This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Στρατηγική για την εσωτερική αγορά - Προτεραιότητες 2003-2006
Ο στόχος της παρούσας στρατηγικής είναι η ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της διευρυμένης αγοράς των 25 κρατών μελών. Προς το σκοπό αυτόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής καταρτίζεται κατάλογος προτεραιοτήτων και χρονοδιάγραμμα εργασίας για την περίοδο 2003-2006.
ΠΡΑΞΗ
Στρατηγική για την εσωτερική αγορά - Προτεραιότητες 2003-2006 [COM(2003) 238 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
ΣΥΝΟΨΗ
Στόχος της στρατηγικής είναι η ενίσχυση των βάσεων και των θεμελιωδών πτυχών της εσωτερικής αγοράς: πρέπει να εξαλειφθούν τα εμπόδια στις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών και να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή και λειτουργία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η στρατηγική καταρτίζει λοιπόν κατάλογο προτεραιοτήτων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πρέπει να θεωρηθεί ως κοινό πρόγραμμα εργασίας στην υλοποίηση του οποίου πρέπει το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να αφιερώσουν όλες τις δυνάμεις τους.
Οι προτεραιότητες
Διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Τεχνικά εμπόδια συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών μελών, ενώ οι διασυνοριακές συναλλαγές παραμένουν ακόμη πιο ακριβές και πιο περίπλοκες από τις μη διασυνοριακές. Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών (και υπηρεσιών) βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη στους ελέγχους που πραγματοποιούν τα άλλα κράτη μέλη. Είναι σκόπιμο, επομένως, να ληφθούν μέτρα που θα αυξάνουν αυτή την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του νομικού πλαισίου της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η Επιτροπή προτείνει την έκδοση νέου κοινοτικού κανονισμού που θα περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αρχές της αμοιβαίας αναγνώρισης και κυρίως την υποχρέωση κοινοποίησης των αρνήσεων αναγνώρισης. Η Επιτροπή θα προχωρήσει κατ' αρχάς σε ευρείες διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όσον αφορά τη νέα προσέγγιση στον τομέα της τεχνικής εναρμόνισης, η Επιτροπή εξέθεσε τις βελτιώσεις που εξετάζει σε πρόσφατη ανακοίνωση για τη νέα προσέγγιση. Η εκπόνηση ευρωπαϊκών προτύπων θα μπορούσε να επιταχυνθεί με μια καλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης. Η Επιτροπή, το 2003, θα υπογράψει με αυτούς τους οργανισμούς συμβάσεις εταιρικής σχέσης και επιδόσεων. Όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει μέτρα, κυρίως την έκδοση ανακοίνωσης και οδηγίας πλαισίου, που θα διασφαλίζουν ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία. Όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων, η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση για την εφαρμογή της νέας ενισχυμένης οδηγίας το 2006.
Ολοκλήρωση των αγορών υπηρεσιών. Στο θέμα των υπηρεσιών, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους νομοθεσιών των κρατών μελών, πράγμα που εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Τα εμπόδια αυτά επηρεάζουν όλα τα στάδια της εμπορικής διαδικασίας, από την ίδρυση μιας επιχείρησης μέχρι τις υπηρεσίες μετά την πώληση, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να δραστηριοποιηθούν σε ένα άλλο κράτος μέλος.
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση κανονισμού για την προώθηση των πωλήσεων και την πρόταση οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών τίτλων. Το 2003, η Επιτροπή πρότεινε επίσης οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά που θα καθορίζει ένα σαφές και ισόρροπο νομικό πλαίσιο. Προβλέπεται επίσης, με την επιφύλαξη της πραγματοποίησης μελέτης σκοπιμότητας, να προταθεί η επέκταση του μηχανισμού πληροφόρησης στον τομέα εθνικών σχεδίων τεχνικών κανονιστικών ρυθμίσεων (προκειμένου να επεκταθεί η εφαρμογή του και πέραν της κοινωνίας της πληροφορίας). Αναμένεται να εγκριθούν τα υπόλοιπα μέτρα του σχεδίου δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ΣΔΧΥ), κυρίως η οδηγία για τα ενημερωτικά φυλλάδια, τις επενδυτικές υπηρεσίες, τη διαφάνεια, την καταναλωτική πίστη (es de en fr) και τις λιανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ακόμη, για το 2003 προβλέπεται η έκδοση ανακοίνωσης για την αντιστάθμιση και η έκδοση κανονισμών για τον ευρωπαϊκό χώρο πληρωμών και τις διασυνοριακές διαπραγματεύσεις μετοχών. Στις αρχές του 2004, η Επιτροπή θα προτείνει νέα οδηγία για την επάρκεια των ιδίων πόρων.
Δημιουργία βιομηχανιών δικτύων υψηλής ποιότητας. Οι αγορές των βιομηχανιών δικτύων γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη στην τεχνική πρόοδο και την κοινοτική νομοθεσία. Οι βιομηχανίες δικτύων υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει προσεχώς μια Πράσινη Βίβλο για την έναρξη ευρείας συζήτησης σχετικά με τα προς επίλυση προβλήματα του τομέα. Για να βελτιωθεί η ποιότητα των υποδομών στην Ευρώπη, και κυρίως στις υπό ένταξη χώρες, θα απαιτηθούν κολοσσιαίες επενδύσεις. Για την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων, και μολονότι παραμένουν προβλήματα προς επίλυση, θα είναι χρήσιμο να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Σχετικά με τον τομέα των μεταφορών, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσουν στην ταχεία έγκριση του «δεύτερου σιδηροδρομικού πακέτου», της πρότασης για τον ελεγχόμενο ανταγωνισμό στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, του πακέτου για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό και της πρόσβασης στις λιμενικές υπηρεσίες. Η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανοιχτών αιθέρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει το άνοιγμα της αγοράς μεταφοράς επιβατών. Το Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην ταχεία έγκριση και εφαρμογή του «πακέτου ενέργειας», που προβλέπει την πλήρη ελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ενέργειας έως το 2007. Επιπλέον, η Επιτροπή θα αναλύσει την κατάσταση στον τομέα του ύδατος και των λυμάτων. Η οδηγία για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των βασικών μερών της αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.
Μείωση των επιπτώσεων των φορολογικών εμποδίων. Η ύπαρξη είκοσι πέντε διαφορετικών συστημάτων φορολόγησης των εταιριών δημιουργεί προβλήματα στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Προβλήματα όπως είναι το σημερινό σύστημα ΦΠΑ, οι μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ δύο εταιριών του ίδιου ομίλου, οι διαφορές φορολόγησης μεταξύ κρατών μελών (π.χ. των μερισμάτων) και άλλα αποθαρρύνουν διασυνοριακές δραστηριότητες στην εσωτερική αγορά.
Επιδιώκοντας τη μείωση των φορολογικών εμποδίων, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας για τις μητρικές εταιρίες και τις θυγατρικές τους και της οδηγίας για τις συγχωνεύσεις. Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης στην ΕΕ για το φόρο εταιριών. Σχετικά με το ΦΠΑ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει με ανακοίνωση μέτρα που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του σημερινού συστήματος. Όσον αφορά τη φορολογία των οχημάτων, η Επιτροπή συνιστά τη σταδιακή εγκατάλειψη του τέλους ταξινόμησης. Όσον αφορά τα μερίσματα, η Επιτροπή θα λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μη διακριτική μεταχείριση.
Αύξηση των ευκαιριών των δημόσιων συμβάσεων. Η διασυνοριακή συμμετοχή στις διαδικασίες των διαγωνισμών παραμένει περιορισμένη. Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων οδηγεί σε απώλεια εμπορικών ευκαιριών και, κυρίως, σε μια ελάχιστα αποτελεσματική χρησιμοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων. Οι διάφοροι εθνικοί κανονισμοί θα πρέπει να απλουστευθούν και να εναρμονιστούν όσον αφορά τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στις προσκλήσεις υποβολής προσφορών. Η ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων (συμπράξεων) μεταξύ δημόσιου/ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί.
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το νομοθετικό πακέτο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η μεταφορά αυτών των πράξεων στην εθνική νομοθεσία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τα κράτη μέλη να ορθολογικοποιήσουν και να απλουστεύσουν τη νομοθεσία τους και τις ισχύουσες διαδικασίες. Η Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη μέλη να αναθέσουν σε μια υφιστάμενη εθνική εποπτική αρχή (ή σε άλλο εθνικό οργανισμό) την εξουσία άσκησης προσφυγής σε κάποιο όργανο ή δικαστήριο προκειμένου να επιτευχθούν αποτελεσματικοί τρόποι προσφυγής. Το δίκτυο δημόσιων συμβάσεων που δημιουργήθηκε πρόσφατα θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα κράτη μέλη και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EΟΧ). Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα λειτουργικά τους συστήματα σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε απευθείας σύνδεση είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοθετικού πακέτου από την έναρξη της ισχύος του. Στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων για την άμυνα, η Επιτροπή θα εκδώσει ερμηνευτική ανακοίνωση για τις τελευταίες σχετικές με το θέμα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και μια πράσινη βίβλο για τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα το 2004.
Βελτίωση του λειτουργικού πλαισίου των επιχειρήσεων. Τα στρατηγικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας ανάγονται άμεσα στα κράτη μέλη. Η Επιτροπή οργανώνει μια ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα μέσω του προγράμματός της BEST. Οι πολιτικές, ωστόσο, της εσωτερικής αγοράς στοχεύουν και στην άμεση προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας στα πλαίσια μιας οικονομίας που βασίζεται όλο και περισσότερο στη γνώση.
Το Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην ταχεία έγκριση της τελικής μορφής του κανονισμού που θεσπίζει το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ομοίως, θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχεία έγκριση της οδηγίας που στοχεύει στην ενίσχυση της άσκησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της οδηγίας για τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεων που υλοποιούνται με υπολογιστή. Θα πρέπει να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή θα εγκρίνει σχέδιο δράσης για το δίκαιο των εταιριών και τη διοίκηση των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα του, το σχέδιο αυτό ασχολείται με το εταιρικό δίκαιο, τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και τη διασυνοριακή μεταφορά της έδρας. Πρέπει να εγκριθεί ταχέως η οδηγία για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς (ΔΠΕ).
Αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης. Η γήρανση του πληθυσμού θέτει προκλήσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα, στην οικονομική ανάπτυξη, στα δημόσια οικονομικά και τα συστήματα υγείας. Ορισμένα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα όσον αφορά τις επαγγελματικές συντάξεις, κυρίως για τη δημιουργία ενός πλαισίου προληπτικής εποπτείας που θα επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά στην εσωτερική αγορά.
Η οδηγία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ενδέχεται να υποβάλει πρόταση οδηγίας για τη δυνατότητα μεταφοράς των επαγγελματικών συντάξεων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να καταπολεμά τις φορολογικές διακρίσεις για συνταξιοδοτικά ταμεία εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη. Όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας, στις οποίες έχει αντίκτυπο η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην εσωτερική αγορά, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με στόχο τον καθορισμό κοινής οπτικής με τα κράτη μέλη.
Απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Η βελτίωση και απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου είναι ουσιαστικά σημεία για την ανταγωνιστικότητα. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και κατά τη μεταφορά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο δίκαιο των κρατών μελών.
Η Επιτροπή θα ξεκινήσει σοβαρή εξέταση και ευρείες διαβουλεύσεις για τη νομοθετική αρχιτεκτονική της εσωτερικής αγοράς και θα υποβάλει τα συμπεράσματά της το 2004. Από κοινού με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα επιδιωχθεί η προώθηση της ιδέας μιας «δοκιμής συμβατότητας» με την εσωτερική αγορά για καθοδήγηση των νομοθετικών οργάνων των κρατών μελών με στόχο τη μείωση, εν καιρώ, των κινδύνων κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς. Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να συστήσει οριζόντια ομάδα εργασίας για τη «βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων», η οποία μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή της Επιτροπής. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα διαμορφωθούν δείκτες για τη μέτρηση της προόδου, κυρίως όσον αφορά τη μείωση των διοικητικών βαρών.
Εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καθημερινή διαχείριση της εσωτερικής αγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων. Για την επίλυση ενός προβλήματος υπάρχει μόνον η δυνατότητα υποβολής καταγγελίας στην Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασία παράβασης εναντίον άλλου κράτους μέλους ή σε συνέχιση των διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο. Οι δύο αυτές δυνατότητες συνεπάγονται αργές και ενίοτε δαπανηρές διαδικασίες. Η Επιτροπή ανέπτυξε την πρωτοβουλία SOLVIT που αποσκοπεί στη βελτίωση της ορθής εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία για να διατηρηθεί η πολιτική πίεση στον τομέα της ενσωμάτωσης των οδηγιών. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τις βέλτιστες πρακτικές και θα εντατικοποιήσει τον προληπτικό διάλογο με τα κράτη μέλη. Εξίσου χρήσιμη θα μπορούσε να είναι και η υποχρέωση των κρατών μελών να κοινοποιούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού στην Επιτροπή τα μέτρα και να διαβιβάζουν στην Επιτροπή πίνακες αντιστοιχίας. Θα μπορούσε επίσης να προβλεφθεί συγκεκριμένη περίοδος μεταφοράς (δύο έτη), τυποποιημένες ρήτρες κυρώσεων και τυποποιημένες ρήτρες για ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν τις παραβάσεις κατά 50% έως το 2006.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει στην ιστοσελίδα EUROPA ειδική ενότητα για την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας. Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, η Επιτροπή θα προτείνει κανονισμό που θα δημιουργεί δίκτυο δημόσιων αρχών υπεύθυνων για την εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Βελτίωση της πολιτικής πληροφόρησης. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους στην εσωτερική αγορά για να είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν πλήρως. Η πολιτική πληροφόρησης είναι συνεπώς αναγκαία για την πρόοδο της εσωτερικής αγοράς.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων τους στις δυνατότητες που προσφέρει η εσωτερική αγορά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα νέα κράτη μέλη, ενώ τα υφιστάμενα εργαλεία πληροφόρησης θα διευρυνθούν σταδιακά. Πρόκειται να δημιουργηθούν νέες πύλες διαδικτύου. Το δίκτυο των Eυρωθυρίδων θα διευρυνθεί ώστε να υπάρχει ένα τουλάχιστον ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών σε κάθε κράτος μέλος.
Καλύτερη αξιοποίηση της διευρυμένης εσωτερικής αγοράς
Η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου και η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στα νέα κράτη μέλη είναι έργα ιδιαίτερης σημασίας. Για ένα ορισμένο διάστημα μετά την προσχώρηση, ορισμένα προβλήματα θα είναι αναπόφευκτα, θα πρέπει, ωστόσο, να επιλυθούν έγκαιρα ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης. Τη ρήτρα αυτή, η οποία θα προστατεύει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μπορεί να επικαλεστεί η Επιτροπή μέχρι την 1η Μαΐου 2007.
Τα υπό ένταξη κράτη μπόρεσαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα εφαρμογής τους στην Επιτροπή και πριν από την ένταξή τους, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία κοινοποίησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο. Η Επιτροπή ζητά από τα υπό ένταξη κράτη να ολοκληρώσουν με ταχείς ρυθμούς την εξέταση της νομοθεσίας τους και να καταργήσουν κάθε νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις. Οι αρμόδιες αρχές και οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τις επιπτώσεις της διεύρυνσης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Η Επιτροπή ενθαρρύνει μικρής διάρκειας προγράμματα πρακτικής εξάσκησης για υπαλλήλους των υπό ένταξη χωρών.
Διεθνές πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς
Μετά τη διεύρυνση, η νέα πρόκληση για την ΕΕ είναι η δημιουργία στενότερων σχέσεων με τους νέους γείτονες: τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της νότιας Μεσογείου. Υπό την προϋπόθεση της σταδιακής ευθυγράμμισης των κανονιστικών ρυθμίσεων, μπορεί να υπάρξει βελτίωση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο πλαίσιο μιας έντονα παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η υιοθέτηση ρυθμιστικών μέτρων από μια τρίτη χώρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ΕΕ. Φαίνεται επομένως αναγκαία μια πιο συστηματική προσέγγιση στο διάλογο των ευρωπαίων νομοθετών με τους ομολόγους τους στις βασικές χώρες-εταίρους.
Για την εφαρμογή της αντίληψης των «νέων γειτόνων», θα μπορούσαν να συναφθούν νέες συμφωνίες με τις εν λόγω χώρες που να ολοκληρώνουν τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ή σύνδεσης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται την προσέγγιση της ΕΕ στον τομέα των κανονιστικών ρυθμίσεων στα διεθνή όργανα όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ή η Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΠΙ). Η Επιτροπή θα ενισχύσει επίσης το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις χρηματοοικονομικές αγορές. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επιδιώξει βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα μέσω κοινής προσέγγισης για τη διαχείριση των κινδύνων.
Παρακολούθηση
Η στρατηγική αυτή θα κινηθεί σε τρία επίπεδα: το πρώτο μέλημα αφορά στο να εξακριβώνεται εάν τα προτεινόμενα μέτρα υιοθετήθηκαν στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Δεύτερον, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων μέτρων. Τέλος, πρέπει να γίνεται εκτίμηση του αντίκτυπου αυτών των μέτρων, δηλαδή των συνεπειών τους στις αγορές, στις επιχειρήσεις και τους υπόλοιπους οικονομικούς παράγοντες.
Η Επιτροπή διαθέτει ήδη ορισμένους δείκτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών σε ορισμένους ειδικούς τομείς. Πρόκειται να συνταχθεί έκθεση για την εφαρμογή της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση για τη λειτουργία των αγορών προϊόντων και κεφαλαίων (έκθεση «Cardiff»), την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα καθώς και τους διάφορους πίνακες ανακοινώσεων της Επιτροπής.
Στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης περιλαμβάνονται πίνακες που περιέχουν τα μέτρα που προβλέπονται στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Πλαίσιο
Η στρατηγική για την εσωτερική αγορά είναι ένα από τα κύρια μέσα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από κοινού με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών (ΓΠΟΠ) και τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση. Αυτή η στρατηγική θα αποτελέσει επίσης σημαντικό στήριγμα για τις εργασίες του νέου Συμβουλίου «Ανταγωνιστικότητα ». Αποτελεί επίσης ανταπόκριση στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την επιτάχυνση των κυριότερων μεταρρυθμίσεων.
Η νέα στρατηγική για την εσωτερική αγορά πρέπει επίσης να προσφέρει νέα ώθηση στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της διαδικασίας της Λισσαβόνας έως το έτος 2010. Επιπλέον, ύστερα από ένα έτος διεύρυνσης, η εσωτερική αγορά πρέπει να ενισχυθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού και να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η διευρυμένη αγορά στα κράτη μέλη. Τέλος, η στρατηγική πρέπει να βοηθήσει στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της ικανότητας ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Ανακοίνωση της Επιτροπής «Δεύτερη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά)» [COM(2005) 11 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]
Από τη δεύτερη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά (2003-2006) προκύπτει ότι το 2004 ο ρυθμός ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς γνώρισε μια περίοδο επιβράδυνσης. Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της ολοκλήρωσης της αγοράς στην Ένωση των 25, η οποία παρουσιάζει ένα περιθώριο για μια σημαντική αύξηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ανταλλαγών και επενδύσεων. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διαδικτυωμένων επιχειρηματικών κλάδων και του εταιρικού δικαίου στη διευρυμένη εσωτερική αγορά θα αρχίσουν σύντομα να παράγουν θετικές επιδράσεις στον τομέα.
Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς, δύο τρίτα των νομοθετικών μέτρων βελτίωσης που επιθυμούσε η Επιτροπή για το 2004 υιοθετήθηκαν πλήρως. Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται ότι πολλές σημαντικές προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να αποτελέσουν ακόμη αντικείμενο αποφάσεων του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, όπως το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η απλούστευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και οι προωθήσεις των πανευρωπαϊκών αγορών.
Η Επιτροπή επισημαίνει τέσσερα θέματα προτεραιότητας στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:
Ανακοίνωση της Επιτροπής «Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά (2003-2006)» [COM(2004) 22 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]
Τον Ιανουάριο του 2004, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά 2003-2006. Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες μετά την έγκριση της στρατηγικής είναι μέτρια. Πάνω από το ήμισυ των ενεργειών που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν για το τέλος του 2003 εγκρίθηκαν στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Αντίθετα, πολλά από αυτά που καθυστέρησαν αφορούσαν σημαντικούς νομοθετικούς φακέλους, είχαν δηλαδή θεμελιώδη σημασία για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Η Επιτροπή πρότεινε, συνεπώς, επείγουσα δράση στη διάρκεια του έτους 2004 σχετικά με δύο θέματα:
Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, μια επιτυχία θα μπορούσε να εμφυσήσει νέα πνοή στη «στρατηγική της Λισσαβόνας» και να ενισχύσει τα θεμέλια της εσωτερικής αγοράς (περισσότερο διευρωπαϊκό εμπόριο, μεγαλύτερος ανταγωνισμός, καλύτερη παραγωγικότητα …).
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε:
Το πλήρες κείμενο για τη στρατηγική της εσωτερικής αγοράς 2003-2006 [PDF]
Την ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς για τη Στρατηγική της εσωτερικής αγοράς (DE) (EN) (FR).
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.02.2006