This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας
Η ανακοίνωση έχει στόχο να προτείνει μια συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (EUSBSR). Η εν λόγω στρατηγική επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία στην εν λόγω περιοχή ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να προάγει μια οικολογικά υπεύθυνη οικονομική ανάπτυξη.
ΠΡΆΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας [COM(2009) 248 τελικό της 10ης Ιουνίου 2009]
ΣΎΝΟΨΗ
ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΎΣΑΣ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗΣ;
Η ανακοίνωση έχει στόχο να προτείνει μια συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (EUSBSR). Η εν λόγω στρατηγική επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία στην εν λόγω περιοχή ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να προάγει μια οικολογικά υπεύθυνη οικονομική ανάπτυξη.
ΒΑΣΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ
Η στρατηγική καλύπτει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα (Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σουηδία και Φινλανδία).
Επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς στόχους:
1. |
Διάσωση της θάλασσας: αυτός ο στόχος αφορά τον ευάλωτο χαρακτήρα της Βαλτικής Θάλασσας όσον αφορά, για παράδειγμα, τον ευτροφισμό (όταν υπάρχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών στα ύδατα οι οποίες δημιουργούν μεγάλη αύξηση των φυκών), τη ρύπανση και την υπεραλίευση, ζητήματα που θέτουν υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τη συνεργασία στην περιοχή. Αυτός ο στόχος αφορά επίσης την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης και βιολογικής ποικιλομορφίας στη θάλασσα καθώς και την ανάδειξη της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας σε περιοχή πρότυπο για καθαρή και ασφαλή ναυσιπλοΐα. |
2. |
Σύνδεση της περιοχής καθιστώντας τα συστήματα ενέργειας και μεταφορών των χωρών στην περιοχή πιο διασυνδεδεμένα, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων περιοχών (Σουηδία και Βόρεια Φινλανδία). Επίσης, μπορεί να αφορά συγκεκριμένες συμπράξεις για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος όπως της εμπορίας ανθρώπων, κ.λπ. |
3. |
Αύξηση της ευημερίας αίροντας εμπόδια στην τοπική αγορά της περιοχής της Βαλτικής, με την ανάπτυξη κοινών οικονομικών, πολιτισμικών και τουριστικών βασικών αρχών και με την ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσα από το κοινό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης στη Βαλτική Θάλασσα (BONUS). |
Μακροπεριφερειακή προσέγγιση
Αυτοί οι τρεις στόχοι κατανέμονται σε ένα φάσμα δράσεων που εφαρμόζονται σε τομείς πολιτικής με τη μορφή μακροπεριφερειακών δράσεων. Οι δράσεις αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην περιοχή (εξασφάλιση βιώσιμου περιβάλλοντος, ενίσχυση της ευημερίας της περιοχής, αύξηση της προσπελασιμότητας και της ελκυστικότητας και κατοχύρωση της ασφάλειας στην περιοχή).
Οι δράσεις που υλοποιούνται, ως εκ τούτου, έχουν επίπτωση στο σύνολο της περιοχής, υπερβαίνοντας τα σύνορα των χωρών που καλύπτουν.
Μπορούν να έχουν την ακόλουθη μορφή:
— |
εμβληματικών δράσεων που έχουν σχεδιαστεί, για παράδειγμα, για την προώθηση μεθόδων καθαρής ναυσιπλοΐας ή τη στήριξη της ανάπτυξης των ΜΜΕ·
|
— |
κοινών πρωτοβουλιών όπου εμπλέκονται περισσότερες χώρες μιας περιοχής με σκοπό την ενθάρρυνση της δικτύωσης και της διασυνδεδιμότητας.
|
Μέθοδοι παρέμβασης
Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESI) για την περίοδο 2014-2020 αποτελούν βασικές χρηματοδοτικές πηγές της στρατηγικής. Ωστόσο, οι δράσεις και τα έργα δυνάμει της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πολλές άλλες χρηματοδοτικές πηγές (πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», πρόγραμμα BONUS, πρόγραμμα LIFE, προγράμματα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, πρόγραμμα Interreg της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας κ.λπ.), καθώς επίσης και από εθνικές, περιφερειακές, ιδιωτικές πηγές.
Οι δράσεις και τα έργα στους τομείς μεταφορών, ενέργειας και τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας (ΠΕ) μπορούν επίσης να καταστούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό«Συνδέοντας της Ευρώπη». Επιπλέον, ορισμένα σημαντικά έργα μπορούν να επωφεληθούν από τη στήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και της Βόρειας Τράπεζας Επενδύσεων.
Διακυβέρνηση
Η εφαρμογή της στρατηγικής, δεδομένου του μακροπεριφερειακού πεδίου εφαρμογής της, ζητά τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων: παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και περιφερειακών, εθνικών και ενωσιακών αρχών.
ΠΛΑΊΣΙΟ
Μια αρχική στρατηγική είχε προταθεί το 2009 από την Επιτροπή και εγκρίθηκε το 2012, με στόχο να αντιμετωπίσει τις κοινές μακροπεριφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Βαλτικής. Ένα αναθεωρημένο σχέδιο δράσης της στρατηγικής υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2015.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. τον δικτυακό τόπο της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το σχέδιο δράσης του 2015.
ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ
Απόφαση αριθ. 862/2010/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη συμμετοχή της Ένωσης σε κοινό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης στη Βαλτική Θάλασσα (πρωτοβουλία BONUS) το οποίο έχουν αναλάβει πλείονα κράτη μέλη (Επίσημη Εφημερίδα L 256 της 30.9.2010, σ. 1-14)
Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (EUSBSR) [COM(2011) 381 τελικό της 22ας Ιουνίου 2011]
Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας [COM(2012) 128 final της 23ης Μαρτίου 2012]
Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών Σχετικά με την προστιθέμενη αξία των μακροπεριφερειακών στρατηγικών [COM(2013) 468 final της 27ης Ιουνίου 2013]
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 07.06.2015