EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0608

Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας — τελωνειακή επιβολή

Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας — τελωνειακή επιβολή

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 608/2013 σχετικά με την τελωνειακή επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός προβλέπει αναθεωρημένους διαδικαστικούς κανόνες για τις τελωνειακές αρχές για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στα εμπορεύματα που υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση ή τελωνειακό έλεγχο. Αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1383/2003.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο παρών κανονισμός καλύπτει κυρίως εμπορεύματα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όταν δηλώνονται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, εξαγωγή ή επανεξαγωγή·
  • κατά την είσοδο ή την έξοδό τους από το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)·
  • όταν τα εμπορεύματα αναστέλλονται από εκτελωνισμό ή βρίσκονται σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη*.

Καθορίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για να διαπιστωθεί εάν ένα ΔΔΙ έχει παραβιαστεί. Για τους σκοπούς του κανονισμού, ένα ΔΔΙ θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • ένα εμπορικό σήμα·
  • ένα σχέδιο·
  • ένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας βάσει του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της ΕΕ·
  • μια γεωγραφική ένδειξη (όπως Καμπανία ή ζαμπόν Πάρμας)·
  • ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βάσει του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της ΕΕ·
  • ένα συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας για τα φάρμακα·
  • ένα συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας για τα φυτοφάρμακα·
  • ένα δικαίωμα επί φυτικής ποικιλίας βάσει του εθνικού δίκαιου ή του δικαίου της ΕΕ·
  • ένα σχέδιο προϊόντος ημιαγωγών βάσει του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της ΕΕ·
  • ένα ΔΔΙ που προστατεύει τις εφευρέσεις βάσει του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της ΕΕ·
  • ένα εμπορικό σήμα που προστατεύεται ως αποκλειστικό ΔΔΙ βάσει του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της ΕΕ.

Ο κανονισμός:

  • προβλέπει τους όρους για την ενέργεια των τελωνείων όταν τα εμπορεύματα είναι απλώς ύποπτα ότι παραβιάζουν τα ΔΔΙ·
  • καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των εμπορευμάτων που έχουν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τα ΔΔΙ·
  • διευρύνει το πεδίο παραβιάσεων των ΔΔΙ που καλύπτονται και ενισχύει την αρμοδιότητα των τελωνειακών αρχών να ελέγχουν όλα τα εμπορεύματα υπό τελωνειακή επιτήρηση —αυτό δεν ισχύει για τα μη εμπορικά αγαθά που βρίσκονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών·
  • διασφαλίζει την παροχή πληροφοριών υψηλής ποιότητας στις τελωνειακές αρχές ώστε να καθίσταται δυνατή η συνολική εκτίμηση του κινδύνου παραβίασης των ΔΔΙ·
  • ορίζει τη νομική βάση για μια κεντρική βάση δεδομένων για την καταγραφή των αιτήσεων για τελωνειακή ενέργεια και κράτηση των εμπορευμάτων που παραβιάζουν τα ΔΔΙ, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών.

Για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, ο κανονισμός:

  • προβλέπει μια κοινή διαδικασία για όλους τους τύπους παραβιάσεων των ΔΔΙ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, βάσει του οποίου τα εμπορεύματα μπορούν να καταστρέφονται χωρίς να είναι απαραίτητο ο δικαιούχος να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, υπό τον όρο ότι:
    • οι δικαιούχοι επιβεβαιώνουν γραπτώς την πεποίθησή τους ότι υπάρχει μια παραβίαση και ότι συμφωνούν με την καταστροφή των εμπορευμάτων, και
    • ο διασαφιστής ή κάτοχος των εμπορευμάτων δεν αντιτίθεται στην καταστροφή·
  • ορίζει ότι η διαδικασία για τις μικρές αποστολές εφαρμόζεται μόνο κατόπιν προηγούμενης αίτησης του αιτούντος και ότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν από τον αιτούντα να καλύψει τα έξοδα — ως μικρή αποστολή ορίζεται μια αποστολή ταχυδρομείου ή μια ταχυμεταφορά, η οποία είτε περιέχει τρία τεμάχια ή λιγότερα ή ζυγίζει λιγότερο από δύο κιλά.

Επιπλέον, ο κανονισμός:

  • προβλέπει ότι ισχύουν οι εθνικές νομοθεσίες κατά τη χορήγηση του δικαιώματος ακρόασης των προσώπων τα οποία αφορά η κράτηση εμπορευμάτων·
  • διευρύνει και διευκρινίζει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν οι τελωνειακές αρχές μετά από μια κράτηση εμπορευμάτων·
  • περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, την επεξεργασία, τις περιόδους διατήρησης δεδομένων και την άσκηση δικαιωμάτων και ευθυνών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, με ορισμένες εξαιρέσεις.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Μια ανακοίνωση της Επιτροπής αφορά το πακέτο εμπορικών σημάτων που υιοθετήθηκε το 2015:

  • 1ο μέρος: παρόλο που ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2424 τροποποίησε τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 207/2009 (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής), ο τελευταίος στη συνέχεια καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001 —ο οποίος είναι μια κωδικοποίηση·
  • 2ο μέρος: αφορά την οδηγία (ΕΕ) 2015/2436

Δείτε επίσης:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη: ειδική περιοχή ή αποθήκη εντός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ, η οποία απαλλάσσεται από δασμούς. Για περισσότερες πληροφορίεςελέγξτε τη σχετική λίστα.

ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 608/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την τελωνειακή επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1383/2003 του Συμβουλίου (ΕΕ L 181 της 29.6.2013, σ. 15-34)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποίηση) (ΕΕ L 154 της 16.6.2017, σ. 1-99)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την τελωνειακή επιβολή των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας όσον αφορά τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης χωρίς να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση (ΕΕ C 244 της 5.7.2016, σ. 4-9)

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1-88)

Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

Οδηγία (ΕΕ) 2015/2436 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2015, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί σημάτων (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 336 της 23.12.2015, σ. 1-26)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Ψήφισμα του Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2008 για ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας (ΕΕ C 253 της 4.10.2008, σ. 1-2)

Οδηγία 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΕΕ L 157 της 30.4.2004, σ. 45-86). Το κείμενο αναδημοσιεύτηκε σε διορθωτικό (ΕΕ L 195 της 2.6.2004, σ. 16-25)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Η ενιαία αγορά για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας: τόνωση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, θέσεων απασχόλησης υψηλής ποιότητας και έξοχων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη [COM(2011) 287 τελικό, της 24.5.2011]

τελευταία ενημέρωση 08.12.2017

Επάνω