Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα ιχθύων στα Δυτικά Ύδατα και στα παρακείμενα ύδατα

Πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα ιχθύων στα Δυτικά Ύδατα και στα παρακείμενα ύδατα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/472 για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα που αλιεύονται στα Δυτικά Ύδατα και στα παρακείμενα ύδατα, και τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, της 10ης Δεκεμβρίου 1982, για το δίκαιο της θάλασσας, ο κανονισμός αποσκοπεί στα εξής:

  • στη διαχείριση της αλιείας στα Δυτικά Ύδατα·
  • στην αποκατάσταση και διατήρηση των πληθυσμών των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να αποφέρουν μέγιστες βιώσιμες αποδόσεις (ΜΒΑ)* και
  • στην αποφυγή και τον περιορισμό ανεπιθύμητων αλιευμάτων.

Ο σχετικός αλιευτικός στόλος της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως σκάφη από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός θεσπίζει πολυετές σχέδιο* για τα αποθέματα ιχθύων που απαριθμούνται κατωτέρω, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων ιχθύων βαθέων υδάτων, σε συγκεκριμένες περιοχές των Δυτικών Υδάτων και στα παρακείμενα ύδατα:

  • μαύρο σπαθόψαρο (Aphanopus carbo
  • γρεναδιέρος των βράχων (Coryphaenoides rupestris
  • λαβράκι (Dicentrarchus labrax
  • γάδος (Gadus morhua
  • ζαγκέτα (Lepidorhombus spp.
  • πεσκαντρίτσα (Lophiidae
  • μπακαλιάρος εγκλεφίνος (Melanogrammus aeglefinus
  • νταούκι του Ατλαντικού (Merlangius merlangus
  • μπακαλιάρος (Merluccius merluccius
  • μουρούνα διπτερύγιος (Molva dypterygia
  • καραβίδα (Nephrops norvegicus
  • λυθρίνι πελαγίσιο (Pagellus bogaraveo
  • χωματίδα (Pleuronectes platessa
  • κίτρινος μπακαλιάρος (Pollachius pollachius
  • γλώσσα (Solea solea).

Ο κανονισμός ισχύει επίσης για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα* τα οποία αλιεύονται στα Δυτικά Ύδατα κατά την αλιεία των αποθεμάτων που αναφέρονται ανωτέρω.

Το σχέδιο συμβάλλει στα ακόλουθα:

  • στην κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ), ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή μιας προληπτικής προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας και τη διασφάλιση του γεγονότος ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων ιχθύων αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να αποφέρουν μέγιστες βιώσιμες αποδόσεις·
  • στην εξάλειψη των απορριφθέντων ιχθύων μέσω της αποφυγής και της μείωσης των ανεπιθύμητων αλιευμάτων·
  • στην εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης για τα είδη που υπόκεινται σε όρια αλιευμάτων.

Υιοθετεί μια οικοσυστημική προσέγγιση* ως προς τη διαχείριση της αλιείας για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στόχος για τη θνησιμότητα λόγω αλιείας *

Ο στόχος θνησιμότητας λόγω αλιείας, το εύρος του οποίου καθορίζεται για κάθε είδος και περιοχή που καλύπτει ο κανονισμός, πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό και, προοδευτικά, το αργότερο έως το 2020, και να διατηρηθεί μετά από αυτήν την ημερομηνία. Το εύρος τιμών το οποίο βασίζεται στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και υπόκειται σε αναθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να λαμβάνονται σημαντικά υπόψη οι μεταβαλλόμενες συνθήκες, παρέχει ευελιξία για την αντίδραση σε καταστάσεις σχετιζόμενες με τη μεικτή αλιεία και για τη συμβολή στην υποχρέωση εκφόρτωσης.

Διασφαλίσεις

Με τις αλιευτικές δυνατότητες επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι η πιθανότητα να κατέλθει το απόθεμα αναπαραγωγής κάτω από το όριο αναφοράς είναι μικρότερη του 5 %, και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα διατήρησης όταν, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, το απόθεμα απειλείται.

Διαχείριση παρεμπιπτόντων αλιευμάτων

Η διαχείριση αποθεμάτων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση, των αλιευτικών δυνατοτήτων, λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ταυτόχρονη αλίευση όλων των αποθεμάτων επιτυγχάνοντας ΜΒΑ, ιδίως σε καταστάσεις κατά τις οποίες αυτό οδηγεί στην πρόωρη απαγόρευση της αλιείας από τις αρχές προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα.

Τεχνικά μέτρα

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού σχετικά με τα ακόλουθα τεχνικά μέτρα:

  • τις προδιαγραφές (ή τροποποιήσεις) των αλιευτικών εργαλείων (του εξοπλισμού) και τους κανόνες χρήσης τους·
  • την απαγόρευση ή τον περιορισμό της αλιείας σε συγκεκριμένες περιοχές·
  • την απαγόρευση ή τον περιορισμό της αλιείας ή της χρήσης ορισμένων τύπων αλιευτικών εργαλείων για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους·
  • τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης των ιχθύων.

Το Συμβούλιο καθορίζει ετησίως τα τεχνικά μέτρα που αποβλέπουν στον έλεγχο της αλιείας γλώσσας στη Δυτική Μάγχη.

Άλλες διατάξεις

Όταν από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις προκύπτει ότι η ερασιτεχνική αλιεία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα λόγω αλιείας αποθέματος, το Συμβούλιο μπορεί να καθορίσει για την ερασιτεχνική αλιεία όρια που δεν εισάγουν διακρίσεις με βάση διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων.

Για κάθε ζώνη των Δυτικών Υδάτων οι χώρες της ΕΕ εκδίδουν άδειες αλίευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 για τα σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία τους και τα οποία αλιεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι χώρες της ΕΕ δύνανται επίσης να περιορίσουν τη συνολική ικανότητα των σκαφών που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα εργαλεία. Η Επιτροπή μπορεί να καθορίζει όρια για τη συνολική ικανότητα του στόλου της ενδιαφερόμενης χώρας.

Στην περίπτωση αποθεμάτων τα οποία αλιεύουν επίσης χώρες εκτός της ΕΕ, η ΕΕ θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείρισή τους και δύναται να ανταλλάξει αλιευτικές δυνατότητες.

Αξιολογώντας το σχέδιο κάθε 5 χρόνια, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχετικά με τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του σχεδίου στα αποθέματα για τα οποία εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός και στις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 26 Μαρτίου 2019.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δείτε επίσης:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ): η υψηλότερη θεωρητική ποσότητα («απόδοση σε ισορροπία») που μπορεί να λαμβάνεται διαρκώς κατά μέσο όρο από ένα απόθεμα υπό τις υπάρχουσες κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η διαδικασία αναπαραγωγής.
Πολυετές σχέδιο: σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα αποθέματα ιχθύων αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης εντός ασφαλών βιολογικών ορίων.
Παρεμπίπτοντα αλιεύματα: ανεπιθύμητα είδη ιχθύων και θαλάσσια είδη που αλιεύονται ακούσια.
Οικοσυστημική προσέγγιση: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αλιείας, η οποία αποσκοπεί στη διαχείριση της χρήσης των φυσικών πόρων, με παράλληλη προστασία τόσο του βιολογικού πλούτου όσο και των απαραίτητων βιολογικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σύνθεσης, της διάρθρωσης και της λειτουργίας των οικοτόπων του επηρεαζόμενου οικοσυστήματος.
Θνησιμότητα λόγω αλιείας: τα αλιεύματα ενός αποθέματος σε μία δεδομένη χρονική περίοδο ως ποσοστό του μέσου αποθέματος που είναι διαθέσιμο για αλίευση κατά την περίοδο αυτή.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/472 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα που αλιεύονται στα Δυτικά Ύδατα και στα παρακείμενα ύδατα, και τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2016/1139 και (ΕΕ) 2018/973, και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007 και (ΕΚ) αριθ. 1300/2008 (ΕΕ L 83 της 25.3.2019, σ. 1–17)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/472 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/973 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα βενθοπελαγικά αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας και τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των αποθεμάτων αυτών, το οποίο προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης στη Βόρεια Θάλασσα, και για την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 676/2007 και (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 (ΕΕ L 179 της 16.7.2018, σ. 1–13)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 15.7.2016, σ. 1–15)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1–50)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) (ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19–40)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 28.10.2019



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Top