Ασφάλεια προϊόντων: γενικοί κανόνες
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Οδηγία 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;
Η οδηγία, επίσης γνωστή ως οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (General Product Safety Directive – GPSD), απαιτεί από τις εταιρείες αφενός να διασφαλίζουν ότι τα προς πώληση είδη είναι ασφαλή και αφετέρου να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η οδηγία θεσπίζει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα*. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να ανταλλάσσουν έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με μέτρα που έχουν ληφθεί για την απόσυρση τέτοιου είδους προϊόντων από την αγορά.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να είναι ασφαλή.
- Πρέπει να φέρουν πληροφορίες που επιτρέπουν τον εντοπισμό τους, όπως η ταυτότητα του κατασκευαστή και τα στοιχεία αναφοράς του προϊόντος. Όπου είναι αναγκαίο για την ασφαλή χρήση, τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις και πληροφορίες σχετικά με εγγενείς κινδύνους.
- Ένα προϊόν θεωρείται ασφαλές αν πληροί συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις ή πρότυπα της ΕΕ. Αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους απαιτήσεις ή πρότυπα, η εκτίμηση της ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στα εξής:
- κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής·
- βέλτιστες πρακτικές οι οποίες ισχύουν στον συγκεκριμένο τομέα·
- υφιστάμενες γνώσεις και τεχνικές·
- ασφάλεια την οποία δικαιούνται ευλόγως να προσδοκούν οι καταναλωτές.
- Οι εθνικές εποπτικές αρχές έχουν την αρμοδιότητα να παρακολουθούν την ασφάλεια των προϊόντων και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα σε περιπτώσεις μη ασφαλών ειδών.
- Ένα σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή, δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να ειδοποιούν γρήγορα τους ομολόγους τους σχετικά με οποιοδήποτε προϊόν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/417 καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών «RAPEX» για την ασφάλεια των προϊόντων και του συστήματος κοινοποίησής του και θεσπίστηκε με την οδηγία 2001/95/ΕΚ. Υφίστανται ξεχωριστά μέτρα που αφορούν τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις ιατρικές συσκευές.
- Κατά τη χρήση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό και την ανίχνευση του συγκεκριμένου προϊόντος σε όλη την Ευρώπη, λεπτομέρειες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη δράση που έχει αναληφθεί για την προστασία του κοινού.
- Η Επιτροπή μπορεί να λάβει ταχεία μέτρα για ολόκληρη την ΕΕ ετήσιας διάρκειας (με δυνατότητα ανανέωσης) σε περίπτωση που το συγκεκριμένο προϊόν ενέχει σοβαρό κίνδυνο.
- Η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε μεταχειρισμένα προϊόντα που διατίθενται ως αντίκες ή σε προϊόντα που πρέπει να επισκευαστούν ή να ανασκευαστούν.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
Εφαρμόζεται από τις 15 Ιανουαρίου 2002 και έπρεπε να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 15 Ιανουαρίου 2004.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Προϊόν: κάθε αντικείμενο που προορίζεται για πώληση ή είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από καταναλωτές, ανεξαρτήτως αν είναι καινούριο, χρησιμοποιημένο ή ανασκευασμένο.
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2001 για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΕΕ L 11 της 15.1.2002, σ. 4-17)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2001/95/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/417 της Επιτροπής, της 8ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών ««RAPEX»» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεσπίστηκε δυνάμει του άρθρου 12 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, και του συστήματος κοινοποίησής του (ΕΕ L 73 της 15.3.2019, σ. 121-187)
Απόφαση 2010/15/EE της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2009, σχετικά με τον καθορισμό των κατευθυντηρίων γραμμών για τη διαχείριση του κοινοτικού συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (RAPEX) που θεσπίστηκε δυνάμει του άρθρου 12 και της διαδικασίας κοινοποίησης που θεσπίστηκε δυνάμει του άρθρου 11 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ (οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων) (ΕΕ L 22 της 26.1.2010, σ. 1-64)
Ανακοίνωση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΕΕ C 38 της 17.2.2009, σ. 11-14)
Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2001, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων [COM(2008) 905 τελικό της 14ης Ιανουαρίου 2009]
τελευταία ενημέρωση 14.09.2015