Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C(2019)1796

    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) …/... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ενεργειακή επισήμανση των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης και για την κατάργηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής

    C/2019/1796 final

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.Πλαίσιο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης

    1.1.Νομικό και πολιτικό πλαίσιο της πρότασης

    Στην ΕΕ, η οδηγία-πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό 1 παρέχει ένα πλαίσιο το οποίο υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων τους. Το πλαίσιο ορίζει ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και άλλα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η κατανάλωση νερού, τα επίπεδα εκπομπών ή η ελάχιστη διάρκεια ορισμένων κατασκευαστικών στοιχείων, που οφείλουν να εκπληρώνουν οι κατασκευαστές πριν από τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

    Ο κανονισμός-πλαίσιο για την ενεργειακή επισήμανση 2 συμπληρώνει την οδηγία-πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό παρέχοντας στους τελικούς καταναλωτές τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα με τις καλύτερες επιδόσεις μέσω μιας κλίμακας Α έως G/από πράσινο έως κόκκινο 3 . Το νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται στη συνδυασμένη εφαρμογή αυτών των δύο νομοθετικών πράξεων.

    Το πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση είναι κεντρικής σημασίας προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακά αποδοτικότερη, συμβάλλοντας ιδίως στη στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση 4 και στην προτεραιότητα για μια βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση 5 . Κατά πρώτον, το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ωθεί τη βιομηχανία να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων και απομακρύνει από την αγορά εκείνα με τις χειρότερες επιδόσεις. Κατά δεύτερον, βοηθά τους καταναλωτές και τις εταιρείες να μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Κατά τρίτον, διασφαλίζει ότι οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που είναι υπεύθυνοι για τη διάθεση προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καλούνται να συμμορφώνονται με ένα μόνο σύνολο κανόνων, κοινό για ολόκληρη την ΕΕ· το γεγονός αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα μειωμένο κόστος αγοράς προϊόντων για τους πελάτες.

    Σε μια σειρά τρίτων χωρών έχουν θεσπιστεί ή θεσπίζονται πλαίσια πολιτικής παρόμοια με το ευρωπαϊκό, και μια σειρά ετικετών ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτικές για συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, ενώ σε γενικές γραμμές προσομοιάζουν με την ευρωπαϊκή ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, όπως στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής 6 , στο Χονγκ Κονγκ 7 , στην Κίνα, στη Βραζιλία 8 , στην Αργεντινή 9 , στο Περού, στη Χιλή 10 , στην Τουρκία, στο Ιράν, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Γκάνα και σε άλλες χώρες.

    Σχήμα 1: Οι τέσσερις ενεργειακές ετικέτες για τηλεοράσεις βάσει του ισχύοντος κανονισμού

    Τον Οκτώβριο του 2014 ολοκληρώθηκε μελέτη για τις συνολικές επιπτώσεις της ενεργειακής ετικέτας —και των ενδεχόμενων τροποποιήσεών της— στο επίπεδο κατανόησής της από τους καταναλωτές και στις αγοραστικές αποφάσεις τους 11 και αποτέλεσε τη βάση για την επανεξέταση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή επισήμανση 12 . Από τη μελέτη προέκυψε ότι η ενεργειακή ετικέτα αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται από το 85 % των Ευρωπαίων 13 και αποτελεί το δεύτερο πιο γνωστό σύμβολο που συσχετίζεται με την ΕΕ 14 μετά το σύμβολο του ευρώ. Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές της ΕΕ ήταν σε θέση να προσδιορίζουν σωστά το προϊόν του οποίου η χρήση είναι η λιγότερο δαπανηρή, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ότι κατανοούν την έννοια των πληροφοριών που περιλαμβάνει η ετικέτα, όπως οι kWh/έτος.

    Τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός-πλαίσιο για την ενεργειακή επισήμανση, ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με τον οποίο καταργείται η οδηγία 2010/30/ΕΕ 15 . Βάσει της καταργούμενης οδηγίας, οι ενεργειακές ετικέτες επιτρεπόταν να συμπεριλαμβάνουν τις τάξεις A+ έως A+++ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερσυγκέντρωση στην κορυφαία τάξη «Α». Με την πάροδο του χρόνου και λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης επήλθε υπερσυγκέντρωση και στις τάξεις A+ έως A+++, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των ετικετών. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ο νέος κανονισμός-πλαίσιο προβλέπει την αναπροσαρμογή της κλίμακας των υφιστάμενων ενεργειακών ετικετών, με επαναφορά της αρχικής κλίμακας Α έως G. Στο άρθρο 11 του κανονισμού-πλαισίου για την ενεργειακή επισήμανση παρατίθενται πέντε ομάδες προϊόντων προτεραιότητας για τις οποίες θα πρέπει να θεσπιστούν νέες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις με αναπροσαρμοσμένες ενεργειακές ετικέτες το αργότερο έως τις 2 Νοεμβρίου 2018. Οι τηλεοράσεις είναι μία από τις ομάδες προϊόντων προτεραιότητας.

    Τέλος, αρκετές νέες πρωτοβουλίες πολιτικής αποτελούν ένδειξη ότι οι πολιτικές για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση είναι σημαντικές σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, όπως ιδιαίτερα οι εξής:

    ·η στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία αποβλέπει σε μια βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών,

    ·η Συμφωνία του Παρισιού 16 , η οποία επιδιώκει να δοθεί νέα πνοή στις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,

    ·το πρωτόκολλο του Γκέτενμποργκ 17 , το οποίο αποσκοπεί στον έλεγχο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας,

    ·η πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία 18 , η οποία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την ανάγκη συμπερίληψης της διάστασης της δυνατότητας επιδιόρθωσης και ανακύκλωσης και της βελτίωσης της ανθεκτικότητας στο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού,

    ·το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) 19 , αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑΘ) με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και επηρεάζεται έμμεσα από την κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό στο πεδίο των πολιτικών για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση, και

    ·η στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια 20 , στο πλαίσιο της οποίας χαράσσεται στρατηγική για τον αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό.

    Βάσει του πλαισίου του οικολογικού σχεδιασμού και της ενεργειακής επισήμανσης, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες τηλεοράσεων διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής 21 (οικολογικός σχεδιασμός) και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής (ενεργειακή επισήμανση) 22 . Το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 προβλέπει επανεξέταση εντός πέντε ετών (ήτοι έως τον Δεκέμβριο του 2015).

    Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό 23  που εκπόνησε η Επιτροπή περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση και των δύο κανονισμών, προβλέποντας ειδικότερα την εξέταση τρόπων με τους οποίους μπορούν να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπόψη πτυχές που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία. Αυτό συνάδει με την πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία 24 στο πλαίσιο της οποίας διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός προϊόντων αποτελεί βασική παράμετρο για την επίτευξη των στόχων, δεδομένου ότι μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των προϊόντων (π.χ. καθιστά ένα προϊόν πιο ανθεκτικό, διευκολύνει την επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωσή του). Επίσης, στο πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό γίνεται συγκεκριμένη μνεία στις διατάξεις σήμανσης προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν τις τηλεοράσεις.

    1.2.Γενικό πλαίσιο

    Το νομοθετικό πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό, μαζί με την ενεργειακή επισήμανση 25 , καθιερώνουν έναν μηχανισμό παροχής ώθησης και κινήτρων (push and pull) της αγοράς που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ( σχήμα 2 ) μέσω του σημαντικού επηρεασμού των αποφάσεων που λαμβάνουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια.

    Τα δύο πλαίσια πολιτικής συμβάλλουν στο να καταστεί δυνατό τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ να κάνουν την ίδια δουλειά καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Έως το 2020 η χρήση των ετικετών ενεργειακής απόδοσης και οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού προβλέπεται ότι θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 165 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ) στην ΕΕ, που ισοδυναμεί χοντρικά με την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας της Ιταλίας. Σε σχετικούς όρους αυτό αντιπροσωπεύει δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας ύψους άνω του 9 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ 26 και δυνητική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7 %. Το 2030 η εξοικονόμηση προβλέπεται να αυξηθεί στο 15 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και στο 11 % των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 27 .

    Σχήμα 2: Αποτελέσματα του οικολογικού σχεδιασμού μεμονωμένα και σε συνδυασμό με την ενεργειακή επισήμανση

    Τα δύο πλαίσια πολιτικής συμβάλλουν επίσης στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών μέσω της μείωσης τόσο του κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος 28 όσο και του κόστους αγοράς των προϊόντων, καθώς οι κατασκευαστές υποχρεούνται μόνο να παράγουν μοντέλα που συμμορφώνονται με ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ.

    Έχουν επέλθει βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση όλων των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, κυρίως χάρη στον τομέα κατασκευής τηλεοράσεων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, κυρίως επειδή αυξάνεται διαρκώς το μέγεθος και ο αριθμός τους, θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν ευμέγεθες μερίδιο της χρήσης ενέργειας, εκτός αν ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση των διατάξεων σήμανσης (βλ. σχήμα 3 ), οι οποίες είναι κατά κανόνα μεγαλύτερου μεγέθους, έχουν πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα και αποτελούν ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά.

    Σχήμα 3: Ετήσια χρήση ενέργειας σε TWh, την περίοδο 1990-2030, των τριών πιο σχετικών τύπων ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης σε κατάσταση λειτουργίας βάσει του σεναρίου διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης (πηγή VHK, 2018)

    Έως τώρα, από τους διάφορους τύπους ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, μόνο οι τηλεοράσεις υπόκεινται σε υποχρεωτικά μέτρα ενεργειακής επισήμανσης (βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010) και απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού (που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 642/2009). Οι υπόλοιπες διατάξεις απεικόνισης καλύπτονται μόνο από οριζόντιες απαιτήσεις (ήτοι τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από εξοπλισμό σε λειτουργία αναμονής).

    Οι ισχύοντες κανονισμοί βασίζονται σε προπαρασκευαστική μελέτη και αξιολόγηση που εκπονήθηκαν πριν από περισσότερο από 10 έτη 29 . Όπως προβλεπόταν στη ρήτρα επανεξέτασης, το 2012 η Επιτροπή ξεκίνησε την επανεξέταση των δύο κανονισμών που διέπουν τις τηλεοράσεις με την εκπόνηση μελέτης και την παρουσίαση των συμπερασμάτων της στα ενδιαφερόμενα μέρη. Ήδη από τότε η επανεξέταση είχε καταδείξει την ύπαρξη νομοθετικών κενών και ανεπαρκειών στην αγορά, που δεν επέτρεπαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που είχαν διαπιστωθεί. Η συλλογή πληροφοριών παρατάθηκε και επαναλήφθηκε η ανάλυση των δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας επισημάνθηκε η σκοπιμότητα λήψης διορθωτικών μέτρων. Συνολικά, σε τέσσερα διαφορετικά στάδια μεταξύ του 2012 και του τέλους του 2017 αναλύθηκε μια βάση δεδομένων που κάλυπτε περισσότερα από τρεις χιλιάδες μοντέλα ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης που έχουν διατεθεί στην αγορά της ΕΕ.

    Οι ανεπάρκειες στην αγορά και στο κανονιστικό πλαίσιο έχουν επισημανθεί από την αρχή της επανεξέτασης, ενώ έκτοτε έχει προκύψει σειρά νέων ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης και τα οποία συνοψίζονται, για τις τηλεοράσεις, ως εξής:

    λόγω ταχειών και απρόβλεπτων τεχνολογικών εξελίξεων 30 , οι ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού δεν είναι επαρκώς αυστηρές και το φάσμα των τάξεων ενεργειακής επισήμανσης είναι ανεπαρκές. Το γεγονός αυτό επέφερε πολύ σύντομα υπερσυγκέντρωση στις κορυφαίες τάξεις: ήδη το 2017, 85 % και πλέον των τηλεοράσεων που πωλήθηκαν στην ΕΕ ανήκαν σε τάξεις άνω της «B»·

    η ραγδαία εξελισσόμενη λειτουργική σύγκλιση μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, όπως οι τηλεοράσεις, οι οθόνες υπολογιστή και οι διατάξεις σήμανσης, δημιουργεί ενδεχομένως κενά στο κανονιστικό πλαίσιο. Όλο και περισσότερες τηλεοράσεις προσφέρουν δυνατότητες πλοήγησης στον ιστό, παρακολούθησης περιεχομένου σε συνεχή ροή μέσω διαδικτύου, ή ακόμη και παιχνιδιού. Ποικίλες διαφορετικές διατάξεις απεικόνισης χρησιμοποιούνται συχνά για την παρακολούθηση περιεχομένου η προβολή του οποίου γινόταν παραδοσιακά μόνο μέσω τηλεόρασης. Επίσης, ο παρωχημένος ορισμός της «οθόνης τηλεόρασης» που περιλαμβάνει ο ισχύων κανονισμός καλύπτει πολλές από τις οθόνες υπολογιστή που διατίθενται πλέον στην αγορά 31 ·

    απουσία απαιτήσεων για νέα ενεργοβόρα χαρακτηριστικά, όπως το υψηλό δυναμικό εύρος (High Dynamic Range — HDR) που πρωτοεμφανίστηκε σε ακριβότερα μοντέλα το 2016 και σταδιακά διατίθεται και σε πιο προσιτά οικονομικώς μοντέλα (παρόλο που η διαθεσιμότητα περιεχομένου συμβατού με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένη). Η λειτουργία HDR, όταν η υλοποίησή της δεν είναι καλά μελετημένη, μπορεί να υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης·

    απουσία απαιτήσεων για πτυχές που αφορούν την αποδοτικότερη χρήση των υλικών.

    Στόχος του προτεινόμενου κανονισμού για την ενεργειακή επισήμανση είναι να αναθερμανθούν τα κίνητρα προς τους κατασκευαστές για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, με το να δοθεί νέα ώθηση στη διείσδυση των ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων στην αγορά κυρίως μέσω:

    ·της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του στις πιο συνήθεις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης,

    ·της αναπροσαρμογής της ενεργειακής ετικέτας, η οποία σήμερα εκτείνεται από A+++ έως D (Σχήμα 1), με επαναφορά της αρχικής κλίμακας A έως G,

    ·της συμπερίληψης ενδείξεων στην ετικέτα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές συνθήκες χρήσης και δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν τις αγοραστικές τους επιλογές μεταξύ συγκρίσιμων προϊόντων βάσει καλύτερης ενημέρωσης.

    1.3.Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

    Τα ακόλουθα μέτρα, που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ, άπτονται των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης:

    οδηγία 2010/30/ΕΕ 32 για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα·

    οδηγία 2009/125/ΕΚ 33 για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα·

    κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 34 όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των τηλεοράσεων·

    κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 642/2009 35 όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις.

    Επίσης, η απόφαση 2009/300/ΕΚ της Επιτροπής περί καθορισμού των αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος θέτει για τις τηλεοράσεις κάποιες αυστηρότερες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και καλύπτει άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα 36 .

    Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 περί της κατάστασης αναμονής καλύπτει τις διατάξεις απεικόνισης που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό για τις τηλεοράσεις. Τέλος, οι οθόνες υπολογιστή και οι διατάξεις σήμανσης συμπεριλαμβάνονταν στη συμφωνία Energy Star μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (στο παράρτημα C) που έχει πλέον εκπνεύσει. Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι οθόνες υπολογιστή και οι διατάξεις σήμανσης δεν καλύπτονται πλέον από κανένα πρόγραμμα επισήμανσης, ακόμη και σε εθελούσια βάση, και δεν υπάρχει κανένα νομικό μέσο για την επισήμανση που να καλύπτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στο πλαίσιο κριτηρίων για δημόσιες συμβάσεις.

    1.4.Συνοχή με άλλες πολιτικές και στόχους της ΕΕ

    Η προώθηση της διείσδυσης αποδοτικών ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης στην αγορά συμβάλλει στους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που έχουν τεθεί για το 2020 και το 2030 37 . Στόχος είναι να υποστηριχθεί η πιο αποδοτική και πιο βιώσιμη χρήση των πόρων, να προστατευτεί το περιβάλλον, να ενισχυθεί ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στην ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην πραγματοποίηση επιλογών βάσει καλύτερης ενημέρωσης.

    2.Διαβουλεύσεις πριν από την έκδοση της πράξης

    2.1.Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η ΕΕ, διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη και εμπειρογνώμονες των κρατών μελών συμμετείχαν στη διαδικασία ευθύς εξαρχής.

    Η πρόταση για την ενεργειακή επισήμανση συζητήθηκε σε συνδυασμό με πιθανές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού σε τέσσερα διαφορετικά φόρουμ διαβούλευσης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, εκπροσώπων κατασκευαστών, περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων («ΜΚΟ») και οργανώσεων καταναλωτών. Στις συζητήσεις συμμετείχε και αριθμός εκπροσώπων άλλων οργανισμών, όπως ευρωπαϊκών οργανισμών που εκπροσωπούν τον κλάδο της ανακύκλωσης, επισκευαστές, υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων και περιβαλλοντικές υπηρεσίες (της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα).

    Όλα τα σχετικά έγγραφα εργασίας εστάλησαν στα κράτη μέλη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ενδιαφερόμενα μέρη και δημοσιεύτηκαν στον δικτυακό τόπο CIRCA της Επιτροπής 30 ημέρες πριν από τις συνεδριάσεις των φόρουμ διαβούλευσης. Μετά τις συνεδριάσεις των φόρουμ διαβούλευσης, στα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε επιπλέον περιθώριο 30 ημερών για την υποβολή γραπτών σχολίων (διατίθενται στον δικτυακό τόπο CIRCA 38 ).

    Επιπλέον, συγκεκριμένες πτυχές επιμέρους απαιτήσεων συζητήθηκαν από υπηρεσίες της Επιτροπής και διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη σε αρκετές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις μεταξύ του 2013 και του Μαρτίου του 2018. Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και στο πλαίσιό της συνεκτιμήθηκαν στοιχεία που υπέβαλαν όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες.

    Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη τάχθηκαν καταρχήν υπέρ του προτεινόμενου συστήματος ενεργειακής επισήμανσης για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης.

    Όσον αφορά τα καλυπτόμενα προϊόντα, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγενέστερου φόρουμ διαβούλευσης το 2009 39 και του φόρουμ διαβούλευσης του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών και ΜΚΟ συμφώνησαν επί της προτεινόμενης επέκτασης του συστήματος επισήμανσης και σε ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης πέραν των τηλεοράσεων. Οι κατασκευαστές, ωστόσο, ζήτησαν εξαιρέσεις ή διαφορετικές απαιτήσεις για εξειδικευμένες διατάξεις απεικόνισης, όπως οι διατάξεις σήμανσης σε δημόσιους χώρους, οι επαγγελματικές οθόνες για γραφικές εφαρμογές και εφαρμογές ευρυεκπομπής.

    Το προτεινόμενο μέτρο για την ενεργειακή επισήμανση ενσωματώνει τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των φόρουμ διαβούλευσης όσο και μετά τη διεξαγωγή τους.

    Στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας συλλέχθηκαν πρόσθετα στοιχεία και δεδομένα για την εκτίμηση επιπτώσεων του 2013 40 και την πρώτη επικαιροποίησή της το 2015. Αποκτήθηκαν δεδομένα της αγοράς και τεχνικά δεδομένα στο πλαίσιο αρκετών διμερών και πολυμερών συναντήσεων με ενδιαφερόμενα μέρη ή μέσω δημόσια διαθέσιμων δεδομένων 41 .

    Επιπλέον, η Επιτροπή δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης (κυρίως των τηλεοράσεων και των οθονών υπολογιστή), το οποίο επικαιροποιήθηκε τέσσερις φορές ώστε να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης των προτεινόμενων μέτρων οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης 42 . Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις που καθορίζονται έχουν το κατάλληλο επίπεδο φιλοδοξίας και ότι αποτυπώνουν τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

    Σχήμα 4:    Η προτεινόμενη ενεργειακή ετικέτα, όπως προκύπτει από την έρευνα σχετικά με την κατανόηση και το ενδιαφέρον των καταναλωτών

    Ο κανονισμός-πλαίσιο για την ενεργειακή επισήμανση (ΕΕ) 2017/1369 ορίζει ότι, κατά την κατάρτιση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, η Επιτροπή υποβάλλει τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο των ετικετών στον έλεγχο αντιπροσωπευτικών ομάδων πελατών στην Ένωση, ώστε να εξασφαλίσει ότι αυτοί κατανοούν απόλυτα τις ετικέτες. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη για τη συμβολή στον σχεδιασμό μιας νέας ενεργειακής ετικέτας για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης διαδικτυακής έρευνας με 4081 δυνητικούς καταναλωτές από 7 χώρες της ΕΕ 43 . Η έρευνα πρότεινε διάφορα εικονογράμματα και πληροφορίες προς συμπερίληψη στην ετικέτα. Περίπου ο μισός πληθυσμός έχει ελάχιστη ή καθόλου κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των ενδείξεων ενέργειας (δηλ. kWh) ή ισχύος (δηλ. Watt), ωστόσο οποιοδήποτε αριθμητικό στοιχείο είναι χρήσιμο για τη σύγκριση προϊόντων. Στο σχήμα 4 παρουσιάζεται ο σχεδιασμός που προέκυψε από την έρευνα. Σε επακόλουθες διαβουλεύσεις εκφράστηκαν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα κατανόησης του εικονογράμματος που αναπαριστά ένα τυποποιημένο εξωτερικό τροφοδοτικό (βλ. σχήμα 4), το οποίο είχε προταθεί ως δείκτης της ανθεκτικότητας και της δυνατότητας επιδιόρθωσης 44 .

    Από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση 45 για την καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών σε θέματα όπως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των δυνητικών νομοθετικών μέτρων στις επιχειρηματικές τάσεις και τις τάσεις της κατανάλωσης ενέργειας.

    Η δημόσια διαβούλευση περιλάμβανε ένα κοινό σκέλος για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση, ακολουθούμενο από εξειδικευμένα ερωτήματα σχετικά με i) τα ψυγεία, ii) τα πλυντήρια πιάτων, iii) τα πλυντήρια ρούχων, iv) τις τηλεοράσεις, v) τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης και vi) τον φωτισμό.

    Ελήφθησαν 1 230 απαντήσεις, το 67 % των οποίων από καταναλωτές και το 19 % από επιχειρήσεις (τα τρία τέταρτα των οποίων ήταν ΜΜΕ και το ένα τέταρτο μεγάλες εταιρείες). Το 6 % όσων απάντησαν ήταν ΜΚΟ και το 7 % ανήκε στην κατηγορία των «λοιπών». Οι εθνικές κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιπροσώπευαν ποσοστό κάτω του 1 % όσων απάντησαν ενώ 0,25 % ήταν εθνικές αρχές επιτήρησης της αγοράς.

    Επισημαίνεται ότι από τους 1 230 απαντήσαντες, οι 719 (58 %) απάντησαν μόνο σε ερωτήματα που αφορούσαν τον φωτισμό στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας σχετικά με τον φωτισμό στις θεατρικές αίθουσες.

    Το 63 % όσων απάντησαν τάχθηκε υπέρ της συμπερίληψης απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού ως προς τη δυνατότητα επιδιόρθωσης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, και το 65 % ήταν της άποψης ότι οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να αναγράφονται στις ενεργειακές ετικέτες.

    Όσον αφορά τη δυνατότητα επιδιόρθωσης των προϊόντων, οι συμμετέχοντες την έκριναν από «πολύ σημαντική» έως «σημαντική» (σε ποσοστό που κυμάνθηκε μεταξύ 62 %-68 %) 46 καθένα από τα ακόλουθα: εγγύηση, διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και πλήρες εγχειρίδιο επισκευής και συντήρησης. Ο χρόνος παράδοσης των ανταλλακτικών αξιολογήθηκε σε ποσοστό 56 % ως «πολύ σημαντικός» έως «σημαντικός».

    Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, η δημόσια διαβούλευση επικεντρώθηκε κυρίως στις επιλογές για τον ανασχεδιασμό της ενεργειακής ετικέτας. Η πλειονότητα όσων απάντησαν διατύπωσε την άποψη ότι στην ετικέτα θα πρέπει να εμφαίνεται τουλάχιστον το εμβαδόν οθόνης της διάταξης απεικόνισης, το επίπεδο ανάλυσής της, η χρήση τεχνολογίας υψηλού δυναμικού εύρους (HDR) και η ετήσια κατανάλωση ισχύος.

    2.2.Εκτίμηση επιπτώσεων

    Διενεργήθηκε εκτίμηση των επιπτώσεων των διαφόρων πιθανών μέτρων πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 4 στοιχείο β) της οδηγίας 2009/125/ΕΚ. Το 2013 εκπονήθηκε η πρώτη εκτίμηση επιπτώσεων 47 , της οποίας η πρώτη πλήρης επικαιροποίηση ολοκληρώθηκε το 2015. Η εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την τρέχουσα πρόταση συνιστά εκτενή επανεξέταση της επικαιροποίησης που προηγήθηκε, με χρήση νέων στοιχείων και πρόσθετων στοιχείων από τις κεφαλαιαγορές, ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν πριν, κατά και μετά τα προαναφερθέντα φόρουμ διαβούλευσης, οι επιστολές θέσεων που απευθύνθηκαν στην Επιτροπή τα τελευταία 6 χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη της διαδικασίας επανεξέτασης, η μελέτη σχετικά με την ετικέτα και η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση. Η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου ζήτησε την αναθεώρηση του πρώτου σχεδίου της εκτίμησης επιπτώσεων, προκειμένου να βελτιωθεί όσον αφορά την περιγραφή των προβλημάτων και την καλύτερη ενσωμάτωση πτυχών της κυκλικής οικονομίας. Το δεύτερο σχέδιο, το οποίο περιείχε βελτιωμένα δεδομένα και στοιχεία για τις πτυχές της κυκλικής οικονομίας και καλύτερη περιγραφή της διαδικασίας διαβούλευσης ήδη εξαρχής, έλαβε θετική γνώμη.

    Οι επιπτώσεις των διαφόρων επιλογών πολιτικής, που συνίστανται στην καθιέρωση νέας ενεργειακής ετικέτας για τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης (σε συνδυασμό με νέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού) αξιολογήθηκαν έναντι του σεναρίου διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Αναλύθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις («ECO», «Ambi» και «Leni») για αναθεωρημένα μέτρα ενεργειακής επισήμανσης (και οικολογικού σχεδιασμού). Εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν τρεις πρόσθετες επιλογές πολιτικής, ήτοι καμία νέα δράση εκ μέρους της ΕΕ (διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης), λήξη της ισχύος των υφιστάμενων κανονισμών για τις τηλεοράσεις και ολοκλήρωση μέτρου αυτορρύθμισης από τον κλάδο. Η πρόταση ECO αντιστοιχεί στα έγγραφα εργασίας που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ διαβούλευσης του Ιουλίου 2017 και βασίζεται στις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων συζητήσεων του φόρουμ διαβούλευσης το 2014 και το 2012. Η επιλογή Ambi ενσωματώνει εν μέρει το αίτημα που έθεσαν εκ νέου και μετ’ επιτάσεως διάφορα κράτη μέλη και ΜΚΟ για επέκταση του πεδίου εφαρμογής στις διατάξεις σήμανσης 48 , ενώ η επιλογή Leni ανταποκρίνεται στο αίτημα των κατασκευαστών για λιγότερο περιοριστικές απαιτήσεις για νέα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες όπως οι UHD/HDR και OLED.

    Η αξιολόγηση κόστους και οφέλους ανέδειξε ως προτιμώμενη επιλογή για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στο κανονιστικό πλαίσιο και στην αγορά στον τομέα των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης έναν συνδυασμό απαιτήσεων ενεργειακής επισήμανσης και οικολογικού σχεδιασμού.

    Κατά συνέπεια, προκρίθηκε η επιλογή της καθιέρωσης συστήματος επισήμανσης για την ενεργειακή απόδοση των τριών κυριότερων κατηγοριών προϊόντων απεικόνισης (τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και διατάξεις σήμανσης), αλλά και απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού, ως η επιλογή που αποφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

    Στο πλαίσιο της εσωτερικής διαδικασίας διαβούλευσης που ακολούθησε, στο σχέδιο νομοθετικής πρότασης και στα συνοδευτικά έγγραφα ενσωματώθηκε σειρά προτάσεων και λεπτομερών βελτιώσεων.

    2.3.Μηχανισμός ανατροφοδότησης

    Το σχέδιο πρότασης δημοσιεύτηκε για τον μηχανισμό ανατροφοδότησης τον Οκτώβριο του 2018, για 1 μήνα. Ελήφθησαν δεκαέξι παρατηρήσεις από εταιρείες, επιχειρηματικές ενώσεις και ΜΚΟ. Ο κλάδος, ορισμένες επιχειρηματικές ενώσεις και ΜΚΟ επιδοκίμασαν την ένδειξη της ισχύος (ή της χρήσης ενέργειας) κατά την εμφάνιση εικόνων σε HDR, και την τάξη απόδοσης σε χωριστή κλίμακα 49 . Οι ΜΚΟ ζήτησαν αυστηρότερους κανόνες για τις ενημερώσεις λογισμικού (όχι όμως σε βάρος των επιδόσεων ή της χρήσης ενέργειας). Οι κατασκευαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση 50 και με την υποχρέωση να αποκαλύπτουν πληροφορίες για την επιδιόρθωση, οι οποίες ενδεχομένως να προσφέρουν πλεονέκτημα σε ανταγωνιστές 51 . Οι ΜΚΟ τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω επέκτασης του πεδίου εφαρμογής, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέκταση που προτάθηκε για να συμπεριληφθούν οι ηλεκτρονικές διατάξεις σήμανσης. Οι ΜΚΟ και ένας κατασκευαστής εξέφρασαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εικονιδίου σχετικά με τα εξωτερικά τροφοδοτικά. Ορισμένες πρόσθετες παρατηρήσεις αφορούσαν περισσότερο την πρόταση για τον οικολογικό σχεδιασμό 52 .

    3.Νομικά στοιχεία της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης

    Το προτεινόμενο μέτρο εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης ανεξαρτήτως τεχνολογίας απεικόνισης. Οι διατάξεις απεικόνισης που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό ως προς τις απαιτήσεις κατά τη λειτουργία, δεν εμπίπτουν καθόλου στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για την ενεργειακή επισήμανση, με την εξαίρεση των διατάξεων σήμανσης, στην περίπτωση των οποίων χρησιμοποιείται διορθωτικός συντελεστής προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αυξημένη φωτεινότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων σε σχέση με τις τηλεοράσεις ή τις οθόνες υπολογιστή 53 .

    Διατάξεις απεικόνισης που είναι ενσωματωμένες σε άλλα προϊόντα, όπως υπολογιστές, ψυγεία, αυτόματοι πωλητές κλπ., δεν εμπίπτουν καθόλου στο πεδίο εφαρμογής ούτε του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό ούτε του κανονισμού για την ενεργειακή επισήμανση, και το ίδιο ισχύει και για τις διατάξεις απεικόνισης σε μέσα μεταφοράς και για τις ιατρικές διατάξεις απεικόνισης.

    Όλα τα προηγούμενα προτεινόμενα σχέδια μέτρων χρησιμοποιούσαν τον ίδιο «τύπο» με τον οικολογικό σχεδιασμό για τον υπολογισμό του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEI), ώστε να υπάρχει σωστή αντιστοιχία μεταξύ του κατώτατου ορίου της τάξης «G» και του μέγιστου ορίου που προβλέπει ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό. Ωστόσο, τα κράτη μέλη επέλεξαν τελικά έναν ελαφρώς τροποποιημένο τύπο για την ενεργειακή επισήμανση, λιγότερο περιοριστικό για τις μικρές διατάξεις απεικόνισης, αλλά πολύ πιο περιοριστικό για τις πλέον μεγαλύτερες:

    Η καθιέρωση των απαιτήσεων θα γίνει σε δύο βαθμίδες.

    Πίνακας 1: Τάξεις ενεργειακής απόδοσης βάσει της πρότασης ECO

    Τάξη ενεργειακής απόδοσης

    Νέος EEI

    A

       EEI < 0,30

    B

    0,30 ≤ EEI < 0,40

    C

    0,40 ≤ EEI < 0,50

    D

    0,50 ≤ EEI < 0,60

    E

    0,60 ≤ EEI < 0,75

    F

    0,75 ≤ EEI < 0,90

    G

       0,90 ≤ EEI

    Σύγκριση των υφιστάμενων ενεργειακών τάξεων με τις νέες μπορεί να γίνει μόνο κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι ο τύπος καθορισμού των ορίων διαφέρει: στον ισχύοντα κανονισμό είναι γραμμική ράβδος, ενώ στη νέα πρόταση είναι καμπύλη. Στο σχήμα 5 παρουσιάζεται σχετικό παράδειγμα που απεικονίζει τη σύγκριση μικρών σχετικά διατάξεων απεικόνισης.

    Σχήμα 5: Προσεγγιστική σύγκριση νέων και παλιών τάξεων ενεργειακής επισήμανσης

    Στο σχήμα 6 απεικονίζεται η κατανομή των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης που περιλαμβάνονται στο χρησιμοποιούμενο σύνολο δεδομένων της περιόδου 2014-2017, με βάση την υπόθεση ότι οι ίδιες διατάξεις απεικόνισης θα διατίθενται στην αγορά κατά την αναπροσαρμογή της κλίμακας για τις τηλεοράσεις και τον ορισμό απαιτήσεων επισήμανσης για τις υπόλοιπες οθόνες δεν θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος κανονισμού. Όλες οι διατάξεις απεικόνισης που βρίσκονται πάνω από την κόκκινη καμπύλη θα καταργηθούν βάσει των ελάχιστων απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο μοντέλα που διατίθεντο στην αγορά το 2014 να εξακολουθούν να διατίθενται στην αγορά το 2021.

    Σχήμα 6:    Κατανομή διατάξεων απεικόνισης του συνόλου δεδομένων του 2018 χωρίς προσαρμογή στις νέες τάξεις επισήμανσης

    Το σχήμα 7 περιλαμβάνει προσαρμογή της ενεργειακής απόδοσης στο ίδιο σύνολο δεδομένων με βάση μέσες βελτιώσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη σύγκριση των συνόλων δεδομένων ανά τα έτη (από το 2012 έως το 2017).

    Σχήμα 7:    Κατανομή των διατάξεων απεικόνισης του συνόλου δεδομένων του 2018 με προβολή των προσδοκώμενων βελτιώσεων κατά τη θέση σε ισχύ των αναπροσαρμοσμένων ετικετών

    Στο σχήμα 8 γίνεται προβολή του ίδιου συνόλου δεδομένων με τις ίδιες παραδοχές και απεικονίζεται η υποθετική κατανομή έως το 2025 και έως το 2030.

    Σχήμα 8:    Κατανομή των διατάξεων απεικόνισης του συνόλου δεδομένων του 2018 με προβολή των προσδοκώμενων βελτιώσεων έως το 2025 (αριστερά) και 2030 (δεξιά)

    Στο σχήμα 9 απεικονίζεται η αναμενόμενη εξέλιξη της ενεργειακής επισήμανσης βάσει του σεναρίου ECO. Βάσει του σεναρίου «Leni», οι χαμηλότερες τάξεις θα περιλαμβάνουν περισσότερα προϊόντα (καθώς επιτρέπεται η διάθεση περισσότερων προϊόντων στην αγορά βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τον οικολογικό σχεδιασμό). Βάσει του σεναρίου «Ambi», σύμφωνα με το στο πεδίο εφαρμογής εμπίπτουν και οι διατάξεις σήμανσης, αναμένεται μεγαλύτερη συγκέντρωση στις χαμηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης. Ως «Edx» νοούνται οι τρεις διαφορετικές βαθμίδες που είχαν προταθεί αρχικά στην οδηγία-πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό (η βαθμίδα 3 αφαιρέθηκε στη συνέχεια).

    Σχήμα 9:    Κατανομή τάξεων ενεργειακής απόδοσης των τυπικών μοντέλων ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης που διατίθενται στην ΕΕ κατά την περίοδο 2010-2030 (πραγματική κατάσταση για την περίοδο 2013-2016 και εκτιμώμενη κατάσταση με προβολή για την περίοδο 2017-2030) με τα προτεινόμενα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης

    Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες στις μελλοντικές προβολές για τη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων επειδή οι νέες τεχνολογίες μπορεί να οδηγήσουν σε «σημεία καμπής» που θα επιφέρουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης 54 και σε νέα χαρακτηριστικά που θα διαβρώσουν την εξοικονόμηση σε ορισμένα επίπεδα.

    Τέλος, δεν έχει καταδειχθεί άμεση σχέση μεταξύ των τιμών λιανικής πώλησης και του επιπέδου ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, καθώς ένας αριθμός παραγόντων πέραν της κατανάλωσης ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του κόστους του προϊόντος, όπως το μέγεθος της διάταξης απεικόνισης, η ανάλυση, ο βαθμός αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και χαρακτηριστικών, ιδίως από την άποψη της «ευφυΐας».

    Η νέα ετικέτα θα περιλαμβάνει δύο ενεργειακές τάξεις, μία για τον παραδοσιακό τρόπο αναπαραγωγής εικόνων 55 και μία χωριστή για τη λειτουργία υψηλού δυναμικού εύρους (HDR) με ένδειξη της ενέργειας 56 . Εξαιτίας της νεωτερικής φύσης του HDR και των λιγοστών διαθέσιμων δεδομένων, στον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό δεν ορίστηκε ελάχιστος δείκτης ενεργειακής απόδοσης και δεν θα ήταν αποδεκτό κανένα σταθμισμένο μείγμα τυπικού δυναμικού εύρους (SDR) και HDR 57 .

    Σύγκριση θα πρέπει να γίνεται μεταξύ διατάξεων απεικόνισης του ίδιου μεγέθους και επιπέδου ανάλυσης. Ως εκ τούτου, η ετικέτα θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες για τη σύγκριση παρόμοιων διατάξεων απεικόνισης.

    Μολονότι η εξάπλωση των τυποποιημένων εξωτερικών τροφοδοτικών (που επίσης αποκαλούνται αδόκιμα «φορτιστές»), ενδέχεται να βελτιώσει τη δυνατότητα επιδιόρθωσης 58 και την ανθεκτικότητα, καθώς και να διευκολύνει τη δυνατότητα ανακύκλωσης 59 , δεν εντοπίστηκε κανένα ευρέως γνωστό ή πειστικό εικονόγραμμα για να συμπεριληφθεί στην ετικέτα.

    4.Νομική βάση, επικουρικότητα και αναλογικότητα

    4.1.Νομική βάση

    Ο προτεινόμενος κανονισμός αποτελεί κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1369, και ιδίως τα άρθρα 11 και 16. Με τη σειρά του, ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 βασίζεται στο άρθρο 194 παράγραφος 2 της Συνθήκης.

    4.2.Αρχή της επικουρικότητας

    Η θέσπιση μέτρων ενεργειακής επισήμανσης για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης από κράτη μέλη σε μεμονωμένη βάση, μέσω της εθνικής νομοθεσίας τους, θα δημιουργούσε εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της ΕΕ. Είναι αναγκαίο τα σχετικά μέτρα που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Όπως, επομένως, ορίζει η αρχή της επικουρικότητας, είναι σκόπιμο τα εν λόγω μέτρα να θεσπιστούν σε επίπεδο ΕΕ.

    4.3.Αρχή της αναλογικότητας

    Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, το μέτρο αυτό δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος συνίσταται στον καθορισμό εναρμονισμένων απαιτήσεων ενεργειακής επισήμανσης για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Το μέτρο καταργεί και αντικαθιστά υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ. Με το μέτρο αυτό καθορίζονται απαιτήσεις που λειτουργούν ως κίνητρο για τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας προκειμένου να επενδύσουν σε υψηλής απόδοσης ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης.

    5.Επιλογή της νομικής πράξης

    Προτεινόμενη νομική πράξη: κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός.

    Άλλα μέσα δεν θα ήταν κατάλληλα για τους ακόλουθους λόγους:

    η μορφή του μέτρου εφαρμογής είναι κανονισμός, με άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη. Η μορφή αυτή επιλέχθηκε διότι οι στόχοι της δράσης είναι δυνατό να επιτευχθούν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο μέσω της καθιέρωσης πλήρως εναρμονισμένων απαιτήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, το μέτρο καταργεί και αντικαθιστά υφιστάμενο κανονισμό της Επιτροπής. Επίσης, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι εθνικές και ενωσιακές διοικήσεις δεν θα επιβαρυνθούν με κόστος για τη μεταφορά της νομοθεσίας εφαρμογής στην εθνική νομοθεσία.

    6.Δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    7.Συμπληρωματικές πληροφορίες

    Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/λήξης ισχύος

    Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης.

    Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

    Ο προτεινόμενος κανονισμός αφορά θέμα του ΕΟΧ και πρέπει, επομένως, να επεκταθεί και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) …/... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 11.3.2019

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και
    του Συμβουλίου όσον αφορά την ενεργειακή επισήμανση των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης


    και για την κατάργηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τον καθορισμό ενός πλαισίου για την ενεργειακή σήμανση και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ 60 , και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 5 και το άρθρο 16,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 αναθέτει στην Επιτροπή την εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις όσον αφορά την επισήμανση ή την αναπροσαρμογή της επισήμανσης ομάδων προϊόντων που έχουν σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και, κατά περίπτωση, άλλων πόρων.

    (2)Με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής 61 θεσπίστηκαν διατάξεις σχετικά με την ενεργειακή επισήμανση των τηλεοράσεων.

    (3)Στην ανακοίνωση COM(2016)773 final της Επιτροπής 62 (πρόγραμμα εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό), που κατάρτισε η Επιτροπή κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 63 , καθορίζονται οι προτεραιότητες εργασίας βάσει του πλαισίου για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση για την περίοδο 2016-2019. Το πρόγραμμα εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό προσδιορίζει τις συνδεόμενες με την ενέργεια ομάδες προϊόντων που θεωρείται ότι έχουν προτεραιότητα για την πραγματοποίηση προκαταρκτικών μελετών και την ενδεχόμενη έγκριση μέτρων εφαρμογής, καθώς και την επανεξέταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής 64 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής.

    (4)Τα μέτρα του προγράμματος εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν συνολικά ετήσια εξοικονόμηση τελικής ενέργειας άνω των 260 TWh το 2030, που ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 100 εκατ. τόνους ετησίως το 2030. Οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης είναι μία από τις ομάδες προϊόντων που απαριθμούνται στο πρόγραμμα εργασίας.

    (5)Οι τηλεοράσεις συγκαταλέγονται στις ομάδες προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 5 στοιχείο β του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 για τις οποίες η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την εισαγωγή αναπροσαρμοσμένης σήμανσης A έως G.

    (6)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 προβλέπει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάζει τον κανονισμό λαμβάνοντας υπόψη τη συντελεσθείσα τεχνολογική πρόοδο.

    (7)Η Επιτροπή επανεξέτασε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1062/2010, όπως όφειλε σύμφωνα με το άρθρο 7 του εν λόγω κανονισμού, και ανέλυσε τις τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές των τηλεοράσεων και άλλων ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης, περιλαμβανομένων των οθονών υπολογιστή και των διατάξεων σήμανσης, καθώς και το επίπεδο κατανόησης και τη συμπεριφορά των χρηστών ως προς τα διάφορα στοιχεία της επισήμανσης, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη από την Ένωση και τρίτες χώρες. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης δημοσιοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο φόρουμ διαβούλευσης που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369.

    (8)Από την επανεξέταση προέκυψε ότι οι ίδιες απαιτήσεις που εφαρμόζονται στις τηλεοράσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται και στις οθόνες λόγω της ραγδαία αυξανόμενης αλληλεπικάλυψης λειτουργικών δυνατοτήτων μεταξύ των διατάξεων απεικόνισης και των τηλεοράσεων. Επίσης, στο πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό που εκπόνησε η Επιτροπή γίνεται συγκεκριμένη μνεία στις ψηφιακές διατάξεις σήμανσης προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν τις τηλεοράσεις. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει, επομένως, να περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των οθονών υπολογιστή και των ψηφιακών διατάξεων σήμανσης.

    (9)Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας των τηλεοράσεων στην Ένωση το 2016 αντιπροσώπευε περισσότερο από το 3 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης. Η προβλεπόμενη κατανάλωση ενέργειας των τηλεοράσεων, των οθονών υπολογιστή και των ψηφιακών διατάξεων σήμανσης βάσει του σεναρίου διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης αναμένεται ότι θα προσεγγίζει τις 100 TWh/έτος το 2030. Ο παρών κανονισμός, σε συνδυασμό με τον συνοδευτικό κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό, εκτιμάται ότι θα μειώσει την ετήσια κατανάλωση τελικής ενέργειας έως και κατά 39 TWh/έτος έως το 2030.

    (10)Η λειτουργία κωδικοποίησης υψηλού δυναμικού εύρους (High Dynamic Range — HDR) μπορεί να επιφέρει διαφοροποίηση στη χρήση ενέργειας, που να καθιστά σκόπιμη την ύπαρξη ξεχωριστής ένδειξης ενεργειακής απόδοσης για την εν λόγω λειτουργία.

    (11)Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ετικέτα για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να προκύπτουν με αξιόπιστες, ακριβείς και επαναλήψιμες διαδικασίες μέτρησης, με βάση τις γενικώς αποδεκτές πλέον σύγχρονες μεθόδους μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων, όταν υπάρχουν, εναρμονισμένων προτύπων που έχουν εκδοθεί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, τα οποία παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 65 .

    (12)Σε αναγνώριση της αύξησης των πωλήσεων συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών φιλοξενίας, αντί απευθείας από ιστότοπους προμηθευτών ή εμπόρων, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι πλατφόρμες πωλήσεων μέσω διαδικτύου θα πρέπει να είναι υπεύθυνες να παρέχουν τη δυνατότητα εμφάνισης της ετικέτας που παρέχει ο προμηθευτής κοντά στην τιμή του προϊόντος. Θα πρέπει να ενημερώνουν τον έμπορο σχετικά με αυτήν την υποχρέωση, αλλά δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την ακρίβεια ή το περιεχόμενο της ετικέτας και του παρεχόμενου δελτίου πληροφοριών για το προϊόν. Ωστόσο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 66 για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εν λόγω διαδικτυακές πλατφόρμες φιλοξενίας πρέπει να αποσύρουν ταχέως τις πληροφορίες σχετικά με το εκάστοτε προϊόν ή να καθιστούν την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη, αν γνωρίζουν για τη μη συμμόρφωση (π.χ. απουσία ετικέτας, ελλιπής ή εσφαλμένη ετικέτα ή δελτίο πληροφοριών για το προϊόν), για παράδειγμα αν έχουν ενημερωθεί από την αρχή επιτήρησης της αγοράς. Ο προμηθευτής που πωλεί απευθείας σε τελικούς χρήστες μέσω του δικού του ιστοτόπου υπάγεται στις υποχρεώσεις των εμπόρων για πωλήσεις εξ αποστάσεως, οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369.

    (13)Οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που εκτίθενται σε εμπορικές εκθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ενεργειακή ετικέτα αν η πρώτη μονάδα του μοντέλου έχει ήδη διατεθεί στην αγορά ή διατίθεται στην αγορά στην εμπορική έκθεση.

    (14)Για να καταστεί ο παρών κανονισμός αποτελεσματικότερος, θα πρέπει να απαγορεύονται τα προϊόντα που αλλάζουν αυτομάτως τις επιδόσεις τους υπό συνθήκες δοκιμής με στόχο τη βελτίωση των δεδηλωμένων παραμέτρων.

    (15)Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό εξετάστηκαν από το φόρουμ διαβούλευσης και τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369.

    (16)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 θα πρέπει να καταργηθεί,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1
    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    1.Ο παρών κανονισμός καθορίζει απαιτήσεις για την επισήμανση και την παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών όσον αφορά τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, όπως, μεταξύ άλλων, τις τηλεοράσεις, τις οθόνες υπολογιστή και τις ψηφιακές διατάξεις σήμανσης.

    2.Ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για:

    α)κάθε ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης με εμβαδόν οθόνης μικρότερο ή ίσο των 100 τετραγωνικών εκατοστών·

    β)μηχανές προβολής·

    γ)συστήματα εικονοτηλεδιάσκεψης «όλα σε ένα»·

    δ)ιατρικές διατάξεις απεικόνισης·

    ε)κάσκες εικονικής πραγματικότητας·

    στ)διατάξεις απεικόνισης ενσωματωμένες ή προοριζόμενες να ενσωματωθούν σε προϊόντα που απαριθμούνται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο α) και παράγραφος 4 της οδηγίας 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 67 ·

    ζ)ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που αποτελούν κατασκευαστικά στοιχεία ή υπομονάδες συναρμολόγησης προϊόντων που καλύπτονται από μέτρα εφαρμογής τα οποία έχουν θεσπιστεί δυνάμει της οδηγίας 2009/125/ΕΚ·

    η)διατάξεις απεικόνισης ευρυεκπομπής·

    θ)διατάξεις απεικόνισης ασφαλείας·

    ι)ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες·

    ια)ψηφιακά πλαίσια φωτογραφιών·

    ιβ)ψηφιακές διατάξεις σήμανσης που πληρούν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    1)είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ως υπομονάδες διατάξεων απεικόνισης προς ενσωμάτωση ως τμηματικές επιφάνειες εικόνας σε διατάξεις απεικόνισης μεγαλύτερου εμβαδού οθόνης, και δεν προορίζονται για χρήση ως αυτόνομες συσκευές απεικόνισης·

    2)διανέμονται αυτόνομες εντός περιβλήματος για μόνιμη χρήση σε εξωτερικούς χώρους·

    3)διανέμονται αυτόνομες εντός περιβλήματος με εμβαδόν οθόνης μικρότερο των 30 dm² ή μεγαλύτερο των 130 dm²·

    4)η πυκνότητα εικονοστοιχείων της διάταξης απεικόνισης είναι μικρότερη των 230 pixel/cm² ή μεγαλύτερη των 3 025 pixel/cm²·

    5)η κορυφοτιμή φωτεινότητας λευκού σε τρόπο λειτουργίας τυπικού δυναμικού εύρους (Standard Dynamic Range — SDR) είναι μεγαλύτερη ή ίση των 1000 cd/m²·

    6)δεν υπάρχει διεπαφή σήματος εισόδου βίντεο ή κύκλωμα οδήγησης διάταξης απεικόνισης που να καθιστά δυνατή την ορθή απεικόνιση τυποποιημένης ακολουθίας δοκιμής δυναμικού σήματος βίντεο για σκοπούς μέτρησης της ισχύος·

    ιγ)διατάξεις απεικόνισης κατάστασης·

    ιδ)πίνακες ελέγχου.

    Άρθρο 2
    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1)«ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης»: διάταξη απεικόνισης και ο σχετικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός των οποίων η πρωταρχική λειτουργία είναι η απεικόνιση οπτικών πληροφοριών από ενσύρματες ή ασύρματες πηγές·

    (2)«τηλεόραση»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για την εμφάνιση και τη λήψη οπτικοακουστικών σημάτων και αποτελείται από ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης και μία η περισσότερες διατάξεις συντονισμού/δέκτες·

    (3)«διάταξη συντονισμού/δέκτης»: ηλεκτρονικό κύκλωμα που ανιχνεύει σήμα τηλεοπτικών εκπομπών, όπως μέσω επίγειας ψηφιακής ή δορυφορικής εκπομπής, αλλά όχι διαδικτυακής μονοεκπομπής, και διευκολύνει την επιλογή τηλεοπτικού καναλιού από ομάδα καναλιών ευρυεκπομπής·

    (4)«οθόνη» ή «οθόνη υπολογιστή» ή «διάταξη απεικόνισης υπολογιστή»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που προορίζεται για χρήση από ένα άτομο, για θέαση από μικρή απόσταση, όπως σε περιβάλλον γραφείου·

    (5)«ψηφιακό πλαίσιο φωτογραφιών»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που απεικονίζει αποκλειστικά ακίνητες οπτικές πληροφορίες·

    (6)«μηχανή προβολής»: οπτική διάταξη για την επεξεργασία αναλογικής ή ψηφιακής πληροφορίας βίντεο σε οποιονδήποτε μορφότυπο για τη διαμόρφωση πηγής φωτός και την προβολή της προκύπτουσας εικόνας σε εξωτερική επιφάνεια·

    (7)«διάταξη απεικόνισης κατάστασης»: διάταξη απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση απλών αλλά μεταβαλλόμενων πληροφοριών, όπως το επιλεγμένο κανάλι, η ώρα ή η κατανάλωση ισχύος. Μια απλή φωτεινή ένδειξη δεν θεωρείται διάταξη απεικόνισης κατάστασης·

    (8)«πίνακας ελέγχου»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να απεικονίζει εικόνες που συνδέονται με την κατάσταση λειτουργίας του προϊόντος· ενδέχεται να παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη με την αφή ή με άλλα μέσα για τον έλεγχο της λειτουργίας του προϊόντος. Ενδέχεται να είναι ενσωματωμένος σε προϊόντα ή να έχει σχεδιαστεί και να διατίθεται στην αγορά για χρήση αποκλειστικά με το προϊόν.

    (9)«σύστημα εικονοτηλεδιάσκεψης “όλα σε ένα”»: ειδικό σύστημα σχεδιασμένο για την πραγματοποίηση εικονοτηλεδιασκέψεων και τη συνεργασία μέσω βίντεο, ενσωματωμένο σε ενιαίο περίβλημα, οι προδιαγραφές του οποίου περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)υποστήριξη του πρωτοκόλλου εικονοτηλεδιάσκεψης ITU-T H.323 ή IETF SIP όπως παρέχεται από τον κατασκευαστή·

    β)κάμερα/-ες, οθόνη απεικόνισης και επεξεργαστικές δυνατότητες για αμφίδρομη μετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο όπως, μεταξύ άλλων, η ανθεκτικότητα στην απώλεια πακέτων·

    γ)επεξεργαστικές δυνατότητες ηχείων και ήχου για αμφίδρομη μετάδοση ήχου με ανοιχτή ακρόαση σε πραγματικό χρόνο όπως, μεταξύ άλλων, η ακύρωση αντήχησης·

    δ)λειτουργία κρυπτογράφησης·

    ε)HiNA.

    (10)«HiNA»: υψηλή διαθεσιμότητα δικτύου (High Network Availability), όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής 68 ·

    (11)«διάταξη απεικόνισης ευρυεκπομπής»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που έχει σχεδιαστεί και διατίθεται στο εμπόριο για επαγγελματική χρήση από φορείς ευρυεκπομπής και εταιρίες παραγωγής βίντεο για τη δημιουργία περιεχομένου βίντεο. Οι προδιαγραφές της περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)λειτουργία βαθμονόμησης χρώματος·

    β)λειτουργία ανάλυσης σήματος εισόδου για παρακολούθηση σήματος εισόδου και ανίχνευση σφαλμάτων, όπως οθόνη κυματομορφής/διανυσματοσκόπιο, αποκοπή RGB, δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης του σήματος βίντεο στην πραγματική ανάλυση εικονοστοιχείων, λειτουργία διεμπλοκής και χρονικός δείκτης·

    γ)σειριακή ψηφιακή διεπαφή (Serial Digital Interface — SDI) ή τεχνολογία VoIP (Video over IP) ενσωματωμένα στο προϊόν·

    δ)δεν προορίζεται για χρήση σε δημόσιους χώρους·

    (12)«ψηφιακός διαδραστικός πίνακας»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που καθιστά δυνατή την απευθείας αλληλεπίδραση του χρήστη με την προβαλλόμενη εικόνα. Ο ψηφιακός διαδραστικός πίνακας προορίζεται κυρίως για παρουσιάσεις, μαθήματα ή εξ αποστάσεως συνεργασία, μεταξύ άλλων μέσω της μετάδοσης σημάτων ήχου και βίντεο. Οι προδιαγραφές του περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)είναι σχεδιασμένος ώστε να αναρτάται, να τοποθετείται σε βάση δαπέδου, σε ράφι ή γραφείο ή να στερεώνεται σε φυσική δομή για να είναι ορατός από πολλούς θεατές·

    β)χρησιμοποιείται απαραιτήτως με λογισμικό υπολογιστή με συγκεκριμένες λειτουργικές δυνατότητες για τη διαχείριση περιεχομένου και την αλληλεπίδραση·

    γ)είναι ενσωματωμένος ή σχεδιασμένος για χρήση ειδικά με υπολογιστή για την εκτέλεση του λογισμικού του στοιχείου γ)·

    δ)εμβαδόν οθόνης απεικόνισης μεγαλύτερο των 40 dm²·

    ε)αλληλεπίδραση με τον χρήστη μέσω αφής με το δάκτυλο ή με στυλό ή άλλου μέσου, όπως οι κινήσεις των χεριών ή η φωνή.

    (13)«διάταξη απεικόνισης ασφαλείας»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης οι προδιαγραφές της οποίας περιλαμβάνουν το σύνολο των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

    α)λειτουργία αυτοπαρακολούθησης με δυνατότητα διαβίβασης μίας τουλάχιστον από τις ακόλουθες πληροφορίες σε απομακρυσμένο εξυπηρετητή:

    κατάσταση κατανάλωσης ισχύος·

    εσωτερική θερμοκρασία από θερμικούς αισθητήρες για την αποτροπή υπερφόρτισης·

    πηγή βίντεο·

    πηγή ήχου και κατάσταση ήχου (ένταση/σίγαση)·

    έκδοση μοντέλου και υλικολογισμικού·

    β)ειδικός συντελεστής μορφής που καθορίζεται από τον χρήστη για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης της διάταξης απεικόνισης σε επαγγελματικά περιβάλλοντα ή κονσόλες·

    (14)«ψηφιακή διάταξη σήμανσης»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που προορίζεται κυρίως για θέαση από πολλά άτομα σε εκτός γραφείου και μη οικιακά περιβάλλοντα. Οι προδιαγραφές της περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης για δυνατότητα χρήσης σε συγκεκριμένη οθόνη διάταξης απεικόνισης·

    β)λειτουργία που απενεργοποιεί τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις ρυθμίσεις της διάταξης απεικόνισης και της προβαλλόμενης εικόνας·

    γ)σύνδεση σε δίκτυο (που περιλαμβάνει ενσύρματη ή ασύρματη διεπαφή) για τον έλεγχο, την παρακολούθηση ή τη λήψη πληροφοριών προς απεικόνιση από απομακρυσμένες πηγές μονοεκπομπής ή πολυεκπομπής αλλά όχι ευρυεκπομπής·

    δ)είναι σχεδιασμένη ώστε να αναρτάται, να τοποθετείται ή να στερεώνεται σε φυσική δομή για να είναι ορατή από πολλούς θεατές και δεν διατίθεται στην αγορά με βάση δαπέδου·

    ε)δεν ενσωματώνει διάταξη συντονισμού για την εμφάνιση σημάτων τηλεοπτικών εκπομπών·

    (15)«ενσωματωμένη»: αναφέρεται σε διάταξη απεικόνισης που αποτελεί τμήμα άλλου προϊόντος ως λειτουργικό κατασκευαστικό στοιχείο, δηλαδή ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ανεξάρτητα από το προϊόν και εξαρτώνται από αυτό για την επιτέλεση των λειτουργιών τους, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος·

    (16)«ιατρική διάταξη απεικόνισης»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ακόλουθων:

    α)της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου 69 περί των ιατροτεχνολογικών προϊόντων· ή

    β)του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/745 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 70 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα· ή

    γ)της οδηγίας 90/385/ΕΟΚ του Συμβουλίου 71 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ενεργά εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα· ή

    δ)της οδηγίας 98/79/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 72 για τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση in vitro· ή

    ε)του κανονισμού (ΕΕ) 2017/746 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 73 για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα·

    (17)«οθόνη κλάσης 1»: οθόνη για την υψηλού επιπέδου αξιολόγηση της τεχνικής ποιότητας των εικόνων σε βασικά σημεία της ροής εργασιών παραγωγής ή ευρυεκπομπής, όπως κατά τη λήψη εικόνας, τη μεταπαραγωγική επεξεργασία, τη μετάδοση και την αποθήκευση·

    (18)«εμβαδόν οθόνης»: η ορατή περιοχή της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, όπως υπολογίζεται ως γινόμενο του μέγιστου πλάτους της ορατής εικόνας επί του μέγιστου ύψους της ορατής εικόνας κατά μήκος της επιφάνειας της οθόνης (είτε επίπεδης είτε κυρτής)·

    (19)«κάσκα εικονικής πραγματικότητας»: διάταξη φορετή στην κεφαλή, που παρέχει εμβυθιστική εικονική πραγματικότητα στον χρήστη με την απεικόνιση στερεοσκοπικών εικόνων για κάθε οφθαλμό, με λειτουργίες παρακολούθησης της κίνησης της κεφαλής·

    (20)«σημείο πώλησης» : χώρος όπου οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης εκτίθενται ή διατίθενται προς πώληση, μίσθωση ή αγορά με δόσεις.

    Άρθρο 3
    Υποχρεώσεις των προμηθευτών

    1.Οι προμηθευτές μεριμνούν ώστε:

    α)κάθε ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης να φέρει έντυπη ετικέτα με τη μορφή και τις πληροφορίες που ορίζονται στο παράρτημα III·

    β)οι παράμετροι του δελτίου πληροφοριών για το προϊόν, όπως ορίζονται στο παράρτημα V, να καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα·

    γ)κατόπιν ειδικού αιτήματος του εμπόρου, το δελτίο πληροφοριών για το προϊόν να καθίσταται διαθέσιμο σε έντυπη μορφή·

    δ)το περιεχόμενο της τεχνικής τεκμηρίωσης, που ορίζεται στο παράρτημα VI, να καταχωρίζεται στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα·

    ε)κάθε οπτική διαφήμιση για συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, να περιέχει την τάξη ενεργειακής απόδοσης και το φάσμα των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης επί της ετικέτας, σύμφωνα με το παράρτημα VII και το παράρτημα VIII·

    στ)κάθε τεχνικό υλικό προώθησης που αφορά συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, το οποίο περιγράφει τις συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους του, να περιλαμβάνει την τάξη ενεργειακής απόδοσης και το φάσμα των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης επί της ετικέτας, σύμφωνα με το παράρτημα VII·

    ζ)για κάθε μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης να παρέχεται στους εμπόρους ηλεκτρονική ετικέτα με τη μορφή και τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα III·

    η)για κάθε μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης να παρέχεται στους εμπόρους ηλεκτρονικό δελτίο πληροφοριών για το προϊόν όπως καθορίζεται στο παράρτημα V·

    θ)επιπλέον του στοιχείου α), η ετικέτα να είναι τυπωμένη επί της συσκευασίας ή επικολλημένη σε αυτή.

    2.Η τάξη ενεργειακής απόδοσης βασίζεται στον υπολογισμό του δείκτη ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με το παράρτημα II.

    Άρθρο 4
    Υποχρεώσεις των εμπόρων

    Οι έμποροι μεριμνούν ώστε:

    α)στο σημείο πώλησης, μεταξύ άλλων και στις εμπορικές εκθέσεις, κάθε ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης να φέρει την ετικέτα που παρέχεται από τους προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) στην εμπρόσθια πλευρά της συσκευής, ή αναρτημένη ή τοποθετημένη κατά τρόπο ώστε να είναι εύκολα ορατή και να συσχετίζεται σαφώς με το συγκεκριμένο μοντέλο· εφόσον η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης διατηρείται σε κατάσταση λειτουργίας όταν είναι ορατή στους πελάτες στους οποίους προσφέρεται προς πώληση, η έντυπη ετικέτα μπορεί να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική ετικέτα κατά το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), η οποία θα εμφανίζεται στην οθόνη·

    β)αν μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης εκτίθεται σε σημείο πώλησης χωρίς κάποια μονάδα να εκτίθεται εκτός συσκευασίας, να είναι ορατή η ετικέτα που είναι τυπωμένη επί της συσκευασίας ή επικολλημένη σε αυτή·

    γ)σε περιπτώσεις πωλήσεων εξ αποστάσεως ή τηλεπωλήσεων, η ετικέτα και το δελτίο πληροφοριών για το προϊόν να παρέχονται σύμφωνα με τα παραρτήματα VII και VIII·

    δ)κάθε οπτική διαφήμιση για συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, να περιέχει την τάξη ενεργειακής απόδοσης και το φάσμα των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης επί της ετικέτας, σύμφωνα με το παράρτημα VII·

    ε)κάθε τεχνικό υλικό προώθησης που αφορά συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, μεταξύ άλλων και τεχνικό υλικό προώθησης στο διαδίκτυο, το οποίο περιγράφει τις συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους του, να περιλαμβάνει την τάξη ενεργειακής απόδοσης του εν λόγω μοντέλου και το φάσμα των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης επί της ετικέτας, σύμφωνα με το παράρτημα VII·

    Άρθρο 5
    Υποχρεώσεις του παρόχου υπηρεσιών σε διαδικτυακές πλατφόρμες φιλοξενίας

    Αν πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας του άρθρου 14 της οδηγίας 2000/31/ΕΚ επιτρέπει την πώληση ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης μέσω του διαδικτυακού τόπου του, ο εν λόγω φορέας παροχής υπηρεσιών καθιστά δυνατή την εμφάνιση της ηλεκτρονικής ετικέτας και του ηλεκτρονικού δελτίου πληροφοριών για το προϊόν στον μηχανισμό απεικόνισης σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος VIII και ενημερώνει τον έμπορο σχετικά με την υποχρέωση εμφάνισής τους.

    Άρθρο 6
    Μέθοδοι μετρήσεων

    Οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται κατά τα άρθρα 3 και 4 προκύπτουν από αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις γενικώς αποδεκτές πλέον σύγχρονες μεθόδους μετρήσεων και υπολογισμού, όπως ορίζεται στο παράρτημα IV.

    Άρθρο 7
    Διαδικασία επαλήθευσης για σκοπούς επιτήρησης της αγοράς

    Όταν διενεργούν τους ελέγχους επιτήρησης της αγοράς κατά το άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τη διαδικασία επαλήθευσης που ορίζεται στο παράρτημα IX.

    Άρθρο 8
    Επανεξέταση

    Το αργότερο την [Υπηρεσία Εκδόσεων – να προστεθεί η ημερομηνία: τρία έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού], η Επιτροπή προβαίνει σε επανεξέταση του παρόντος κανονισμού ενόψει της συντελεσθείσας τεχνολογικής προόδου και παρουσιάζει στο φόρουμ διαβούλευσης τα αποτελέσματα της εν λόγω επανεξέτασης, συμπεριλαμβανομένου, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, σχεδίου πρότασης αναθεώρησης.

    Συγκεκριμένα, κατά την επανεξέταση εκτιμώνται τα ακόλουθα:

    α)κατά πόσον είναι ή εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να υπάρχουν χωριστές κατηγοριοποιήσεις ενέργειας για SDR και HDR·

    β)οι ανοχές επαλήθευσης που ορίζονται στο παράρτημα IX·

    γ)κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν άλλες ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης στο πεδίο εφαρμογής·

    δ)η σκοπιμότητα της ισόρροπης αυστηρότητας μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων προϊόντων·

    ε)κατά πόσο είναι σκόπιμο να αναπτυχθούν κατάλληλες μέθοδοι κοινοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας·

    στ)η δυνατότητα να καλυφθούν πτυχές της κυκλικής οικονομίας.

    Επίσης, η Επιτροπή επανεξετάζει την ετικέτα με σκοπό την αναπροσαρμογή της όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369.

    Άρθρο 9
    Κατάργηση

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 καταργείται από την 1η Μαρτίου 2021.

    Άρθρο 10
    Μεταβατικά μέτρα

    Από την [Υπηρεσία Εκδόσεων – να προστεθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, το δελτίο προϊόντος που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 είναι δυνατό να διατίθεται μέσω της βάσης δεδομένων για τα προϊόντα αντί να παρέχεται σε έντυπη μορφή μαζί με το προϊόν. Στην περίπτωση αυτή, ο προμηθευτής εξασφαλίζει ότι, αν απαιτείται ειδικά από τον έμπορο, το δελτίο προϊόντος διατίθεται σε έντυπη μορφή.

    Άρθρο 11
    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2021. Ωστόσο, το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2020.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 11.3.2019

       Για την Επιτροπή

       Πρόεδρος
       Jean-Claude JUNCKER

    (1)    Οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10 (οδηγία-πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό).
    (2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τον καθορισμό ενός πλαισίου για την ενεργειακή σήμανση και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ, ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 1 (κανονισμός-πλαίσιο για την ενεργειακή επισήμανση).
    (3)    Βάσει της παλιάς οδηγίας-πλαισίου για τον οικολογικό σχεδιασμό (2010/30/ΕΕ), οι ενεργειακές ετικέτες επιτρεπόταν να συμπεριλαμβάνουν τις τάξεις A+ έως A+++, ενώ ο νέος κανονισμός-πλαίσιο προβλέπει την αναπροσαρμογή της κλίμακας των υφιστάμενων ενεργειακών ετικετών, με επαναφορά της αρχικής κλίμακας Α έως G (βλ. επίσης ενότητα 1.3).
    (4)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Στρατηγική πλαίσιο για μια ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή, COM(2015) 080 final (στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση).
    (5)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, COM(2015) 550 final της 28ης Οκτωβρίου 2015 (βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά).
    (6)     https://www.savingenergy.org.za/wp-content/uploads/2018/05/Energy-Label-Learner-Guide.pdf
    (7)     https://www.clp.com.hk/en/my-home/energy-saving-ideas/understanding-energy-labels
    (8)     http://www2.inmetro.gov.br/pbe/  
    (9)     https://www.argentina.gob.ar/televisor  
    (10)     https://energiaenchile.cl/conoce-la-nueva-etiqueta-energetica-para-televisores/  
    (11)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/impact_of_energy_labels_on_consumer_behaviour_en.pdf  
    (12)    Οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά (ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 1).
    (13)     Study on the impact of the energy label – and potential changes to it – on consumer understanding and on purchase decisions - LE London Economics και IPSOS, Οκτώβριος 2014 (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/impact_of_energy_labels_on_consumer_behaviour_en.pdf)
    (14)    Μετά το σύμβολο του ευρώ.
    (15)    Οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά, (ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 1).
    (16)    η παγκόσμια συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ( Συμφωνία του Παρισιού ),
    (17)    Πρωτόκολλο του 1999 για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους (πρωτόκολλο του Γκέτενμποργκ).
    (18)     Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Το κλείσιμο του κύκλου - Ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία (πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία).
    (19)    https://ec.europa.eu/clima/policies/ets_en (ΣΕΔΕ).
    (20)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια, COM(2014) 0330 final.
    (21)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 2009, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις, (ΕΕ L 191 της 23.7.2009, σ. 42).
    (22)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2010, που συμπληρώνει την οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των τηλεοράσεων (ΕΕ L 314 της 30.11.2010, σ. 64).
    (23)    Ανακοίνωση της Επιτροπής - Πρόγραμμα εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, COM(2016) 773 final, Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2016 (πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό).
    (24)     Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Το κλείσιμο του κύκλου - Ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία (πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία).
    (25)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τον καθορισμό ενός πλαισίου για την ενεργειακή σήμανση και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ, (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 1).
    (26)    Δηλ. περίπου το 1/2 του στόχου 20 % που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020.
    (27)    Δηλ. περίπου το 1/3 του στόχου 20 % που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020.
    (28)    Σχεδόν 500 ευρώ ανά έτος για το μέσο νοικοκυριό της ΕΕ.
    (29)    Η προπαρασκευαστική μελέτη για τους ισχύοντες κανονισμούς εκπονήθηκε την περίοδο 2006-2007, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου επανάστασης στην τεχνολογία και την αγορά και διατίθεται στη διεύθυνση https://circabc.europa.eu/w/browse/5263110f-17fc-465b-b1b9-b64552035b03
    (30)    Κατά το προπαρασκευαστικό νομοθετικό στάδιο έως και μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα.
    (31)    Αρχικά, σκοπός του κανονισμού δεν ήταν να καλύπτει τις οθόνες υπολογιστή. Ο ισχύων ορισμός της οθόνης τηλεόρασης βασίζεται σε παρωχημένους ορισμούς, προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου.
    (32)    ΕΕ L 153 της 19.5.2010, σ. 1.
    (33)    ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.
    (34)    ΕΕ L 314 της 30.11.2010, σ. 64.
    (35)    ΕΕ L 191 της 23.7.2009, σ. 42.
    (36)    Από την έκδοση της απόφασης, πριν από εννέα έτη, έχουν πιστοποιηθεί με οικολογικό σήμα περίπου εκατό μοντέλα τηλεοράσεων. Μεταξύ των απαιτήσεων είναι η απουσία των πλέον τοξικών επιβραδυντικών φλόγας ως προσθέτων, ο σχεδιασμός που διευκολύνει την επισκευή και η αποσυναρμολόγηση στο τέλος του κύκλου ζωής.
    (37)    Δηλ. εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20 % έως το 2020 και κατά 32,5 % έως το 2030.
    (38)    https://circabc.europa.eu/w/browse/d46d97b6-b78b-45ce-b0be-56864222a689
    (39)    ENER Lot 3, Υπολογιστές και διατάξεις απεικόνισης υπολογιστών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 617/2013 για τον οικολογικό σχεδιασμό, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου δεν εμπίπτουν οι οθόνες υπολογιστή.
    (40)    Η πρώτη αυτή εκτίμηση επιπτώσεων εγκρίθηκε από την επιτροπή εκτίμησης επιπτώσεων στις 4 Σεπτεμβρίου 2013.
    (41)    Ο ισχύων κανονισμός περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για τη συλλογή επαληθεύσιμων, μη ανωνυμοποιημένων και επίσημων δεδομένων. Η βάση δεδομένων Energy Star αποτέλεσε πρόσθετη πηγή συναφών πληροφοριών, ιδίως για τις οθόνες και τις διατάξεις σήμανσης.
    (42)    Για τις ηλεκτρονικές διατάξεις σήμανσης τα διαθέσιμα δεδομένα είναι λιγότερα, καθώς πρόκειται για τομέα της αγοράς που μόλις πρόσφατα αναπτύχθηκε ταχύτατα.
    (43)    Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία.
    (44)    Το τροφοδοτικό είναι το κατασκευαστικό στοιχείο που αποτελεί τη συχνότερη αιτία βλάβης μιας διάταξης απεικόνισης, με πιθανό αποτέλεσμα την απόρριψή της. Ένα εξωτερικό τροφοδοτικό θα αντικαθίσταται εύκολα από τον ίδιο τον πελάτη.
    (45)    https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-ecodesign-and-energy-labelling-refrigerators-dishwashers-washing-machines-televisions-computers-and-lamps_en
    (46)    Η κλίμακα περιλάμβανε τις βαθμίδες μη σημαντικό, σχετικά σημαντικό, σημαντικό, πολύ σημαντικό, δεν γνωρίζω/δεν έχω άποψη και δεν απαντώ.
    (47)    Η επιτροπή εκτίμησης επιπτώσεων (ΕΕΕ) την ενέκρινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013.
    (48)    Η πρόταση για τον οικολογικό σχεδιασμό δεν περιλαμβάνει ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης σε «κατάσταση λειτουργίας», σε αντίθεση με την πρόταση για την ενεργειακή επισήμανση. Η πρόταση για τον οικολογικό σχεδιασμό περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης για τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων για τις διατάξεις σήμανσης σε κατάσταση λειτουργίας και για ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε δομοστοιχειωτά συστήματα βάσει νέων στοιχείων όπως αυτά που προέρχονται από τη βάση δεδομένων για τα προϊόντα.
    (49)    Καμία μεμονωμένη ένδειξη δεν ήταν δυνατό να αναπαραστήσει οποιαδήποτε κατάσταση «υπό πραγματικές συνθήκες», διότι δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος στάθμισης.
    (50)    Ιδιαίτερα για διατάξεις απεικόνισης υψηλής ποιότητας, όπως οι κυρτές διατάξεις απεικόνισης και/ή οι διατάξεις απεικόνισης για παιχνίδια.
    (51)    Ιδίως αν ζητούνται από την ημερομηνία διάθεσης νέων μοντέλων στην αγορά.
    (52)    Π.χ. σχετικά με τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών (η οποία πρέπει επίσης να αναφέρονται στην ετικέτα) ή την απαγόρευση της χρήσης επιβραδυντικών φλόγας.
    (53)    Δεν απαιτείται υψηλότερη φωτεινότητα για όλες τις ηλεκτρονικές διατάξεις σήμανσης. Για παράδειγμα, αναδύονται νέες τεχνολογίες «αυτοανάκλασης», γνωστές ως «ηλεκτρονική μελάνη», οι οποίες έχουν εξαιρετική απόδοση σε εφαρμογές με μέτριο ρυθμό εναλλαγής εικόνων. Επειδή δεν χρειάζεται οπίσθιος φωτισμός, ισχύς χρειάζεται σχεδόν μόνο για την αλλαγή της εικόνας, την οποία ισχύ μπορεί να παράσχει ένας μικρός πίνακας φωτοβολταϊκών συστοιχιών και/ή μια μπαταρία.
    (54)    Όπως οι τεχνολογίες αυτοανάκλασης, αυτοεκπομπής ή διανάκλασης, που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της επίδειξης.
    (55)    Στο έγγραφο εργασίας αναφέρεται ως τυπικό δυναμικό εύρος (Standard Dynamic Range–SDR).
    (56)    Αν και οι ΜΚΟ, οι ενώσεις καταναλωτών και ορισμένα κράτη μέλη υποστήριξαν μια ένδειξη της ετήσιας χρήσης ενέργειας, δεν εντοπίστηκε καμία αποδεκτή ένδειξη, λόγω της μεγάλης ποικιλίας στη χρήση των διαφόρων προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, π.χ. από λίγες ώρες την ημέρα για οθόνη υπολογιστή οικιακής χρήσης έως 24, ουσιαστικά, ώρες την ημέρα για ορισμένες εφαρμογές διατάξεων σήμανσης.
    (57)    Ο χρόνος χρήσης μιας διάταξης απεικόνισης σε SDR ή HDR θα μεταβληθεί τα επόμενα έτη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και στην ίδια αναλογία (π.χ. μια οθόνη που προορίζεται για χρήση γραφείου δεν θα κάνει καθόλου χρήση του HDR, ενώ μια οθόνη υπολογιστή που χρησιμοποιείται για παιχνίδια ενδεχομένως να χρησιμοποιεί HDR καθόλο τον χρόνο χρήσης. Όσον αφορά τις τηλεοράσεις, η μετάβαση των φορέων ευρυεκπομπής μάλλον θα γίνει με αργούς ρυθμούς (όπως και με τη μετάβαση προς υψηλότερη ευκρίνεια), ενώ τα διαδικτυακά κανάλια έχουν ήδη εισέλθει στο πεδίο ανταγωνισμού. Οι διατάξεις σήμανσης που προβάλλουν διαφημίσεις και χρειάζεται να τραβούν την προσοχή του κόσμου θα κάνουν ευρύτατη χρήση του HDR αλλά, και πάλι, δεν χρησιμοποιούνται όλες οι διατάξεις σήμανσης για την προβολή εμπορικών διαφημίσεων σε βίντεο.
    (58)    Τα εσωτερικά τροφοδοτικά είναι συχνά ενσωματωμένα στην κύρια ηλεκτρονική πλακέτα και το κόστος επιδιόρθωσής τους είναι συγκρίσιμο με αυτό μιας νέας διάταξης απεικόνισης. Ακόμη και αν δεν είναι ενσωματωμένα, η επιδιόρθωσή τους χρειάζεται εξειδικευμένη υποστήριξη, ενώ ένα εξωτερικό τροφοδοτικό είναι εύκολο να αγοραστεί και να αντικατασταθεί από τον τελικό χρήστη.
    (59)    Η αφαίρεση της πηγής ισχύος από το εσωτερικό μιας ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης μειώνει ή ενδεχομένως εκμηδενίζει την ανάγκη για χρήση επιβραδυντικών φλόγας στα πλαστικά μέρη. Τα επιβραδυντικά φλόγας περιορίζουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης.
    (60)    ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 1.
    (61)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2010, που συμπληρώνει την οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των τηλεοράσεων (ΕΕ L 314 της 30.11.2010, σ. 64).
    (62)    Ανακοίνωση της Επιτροπής. Πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό, COM(2016)773 final της 30.11.2016.
    (63)    Οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα (ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10).
    (64)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 2009, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις, (ΕΕ L 191 της 23.7.2009, σ. 42).
    (65)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης αριθ. 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).
    (66)    Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2000, για ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 178 της 17.7.2000, σ. 1).
    (67)    Οδηγία 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012 , σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), (ΕΕ L 197 της 24.7.2012, σ. 38).
    (68)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2008 , για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας, (ΕΕ L 339 της 18.12.2008, σ. 45).
    (69)    Οδηγία 93/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 1993, περί των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (ΕΕ L 169 της 12.7.1993, σ. 1).
    (70)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/745 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2017, για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 και για την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 90/385/ΕΟΚ και 93/42/ΕΟΚ (ΕΕ L 117 της 5.5.2017, σ. 1).
    (71)    Οδηγία 90/385/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 1990, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ενεργά εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα (ΕΕ L 189 της 20.7.1990, σ. 17).
    (72)    Οδηγία 98/79/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Οκτωβρίου 1998, για τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση in vitro (ΕΕ L 331 της 7.12.1998, σ. 1).
    (73)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/746 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2017, για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για την κατάργηση της οδηγίας 98/79/ΕΚ και της απόφασης 2010/227/ΕΕ της Επιτροπής, (ΕΕ L 117 της 5.5.2017, σ. 176).
    Top

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
    Ορισμοί για τους σκοπούς των παραρτημάτων

    Ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1)«δείκτης ενεργειακής απόδοσης (energy efficiency index/EEI)»: αριθμητικός δείκτης της σχετικής ενεργειακής απόδοσης της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, όπως ορίζεται στο σημείο Β του παραρτήματος II·

    (2)«υψηλό δυναμικό εύρος (High Dynamic Range — HDR)»: μέθοδος για την αύξηση του λόγου αντίθεσης της εικόνας μιας ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης με τη χρήση μεταδεδομένων που προκύπτουν κατά τη δημιουργία του υλικού εικόνας και τα οποία ερμηνεύονται από τα κυκλώματα διαχείρισης της διάταξης απεικόνισης, με σκοπό να προκύψει λόγος αντίθεσης και χρώμα εικόνας που θα γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι ως πιο ρεαλιστικά σε σχέση με αυτά που επιτυγχάνονται από διατάξεις απεικόνισης που δεν είναι συμβατές με HDR·

    (3)«λόγος αντίθεσης»: διαφορά μεταξύ της κορυφοτιμής λαμπρότητας και της στάθμης αμαύρωσης σε μια εικόνα·

    (4)«φωτεινότητα»: φωτομετρικό μέτρο της φωτεινής έντασης ανά μονάδα επιφάνειας για φως που κινείται σε δεδομένη κατεύθυνση, εκφρασμένη σε καντέλες ανά τετραγωνικό μέτρο (cd/m2). Ο όρος λαμπρότητα χρησιμοποιείται συχνά για τον «υποκειμενικό» χαρακτηρισμό της φωτεινότητας μιας ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης·

    (5)«αυτόματος έλεγχος λαμπρότητας (Automatic Brightness Control — ABC)»: αυτόματος μηχανισμός ο οποίος, όταν είναι ενεργοποιημένος, ελέγχει τη λαμπρότητα ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης σε συνάρτηση προς το επίπεδο του φωτισμού περιβάλλοντος στο εμπρόσθιο τμήμα της διάταξης απεικόνισης·

    (6)«προεπιλογή», όταν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή ρύθμιση: η τιμή συγκεκριμένου χαρακτηριστικού ή ρύθμισης όπως καθορίζεται στο εργοστάσιο και η οποία είναι διαθέσιμη όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί το προϊόν για πρώτη φορά και μετά τη διενέργεια «επαναφοράς στις εργοστασιακές ρυθμίσεις», εφόσον αυτή επιτρέπεται από το προϊόν· 

    (7)«pixel (εικονοστοιχείο)»: η επιφάνεια του μικρότερου στοιχείου μιας εικόνας που μπορεί να διακριθεί από τα γειτονικά του στοιχεία·

    (8)«κατάσταση λειτουργίας» ή «ενεργή κατάσταση»: κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης είναι συνδεδεμένη με πηγή ισχύος, έχει ενεργοποιηθεί και παρέχει μία ή περισσότερες από τις λειτουργίες απεικόνισης που διαθέτει·

    (9)«επιβεβλημένος κατάλογος επιλογών»: ειδικός κατάλογος επιλογών (μενού) που εμφανίζεται κατά την πρώτη έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης ή κατά την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και προσφέρει σύνολο προκαθορισμένων από τον κατασκευαστή ρυθμίσεων·

    (10)«κανονική διαμόρφωση»: ρύθμιση διάταξης απεικόνισης η οποία συνιστάται από τον προμηθευτή στον τελικό χρήστη από το αρχικό μενού ρύθμισης ή η εργοστασιακή ρύθμιση την οποία έχει η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης για την προβλεπόμενη χρήση του προϊόντος. Πρέπει να προσφέρει τη βέλτιστη ποιότητα για τον τελικό χρήστη στο περιβάλλον και για τη χρήση για τα οποία προορίζεται. Η κανονική διαμόρφωση είναι η κατάσταση στην οποία μετρούνται οι τιμές για την κατάσταση εκτός λειτουργίας, την κατάσταση αναμονής, την κατάσταση δικτυωμένης αναμονής και την κατάσταση λειτουργίας·

    (11)«διαμόρφωση με τη μέγιστη λαμπρότητα σε κατάσταση λειτουργίας»: διαμόρφωση της διάταξης απεικόνισης, προκαθορισμένη από τον κατασκευαστή, η οποία παρέχει αποδεκτή ποιότητα εικόνας με την υψηλότερη δυνατή φωτεινότητα·

    (12)«διαμόρφωση καταστήματος»: διαμόρφωση της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης για χρήση ειδικά στο πλαίσιο επίδειξης της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, παραδείγματος χάριν σε συνθήκες υψηλής φωτεινότητας (καταστήματα λιανικής), η οποία δεν περιλαμβάνει αυτόματη διακοπή λειτουργίας αν δεν ανιχνευθεί ενέργεια ή παρουσία του χρήστη·

    (13)«αισθητήρας εντοπισμού παρουσίας» ή «αισθητήρας ανίχνευσης κινήσεων» ή «ανιχνευτής κίνησης»: αισθητήρας που παρακολουθεί και αντιδρά στον εντοπισμό κινήσεων στον χώρο γύρω από το προϊόν, με σήμα του οποίου μπορεί να ενεργοποιείται η μεταγωγή σε κατάσταση λειτουργίας. H μη ανίχνευση κινήσεων για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μεταγωγή σε λειτουργία αναμονής ή δικτυωμένη λειτουργία αναμονής·

    (14)«κατάσταση εκτός λειτουργίας»: κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και δεν παρέχει καμία λειτουργία· οι ακόλουθες θεωρούνται επίσης καταστάσεις εκτός λειτουργίας:

    (1)καταστάσεις που παρέχουν απλή ένδειξη της κατάστασης εκτός λειτουργίας·

    (2)καταστάσεις οι οποίες παρέχουν μόνο λειτουργικές δυνατότητες που προορίζονται να διασφαλίζουν την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα σύμφωνα με την οδηγία 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 1 ·

    (15)«λειτουργία αναμονής»: κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο ή με τροφοδοτικό συνεχούς ρεύματος, εξαρτάται από την τροφοδότησή της με ηλεκτρική ενέργεια από αυτό για να λειτουργήσει όπως προορίζεται και επιτελεί μόνο τις ακόλουθες λειτουργίες, οι οποίες είναι δυνατόν να διατηρηθούν επ’ αόριστον:

    λειτουργία επανενεργοποίησης, ή λειτουργία επανενεργοποίησης και απλή ένδειξη ότι η λειτουργία επανενεργοποίησης είναι ενεργοποιημένη· και/ή

    απεικόνιση πληροφοριών ή κατάστασης·

    (16)«λειτουργία επανενεργοποίησης»: λειτουργία η οποία, μέσω τηλεμεταγωγέα, μονάδας τηλεχειρισμού, εσωτερικού αισθητήρα, χρονοδιακόπτη ή, για δικτυωμένες διατάξεις απεικόνισης σε κατάσταση δικτυωμένης αναμονής, του δικτύου, πραγματοποιεί μεταγωγή από κατάσταση αναμονής ή δικτυωμένης αναμονής σε άλλη κατάσταση, πλην της κατάστασης εκτός λειτουργίας, η οποία παρέχει πρόσθετες λειτουργίες·

    (17)«μηχανισμός απεικόνισης»: οθόνη, συμπεριλαμβανομένης οθόνης αφής ή άλλης οπτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση διαδικτυακού περιεχομένου στους χρήστες·

    (18)«ένθετη απεικόνιση»: οπτική διεπαφή όπου η πρόσβαση σε εικόνα ή σύνολο δεδομένων γίνεται μέσω επιλογής (κλικ) με το ποντίκι ή κύλισης (roll-over) του ποντικιού πάνω σε άλλη εικόνα ή άλλο σύνολο δεδομένων ή μέσω επέκτασης άλλης εικόνας ή άλλου συνόλου δεδομένων σε οθόνη αφής·

    (19)«οθόνη αφής»: οθόνη που αντιδρά στην αφή, όπως π.χ. η οθόνη σε υπολογιστή ταμπλέτα, υπολογιστή αβάκιο (slate) ή έξυπνο τηλέφωνο (smartphone)·

    (20)«εναλλακτικό κείμενο»: κείμενο παρεχόμενο αντί γραφικού, ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση πληροφοριών που είναι αδύνατον να εμφανιστούν ως γραφικό σε συσκευές απεικόνισης οι οποίες δεν μπορούν να εμφανίσουν γραφικά, ή ως βοήθημα προσβασιμότητας, π.χ. ως εισερχόμενα δεδομένα σε εφαρμογές σύνθεσης φωνής·

    (21)«εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος (EPS)»: διάταξη όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/XXX 2 της Επιτροπής [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί ο αριθμός του κανονισμού C(2019)2126]·

    (22)«τυποποιημένο εξωτερικό τροφοδοτικό»: εξωτερικό τροφοδοτικό που προορίζεται για την παροχή ισχύος σε διάφορες συσκευές και συμμορφώνεται με πρότυπο που εκδίδεται από διεθνή οργανισμό τυποποίησης·

    (23)«κωδικός ταχείας απόκρισης (QR)»: μήτρα γραμμωτού κώδικα που περιλαμβάνεται στην ενεργειακή ετικέτα μοντέλου προϊόντος και παρέχει σύνδεση με τις πληροφορίες για το μοντέλο στο δημόσιο τμήμα της βάσης δεδομένων για τα προϊόντα·

    (24)«δίκτυο»: υποδομή επικοινωνίας με τοπολογία ζεύξεων και αρχιτεκτονική η οποία περιλαμβάνει υλικά κατασκευαστικά στοιχεία, οργανωτικές αρχές, διαδικασίες και μορφότυπους επικοινωνίας (πρωτόκολλα)·

    (25)«διεπαφή δικτύου» (ή «θύρα δικτύου)»: ενσύρματη ή ασύρματη φυσική διεπαφή που παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο και μέσω της οποίας μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως λειτουργίες της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης και να ληφθούν ή να αποσταλούν δεδομένα. Διεπαφές για την είσοδο δεδομένων όπως σημάτων βίντεο και ήχου, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από δικτυακή πηγή και δεν χρησιμοποιούν δικτυακή διεύθυνση, δεν θεωρούνται διεπαφές δικτύου·

    (26)«διαθεσιμότητα δικτύου»: η ικανότητα ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης να ενεργοποιεί λειτουργίες μετά την ανίχνευση τηλεεκκινούσας σκανδάλισης μέσω δικτυακής διεπαφής·

    (27)«δικτυωμένη ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που μπορεί να συνδέεται σε δίκτυο μέσω μίας από τις διεπαφές δικτύου που διαθέτει, εφόσον αυτές είναι ενεργοποιημένες·

    (28)«κατάσταση δικτυωμένης αναμονής»: κατάσταση στην οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης είναι ικανή να συνεχίσει μια λειτουργία μετά από τηλεεκκινούσα σκανδάλιση από δικτυακή διεπαφή.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    A.    Τάξεις ενεργειακής απόδοσης

    Η τάξη ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης προσδιορίζεται με βάση τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την επισήμανση (EEIlabel) κατά τον πίνακα 1. Ο EEIlabel μιας ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης προσδιορίζεται σύμφωνα με το μέρος Β του παρόντος παραρτήματος.

    Πίνακας 1: Τάξεις ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης

    Τάξη ενεργειακής απόδοσης

    Δείκτης ενεργειακής απόδοσης (EEIlabel)

    A

    EEIlabel

    < 0,30

    B

    0,30 ≤

    EEIlabel 

    < 0,40

    C

    0,40 ≤

    EEIlabel 

    < 0,50

    D

    0,50 ≤

    EEIlabel 

    < 0,60

    E

    0,60 ≤

    EEIlabel 

    < 0,75

    F

    0,75 ≤

    EEIlabel 

    < 0,90

    G

    0,90 ≤

    EEIlabel 

    B.    Δείκτης ενεργειακής απόδοσης (EEIlabel)

    Ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (EEIlabel) της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης υπολογίζεται βάσει της ακόλουθης εξίσωσης:

    όπου:

    το A αντιπροσωπεύει το εμβαδόν της επιφάνειας θέασης σε dm²,

    Pμετρούμενη είναι η μετρούμενη ισχύς σε κατάσταση λειτουργίας, εκφρασμένη σε Watt στη συνήθη διαμόρφωση, που ορίζεται όπως αναφέρεται στον πίνακα 2,

    διορθφ είναι διορθωτικός συντελεστής που ορίζεται όπως αναφέρεται στον πίνακα 3.

    Πίνακας 2: Μέτρηση της Pμετρούμενης

    Επίπεδο δυναμικού εύρους

    Pμετρούμενη 

    Τυπικό δυναμικό εύρος (SDR): PμετρούμενηSDR

    Ζήτηση ισχύος σε Watt (W) σε κατάσταση λειτουργίας, μετρούμενη κατά την εμφάνιση τυποποιημένων δοκιμαστικών ακολουθιών κινούμενων εικόνων από περιεχόμενο ευρυεκπομπής δυναμικού σήματος. Σε περίπτωση που εφαρμόζονται περιθώρια σύμφωνα με το μέρος Γ του παρόντος παραρτήματος, τα περιθώρια αυτά πρέπει να αφαιρούνται από την Pμετρούμενη.

    Υψηλό δυναμικό εύρος (HDR)

    PμετρούμενηHDR

    Ζήτηση ισχύος σε Watt (W) σε κατάσταση λειτουργίας, μετρούμενη όπως για την PμετρούμενηSDR αλλά με τη λειτουργία HDR ενεργοποιημένη μέσω μεταδεδομένων στις τυποποιημένες δοκιμαστικές ακολουθίες HDR. Σε περίπτωση που εφαρμόζονται περιθώρια σύμφωνα με το μέρος Γ του παρόντος παραρτήματος, τα περιθώρια αυτά πρέπει να αφαιρούνται από την Pμετρούμενη.

    Πίνακας 3: τιμή διορθl

    Τύπος ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης

    τιμή διορθl

    Τηλεόραση

    0,0

    Οθόνη υπολογιστή

    0,0

    Ψηφιακή διάταξη σήμανσης

    0,00062*(lum-500)*A

    όπου «lum» είναι η κορυφοτιμή φωτεινότητας λευκού, σε cd/m², της διαμόρφωσης με τη μέγιστη λαμπρότητα σε κατάσταση λειτουργίας της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, και A είναι το εμβαδόν οθόνης σε dm²

    Γ.    Περιθώρια και προσαρμογές για τον υπολογισμό του δείκτη EEIlabel

    Οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης με αυτόματο έλεγχο λαμπρότητας (ABC) πληρούν τις προϋποθέσεις για μείωση 10 % της Pμετρούμενης, εφόσον πληρούν όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)ο ABC είναι ενεργοποιημένος στην κανονική διαμόρφωση λειτουργίας της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης και εξακολουθεί να είναι ενεργοποιημένος σε οποιαδήποτε άλλη διαμόρφωση τυπικού δυναμικού εύρους που είναι διαθέσιμη στον τελικό χρήστη·

    β)η μέτρηση της τιμής της Pμετρούμενη, στη συνήθη διαμόρφωση, με τη λειτουργία ABC απενεργοποιημένη ή, αν η λειτουργία ABC δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, με την ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού στα 100 lux όπως μετρείται από τον αισθητήρα ABC·

    γ)κατά περίπτωση, η τιμή της Pμετρούμενη με τη λειτουργία ABC απενεργοποιημένη είναι ίση ή μεγαλύτερη της ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας που μετρείται με τη λειτουργία ABC ενεργοποιημένη, με την ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού στα 100 lux όπως μετρείται από τον αισθητήρα ABC·

    δ)με τη λειτουργία ABC ενεργοποιημένη, η μετρούμενη τιμή της ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας πρέπει να μειώνεται κατά 20 % ή περισσότερο όταν η ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού, όπως μετρείται από τον αισθητήρα ABC, μειώνεται από τα 100 lux ή περισσότερο στα 12 lux·

    ε)όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες του περιβάλλοντος φωτός, όπως μετρούνται στον αισθητήρα ABC, ο έλεγχος ABC της φωτεινότητας της οθόνης της διάταξης απεικόνισης πληροί όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    η μετρούμενη φωτεινότητα της οθόνης στα 60 lux είναι μεταξύ του 65 % και του 95 % της φωτεινότητας της οθόνης που μετρείται στα 100 lux·

    η μετρούμενη φωτεινότητα της οθόνης στα 35 lux είναι μεταξύ του 50 % και του 80 % της φωτεινότητας της οθόνης που μετρείται στα 100 lux·

    η μετρούμενη φωτεινότητα της οθόνης στα 12 lux είναι μεταξύ του 35 % και του 70 % της φωτεινότητας της οθόνης που μετρείται στα 100 lux.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
    Ετικέτα για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης

    1.ΕΤΙΚΕΤΑ

    Η ετικέτα για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    I.κωδικό QR·

    II.όνομα/την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή·

    III.αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή·

    IV.την κλίμακα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G·

    V.την τάξη ενεργειακής απόδοσης, προσδιορισμένη σύμφωνα με το παράρτημα II σημείο Β όταν χρησιμοποιείται η PμετρούμενηSDR·

    VI.την κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση λειτουργίας, σε kWh ανά 1 000 ώρες, κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου SDR, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

    VII.την τάξη ενεργειακής απόδοσης, προσδιορισμένη σύμφωνα με το παράρτημα II σημείο Β όταν χρησιμοποιείται η PμετρούμενηHDR·

    VIII.την κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση λειτουργίας, σε kWh ανά 1 000 ώρες, κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

    IX.τη διαγώνιο ορατής οθόνης σε εκατοστόμετρα και ίντσες, και την οριζόντια και κατακόρυφη ανάλυση σε εικονοστοιχεία·

    X.τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, ήτοι «2019/XXX» [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί ο αριθμός του παρόντος κανονισμού σε αυτό το σημείο και στην κάτω δεξιά γωνία της ετικέτας].



    2.ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ


    Όπου ισχύουν τα εξής:

    α)η ετικέτα έχει ελάχιστο πλάτος 96 mm και ελάχιστο ύψος 192 mm. Όταν η ετικέτα τυπώνεται σε μεγαλύτερες διαστάσεις, για το περιεχόμενό της πρέπει εντούτοις να τηρούνται οι αναλογίες σύμφωνα με τις ανωτέρω προδιαγραφές. Για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης με διαγώνιο ορατής επιφάνειας οθόνης μικρότερη από 127 cm (50 ίντσες), η ετικέτα μπορεί να τυπώνεται σε σμίκρυνση, αλλά με κλίμακα όχι μικρότερη του 60 % του κανονικού μεγέθους της· για το περιεχόμενό της πρέπει εντούτοις να τηρούνται οι αναλογίες σύμφωνα με τις ανωτέρω προδιαγραφές και να παραμένει δυνατή η ανάγνωση του κωδικού QR από τις συσκευές ανάγνωσης κωδικού QR που διατίθενται ευρέως στην αγορά, όπως αυτές που βρίσκονται ενσωματωμένες σε έξυπνα τηλέφωνα.

    β)Το φόντο της ετικέτας είναι 100 % λευκό.

    γ)Οι γραμματοσειρές είναι Verdana και Calibri.

    δ)οι διαστάσεις και οι προδιαγραφές των στοιχείων που αποτελούν την ετικέτα έχουν όπως αναγράφεται στο σχέδιο της ετικέτας.

    ε)Τα χρώματα ακολουθούν το χρωματικό μοντέλο CMYK — κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο — σύμφωνα με το ακόλουθο παράδειγμα: 0,70,100,0: 0 % γαλάζιο, 70 % ματζέντα, 100 % κίτρινο, 0 % μαύρο.

    στ)Η ετικέτα τηρεί όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις (οι αριθμοί αναφέρονται στην ανωτέρω απεικόνιση):

    τα χρώματα του λογότυπου της ΕΕ έχουν ως εξής:

    το φόντο: 100,80,0,0·

    τα αστέρια: 0,0,100,0·

    το χρώμα του λογότυπου ενέργειας είναι: 100,80,0,0·

    ο κωδικός QR είναι 100 % μαύρος·

    το όνομα του προμηθευτή είναι 100 % μαύρο, με έντονη γραμματοσειρά Verdana, 9 pt·

    το αναγνωριστικό μοντέλου είναι 100 % μαύρο και με κανονική γραμματοσειρά Verdana, 9 pt·

    η κλίμακα A έως G έχει ως εξής:

    τα γράμματα της κλίμακας ενεργειακής απόδοσης είναι 100 % λευκό, με έντονη γραμματοσειρά Calibri, 19 pt· τα γράμματα στοιχίζονται στο κέντρο επί ενός άξονα σε απόσταση 4,5 mm από την αριστερή πλευρά των βελών·

    τα χρώματα των βελών της κλίμακας A έως G έχουν ως εξής:

    ·Τάξη Α: 100,0,100,0·

    ·Τάξη Β: 70,0,100,0·

    ·Τάξη C: 30,0,100,0·

    ·Τάξη D: 0,0,100,0·

    ·Τάξη Ε: 0,30,100,0·

    ·Τάξη F: 0,70,100,0·

    ·Τάξη G: 0.100.100,0·

    οι εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές είναι πάχους 0,5 pt και το χρώμα τους είναι 100 % μαύρο·

    το γράμμα της τάξης ενεργειακής απόδοσης είναι 100 % λευκό, με έντονη γραμματοσειρά Calibri, 33 pt. Το βέλος της κλίμακας κατάταξης της ενεργειακής απόδοσης και το βέλος της κλίμακας A to G τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε οι κορυφές τους να είναι ευθυγραμμισμένες. Το γράμμα μέσα στο βέλος της τάξης ενεργειακής απόδοσης τοποθετείται στο κέντρο του ορθογώνιου τμήματος του βέλους, το οποίο είναι 100 % μαύρο·

    η τιμή της κατανάλωσης ενέργειας για SDR αναγράφεται με έντονη γραμματοσειρά Verdana 28 pt· το «kWh/1000h» αναγράφεται με κανονική γραμματοσειρά Verdana, 16 pt. Το κείμενο έχει στοίχιση στο κέντρο και είναι 100 % μαύρο·

    το HDR και τα εικονογράμματα της οθόνης είναι 100 % μαύρα και όπως φαίνονται στον σχεδιασμό της ετικέτας· τα κείμενα (αριθμοί και μονάδες) είναι 100 % μαύρα, και ως εξής:

    πάνω από το εικονόγραμμα του HDR, τα γράμματα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης (A έως G) στοιχίζονται στο κέντρο, το γράμμα της ισχύουσας τάξης ενεργειακής απόδοσης αναγραφόμενο με έντονη γραμματοσειρά Verdana 16 pt και τα άλλα γράμματα με κανονική γραμματοσειρά Verdana 10 pt· κάτω από το εικονόγραμμα του HDR, η τιμή κατανάλωσης ενέργειας για HDR στοιχίζεται στο κέντρο, αναγράφεται με έντονη γραμματοσειρά Verdana 16 pt και η ένδειξη «kWh/1000h» αναγράφεται με κανονική γραμματοσειρά Verdana 10 pt·

    τα κείμενα των εικονογραμμάτων της οθόνης αναγράφονται με κανονική γραμματοσειρά Verdana 9 pt και τοποθετούνται όπως στον σχεδιασμό της ετικέτας·

    ο αριθμός του κανονισμού είναι 100 % μαύρος και με κανονική γραμματοσειρά Verdana, 6 pt·

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV
    Μέθοδοι μέτρησης και υπολογισμού

    Για τους σκοπούς της συμμόρφωσης και της επαλήθευσης της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί εκτελούνται με τη χρήση εναρμονισμένων προτύπων των οποίων οι αριθμοί αναφοράς έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με τη χρήση άλλων αξιόπιστων, επακριβών και αναπαραγώγιμων μεθόδων στις οποίες λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές πλέον σύγχρονες μέθοδοι. Συμφωνούν με τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.

    Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί συνάδουν με τους τεχνικούς ορισμούς, τους όρους, τις εξισώσεις και τις παραμέτρους που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα. Οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που μπορούν να λειτουργούν τόσο σε τρόπο λειτουργίας 2D όσο και 3D υποβάλλονται σε δοκιμή σε τρόπο λειτουργίας 2D.

    Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος, ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που χωρίζεται σε δύο ή περισσότερες διακριτές μονάδες αλλά διατίθεται στην αγορά ως ενιαίο σύνολο, θεωρείται ενιαία ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης. Όταν περισσότερες της μίας ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που μπορούν να διατίθενται στην αγορά χωριστά συνδυάζονται σε ενιαίο σύστημα, οι επιμέρους ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές διατάξεις απεικόνισης.

    1.Μετρήσεις της ζήτησης ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας

    Οι μετρήσεις της κορυφοτιμής της φωτεινότητας σε κατάσταση λειτουργίας πληρούν όλους τους ακόλουθους γενικούς όρους:

    α)η μέτρηση των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης διεξάγεται στη συνήθη διαμόρφωση·

    β)οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 23 °C +/– 5 °C·

    γ)οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με χρήση βρόχων δοκιμών δυναμικού σήματος βίντεο ευρυεκπομπής που αντιπροσωπεύει το τυπικό περιεχόμενο ευρυεκπομπής των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης σε τυπικό δυναμικό εύρος (SDR). Για τη μέτρηση σε λειτουργία HDR, η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης πρέπει, στον βρόχο δοκιμής, να αποκρίνεται αυτομάτως και ορθώς στα μεταδεδομένα HDR. Η μέτρηση αφορά τη μέση ισχύ που καταναλώνεται επί συνεχή χρονική περίοδο διάρκειας 10 λεπτών·

    δ)οι μετρήσεις διεξάγονται μετά την παραμονή της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή, εάν η κατάσταση εκτός λειτουργίας δεν είναι διαθέσιμη, σε κατάσταση αναμονής, επί μία ώρα κατ’ ελάχιστο, που ακολουθείται αμέσως μετά από μία ώρα κατ’ ελάχιστο σε κατάσταση λειτουργίας, και ολοκληρώνονται πριν παρέλθουν το πολύ τρεις ώρες σε κατάσταση λειτουργίας. Το σχετικό οπτικό σήμα εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σε κατάσταση λειτουργίας. Για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης οι οποίες είναι γνωστό ότι σταθεροποιούνται εντός 1 ώρας, οι παραπάνω διάρκειες επιτρέπεται να μειωθούν εάν μπορεί να αποδειχτεί ότι οι προκύπτουσες μετρήσεις προσεγγίζουν κατά 2 % τα αποτελέσματα που θα ήταν δυνατόν να επιτευχθούν διαφορετικά με χρήση των χρονικών περιόδων που περιγράφονται στο παρόν εδάφιο·

    ε)όταν ο ABC είναι διαθέσιμος, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με αυτόν απενεργοποιημένο. Αν ο ABC δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, οι μετρήσεις εκτελούνται σε συνθήκες περιβάλλοντος φωτός 100 lux, όπως μετρούνται στον αισθητήρα του ABC.

    2.Μετρήσεις κορυφοτιμής της φωτεινότητας λευκού

    Οι μετρήσεις της κορυφοτιμής της φωτεινότητας πραγματοποιούνται:

    α)με μετρητή φωτεινότητας που εντοπίζει το τμήμα της οθόνης με πλήρως (100 %) λευκή εικόνα, το οποίο αποτελεί μέρος υποδείγματος για «δοκιμές πλήρους οθόνης» που δεν υπερβαίνει το σημείο του μέσου επιπέδου εικόνας (APL) όταν σημειώνεται περιορισμός της ισχύος ή άλλη αντικανονική λειτουργία·

    β)χωρίς να μετακινείται το σημείο ανίχνευσης του μετρητή φωτεινότητας επί της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης ενόσω πραγματοποιείται μετάβαση μεταξύ της συνήθους διαμόρφωσης και της διαμόρφωσης με τη μέγιστη λαμπρότητα σε κατάσταση λειτουργίας.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V
    Δελτίο πληροφοριών για το προϊόν

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β), ο προμηθευτής καταχωρίζει στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα τις πληροφορίες που ορίζονται στον πίνακα 4.

    Στο εγχειρίδιο του προϊόντος ή σε άλλο έγγραφο το οποίο παρέχεται μαζί με το προϊόν εμφαίνεται με σαφήνεια ο σύνδεσμος προς το μοντέλο που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα ως ενιαίος εντοπιστής πόρου (Uniform Resource Locator — URL) σε μορφή αναγνώσιμη από άνθρωπο ή ως κωδικός QR, ή αναγράφεται ο αριθμός καταχώρισης του προϊόντος.

    Πίνακας 4: Πληροφορίες, σειρά και μορφή του δελτίου πληροφοριών για το προϊόν

    πληροφοριεσ

    Τιμή και ακρίβεια

    Μονάδα

    Σημειώσεις

    1.

    Όνομα/Επωνυμία του προμηθευτή ή εμπορικό σήμα

    ΚΕΙΜΕΝΟ

    2.

    Αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή

    ΚΕΙΜΕΝΟ

    3.

    Τάξη ενεργειακής απόδοσης για τυπικό δυναμικό εύρος (SDR)

    [A/B/C/D/E/F/G]

    Αν η βάση δεδομένων για τα προϊόντα δημιουργεί αυτόματα το οριστικό περιεχόμενο αυτού του τετραγωνιδίου, ο προμηθευτής δεν εισάγει τα στοιχεία αυτά.

    4.

    Ζήτηση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας για τυπικό δυναμικό εύρος (SDR)

    X,X

    W

    Στρογγυλοποιημένη στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο για τιμές ισχύος κάτω από 100 W, και στο ψηφίο των μονάδων για τιμές ισχύος από 100 W και άνω.

    5.

    Τάξη ενεργειακής απόδοσης (HDR)

    [A/B/C/D/E/F/G] ή ά.α.

    Αν η βάση δεδομένων για τα προϊόντα δημιουργεί αυτόματα το οριστικό περιεχόμενο αυτού του τετραγωνιδίου, ο προμηθευτής δεν εισάγει τα στοιχεία αυτά. Η τιμή καθορίζεται σε «ά.α.» (άνευ αντικειμένου) αν δεν εφαρμόζεται HDR.

    6.

    Ζήτηση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας, σε λειτουργία υψηλού δυναμικού εύρους (ΗDR)

    X,X

    W

    Στρογγυλοποιημένη στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο για τιμές ισχύος κάτω από 100 W, και στο ψηφίο των μονάδων για τιμές ισχύος από 100 W και άνω.

    (η τιμή καθορίζεται σε 0 (μηδέν) αν είναι «άνευ αντικειμένου»).

    7.

    Ζήτηση ισχύος σε κατάσταση εκτός λειτουργίας

    X,X

    W

    8.

    Ζήτηση ισχύος σε λειτουργία αναμονής

    X,X

    W

    9.

    Ζήτηση ισχύος σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής

    X,X

    W

    10.

    Κατηγορία ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης

    [τηλεόραση/ οθόνη / διάταξη σήμανσης / άλλη διάταξη]

    Επιλέγεται μία.

    11.

    Λόγος διαστάσεων

    X

    :

    Y

    ακέραιος

    π.χ. 16:9, 21:9 κ.λπ.

    12.

    Ανάλυση οθόνης (pixel)

    X

    x

    Y

    pixel

    Οριζόντια και κατακόρυφα εικονοστοιχεία (pixel)

    13.

    Διαγώνιος της οθόνης 

    X,X

    cm

    Σε cm σύμφωνα με το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο δεκαδικό ψηφίο.

    14.

    Διαγώνιος της οθόνης 

    X

    ίντσες

    Προαιρετικά, σε ίντσες, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο.

    15.

    Εμβαδόν ορατής οθόνης

    X,X

    cm2

    Στρογγυλοποιημένο σε ένα δεκαδικό ψηφίο

    16.

    Χρησιμοποιούμενη τεχνολογία οθόνης

    ΚΕΙΜΕΝΟ

    Π.χ. LCD / LED LCD / QLED LCD / OLED / MicroLED / QDLED / SED / FED / EPD κ.λπ.

    17.

    Ύπαρξη λειτουργίας αυτόματου ελέγχου λαμπρότητας (ABC)

    [ΝΑΙ/ΟΧΙ]

    Πρέπει να είναι ενεργοποιημένος εκ προεπιλογής (αν η τιμή είναι ΝΑΙ).

    18.

    Ύπαρξη αισθητήρα αναγνώρισης φωνής

    [ΝΑΙ/ΟΧΙ]

    19.

    Ύπαρξη αισθητήρα εντοπισμού παρουσίας

    [ΝΑΙ/ΟΧΙ]

    Πρέπει να είναι ενεργοποιημένος εκ προεπιλογής (αν η τιμή είναι ΝΑΙ).

    20.

    Ρυθμός ανανέωσης της εικόνας

    X

    Hz

    21.

    Ελάχιστη εγγυημένη διαθεσιμότητα ενημερώσεων λογισμικού και υλικολογισμικού (έως):

    ΗΗ MM ΕΕΕΕ

    ημερομηνία

    3 Σύμφωνα με το παράρτημα II E σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/XXX της Επιτροπής [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί ο αριθμός του κανονισμού C(2019)2122].

    22.

    Ελάχιστη εγγυημένη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών (έως):

    ΗΗ MM ΕΕΕΕ

    ημερομηνία

    Σύμφωνα με το παράρτημα II Δ σημείο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/XXX [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί ο αριθμός του κανονισμού C(2019)2122].

    23.

    Ελάχιστη εγγυημένη υποστήριξη προϊόντος (έως):

    ΗΗ MM ΕΕΕΕ

    ημερομηνία

    24.

    Τύπος τροφοδοτικού:

    Εσωτερικό / εξωτερικό / τυποποιημένο εξωτερικό

    Επιλέγεται ένα.

    i

    Εξωτερικό τυποποιημένο τροφοδοτικό (περιλαμβάνεται στη συσκευασία του προϊόντος)

    Ονομασία προτύπου

    ΚΕΙΜΕΝΟ

    Τάση εισόδου

    X

    V

    Τάση εξόδου

    X

    V

    ii

    Εξωτερικό τυποποιημένο κατάλληλο τροφοδοτικό (αν δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία του προϊόντος)

    Ονομασία προτύπου

    ΚΕΙΜΕΝΟ

    Υποχρεωτικό μόνο αν το εξωτερικό τροφοδοτικό δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, άλλως μη υποχρεωτικό.

    Απαιτούμενη τάση εξόδου

    X,X

    V

    Υποχρεωτικό μόνο αν το εξωτερικό τροφοδοτικό δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, άλλως μη υποχρεωτικό.

    Απαιτούμενη παρεχόμενη ένταση ρεύματος

    X,X

    A

    Υποχρεωτικό μόνο αν το εξωτερικό τροφοδοτικό δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, άλλως μη υποχρεωτικό.

    Απαιτούμενη συχνότητα ρεύματος

    X

    Hz

    Υποχρεωτικό μόνο αν το εξωτερικό τροφοδοτικό δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, άλλως μη υποχρεωτικό.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI
    Τεχνική τεκμηρίωση

    Η τεχνική τεκμηρίωση που αναφέρεται στο άρθρο 3 σημείο 1 στοιχείο δ) περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    (1)στοιχεία αναγνώρισης (γενική περιγραφή του μοντέλου):

    α)το εμπορικό σήμα και το αναγνωριστικό μοντέλου·

    β)επωνυμία, διεύθυνση, κατατεθειμένη εμπορική επωνυμία του προμηθευτή·

    (2)στοιχεία αναφοράς των εφαρμοζόμενων εναρμονισμένων προτύπων, άλλων προτύπων μέτρησης και προδιαγραφών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των τεχνικών παραμέτρων και των υπολογισμών που έγιναν·

    (3)ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη συναρμολόγηση, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και τη δοκιμή του μοντέλου·

    (4)κατάλογο όλων των ισοδύναμων μοντέλων με τα αναγνωριστικά τους·

    (5)μετρούμενες τεχνικές παράμετροι του μοντέλου και υπολογισμοί που έγιναν με τις μετρούμενες παραμέτρους όπως παρατίθενται στον πίνακα 5·

    Πίνακας 5: Μετρούμενες τεχνικές παράμετροι

    Τιμή και ακρίβεια

    Μονάδα

    Σημειώσεις

    Γενικά

    1.

    Θερμοκρασία περιβάλλοντος

    XX,XX

    °C

    2.

    Τάση δοκιμής

    X

    V

    3.

    Συχνότητα

    X,X

    Hz

    4.

    Ολική αρμονική παραμόρφωση του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

    X

    %

    Για την κατάσταση λειτουργίας

    5.

    Κορυφοτιμή φωτεινότητας λευκού στη διαμόρφωση με τη μέγιστη λαμπρότητα σε κατάσταση λειτουργίας

    X

    cd/m²

    6.

    Κορυφοτιμή φωτεινότητας λευκού στη συνήθη διαμόρφωση

    X

    cd/m²

    7.

    Λόγος κορυφοτιμής φωτεινότητας λευκού (υπολογισμένος)

    X,X

    %

    Τιμή της σειράς 6 ανωτέρω διαιρούμενη με την τιμή της σειράς 5 ανωτέρω επί 100

    Για τη λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης (APD)

    8.

    Διάρκεια της κατάστασης λειτουργίας πριν η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης τεθεί αυτόματα σε λειτουργία αναμονής ή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις κατανάλωσης ισχύος για την κατάσταση εκτός λειτουργίας και/ή αναμονής.

    λλ:δδ

    Για τηλεοράσεις: η μετρούμενη τιμή του χρονικού διαστήματος πριν η τηλεόραση τεθεί αυτόματα σε λειτουργία αναμονής ή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις κατανάλωσης ισχύος για την κατάσταση εκτός λειτουργίας και/ή αναμονής μετά την τελευταία αλληλεπίδραση με τον χρήστη·

    λλ:δδ

    Για τηλεοράσεις εξοπλισμένες με αισθητήρα εντοπισμού παρουσίας: η μετρούμενη τιμή του χρονικού διαστήματος πριν η τηλεόραση τεθεί αυτόματα σε λειτουργία αναμονής ή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις κατανάλωσης ισχύος για την κατάσταση εκτός λειτουργίας και/ή αναμονής όταν δεν ανιχνεύεται παρουσία·

    λλ:δδ

    Άλλες ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης εκτός τηλεοράσεων και διατάξεων απεικόνισης ευρυεκπομπής: η μετρούμενη τιμή του χρονικού διαστήματος πριν η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης τεθεί αυτόματα σε λειτουργία αναμονής ή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις κατανάλωσης ισχύος για την κατάσταση εκτός λειτουργίας και/ή αναμονής όταν δεν ανιχνεύονται εισερχόμενα δεδομένα·

    λλ:δδ

    Για τη λειτουργία ABC

    Αν διατίθεται και είναι ενεργοποιημένη εκ προεπιλογής (σύμφωνα με το παράρτημα V, πίνακας 4)

    9.

    Μέσος όρος της ζήτησης ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης όταν η ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού, όπως μετρείται στον αισθητήρα ABC της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, είναι 100 lux και 12 lux.

    X,X

    W

    10

    Ποσοστό μείωσης ισχύος λόγω της λειτουργίας ABC όταν η ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού είναι 100 lux και όταν είναι 12 lux.

    X,X

    %

    11

    Κορυφοτιμή φωτεινότητας λευκού σε καθεμία από τις ακόλουθες τιμές έντασης του περιβάλλοντος φωτισμού, όπως μετρούνται στον αισθητήρα ABC της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης: 100 lux, 60 lux, 35 lux, 12 lux.

    x

    cd/m²

    Μετρούμενη ισχύς σε κατάσταση λειτουργίας με περιβάλλοντα φωτισμό 100 lux στον αισθητήρα ABC

    X,X

    W

    Μετρούμενη ισχύς σε κατάσταση λειτουργίας με περιβάλλοντα φωτισμό 12 lux στον αισθητήρα ABC

    X,X

    W

    Η μετρούμενη φωτεινότητα οθόνης με περιβάλλοντα φωτισμό 60 lux στον αισθητήρα ABC

    X

    cd/m²

    Η μετρούμενη φωτεινότητα οθόνης με περιβάλλοντα φωτισμό 35 lux στον αισθητήρα ABC

    X

    cd/m²

    Η μετρούμενη φωτεινότητα οθόνης με περιβάλλοντα φωτισμό 12 lux στον αισθητήρα ABC

    X

    cd/m²

    (6)Πρόσθετες απαιτήσεις πληροφόρησης:

    α)τερματικό εισόδου για τις δοκιμές των ακουστικών και των οπτικών σημάτων δοκιμής που χρησιμοποιήθηκαν για τις δοκιμές·

    β)πληροφορίες και τεκμηρίωση σχετικά με τα όργανα, τη ρύθμιση και τα κυκλώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ηλεκτρικές δοκιμές·

    γ)άλλες συνθήκες δοκιμής που δεν περιγράφονται επαρκώς στο στοιχείο β)·

    δ)για την κατάσταση λειτουργίας:

    i)τα χαρακτηριστικά του δυναμικού σήματος βίντεο ευρυεκπομπής περιεχομένου που αντιπροσωπεύει το τυπικό εκπεμπόμενο περιεχόμενο τηλεοπτικών ευρυεκπομπών· για το δυναμικό σήμα βίντεο ευρυεκπομπής περιεχομένου HDR, η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης πρέπει να μετάγεται αυτόματα σε λειτουργία HDR από τα μεταδεδομένα HDR του εν λόγω σήματος·

    ii)η αλληλουχία βημάτων για να επιτευχθεί σταθερή κατάσταση όσον αφορά το επίπεδο ζήτησης ισχύος· και

    iii)οι ρυθμίσεις εικόνας που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της κορυφοτιμής φωτεινότητας λευκού με τη μέγιστη λαμπρότητα και το υπόδειγμα δοκιμής για το σήμα βίντεο που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση.

    ε)Για τη λειτουργία αναμονής και την κατάσταση εκτός λειτουργίας:

    i)τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε·

    ii)περιγραφή της επιλογής ή του προγραμματισμού του τρόπου λειτουργίας, περιλαμβανομένων τυχόν βελτιωμένων λειτουργιών επανενεργοποίησης· και

    iii)αλληλουχία συμβάντων για την επίτευξη της κατάστασης στην οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης αλλάζει αυτομάτως κατάσταση λειτουργίας.

    στ)Για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης με καθορισμένη διεπαφή σήματος υπολογιστή:

    i)επιβεβαίωση ότι η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης δίνει προτεραιότητα στα πρωτόκολλα διαχείρισης ισχύος της διάταξης απεικόνισης υπολογιστή, όπως ορίζονται στο σημείο 6.2.3 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 617/2013 της Επιτροπής 4 . Τυχόν απόκλιση από τα πρωτόκολλα θα πρέπει να αναφέρεται.

    ζ)Μόνο για τις δικτυωμένες ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης:

    i)αριθμός και τύπος διεπαφών δικτύου και, με εξαίρεση τις ασύρματες διεπαφές δικτύου, θέση των θυρών επί της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης·

    ii)εάν η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης θεωρείται ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης με λειτουργίες HiNA· εάν δεν παρέχονται σχετικές πληροφορίες, θεωρείται ότι η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης δεν είναι διάταξη απεικόνισης HiNA ή διάταξη που διαθέτει λειτουργίες HiNA· και

    iii)πληροφορίες σχετικά με το εάν μια δικτυωμένη ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης διαθέτει λειτουργίες που επιτρέπουν στη λειτουργία διαχείρισης ισχύος και/ή στον τελικό χρήστη να μετάγουν την ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης η οποία βρίσκεται σε κατάσταση που παρέχει δικτυωμένη λειτουργία αναμονής στη λειτουργία αναμονής ή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις ζήτησης ισχύος για την κατάσταση εκτός λειτουργίας και/ή αναμονής, περιλαμβανομένων των περιθωρίων ισχύος της βελτιωμένης λειτουργίας επανενεργοποίησης, κατά περίπτωση.

    η)Για κάθε τύπο θύρας δικτύου:

    i)προκαθορισμένος χρόνος (λλ:δδ) μετά τον οποίο η λειτουργία διαχείρισης ισχύος μετάγει τη διάταξη απεικόνισης σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής· και

    ii)σκανδάλη που χρησιμοποιείται για την επανενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης·

    (7)Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην τεχνική τεκμηρίωση για συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης προέρχονται:

    α)από μοντέλο με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία για τις τεχνικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται, αλλά παράγεται από διαφορετικό κατασκευαστή ή

    β)από υπολογισμό με βάση σχεδιασμό ή από παρέκταση από άλλο μοντέλο του ίδιου ή διαφορετικού προμηθευτή, ή και τα δύο·

    Η τεχνική τεκμηρίωση περιλαμβάνει, όπου ενδείκνυται, τα λεπτομερή στοιχεία του εν λόγω υπολογισμού, την εκτίμηση που διενήργησαν οι προμηθευτές για την επαλήθευση της ακρίβειας του υπολογισμού και, κατά περίπτωση, δήλωση ότι μοντέλα διαφορετικών προμηθευτών είναι πανομοιότυπα· και

    (8)τα στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που είναι εξουσιοδοτημένο να δεσμεύει τον προμηθευτή, αν δεν περιλαμβάνονται στις τεχνικές πληροφορίες που μεταφορτώνονται στη βάση δεδομένων, καθίστανται διαθέσιμα, κατ’ αίτησή τους, στις αρχές επιτήρησης της αγοράς ή στην Επιτροπή για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII
    Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε οπτικές διαφημίσεις, τεχνικό υλικό προώθησης, πωλήσεις εξ αποστάσεως και τηλεπωλήσεις, εκτός από πωλήσεις εξ αποστάσεως στο διαδίκτυο

    1.Στις οπτικές διαφημίσεις, για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 σημείο 1 στοιχείο ε) και του άρθρου 4 στοιχείο δ), η τάξη ενεργειακής απόδοσης και το εύρος των τάξεων απόδοσης που περιέχει η ετικέτα απεικονίζονται όπως ορίζεται στο σημείο 4 του παρόντος παραρτήματος.

    2.Στο τεχνικό υλικό προώθησης, για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο στ) και του άρθρου 4 στοιχείο ε), η ενεργειακή τάξη και το εύρος των τάξεων ενεργειακής απόδοσης που περιέχει η ετικέτα απεικονίζονται όπως ορίζεται στο σημείο 4 του παρόντος παραρτήματος.

    3.Σε κάθε έγγραφο πώλησης εξ αποστάσεως πρέπει να εμφαίνονται η ενεργειακή τάξη και το εύρος των τάξεων ενεργειακής απόδοσης που περιέχει η ετικέτα όπως ορίζεται στο σημείο 4 του παρόντος παραρτήματος.

    4.Η τάξη ενεργειακής απόδοσης και το εύρος των τάξεων ενεργειακής απόδοσης απεικονίζονται όπως εμφαίνεται στην εικόνα 1, με:

    α)ένα βέλος που περιέχει το γράμμα της τάξης ενεργειακής απόδοσης, σε 100 % λευκό χρώμα, αναγραφόμενο με έντονη γραμματοσειρά Calibri και με μέγεθος γραμματοσειράς τουλάχιστον ισοδύναμο με εκείνο της τιμής, όταν αναγράφεται η τιμή·

    β)χρώμα του βέλους που αντιστοιχεί στο χρώμα της τάξης ενεργειακής απόδοσης·

    γ)το εύρος των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης σε 100 % μαύρο χρώμα· και,

    δ)μέγεθος τέτοιο ώστε το βέλος να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο. Το γράμμα μέσα στο βέλος της τάξης ενεργειακής απόδοσης τοποθετείται στο κέντρο του ορθογώνιου τμήματος του βέλους, με περίγραμμα 0,5 pt σε 100 % μαύρο χρώμα τοποθετούμενο γύρω από το βέλος και το γράμμα της τάξης ενεργειακής απόδοσης.

    Κατά παρέκκλιση, αν η εκτύπωση των οπτικών διαφημίσεων, του τεχνικού υλικού προώθησης ή του εγγράφου πώλησης εξ αποστάσεως είναι μονόχρωμη, το βέλος μπορεί να είναι μονόχρωμο στις εν λόγω οπτικές διαφημίσεις, το τεχνικό υλικό προώθησης ή το έγγραφο πώλησης εξ αποστάσεως.

    Σχήμα 1: Αριστερό/δεξιό έγχρωμο/μονόχρωμο βέλος, με ένδειξη του εύρους των τάξεων ενεργειακής απόδοσης

    5.Κατά την πώληση εξ αποστάσεως μέσω τηλεπωλήσεων, ο πελάτης πρέπει να ενημερώνεται συγκεκριμένα για την τάξη ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος και για το εύρος των τάξεων ενεργειακής απόδοσης της ετικέτας, καθώς και ότι ο πελάτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της ετικέτας και του δελτίου πληροφοριών προϊόντος μέσω του ιστοτόπου της βάσης δεδομένων για τα προϊόντα, ή να ζητήσει τυπωμένο αντίγραφο.

    6.Για όλες τις καταστάσεις που αναφέρονται στα σημεία 1 έως 3 και το σημείο 5, ο πελάτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει, κατόπιν αιτήματος, τυπωμένο αντίγραφο της ετικέτας και του δελτίου πληροφοριών για το προϊόν.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII
    Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε περίπτωση πώλησης εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου

    1.Η κατάλληλη ετικέτα που παρέχουν οι προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) εμφαίνεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος. Το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε η ετικέτα να είναι ευδιάκριτη και ευανάγνωστη και ανάλογο με το μέγεθος που καθορίζεται στο σημείο 2 στοιχείο α) του παραρτήματος III. Η ετικέτα επιτρέπεται να εμφανίζεται με τη χρήση ένθετης απεικόνισης, οπότε η εικόνα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στην ετικέτα τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο σημείο 3 του παρόντος παραρτήματος. Αν εφαρμόζεται ένθετη απεικόνιση, η ετικέτα εμφανίζεται με την πρώτη επιλογή (κλικ) με το ποντίκι ή την πρώτη κύλιση (roll-over) του ποντικιού πάνω στην εικόνα ή την πρώτη επέκταση της εικόνας σε οθόνη αφής.

    2.Στην περίπτωση ένθετης απεικόνισης, όπως εμφαίνεται στο σχήμα 2, η εικόνα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στην ετικέτα:

    α)είναι βέλος χρώματος ίδιου με εκείνο της τάξης ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος στην ετικέτα·

    β)φέρει επί του βέλους ένδειξη της τάξης ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος σε 100 % λευκό χρώμα, με έντονη γραμματοσειρά Calibri και μέγεθος γραμματοσειράς ισοδύναμο με εκείνο της τιμής του προϊόντος·

    γ)έχει το εύρος των διαθέσιμων τάξεων ενεργειακής απόδοσης σε 100 % μαύρο χρώμα· και,

    δ)έχει μια από τις ακόλουθες δύο μορφές και το μέγεθός της είναι τέτοιο ώστε το βέλος να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο. Το γράμμα μέσα στο βέλος της τάξης ενεργειακής απόδοσης τοποθετείται στο κέντρο του ορθογώνιου τμήματος του βέλους, με ορατό περίγραμμα σε 100 % μαύρο χρώμα τοποθετούμενο γύρω από το βέλος και το γράμμα της τάξης ενεργειακής απόδοσης:

    Σχήμα 2: Αριστερό/δεξιό έγχρωμο βέλος, με ένδειξη του εύρους των τάξεων ενεργειακής απόδοσης

    3.Στην περίπτωση ένθετης απεικόνισης, η σειρά απεικόνισης της ετικέτας είναι η ακόλουθη:

    α)η εικόνα που αναφέρεται στο σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος εμφανίζεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος·

    β)η εικόνα έχει σύνδεσμο προς την ετικέτα όπως καθορίζεται στο παράρτημα III·

    γ)η ετικέτα εμφανίζεται κατόπιν επιλογής (κλικ) με το ποντίκι ή κύλισης (roll-over) του ποντικιού πάνω στην εικόνα ή επέκτασης της εικόνας σε οθόνη αφής·

    δ)η ετικέτα εμφανίζεται με αναδυόμενο (pop-up) μήνυμα, νέα καρτέλα (tab), νέα σελίδα ή ένθετη απεικόνιση στην οθόνη·

    ε)για τη μεγέθυνση της ετικέτας στις οθόνες αφής ισχύουν οι προδιαγραφές της συσκευής για τη μεγέθυνση με αφή·

    στ)η ετικέτα παύει να εμφανίζεται με την επιλογή «κλείσιμο» ή άλλους συνήθεις μηχανισμούς κλεισίματος εικόνας· και

    ζ)το εναλλακτικό κείμενο αντί του γραφικού, που πρέπει να εμφανίζεται όταν δεν εμφανίζεται η ετικέτα, είναι η τάξη ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος σε μέγεθος γραμματοσειράς ισοδύναμο με εκείνο της τιμής του προϊόντος.

    4.Το κατάλληλο δελτίο πληροφοριών προϊόντος που παρέχουν οι προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο η) εμφανίζεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος. Το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε το δελτίο πληροφοριών για το προϊόν να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο. Το δελτίο πληροφοριών προϊόντος επιτρέπεται να εμφανίζεται με τη χρήση ένθετης απεικόνισης ή με παραπομπή στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα, οπότε στον σύνδεσμο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο δελτίο πληροφοριών προϊόντος αναγράφεται ευκρινώς και ευανάγνωστα «Δελτίο πληροφοριών προϊόντος». Αν χρησιμοποιείται ένθετη απεικόνιση, το δελτίο πληροφοριών προϊόντος εμφανίζεται με την πρώτη επιλογή (κλικ) με το ποντίκι ή την πρώτη κύλιση (roll-over) του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμο ή την πρώτη διεύρυνση του συνδέσμου σε οθόνη αφής.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX
    Διαδικασία επαλήθευσης για σκοπούς επιτήρησης της αγοράς 

    Οι ανοχές επαλήθευσης που ορίζονται στο παρόν παράρτημα αφορούν μόνο την επαλήθευση των μετρούμενων παραμέτρων από τις αρχές των κρατών μελών και δεν χρησιμοποιούνται από τον προμηθευτή ως επιτρεπόμενη ανοχή για τον καθορισμό των τιμών στην τεχνική τεκμηρίωση. Οι τιμές και οι τάξεις που εμφαίνονται στην ετικέτα και στο δελτίο πληροφοριών για το προϊόν δεν επιτρέπεται να είναι ευνοϊκότερες για τον προμηθευτή απ’ ό,τι οι τιμές που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση.

    Αν ένα μοντέλο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται υπό δοκιμή (π.χ. αναγνωρίζοντας τις συνθήκες δοκιμής ή τον κύκλο δοκιμής) και να αντιδρά με ειδικό τρόπο, μεταβάλλοντας αυτομάτως τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια της δοκιμής με στόχο την επίτευξη ευνοϊκότερου επιπέδου για οποιαδήποτε από τις παραμέτρους που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό ή περιλαμβάνονται στην τεχνική τεκμηρίωση ή περιλαμβάνονται στο παρεχόμενο υλικό τεκμηρίωσης, θεωρείται ότι το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.

    Κατά την επαλήθευση της συμμόρφωσης ενός μοντέλου προϊόντος με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την ακόλουθη διαδικασία:

    (1)Οι αρχές των κρατών μελών ελέγχουν ένα μόνον τεμάχιο του μοντέλου.

    (2)Το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τις εφαρμοστέες απαιτήσεις εάν:

    α)οι αριθμητικές τιμές που περιέχει η τεχνική τεκμηρίωση κατά το άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 (δηλωμένες τιμές) και, ανάλογα με την περίπτωση, οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αυτών των αριθμητικών τιμών δεν είναι ευνοϊκότερες για τον προμηθευτή από τις αντίστοιχες τιμές που περιέχουν οι εκθέσεις δοκιμών·

    β)οι τιμές που δημοσιεύονται στην ετικέτα και στο δελτίο πληροφοριών για το προϊόν δεν είναι ευνοϊκότερες για τον προμηθευτή από τις δηλωμένες τιμές, και η ένδειξη της τάξης ενεργειακής απόδοσης δεν είναι ευνοϊκότερη για τον προμηθευτή από την τάξη που προσδιορίζεται από τις δηλωμένες τιμές· και

    γ)όταν οι αρχές των κρατών μελών θέτουν σε δοκιμή το τεμάχιο του μοντέλου, οι προσδιοριζόμενες τιμές (οι τιμές των σχετικών παραμέτρων όπως μετρήθηκαν κατά τη δοκιμή και οι αριθμητικές τιμές που υπολογίζονται βάσει των μετρήσεων αυτών) είναι εντός των αντίστοιχων ανοχών επαλήθευσης, όπως εμφαίνονται στον πίνακα 6.

    (3)Αν δεν επιτευχθούν τα αποτελέσματα που αναφέρονται στο σημείο 2 στοιχεία α) ή β), θεωρείται ότι το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό.

    (4)Αν δεν επιτευχθεί το αποτέλεσμα που αναφέρεται στο σημείο 2 στοιχείο γ), οι αρχές του κράτους μέλους επιλέγουν τρία επιπλέον τεμάχια του ιδίου μοντέλου για δοκιμή. Εναλλακτικά, επιτρέπεται τα τρία επιπλέον τεμάχια να επιλεγούν από ένα ή περισσότερα ισοδύναμα μοντέλα.

    (5)Το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αν, για αυτά τα τρία τεμάχια, ο αριθμητικός μέσος όρος των προσδιοριζόμενων τιμών είναι εντός των αντίστοιχων ανοχών που αναφέρονται στον πίνακα 6.

    (6)Αν δεν επιτευχθεί το αποτέλεσμα που αναφέρεται στο σημείο 5, θεωρείται ότι το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν πληρούν τον παρόντα κανονισμό.

    (7)Οι αρχές των κρατών μελών παρέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση από την ημερομηνία που ελήφθη η απόφαση περί μη συμμόρφωσης του μοντέλου σύμφωνα με τα σημεία 3 και 6.

    Οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν τις μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

    Οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν μόνο τις ανοχές επαλήθευσης που καθορίζονται στον πίνακα 6 και χρησιμοποιούν μόνο τη διαδικασία που περιγράφεται στα σημεία 1 έως 7 για τις απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος. Δεν εφαρμόζονται άλλες ανοχές, όπως αυτές των εναρμονισμένων προτύπων ή οποιασδήποτε άλλης μεθόδου μέτρησης.

    Πίνακας 6: Ανοχές επαλήθευσης

    Παράμετρος

    Ανοχές επαλήθευσης

    Ζήτηση ισχύος (Pμετρούμενη, Watt) σε κατάσταση λειτουργίας

    Η προσδιοριζόμενη τιμή* δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 7 %.

    Ζήτηση ισχύος σε Watt σε κατάσταση εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, κατά περίπτωση.

    Η προσδιοριζόμενη τιμή* δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 0,10 Watt αν η δηλωμένη τιμή είναι 1,00 Watt ή μικρότερη, ή κατά περισσότερο από 10 % αν η δηλωμένη τιμή είναι μεγαλύτερη του 1,00 Watt.

    Διαγώνιος ορατής οθόνης σε εκατοστόμετρα (και σε ίντσες, αν δηλώνεται)

    Η προσδιοριζόμενη τιμή* δεν είναι μικρότερη από τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 1 cm ή 0,4 ίντσες.

    Ορατή επιφάνεια της οθόνης σε dm2

    Η προσδιοριζόμενη τιμή* δεν είναι μικρότερη από τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 0,1 dm2.

    Ανάλυση της οθόνης εκφραζόμενη σε οριζόντια και κατακόρυφα εικονοστοιχεία

    Η προσδιοριζόμενη τιμή* δεν αποκλίνει από τη δηλωμένη τιμή.

    * στην περίπτωση των τριών επιπλέον τεμαχίων που υποβάλλονται σε δοκιμή κατά το σημείο 4, ως προσδιοριζόμενη τιμή νοείται ο αριθμητικός μέσος όρος των προσδιοριζόμενων τιμών αυτών των τριών επιπλέον τεμαχίων.

    (1)    Οδηγία 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα. ΕΕ L 96 της 29.3.2014, σ. 79.
    (2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/XXX της Επιτροπής [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η πλήρης παραπομπή της ΕΕ L στον κανονισμό C(2019)2126]).
    (3)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/XXX της Επιτροπής [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η πλήρης παραπομπή της ΕΕ L στον κανονισμό C(2019)2122].
    (4)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 617/2013 της Επιτροπής, της 26ης Ιουνίου 2013, περί εφαρμογής της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για υπολογιστές και εξυπηρετητές υπολογιστών (ΕΕ L 175 της 27.6.2013, σ. 13).
    Top