EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0008

Γαλάζια ενέργεια — ωκεάνιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Γαλάζια ενέργεια — ωκεάνιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση [COM (2014) 8 final] — Γαλάζια ενέργεια — Απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του δυναμικού της θαλάσσιας και της ωκεάνιας ενέργειας της Ευρώπης έως το 2020 και εντεύθεν

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

  • Προβλέπει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ωκεανών ως πηγής καθαρής ενέργειας.
  • Καθορίζει μια πορεία δράσης με στόχο την απελευθέρωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού δυναμικού των ωκεάνιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και στη στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αρκετά εμπόδια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, παρεμποδίζουν την άνθηση του τομέα της ωκεάνιας ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • το υψηλό κόστος της τεχνολογίας·
  • η ανάγκη επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ·
  • οι πολύπλοκες διαδικασίες χορήγησης αδειών·
  • η ανάγκη για χρονοβόρα έρευνα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις· και
  • η δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (περιορισμένες επιχορηγήσεις και στήριξη των εσόδων).

Τα υφιστάμενα προγράμματα όπως ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ενεργειακής Έρευνας, το δίκτυο του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας ERA-NET για την ωκεάνια ενέργεια και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα συμβάλουν σημαντικά στη διευκόλυνση παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη από τις θάλασσες και τους ωκεανούς της.

Η ανακοίνωση προτείνει 2 φάσεις δράσης για την αξιοποίηση του δυναμικού της ωκεάνιας ενέργειας:

Η πρώτη φάση, από το 2014 έως το 2016, αποσκοπεί στη δημιουργία:

  • ενός φόρουμ που αντιμετωπίζει τεχνολογικά, διοικητικά και περιβαλλοντικά ζητήματα όσον αφορά την ανάπτυξη του τομέα των ωκεάνιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· και
  • ενός στρατηγικού χάρτη πορείας που θέτει σαφείς στόχους για τη βιομηχανική ανάπτυξη καθώς και ένα χρονικό πλαίσιο για την επίτευξή τους.

Η δεύτερη φάση, από το 2017 έως το 2020, αποσκοπεί:

  • στην καθιέρωση πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ωκεάνιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· και
  • στην κατάρτιση ειδικών ανά τομέα κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της συναφούς νομοθεσίας.

Η ανάπτυξη των τομέων της αιολικής και ηλιακής ενέργειας κατά τα τελευταία έτη καταδεικνύει σαφώς ότι η καθιέρωση κατάλληλης στρατηγικής και χρηματοδότησης μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα που απαιτούνται από τον εν λόγω κλάδο προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο τομέας της ωκεάνιας ενέργειας έχει τεράστιο δυναμικό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό, όπως η ενέργεια από τα κύματα, τα παλιρροιακά ρεύματα, η αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας και η μετατροπή των διαφορών θερμοκρασίας και αλατότητας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Γαλάζια ενέργεια — Απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του δυναμικού της θαλάσσιας και της ωκεάνιας ενέργειας της Ευρώπης έως το 2020 και εντεύθεν [COM (2014) 8 final, 20.1.2014]

τελευταία ενημέρωση 11.10.2016

Επάνω