Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2013/30/ΕΕ για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

  • Η οδηγία απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ):
    • να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη τυχόν σοβαρών ατυχημάτων·
    • να διαθέτουν επαρκείς υλικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για τον περιορισμό των συνεπειών, όταν συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα.
  • Εφαρμόζεται σε όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές εγκαταστάσεις.
  • Συνδράμει στη διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδίως στην επίτευξη ή διατήρηση καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, στόχος που ορίζεται στην οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική —οδηγία 2008/56/ΕΚ (βλέπε σύνοψη), η οποία θεσπίζει πλαίσιο δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αδειοδότηση και ρύθμιση

  • Για να διεξάγουν εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να παίρνουν άδεια από ανεξάρτητη αρχή. Για να αποτρέπεται τυχόν σύγκρουση συμφερόντων, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζουν σαφή διαχωρισμό μεταξύ, αφενός, του παρόντος κανονισμού για την υπεράκτια ασφάλεια και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και, αφετέρου, άλλων λειτουργιών που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, την αδειοδότηση και τη διαχείριση εσόδων.
  • Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας, ο φορέας εκμετάλλευσης ή ο ιδιοκτήτης εγκατάστασης πρέπει να παρέχει στην αρμόδια αρχή τα ακόλουθα:
    • αντίγραφο της εταιρικής πολιτικής για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων·
    • λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και περιβάλλοντος της εταιρείας, και
    • έκθεση περί μεγάλων κινδύνων.

Σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης

  • Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει επίσης να εκπονούν εσωτερικά σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε μεγάλο κίνδυνο. Τα εν λόγω σχέδια περιλαμβάνουν ανάλυση του τρόπου αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.
  • Οι εθνικές αρχές πρέπει να εκπονήσουν σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που να καλύπτουν όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις και υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων των περιοχών που ενδέχεται να πληγούν εντός της δικαιοδοσίας τους.

Ενημέρωση του κοινού

  • Η οδηγία αναφέρει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανόρυξη γεώτρησης εξερεύνησης πριν να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί πλήρως και να γνωστοποιήσει τις απόψεις του σχετικά με τις πιθανές συνέπειες οποιωνδήποτε προγραμματισμένων υπεράκτιων εργασιών.
  • Δεδομένων των ενδεχόμενων διασυνοριακών επιπτώσεων ενός ατυχήματος, οι εθνικές αρχές πρέπει να ανταλλάσσουν τακτικά γνώσεις, πληροφορίες και εμπειρίες με τους ομότιμους τους σε άλλες χώρες στην ΕΕ και να διαβουλεύονται με τον κλάδο, με άλλους ενδιαφερομένους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, που συστάθηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 (βλέπε σύνοψη) μπορεί να συνδράμει τα κράτη μέλη στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και στη διερεύνηση και παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδας ή διαρροής φυσικού αερίου.

Τροποποίηση του ορισμού της ζημιάς των υδάτων

Η οδηγία 2013/30/ΕΕ τροποποιεί τον ορισμό της ζημίας των υδάτων στην οδηγία 2004/35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη (βλέπε σύνοψη), εναρμονίζοντάς τον με τους ορισμούς της οδηγίας 2000/60/ΕΚ (οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα — βλέπε σύνοψη) και της οδηγίας 2008/56/ΕΚ (βλ. παραπάνω). Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά των υδάτων ορίζεται στη συνέχεια ως ζημιά που επηρεάζει σημαντικά την περιβαλλοντική (οικολογική, χημική ή ποσοτική) κατάσταση των υδάτινων και θαλάσσιων υδάτινων πόρων.

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα αντικατέστησε το άρθρο 25 παράγραφος 1 της οδηγίας 2013/30/ΕΕ που απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναφέρουν ετησίως στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες τουλάχιστον, ως μέρος της ετήσιας έκθεσης βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999:

  • τον αριθμό, την παλαιότητα και τη θέση των εγκαταστάσεων·
  • τον αριθμό και το είδος των επιθεωρήσεων και διερευνήσεων που διενεργήθηκαν, τυχόν μέτρων επιβολής και διώξεων που ασκήθηκαν·
  • στοιχεία για περιστατικά που απαιτούνται από το κοινό σύστημα αναφορών·
  • κάθε σημαντική αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τις υπεράκτιες εργασίες·
  • την επίδοση υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών μεγάλων ατυχημάτων που συμβαίνουν.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία 2013/30/ΕΕ έπρεπε να γίνει νόμος στα κράτη μέλη έως την 19η Ιουλίου 2015.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την τροποποίηση της οδηγίας 2004/35/ΕΚ (ΕΕ L 178 της 28.6.2013, σ. 66–106)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2013/30/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) (ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19–40)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας (EE L 143 της 30.4.2004, σ. 56–75)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα (ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1–9)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1–73)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 17.12.2021

Top