EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0850

e-CODEX — μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις

e-CODEX — μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/850 σχετικά με το σύστημα e-CODEX

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Σκοπός είναι η διευκόλυνση της ψηφιοποίησης της διασυνοριακής δικαστικής επικοινωνίας και η παροχή καλύτερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε πολίτες και επιχειρήσεις.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Το σύστημα CODEX (σύστημα επικοινωνίας μέσω επιγραμμικής ανταλλαγής δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης) επιτρέπει την ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ των εθνικών δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  • Επιτρέπει στους χρήστες (αρμόδιες δικαστικές αρχές, νομικούς και πολίτες) να στέλνουν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά έγγραφα, νομικά έντυπα, αποδεικτικά στοιχεία ή άλλες πληροφορίες με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία.
  • Ο κανονισμός ορίζει τη νομική βάση του συστήματος CODEX.
  • Θεσπίζει κανόνες στους ακόλουθους τομείς:

Σύνθεση

Το σύστημα e-CODEX αποτελείται από:

  • ένα σημείο πρόσβασης e-CODEX, το οποίο αποτελείται από:
    • μια διαλειτουργική πύλη, η οποία επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου με άλλες πύλες που χρησιμοποιούν το ίδιο κοινό σύνολο πρωτοκόλλων·
    • σύνδεσμο, ο οποίος καθιστά δυνατή τη σύνδεση συνδεδεμένων συστημάτων ΤΠ με την πύλη για την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα συνδεδεμένα συστήματα·
  • ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα·
  • τα υποστηρικτικά προϊόντα λογισμικού, την υποστηρικτική τεκμηρίωση και άλλα υποστηρικτικά στοιχεία που απαριθμούνται στο παράρτημα του κανονισμού.

Ρόλος των κρατών μελών, της Επιτροπής και του eu-LISA

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή έχουν διάφορες αρμοδιότητες όπως:

  • έγκριση σημείων πρόσβασης e-CODEX για τα συνδεδεμένα συστήματα σύμφωνα με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο·
  • τήρηση καταλόγου στον οποίο απαριθμούνται τα εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX και τα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα που εφαρμόζει κάθε εγκεκριμένο σημείο πρόσβασης e-CODEX· ο εν λόγω κατάλογος και τυχόν αλλαγές σε αυτόν θα πρέπει να κοινοποιούνται στον eu-LISA·
  • εποπτεία των οικείων εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται αδιαλείπτως οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκε η έγκριση·
  • ορισμός ενός αριθμού ανταποκριτών e-CODEX που δικαιούνται να ζητούν και να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από τον eu-LISA.

Ο eu-LISA θα διασφαλίσει ότι το λογισμικό και τα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα που χρησιμοποιούνται από τα σημεία πρόσβασης είναι ασφαλή και αξιόπιστα, και θα συνδράμει στην ανάπτυξη νέων περιπτώσεων χρήσης.

Παράδοση και ανάληψη

  • Έως την παράδοσή του συστήματος e-CODEX στον eu-LISA, η διαχείριση του συστήματος θα ασκείται από κοινοπραξία κρατών μελών και οργανισμών με χρηματοδότηση από προγράμματα της Ένωσης.
  • Η εν λόγω κοινοπραξία θα υποβάλει έγγραφο παράδοσης στο οποίο καθορίζονται λεπτομερώς οι ρυθμίσεις για τη μεταφορά του συστήματος e-CODEX έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Ο eu-LISA θα αναλάβει την ευθύνη για το σύστημα e-CODEX μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2023, αφότου η Επιτροπή κηρύξει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης και ανάληψης, και κατόπιν διαβούλευσης με την οντότητα που διαχειρίζεται το σύστημα e-CODEX και τον eu-LISA.

Συμβουλευτική ομάδα

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 η συμβουλευτική ομάδα e-CODEX θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στον eu-LISA. Ειδικότερα, η συμβουλευτική ομάδα:

  • παρακολουθεί την κατάσταση της εφαρμογής του συστήματος e-CODEX στα κράτη μέλη·
  • αξιολογεί την ανάγκη για νέα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα και τα εκτιμά και τα εκπονεί·
  • προάγει τη διάδοση των γνώσεων·
  • παρακολουθεί τη συμμόρφωση του eu-LISA με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών.

Συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος

Το μόνιμο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος για το e-CODEX, το οποίο θα συγκροτηθεί την 1η Ιανουαρίου 2023:

  • συμβουλεύει το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος e-CODEX και διασφαλίζει την ιεράρχηση των δραστηριοτήτων και άλλες στρατηγικές δεσμεύσεις·
  • εξασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση του συστήματος e-CODEΧ·
  • διασφαλίζει τον σεβασμό της αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 21 Ιουνίου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX), και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 150 της 1.6.2022, σ. 1-19).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99-137).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 05.09.2022

Επάνω