Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Αειφόρος ενέργεια χαμηλού κόστους, υψηλών επιδόσεων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Αειφόρος ενέργεια χαμηλού κόστους, υψηλών επιδόσεων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η στρατηγική της ΕΕ για την καινοτομία και την ενεργειακή τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ενεργειακές τεχνολογίες και καινοτομία [COM(2013) 253 final της 2ας Μαΐου 2013]

ΣΥΝΟΨΗ

Η στρατηγική της ΕΕ για την καινοτομία και την ενεργειακή τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

Καθορίζει τη στρατηγική η οποία συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ εξακολουθεί να διαθέτει πρωτοπόρο τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας που μπορεί να αντιμετωπίζει τις ενεργειακές προκλήσεις έως το 2020 και μετέπειτα.

Επιδιώκει να προσελκύσει στην αγορά αειφόρες ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλού κόστους, υψηλών επιδόσεων και χαμηλών εκπομπώνάνθρακα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αυτή η ανακοίνωση περιλαμβάνει τις εξής αρχές:

  • θεώρηση του συνολικού ενεργειακού συστήματος κατά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων (δηλαδή πώς μια μεμονωμένη τεχνολογία επιδρά σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα)·
  • ενίσχυση της σύνδεσης της καινοτομίας με την ενεργειακή πολιτική·
  • συγκέντρωση πόρων για έρευνα και καινοτομία· και
  • επικέντρωση στις τεχνολογίες για την περίοδο μετά το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών (ΣΕΤ)* της ΕΕ, επιδιώκει να διασφαλίσει την εκπόνηση (υπό την καθοδήγηση της διευθύνουσας ομάδας του σχεδίου ΣΕΤ) ενός ολοκληρωμένου χάρτη πορείας ο οποίος:

Επιπλέον, για τη στήριξη του ολοκληρωμένου χάρτη πορείας πρέπει να οριστεί ένα σχέδιο δράσης τόσο για κοινές όσο και για μεμονωμένες επενδύσεις.

Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν το σύστημα υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης του ολοκληρωμένου χάρτη πορείας και του σχεδίου δράσης, με βάση το σύστημα πληροφοριών του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (SETIS).

Η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει συντονιστική δομή (υπό την αιγίδα της διευθύνουσας ομάδας του σχεδίου ΣΕΤ) με στόχο την προώθηση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ενεργειακή απόδοση.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:

  • να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για το σχέδιο ΣΕΤ,
  • να εγκρίνουν τις βασικές αρχές και τις εξελίξεις που απαιτούνται για την ύπαρξη ενεργειακής τεχνολογίας και καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ, και
  • να στηρίξουν την εναρμόνιση των ενωσιακών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων ώστε να συμβάλουν σε αυτήν τη στρατηγική.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα (δηλαδή η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια ή η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα) έχουν μεγάλες προοπτικές όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της αειφόρου ενέργειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές ενέργειας. Ωστόσο, η καινοτομία σε αυτό το πεδίο είναι γενικά δαπανηρή, ριψοκίνδυνη και αργή και γι' αυτόν το λόγο απαιτείται στρατηγική για την ανάπτυξή της.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις σελίδες « Τεχνολογία και καινοτομία » και « Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών » στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

*Στόχος του σχεδίου ΣΕΤ είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης και εξάπλωσης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Προάγει την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ επιδιώκει τη βελτίωση των τεχνολογιών και τη μείωση του κόστους τους.

τελευταία ενημέρωση 26.08.2015

Top