Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Χρηματοδοτική ενίσχυση στην Πορτογαλία

Χρηματοδοτική ενίσχυση στην Πορτογαλία

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Εκτελεστική απόφαση 2011/344/ΕΕ — χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην Πορτογαλία από την ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

Ενέκρινε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Πορτογαλία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα τριετές χρηματοδοτικό πακέτο δανείων ύψους έως και 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, από διάφορους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Στις 17 Μαΐου 2011, η ΕΕ συμφώνησε ότι η Πορτογαλία χρειαζόταν χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2011 έως και τα μέσα του 2014. Η χρηματοδότηση επρόκειτο να παρασχεθεί στο μέγιστο αριθμό των 14 δόσεων από:
  • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης παρείχε 24,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας 26 δισεκατομμύρια ευρώ και το ΔΝΤ 26,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η χρηματοδοτική συμφωνία που καθορίζεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας απαιτούσε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει:
    • διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας·
    • αξιόπιστη και ισορροπημένη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης με καλύτερο έλεγχο επί των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επί των κρατικών επιχειρήσεων με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2013·
    • μια στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό τομέα με βάση την ανακεφαλαιοποίηση* και την απομόχλευση*.
  • Τον Ιούνιο του 2014, έληξε το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης.
  • Η Πορτογαλία τώρα υπόκειται σε εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος της ΕΕ. Στο πλαίσιο της εν λόγω εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:
    • πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στη χώρα για να αξιολογήσει την οικονομική, δημοσιονομική και οικονομική ευρωστία της·
    • καταρτίζει εξαμηνιαίες εκθέσεις για την παρακολούθηση της προόδου και αποφασίζει κατά πόσον απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.
  • Η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι η Πορτογαλία να εξοφλήσει τουλάχιστον το 75 % των δανείων που έλαβε. Η εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος θα διαρκέσει έως το 2026.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 24 Μαΐου 2011.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Στις 11 Μαΐου 2010, η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης — τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 407/2010]. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να λαμβάνει δάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δανείζει το προϊόν του δανείου σε μια δικαιούχο χώρα που χρειάζεται οικονομική στήριξη.
  • Η Πορτογαλία, αφού υποβαθμίστηκε από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και δεν μπόρεσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση σε βιώσιμα ποσοστά, ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις 7 Απριλίου 2011.
  • Ο μηχανισμός έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να συνδράμει την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ανακεφαλαιοποίηση. Αναδιάρθρωση του χρέους και των ιδίων κεφαλαίων μιας εταιρείας με σκοπό να καταστεί πιο σταθερή η κεφαλαιακή της δομή.
Απομόχλευση. Μείωση του επιπέδου του χρέους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Εκτελεστική απόφαση 2011/344/ΕΕ του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2011, για τη χορήγηση ενωσιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην Πορτογαλία (ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 8892).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της εκτελεστικής απόφασης 2011/344/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης (ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1-4).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση

τελευταία ενημέρωση 02.06.2022

Top