Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ένταξη των Ρομά στον τομέα της απασχόλησης

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η σύσταση του Συμβουλίου που εκδόθηκε το 2013 ζητεί να ληφθούν μέτρα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση της ένταξης των Ρομά, της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της Ευρώπης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ;

Καταδεικνύει την ισχυρή και κοινή πολιτική δέσμευση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με στόχο την ενίσχυση των προσπάθειών τους για:

  • την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων· και
  • την επίτευξη πραγματικών βελτιώσεων στην προώθηση της ένταξης των Ρομά στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της στέγασης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Όσον αφορά την ίση μεταχείριση των Ρομά σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες απασχόλησης, η σύσταση καλεί τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για:

  • την υποστήριξη της πρώτης εργασιακής εμπειρίας, της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης στον χώρο εργασίας, της διά βίου μάθησης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων·
  • την υποστήριξη των αυτοαπασχολουμένων και των επιχειρηματιών·
  • την παροχή ισότιμης πρόσβασης σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών σε μεμονωμένους Ρομά που αναζητούν εργασία, εστιάζοντας σε εξατομικευμένο επαγγελματικό προσανατολισμό και σχεδιασμό δράσεων, καθώς και, κατά περίπτωση, την προώθηση των δυνατοτήτων απασχόλησης σε δημόσιες υπηρεσίες·
  • την εξάλειψη των φραγμών, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, για την (επαν-)είσοδο στην αγορά εργασίας.

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρακολουθούν και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουν τόσο όσον αφορά την εφαρμογή των οικείων εθνικών τους στρατηγικών ένταξης των Ρομά όσο και στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών τους κοινωνικής ένταξης (π.χ. καταπολέμηση της φτώχειας).
  • Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του καθορισμού στόχων ή μέσω της συλλογής ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ληφθεί.
  • Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) έχει αναπτύξει ένα πολυετές πρόγραμμα για τους Ρομά (2012-2020). Εκπονεί τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στις χώρες της ΕΕ με βάση δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη την ΕΕ.
  • Το 2014 ο FRA δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη φτώχεια και την απασχόληση των Ρομά. Τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης ήταν ότι, αν και οι περισσότεροι Ρομά αναζητούν ενεργά θέσεις εργασίας, μόνο περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχουν αμειβόμενη εργασία, η οποία συχνά είναι επισφαλής και άτυπη. Επίσης, αποκαλύφθηκαν τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των νεαρών Ρομά.

Υποβολή εκθέσεων και παρακολούθηση

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2016 σχετικά με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση. Ακολούθως, θα πρέπει να παρέχουν τα εν λόγω στοιχεία σε ετήσια βάση.

Η Επιτροπή, με τη σειρά της, διασφαλίζει ότι τα παρεχόμενα στοιχεία χρησιμεύουν ως βάση για την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την υλοποίηση των εθνικών στρατηγικών για την ένταξη των Ρομά.

Τα αποτελέσματα θα ληφθούν, επίσης, υπόψη κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Από το 2012, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές ανά χώρα συστάσεις για πέντε χώρες με μεγάλες κοινότητες Ρομά (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία).

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΡΑΞΗ

Σύσταση του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2013, για αποτελεσματικά μέτρα ένταξης των Ρομά στα κράτη μέλη (ΕΕ C 378 της 24.12.2013, σ. 1-7)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πλαίσιο της ΕΕ για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020 [COM(2011) 173 τελικό της 5ης Απριλίου 2011 ]

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Έκθεση του 2015 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά [COM(2015) 299 final της 17ης Ιουνίου 2015 ]

τελευταία ενημέρωση 15.10.2015

Top