EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997R0515

Τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΤΣΠ)

Τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΤΣΠ)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 515/97 περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών ή γεωργικών ρυθμίσεων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας (αμοιβαία συνδρομή) μεταξύ των εθνικών αρχών και μεταξύ των αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) όσον αφορά την εφαρμογή των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων της ΕΕ.
  • Το τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΤΣΠ) συνδράμει στην πρόληψη, την έρευνα και τη δίωξη παραβιάσεων των τελωνειακών ή γεωργικών ρυθμίσεων της ΕΕ.
  • Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών συνεργασίας και ελέγχου των εθνικών αρχών μέσω της ταχείας διαβίβασης δεδομένων και πληροφοριών.
  • Παράλληλα, το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων για εμπορεύματα που μεταφέρονται μεταξύ της τελωνειακής επικράτειας της ΕΕ και τρίτων χωρών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το ΤΣΠ διευκρινίζονται στον ίδιο τον κανονισμό. Τα δεδομένα που καταχωρούνται στο ΤΣΠ θα πρέπει να έχουν σχέση αποκλειστικά με:
    • εμπορεύματα (αγαθά)·
    • μέσα μεταφοράς·
    • επιχειρήσεις·
    • πρόσωπα·
    • τάσεις απάτης·
    • διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη·
    • κατακρατήσεις, κατασχέσεις ή δημεύσεις αγαθών·
    • κατακρατήσεις, κατασχέσεις ή δημεύσεις ρευστών διαθεσίμων.
  • Διεθνείς ή περιφερειακοί οργανισμοί δύνανται να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΤΣΠ κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπεται η διαβίβαση δεδομένων με άλλες εθνικές αρχές, χώρες εκτός ΕΕ και διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς, ή/και υπηρεσίες της ΕΕ.

Προστασία των δεδομένων

  • Ενδέχεται στις ανταλλασσόμενες πληροφορίες να περιέχονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα*. Οι ανταλλαγές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υφίστανται μόνο εάν τα εν λόγω δεδομένα είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του συστήματος, όπως για παράδειγμα, για σκοπούς παρατήρησης, ειδικών ελέγχων ή επιχειρησιακής ανάλυσης*.
  • Το σύνολο των δεδομένων στο ΤΣΠ είναι εμπιστευτικά και επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους μόνο εάν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι, όπως σε περιπτώσεις που αιτιολογούνται από την αναζήτηση πληροφοριών. Με την άδεια της αρχής που τα καταχώρισε, είναι δυνατή η διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε συστήματα διαχείρισης κινδύνου που χρησιμοποιούνται για εθνικούς τελωνειακούς ελέγχους ή σε συστήματα επιχειρησιακής ανάλυσης που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ.

Αρχείο φακέλων τελωνειακών ερευνών

Το αρχείο φακέλων τελωνειακών ερευνών (ΑΦΤΕ) αποτελεί ειδικό κομμάτι του ΤΣΠ. Συγκεντρώνει τα αρχεία που αφορούν επιχειρήσεις και πρόσωπα που είναι ύποπτα, ή έχουν κριθεί ως ένοχα, για διάπραξη αδικημάτων.

Βελτιωμένη διαχείριση κινδύνων και εντοπισμός και πρόληψη των κρουσμάτων απάτης

  • Ο κανονισμός (ΕE) 2015/1525, ο οποίος εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97 με στόχο τη βελτίωση του εντοπισμού, της διερεύνησης και της πρόληψης της τελωνειακής απάτης, μέσω της βελτίωσης της ανταλλαγής των πληροφοριών και των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και της βελτίωσης της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος. Αντιμετωπίζει τις ελλείψεις των συστημάτων για τον εντοπισμό της τελωνειακής απάτης καθώς και τις καθυστερήσεις στις έρευνες που διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
  • Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1525:
    • θεσπίζει ευρετήριο των υποβληθέντων μηνυμάτων κατάστασης εμπορευματοκιβωτίων (ευρετήριο ΜΚΕ). Οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στο ευρετήριο ΜΚΕ με την Επιτροπή·
    • καθιερώνει ένα κεντρικό αποθετήριο για δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση·
    • αποσαφηνίζει τη δυνατότητα χρήσης των πληροφοριών που αποκτώνται μέσω αμοιβαίας συνδρομής ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες·
    • καθορίζει τη διαδικασία που επιτρέπει στην Επιτροπή να αποκτήσει αποδεικτικά έγγραφα που διατηρούν επιχειρήσεις. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να παράσχουν συνοδευτικά έγγραφα για τις διασαφήσεις εισαγωγών και εξαγωγών, και η επεξεργασία του αιτήματος αυτού δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες·
    • απλοποιεί τη διαδικασία για την αποθήκευση δεδομένων στο ΤΣΠ μέσω της κατάργησης της υποχρέωσης ετήσιας επανεξέτασης των δεδομένων και του καθορισμού μέγιστης περιόδου αποθήκευσης των δεδομένων 5 ετών, στην οποία μπορεί να προστεθεί επιπλέον περίοδος δύο ετών, εφόσον αυτό αιτιολογείται·
    • απαιτεί από την Επιτροπή, έως τις 9 Οκτωβρίου 2017, να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της ανάγκης διεύρυνσης του πεδίου των δεδομένων για τις εξαγωγές που περιέχονται στα σχετικά ευρετήρια, καθώς και της δυνατότητας διεύρυνσης του πεδίου των δεδομένων που περιέχονται στο ευρετήριο μεταφορών, ώστε να περιληφθούν και τα δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση αγαθών διά ξηράς και αέρος.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 13 Μαρτίου 1998.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί (αυτό σημαίνει ότι η ταυτότητα του προσώπου μπορεί να εξακριβωθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα, ιδίως βάσει αριθμού ταυτότητας ή βάσει στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική).
Επιχειρησιακή ανάλυση: η διαδικασία ανάλυσης πράξεων που συνιστούν, ή φαίνεται να συνιστούν, παραβιάσεις κατά τη διάρκεια διάφορων φάσεων όπως είναι η συλλογή πληροφοριών, η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών, η σύνδεση των πληροφοριών, καθώς και η διατύπωση συστάσεων που αποσκοπούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας εμπλεκόμενων προσώπων ή επιχειρήσεων ή/και στον εντοπισμό άλλων αδικημάτων.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, για αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (ΕΕ L 82 της 22.3.1997, σ. 1–16)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/757 της Επιτροπής, της 3ης Φεβρουαρίου 2016, για τον καθορισμό των πράξεων σχετικά με την εφαρμογή της γεωργικής νομοθεσίας για τις οποίες πρέπει να εισαχθούν πληροφορίες στο τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΕΕ L 126 της 14.5.2016, σ. 1–2)

Οδηγία (EΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89–131)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/345 της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 2016, για τον καθορισμό της συχνότητας υποβολής μηνυμάτων κατάστασης εμπορευματοκιβωτίων, του μορφότυπου των δεδομένων και της μεθόδου διαβίβασης (ΕΕ L 65 της 11.3.2016, σ. 38–39)

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/346 της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 2016, για τον καθορισμό των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (ΕΕ L 65 της 11.3.2016, σ. 40–48)

Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τη χρήση της πληροφορικής για τελωνειακούς σκοπούς (ΕΕ L 323 της 10.12.2009, σ. 20–30)

Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21–26)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 29.10.2019

Επάνω