EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31992L0066

Καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών

Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η σύνοψη έχει αρχειοθετηθεί και δεν επικαιροποιείται. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, βλ. 'Ο νόμος της ΕΕ για την υγεία των ζώων' .

Καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Οδηγία 92/66/ΕΟΚ — μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η ψευδοπανώλη των πτηνών είναι μια εξαιρετικά λοιμώδης νόσος στα πουλερικά και άλλα πτηνά, που προσβάλλει ιδιαιτέρως την παραγωγή αυγών, με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η οδηγία έχει στόχο να καθορίσει την αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η οδηγία εφαρμόζεται για πουλερικά και άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, μεταξύ άλλων για ταχυδρομικά περιστέρια.
  • Αν σε μια εκμετάλλευση υπάρχει η υπόνοια ότι πουλερικά έχουν προσβληθεί ή μολυνθεί από ψευδοπανώλη των πτηνών, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα, η εκμετάλλευση θα πρέπει να τεθεί υπό επίσημη επίβλεψη, και θα πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
    • περιορισμός των εν λόγω πουλερικών ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα πουλερικά·
    • απαγόρευση μη εγκεκριμένων μετακινήσεων ατόμων, οχημάτων, άλλων ζώων, κρέατος πουλερικών, αυγών, ζωοτροφών, απορριμμάτων, υλικών ή οποιωνδήποτε άλλων αντικειμένων είναι πιθανό να μεταδώσουν τη νόσο·
    • μέτρα απολύμανσης στις εισόδους και τις εξόδους των κτιρίων στέγασης πουλερικών και της ίδιας της εκμετάλλευσης·
    • και άλλες εκμεταλλεύσεις ενδέχεται να τεθούν υπό επίβλεψη, εφόσον υπάρχει υποψία μόλυνσης.
  • Αν η νόσος επιβεβαιωθεί, μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι και τα ακόλουθα:
    • τα πουλερικά της εκμετάλλευσης θανατώνονται·
    • τα υλικά που έχουν μολυνθεί καταστρέφονται ή υφίστανται επεξεργασία·
    • τα αυγά και το κρέας πουλερικών που έχουν σφαχτεί κατά τη διάρκεια της τεκμαιρόμενης περιόδου επώασης της νόσου πρέπει να καταστραφούν·
    • τα κτίρια στέγασης των πουλερικών πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται·
    • δεν επανεισάγονται στην εκμετάλλευση πουλερικά τουλάχιστον επί 21 ημέρες μετά τον καθαρισμό·
    • πρέπει να οριοθετηθεί προστατευτική ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 3 km, η οποία περιλαμβάνεται σε μια ζώνη επίβλεψης ακτίνας τουλάχιστον 10 km γύρω από τον χώρο για τουλάχιστον 21 ημέρες, με επίσημους ελέγχους, κλινικές εξετάσεις και απομόνωση των πουλερικών.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ορίσουν ένα εθνικό εργαστήριο με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων κατά της νόσου, σε συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ για την ψευδοπανώλη των πτηνών, το οποίο έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο (1).
  • Ο εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της νόσου μπορεί να πραγματοποιείται επίσης και ως επείγων εμβολιασμός σε περίπτωση κρούσματος.
  • Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να καταρτίσει το δικό της σχέδιο επέμβασης για την καταπολέμηση της νόσου, που να συμμορφώνεται με τις διαδικασίες της εν λόγω οδηγίας, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας μια μονάδα έκτακτης ανάγκης, καθώς και τοπικά κέντρα έκτακτης ανάγκης. Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργούν επιτόπιους ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται ότι τα εν λόγω ιδρύματα εκπληρώνουν πλήρως τα καθήκοντά τους.
  • Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή για τη διαχείριση της ψευδοπανώλους των πτηνών, σύμφωνα με την απόφαση 90/424/ΕΟΚ.
  • Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών επικουρεί την Επιτροπή στη διαχείριση της ψευδοπανώλους των πτηνών.

Κατάργηση

Η οδηγία θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 από την 21η Απριλίου 2021.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Εφαρμόζεται από τις 29 Ιουλίου 1992. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως την 1η Οκτωβρίου 1993.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα:

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 92/66/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 1992, για τη θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση της ψευδοπανώλους των πτηνών (ΕΕ L 260 της 5.9.1992, σ. 1–20)

Διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 92/66/ΕΟΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1–208)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1–24)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση

τελευταία ενημέρωση 26.10.2016



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Επάνω