Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός: ευκολότερη πρόσβαση σε ενωσιακή χρηματοδότηση

Ο δημοσιονομικός κανονισμός είναι το κυριότερο έγγραφο που περιλαμβάνει ενωσιακούς δημοσιονομικούς κανόνες. Περιγράφει τις αρχές που διέπουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και καθορίζει τον τρόπο διάθεσής του.

Ο πρόσφατα εγκριθείς κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013 και δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους χρηματοδότησης από την ΕΕ -επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ερευνητές, φοιτητές, δήμους και λοιπούς- να ακολουθούν απλές διαδικασίες και πιο εύληπτους και σαφείς κανόνες.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου. (Επίσημη Εφημερίδα L 298 της 26.10.2012)

ΣΎΝΟΨΗ

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Η ΕΕ εκσυγχρονίζει τις δημοσιονομικές διαδικασίες της, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις τομείς:

  • Απλούστευση: περιορισμός της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση των διαδικασιών και μετατόπιση της έμφασης από τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις στις επιδόσεις.
  • Υποχρέωση λογοδοσίας: εξασφάλιση της ενίσχυσης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
  • Καινοτομία: εισαγωγή χρηματοοικονομικών μηχανισμών που θα καταστήσουν δυνατή την κινητοποίηση κεφαλαίων από τρίτα μέρη, ως αποτέλεσμα μόχλευσης των ενωσιακών κονδυλίων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ;

Συγκεκριμένες βελτιώσεις για καλύτερη εστίαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων:

  • απουσία υποχρέωσης για τη δημιουργία χωριστών τραπεζικών λογαριασμών·
  • επιτάχυνση των πληρωμών στους δικαιούχους (30, 60 ή 90 ημέρες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα των παραδοτέων)·
  • απλούστερες διαδικασίες (με χρήση κατ' αποκοπή ποσών και ποσοστών) για τις μικρότερες καταβολές·
  • λιγότερες γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Ενισχυμένη υποχρέωση λογοδοσίας:

  • οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη λογοδοσία των κρατών μελών, ειδικά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή πολιτική·
  • οι εθνικές αρχές θα υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες ενυπόγραφες δηλώσεις όπου θα πιστοποιούν τη χρηστή διαχείριση των ενωσιακών κονδυλίων.

Ενίσχυση του ελέγχου:

  • σε περίπτωση παρατυπιών, θα ενεργοποιούνται μηχανισμοί δημοσιονομικών διορθώσεων, και η Επιτροπή θα δημοσιεύει αποφάσεις σχετικά με την επιβολή ποινών για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Ευελιξία:

  • θα χρησιμοποιηθούν διάφορα χρηματοδοτικά μέσα -δάνεια, εγγυήσεις ή συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο- για τον πολλαπλασιασμό του χρηματοοικονομικού αντικτύπου των ενωσιακών κεφαλαίων·
  • θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Συγκέντρωση πόρων:

  • η ΕΕ θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ενωσιακά καταπιστευματικά ταμεία προσθέτοντας τους δικούς της πόρους σε εκείνους των κρατών μελών της και των δωρητών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και υλοποίηση της εξωτερικής βοήθειας, καθώς και την ενίσχυση της προβολής της.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-795_en.htm

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος - Ημερομηνία λήξης ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012

27.10.2012

-

ΕΕ L 298 της 26.10.2012

ΣΥΝΑΦΉΣ ΠΡΆΞΗ

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. (Επίσημη Εφημερίδα L362 της 31.12.2012)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 24.01.2014

Top