Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0906

    Αντιμετώπιση των προβλημάτων της απασχόλησης στην ΕΕ το 2015

    Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η περίληψη αυτή έχει αρχειοθετηθεί και δεν θα επικαιροποιηθεί, διότι το συνοπτικό έγγραφο δεν ισχύει πλέον ή δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση.

    Αντιμετώπιση των προβλημάτων της απασχόλησης στην ΕΕ το 2015

    Το σχέδιο της κοινής έκθεσης για την απασχόληση συνοδεύει την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2015. Αναλύει τις τάσεις της απασχόλησης και της κοινωνίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις πολιτικές απαντήσεις τους για τη βελτίωση της απασχόλησης και της κοινωνικής απόδοσης.

    ΠΡΆΞΗ

    Σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την απασχόληση που συνοδεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2015 [COM(2014) 906 final της 28ης Νοεμβρίου 2014]

    ΣΎΝΟΨΗ

    Το σχέδιο της κοινής έκθεσης για την απασχόληση συνοδεύει την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2015. Αναλύει τις τάσεις της απασχόλησης και της κοινωνίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις πολιτικές απαντήσεις τους για τη βελτίωση της απασχόλησης και της κοινωνικής απόδοσης.

    ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΑΥΤΉΣ ΤΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ;

    Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (ΕΕΑ) για το 2015, η οποία εστιάζει στον τρόπο δράσης της ΕΕ για την υποστήριξη της δημιουργίας απασχόλησης και της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ΕΕΑ θέτει τις γενικές οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ και παρέχει στις χώρες της ΕΕ καθοδήγηση πολιτικής για το προσεχές έτος.

    Επίσης, η ΕΕΑ συνοδεύεται από αυτήν την κοινή έκθεση για την απασχόληση, η οποία αναλύει την κατάσταση σχετικά με την απασχόληση στην ΕΕ και τις σχετικές πολιτικές απαντήσεις από τις χώρες της ΕΕ.

    ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

    Η έκθεση αποδεικνύει ότι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Επίσης, αναλύει τις δυνατότητες βελτίωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής απόδοσης της ΕΕ.

    Κύρια συμπεράσματα:

    Αγορά εργασίας και κοινωνικές τάσεις: παρόλο που η ανεργία μειώνεται με αργούς ρυθμούς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην ΕΕ των 28, στα 24,6 εκατομμύρια (10,1%) τον Σεπτέμβριο του 2014. Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι:

    η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται (5,1% στην ΕΕ των 28 το 2013),

    η ανεργία των νέων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (21,6% στην ΕΕ των 28 το 2014), αλλά υπάρχουν σημάδια βελτίωσης,

    τα επίπεδα πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον στόχο να μειωθούν οι αποχωρήσεις από το σχολείο σε ποσοστό κάτω του 10% έως το 2020,

    η Ευρώπη οδεύει με ικανοποιητικούς ρυθμούς προς τον στόχο της επίτευξης ποσοστού τουλάχιστον 40 % των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών όσον αφορά την ολοκλήρωση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως το 2020.

    Μεταρρυθμίσεις των χωρών της ΕΕ που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική: οι χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014, με αποτελέσματα στα ποσοστά δραστηριότητας. Ελήφθησαν μέτρα για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας με στόχο:

    τη μείωση του κατακερματισμού* της αγοράς εργασίας, απλοποιώντας το εργατικό δίκαιο των χωρών της ΕΕ,

    τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας, ώστε να μπορούν οι εταιρείες να (επανα-)προσλαμβάνουν νέους και μακροχρόνια ανέργους,

    τη διασφάλιση της ύπαρξης ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις εταιρείες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περιόδους μαθητείας,

    τη βελτίωση των δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες των συστημάτων εκπαίδευσης των χωρών της ΕΕ,

    τη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που αποκλείονται από την αγορά εργασίας προστατεύονται και προφυλάσσονται από τη φτώχεια.

    Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς την πρόοδο και τη φιλοδοξία υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη.

    Πίνακας αποτελεσμάτων δεικτών

    Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει τη δεύτερη έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων βασικών δεικτών απασχόλησης και κοινωνικών δεικτών, ο οποίος εισήχθη για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ):

    ποσοστό ανεργίας,

    ποσοστό ανεργίας των νέων και ποσοστό των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ),

    διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών,

    ποσοστό κινδύνου φτώχειας,

    ανισότητες στα εισοδήματα*.

    Τα κύρια πορίσματά του για το 2015 δείχνουν επίμονες κοινωνικοοικονομικές αποκλίσεις στα ποσοστά της ανεργίας, της ανεργίας των νέων και των νέων ΕΕΑΚ. Μειώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών και αυξανόμενες ανισότητες και ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται, επίσης, στις περισσότερες νότιες χώρες της ζώνης του ευρώ (Ιταλία, Ελλάδα κ.λπ.).

    ΒΑΣΙΚΟΊ ΌΡΟΙ

    * Κατακερματισμός της αγοράς εργασίας: όταν η αγορά εργασίας διαιρείται σε επιμέρους τμήματα. Ορισμένα παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι εργαζόμενοι εργάζονται με μόνιμες συμβάσεις και άλλοι με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ή οι περιπτώσεις στις οποίες οι συνθήκες είναι διαφορετικές για τους διακινούμενους και τους μη διακινούμενους εργαζομένους.

    * Ανισότητες στα εισοδήματα: σε αυτό το πλαίσιο, είναι η σύγκριση των σχετικών μεριδίων του εισοδήματος μιας χώρας μεταξύ των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού της. Όπου το μερίδιο του συνολικού εισοδήματος είναι υψηλότερο στα πλουσιότερα στρώματα, τα φτωχότερα στρώματα έχουν αντιστοίχως χαμηλότερο μερίδιο και η ανισότητα είναι μεγαλύτερη.

    Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

    Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.06.2015

    Επάνω