Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0114

    Προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας

    Προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

    Οδηγία 2008/114/ΕΚ — προσδιορισμός και χαρακτηρισμός των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας και αξιολόγηση της ανάγκης βελτίωσης της προστασίας τους

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

    Θεσπίζει τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας* (ΕΥΖΣ) και καθορίζει μια προσέγγιση για τη βελτίωση της προστασίας τους.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Προσδιορισμός και χαρακτηρισμός των ΕΥΖΣ

    • Οι χώρες της ΕΕ υπόκεινται σε μια διαδικασία προσδιορισμού των ενδεχόμενων ΕΥΖΣ, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον απαιτείται. Κατά τον προσδιορισμό ενδεχόμενων ΕΥΖΣ, θα πρέπει να χρησιμοποιούν:
      • oριζόντια κριτήρια, όπως ενδεχόμενες απώλειες, οικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις για το κοινό, και
      • τομεακά κριτήρια ειδικά για κάθε τύπο ΕΥΖΣ.
    • Οι χώρες της ΕΕ υπόκεινται σε μια συνεργατική διαδικασία χαρακτηρισμού (π.χ. συζητήσεις με άλλες χώρες της ΕΕ) για ενδεχόμενες ΕΥΖΣ που βρίσκονται στο έδαφός τους.
    • Οι χώρες της ΕΕ αναθεωρούν τακτικά τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ΕΥΖΣ.
    • Η οδηγία ισχύει μόνο για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών (βλέπε παράρτημα Ι της οδηγίας). Σε εύθετο χρόνο, μπορεί να προστεθούν και άλλοι τομείς στο πεδίο εφαρμογής της.

    Σχέδια ασφάλειας λειτουργίας

    • Οι χώρες της ΕΕ διασφαλίζουν ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο ασφάλειας λειτουργίας (ΣΑΛ) για κάθε ΕΥΖΣ.
    • Ο σκοπός της διαδικασίας ΣΑΛ είναι να προσδιορίζονται τα περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας των ΕΥΖΣ, καθώς και οι υπάρχουσες λύσεις ασφαλείας για την προστασία τους.

    Αξιωματικοί σύνδεσμοι ασφαλείας

    • Οι χώρες της ΕΕ διασφαλίζουν ότι προσδιορίζεται ένας αξιωματικός σύνδεσμος ασφαλείας για κάθε ΕΥΖΣ.
    • Ο αξιωματικός λειτουργεί ως σημείο επαφής μεταξύ του κυρίου/διαχειριστή της ΕΥΖΣ και της αρμόδιας αρχής της χώρας της ΕΕ.

    Υποβολή εκθέσεων

    • Οι χώρες της ΕΕ πραγματοποιούν αξιολογήσεις κινδύνου σε σχέση με τις ΕΥΖΣ εντός ενός έτους από τον χαρακτηρισμό των υποδομών ζωτικής σημασίας.
    • Κάθε δύο χρόνια οι χώρες της ΕΕ υποβάλλουν στοιχεία γενικού χαρακτήρα στην Επιτροπή όσον αφορά τις κατηγορίες κινδύνων, απειλών και τρωτών σημείων.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

    Εφαρμόζεται από τις 12 Ιανουαρίου 2009. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 12 Ιανουαρίου 2011.

    ΠΛΑΙΣΙΟ

    • Οι εθνικές αρχές είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, διαταραχές σε κρίσιμες υποδομές μπορούν να γίνουν αισθητές πέρα από τα εθνικά σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθίσταται αναγκαία η ενωσιακή διάσταση προκειμένου να γίνει δυνατή η διαχείριση αυτών των κινδύνων. Το 2007 το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας (ΕΠΠΥΖΣ). Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο να βελτιώσει την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας από όλους τους τύπους των απειλών και των κινδύνων.
    • Μετά την επανεξέταση της οδηγίας 2008/114/ΕΚ, η Επιτροπή, το 2013, όρισε μια νέα προσέγγιση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Αυτό έχει ως στόχο την οικοδόμηση κοινών μέσων και μιας κοινής προσέγγισης της ΕΕ για την προστασία και την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας με καλύτερη συνεκτίμηση των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των υποδομών ζωτικής σημασίας, της βιομηχανίας και των κρατικών φορέων.
    • Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε:

    * ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

    Υποδομές ζωτικής σημασίας: περιουσιακά στοιχεία ή συστήματα τα οποία είναι ουσιώδη για τη διατήρηση των κοινωνικών λειτουργιών ζωτικής σημασίας, της υγείας, της ασφάλειας και της οικονομικής ή κοινωνικής ευπραγίας των ατόμων. Οι ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας (ΕΥΖΣ) είναι υποδομές ζωτικής σημασίας στις χώρες της ΕΕ των οποίων η βλάβη ή η καταστροφή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο σε τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ (π.χ. σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου).

    ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

    Οδηγία 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας, και σχετικά με την αξιολόγηση της ανάγκης βελτίωσης της προστασίας τους (ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75–82)

    ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — Προστασία των υποδοµών ζωτικής σηµασίας στην καταπολέµηση της τροµοκρατίας [COM(2004) 702 τελικό, 20.10.2004]

    Πράσινο Βιβλίο για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας (EPCIP) [COM(2005) 576 τελικό, 17.11.2005]

    Ανακοίνωση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προστασίας της Υποδομής Ζωτικής Σημασίας [COM(2006) 786 τελικό, 12.12.2006]

    Έγγραφο εργασίας της Επιτροπής σχετικά με μια νέα προσέγγιση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας: Καθιστώντας τις ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής ασφαλείας πιο ασφαλείς [SWD(2013) 318 final, 28.8.2013]

    τελευταία ενημέρωση 14.11.2016

    Επάνω