Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ — ΕΚΤ+ (2021-2027)

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ — ΕΚΤ+ (2021-2027)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1057 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (EKT+)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (EKT+) και καθορίζει τους στόχους του ταμείου, τον προϋπολογισμό του για την περίοδο 2021-2027, τις μεθόδους υλοποίησης, τις μορφές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τους κανόνες για τη χορήγηση της χρηματοδότησης αυτής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το ΕΚΤ+ ενσωματώνει το πρώην Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και το πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία.

Σκέλη

Το ΕΚΤ+ αποτελείται από 2 σκέλη:

  • το σκέλος της επιμερισμένης διαχείρισης* και·
  • το σκέλος της απασχόλησης και της κοινωνικής καινοτομίας (EaSI) υπό άμεση* και έμμεση διαχείριση*.

Στόχοι

Το ΕΚΤ+ έχει 2 γενικούς στόχους.

  • Να παρέχει υποστήριξη σε κράτη μέλη και περιφέρειες προκειμένου να επιτύχουν υψηλά επίπεδα απασχόλησης και δίκαιη κοινωνική προστασία, να αποκτήσουν καταρτισμένο και ικανό εργατικό δυναμικό, έτοιμο για τον μελλοντικό κόσμο της εργασίας, και να συμβάλουν στην ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας και την πραγμάτωση των αρχών που καθορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Να στηρίζει, να συμπληρώνει και να αξιοποιεί τις πολιτικές των κρατών μελών για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, δίκαιων και ποιοτικών συνθηκών εργασίας, κοινωνικής προστασίας και ένταξης.

Τομείς προτεραιότητας

Το ΕΚΤ δίνει έμφαση σε ορισμένα βασικά θέματα, όπως:

  • υποστήριξη των νέων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κοινωνικοοικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 παρέχοντας πόρους που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν προσόντα, να βρουν μια ποιοτική θέση εργασίας και να βελτιώσουν την εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους·
  • παροχή βοήθειας στα παιδιά που έχουν ανάγκη διαθέτοντας πόρους σε στοχευμένες δράσεις με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων στην κοινωνία που πλήττονται από την απώλεια θέσεων εργασίας και τις μειώσεις εισοδήματος, με την παροχή μεταξύ άλλων τροφής και βασικής υλικής βοήθειας στους απόρους·
  • επανειδίκευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των πολιτών για τη μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία και βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης·
  • προώθηση της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών και της απαγόρευσης των διακρίσεων·
  • δημιουργία ικανοτήτων όσον αφορά τους κοινωνικούς εταίρους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών·
  • προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω διακρατικής συνεργασίας·
  • παροχή άμεσης υποστήριξης στην κοινωνική καινοτομία μέσω του σκέλους EaSI.

Κατανομή των πόρων

Ο κανονισμός περιλαμβάνει ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την κατανομή των πόρων επιμερισμένης διαχείρισης του ΕΚΤ+ από τα κράτη μέλη:

  • τουλάχιστον 25 % για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης·
  • τουλάχιστον 3 % για τη στήριξη των απόρων ατόμων·
  • τουλάχιστον το 5 % των πόρων των κρατών μελών όπου το ποσοστό παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για την περίοδο 2017-2019 ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 5% την περίοδο 2017-2019 ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ να διατεθεί για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας·
  • τουλάχιστον το 12,5 % των πόρων των κρατών μελών όπου το ποσοστό νέων ηλικίας 15-29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ την περίοδο 2017-2019 να διατεθεί σε στοχευμένες δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της απασχόλησης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων, και ιδίως της μαθητείας, καθώς και της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία, της επανένταξης στην εκπαίδευση ή στην κατάρτιση και της εκπαίδευσης δεύτερης ευκαιρίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων που περιλαμβάνουν Εγγυήσεις για τη νεολαία.

Προϋπολογισμός και διαχείριση

  • Το ΕΚΤ+ έχει προϋπολογισμό λίγο λιγότερο από 88 δισεκατομμύρια ευρώ (τιμές 2018) για την περίοδο 2021-2027.
  • Το μεγαλύτερο µέρος της χρηματοδότησης (87,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018) στο πλαίσιο του ΕΚΤ+ κατανέμεται στο σκέλος επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη. Οι διαχειριστικές αρχές του ΕΚΤ+ σε κάθε κράτος μέλος θα διανείμουν τα χρήματα σε σχετικά έργα που εκτελούνται από μια σειρά δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται άμεσα ένα μικρότερο μέρος (περίπου 676 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018) στο πλαίσιο του σκέλους EaSI.
  • Με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε καινοτόμες λύσεις και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης, διατίθενται 175 εκατ. ευρώ για διακρατική συνεργασία.
  • Οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για τη διαχείριση των κονδυλίων, που ισχύουν για όλα τα ταμεία της πολιτικής συνοχής, καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1060 (βλ. σύνοψη).

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται εν μέρει, όσον αφορά το σκέλος EaSI, από την 1η Ιανουαρίου 2021 και πλήρως από την 1η Ιουλίου 2021.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Επιμερισμένη διαχείριση: η ΕΕ αναθέτει στα κράτη μέλη την υλοποίηση προγραμμάτων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Οι διοικητικοί φορείς των κρατών μελών (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο) επιλέγουν τα προς χρηματοδότηση έργα και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση. Το κράτος μέλος είναι υπεύθυνο κυρίως για τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των παρατυπιών. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή φροντίζει ώστε τα έργα να ολοκληρώνονται με επιτυχία και τα χρήματα να δαπανώνται σωστά.
Άμεση διαχείριση: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την παροχή επιχορηγήσεων σε έργα και προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων υπηρεσιών ή/και προμηθειών.
Έμμεση διαχείριση: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει μια διαχειριστική αρχή για τη διαχείριση του σχετικού έργου για λογαριασμό της.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1057 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, περί ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (EKT+) και καταργήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 21-59)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 159-706)

τελευταία ενημέρωση 04.08.2021

Top