EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999DC0624

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Η Στρατηγική για την εσωτερική αγορά της Ευρώπης

/* COM/99/0624 τελικό */

51999DC0624

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Η Στρατηγική για την εσωτερική αγορά της Ευρώπης /* COM/99/0624 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Η Στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά της Ευρώπης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά της Ευρώπης

Εισαγωγη

Στις 5 Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή εξέδωσε μια γνωμοδοτική ανακοίνωση [1] στην οποία παρουσιάζει τον προβληματισμό της σχετικά με μια στρατηγική για την Ενιαία Αγορά κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Η ανακοίνωση έδωσε το έναυσμα για ένα σύντομο αλλά εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

[1] COM(1999) 464 τελικό.

Η ανταπόκριση ήταν θετική. Υπάρχει σαφής, ευρέου φάσματος υποστήριξη για συνδυασμό μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων με βραχυπρόθεσμες δράσεις-στόχους που θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο. Μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη γνωμοδοτική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου «Εσωτερική Αγορά» της 28ης Οκτωβρίου 1999. Η προτεινόμενη προσέγγιση έτυχε ευρείας αποδοχής εκ μέρους των υπουργών. Στο ψήφισμά του της 4ης Νοεμβρίου [2] το Κοινοβούλιο επιδοκίμασε την προτεινόμενη διάρθρωση και υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση στην επίτευξη σταθερού και συνεκτικού πλαισίου όσον αφορά τη νομοθεσία και τα μη νομοθετικά μέτρα, με παράλληλη εξασφάλιση της δέουσας συμμετοχής του Κοινοβουλίου. Το Παρατηρητήριο για την Ενιαία Αγορά, μια ομάδα μελέτης που λειτουργεί υπό την αιγίδα του τμήματος Βιομηχανίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εξέτασε την ανακοίνωση στις συνεδριάσεις του της 8ης Οκτωβρίου και 8ης Νοεμβρίου. Η Επιτροπή οργάνωσε μια ακρόαση στις 29 Οκτωβρίου με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, των συνδικάτων, άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και των υποψήφιων χωρών [3].

[2] B5-0204/1999

[3] Πλήρης έκθεση της ακρόασης βρίσκεται στον ιστοχώρο της Επιτροπής, στη διεύθυνση http : //europa.eu.int/comm/dg15/en/update/strategy. Άλλες παρατηρήσεις διαβιβάστηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και επιστολές.

Η ανακοίνωση αυτή παρουσιάζει τη στρατηγική της Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά, για την επόμενη πενταετία. Ορίζει τέσσερις στρατηγικούς στόχους· τους επιχειρησιακούς στόχους που απορρέουν από αυτούς και, για πρώτη φορά, τις δράσεις-στόχους (που θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο) τις οποίες συνιστά η Επιτροπή για την επίτευξη των εν λόγω στρατηγικών στόχων. Οι δράσεις-στόχοι αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της Επιτροπής, οι οποίες καθοδηγούμενες και εμπλουτισμένες από τις απόψεις που εκφράζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη - περιλαμβανόμενων του σημερινού και των προσεχών Προέδρων του Συμβουλίου των Υπουργών.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν τη σφαιρική προσέγγιση και ειδικότερα τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται επίσης να υποστηρίξουν την εφαρμογή των δράσεων-στόχων και να εξασφαλίσουν την ταχεία έγκριση των βασικών νομοθετικών μέτρων.

Η Στρατηγική

Η εν λόγω στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της πολιτικής για τα έτη 2000-2004. Θέτει ένα πιο μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα το οποίο αναμένεται να κατευθύνει τον προσδιορισμό των αμεσότερων προτεραιοτήτων για δράση. Απώτερος σκοπός είναι η διαρκής βελτίωση της απόδοσης της Εσωτερικής Αγοράς τα επόμενα χρόνια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η αξιοπιστία της Εσωτερικής Αγοράς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά της να αποδώσει, και να φανεί ότι αποδίδει, αυτά τα οφέλη. Η στρατηγική σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά μιας πιο ώριμης Εσωτερικής Αγοράς:

· η ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Όπου τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών αποκλίνουν, πρέπει να συμβιβάζονται ισομερώς. Οι κοινοτικές πολιτικές για το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, την υγεία και την ασφάλεια και τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν πρέπει μόνο να συντονιστούν με τις πολιτικές για την Εσωτερική Αγορά αλλά και να ενσωματωθούν σε αυτές, όπως απαιτείται από τη συνθήκη.

· η ανάγκη συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων στη συνεχή ανάπτυξη της Εσωτερικής Αγοράς, είτε πρόκειται για πολίτες ή για επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη θέση τους και τις περιστάσεις. Η συνεχής ανάπτυξη της Εσωτερικής Αγοράς πρέπει να αποτελεί επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να πλησιάσει η ΕΕ τους πολίτες της, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, ως εργαζόμενοι, εργοδότες, καταναλωτές, συνταξιούχοι, σπουδαστές, δανειολήπτες, αποταμιευτές, επενδυτές και φορολογούμενοι.

· η ανάγκη άρσης όλων των αδικαιολόγητων εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων. Το νέο νομικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση των εθνικών αγορών, πρέπει να λειτουργεί άριστα προκειμένου να επωφεληθούν στο μέγιστο οι καταναλωτές, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Θα επιδιωχθεί κατάλληλη ισορροπία μεταξύ νομοθετικής και μη νομοθετικής δραστηριότητας και μεταξύ εναρμόνισης και αμοιβαίας αναγνώρισης. Όπου ενδείκνυται, η Επιτροπή θα υποστηρίξει την αυτορρύθμιση και θα εξασφαλίσει ότι παράγει αποτελέσματα με αμεροληψία και διαφάνεια.

· η ανάγκη προώθησης συνολικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού μέσω της μικροοικονομικής συνιστώσας της διαδικασίας πολυμερούς οικονομικής παρακολούθησης, όπως θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Cardiff.

· η ανάγκη παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των υφιστάμενων μέτρων σχετικά με την Εσωτερική Αγορά χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας μέσα όπως ο Πίνακας Επιδόσεων και η έκθεση Cardiff [4]. Ο Διάλογος με τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η πληροφορική για την ενδυνάμωση της περιεκτικής και διαλογικής διαμόρφωσης της πολιτικής.

[4] Ο Πίνακας Επιδόσεων της Ενιαίας Αγοράς έχει αποδειχτεί πολύτιμο μέσο παρακολούθησης της νομικής και διοικητικής προόδου. Η έκθεση Cardiff παρουσιάζει μια ετήσια αξιολόγηση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων και κεφαλαίων.

· η ανάγκη παροχής κατάλληλου νομικού πλαισίου προκειμένου να ελευθερωθεί το σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης της Εσωτερικής Αγοράς για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

· η ανάγκη προετοιμασίας για την επόμενη διεύρυνση της Ένωσης. Η προσχώρηση δέκα ή περισσότερων χωρών αντιπροσωπεύει σημαντική πρόκληση τόσο για τα σημερινά όσο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη. Πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία των υφιστάμενων κανόνων και να συμμετάσχουν οι υποψήφιες χώρες το συντομότερο δυνατό στην πρακτική εφαρμογή τους.

· η ανάγκη στροφής έξω από τα σύνορα της Ένωσης. Το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο επιτρέπουν και στις μικρότερες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Η εμπειρία της Ένωσης από τη δημιουργία της Εσωτερικής Αγοράς τροφοδοτεί τις συζητήσεις με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ο ξεχωριστός αλλά συναφής με την Ένωση στόχος της δημιουργίας του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Η συνθήκη του Άμστερνταμ προσφέρει νέες δυνατότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ελευθερίες που απορρέουν από την Εσωτερική Αγορά μπορούν να ασκηθούν από όλους σε συνθήκες ασφάλειας και δικαιοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Τάμπερε υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης του στόχου αυτού με τις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Είναι σαφές ότι η πρόοδος στη δημιουργία του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (για παράδειγμα, σε σχέση με τη νομική συνδρομή) θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η εν λόγω στρατηγική.

Στρατηγικοί στόχοι

Προσδιορίστηκαν τέσσερις στρατηγικοί στόχοι. Αυτοί είναι:

- η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

- η αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινοτικών αγορών προϊόντων και κεφαλαίων

- η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

- η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της Εσωτερικής Αγοράς σ' ένα μεταβαλλόμενο κόσμο

Οι εν λόγω στρατηγικοί στόχοι θα προσφέρουν ένα πλαίσιο αναφοράς για την ανάπτυξη πολιτικών. Δεν αλληλοαποκλείονται αλλά επικαλύπτονται και είναι συμπληρωματικοί. Πρέπει να εκτιμηθεί η πρόοδος που σημειώνεται όσον αφορά την επίτευξή τους. Η Επιτροπή θα προσδιορίσει ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Τα τομεακά πλαίσια πολιτικής (ορισμένα από τα οποία, όπως οι δημόσιες συμβάσεις και το σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες [5], έχουν ήδη δημιουργηθεί) αποτελούν μέρος αυτής της ευρύτερης πολιτικής εικόνας.

[5] Βλέπε COM(1999) 232, «Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Εφαρμογή του πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές: πρόγραμμα δράσης», 11.05.1999.

Επιχειρησιακοί στόχοι

Προσδιορίστηκε επίσης μια σειρά επιχειρησιακών στόχων. Καθένας καλύπτει μια συγκεκριμένη διάσταση της πολιτικής η οποία συμβάλλει στην επίτευξη ενός ή περισσότερων στρατηγικών στόχων. Οι στρατηγικοί στόχοι θα προσφέρουν τη δυνατότητα συγκριτικής ανάλυσης με βάση την οποία θα μπορεί να κριθεί η πρόοδος.

Δράσεις-στόχοι

Στο πλαίσιο των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων, οι βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες προσδιορίζονται ως δράσεις-στόχοι. Οι δράσεις αυτές έχουν περιγραφεί με ακρίβεια ώστε να παράσχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια από το ένα έτος στο άλλο, οι δράσεις-στόχοι έχουν οριστεί ώστε να καλύπτουν διάστημα 18 μηνών. Ορισμένοι δεν θα έχουν επιτευχθεί μέχρι την πρώτη αναθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου "Εσωτερική Αγορά" το Μάιο του 2000, αλλά ο προσδιορισμός τέτοιων στόχων θα επιτρέψει στις διαδοχικές Προεδρίες του Συμβουλίου και στην ίδια την Επιτροπή να ξεκινήσουν σημαντικές προπαρασκευαστικές εργασίες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επίτευξής τους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ωστόσο, ούτε η επιλογή των δράσεων-στόχων ούτε οι συνοδευτικές προθεσμίες προδικάζουν την πολιτική προτεραιότητα που αποδίδεται σε οποιαδήποτε μεμονωμένη δράση.

Ο ετήσιος κύκλος

Ο παρών ετήσιος κύκλος της Εσωτερικής Αγοράς συμπεριλαμβάνει τον Πίνακα Επιδόσεων, που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, και την έκθεση για τη λειτουργία των αγορών προϊόντων και κεφαλαίων (έκθεση Cardiff). Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ετήσια αναθεώρηση και ενημέρωση των δράσεων-στόχων για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο δεύτερο Συμβούλιο «Εσωτερική αγορά» κάθε έτους. Η αναθεώρηση αυτή θα εξετάζει την πρόοδο και θα μελετά σε ποιο βαθμό το τρέχον πρόγραμμα ικανοποιεί πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Η Επιτροπή θα εκπονήσει ένα πλήρες σύνολο δεικτών που θα μας επιτρέπει να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας και να εκτιμούμε σε ποιο βαθμό συνέβαλαν στην επίτευξη των ευρύτερων στρατηγικών στόχων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Οι ετήσιες προσαρμογές των δράσεων-στόχων για την Εσωτερική Αγορά θα είναι σύμφωνες με τις προτεραιότητες για διαρθρωτική μεταρρύθμιση που προσδιορίζονται στον γενικό προσανατολισμό οικονομικής πολιτικής, οι οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών. Τα διάφορα στοιχεία της στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της συζήτησης της έκθεσης Cardiff από το Συμβούλιο "Εσωτερική Αγορά" και των απόψεων που εκφράστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσουν τη βάση τόσο για τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση των δράσεων-στόχων όσο και για τις συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής. Ευθύνη της Επιτροπής αρχικά, και αργότερα των κρατών μελών, είναι να διατηρηθεί μια συνεκτική προσέγγιση.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Σχήμα 1: ο ετήσιος κύκλος της Στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά

Στρατηγικοσ στοχοσ 1: πολιτες

Η Κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προσδοκίες του κοινού όσον αφορά την ποιότητα της ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πολίτες ωφελούνται από πραγματικά ανοικτές και αποτελεσματικές αγορές υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να κάνουν ελεύθερα την επιλογή τους και ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την βελτίωση της υγείας τους, της ασφάλειάς τους ή των οικονομικών τους συμφερόντων. Ως εργαζόμενοι, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός συνοδεύεται από κατάλληλα επίπεδα κοινωνικής προστασίας.

Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια παρέχει ένα γενικό δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης εντός της Ένωσης, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ατόμου. Παρέχει αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα κατοικίας.

Οι πολίτες περιμένουν από την Ένωση να εργαστεί για την επίτευξη των θεμελιωδών της στόχων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της συνθήκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης και η ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι, ο πρώτος στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου έχουν επιλεγεί τρεις επιχειρησιακοί στόχοι.

Επιχειρησιακοί στόχοι

Πολίτες 1 // Ψ Εξασφάλιση του ότι η Εσωτερική Αγορά συμβάλει στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη

Οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μειώνοντας τις διαφορές στην περιφερειακή ανάπτυξη [6]. Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τις ανησυχίες σχετικά με την απασχόληση και τις ειδικές ανάγκες των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών ή περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των πλέον απομακρυσμένων περιφερειών.

[6] Άρθρα 158 και 159 της συνθήκης.

Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει την προσέγγισή της προκειμένου να καταστούν οι πολιτικές για την Εσωτερική Αγορά και το περιβάλλον αλληλοϋποστηριζόμενες και αλληλοενισχυόμενες [7]. Μια κοινοτική στρατηγική με σκοπό την ολοκλήρωση της πολιτικής για το περιβάλλον και της πολιτικής για την Εσωτερική Αγορά βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.

[7] Βλέπε COM(1999) 263 τελικό, «Ενιαία Αγορά και Περιβάλλον», 08.06.1999.

Αν και κατά τεκμήριο η Εσωτερική Αγορά έχει ευνοϊκή επίδραση [8] στη συνοχή, η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να προωθηθούν κατάλληλα μέτρα πλαισίωσης, αν παραστεί αυτό αναγκαίο, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικές δομές των περιφερειών και να τους δοθεί η δυνατότητα να ωφεληθούν πλήρως από την Εσωτερική Αγορά.

[8] Κα. μεταξύ άλλων, Πρώτη Έκθεση Συνοχής, (Νοέμβριος 1996): Περιοδική έκδοση για την Ενιαία Αγορά (υπο-σειρά 4, τόμος 2, κυρίως).

Η Εσωτερική Αγορά έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Αλλά οι πρωτοβουλίες από πλευράς προσφοράς πρέπει να περιλαμβάνουν προσπάθειες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της ευελιξίας και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Η προσέγγιση αυτή αναπτύχθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, ιδίως στους πυλώνες απασχολησιμότητα και προσαρμοστικότητα.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου 1 (Πολίτες 1), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Πολίτες 2 // Ψ Βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων

Η ανταπόκριση στις ανησυχίες των καταναλωτών είναι βασικό στοιχείο της δέσμευσης της Εσωτερικής Αγοράς απέναντι στον πολίτη και θα αποτελέσουν κύριο σημείο αναφοράς βάσει του οποίου θα κριθεί η επιτυχία της. Απαιτείται υψηλό επίπεδο προστασίας και ορθή επιβολή των κανόνων [9], ιδίως εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των αγαθών και των υπηρεσιών. Πρέπει να αναπτυχθούν διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές και αποτελεσματικοί μηχανισμοί έννομης προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη την εκθετική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

[9] Το άρθρο 153 (2) της συνθήκης ΕΚ απαιτεί τώρα να λαμβάνεται υπόψη η προστασία του καταναλωτή κατά τον ορισμό άλλων κοινοτικών πολιτικών.

Η περαιτέρω ελευθέρωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η καθιέρωση του ευρώ και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να αποκαλύψουν επιπλέον οικονομικά οφέλη για τον πολίτη. Για να αξιοποιηθεί το εν λόγω δυναμικό, θα πρέπει να σχεδιαστούν αυτές οι εξελίξεις με τρόπο ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι προαναφερθείσες ανησυχίες. Η Εσωτερική Αγορά θα πρέπει να παρακολουθείται από τη σκοπιά των πολιτών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ παρέχονται πράγματι.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Πολίτες 2), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Πολίτες 3 // Ψ Ενίσχυση και προώθηση της πλήρους απολαβής των δικαιωμάτων των πολιτών

Ελάχιστοι πολίτες ασκούν τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας που διαθέτουν: η επαγγελματική κινητικότητα στην Εσωτερική Αγορά - η οποία είναι αναγκαία σε μια ευπροσάρμοστη οικονομία - εξακολουθεί επομένως να είναι περιορισμένη. Απαιτείται πιο αποτελεσματική και εύχρηστη εφαρμογή των δικαιωμάτων σχετικά με την Εσωτερική Αγορά - όπως η αναγνώριση των διπλωμάτων. Η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης στα διάφορα κράτη μέλη είναι βασική προϋπόθεση για την αυξημένη κινητικότητα. Το δίκτυο υπηρεσιών EURES, το οποίο συγκεντρώνει εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης, πρέπει να ενισχύσει τις δραστηριότητές του προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ένωση και οι εθνικές διοικήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια κοινή διοικητική παιδεία που θα προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και θα επιτρέπει την ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων.

Οι πολίτες χρειάζονται κατάλληλη ενημέρωση, υποστήριξη και παροχή συμβουλών. Ο διάλογος με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και το δίκτυο ευρωπαϊκών κέντρων καταναλωτών της ΕΕ ("Ευρωθυρίδες") και άλλα δίκτυα πληροφόρησης όπως το EURES, μπορούν να χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Πολίτες 3), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Στρατηγικοσ στοχοσ 2: Αγορεσ

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, η Ένωση χρειάζεται αποτελεσματικές αγορές αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η ανάπτυξη της διαδικασίας οικονομικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Cardiff θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Τα κράτη μέλη και τα Κοινοτικά όργανα πρέπει να ανταποκριθούν στη διαδικασία αυτή με την ενεργό εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών. Η συνολική διαρθρωτική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αγορών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας οικονομικού συντονισμού στην Ένωση, όπως εκφράζεται μέσα από τους γενικούς προσανατολισμούς οικονομικής πολιτικής.

Μια σωστά συντονισμένη και συνεκτική πολιτική επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Κοινότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού τους για καινοτομία, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Για τους λόγους αυτούς, ο δεύτερος στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινοτικών αγορών προϊόντων και κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου έχουν οριστεί πέντε επιχειρησιακοί στόχοι.

Επιχειρησιακοί στόχοι

Αγορές 1 // Ψ Ενθάρρυνση της οικονομικής μεταρρύθμισης προς όφελος της αποτελεσματικότητας της αγοράς

Η διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Cardiff και αποτελεί τώρα έναν από τους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Απασχόληση, επισημαίνει τομείς στους οποίους απαιτείται δράση σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο και ενσωματώνει μια μικροοικονομική διάσταση στην εκπόνηση των ευρύτερων κατευθυντήριων γραμμών οικονομικής πολιτικής. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν οι ρυθμίσεις των κρατών μελών είναι συμβατές από νομική άποψη με την Εσωτερική Αγορά, αλλά και αν επιτρέπουν, αφενός, τη μέγιστη εκμετάλλευση των ολοκληρωμένων αγορών από την άποψη της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και, αφετέρου, την επίτευξη των δημόσιων πολιτικών στόχων της με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η διαδικασία αξιολόγησης από κοινού που ακολουθείται για την εξέταση των εθνικών εκθέσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου «Εσωτερική Αγορά» πρέπει να μετατραπεί σε άσκηση αμοιβαίας αξιολόγησης προκειμένου να επιτραπεί η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου αυτού μέσου.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Αγορές 1), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Αγορές 2 // Ψ Εξασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν ένα βασικό τομέα ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στο να καταστεί η Εσωτερική Αγορά πραγματικότητα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη της καθιέρωσης του ευρώ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να προσφερθεί στους καταναλωτές πρόσβαση σε μεγαλύτερη επιλογή ανταγωνιστικών προϊόντων λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τα οποία μπορούν να εμπιστεύονται, να προσφερθεί στις επιχειρήσεις (ιδίως τις ΜΜΕ) ευκολότερη πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά με βάθος και ρευστότητα για επενδύσεις κεφαλαίων και να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, του Μαΐου του 1999, το οποίο επικεντρώνεται ειδικά στα ζητήματα αυτά, αποτελεί επομένως σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η αύξηση της απασχόλησης, διευκολύνοντας τις επενδύσεις στην καινοτομία, ιδίως από τις μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και η εξασφάλιση μεγαλύτερης επιλογής ποιοτικών υπηρεσιών για την ικανοποίηση της ζήτησης από τους καταναλωτές, ιδίως με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την έγκριση και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων, η Επιτροπή θα συνεργάζεται στενά με υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων, επαγγελματίες της αγοράς και χρήστες.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Αγορές 2), απαιτείται η ακόλουθη δράση-στόχος:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Αγορές 3 // Ψ Μεγιστοποίηση των οφελών της Εσωτερικής Αγοράς από την ψηφιακή εποχή

Κατά τα επόμενα έτη, η τεχνολογία και η πληροφόρηση θα μεταμορφώσουν την οικονομία της Ευρώπης, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνία της, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες.

Η ανάπτυξη ενός ευνοϊκού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, βάσει των αρχών της Εσωτερικής Αγοράς, είναι ουσιαστικής σημασίας. Θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβουλίας "e-Europe" η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι [10]. Προσφέρει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε νέες διασυνοριακές αγορές με σχετικά χαμηλό κόστος και ιδίως στις αγορές άυλων αγαθών (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ασφάλειες) ή καταναλωτικών προϊόντων χαμηλού όγκου και υψηλής αξίας (CD, επώνυμα είδη). Το ηλεκτρονικό εμπόριο επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να αναζητούν την καλύτερη τιμή στην Εσωτερική Αγορά και σ' όλον τον κόσμο. Χρειάζεται περαιτέρω κοινοτική δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί, αφενός, ότι τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν εξουδετερώνονται από διαφορές μεταξύ των εθνικών διατάξεων και, αφετέρου, ότι οι καταναλωτές έχουν εμπιστοσύνη στην πραγματοποίηση αγορών σε απευθείας σύνδεση. Στόχος της Κοινότητας πρέπει να είναι η δημιουργία κατάλληλου κανονιστικού περιβάλλοντος· ο περιορισμός των ρυθμίσεων στο ελάχιστο αναγκαίο ώστε να προσφέρεται ασφάλεια δικαίου για τους παρόχους υπηρεσιών· η παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας στους καταναλωτές και απλών μηχανισμών έννομης προστασίας, χαμηλού κόστους, και η πρόληψη της χρήσης του Διαδικτύου για εγκληματικές δραστηριότητες.

[10] Η πρωτοβουλία "e-Europe" ("Κοινωνία των πληροφοριών για όλους"), που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συνεισφορά της Επιτροπής στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, το Μάρτιο του 2000, με θέμα "Απασχόληση, οικονομική μεταρρύθμιση και κοινωνική συνοχή - Προς μια Ευρώπη της καινοτομίας και της γνώσης".

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Αγορές 3), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Αγορές 4 // Ψ Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας

Οι αγορές των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας εξελίσσονται συνεχώς ενθαρρυνόμενες από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις νέες στρατηγικές εμπορίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών / χρηστών. Η επαρκής προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική για την εξασφάλιση ενός κλίματος που θα οδηγήσει στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την επένδυση. Οι κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς στον τομέα αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουν την εμφάνιση ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανταγωνισμό και, παράλληλα, να επιτυγχάνουν την ισορροπία όλων των εμπλεκόμενων συμφερόντων. Η πρόταση για κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτόμου ικανότητας των κοινοτικών επιχειρήσεων.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Αγορές 4), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Αγορές 5 // Ψ Εξασφάλιση αποτελεσματικής νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς στους τομείς κοινής ωφελείας και μεταφορών, με ταυτόχρονη διατήρηση των υποχρεώσεων παροχής καθολικής υπηρεσίας

Η ελευθέρωση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής ενέργειας και των εναέριων και οδικών μεταφορών παράγει ήδη οφέλη με την έννοια των μειωμένων τιμών και της υψηλότερης ποιότητας. Η ελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων αποτελεί σημερινή προτεραιότητα. Η πρόσφατη ολοκλήρωση της ελευθέρωσης των θαλάσσιων ενδομεταφορών (καμποτάζ) αναμένεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις αεροπορικές μεταφορές που οφείλεται στα ακατάλληλα συστήματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για τη θέσπιση κοινών κανόνων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου από τις εθνικές κανονιστικές αρχές, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως διαδικασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών κανονιστικών αρχών. Το δίκαιο του ανταγωνισμού θα αποτελέσει το κυριότερο εργαλείο διαχείρισης των εν λόγω αγορών, αν και οι στόχοι της παροχής καθολικής υπηρεσίας, των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της διαλειτουργικότητας ενδέχεται να συνεχίσουν να χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις. Η ελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση, σε προσιτές τιμές, σε μια καθολική υπηρεσία και, ιδίως, στις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Αγορές 5), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Στρατηγικοσ στοχοσ 3: Επιχειρήσεις

Η δράση με στόχο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της αγοράς μέσω της άρσης των τομεακών εμποδίων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του κεκτημένου θα έχει πλήρη αποτελέσματα μόνον εφόσον το συνολικό περιβάλλον στο οποίο ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ευνοϊκό. Αυτό επίσης απαιτεί από κοινού δέσμευση των κρατών μελών και των κοινοτικών οργάνων να εξαλείψουν τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα φορολογικά εμπόδια στις διασυνοριακές δραστηριότητες και τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό, με παράλληλο σεβασμό των τομεακών πολιτικών. Τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο απαιτούνται επίσης συνεχείς και εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα επιβάλει λιγότερο φόρτο και υψηλή ποιότητα ρυθμίσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα θα επωφεληθούν από τη μείωση των δαπανών συμμόρφωσης και ένα διοικητικό περιβάλλον που ενθαρρύνει το επιχειρηματικό πνεύμα. Ο τρίτος στρατηγικός στόχος είναι επομένως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επιχειρησιακοί στόχοι

Επιχειρήσεις 1 // Ψ Κοινή βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ολοκλήρωση της αγοράς δεν θα υποσκαφθεί από αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Δεν θα επιτραπεί ούτε στη συμπεριφορά κατά του ανταγωνισμού εκ μέρους των επιχειρήσεων ούτε στις ενισχύσεις που χορηγούνται από τα κράτη μέλη να εμποδίσουν την περαιτέρω ολοκλήρωση ή τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Εσωτερικής Αγοράς. Απαιτείται αυστηρή εφαρμογή των κοινοτικών και εθνικών διατάξεων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί και οι διανομείς δεν μπορούν να ανακατακερματίζουν την αγορά ή να διατηρούν τεχνητά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα μέσω περιοριστικών συμφωνιών ή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής "Εκσυγχρονισμός των κανόνων εφαρμογής των άρθρων 85 και 86 της συνθήκης ΕΚ" [11] αναφέρει το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η συνεργασία της Επιτροπής και των εθνικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τον ανταγωνισμό είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα της αγοράς.

[11] 1999/C132/01. Τα άρθρα 85 και 86 αντιστοιχούν στα νέα άρθρα 81 και 82.

Αν και τα συνολικά επίπεδα κρατικών ενισχύσεων μειώνονται, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για την ολοκλήρωση και την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Η επιμέρους αξιολόγηση των κοινοποιηθεισών ενισχύσεων θα πρέπει να συμπληρωθεί από μελέτη των σωρευτικών επιπτώσεων των κρατικών ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά, οι οποίες συνιστούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση όσον αφορά τις απομένουσες κρατικές ενισχύσεις, εγκαταλείποντας τις ειδικές και κλαδικές ενισχύσεις, και να τις χρησιμοποιήσουν για την επιδίωξη οριζόντιων πολιτικών στόχων κοινοτικού συμφέροντος.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Επιχειρήσεις 1), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Επιχειρήσεις 2 // Ψ Εξάλειψη των φορολογικών εμποδίων στην Εσωτερική Αγορά και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού

Μετά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στη Βερόνα τον Απρίλιο του 1996, η προσοχή επικεντρώθηκε στην ανάγκη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου:

- να σταματήσει η διάβρωση ορισμένων τάξεων φορολογικών εσόδων·

- να εξαλειφθούν τα φορολογικά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς·

- να καταστούν τα φορολογικά συστήματα πιο ευνοϊκά για την απασχόληση.

Αυτό παρακίνησε την Επιτροπή να προωθήσει τη "δέσμη των μέτρων για τη φορολογία" που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 1997. Σ' αυτό το πλαίσιο μεγαλύτερου συντονισμού, απαιτείται μια ισορροπημένη και πιο σφαιρική προσέγγιση για να προσφερθεί στον φορολογούμενο ένα φορολογικό σύστημα που ευνοεί την Εσωτερική Αγορά. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εξάλειψη των διατάξεων που εισάγουν διακρίσεις. Επί του παρόντος, οι φορολογούμενοι - άτομα και επιχειρήσεις - ενδέχεται να υφίστανται διπλή φορολογία, καθυστερήσεις στην είσπραξη επιστροφών φόρων και άλλα φορολογικά εμπόδια στην πλήρη άσκηση των "τεσσάρων ελευθεριών".

Οι υφιστάμενες φορολογικές διατάξεις πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα ερευνών της γνώμης των επιχειρήσεων τονίζουν συνεχώς την πολυπλοκότητα των διαδικασιών σχετικά με τον ΦΠΑ ως σημαντικό αντικίνητρο στις διασυνοριακές συναλλαγές. Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την απλούστευση αυτών των ζητημάτων στο άμεσο μέλλον (κατάργηση των φορολογικών αντιπροσώπων και αντικατάσταση της επιστροφής του ΦΠΑ από ένα πραγματικό δικαίωμα έκπτωσης). Οι διατάξεις και οι διαδικασίες σχετικά με τον ΦΠΑ πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη των επιχειρήσεων και ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Επιχειρήσεις 2), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Επιχειρήσεις 3 // Ψ Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου

Η θεμελιώδης προϋπόθεση για μια πλήρως ολοκληρωμένη αγορά η οποία κερδίζει την εμπιστοσύνη των συντελεστών της είναι ένα κοινό σύνολο κανόνων που εφαρμόζονται ομοιόμορφα από τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, η αποτυχία της μεταφοράς συμφωνημένων οδηγιών παραμένει αντικείμενο επείγουσας μέριμνας. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να είναι σε θέση να επιτύχουν τα επίπεδα των πιο προχωρημένων χωρών.

Η νέα έννομη τάξη απαιτεί επίσης την κοινή κατανόηση του νοήματος των κανόνων και την εκπόνηση συμφωνημένων στρατηγικών επιβολής η οποία συνεπάγεται αυξημένη διοικητική συνεργασία. Οι εθνικοί υπάλληλοι πρέπει να συνεργάζονται προκειμένου να καταλήξουν σ' ένα ενιαίο και υψηλό επίπεδο επιβολής και να επιλύουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που συναντούν οι επιχειρήσεις και τα άτομα. Η βασική ευθύνη για την εφαρμογή ανήκει στα κράτη μέλη. Θα πρέπει να επιδιώξουν να αναπτύξουν ένα πνεύμα "Εσωτερικής Αγοράς" στις διοικήσεις τους. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει και θα διευκολύνει κοινές δράσεις και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο. Θα συνεχίσει επίσης να εφαρμόζει επιμελώς τις διαδικασίες κυρώσεων ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλες οι προειδοποιητικές επιστολές και οι αιτιολογημένες γνώμες εξετάζονται αμέσως με τη δέουσα προσοχή.

Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την παροχή συμβουλών βοηθάει σημαντικά τις επιχειρήσεις να επωφελούνται όσο γίνεται περισσότερο από την Εσωτερική Αγορά και να επιλύουν τυχόν προβλήματα. Εκτός από τη χρήση των υφιστάμενων δικτύων Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης, η Επιτροπή θα δώσει την προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στο δίκτυο Ευρωθυρίδων.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Επιχειρήσεις 3), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Επιχειρήσεις 4 // Ψ Άρση των υπόλοιπων εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο

Η Εσωτερική Αγορά έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό μέσο ολοκλήρωσης των αγορών αγαθών, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Στόχος της Κοινότητας πρέπει να είναι τώρα η εκρίζωση τυχόν υπόλοιπων εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και η μέριμνα ώστε να μην εμφανιστούν νέα εμπόδια. Ειδικότερα, πρέπει να βελτιωθεί η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης, παρόλο που δεν πρέπει να αποκλειστεί η εναρμόνιση.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Επιχειρήσεις 4), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Επιχειρήσεις 5 // Ψ Μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Εσωτερική Αγορά

Η περίπλοκη ή κακώς σχεδιασμένη νομοθεσία επιβάλλει πρόσθετο κόστος και φόρτο στις επιχειρήσεις, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ανταγωνιστικότητά τους. Μπορεί επίσης να αποθαρρύνει την επέκτασή επιχειρήσεων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδίως δε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Επιτροπή έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες [12] για τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας, θέτοντας κυρίως σε εφαρμογή την πρωτοβουλία SLIM και το δοκιμαστικό σχέδιο "πάνελ επιχειρηματικών δοκιμών". Ωστόσο, τα αποτελέσματα όσον αφορά τον αντίκτυπο στην ισχύουσα ή προβλεπόμενη νομοθεσία εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Πρέπει να αναπτύξουμε μια συνεκτική πολιτική η οποία να περιλαμβάνει μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ταυτόχρονη εφαρμογή της προσέγγισης SLIM σε κοινοτικές οδηγίες και στα αντίστοιχα εθνικά μέτρα εφαρμογής μέσω συντονισμένων παράλληλων δραστηριοτήτων στα κράτη μέλη. Ο διάλογος με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Εσωτερική Αγορά. Θα αναπτυχθεί επίσης με τρόπο ώστε να επιτρέπει τη συνεχή ροή πληροφοριών σε όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση και απλούστευση του νομικού και διοικητικού πλαισίου. Τέλος, οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων επιχειρήσεων, χρειάζονται ένα σαφές και ενημερωμένο πλαίσιο στον τομέα του εταιρικού δικαίου για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους στην Εσωτερική Αγορά.

[12] Βλέπε ετήσια έκθεση "Βελτίωση της νομοθεσίας"· η πιο πρόσφατη είναι το COM (1998) 715 τελικό, της 01.12.1998.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Επιχειρήσεις 5), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Στρατηγικοσ στοχοσ 4: Εξωτερικεσ πτυχεσ

Η Εσωτερική Αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί απομονωμένη από την παγκόσμια οικονομική τάξη. Σε μικροοικονομικό επίπεδο, η αυξημένη ανταγωνιστικότητα που επήλθε από την Εσωτερική Αγορά είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αγορές. Σε πολιτικό επίπεδο, η Εσωτερική Αγορά προσφέρει ένα μοντέλο για την επίτευξη συναίνεσης, σε παγκόσμια ή περιφερειακή κλίμακα, σχετικά με την ελευθέρωση του εμπορίου. Αποτελεί επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχή διεύρυνση. Έτσι, ο τελευταίος στρατηγικός στόχος είναι η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της Εσωτερικής Αγοράς σ' ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Υπάρχουν δύο επιχειρησιακοί στόχοι.

Επιχειρησιακοί στόχοι

Εξωτερικές πτυχές 1 // Ψ Συμβολή στη δημιουργία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος για τον επόμενο αιώνα

Η Εσωτερική Αγορά, το ενιαίο νόμισμα, η προοπτική της διεύρυνσης - η οποία θα καταστήσει την Ένωση τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αγορά του κόσμου με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές - και ο αυξανόμενος πολιτικός ρόλος της Ένωσης παγκοσμίως σημαίνουν ότι η Ένωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη και εδραίωση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και της έννομης τάξης. Η συμφωνία στο Seattle για την έναρξη του επόμενου Γύρου εντός του έτους, αναμένεται να προσφέρει στην Ένωση την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για ένα ανοικτό παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ιδίως του συστήματός του για την επίλυση διαφορών. Η συμβολή της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις θα αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλού επιπέδου συνολικής εμπορικής ελευθέρωσης και πρόσβασης στην αγορά, φροντίζοντας ταυτόχρονα να διασφαλιστούν δεόντως τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και συναφή με το κοινωνικό σύνολο συμφέροντα και αξίες της Ευρώπης.

Η περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση της ελευθέρωσης του εμπορίου συνοδευόμενη από περαιτέρω ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στο πολυμερές εμπορικό σύστημα παραμένει γενικός στόχος της Ένωσης. Βασικοί τομείς της Εσωτερικής Αγοράς βρίσκονται ήδη στην ημερήσια διάταξη: δημόσιες συμβάσεις, επενδύσεις, ανταγωνισμός, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, επαγγελματικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς μπορούν να προσφέρουν κατάλληλες και πιθανές βάσεις για ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της μη διάκρισης και του ισότιμου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, η επιτυχία των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων θα αυξήσει και θα παγιώσει ακόμη περισσότερο το δυναμικό της Εσωτερικής Αγοράς. Αυτή η διαδικασία αμοιβαίου εμπλουτισμού θα προωθήσει ακόμη πιο πολύ τη συνοχή και τη συνάφεια της παγκόσμιας εμπορικής τάξης προς όφελος της συνολικής ευημερίας.

Η αυξανόμενη σημασία των αρχών της Εσωτερικής Αγοράς στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες θα αντικατοπτρίζεται σαφώς στα αποτελέσματα του επόμενου πολυμερούς γύρου. Συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών αποτελούν αντικείμενο μελέτης ή διαπραγμάτευσης με χώρες ή ομάδες χωρών όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Ρωσία, οι χώρες της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) και οι Μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία της Βαρκελώνης. Η ενεργός συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαμόρφωση και παρακολούθηση του κεκτημένου της Εσωτερικής Αγοράς είναι μια προσέγγιση που θα μπορούσε να επεκταθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Διατλαντικού Διαλόγου Επιχειρήσεων.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Εξωτερικές πτυχές 1), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εξωτερικές πτυχές 2 // Ψ Εξασφάλιση του ότι η Εσωτερική Αγορά συμβάλλει σε μια επιτυχή διεύρυνση της Κοινότητας

Η προετοιμασία για την προσχώρηση στην Ένωση έχει ήδη ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως απέδειξε το περασμένο φθινόπωρο η σχετική αντίστασή τους στην ασιατική κρίση. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις προετοιμασίες τους για μια διευρυμένη Εσωτερική Αγορά. Είναι σημαντικό, εκτός από την πραγματοποίηση των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών, να δημιουργήσουν διοικητικές δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της Εσωτερικής Αγοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το περιβάλλον, την υγεία και την προστασία του καταναλωτή. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο της ενισχυμένης προενταξιακής στρατηγικής προκειμένου να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις απαραίτητες δομές.

Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στη μεγιστοποίηση της διάστασης "Εσωτερική Αγορά" της προενταξιακής στρατηγικής. Ο "Οδικός χάρτης" [13] πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως στο πλαίσιο των εταιρικών σχέσεων για την προσχώρηση, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν το TAIEX (Γραφείο Τεχνικής Βοήθειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών) και τις συμφωνίες αδελφοποίησης, που πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύψουν όλους τους τομείς της Εσωτερικής Αγοράς.

[13] Στις 9 Μαρτίου 1998, η Επιτροπή πρότεινε σε κάθε υποψήφια χώρα έναν οδηγό ευθυγράμμισης προκειμένου να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί για τη σταδιακή εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της Εσωτερικής Αγοράς.

Για την επίτευξη αυτού του επιχειρησιακού στόχου (Εξωτερικές πτυχές 2), απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις-στόχοι:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής «Η Στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά της Ευρώπης»

2. ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

B5-3001-«Υλοποίηση και ανάπτυξη της Εσωτερικής Αγοράς»

3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 211/ΕΚ

4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι στρατηγικοί στόχοι που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση είναι:

α) Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών:

- εξασφάλιση του ότι η Εσωτερική Αγορά συμβάλει στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη·

- βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων·

- ενίσχυση και προώθηση της πλήρους απολαβής των δικαιωμάτων των πολιτών.

β) Αύξηση της αποτελεσματικότητας των Κοινοτικών αγορών προϊόντων και κεφαλαίων:

- ενθάρρυνση της οικονομικής μεταρρύθμισης προς όφελος της αποτελεσματικότητας της αγοράς·

- εξασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών·

- μεγιστοποίηση των οφελών της Εσωτερικής Αγοράς από την ψηφιακή εποχή·

- ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας·

- εξασφάλιση αποτελεσματικής νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς στους τομείς κοινής ωφελείας και μεταφορών, με ταυτόχρονη διατήρηση των υποχρεώσεων παροχής καθολικής υπηρεσίας.

γ) Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος:

- κοινή βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ολοκλήρωση της αγοράς δεν θα υποσκαφθεί από πρακτικές κατά του ανταγωνισμού·

- εξάλειψη των φορολογικών εμποδίων στην Εσωτερική Αγορά και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού·

- βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου·

- άρση των υπόλοιπων εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο·

- μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Εσωτερική Αγορά.

δ) Αξιοποίηση των επιτευγμάτων της Εσωτερικής Αγοράς σ' ένα μεταβαλλόμενο κόσμο:

- συμβολή στη δημιουργία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος για τον επόμενο αιώνα·

- εξασφάλιση του ότι η Εσωτερική Αγορά συμβάλλει σε μια επιτυχή διεύρυνση της Κοινότητας.

5. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

5.1 ΜΥΔ

5.2 ΔΠ

5.3 Άνευ αντικειμένου

6. ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Επιχειρησιακές δαπάνες:

- επιδοτήσεις για την υποστήριξη σχεδίων κοινοτικού ενδιαφέροντος που οργανώνονται από εξωτερικούς οργανισμούς·

- χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης και προγραμμάτων επικοινωνίας·

- χρηματοδότηση γενικών μελετών, αναλύσεων, προσομοιώσεων ή προπαρασκευαστικών μελετών για την πρακτική λειτουργία ή την αξιολόγηση της λειτουργίας της Εσωτερικής Αγοράς και την υλοποίηση άλλων πολιτικών στόχων.

7. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ (στο Μέρος Β)

7.1 Μέθοδος υπολογισμού του συνολικού κόστους της δράσης

Οι αριθμοί που παρέχονται αντικατοπτρίζουν τις τιμές που περιέχονται στο ΠΠ 2000. Δεδομένου ότι ορισμένες δράσεις-στόχοι ενδέχεται να αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, δεν αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία, καθώς θα αντιπροσώπευαν οπωσδήποτε πολύ ανακριβείς ενδεικτικές εκτιμήσεις, αλλά δεν προβλέπεται σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου.

// Σε Ευρώ

Οικονομικό έτος // ΠΠ 2000

Σύνολο // 11.850.000

7.2 Αναλυτική παράθεση των στοιχείων του κόστους

Όπως αναφέρεται στο σημείο 7.1 παραπάνω, ορισμένες δράσεις-στόχοι ενδέχεται να αναθεωρούνται σε ετήσια βάση. Οι αριθμοί που παρέχονται στον πίνακα παρακάτω αντικατοπτρίζουν επομένως μόνο τις τιμές που περιέχονται στο ΠΠ 2000 με στόχο τον προσδιορισμό του είδους των στοιχείων που περιέχονται στη στρατηγική. Δεν αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία, καθώς θα αντιπροσώπευαν οπωσδήποτε πολύ ανακριβείς ενδεικτικές εκτιμήσεις. Όπως αναφέρεται επίσης παραπάνω, δεν προβλέπεται σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.3 Χρονοδιάγραμμα για τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων / πιστώσεις πληρωμών

// σε Ευρώ

// 2000

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων // 11.850.000

Πιστώσεις πληρωμών // 8.200.000

8. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επαληθεύσουν, πριν από την καταβολή των επιδοτήσεων, την παραλαβή των μελετών ή υπηρεσιών, κτλ., που έχουν εκτελεστεί σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης. Όλες οι συμφωνίες και συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και των αντισυμβαλλόμενων περιλαμβάνουν μέτρα καταπολέμησης της απάτης (έλεγχοι, υποβολή εκθέσεων, κτλ.).

9. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ / ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι· πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η δράση

Πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η δράση:

- άλλοι φορείς·

- εθνικές, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις·

- πολίτες·

- οικονομικοί παράγοντες·

- κοινωνικοί εταίροι·

- ΜΚΟ και άλλες ενδιαφερόμενες οργανώσεις.

9.2 Αιτιολόγηση της δράσης

Η στρατηγική διαμορφώθηκε με στόχο να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη

συνεργειών μεταξύ της πολιτικής για την Εσωτερική Αγορά και άλλων κοινών πολιτικών της Ένωσης, προσφέροντας έτσι απτά οφέλη στους πολίτες και ενθαρρύνοντας υψηλά επίπεδα απόδοσης των επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Παρέχει επίσης το πλαίσιο για να εξασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες της Εσωτερικής Αγοράς συμφωνούν με τις προτεραιότητες που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής.

9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της δράσης

Για την παρακολούθηση της προόδου, η ΓΔ Εσωτερική Αγορά έχει αναπτύξει ένα σύνολο μέσων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πίνακας επιδόσεων, μια ετήσια συγκυριακή έρευνα, η ανατροφοδότηση από το διάλογο με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και η διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης η οποία δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Cardiff.

10. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (Μέρος Α του τμήματος ΙΙΙ του γενικού προϋπολογισμού)

Η πραγματική κινητοποίηση των απαιτούμενων πόρων θα εξαρτηθεί από την ετήσια απόφαση της Επιτροπής για την κατανομή των πόρων, λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό και τα επιπλέον ποσά που θα εγκρίνει η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Οι αναφερόμενες συμπληρωματικές ανάγκες δεν προδικάζουν, σε καμία περίπτωση, την απόφαση που θα χρειαστεί να λάβει η Επιτροπή όσον αφορά την αίτηση για νέες θέσεις στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την κατανομή των πόρων.

10.1. Επιπτώσεις στον αριθμό των θέσεων εργασίας

Όλο το προσωπικό της ΓΔ "Εσωτερική Αγορά" θα συμμετάσχει στην εφαρμογή της στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά της Ευρώπης. Συνεπώς τα στοιχεία που παρέχονται αφορούν μόνο τους επιπλέον πόρους που θεωρούνται αναγκαίοι.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Οι απαιτούμενοι διοικητικοί πόροι θα κινητοποιηθούν πραγματικά μετά την ετήσια απόφαση της Επιτροπής για την κατανομή των πόρων, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιπλέον ποσά που θα εγκρίνει η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

Οι απαιτούμενοι συμπληρωματικοί πόροι που προσδιορίζονται παραπάνω θα πρέπει να προκύψουν είτε από μια μελλοντική απόφαση για την κατανομή των πόρων ή από την ανακατανομή των ήδη υφιστάμενων πόρων, ελλείψει των οποίων θα πρέπει να καθοριστεί ποιες από τις δράσεις-στόχους δεν μπορούν να επιτευχθούν.

10.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

10.3. Αύξηση άλλων διοικητικών δαπανών που προκύπτουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Οι δαπάνες που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα υπό τον τίτλο Α-7 θα καλύπτονται από τις πιστώσεις στο πλαίσιο του γενικού προϋπολογισμού της ΓΔ.

Top