Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

Δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1240 — δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποσκοπεί στην αποτροπή της αντικανονικής και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και στην προώθηση μιας μετανάστευσης ασφαλούς που χαρακτηρίζεται από χρηστή διαχείριση, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που στοχεύει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισής της.

Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση καλής συνεργασίας, συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης *, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε τρίτες χώρες από τις χώρες της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμούς της ΕΕ, μέσω ενός ευρωπαϊκού δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός δημιουργεί ευρωπαϊκό δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης για να συνδράμει στην καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, με στόχο να υλοποιήσει τις ακόλουθες προτεραιότητες της ΕΕ:

  • πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της συναφούς διασυνοριακής εγκληματικότητας, όπως είναι η λαθραία διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων·
  • διεκπεραίωση αξιοπρεπούς και πραγματικής επιστροφής *, επανεισδοχής * και επανένταξης *·
  • διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της διεθνούς προστασίας, της επανεγκατάστασης, των διαδικασιών εισδοχής και των μέτρων ένταξης που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ και η ΕΕ πριν από την αναχώρηση.

Τοπικά ή περιφερειακά δίκτυα αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

Οι αξιωματικοί σύνδεσμοι μετανάστευσης που είναι τοποθετημένοι στις ίδιες χώρες ή περιοχές συνιστούν τοπικά ή περιφερειακά δίκτυα συνεργασίας. Στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο και σκόπιμο, οι σύνδεσμοι θα:

  • ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες, π.χ. σε τακτικές συνεδριάσεις και μέσω ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών,
  • ανταλλάσσουν πληροφορίες όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνή προστασία,
  • συντονίζονται ως προς τις θέσεις που θα λάβουν κατά τις επαφές με επιχειρήσεις μεταφορών,
  • παρακολουθούν κοινά εξειδικευμένα μαθήματα κατάρτισης, μεταξύ άλλων για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την εμπορία ανθρώπων, την παράνομη διακίνηση μεταναστών, την πλαστογράφηση εγγράφων και την πρόσβαση σε διεθνή προστασία σε χώρες εκτός ΕΕ,
  • οργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις και τμήματα κατάρτισης διπλωματικού και προξενικού προσωπικού για αποστολές σε χώρες εκτός ΕΕ,
  • υιοθετούν κοινές προσεγγίσεις όσον αφορά τις μεθόδους για τη συλλογή πληροφοριών στρατηγικής σημασίας και για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με αυτές, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων κινδύνου,
  • οργανώνουν τακτικές επαφές με παρεμφερή δίκτυα στην τρίτη χώρα όπου βρίσκονται και σε γειτονικές.

Καθήκοντα των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

Οι αξιωματικοί σύνδεσμοι συλλέγουν πληροφορίες, είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο είτε σε στρατηγικό επίπεδο είτε και στα δύο επίπεδα, σχετικά με:

  • μεταναστευτικές οδούς,
  • την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη λαθραία μεταφορά μεταναστών και στην εμπορία ανθρώπων κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών,
  • τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων ταυτότητας,
  • τρόπους διευκόλυνσης της επιστροφής, της επανεισδοχής και της επανένταξης,
  • μέτρα για τη διασφάλιση ουσιαστικής πρόσβασης στην προστασία τα οποία εφαρμόζουν χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. προς όφελος ευάλωτων προσώπων,
  • υφιστάμενες και πιθανές μελλοντικές στρατηγικές νόμιμης μετανάστευσης και διαύλους μεταξύ της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ.

Επιπλέον, οι αξιωματικοί σύνδεσμοι μπορούν να παρέχουν βοήθεια στις αρχές και σε άλλους εμπλεκόμενους τρίτων χωρών στους ακόλουθους τομείς:

  • εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειας υπηκόων τρίτων χωρών και διευκόλυνση της επιστροφής τους, καθώς και υποστήριξη για την επανένταξη·
  • προσδιορισμό της ταυτότητας των ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία προκειμένου να διευκολυνθεί η επανεγκατάστασή τους στην ΕΕ, ιδίως μέσω της παροχής επαρκούς ενημέρωσης και υποστήριξης πριν από την αναχώρηση, όπου αυτό είναι δυνατόν·
  • επιβεβαίωση της ταυτότητας των νόμιµων μεταναστών και διευκόλυνση της εφαρμογής των εθνικών και ενωσιακών μέτρων για την εισδοχή τους·
  • ανταλλαγή πληροφοριών εντός των δικτύων αξιωματικών συνδέσμων και με τις αρμόδιες εθνικές αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, με σκοπό την πρόληψη και τον εντοπισμό της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από αξιωματικούς συνδέσμους μετανάστευσης, ιδίως όταν πρόκειται για ευάλωτα άτομα, θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα σύμφωνα με το σχετικό διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, και μεταξύ άλλων το άρθρο 2 και το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντονιστικό Συμβούλιο

  • Συστήνεται Συντονιστικό Συμβούλιο σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της διαχείρισης του δικτύου και τον συντονισμό των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης, με σεβασμό παράλληλα στην υφιστάμενη δομή διοίκησης και στους διαύλους αναφοράς μεταξύ των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης και των αρχών που τους τοποθετούν, καθώς και μεταξύ των ίδιων των αξιωματικών.
  • Το Συντονιστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο κάθε χώρας της ΕΕ, δύο εκπροσώπους της Επιτροπής, έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (γνωστός και ως Frontex), έναν εκπρόσωπο της Ευρωπόλ και έναν της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. Οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν θα ορίσουν από έναν εκπρόσωπο η καθεμιά ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 14 Αυγούστου 2019. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1240 αναθεώρησε και αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 377/2004 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αξιωματικός σύνδεσμος μετανάστευσης: αξιωματικός που ορίζεται και τοποθετείται σε χώρα εκτός ΕΕ από τις αρμόδιες αρχές χώρας της ΕΕ, από την Επιτροπή ή από οργανισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομοθεσίες τους, για να ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης, ενασχόληση που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί μέρος μόνο των καθηκόντων του.
Επιστροφή: μεταφορά ενός προσώπου από τη χώρα υποδοχής στη χώρα καταγωγής, τη χώρα ιθαγένειας ή τη χώρα συνήθους διαμονής, έπειτα από διαμονή μεγάλης χρονικής διάρκειας στη χώρα υποδοχής, που μπορεί να είναι οικειοθελής ή αναγκαστική, υποβοηθούμενη ή αυτόβουλη.
Επανεισδοχή : πράξη κράτους με την οποία δέχεται την επανείσοδο ενός ατόμου (ιδίου υπηκόου, υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος).
Επανένταξη: συμπερίληψη και επανενσωμάτωση ενός προσώπου σε μια ομάδα ή μια διαδικασία, π.χ. ενός μετανάστη στην κοινωνία της χώρας επιστροφής του.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (EE) 2019/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 88-104)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (EE) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2019, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 και (ΕΕ) 2016/1624 (ΕΕ L 295 της 14.11.2019, σ. 1-131)

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1624 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2016, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 863/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/267/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 251 της 16.9.2016, σ. 1-76)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/1624 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος I — Κοινές διατάξεις — Άρθρο 2 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 17)

Ενοποιημένη έκδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος I — Κοινές διατάξεις — Άρθρο 6 (πρώην άρθρο 6 ΣΕΕ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 19)

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση [COM(2015) 240 final της 13.5.2015]

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur) (ΕΕ L 295 της 6.11.2013, σ. 11-26)

Οδηγία 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (ΕΕ L 180 της 29.6.2013, σ. 60-95)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Η Συνολική Προσέγγιση της Μετανάστευσης και της Κινητικότητας [COM(2011) 743 τελικό της 18.11.2011]

Οδηγία 2008/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (ΕΕ L 348 της 24.12.2008, σ. 98-107)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 377/2004 του Συμβουλίου, της 19ης Φεβρουαρίου 2004, για τη σύσταση δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης (ΕΕ L 64 της 2.3.2004, σ. 1-4)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 17.01.2020

Top