για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και την κοινωνική της ανάπτυξη.
Είναι επίσης αναγκαία η συμβολή των διεθνών οργανισμών για μια βιώσιμη παγκοσμιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αξιοπρεπούς εργασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ), τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΧΙ), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και το σύνολο των οργάνων του ΟΗΕ οφείλουν να συμμετάσχουν με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Επιτροπή προτρέπει, γενικά, στην αντικατάσταση των προθέσεων από συγκεκριμένες ενέργειες.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η διεθνής επιτροπή για την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης (ΔΕΚΔΠ) της ΔΟΕ δημοσίευσε, στις 24 Φεβρουαρίου 2004, έκθεση με τίτλο «μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση: δημιουργία ευκαιριών για όλους». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να συμμετάσχει στη συζήτηση που ξεκίνησε η ΔΕΚΔΠ και στην εφαρμογή των προτάσεων και των συστάσεων της ΔΕΚΔΠ παρουσιάζοντας τη συμβολή της στην κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της διεθνούς επιτροπής για την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης της ΔΟΕ (ES) (EN) (FR).
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.07.2004