Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 περί της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Αυτός ο κανονισμός προβλέπει τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound).

Το Eurofound έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις χώρες. Ασκεί τα καθήκοντά του σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (όπως η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

Κύρια καθήκοντα

Οι κύριοι στόχοι του Eurofound είναι:

  • η παρακολούθηση των τάσεων και των εξελίξεων στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. αλλαγή που οφείλεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών) στην οικονομία της ΕΕ,
  • η διατύπωση γνωμών και η παροχή συμβουλών προς τους υπεύθυνους χάραξης κοινωνικής πολιτικής και τους βασικούς συντελεστές αυτής της πολιτικής στους τομείς των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας,
  • η διάδοση γνώσεων και η διοργάνωση συζητήσεων και ανταλλαγών απόψεων με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δραστηριότητες έρευνας και επικοινωνίας

Οι βασικές δραστηριότητες του Eurofound είναι κυρίως η διαχείριση έρευνας και οι δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στους τομείς

  • των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της ΕΕ, όπως ο καλύτερος συνδυασμός της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, οι δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και οι τρόποι για την ένταξη στην αγορά εργασίας·
  • των συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης της εργασίας, των ωραρίων εργασίας, της ευελιξίας και των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ·
  • των εργασιακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών μεταλλαγών και των αναδιαρθρώσεων εταιρειών, της συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και των εργασιακών σχέσεων σε κλίμακα ΕΕ.

Το Ίδρυμα προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πανεπιστημίων, διοικητικών υπηρεσιών και οργανώσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Διοργανώνει μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια και συμμετέχει σε μελέτες. Επίσης, θέτει στη διάθεση των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοιχεία και γνώμες που προέρχονται από ανεξάρτητες και συγκριτικές έρευνες.

Τετραετές πρόγραμμα εργασίας (2013-2016)

Κάθε τέσσερα χρόνια το Eurofound επανεξετάζει τη στρατηγική του και τον προσανατολισμό των εργασιών του στο πλαίσιο ενός προγράμματος λειτουργίας.

Ένα νέο τετραετές στρατηγικό πρόγραμμα εγκρίθηκε για την περίοδο 2013-2016. Ο στρατηγικός στόχος του Eurofound για το νέο τετραετές πρόγραμμα εργασίας είναι να παρέχει εγκαίρως υψηλής ποιότητας γνώση η οποία να συνδέεται με τις σχετικές πολιτικές σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  • 1.

    αύξηση της συμμετοχής της αγοράς εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας με

    • τη δημιουργία θέσεων εργασίας,
    • βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, και
    • προώθηση της ένταξης των ανέργων
  • 2.

    βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εξασφάλιση βιωσιμότητας της εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής·

  • 3.

    ανάπτυξη των εργασιακών σχέσεων για την εξασφάλιση δίκαιων και παραγωγικών λύσεων σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο πολιτικής·

  • 4.

    βελτίωση του επιπέδου ζωής και προώθηση της κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση των οικονομικών αντιθέσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο εν λόγω πρόγραμμα εργασίας, το Eurofound παρέχει στοιχεία και αριθμούς, παρουσιάζει τις τάσεις και αναλύει τις πολιτικές στις χώρες της ΕΕ. Ένας κατάλογος σχετικών ειδικών θεμάτων έχει οριστεί επίσης με συγκεκριμένες δραστηριότητες προτεραιότητας.

Συνεργασία

Το Eurofound συνεργάζεται με εξειδικευμένα ακαδημαϊκά ινστιτούτα ή πανεπιστήμια στις χώρες της ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται επίσης στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Το Ίδρυμα συνεργάζεται επίσης στενά με τους κοινωνικούς εταίρους σε επίπεδο ΕΕ, όπως με την ETUC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και τη BUSINESSEUROPE (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων).

Οργάνωση και λειτουργία

Το Ίδρυμα εδρεύει στην Ιρλανδία (Δουβλίνο). Του Ιδρύματος προΐσταται διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους κοινωνικούς εταίρους και τις εθνικές κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ίδρυμα έχει επίσης δημιουργήσει δύο παρατηρητήρια:

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουνίου 1975.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, το 1975, με σκοπό να συμβάλλει στη μελέτη και στον σχεδιασμό καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 1975, περί της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας (ΕΕ L 139 της 30.5.1975, σ. 1–4)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις και διορθώσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1365/75 έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση συνιστά απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 11.01.2016

Top