Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0634

    Ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων: συμφωνίες ΕΕ–ΗΠΑ

    Ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων: συμφωνίες ΕΕ–ΗΠΑ

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

    Απόφαση 2004/634/ΕΚ — Σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ενίσχυση και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ενίσχυση και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

    • Η συμφωνία αποσκοπεί στην ανανέωση ισχύος της συμφωνίας του 1997 για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (CMAA), η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη της τελωνειακής συνεργασίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας [νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)] και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).
    • Προκειμένου να καλυφθεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού όσον αφορά το διατλαντικό εμπόριο, στο πλαίσιο της ανανεωμένης συμφωνίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση της τελωνειακής συνεργασίας ώστε να διασφαλίζεται ότι κατά τους γενικούς τελωνειακούς ελέγχους λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα ασφαλείας.
    • Η απόφαση σηματοδοτεί τη σύναψη της συμφωνίας εξ ονόματος της ΕΕ.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    • Η συμφωνία προβλέπει την ταχεία επέκταση της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων (CSI) σε όλους τους λιμένες της ΕΕ που ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις. Έχει στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των φορτίων σε αμοιβαία βάση για αμφότερα τα μέρη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ίση μεταχείριση των λιμένων και των φορέων εκμετάλλευσης της ΕΕ και των ΗΠΑ. Παράλληλα, καθορίζει πρόγραμμα εργασίας για την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
      • εκπόνηση προτύπων για τεχνικές διαχείρισης των κινδύνων·
      • πληροφορίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των φορτίων υψηλού κινδύνου που εισάγονται από τα μέρη·
      • προγράμματα βιομηχανικής εταιρικής σχέσης.
    • Ο εξωτερικός συντονισμός των προτύπων τελωνειακού ελέγχου με τις ΗΠΑ είναι επίσης απαραίτητος για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού και να εξασφαλισθεί συνεχής ροή θεμιτού εμπορίου με εμπορευματοκιβώτια. Οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής συνεργάζονται με τις τελωνειακές αρχές που παρεμβαίνουν σε προηγούμενα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτό συμβαίνει για να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που διαβιβάζονται έγκαιρα καθώς και οι τεχνολογίες ελέγχου που επιτρέπουν την ανίχνευση και τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων υψηλού κινδύνου, πριν αυτά εγκαταλείψουν τον λιμένα ή τον τόπο εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσής τους στις αντίστοιχες χώρες. Είναι βασικό να διασφαλισθεί ότι οι λιμένες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν στην CSI βάσει ενιαίων αρχών. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθεί η υιοθέτηση συγκρίσιμων προτύπων στους λιμένες των ΗΠΑ.
    • Για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ των μερών, θεσπίστηκε διαδικασία διαβούλευσης. Οι χώρες της ΕΕ που διαπραγματεύονται ρυθμίσεις με τις ΗΠΑ, στους τομείς που διέπονται από την ανανεωμένη CMAA, πρέπει να ζητούν, εκ των προτέρων, τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ παράλληλα οφείλουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίζουν ότι οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις συνάδουν με τις συνθήκες και τις πολιτικές της ΕΕ και με την ανανεωμένη CMAA. Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι μία ρύθμιση που κάποια χώρα της ΕΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ δε συμμορφώνεται, ενημερώνει σχετικά την οικεία χώρα. Ομοίως, η εν λόγω χώρα λαμβάνει ενημέρωση σε περίπτωση που ένα θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με την ανανεωμένη CMAA.
    • Στη Μικτή Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ ανατίθεται το καθήκον εύρεσης κατάλληλης μορφής και περιεχομένου για τα έγγραφα και τα μέτρα που αποσκοπούν στη συνέχιση της εφαρμογής της ενισχυμένης και διευρυμένης τελωνειακής συνεργασίας στα πλαίσια της συμφωνίας.
    • Με τη συμφωνία συγκροτείται ομάδας εργασίας που αποτελείται από αντιπροσώπους των τελωνειακών αρχών των ΗΠΑ και επικουρείται από τις ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ. Η ομάδα εργασίας υποβάλλει τακτικά έκθεση στη Μεικτή Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας, την «U.S. Customs and Border Protection» και την Επιτροπή. Είναι αρμόδια για την εξέταση και την υποβολή συστάσεων σε τομείς όπως:
      • ο καθορισμός ελάχιστων προτύπων και συστάσεων για μεθόδους με τις οποίες θα επιτευχθούν τα εν λόγω πρότυπα·
      • ο προσδιορισμός και η επέκταση της εφαρμογής ορθών πρακτικών για τους ελέγχους ασφαλείας του διεθνούς εμπορίου, ειδικά εκείνων που γίνονται βάσει της CSI·
      • η καθιέρωση προτύπων για τις πληροφορίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση αποστολών φορτίων υψηλού κινδύνου που εισάγονται, μεταφορτώνονται ή βρίσκονται υπό καθεστώς διαμετακόμισης στις ΗΠΑ και στην ΕΕ·
      • η βελτίωση και η καθιέρωση προτύπων για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο τέτοιων αποστολών φορτίων υψηλού κινδύνου και η ανάπτυξη ελάχιστων προτύπων για τεχνολογίες ελέγχου και μεθοδολογίες ανίχνευσης·
      • η βελτίωση και η καθιέρωση προτύπων για προγράμματα βιομηχανικής εταιρικής σχέσης που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού και τη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου·
      • ο προσδιορισμός τυχόν ρυθμιστικών ή νομοθετικών μεταβολών που απαιτούνται για την εφαρμογή των συστάσεων της·
      • η εξέταση του είδους των εγγράφων και των μέτρων που θα χρειαστούν για την περαιτέρω εφαρμογή της ενισχυμένης και διευρυμένης τελωνειακής συνεργασίας σχετικά με τα θέματα που παρατίθενται στο παράρτημα της συμφωνίας.
    • Το 2004 η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενέκριναν, μέσω της Μεικτής Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας, συστάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων βάσει της συμφωνίας.

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

    Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Απριλίου 2004.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Απόφαση 2004/634/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2004, για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα (ΕΕ L 304 της 30.9.2004, σ. 32-33)

    Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα (ΕΕ L 304 της 30.9.2004, σ. 34-37)

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Απόφαση 97/541/ΕΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1997, για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 222 της 12.8.1997, σ. 16)

    Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 222 της 12.8.1997, σ. 17-24)

    τελευταία ενημέρωση 01.04.2020

    Επάνω