EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πρωτόκολλο της σύμβασης της ΔΟΕ περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας: κύρωση από τις χώρες της ΕΕ

Πρωτόκολλο της σύμβασης της ΔΟΕ περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας: κύρωση από τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ;

  • Με τις εν λόγω αποφάσεις, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξουσιοδοτούνται να κυρώσουν το πρωτόκολλο, το οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ενέκρινε το 2014, και καλούνται να το πράξουν μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό δίνει νέα ώθηση στη σύμβαση της ΔΟΕ περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, του 1930, όσον αφορά την πρόληψη της χρήσης της αναγκαστικής εργασίας, ιδίως στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, της προστασίας θυμάτων και της παροχής πρόσβασης σε διορθωτικά μέτρα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Το πρωτόκολλο της σύμβασης της ΔΟΕ περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας καλύπτει τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΕΕ.
  • Η ΕΕ αυτή καθεαυτή δεν μπορεί να κυρώσει το πρωτόκολλο. Μόνο μεμονωμένες χώρες της ΕΕ δύνανται να το πράξουν. Με τις εν λόγω 2 αποφάσεις, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξουσιοδοτούνται να κυρώσουν το κείμενο, «ενεργώντας από κοινού προς το συμφέρον της Ένωσης».
  • Η απόφαση 2015/2037 καλύπτει τομείς της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, όπως η σχέση εργασίας, ο χρόνος εργασίας, οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και η υγεία και ασφάλεια στην εργασία, τομείς που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικών πράξεων της ΕΕ.
  • Η απόφαση 2015/2071 καλύπτει ποινικές υποθέσεις στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, όπως την προστασία των θυμάτων αξιόποινων πράξεων. Η ΕΕ έχει ήδη νομοθετήσει στον τομέα αυτόν με τις οδηγίες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων.
  • Η Δανία, βάσει της ρήτρας απαλλαγής της για τον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, δεν δεσμεύεται από την απόφαση 2015/2071.
  • Οι χώρες που κυρώνουν το πρωτόκολλο της σύμβασης περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας υποχρεούνται να αναπτύξουν μια εθνική πολιτική και ένα σχέδιο δράσης και να συμμετάσχουν στη διεθνή συνεργασία για την κατάργηση της αναγκαστικής εργασίας, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της αναγκαστικής εργασίας, τη βελτίωση της προστασίας των θυμάτων και τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η αναγκαστική εργασία είναι η εργασία που εκτελείται εκούσια και κάτω από εξαναγκασμό και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως έγκλημα κατόπιν έγκρισης το 1930 της σύμβασης-ορόσημο αριθ. 29 της ΔΟΕ περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας.

Ωστόσο, η ΔΟΕ εκτιμά ότι 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πέφτουν θύματα αναγκαστικής εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών εντοπίζονται στην ιδιωτική οικονομία, ιδίως με τη μορφή της εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση. Το πρωτόκολλο και η σύσταση της σύμβασης περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, που εγκρίθηκαν από τη ΔΟΕ το 2014, στοχεύουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας καταπολέμησης όλων των μορφών αναγκαστικής εργασίας.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ;

Εφαρμόζονται από τις 12 Νοεμβρίου 2015. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταθέσουν τα έγγραφα κύρωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση (ΕΕ) 2015/2037 του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2015, για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρωτόκολλο του 2014 στη σύμβαση για την αναγκαστική εργασία, του 1930, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με τα θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική (ΕΕ L 298 της 14.11.2015, σ. 23-24)

Απόφαση (ΕΕ) 2015/2071 του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2015, για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρωτόκολλο του 2014 της σύμβασης περί της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, του 1930, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, όσον αφορά τα άρθρα 1 έως 4 του πρωτοκόλλου σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L 301 της 18.11.2015, σ. 47-48)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Πρωτόκολλο του 2014 της σύμβασης περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, 1930

τελευταία ενημέρωση 17.03.2016

Top