Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0654

    Η τεχνολογία και οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης στην ΕΕ

    Η τεχνολογία και οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης στην ΕΕ

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Ανακοίνωση [COM(2013) 654 final] για άνοιγμα της εκπαίδευσης: καινοτόμοι μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω νέων τεχνολογιών και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

    • Αποβλέπει στην προώθηση καινοτόμων τρόπων μάθησης και διδασκαλίας υψηλής ποιότητας μέσω των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού περιεχομένου.
    • Προτείνει στρατηγικές για ανοικτά μαθησιακά περιβάλλοντα* για την παροχή εκπαίδευσης υψηλότερης ποιότητας. Συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω καλύτερα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περισσότερων θέσεων απασχόλησης.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    • Αν και για θέματα εκπαίδευσης είναι αρμόδιες οι χώρες της ΕΕ, η ΕΕ υποστηρίζει το έργο τους:
      • προωθώντας και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές,
      • υποστηρίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών
      • και παράγοντας οφέλη χάρη στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταλλαγή και τη χρήση πληροφοριών πέραν των συνόρων,
      • συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στη διαθεσιμότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού περιεχομένου μέσω οικονομικής υποστήριξης, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συστάσεων.
    • Η εκπαίδευση στην ΕΕ απέτυχε να συμβαδίσει με την ψηφιακή κοινωνία και οικονομία, και η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα για αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ισότητας στην εκπαίδευση.
    • Το Erasmus+, το Ορίζοντας 2020 και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ παρέχουν κίνητρα και συνθήκες που ενθαρρύνουν συμπράξεις και σχέδια, ιδίως για να εξεταστούν τα εξής θέματα.
      • Ανοικτά μαθησιακά περιβάλλοντα — ευκαιρίες για καινοτομίες:
        • τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα πρέπει να επανεξετάσουν τις οργανωτικές στρατηγικές τους για την τόνωση καινοτόμων μαθησιακών πρακτικών,
        • οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε θέση να αποκτούν υψηλές ψηφιακές δεξιότητες, παραδείγματος χάριν μέσω ισχυρών κοινοτήτων πρακτικής εφαρμογής και αμοιβών για νέες διδακτικές μεθόδους,
        • οι εκπαιδευόμενοι αναμένουν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες και να επιτυγχάνουν ευχερώς πιστοποίηση και αναγνώριση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων για περαιτέρω μάθηση ή εργασία.
      • Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι (ΑΕΠ)* — ευκαιρίες χρησιμοποίησης ανοικτής γνώσης για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης:
        • οι υψηλής ποιότητας ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι πρέπει να καταστούν περισσότερο ορατοί και προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες,
        • τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να γίνουν πιο διαφανή πέραν των συνόρων.
      • Συνδεσιμότητα και καινοτομία — συμπράξεις για υποδομές, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και ανταλλαγή και χρήση πληροφοριών:
        • σε κάποιες χώρες της ΕΕ μια καλύτερη υποδομή διαδικτυακής σύνδεσης είναι ακόμη το ζητούμενο. Ανοιχτά πρότυπα συμβατότητας μπορεί να εισαγάγουν οικονομίες κλίμακας στις ψηφιακές εφαρμογές και τα ψηφιακά περιεχόμενα ούτως ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η αγορά ψηφιακής εκπαίδευσης της ΕΕ.
      • Μια συντονισμένη προσπάθεια για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση:
        • για καλύτερη αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δηλαδή η διασφάλιση πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, στην υποδομή τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, στο κατάλληλο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και στις σωστές οργανωτικές στρατηγικές μπορεί να δημιουργήσει εκπαιδευτική προσφορά ικανή να υποστηρίξει την καινοτομία.

    Η ανακοίνωση προτείνει δράσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων:

    • παροχή βοήθειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στους καθηγητές και στους μαθητές για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και μεθόδων μάθησης,
    • στήριξη της ανάπτυξης και διαθεσιμότητας ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, ιδίως μέσω της απαίτησης για ανοιχτή πρόσβαση στο πρόγραμμα Erasmus+,
    • σύνδεση των αιθουσών διδασκαλίας μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών συσκευών και ψηφιακού περιεχομένου,
    • κινητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών, οικογενειών και οικονομικών και κοινωνικών εταίρων ώστε να αλλάξει ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

    Ανοικτά μαθησιακά περιβάλλοντα: περιβάλλοντα που βασίζονται στην αυτορυθμιζόμενη μάθηση. Σκοπός είναι η διαμόρφωση υπεύθυνων και σκεπτόμενων εκπαιδευόμενων που να είναι ικανοί με αυτόνομο τρόπο να σχεδιάζουν τη διαδικασία της μάθησής τους, να αναζητούν πόρους και μετά να εξετάζουν τη διαδικασία και την πρόοδό τους.
    Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι (ΑΕΠ): ελεύθερα προσβάσιμοι στον χρήστη με άδεια από τον κάτοχο. Αυτοί μπορεί να είναι κείμενα, μέσα ενημέρωσης και άλλα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία, τη μάθηση, την αξιολόγηση και την έρευνα.

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Άνοιγμα της εκπαίδευσης: καινοτόμοι μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω νέων τεχνολογιών και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων [COM(2013) 654 final, της 25.9.2013]

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (διαθέσιμο στα αγγλικά και μόνο) — Analysis and mapping of innovative teaching and learning for all through new Technologies and Open Educational Resources in Europe (= Ανάλυση και χαρτογράφηση καινοτόμου διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω νέων τεχνολογιών και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων στην Ευρώπη) — Συνοδεύει το έγγραφο της ανακοίνωσης «Άνοιγμα της εκπαίδευσης» [SWD(2013) 341 final, της 25.9.2013]

    τελευταία ενημέρωση 24.08.2017

    Επάνω