This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 22004A0210(02)
Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας
Τα μέρη συμφωνούν να ενθαρρύνουν, να αναπτύσσουν και να διευκολύνουν τις επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας βασίζονται σε ένα σύνολο αρχών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:
Συνεργασία
Οι νομικές οντότητες* της Τυνησίας μπορούν να συμμετέχουν σε έμμεσες δράσεις του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία (Ορίζων Ευρώπη), συμβάλλοντας στη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας.
Οι νομικές οντότητες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα της Τυνησίας σε τομείς αντίστοιχους με τους τομείς του προγράμματος-πλαίσιο υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτές που ισχύουν για τις νομικές οντότητες της Τυνησίας.
Και οι δύο μορφές συνεργασίας υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται ή αναφέρονται στα Παραρτήματα I και II της συμφωνίας.
Η συνεργασία μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με τους ακόλουθους τρόπους και μέσα:
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Τυνησία οφείλει να συνεισφέρει οικονομικά στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ ανάλογα με τα ειδικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει. Σε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών της Τυνησίας καθορίζονται οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις, ιδίως η χρηματοδοτική συνεισφορά και οι διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Τυνησίας σε κάθε πρόγραμμα.
Η Τυνησία συμμετέχει στην πρωτοβουλία Σύμπραξη για την έρευνα και την καινοτομία στον μεσογειακό χώρο (PRIMA), η οποία δημιουργήθηκε βάσει της απόφασης (ΕΕ) 2017/1324 (βλ. σύνοψη). Η PRIMA αποσκοπεί στη συγκέντρωση των γνώσεων και των οικονομικών πόρων της ΕΕ και των συμμετεχόντων κρατών για την ανάπτυξη ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και για την ανάπτυξη γνώσεων και κοινών καινοτόμων λύσεων για τα υδατικά και αγροδιατροφικά συστήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Η ΕΕ διαθέτει έως 220 εκατομμύρια EUR από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την πρωτοβουλία PRIMA.
Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 13 Απριλίου 2004 και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται επ’ αόριστον. Οιοδήποτε εκ των μερών δύναται, ανά πάσα στιγμή, να προβεί σε καταγγελία της παρούσας συμφωνίας, κατόπιν προειδοποιήσεως 6 μηνών.
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας διέπονται κυρίως από την ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Τυνησίας, αφετέρου (βλ. σύνοψη). Η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου που υπέγραψε συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας με την ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:
Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας (ΕΕ L 37 της 10.2.2004, σ. 17-23).
Απόφαση 2004/127/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2003, σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας (ΕΕ L 37 της 10.2.2004, σ. 16).
Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Τυνησίας, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Τυνησίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Τυνησίας στα προγράμματα της Ένωσης (ΕΕ L 96 της 11.4.2015, σ. 3-6).
Απόφαση (ΕE) 2017/1324 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού πλείονα κράτη μέλη (ΕΕ L 185 της 18.7.2017, σ. 1-15).
Ευρωμεσογειακή συμφωνία που αφορά τη σύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Τυνησίας, αφετέρου — Πρωτόκολλο αριθ. 1 για το καθεστώς που εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή στην Κοινότητα γεωργικών προϊόντων καταγωγής Τυνησίας — Πρωτόκολλο αριθ. 2 για το καθεστώς που εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή στην Κοινότητα προϊόντων της αλιείας καταγωγής Τυνησίας — Πρωτόκολλο αριθ. 3 για το καθεστώς που εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή στην Τυνησία γεωργικών προϊόντων καταγωγής Κοινότητας — Πρωτόκολλο αριθ. 4 για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας — Πρωτόκολλο αριθ. 5 για την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ διοικητικών αρχών σε τελωνειακά ζητήματα — Κοινές δηλώσεις — Δηλώσεις (ΕΕ L 97 της 30.3.1998, σ. 2-183).
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της παρούσας συμφωνίας έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό έγγραφο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
τελευταία ενημέρωση 19.04.2024