Αναδιάρθρωση, αφερεγγυότητα και απαλλαγή από τα χρέη
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Οδηγία (EE) 2019/1023 περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;
- Η οδηγία επιδιώκει να παράσχει στους πτωχεύσαντες* επιχειρηματίες* μια δεύτερη ευκαιρία.
- Διευκολύνει την πρόσβαση των βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες σε μέτρα αναδιάρθρωσης σε πρώιμο στάδιο, αποφεύγοντας έτσι την αφερεγγυότητα.
- Τροποποιεί την οδηγία (ΕΕ) 2017/1132 αναφορικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δίκαιου που αφορούν τις κεφαλαιουχικές εταιρείες.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η οδηγία θεσπίζει κανόνες σχετικά με:
- την αναδιάρθρωση* για τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες ώστε να αποφευχθεί η πτώχευσή τους και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους·
- την απαλλαγή των αφερέγγυων επιχειρηματιών από τα χρέη τους·
- μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση, την αφερεγγυότητα* και την απαλλαγή από τα χρέη.
Η νομοθεσία προβλέπει για τους οφειλέτες:
- σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και επιγραμμική ενημέρωση με την οποία θα επισημαίνεται τυχόν κίνδυνος αφερεγγυότητας. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει:
- ειδοποιήσεις σε περίπτωση μη εκτέλεσης ορισμένων πληρωμών·
- δημόσιες ή ιδιωτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες·
- παροχή κινήτρων προς τρίτους, όπως λογιστές, φορολογικές διοικήσεις και οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, για να επισημαίνουν πιθανά προβλήματα·
- ένα προληπτικό πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η επιχειρηματική δραστηριότητα·
- τη δυνατότητα να διατηρήσουν πλήρως ή μερικώς τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησής τους κατά την αναδιάρθρωση·
- αναστολή των ατομικών διώξεων* για μέγιστη περίοδο 4 μηνών σε πρώτο στάδιο, με δυνατότητα παράτασης της περιόδου στους 12 μήνες κατά τη διαπραγμάτευση σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης:
- περιέχουν βασικές πληροφορίες όπως την ταυτότητα του οφειλέτη και τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του, τα θιγόμενα μέρη και τους όρους του σχεδίου·
- μπορούν να υποβάλλονται από οφειλέτες, πιστωτές και εμπειρογνώμονες του τομέα·
- χρήζουν επικύρωσης από δικαστική ή διοικητική αρχή ώστε να καταστούν δεσμευτικά εάν:
- θίγουν τις απαιτήσεις ή τα συμμετοχικά δικαιώματα διαφωνούντων θιγόμενων μερών·
- προβλέπουν νέα χρηματοδότηση·
- συνεπάγονται απώλεια μεγαλύτερη του 25% του εργατικού δυναμικού·
- δεν θίγουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης, εργασιακής κινητοποίησης, καθώς και το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διαβούλευση.
Οι χώρες της ΕΕ:
- μπορούν να εφαρμόζουν πρόσθετους όρους στις συμφωνίες προληπτικής αναδιάρθρωσης, την αναστολή των ατομικών διώξεων, την έγκριση σχεδίων αναδιάρθρωσης και την απαλλαγή από τα χρέη·
- οφείλουν να διασφαλίζουν την επαρκή προστασία της νέας και προσωρινής χρηματοδότησης των εγχειρημάτων αναδιάρθρωσης·
- παρέχουν στους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες τουλάχιστον μία διαδικασία που τους επιτρέπει να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τους εντός τριετίας·
- μεριμνούν για τη διαγραφή τυχόν επαγγελματικής ανικανότητας ή έκπτωσης που επιβαρύνει τον αφερέγγυο επιχειρηματία ακολούθως της απαλλαγής από τα χρέη του·
- παρέχουν κατάλληλη κατάρτιση στις δικαστικές και διοικητικές αρχές και τους επαγγελματίες σε διαδικασίες που αφορούν την αναδιάρθρωση, την αφερεγγυότητα και την απαλλαγή από τα χρέη·
- συγκεντρώνουν, σε ετήσια βάση, δεδομένα για τις διάφορες διαδικασίες που πραγματοποιούνται.
Οι διευθυντές, όταν υπάρχει πιθανότητα αφερεγγυότητας, οφείλουν:
- να μεριμνούν για τα συμφέροντα των πιστωτών, των μετόχων/εταίρων* και άλλων ενδιαφερομένων·
- να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή της αφερεγγυότητας·
- να απέχουν από πράξεις με πρόθεση ή βαριά αμέλεια που απειλούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Η οδηγία δεν εφαρμόζεται στα εξής:
Το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου 2026 και ακολούθως ανά πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
Η οδηγία εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ από τις Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, εκτός από τους κανόνες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (άρθρο 28) οι οποίοι εφαρμόζονται από τις Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2024 και Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2026.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, κάθε χρόνο, περίπου 200 000 επιχειρήσεις στην ΕΕ κηρύσσουν πτώχευση, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια μεγαλύτερη του 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας.
- Οι νέοι κανόνες βοηθούν τις επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν νωρίτερα, ενθαρρύνουν την καινοτομία και μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία 3 εκατ. θέσεων εργασίας. Από έρευνες προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται από επιχειρηματίες που κάνουν νέα αρχή αναπτύσσονται γρηγορότερα, όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και τις θέσεις εργασίας, σε σχέση με εκείνες που δημιουργούνται από άτομα που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον επιχειρηματικό χώρο.
- Οι νέοι κανόνες συμπληρώνουν τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/848 περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας στην ΕΕ.
- Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Πτωχεύσας: πρόσωπο το οποίο, έπειτα από δικαστικές διαδικασίες, κηρύχθηκε αφερέγγυο.
Επιχειρηματίας: πρόσωπο που ασκεί εμπορική, επιχειρηματική, βιοτεχνική ή επαγγελματική δραστηριότητα.
Αναδιάρθρωση: μεταβολή της σύνθεσης, των όρων ή της δομής των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του οφειλέτη.
Αφερέγγυος: οικονομική κατάσταση κατά την οποία μία εταιρεία ή ένα άτομο αδυνατεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εγκαίρως.
Αναστολή ατομικών διώξεων: προσωρινή αναστολή του δικαιώματος λήψης διωκτικών μέτρων για την ικανοποίηση απαίτησης πιστωτή κατά οφειλέτη.
Μέτοχος/εταίρος: πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων, που έχει ιδιοκτησιακό συμφέρον ως προς τον οφειλέτη ή την επιχείρηση αυτού.
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα) (ΕΕ L 172 της 26.6.2019, σ. 18-55)
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οδηγία (ΕΕ) 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δίκαιου (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 46-127)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
Κανονισμός (ΕΕ) 2015/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 19-72)
Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.
τελευταία ενημέρωση 08.01.2020