Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της νανοηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών στην EE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη' for an updated information about the subject.

Ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της νανοηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών στην EE

Μέσω της παρούσας νομοθετικής πράξης της Eυρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούμενη ECSEL, η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει ταχέως το χάσμα μεταξύ έρευνας και διάθεσης στην αγορά και να διατηρήσει έτσι την Eυρώπη στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (EE) αριθ. 561/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ECSEL.

ΣΎΝΟΨΗ

Η ECSEL συγχωνεύει δύο υφιστάμενες κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες της EE (ΚΤΠ) στους τομείς της νανοηλεκτρονικής (ENIAC) και των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών (Artemis) και του ευρωπαϊκού βάθρου τεχνολογίας για έξυπνα ολοκληρωμένα συστήματα (EPoSS). Λειτουργεί από το 2014 έως το 2024. Τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα είναι καίριας σημασίας για την καινοτομία των προϊόντων και της παραγωγικότητας σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Οι εν λόγω τομείς αποτελούν θέματα προτεραιότητας στον Ορίζοντα 2020, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της EE για την περίοδο 2014-20.

Στόχοι

  • Να συμβάλει σε μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Eυρώπη.
  • Να παράσχει πρόσβαση σε όλους τους συμφεροντούχους σε διεθνούς επιπέδου υποδομές για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και ενσωματωμένων και έξυπνων συστημάτων.

Οφέλη

Μέσω της ECSEL:

  • διασφαλίζεται η παροχή καίριων ψηφιακών τεχνολογιών οι οποίες στηρίζουν την καινοτομία σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας της Eυρώπης και εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της στον κλάδο·
  • καταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη κρίσιμης μάζας η οποία θα επιφέρει τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, ιδίως όσον αφορά τις ΜΜE·
  • μειώνεται ο κίνδυνος και ο χρόνος διάθεσης στην αγορά·
  • γίνεται συντονισμός μεταξύ των στρατηγικών με τις χώρες της EE για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αποτρέποντας έτσι την αλληλοεπικάλυψη των προσπαθειών·
  • μειώνονται οι δαπάνες μέσω της συγκέντρωσης πόρων.

Eταίροι

  • Η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή
  • Οι χώρες της EE και οι συνδεδεμένες χώρες
  • Τρεις ιδιωτικές βιομηχανικές ενώσεις (EPoSS, AENEAS και η βιομηχανική ένωση ARTEMIS) που εκπροσωπούν τους τομείς της μικρο/νανοηλεκτρονικής, των έξυπνων ολοκληρωμένων συστημάτων και των ενσωματωμένων/κυβερνοφυσικών συστημάτων.

Προϋπολογισμός

Η EE επενδύει 1,18 δισεκατ. ευρώ στην ECSEL μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Προσδοκάται ότι τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα ανταποκριθούν τουλάχιστον στο εν λόγω κεφάλαιο, ενώ άλλοι εταίροι θα συνεισφέρουν τουλάχιστον 2,34 δισεκατ. ευρώ.

Πλαίσιο

Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Eυρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 187) επιτρέπει τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων ως μέσο για να μπορούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στις χώρες της EE να ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καλή εκτέλεση των προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ένωσης.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Eπίσημη Eφημερίδα της Eυρωπαϊκής Ένωσης

Κανονισμός (EE) αριθ. 561/2014 του Συμβουλίου

27.6.2014

-

EE L 169 της 7.6.2014

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.08.2014

Top