EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0378

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων

COM/2016/0378 final - 2016/0176 (COD)

Στρασβούργο, 7.6.2016

COM(2016) 378 final

2016/0176(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων

{SWD(2016) 193 final}
{SWD(2016) 194 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης βάσει του άρθρου 79 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως μια νέα πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, και συμβάλλει στην αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» 1 . Η οδηγία της ΕΕ για την μπλε κάρτα 2 του 2009 είχε στόχο να διευκολύνει την εισδοχή και την κινητικότητα των υψηλής ειδίκευσης εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και των μελών των οικογενειών τους, εναρμονίζοντας τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής σε ολόκληρη την ΕΕ και προβλέποντας ένα σύνολο δικαιωμάτων. Ο στόχος της ήταν να καταστεί η ΕΕ περισσότερο ανταγωνιστική όσον αφορά την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας της ΕΕ, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η οδηγία του 2009 δεν μπόρεσε να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Η ισχύουσα οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες, όπως οι περιοριστικές προϋποθέσεις εισδοχής και η πολύ περιορισμένη διευκόλυνση της κινητικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών διαφορετικών συνόλων παράλληλων κανόνων, όρων και διαδικασιών για την εισδοχή της ίδιας κατηγορίας εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει περιορίσει την ελκυστικότητα και τη χρήση της μπλε κάρτας της ΕΕ. Η κάρτα αυτή δεν είναι ούτε αποδοτική, διότι ο εν λόγω κατακερματισμός συνεπάγεται επιβάρυνση για τους εργοδότες και τους μεμονωμένους αιτούντες, ούτε αποτελεσματική, όπως καταδεικνύει ο πολύ περιορισμένος συνολικός αριθμός των αδειών εργασίας για θέσεις απασχόλησης υψηλών δεξιοτήτων που έχουν εκδοθεί.

Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την πρόθεσή του να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την μπλε κάρτα και να διευρυνθεί σημαντικά ο αντίκτυπός της στην προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες στην ΕΕ 3 . Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση 4 εξήγγειλε την αναθεώρηση της μπλε κάρτας της ΕΕ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη για την προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016 αναφέρει ότι «[η Επιτροπή] θα παρουσιάσει μια ανανεωμένη προσέγγιση για τη νόμιμη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη βελτίωση της οδηγίας για την μπλε κάρτα, με στόχο την ικανοποίηση των μελλοντικών δημογραφικών αναγκών και των αναγκών της αγοράς εργασίας της Ευρώπης». Η παρούσα πρόταση είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας επανεξέτασης.

Η ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016 5 επισήμανε την ανάγκη βιώσιμων, διαφανών και προσβάσιμων νόμιμων οδών προς την Ευρώπη ως στοιχείου για την επιτυχή διαχείριση της μετανάστευσης. Η Επιτροπή δήλωσε εκ νέου την πρόθεσή της να προτείνει τροποποιήσεις της οδηγίας για την μπλε κάρτα της ΕΕ με σκοπό να ενισχυθεί ως το μοναδικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ για την εισδοχή εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Στις μετέπειτα συζητήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να δημιουργηθούν νέες νόμιμες οδοί εισόδου στην Ευρώπη και παρότρυνε την Επιτροπή να θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά το θέμα αυτό. Στην έκθεσή του, της 23ης Μαρτίου 2016 6 , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθύμισε ότι η αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την μπλε κάρτα πρέπει να είναι και φιλόδοξη και στοχευμένη, και ιδίως να αποσκοπεί στην εξάλειψη των υφιστάμενων ανακολουθιών όσον αφορά π.χ. τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα.

Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει διαρθρωτικές ελλείψεις και αναντιστοιχίες όσον αφορά τις δεξιότητες σε ορισμένους τομείς, οι οποίες θα μπορούσαν εν δυνάμει να περιορίσουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την καινοτομία (π.χ. στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ΤΠΕ και της μηχανολογίας) και, ως εκ τούτου, να επιβραδύνουν τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και να περιορίσουν την ανταγωνιστικότητά της. Η ενεργοποίηση, η κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία με υψηλή συνολική ανεργία. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι μάλλον αρκετά για την πλήρη κάλυψη των αναγκών και, σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί χρόνος για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και στην παραγωγικότητα. Στο μέλλον, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση για δεξιότητες οι οποίες δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον ελλείψεις δεξιοτήτων.

Το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τη μετανάστευση εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων. Η συνολική εισροή εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών στα συμμετέχοντα κράτη μέλη 7 στο πλαίσιο τόσο της μπλε κάρτα της ΕΕ όσο και εθνικών καθεστώτων για εργαζομένους υψηλών δεξιοτήτων, ήταν 23 419 εργαζόμενοι το 2012, 34 904 το 2013 και 38 774 το 2014 8 . Σε σύγκριση με τις προβλεπόμενες ανάγκες για εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες σε ορισμένους τομείς, οι αριθμοί αυτοί είναι σαφώς ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και σε δεξιότητες στο μέλλον στην ΕΕ σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων. Επιπλέον, ενώ οι έρευνες σχετικά με τις προθέσεις των εν δυνάμει μεταναστών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης δείχνουν μια σχετικά ισχυρή ελκυστικότητα της ΕΕ, η ΕΕ δεν είναι αρκετά αποτελεσματική, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ούτε στο να το εκφράσει αυτό σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, ούτε στο να εξασφαλίσει την παραμονή ατόμων με ικανότητες και δεξιότητες που έχουν εκπαιδευτεί στην ΕΕ. Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των αλλοδαπών μεταναστών που προσέρχονται σε χώρες του ΟΟΣΑ, το 48% των μεταναστών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το 31% των μεταναστών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης επιλέγουν έναν προορισμό στην ΕΕ 9 .

Η παρούσα πρόταση, η οποία αντικαθιστά την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ για την μπλε κάρτα (2009/50/ΕΚ), αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να προσελκύει και να διατηρεί υπηκόους τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες, καθώς και στη βελτίωση της κινητικότητας και της εναλλαγής σε θέσεις εργασίας στα διάφορα κράτη μέλη. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και έγκαιρα στις υφιστάμενες και τις νέες ανάγκες για υπηκόους τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες και να καλύπτει τις ελλείψεις δεξιοτήτων, ούτως ώστε να αυξηθεί η συνεισφορά της οικονομικής μετανάστευσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης.

Συνοχή με ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση επιβεβαίωσε την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η μπλε κάρτα της ΕΕ για τη θέσπιση ενός ελκυστικού καθεστώτος σε επίπεδο ΕΕ για τους υπηκόους τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες. Στην ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016 διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης κοινής προσέγγισης της ΕΕ, που θα περιλαμβάνει πιο ευέλικτους όρους εισδοχής, βελτιωμένες διαδικασίες εισδοχής και αυξημένα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της κινητικότητας στο εσωτερικό της Ένωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει άλλες νομοθετικές πράξεις που έχουν θεσπιστεί στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης. Ειδικότερα, συμπληρώνει την οδηγία για τις ενδοεταιρικές μεταθέσεις 10 , η οποία διευκολύνει την είσοδο και την κινητικότητα εντός της Ένωσης εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες (διοικητικών στελεχών, ειδικευμένου προσωπικού) που απασχολούνται από αλλοδαπές εταιρείες και τοποθετούνται προσωρινά σε θυγατρικές εγκατεστημένες στην ΕΕ. Συμπληρώνει επίσης την οδηγία (ΕΕ) 2016/801 η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα εισδοχής και τα δικαιώματα των σπουδαστών και ερευνητών, καθώς και των ασκουμένων και των εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας. Η πρόταση συμπληρώνει επίσης και παρεκκλίνει από τις οδηγίες του Συμβουλίου 2003/86/ΕΚ, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης, και 2003/109/ΕΚ, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες. Η παρούσα πρόταση είναι περισσότερο προωθημένη σε σχέση με τις εν λόγω οδηγίες από την άποψη ότι προβλέπει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την οικογενειακή επανένωση και διευκολύνει την πρόσβαση στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Επιπλέον, συμπληρώνει την οδηγία 2011/95/ΕΕ («οδηγία για την αναγνώριση») 11 , στον βαθμό που το πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης επεκτείνεται σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας με υψηλές δεξιότητες. Οι τελευταίοι θα μπορούν να εργάζονται σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους και να καλύπτουν επαγγελματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κενές θέσεις στον τομέα ειδίκευσής τους στο κράτος μέλος που τους έχει χορηγήσει προστασία.

Η παρούσα πρόταση είναι σύμφωνη με το «Σχέδιο δράσης για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών» 12 , παρέχοντας ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής που θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη μέλη κατά την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εθνικών τους πολιτικών ένταξης για υπηκόους τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υψηλές δεξιότητες.

Ο τύπος των αδειών διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 και εφαρμόζεται στην παρούσα πρόταση.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να παράσχει ένα ελκυστικό ενωσιακό καθεστώς για εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ που αποσκοπούν στην εμβάθυνση και την αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς 13 . Μια πολιτική για την προσέλκυση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες είναι συνεπής και συμπληρωματική προς τις πολιτικές για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των υπηκόων της ΕΕ στο εσωτερικό της ΕΕ η οποία στηρίζεται από τον κανονισμό 492/2011 14 , τον κανονισμό 2016/589 («EURES») 15 και την επικείμενη δέσμη μέτρων για την εργασιακή κινητικότητα όσον αφορά τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, συμπληρώνει τις πολιτικές που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων της ΕΕ και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, με σκοπό την καλύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ένα ευρύτερο διαθέσιμο απόθεμα ικανοτήτων είναι προς όφελος της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της και το φαινόμενο της μετατόπισης εργαζομένων της ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένο στην περίπτωση των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Το επικείμενο Νέο Θεματολόγιο Δεξιοτήτων για την Ευρώπη 16 αφορά το ευρύτερο ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και, ως εκ τούτου, έχει σημασία για την εισδοχή εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες στο πλαίσιο της μπλε κάρτας της ΕΕ, καθώς τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια και υψηλό κόστος για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνεισφέρουν στη στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η παρούσα πρόταση αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τις διαδικασίες χορήγησης των αναγκαίων αδειών για εργασία υψηλών δεξιοτήτων. Επίσης, θεσπίζει τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ένας υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να διαμείνει σε δεύτερο κράτος μέλος. Κατά συνέπεια, η κατάλληλη νομική βάση είναι το άρθρο 79 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παράγραφος 1 της ίδιας Συνθήκης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 21 που έχει προσαρτηθεί στις Συνθήκες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία μπορούν να γνωστοποιήσουν στο Συμβούλιο, εντός τριών μηνών από την υποβολή πρότασης ή πρωτοβουλίας, ή ανά πάσα στιγμή μετά την έκδοσή της, ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη θέσπιση και εφαρμογή οποιουδήποτε παρόμοιου προτεινόμενου μέτρου. Κανένα από τα δύο κράτη μέλη δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής του στην οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 22 που έχει προσαρτηθεί στις Συνθήκες, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση των μέτρων που βασίζονται στο εν λόγω άρθρο 17 .

Η εισδοχή οικονομικών μεταναστών αποτελεί επιμερισμένη αρμοδιότητα μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ειδικότερα, κάθε μέτρο που προτείνεται στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης «δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίζουν τον όγκο των εισερχομένων
υπηκόων τρίτων χωρών, προερχομένων από τρίτες χώρες, στο έδαφός τους με σκοπό την αναζήτηση μισθωτής ή μη μισθωτής εργασίας» (άρθρο 79, παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ).

Επικουρικότητα

Η πρόκληση της βελτίωσης της ικανότητας προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων από χώρες εκτός της ΕΕ έχει αυξηθεί και είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Μολονότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να συνεχίσει να διαθέτει το δικό του εθνικό σύστημα για εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων, αυτό δεν θα αύξανε την ελκυστικότητα της ΕΕ ως σύνολο. Ειδικότερα, εάν συγκριθεί η ΕΕ με άλλους σημαντικούς προορισμούς με πιο ομοιόμορφη προσέγγιση, τα κράτη μέλη που ενεργούν μεμονωμένα, ιδίως τα μικρότερα, δεν έχουν επαρκή μέσα για να ανταγωνιστούν στον διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες.

Η τρέχουσα κατάσταση κατακερματισμού με αποκλίνοντες και παράλληλους εθνικούς κανόνες για την ίδια κατηγορία υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε αποδοτική για κανένα εμπλεκόμενο μέρος. Οι αιτούντες και οι εργοδότες είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν σε ένα πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο που συνεπάγεται δαπάνες και διοικητικό φόρτο, γεγονός που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις ΜΜΕ. Επιπλέον, θα ήταν ευκολότερο και οικονομικά αποδοτικότερο για τις αρχές των κρατών μελών να εφαρμόσουν ένα ενιαίο, σαφές και απλό σύνολο κανόνων για την εξέταση των αιτήσεων διαμονής και εργασίας των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες.

Η ΕΕ, ενεργώντας ως ενιαία οντότητα προς τον έξω κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και, ως εκ τούτου, να ανταγωνιστεί καλύτερα άλλους σημαντικούς προορισμούς για την περιορισμένη προσφορά εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητα της ΕΕ παρέχοντας ένα ενιαίο, διαφανές, ευέλικτο και απλουστευμένο καθεστώς για εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες σε όλη την ΕΕ. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες ότι η ΕΕ τους καλωσορίζει παρέχοντας σαφείς και ταχείες διαδικασίες εισδοχής, σε συνδυασμό με ελκυστικούς όρους διαμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, μόνον η δράση σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να προσφέρει σε εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες τη δυνατότητα απρόσκοπτης κυκλοφορίας, εργασίας και διαμονής σε περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Η κινητικότητα εντός της ΕΕ συμβάλλει στην καλύτερη ανταπόκριση στη ζήτηση εργατικού δυναμικού με υψηλές δεξιότητες και στην αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων. Αντιθέτως, τα εθνικά καθεστώτα δεν μπορούν να προσφέρουν, από την ίδια τους τη φύση, τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης από ένα κράτος μέλος σε άλλο, σε περίπτωση εμφάνισης ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό ή ευκαιριών απασχόλησης.

Ακόμη και με ένα περισσότερο εναρμονισμένο καθεστώς σε επίπεδο ΕΕ και με την κατάργηση των παράλληλων εθνικών καθεστώτων, τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την αρμοδιότητά τους για ορισμένα θέματα, όπως το προνόμιό τους βάσει της Συνθήκης να καθορίζουν τον όγκο των εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών, προερχομένων από τρίτες χώρες, στο έδαφός τους με σκοπό την αναζήτηση εργασίας. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να εξετάζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στις περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρών διαταραχών στην αγορά εργασίας τους, όπως το υψηλό επίπεδο ανεργίας σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα. Επιπλέον, τα ίδια τα κράτη μέλη θα ασκούν έλεγχο στο επίπεδο του κατώτατου ορίου μισθού, ακόμη και σε περίπτωση μεγαλύτερης εναρμόνισής του με κατώτατα και ανώτατα όρια, το οποίο θα υπολογίζεται σε εθνικό μέσο όρο μισθών, καθώς και στα επαγγέλματα όπου παρατηρούνται ελλείψεις, στα οποία θα εφαρμόζεται χαμηλότερο κατώτατο όριο.

Δεδομένων όλων αυτών των παραμέτρων, η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση αφορά τους όρους εισδοχής, τις διαδικασίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες, τα οποία αποτελούν στοιχεία μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής δυνάμει του άρθρου 79 της ΣΛΕΕ. Κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την εν λόγω ομάδα υπηκόων τρίτων χωρών υπάρχουν ήδη, παράλληλα με τους εθνικούς κανόνες, αλλά είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν για την αντιμετώπιση των εντοπισθέντων προβλημάτων και την πλήρη επίτευξη των στόχων της οδηγίας, ενώ το περιεχόμενο και η μορφή της δράσης της Ένωσης θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένα στο αναγκαίο επίπεδο για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η πρόταση εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ, αφενός, των αυξημένων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν την κινητικότητα εντός της ΕΕ μέσω υψηλότερου βαθμού εναρμόνισης και, αφετέρου, ενός πιο περιεκτικού καθεστώτος με την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών εισδοχής (συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων κατώτατων ορίων αμοιβών, στοιχείο που διευρύνει την ομάδα-στόχο), με κάποιον βαθμό ευελιξίας των κρατών μελών να προσαρμόζουν το καθεστώς στις εθνικές τους συνθήκες.

O διοικητικός φόρτος που βαρύνει στα κράτη μέλη όσον αφορά την αλλαγή νομοθεσίας και την αυξημένη συνεργασία θα είναι μέτριος, καθώς το καθεστώς της μπλε κάρτας της ΕΕ υφίσταται ήδη και ο φόρτος αυτός θα αντισταθμιστεί από τα οφέλη που παρέχει.

Επιλογή του νομικού μέσου

Το μέσο που επιλέχθηκε είναι μια νέα οδηγία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ. Αυτό παρέχει στα κράτη μέλη ευελιξία σε σχέση με την υλοποίηση και την εφαρμογή. Μια οδηγία είναι δεσμευτική ως προς το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί, αλλά παρέχει ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά τη μορφή και τη μέθοδο για την ένταξη αυτών των στόχων στο εθνικό νομικό τους σύστημα και στο γενικό πλαίσιο. Δεν έχει εντοπιστεί κανένας λόγος χρησιμοποίησης άμεσα εφαρμοστέου κανονισμού αντί οδηγίας.

Τα μη δεσμευτικά μέτρα θα είχαν πολύ περιορισμένο αποτέλεσμα, διότι οι δυνητικοί αιτούντες και οι εταιρείες θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ένα φάσμα διαφορετικών κανόνων όσον αφορά την εισδοχή.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

Η πρώτη έκθεση εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για την μπλε κάρτα 18 υποβλήθηκε στα τέλη Μαΐου 2014 και αξιολόγησε τη συμμόρφωση των νομοθεσιών των κρατών μελών με τις διατάξεις της οδηγίας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τον αριθμό των χορηγούμενων μπλε καρτών, εξαιτίας των επιλογών πολιτικής από τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν και προωθούν την μπλε κάρτα της ΕΕ με πολύ διαφορετικούς τρόπους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευνοούν τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα τους. Η ισχύουσα οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ καθορίζει μόνο ελάχιστα πρότυπα και παρέχει μεγάλη ελευθερία στα κράτη μέλη μέσω πολλών διατάξεων διακριτικής ευχέρειας και παραπομπών στην εθνική νομοθεσία. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ορισμένες ελλείψεις όσον αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και, ειδικότερα, ότι τα κράτη μέλη παραμελούν τις υποχρεώσεις τους υποβολής εκθέσεων βάσει της οδηγίας. Οι ανησυχίες αυτές συζητήθηκαν με τα κράτη μέλη μέσω του δικτύου των εθνικών σημείων επαφής και στις συνεδριάσεις των ομάδων επαφής.

Μια διεξοδικότερη αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Επιτροπή το 2015-2016, επικαιροποίησε και ανέπτυξε περαιτέρω την πρώτη έκθεση. Συνάγεται το συμπέρασμα ότι η μπλε κάρτα της ΕΕ με τη σημερινή της μορφή δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της για να προσθέσει αξία στα ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά εθνικά καθεστώτα για εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες 19 .

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Από τις 27 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την μπλε κάρτα της ΕΕ και τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Συνολικά, λήφθηκαν 610 απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και 15 γραπτές παρεμβάσεις από ένα ευρύ φάσμα φορέων που εκπροσωπούν όλους τους ενδιαφερόμενους 20 . Ζητήθηκαν και λήφθηκαν παρατηρήσεις από πολίτες της ΕΕ, οργανώσεις και υπηκόους τρίτων χωρών (που διαμένουν εντός ή εκτός της ΕΕ), καθώς και από εργοδότες (πολυεθνικές εταιρείες όσο και ΜΜΕ), τις ενώσεις τους, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς απασχόλησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπουργεία, περιφερειακές και τοπικές αρχές, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις ή αρχές των χωρών καταγωγής, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διάφορες διμερείς και ομαδικές συσκέψεις με καίριας σημασίας κράτη μέλη, εκπροσώπους επιχειρήσεων, επαγγελματίες, κοινωνικούς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ, UNHCR, ΔΟΜ). Διοργανώθηκε ειδική ημερίδα με εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στις 3 Δεκεμβρίου 2015, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο της Αγοράς Εργασίας (ΠΑΕ) και τη μόνιμη ομάδα μελέτης για τη μετανάστευση και ένταξη (ΙΜΙ) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Διάφορες επιπλέον διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς πραγματοποιήθηκαν από εξωτερικό ανάδοχο με επιλεγμένες εθνικές αρχές, οργανώσεις εργοδοτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις στις χώρες καταγωγής.

Τα αποτελέσματα έχουν ληφθεί υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια της επανεξέτασης, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων.

     Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Δημιουργήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την οικονομική μετανάστευση (EGEM) 21 για να υποστηρίξει τη μελλοντική χάραξη πολιτικής στον τομέα της οικονομικής μετανάστευσης. Στην πρώτη συνεδρίαση της EGEM στις 25 Μαρτίου 2015, οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τρόπους για την «καλύτερη διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε επίπεδο ΕΕ» και το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αναθεώρηση της μπλε κάρτας της ΕΕ. Η δεύτερη συνεδρίαση της EGEM, της 7ης Δεκεμβρίου 2015, εστιάστηκε στις «επιλογές πολιτικής για την αναθεώρηση της μπλε κάρτας» 22 .

Επιπλέον, στις 13 Νοεμβρίου 2015, συνεδρίασε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για ειδικευμένους μετανάστες του ΕΔΜ, υποομάδα του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα σχετικά σε ζητήματα που αφορούσαν την μπλε κάρτα της ΕΕ, τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα για εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Εκτίμηση των επιπτώσεων

Κατά την προετοιμασία της πρότασης εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής, ορισμένες από τις οποίες – η κατάργηση της οδηγίας για την μπλε κάρτα της ΕΕ, η θέσπιση ενός συστήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει βαθμολογίας, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε διεθνείς παρόχους υπηρεσιών – απορρίφθηκαν στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης.

Επιλογές που εξετάστηκαν

Στις επιλογές που προκρίθηκαν για διεξοδική εκτίμηση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

0) Σενάριο αναφοράς

Η υφιστάμενη μπλε κάρτα της ΕΕ θα συνεχίσει να ισχύει χωρίς νομοθετικές αλλαγές. Θα συνεχιστούν οι υφιστάμενες δραστηριότητες παρακολούθησης και επιβολής της νομοθεσίας, καθώς και οι δραστηριότητες για τη βελτίωση της διασυνοριακής αναγνώρισης των προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό είτε μεταξύ των κρατών μελών είτε σε συνεργασία με τρίτες χώρες μέσω της ανταλλαγής πρακτικών και περαιτέρω καθοδήγησης στις εθνικές αρχές.

1) Επέκταση του πεδίου εφαρμογής, καθιστώντας το προσβάσιμο σε μια πολύ ευρύτερη ομάδα εργαζομένων, μεταξύ άλλων και σε (ορισμένους) εργαζόμενους μέσης ειδίκευσης

Η επιλογή αυτή θα καθιστούσε την μπλε κάρτα της ΕΕ διαθέσιμη και σε ορισμένους εργαζομένους μέσης ειδίκευσης , εφόσον ο μισθός και τα επαγγελματικά προσόντα θα ορίζονταν ως εναλλακτικές και όχι σωρευτικές προϋποθέσεις. Το επίπεδο δικαιωμάτων δεν θα ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το σημερινό επίπεδο.

2) Τροποποίηση των προϋποθέσεων εισδοχής και των δικαιωμάτων χωρίς επέκταση του πεδίου εφαρμογής πέραν των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες

Η επιλογή αυτή απαρτίζεται τρεις επιμέρους επιλογές, ανάλογα με την ομάδα-στόχο (ευρύτερη - πιο επιλεκτική) και παραμένει εντός του πεδίου εφαρμογής και του βασικού πλαισίου της τρέχουσας οδηγίας, αλλά με κοινή διευκόλυνση για όλες τις επιμέρους επιλογές όσον αφορά τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τα δικαιώματα.

2α) Παροχή πρόσβασης στην μπλε κάρτα της ΕΕ σε μια ευρύτερη ομάδα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες

Αυτή η επιμέρους επιλογή επεκτείνει το πεδίο των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες που είναι επιλέξιμοι για την μπλε κάρτα της ΕΕ, διευκολύνει την εισδοχή και παρέχει ενισχυμένα δικαιώματα διαμονής και κινητικότητας. Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν σχετικά περιορισμένη ελευθερία προσαρμογής του εθνικού καθεστώτος, αλλά τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα θα καταργηθούν.

2β) Η μπλε κάρτα της ΕΕ θα καταστεί εργαλείο προσέλκυσης μιας επιλεγμένης ομάδας εργαζόμενων με υψηλές δεξιότητες

Η επιλογή αυτή θα καταστήσει την μπλε κάρτα της ΕΕ ένα μάλλον επιλεκτικό μέσο για άτομα με πολύ υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Οι επιλέξιμοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από ταχεία και απρόσκοπτη εισδοχή και από περισσότερα δικαιώματα. Τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να επιτρέπονται.

2γ) Δημιουργία μπλε κάρτας με δύο σκέλη που στοχεύει σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες

Αυτή η επιμέρους επιλογή θα αποτελούσε συνδυασμό των προηγούμενων επιμέρους επιλογών με τη δημιουργία μιας μπλε κάρτας της ΕΕ με δύο επίπεδα για την αντιμετώπιση των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες: ένα πρώτο επίπεδο για μια ευρεία ομάδα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες και ένα πιο επιλεκτικό δεύτερο επίπεδο με ταχύτερη πρόσβαση σε διαμονή μακράς διάρκειας και ευκολότερη κινητικότητα εντός της ΕΕ. Τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα θα καταργηθούν.

3) Ενιαία τυποποιημένη μπλε κάρτα σε ενωσιακό επίπεδο

Αυτή η επιλογή πολιτικής θα εισαγάγει ένα σύνολο τυποποιημένων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για την μπλε κάρτα, οι οποίοι θα ισχύουν στο σύνολο των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να προσαρμόζουν κάποιες προϋποθέσεις ή άλλους κανόνες της μπλε κάρτας της ΕΕ στις συνθήκες της εθνικής αγοράς εργασίας. Μια μπλε κάρτα της ΕΕ που εκδίδεται από ένα κράτος μέλος θα αναγνωρίζεται αμοιβαία από όλα τα κράτη μέλη και θα παρέχει απεριόριστη κινητικότητα εντός της ΕΕ. Τα παράλληλα εθνικά καθεστώτα θα καταργηθούν.

Οριζόντιες/παράλληλες νομοθετικές επιλογές

Έχουν επίσης εξεταστεί και ορισμένες οριζόντιες νομοθετικές επιλογές καθώς και μια επιλογή μη νομοθετικού χαρακτήρα. Οι επιλογές αυτές μπορούν να είναι αυτοτελείς και επιπλέον της υφιστάμενης κατάστασης αναφοράς ή να συνδυάζονται με οποιαδήποτε από τις δέσμες νομοθετικών μέτρων:

α) Μέτρα μη νομοθετικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μπλε κάρτας της ΕΕ

Αυτή η επιλογή πολιτικής αποσκοπεί στην ενίσχυση της εφαρμογής της μπλε κάρτας της ΕΕ και της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και ενισχύει την προώθηση του σήματος με δραστηριότητες ανταλλαγής πληροφοριών, προώθησης και διαφήμισης. Θα περιλαμβάνει πρακτικά μέτρα που θα διευκολύνουν τη χρήση του καθεστώτος της μπλε κάρτας της ΕΕ με τη βελτίωση της αναγνώρισης των προσόντων που αποκτούνται στην αλλοδαπή και την καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις θέσεις εργασίας.

β) Νομοθετική δράση για την επέκταση της μπλε κάρτας της ΕΕ σε καινοτόμους επιχειρηματίες

Η επιλογή αυτή θα διευρύνει το πεδίο της μπλε κάρτας της ΕΕ από μισθωτούς εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες σε καινοτόμους επιχειρηματίες (και, ως εκ τούτου, σε μη μισθωτούς), και θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της οδηγίας ένα χωριστό σύνολο προϋποθέσεων εισδοχής και τα δικαιωμάτων (που θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως την κινητικότητα στο εσωτερικό της ΕΕ) για την ομάδα αυτή.

γ) Νομοθετική δράση για την επέκταση της μπλε κάρτας της ΕΕ σε υψηλών δεξιοτήτων δικαιούχους διεθνούς προστασίας και σε αιτούντες άσυλο

Η επιλογή αυτή θα παρείχε πρόσβαση στην μπλε κάρτας της ΕΕ σε άλλες κατηγορίες μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για καθεστώς διεθνούς προστασίας ή τους έχει χορηγηθεί το εν λόγω καθεστώς. Μπορεί να γίνει διάκριση σε δύο επιμέρους κατηγορίες και επιμέρους επιλογές: i) παροχή πρόσβασης μόνο σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες, πρόσωπα στα οποία χορηγείται επικουρική προστασία)· ii) περιλαμβάνονται επίσης οι αιτούντες άσυλο.

Προτιμώμενη επιλογή

Μετά την αξιολόγηση των επιπτώσεων, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των προκρινόμενων επιλογών, καθώς και της σκοπιμότητάς τους, η προτιμώμενη επιλογή είναι η 2α) σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιλογές α) (δράσεις μη νομοθετικού χαρακτήρα) και γ), επιμέρους επιλογή i) (που περιλαμβάνει μόνο τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας). Η προτιμώμενη επιλογή περιλαμβάνει, συνεπώς, τα ακόλουθα βασικά στοιχεία: τροποποίηση των προϋποθέσεων εισδοχής και παροχή πρόσβασης στην μπλε κάρτα της ΕΕ σε μια ευρύτερη ομάδα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες· ενίσχυση των δικαιωμάτων σε σχέση με την μπλε κάρτα της ΕΕ, περιλαμβανομένης της κινητικότητας στο εσωτερικό της Ένωσης· μη επέκταση του πεδίου εφαρμογής πέρα από τους εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες. Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται πλέον τα εθνικά καθεστώτα για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Τα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν από μη νομοθετικές δράσεις και ενδεχομένως από την παροχή πρόσβασης στην μπλε κάρτα της ΕΕ σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας με υψηλές δεξιότητες.

Η προτιμώμενη επιλογή επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ, αφενός, του αυξημένου περιορισμού των αποκλεισμών, παροχής σημαντικής ευελιξίας στα κράτη μέλη για να προσαρμοστούν στις εθνικές τους συνθήκες και μεγάλης δυνατότητας υποκατάστασης για παράλληλα εθνικά καθεστώτα και, αφετέρου, της περαιτέρω απλούστευσης των διαδικασιών, υψηλότερου επιπέδου δικαιωμάτων, περαιτέρω διευκόλυνσης της κινητικότητας εντός της ΕΕ και υψηλού επιπέδου εναρμόνισης. Ως εκ τούτου, αυτή η προτιμώμενη επιλογή αποτελεί έναν ισορροπημένο συνδυασμό (υψηλής) αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και θετικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Αυτές οι θετικές επιπτώσεις θα μεγιστοποιηθούν, εάν συνδυαστούν με μη νομοθετικές δράσεις, όπως η ενεργός προβολή του καθεστώτος και η βελτίωση της αντιστοίχισης μεταξύ εργοδοτών και δυνητικών μεταναστών.

Οι εκτιμώμενες πρόσθετες άδειες για την επιλογή αυτή αφορούν από τουλάχιστον 32 484 έως 137 690 κατ’ ανώτατο όριο εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες (ετήσια, αθροιστικά για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, διακύμανση ανάλογα με το κατώτατο όριο μισθού που ορίζει το κάθε κράτος μέλος). Αυτό θα είχε έναν εκτιμώμενο θετικό ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο από 1,4 δισ. έως 6,2 δισ. EUR που προέρχονται από την προσέλευση επιπλέον εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες και την εργασία τους εντός της ΕΕ. Η αύξηση του συνολικού αριθμού εισερχόμενων εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, καθώς και η δυνατότητα συγκράτησης νέων με ταλέντο οι οποίοι εκπαιδεύονται στην ΕΕ, θα δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη δεξαμενή εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, από την οποία οι εργοδότες θα μπορούν να αντλούν για να καλύπτουν τις ελλείψεις, γεγονός που θα είχε θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες επαγγελματικής κινητικότητας μεταξύ θέσεων εργασίας και κινητικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ, αυτό θα διευκολύνει και θα μειώσει το κόστος των προσλήψεων για τις ΜΜΕ, θα τις διευκολύνει να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε εργατικό δυναμικό και θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ικανότητα των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και θα ωφελήσει τη συνολική ικανότητα της ΕΕ για καινοτομία, έρευνα και επιχειρηματικότητα. Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτής της επιλογής θα μειώσει επίσης τον διοικητικό φόρτο που συνεπάγεται η εφαρμογή της.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι επίσης θετικές, εφόσον οι πολίτες της ΕΕ θα επωφεληθούν από τον θετικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομική ανάπτυξη με την κάλυψη των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει έμμεσα στην ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες, έχει ως γνώμονα τη ζήτηση, είναι αρκετά επιλεκτικό και εμπεριέχει τις αναγκαίες διασφαλίσεις, οι πιθανές επιπτώσεις μετατόπισης σε εργαζομένους της ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες. Οι κάτοχοι μπλε κάρτας θα επωφεληθούν από τον θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων οικογενειακής επανένωσης, την πρόσβαση σε ένα καθεστώς μακράς διάρκειας και την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Μπορεί επίσης να αναμένονται θετικές κοινωνικές επιπτώσεις λόγω της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, εφόσον οι δικαιούχοι με υψηλές δεξιότητες θα είναι, λαμβάνοντας την μπλε κάρτα της ΕΕ, περισσότερο ορατοί στους εργοδότες στο κράτος μέλος υποδοχής τους και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές εργασίας και σε άλλα κράτη μέλη εκτός από εκείνο που τους χορήγησε προστασία. Αυτό διευκολύνει τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και ευνοεί την ένταξή τους και την ικανότητά τους να εξασφαλίζουν τα έξοδα διαβίωσής τους.

Γνώμη της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου

Στις 5 Φεβρουαρίου 2016, η εκτίμηση επιπτώσεων υποβλήθηκε στην επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στις 2 Μαρτίου 2016. Η επιτροπή εξέδωσε μια πρώτη γνώμη (αρνητική) στις 4 Μαρτίου 2016. Η εκτίμηση επιπτώσεων υποβλήθηκε εκ νέου στις 14 Μαρτίου και εκδόθηκε δεύτερη γνώμη (θετική) στις 18 Μαρτίου 2016. Τα κύρια ζητήματα προς βελτίωση που επισημάνθηκαν στις γνώμες της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου ήταν τα ακόλουθα και ελήφθησαν υπόψη ως εξής:

α) Αποσαφήνιση των προβλημάτων και της ενωσιακής διάστασής τους

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων περιέχει ενισχυμένη ανάλυση των υφιστάμενων και των μελλοντικών ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε όλη την ΕΕ και του τρόπου αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους με την αναθεωρημένη μπλε κάρτα, και ιδίως με ενισχυμένη κινητικότητα στο εσωτερικό της ΕΕ των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες. Έχουν επίσης αποσαφηνιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της κινητικότητας των πολιτών της Ένωσης εντός της ΕΕ και της κινητικότητας των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες και ο βαθμός στον οποίο αμφότερες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού. Έχουν προστεθεί αριθμητικά στοιχεία και περαιτέρω ανάλυση για να καταδειχθεί καλύτερα η ανάγκη για δράση σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό την προσέλκυση εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες, και η ενωσιακή προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τα εθνικά καθεστώτα. Έχει εξεταστεί διεξοδικότερα η αλληλεπίδραση μεταξύ της αναθεωρημένης μπλε κάρτας της ΕΕ και άλλων κατηγοριών μεταναστών, όπως οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και οι αιτούντες άσυλο, οι πάροχοι υπηρεσιών και οι επιχειρηματίες, καθώς και η ανάγκη για την πιθανή υπαγωγή τους στο πεδίο εφαρμογής της.

β) Αποσαφήνιση των στόχων και των επιλογών πολιτικής

Οι γενικοί και ειδικοί στόχοι έχουν αναθεωρηθεί, ώστε να είναι περισσότερο συμβατοί τόσο με τον ορισμό του προβλήματος όσο και με τις προτεινόμενες επιλογές. Έχει εξηγηθεί λογική που διέπει τις δέσμες επιλογών πολιτικής και απλοποιήθηκε η παρουσίασή τους. Έχει ενισχυθεί η αιτιολόγηση της εκ των προτέρων απόρριψης ορισμένων επιλογών και έχουν βελτιωθεί η εξέταση και η επιλογή των επιλογών πολιτικής.

γ) Εστίαση στην ανάλυση επιπτώσεων στα κύρια στοιχεία της αγοράς εργασίας

Η παρουσίαση της ανάλυσης επιπτώσεων έχει απλουστευτεί και είναι πλέον περισσότερο κατανοητή και επικεντρώνεται σαφέστερα στις πτυχές που αφορούν την αγορά εργασίας και τις οικονομικές επιπτώσεις. Έχουν προσδιοριστεί οι επιπτώσεις για κάθε κράτος μέλος, όποτε αυτό ήταν εφικτό. Έχουν επισημανθεί σαφέστερα οι διάφορες επιλογές πολιτικής και το σενάριο αναφοράς. Ενώ τα ποσοτικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, έχουν αναλυθεί το διοικητικό κόστος και τα οφέλη για τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Έχει προκριθεί μια προτιμώμενη επιλογή που αποτελείται από δέσμη επιλογής πολιτικής και οριζόντια στοιχεία, η οποία επελέγη με μια διαδικασία σταδιακής απόρριψης επιλογών βασιζόμενη σε σαφή και αντικειμενικά κριτήρια.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρωτοβουλία είναι πλήρως συμβατή με τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενισχύει ορισμένα από τα δικαιώματα που προβλέπονται σε αυτόν. Συμβάλλει, ειδικότερα, στην παροχή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 7), μέσω διατάξεων που διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση για εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες, και του δικαιώματος της εργασίας και της άσκησης του επαγγέλματος το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα (άρθρο 15, παράγραφος 1). Είναι επίσης απολύτως συνεπής με τα δικαιώματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας (άρθρο 15, παράγραφος 3) και τα δικαιώματα των εργαζομένων (άρθρα 27 έως 36), εφόσον διατηρεί τα δικαιώματα ίσης μεταχείρισης για εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Η συμβατότητα με το άρθρο 47 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου) διασφαλίζεται πλήρως, εφόσον διατηρούνται οι τρέχουσες διατάξεις της μπλε κάρτας της ΕΕ που αφορούν το δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, καθώς και της κοινοποίησης των λόγων της απόρριψης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και παρακολούθηση, αξιολόγηση και ρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων

Η Επιτροπή θα ελέγχει την ορθή και αποτελεσματική μεταφορά της οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών. Κατά τη διάρκεια του σταδίου εφαρμογής, η Επιτροπή θα διοργανώνει τακτικές συσκέψεις της επιτροπής επαφών με όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής, της λειτουργίας και του αντίκτυπου της μπλε κάρτας της ΕΕ, τρία έτη μετά την προθεσμία μεταφοράς, και στη συνέχεια κάθε τρία έτη.

Η εφαρμογή της οδηγίας για την μπλε κάρτα της ΕΕ θα παρακολουθείται σε σχέση με τους κύριους στόχους πολιτικής, με τη χρήση ορισμένων συναφών και μετρήσιμων δεικτών που βασίζονται σε εύκολα διαθέσιμες, αποδεκτές και αξιόπιστες πηγές δεδομένων. Η κοινοποίηση των περισσότερων τύπων πληροφοριών είναι υποχρεωτική στην αναθεωρημένη οδηγία, με σκοπό να βελτιωθεί η έγκαιρη παροχή και η αξιοπιστία τους. Αυτό θα αυξήσει την αξία της για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της μεταναστευτικής πολιτικής για τους εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες. Επιπλέον, θα βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των εθνικών σημείων επαφής για την μπλε κάρτα της ΕΕ.

Επεξηγηματικά έγγραφα

Η προτεινόμενη οδηγία έχει ευρύ πεδίο προσωπικής κάλυψης όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες. Η πρόταση περιέχει επίσης μεγάλο αριθμό νομικών υποχρεώσεων σε σύγκριση με την ισχύουσα οδηγία 2009/50/ΕΚ. Ως εκ τούτου, και δεδομένου του ότι η πρόταση περιλαμβάνει διατάξεις για ορισμένες ομάδες που δεν καλύπτονται ακόμη κατά τρόπο υποχρεωτικό από το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα απαιτηθούν επεξηγηματικά έγγραφα, καθώς και πίνακας αντιστοιχίας μεταξύ των εθνικών διατάξεων και των διατάξεων της οδηγίας, τα οποία συνοδεύουν την κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, έτσι ώστε να προσδιορίζονται με σαφήνεια τα μέτρα μεταφοράς που έχουν προστεθεί από τα κράτη μέλη στην ισχύουσα νομοθεσία.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1 - Αντικείμενο

Ο στόχος της πρότασης είναι να καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την είσοδο και τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτηση διαμονής στην ΕΕ με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων, είτε από το εξωτερικό της ΕΕ είτε διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ με άλλο καθεστώς, και των μελών των οικογενειών τους, και να καθοριστούν τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, η πρόταση καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος βάσει των όρων της παρούσας πρότασης μπορούν να κυκλοφορούν και να διαμένουν με τα μέλη της οικογένειάς τους σε άλλα κράτη μέλη. Η διάταξη αυτή είναι κατ’ ουσίαν παρόμοια με τη διάταξη της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, αλλά προσαρμοσμένη για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μπλε κάρτα θα είναι το μόνο μέσο για την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες.

Άρθρο 2 – Ορισμοί

Το άρθρο αυτό περιέχει τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στην πρόταση, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι κοινοί με τους ορισμούς σε άλλες ισχύουσες οδηγίες που αφορούν τη νόμιμη μετανάστευση. Παρέχεται ορισμός για την «απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων», η οποία αντικαθιστά την έννοια της «απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης» στην ισχύουσα οδηγία. Αναφέρεται σε αμειβόμενη εργασία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική, από πρόσωπο που διαθέτει την απαιτούμενη γνώση η οποία αποδεικνύεται με «υψηλά επαγγελματικά προσόντα». Τα εν λόγω προσόντα μπορεί να πιστοποιούνται είτε με «τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (δηλ. την επιτυχή ολοκλήρωση μεταδευτεροβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης ή ανάλογων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο επίπεδο 6 της ταξινόμησης ISCED 23 2011 ή στο επίπεδο 6 του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων) είτε με «υψηλά επαγγελματικά προσόντα» (δηλ. δεξιότητες που πιστοποιούνται με επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών, επιπέδου ανάλογου με τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία είναι σχετική με την εργασία ή το επάγγελμα που θα ασκηθεί). Το επίπεδο των απαιτούμενων δεξιοτήτων παραμένει αμετάβλητο, αλλά τα κράτη μέλη θα είναι πλέον υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την επαγγελματική πείρα ως εναλλακτική δυνατότητα αντί του τίτλου σπουδών. Επιπλέον, εισάγεται η ειδική αναφορά στην ταξινόμηση ISCED και τα επίπεδα του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων (EQF) για λόγους μεγαλύτερης σαφήνειας.

Μια καινοτομία σε σύγκριση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ είναι η παροχή του ορισμού της «επιχειρηματικής δραστηριότητας», με σκοπό να προσδιοριστεί ποιες επαγγελματικές δραστηριότητες μπορεί να ασκεί ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ στο πλαίσιο των ειδικών κανόνων για βραχυπρόθεσμη κινητικότητα σε άλλα κράτη μέλη (βλ. άρθρο 19).

Άρθρο 3 – Πεδίο εφαρμογής

Η πρόταση, όπως και η οδηγία 2009/50/ΕΚ, δεν καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ, τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ και επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, τους εποχιακούς εργαζόμενους ούτε τους αποσπασμένους εργαζόμενους. Λόγω πιθανών επικαλύψεων μεταξύ των πεδίων εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 και της παρούσας νομοθετικής πράξης, το άρθρο αυτό εξαιρεί ρητά από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση διαμονής σε κράτος μέλος ως ερευνητές, κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801, με σκοπό την εκτέλεση ερευνητικού έργου. Εντούτοις, εφόσον έχουν γίνει αποδεκτοί βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801, οι νομίμως διαμένοντες ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ βάσει της παρούσας οδηγίας για σκοπούς άλλους από εκείνους που καλύπτονται από την οδηγία (ΕΕ) 2016/801.

Μια διαφοροποίηση σε σχέση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ είναι το ότι όλα τα μέλη της οικογένειας πολιτών της ΕΕ που είναι υπήκοοι τρίτης χώρας αποκτούν πρόσβαση στην μπλε κάρτα της ΕΕ, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκούν απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων και να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια σε διάφορα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το αν συνοδεύονται ή όχι από τον πολίτη της ΕΕ. Αυτά τα μέλη της οικογένειας πολιτών της ΕΕ που είναι υπήκοοι τρίτης χώρας με υψηλές δεξιότητες έχουν τις ίδιες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες κινητικότητας για επαγγελματικούς σκοπούς εντός της ΕΕ με εκείνες άλλων υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες και δεν θα πρέπει να στερούνται τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ, την οποία θα είχαν στη χώρα καταγωγής τους για τον απλό λόγο ότι διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ ως μέλη της οικογένειας υπηκόων της ΕΕ.

Η προτεινόμενη οδηγία εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται στα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία και αναμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους ούτε στα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας ή διαμένουν σε κράτος μέλος σε αυστηρά προσωρινή βάση. Καινοτομεί, ωστόσο, καλύπτοντας δικαιούχους διεθνούς προστασίας βάσει της οδηγίας 2011/95/ΕΕ («οδηγία για την αναγνώριση»). Θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ, όπως κάθε άλλος υπήκοος τρίτης χώρας, διατηρώντας όλα τα δικαιώματα που απολαύουν ως δικαιούχοι προστασίας (βλ. επίσης τις παρατηρήσεις σχετικά με τα άρθρα 15 και 16). Επίσης, παρέχεται πρόσβαση στην μπλε κάρτα της ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών που θα επανεγκατασταθούν στα κράτη μέλη βάσει των μελλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, στους οποίους θα χορηγηθούν παρόμοια δικαιώματα με εκείνα που ορίζονται στην οδηγία για την αναγνώριση. Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας με υψηλές δεξιότητες, οι οποίοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν μια εργασία με πιο στοχοθετημένο τρόπο, με βάση τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους, καλύπτοντας ελλείψεις σε τομείς και επαγγέλματα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Αυτό τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, γεγονός που ευνοεί την ένταξή τους και τους εξασφαλίζει ευκολότερα τα έξοδα διαβίωσής τους. Επιπλέον, αποφεύγεται η σπατάλη των δεξιοτήτων τους, εάν δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας στον ειδικό τομέα τους στο κράτος μέλος που τους έχει χορηγήσει προστασία, γεγονός που συνεπάγεται αποδοτικότερη κατανομή της αγοράς εργασίας. Στην επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την αναγνώριση θα εισαχθούν οι αναγκαίες παραπομπές και τροποποιήσεις που θα εξασφαλίζουν τη συνοχή.

Περιλαμβάνεται επίσης διάταξη για τη διασφάλιση των διεθνών συμφωνιών που έχουν συναφθεί από την Ένωση και/ή τα κράτη μέλη της, με σκοπό να εξασφαλιστούν δεοντολογικές προσλήψεις, δηλ. η προστασία των τομέων που πλήττονται από έλλειψη προσωπικού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαφοροποιούμενη από την οδηγία 2009/50/ΕΚ, η νέα πρόταση δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν παράλληλα εθνικά καθεστώτα που έχουν ως στόχο την ίδια ομάδα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Για να αναπτυχθεί η μπλε κάρτα της ΕΕ σε ένα πραγματικά ενωσιακό καθεστώς, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να χορηγούν μπλε κάρτα της ΕΕ αντί της εθνικής άδειας για απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της. Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν εθνικές άδειες διαμονής μόνο σε εργαζομένους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, εντός των ορίων που ορίζονται σε άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Άρθρο 4 - Ευνοϊκότερες εθνικές διατάξεις

Η πρόταση εναρμονίζει τους όρους και τις διαδικασίες εισδοχής για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για την μετέπειτα μετάβασή τους σε άλλα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να χορηγούν ευνοϊκότερους όρους όσον αφορά τα δικαιώματα, ιδίως σε σχέση με την ίση μεταχείριση (άρθρο 15) και τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας (άρθρο 16). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να μεταχειρίζονται ευνοϊκότερα τις καταστάσεις προσωρινής ανεργίας (άρθρο 14) και το δικαίωμα απουσίας από το έδαφός τους μετά την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος (άρθρο 17 παράγραφος 5). Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν ευνοϊκότερες διατάξεις όσον αφορά τις διαδικαστικές εγγυήσεις (άρθρο 10).

Κεφάλαιο II - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Άρθρο 5 – Κριτήρια εισδοχής

Το άρθρο 5 ορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο αιτών για να γίνει δεκτός ως κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ. Εκτός από τις γενικές προϋποθέσεις που είναι παρόμοιες με αυτές που περιλαμβάνονται στην οδηγία 2009/50/ΕΚ και στο υφιστάμενο κεκτημένο για τη νόμιμη μετανάστευση (δηλ. κατοχή έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου, ασφάλιση ασθενείας και να μη συνιστά ο αιτών απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία), οι ειδικοί όροι περιλαμβάνουν:

- Παράγραφος 1 στοιχείο α) σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών στο οικείο κράτος μέλος, εφόσον η εισδοχή βασίζεται στη ζήτηση. Η απαιτούμενη διάρκεια της σύμβασης μειώνεται από 12 σε 6 μήνες σε σύγκριση με την ισχύουσα οδηγία. Ο όρος αυτός αποβλέπει στο να εξασφαλίζει ένα ορισμένο επίπεδο συνεχούς διαμονής και απασχόλησης, παρέχοντας συγχρόνως έναν ορισμένο βαθμό ευελιξίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τις πρακτικές των κρατών μελών. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των εθνικών αδειών διαμονής για εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες επί του παρόντος εκδίδεται για διάρκεια ισχύος μικρότερη των δώδεκα μηνών και οι εργοδότες έχουν την τάση να προσφέρουν πρώτα μια σύμβαση εργασίας υπό δοκιμή, μικρότερης διάρκειας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο υπάλληλος είναι κατάλληλος για τη σχετική θέση, μετά την οποία μπορεί να δοθεί παράταση, εάν η περίοδος δοκιμασίας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

- Παράγραφος 1 στοιχείο β) για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως και με την οδηγία 2009/50/ΕΚ, ο αιτών πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται από την εθνική νομοθεσία για την άσκηση από τους πολίτες της Ένωσης του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος.

- Παράγραφοι 1 στοιχείο γ) και 6. για τα μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, ο αιτών οφείλει να αποδείξει ότι διαθέτει τα αναγκαία υψηλά επαγγελματικά προσόντα, δηλ. είτε τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε υψηλές επαγγελματικές δεξιότητες· Τα κράτη μέλη διευκολύνουν την επικύρωση και την αναγνώριση εγγράφων που πιστοποιούν τα σχετικά υψηλά επαγγελματικά προσόντα. Οι αλλαγές σε σύγκριση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ έχουν περιγραφεί στο άρθρο 2.

- Παράγραφος 2: Ο μισθός που ορίζεται στη σύμβαση εργασίας πρέπει να ισούται τουλάχιστον με ένα ορισμένο κατώτατο όριο που καθορίζεται από τα κράτη μέλη εντός εύρους τιμών ισοδύναμου τουλάχιστον με 1,0 φορά αλλά όχι περισσότερο από 1,4 φορές με το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στο οικείο κράτος μέλος. Αυτό το όριο είναι χαμηλότερο από το όριο που ορίζεται στην οδηγία 2009/50/ΕΚ (τουλάχιστον 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στο οικείο κράτος μέλος, χωρίς να ορίζεται ανώτατη τιμή), με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το φάσμα που καλύπτει το καθεστώς της μπλε κάρτας της ΕΕ, δηλ. περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό δυνητικών εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες 25 . Ένα καθορισμένο εύρος τιμών αυξάνει το αποτέλεσμα της εναρμόνισης, διατηρώντας παράλληλα ένα ορισμένο επίπεδο ευελιξίας για τα κράτη μέλη να καθορίζουν το κατώτατο όριο σε συνάρτηση με την ιδιαίτερη κατάσταση της αγοράς εργασίας τους, τα επίπεδα του μέσου εισοδήματος και τις αποκλίσεις στην κατανομή του εισοδήματος. Η χρήση στοιχείων της Eurostat (εθνικοί λογαριασμοί) ως στοιχεία αναφοράς για τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου μισθού καθίσταται υποχρεωτική, για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας και εναρμόνισης.

- Παράγραφοι 4 και 5: οι διατάξεις αυτές εισάγουν ένα υποχρεωτικό χαμηλότερο κατώτατο όριο μισθού (στο 80 τοις εκατό του γενικού κατώτατου ορίου) για επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, το οποίο καθορίζεται από τα κράτη μέλη που ανήκουν στις μείζονες ομάδες 1 και 2 της ISCO 26 , καθώς και για νέους πτυχιούχους. Στην οδηγία 2009/50/ΕΚ, αναφέρεται μόνο ένα προαιρετικό χαμηλότερο κατώτατο όριο μισθού για επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, στο ελάχιστο επίπεδο του 1,2 φορές του μέσου μισθού. Η παρέκκλιση για πρόσφατους απόφοιτους, η οποία δεν προβλεπόταν στην οδηγία 2009/50/ΕΚ, διευκολύνει την πρόσβαση νέων επαγγελματιών στην μπλε κάρτα της ΕΕ, οι οποίοι δεν φαίνεται να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική πείρα για να αξιώσουν υψηλούς μισθούς 27 . Αυτή η διευκόλυνση είναι σύμφωνη με τις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τους σπουδαστές (οδηγία (ΕΕ) 2016/801), που παρέχουν στους απόφοιτους τη δυνατότητα να αναζητούν εργασία στο κράτος μέλος υποδοχής για τουλάχιστον εννέα μήνες.

Άρθρα 6 και 7 - Λόγοι απόρριψης, ανάκλησης ή μη ανανέωσης μπλε κάρτας της ΕΕ

Οι διατάξεις αυτές θεσπίζουν τους υποχρεωτικούς και προαιρετικούς λόγους απόρριψης, καθώς και τους λόγους ανάκλησης και μη ανανέωσης της κάρτας. Οι λόγοι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογοι με τους λόγους που περιλαμβάνονται στην οδηγία 2014/66/ΕΕ σχετικά με τις ενδοεταιρικές μεταθέσεις και έχουν προστεθεί ορισμένες διατάξεις σε σύγκριση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ.

Όσον αφορά τη δυνατότητα εξέτασης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ενώ αυτό είναι απεριόριστο δικαίωμα των κρατών μελών βάσει της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, η προτεινόμενη οδηγία το επιτρέπει μόνο στις περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές της αγοράς εργασίας, π.χ. υψηλό επίπεδο ανεργίας σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της επικράτειάς του. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος προτίθεται να εξετάσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αποστέλλει αιτιολογημένη κοινοποίηση στην Επιτροπή και ενημερώνει σχετικά τους αιτούντες και τους εργοδότες. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην αξιολόγηση των περιστάσεων που συνδέονται με την αγορά εργασίας.

Κεφάλαιο III - ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άρθρα 8, 9, 10 και 11 - Μπλε κάρτα της ΕΕ, αιτήσεις εισδοχής, διαδικαστικές εγγυήσεις και τέλη

Οι αιτούντες για τους οποίους το οικείο κράτος μέλος έχει λάβει θετική απόφαση λαμβάνουν άδεια διαμονής με την ονομασία «μπλε κάρτα της ΕΕ» στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες τους παρέχεται το δικαίωμα να εργαστούν. Η πάγια περίοδος ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ είναι τουλάχιστον 24 μήνες. Μόνον εάν η σύμβαση εργασίας καλύπτει μικρότερη περίοδο, η διάρκεια ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας συν τρεις μήνες. Ωστόσο, κατά την ανανέωση της μπλε κάρτας της ΕΕ, η περίοδος ισχύος της θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι τουλάχιστον 24 μήνες. Σύμφωνα με την οδηγία 2009/50/ΕΚ, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια πάγια διάρκεια ισχύος μεταξύ 1 και 4 ετών ή τη διάρκεια της σύμβασης συν τρεις μήνες, και αυτό ισχύει επίσης και για τις πρώτες άδειες και τις ανανεώσεις.

Οι αιτήσεις για μπλε κάρτα της ΕΕ μπορεί να υποβάλλονται είτε εκτός είτε εντός της επικράτειας του κράτους μέλους, στη δεύτερη περίπτωση υπό τον όρο ότι η παρουσία του αιτούντος στο έδαφος του εν λόγω κράτους μέλους είναι νόμιμη, για οποιονδήποτε λόγο (λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τις κατηγορίες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 2). Η διάταξη είναι πιο γενναιόδωρη από τις διατάξεις της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, που παρέχει στα κράτη μέλη μόνο τη δυνατότητα να επιτρέπουν σε όλους τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών να υποβάλλουν αίτηση στο έδαφός τους.

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τον αιτούντα για την απόφαση σχετικά με την αίτηση, το αργότερο εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προθεσμία αυτή μειώνεται από τις 90 ημέρες που προβλέπει η οδηγία 2009/50/ΕΚ.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν την επιβολή τελών για την εξέταση των αιτήσεων. Τα τέλη αυτά δεν θα πρέπει, ωστόσο, να είναι δυσανάλογα ή υπερβολικά υψηλά. Αυτή είναι μια νέα διάταξη, κατά το πρότυπο της οδηγίας 2014/66/ΕΕ για τις ενδοεταιρικές μεταθέσεις.

Άρθρο 12- Αναγνωρισμένοι εργοδότες

Θεσπίζεται προαιρετικό σύστημα «αναγνωρισμένων εργοδοτών», το οποίο δεν προβλεπόταν στην οδηγία 2009/50/ΕΚ. Η διαδικασία αναγνώρισης ρυθμίζεται σε εθνικό επίπεδο· ωστόσο, η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι διαφανής και να μη συνεπάγεται δυσανάλογο ή υπερβολικά μεγάλο διοικητικό φόρτο και έξοδα για τους εργοδότες. Όταν ο εργοδότης έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ πρέπει να είναι ταχεία διαδικασία (30 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο) και να παρέχονται διαδικαστικές διευκολύνσεις (δηλ. να μην απαιτείται η υποβολή αποδεικτικών εγγράφων όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα για τα μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και την ασφάλιση ασθενείας).

Κεφάλαιο IV - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρα 13 και 14 - Πρόσβαση στην αγορά εργασίας και προσωρινή ανεργία

Η οδηγία 2009/50/ΕΚ περιέχει ένα πολυσχιδές σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με την πρόταση, η πρόσβαση απλουστεύεται: οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ αποκτούν πλήρη πρόσβαση σε απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν από αυτούς μόνο να γνωστοποιούν την αλλαγή εργοδότη ή αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εισδοχής για την μπλε κάρτα της ΕΕ. Στόχος είναι να διασαφηνιστεί η νομική κατάσταση στα κράτη μέλη και να αποφευχθεί ο περιττός διοικητικός φόρτος. Αυτό δεν θίγει τη δυνατότητα των κρατών μελών να ανακαλούν ή να μην ανανεώνουν μια μπλε κάρτα της ΕΕ, όταν παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Επιπλέον, οι κάτοχοι της μπλε κάρτας της ΕΕ επιτρέπεται να ασκούν μη μισθωτή δραστηριότητα παράλληλα με το επάγγελμά τους που καλύπτεται από την μπλε κάρτα, ως πιθανή σταδιακή μετάβαση σε καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το δικαίωμα αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι πρέπει να πληρούνται αδιαλείπτως οι προϋποθέσεις εισδοχής για την μπλε κάρτα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ασκεί μισθωτή δραστηριότητα υψηλών δεξιοτήτων.

Όπως προβλέπει και η οδηγία 2009/50/ΕΚ, επιτρέπεται η προσωρινή ανεργία, χωρίς αυτό να επηρεάζει το δικαίωμα διαμονής του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ. Η ανεργία δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες ή να συμβεί περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ.

Άρθρα 15 και 16 - Ίση μεταχείριση και μέλη της οικογένειας

Οι διατάξεις σχετικά με την ίση μεταχείριση των κατόχων μπλε κάρτας της ΕΕ με αυτήν των υπηκόων των κρατών μελών αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στα δικαιώματα που παρέχονται δυνάμει της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, με την εισαγωγή μόνο ορισμένων επικαιροποιήσεων για λόγους αντιστοιχίας με τις πιο πρόσφατες οδηγίες.

Προβλέπονται παρεκκλίσεις από την οδηγία 2003/86/ΕΚ με σκοπό να διευκολυνθεί η οικογενειακή επανένωση για τους εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες. Όπως προβλέπεται και στην οδηγία 2009/50/ΕΚ, δεν επιτρέπεται να επιβληθούν πριν από την επανένωση ούτε περίοδος αναμονής ούτε μέτρα ενσωμάτωσης. Ως πρόσθετη νέα διευκόλυνση, τα μέλη της οικογένειας θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τις άδειές τους αμέσως μόλις εκδοθεί η μπλε κάρτα της ΕΕ και θα μπορούν, συνεπώς, να ενωθούν με τον εργαζόμενο χωρίς καμία καθυστέρηση. Επιπλέον, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση των μελών της οικογένειας στην αγορά εργασίας, αλλά επιτρέπεται η εξέταση των αναγκών της αγοράς εργασίας πριν από τη χορήγηση άδειας εργασίας.

Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ δεν καλύπτονται από αυτές τις διατάξεις όταν απολαύουν δικαιωμάτων στους τομείς που καλύπτονται από τα εν λόγω άρθρα ως δικαιούχοι του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας. Παρομοίως, οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας δεν καλύπτονται από τις διατάξεις αυτές και εξακολουθούν να υπόκεινται στους κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτούς ως δικαιούχοι προστασίας έναντι του κράτους μέλους που τους χορήγησε προστασία.

Άρθρα 17 και 18 - Καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ για τους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ

Τα άρθρα αυτά προβλέπουν παρεκκλίσεις από την οδηγία 2003/109/ΕΚ και, ως εκ τούτου, παρέχουν στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ ευκολότερη πρόσβαση στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ. Σε σύγκριση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ, εισάγονται περισσότερες διευκολύνσεις που έχουν ως βάση το υφιστάμενο μοντέλο. Για να διασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο ένταξης στη χώρα υποδοχής, η πρόσβαση μπορεί να αποκτηθεί πρωτίστως μέσω μιας συνεχούς περιόδου διαμονής τριών ετών σε ένα κράτος μέλος με την ιδιότητα του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ. Εναλλακτικά, εάν ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ έχει μετακομίσει σε άλλο κράτος μέλος βάσει των διατάξεων κινητικότητας της μπλε κάρτας της ΕΕ, το καθεστώς μπορεί να αποκτηθεί μέσω της συνεχούς διαμονής διάρκειας πέντε ετών αθροιστικά σε διαφορετικά κράτη μέλη (θα προσμετράται επίσης η διαμονή βάσει της κατοχής και άλλης άδειας διαμονής εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ). Για να ενισχυθεί η σύνδεση με τη χώρα που χορηγεί το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ, απαιτείται από τον κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ να έχει διαμείνει τουλάχιστον επί δύο έτη αμέσως πριν υποβάλει αίτηση να του αποδοθεί το καθεστώς αυτό στο οικείο κράτος μέλος. Όταν εφαρμόζεται η περίοδος των τριών ετών, το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση της περιόδου νόμιμης και αδιάλειπτης διαμονής πέντε ετών στο έδαφος των κρατών μελών, εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας μείνει άνεργος και δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για τη συντήρησή του και, κατά περίπτωση, των μελών της οικογένειάς του, χωρίς να έχει πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής αρωγής του οικείου κράτους μέλους, εκτός από την περίπτωση ασθένειας, ατυχήματος, ακούσιας ανεργίας ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν εφαρμόζεται η περίοδος των πέντε ετών, επιτρέπονται απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας από το έδαφος των κρατών μελών σε σχέση με το γενικό καθεστώς που προβλέπεται στην οδηγία 2003/109/ΕΚ.

Η οδηγία 2009/50/ΕΚ έχει ήδη αναγνωρίσει ένα ειδικό καθεστώς για τους επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ οι οποίοι είναι πρώην κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ. Η πρόταση οδηγίας εισάγει νέες διατάξεις που εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει απώλεια δικαιωμάτων κατά τη μετάβαση αυτή: τα δικαιώματα βραχυπρόθεσμης κινητικότητας εντός της ΕΕ για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε άλλο κράτος μέλος, βάσει του καθεστώτος της μπλε κάρτας της ΕΕ, θα διατηρηθούν κατά τη χορήγηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ. Για να διαμείνουν σε δεύτερο κράτος μέλος οι επί μακρόν διαμένοντες που ήσαν κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ θα βασίζονται στο προβλεπόμενο από την οδηγία 2003/109/ΕΚ καθεστώς, με παρεκκλίσεις στις περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις για την μπλε κάρτα της ΕΕ είναι ευνοϊκότερες.

Κεφάλαιο VI – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Άρθρο 19 - Επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος

Αυτό το εντελώς νέο άρθρο επιτρέπει στους κατόχους μπλε κάρτας την είσοδο και διαμονή σε άλλα κράτη μέλη με σκοπό την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο ιβ). Απαγορεύεται στα δεύτερα κράτη μέλη να απαιτούν άδεια εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη άδεια εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος για την άσκηση τέτοιας δραστηριότητας. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ μπορεί να κυκλοφορεί εντός του χώρου Σένγκεν και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα για διάστημα 90 ημερών εντός μίας περιόδου 180 ημερών. Μπορεί να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα για το ίδιο χρονικό διάστημα όταν μεταβαίνει σε κράτη μέλη που συμμετέχουν στο καθεστώς της μπλε κάρτας της ΕΕ, αλλά δεν εφαρμόζουν πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, τα δεύτερα κράτη μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την είσοδο και τη διαμονή βάσει της μπλε κάρτας της ΕΕ για τον σκοπό της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς να απαιτούν χωριστή θεώρηση ή οποιαδήποτε άλλη άδεια, επίσης για διάστημα 90 ημερών εντός μιας περιόδου 180 ημερών. Ο κύριος σκοπός του άρθρου αυτού είναι να διασφαλιστεί η άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός της ΕΕ, οι οποίες μπορεί να εντάσσονται στα συνήθη καθήκοντα εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, χωρίς ανασφάλεια δικαίου ή υπέρμετρο διοικητικό φόρτο.

Άρθρα 20 και 21- Διαμονή σε δεύτερο κράτος μέλος για τους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους

Σε σύγκριση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ, η κινητικότητα μεταξύ των κρατών μελών διευκολύνεται περαιτέρω, με σκοπό η μπλε κάρτα της ΕΕ να καταστεί ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό καθεστώς καλύτερα εξοπλισμένο για την προσέλκυση των αναγκαίων δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Η απαιτούμενη περίοδος διαμονής στο πρώτο κράτος μέλος μειώνεται από 18 σε 12 μήνες και, σύμφωνα με το καθεστώς μακράς κινητικότητας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της οδηγίας 2014/66/ΕΕ, παρέχεται εξαίρεση από ορισμένες προϋποθέσεις κατά την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ στο δεύτερο κράτος μέλος. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η διενέργεια εξέτασης των αναγκών της αγοράς εργασίας για τους μετακινούμενους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ, εάν αυτή δεν έχει εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις πρώτης εισόδου, δεν επιτρέπεται η επιβολή ποσοστώσεων και το δεύτερο κράτος μέλος δεν μπορεί να ελέγξει εκ νέου τα προσόντα για τα μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η σχετική διαδικασία απλουστεύεται και επιταχύνεται και μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ενωθούν με τον κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ χωρίς καθυστέρηση και παρέχεται απαλλαγή από ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τη διαμονή τους στο δεύτερο κράτος μέλος.

Άρθρο 22 - Διασφαλίσεις και κυρώσεις

Θεσπίζονται νέες διασφαλίσεις για να αντιστοιχούν στα ευρύτερα δικαιώματα που παρέχονται στους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία για τον σκοπό του ταξιδιού, όταν ο κάτοχος μπλε κάρτας ΕΕ διέρχεται εξωτερικά σύνορα για τους σκοπούς της κινητικότητας. Επιπλέον, εάν μια μπλε κάρτα της ΕΕ δεν εκδοθεί τελικά από το δεύτερο κράτος μέλος, το πρώτο κράτος μέλος οφείλει να επιτρέψει την επανείσοδο του ενδιαφερομένου με τυχόν μέλη της οικογένειάς του. Υπάρχουν ειδικές διασφαλίσεις κατά της επαναπροώθησης για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ είναι και δικαιούχος διεθνούς προστασίας. Οι εν λόγω διατάξεις είναι παρόμοιες με αυτές που περιλαμβάνει η οδηγία 2011/51/ΕΕ, με τις οποίες η πρόσβαση στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ μαζί με τα σχετικά δικαιώματα κινητικότητας επεκτάθηκαν στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Παρέχεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις σε εργοδότες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Κεφάλαιο VI - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρα 23, 24, 25 και 26 – Πρόσβαση σε πληροφορίες, στατιστικές, υποβολή εκθέσεων και συνεργασία μεταξύ των σημείων επαφής

Το άρθρο 23 επιβάλλει, ως καινοτομία σε σχέση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ, στα κράτη μέλη να παρέχουν εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους αιτούντες σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής, καθώς και για τα δικαιώματα. Απαιτεί επίσης από αυτά να κοινοποιούν στην Επιτροπή στοιχεία για διάφορα θέματα, όπως τα ετήσια κατώτατα όρια μισθού, τον κατάλογο με τα επαγγέλματα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της ρήτρας σχετικά με τις προσλήψεις βάσει κανόνων δεοντολογίας, τις επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο έδαφός τους.

Το άρθρο 23 απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν στην Επιτροπή τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μπλε καρτών που έχουν εκδοθεί, απορριφθεί, ανανεωθεί ή ανακληθεί, καθώς και με τις άδειες που έχουν εκδοθεί για μέλη των οικογενειών κατόχων μπλε κάρτας. Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να διαχωρίζονται με βάση τη διάρκεια ισχύος των αδειών, το φύλο και την ηλικία των αιτούντων και κατά οικονομικό τομέα. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν τον χωριστό εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί μπλε κάρτα της ΕΕ και είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς και των κατόχων μπλε κάρτας της ΕΕ οι οποίοι έχουν αποκτήσει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία απαιτούνται ήδη βάσει της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, αλλά η πρόταση επιβάλλει πρόσθετες απαιτήσεις στα κράτη μέλη, οι οποίες έχουν κρίσιμη σημασία για την παρακολούθηση της εφαρμογής και την ανάπτυξη του καθεστώτος.

Βάσει του άρθρου 25, η Επιτροπή υποβάλλει κάθε τρία έτη έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση του αντίκτυπου των άρθρων 5, 12, 19 και 20, και προτείνει κάθε τροποποίηση που κρίνεται αναγκαία. Πρόκειται για τυποποιημένη διάταξη, αλλά υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους κανόνες κινητικότητας.

Το άρθρο 26 απαιτεί από τα κράτη μέλη να ορίσουν σημεία επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τα άρθρα 17 (καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος), 19 (επιχειρηματικές δραστηριότητες), 20 (μακροχρόνια κινητικότητα) και 23 (μέτρα εφαρμογής). Ο στόχος είναι να επεκταθεί το πεδίο ανταλλαγής πληροφοριών σε σχέση με την οδηγία 2009/50/ΕΚ.

Άρθρα 27, 28, 29 και 30 – Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, έναρξη ισχύος, αποδέκτες και κατάργηση

Τα άρθρα 26 έως 28 αποτελούν τυποποιημένες διατάξεις. Το άρθρο 29 προβλέπει την κατάργηση της οδηγίας 2009/50/ΕΚ η οποία αντικαθίσταται από την παρούσα πρόταση.

2016/0176 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 79 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 28 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 29 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.Η ανακοίνωση της Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2010 με τίτλο «Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» 30 θέτει τον στόχο της Ένωσης να καταστεί μια οικονομία βασιζόμενη στη γνώση και την καινοτομία, να μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και να βελτιώσει την αντιστοίχιση της προσφοράς εργατικού δυναμικού με τη ζήτηση. Μέτρα για τη διευκόλυνση της εισδοχής εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να εξετάζονται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

2.Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης Ιουνίου 2014 αναφέρουν ότι, προκειμένου να παραμείνει ελκυστικός προορισμός ταλέντων και δεξιοτήτων, η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσέλκυση ταλέντων. Θα πρέπει, συνεπώς, να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών νόμιμης μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της απλούστευσης των υφιστάμενων κανόνων.

3.Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε στις 13 Μαΐου 2015 προτείνει τη δημιουργία ενός ελκυστικού προγράμματος σε επίπεδο ΕΕ για τους υπηκόους τρίτων χωρών υψηλής ειδίκευσης και διευκρινίζει ότι απαιτείται αναθεώρηση της οδηγίας 2009/50/ΕΚ 31 του Συμβουλίου, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στην προσέλκυση ταλέντων στην Ένωση και στον χειρισμό τόσο των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση όσο και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων σε βασικούς τομείς της οικονομίας της Ένωσης.

4.Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/50/ΕΚ. Η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει τη θέσπιση ενός ελκυστικότερου και αποτελεσματικότερου καθεστώτος της ΕΕ για τους εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες. Η προσέγγιση της Ένωσης για την προσέλκυση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες θα πρέπει να εναρμονιστεί περαιτέρω και η μπλε κάρτα της ΕΕ θα πρέπει να καταστεί το κύριο εργαλείο ως προς αυτό, με ταχύτερες διαδικασίες, περισσότερο ευέλικτα και χωρίς αποκλεισμούς κριτήρια εισδοχής, και περισσότερα δικαιώματα και μεγαλύτερη διευκόλυνση της κινητικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ. Επειδή αυτό θα επέφερε ουσιώδεις αλλαγές στην οδηγία 2009/50/ΕΚ, η εν λόγω οδηγία θα πρέπει, ως εκ τούτου, να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από νέα οδηγία.

5.Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εισδοχής για την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες στην Ένωση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδίδουν την μπλε κάρτα της ΕΕ αντί της εθνικής άδειας σε όλους τους αιτούντες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα να χορηγούν και άλλες άδειες εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ για οποιονδήποτε σκοπό σχετικό με την απασχόληση σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, με την επιφύλαξη των περιορισμών που απορρέουν από άλλες οδηγίες στον τομέα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού.

6.Η έννοια του εργαζόμενου με υψηλές δεξιότητες θα πρέπει να αντικαταστήσει την έννοια του εργαζόμενου υψηλής ειδίκευσης, ώστε να δοθεί έμφαση στο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται εξίσου υπόψη ως κριτήρια εισδοχής τόσο οι επίσημοι τίτλοι σπουδών όσο και η ισοδύναμη επαγγελματική πείρα. Σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2012 32 , η επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, δηλ. των ικανοτήτων (γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφοράς) 33 που αποκτήθηκαν μέσω μη τυπικής και άτυπης μάθησης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της κινητικότητας. Συνιστά στα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή, το αργότερο μέχρι το 2018, ρυθμίσεις για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης. Επειδή οι μηχανισμοί και οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και την επικύρωση της επαγγελματικής πείρας δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι σε όλα τα κράτη μέλη, θα πρέπει να προβλεφθεί συμπληρωματική μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας για τις διατάξεις σχετικά με την αναγνώριση της επαγγελματικής πείρας, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη, όταν αυτό είναι αναγκαίο, να αναπτύσσουν παρόμοιους μηχανισμούς και ρυθμίσεις. Τα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών για την μπλε κάρτα της ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχουν, σε αποτελεσματική συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και δίκτυα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της απασχόλησης και της νεολαίας, καθώς και σε άλλους συναφείς τομείς πολιτικής, με σκοπό την αναγνώριση της επαγγελματικής πείρας βάσει της παρούσας οδηγίας.

7.Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίζουν τους όγκους εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών που προσέρχονται από τρίτες χώρες με σκοπό την αναζήτηση εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση είτε να κρίνουν μια αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ μη αποδεκτή είτε να την απορρίπτουν. Εφόσον το άρθρο 79 παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ αναφέρεται μόνο σε υπηκόους τρίτων χωρών που προέρχονται από τρίτες χώρες, το δικαίωμα καθορισμού του όγκου εισδοχής δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας υπήκοος τρίτης χώρας έχει ήδη γίνει δεκτός στην επικράτεια των κρατών μελών βάσει της παρούσας οδηγίας και επιδιώκει να συνεχίσει την περίοδο διαμονής στο ίδιο ή σε δεύτερο κράτος μέλος.

8.Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 34 , έχουν ευρύ σύνολο δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας του κράτους μέλους που τους έχει χορηγήσει προστασία. Για την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσώπων αυτών και για να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας σε όλη την Ένωση, τα άτομα με υψηλές δεξιότητες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ. Θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλος υπήκοος τρίτης χώρας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα καθεστώτα του δικαιούχου διεθνούς προστασίας και του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ. Ωστόσο, για λόγους νομικής σαφήνειας και συνοχής, οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σχετικά με την ίση μεταχείριση και την οικογενειακή επανένωση δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτή την κατηγορία κατόχων μπλε κάρτας της ΕΕ στο κράτος μέλος που τους χορήγησε διεθνή προστασία. Τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ρυθμίζονται βάσει του κεκτημένου στον τομέα του ασύλου και, κατά περίπτωση, της οδηγίας 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου 35 .

9.Η μεταφορά της ευθύνης για την προστασία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας οδηγίας: το καθεστώς προστασίας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό δεν θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος βάσει της έκδοσης μπλε κάρτας της ΕΕ.

10.Για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κινητικότητας εντός της ΕΕ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εν λόγω υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες οι οποίοι απολαύουν του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, αυτοί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην μπλε κάρτα της ΕΕ σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλος υπήκοος τρίτης χώρας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν ο πολίτης αναφοράς της Ένωσης έχει ασκήσει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και διαμονής δυνάμει του άρθρου 21 της ΣΛΕΕ, και ανεξάρτητα από το αν ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας έγινε πρώτα κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ ή του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας. Τα δικαιώματα που αποκτούν οι εν λόγω υπήκοοι τρίτων χωρών ως κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ δεν θα πρέπει να θίγουν τα δικαιώματα που μπορεί να απολαύουν βάσει της οδηγίας 2004/38/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 36 . Για λόγους νομικής σαφήνειας και συνοχής, όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση και την ίση μεταχείριση, θα πρέπει να υπερισχύουν οι κανόνες βάσει της οδηγίας 2004/38/ΕΚ. Όλες οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σχετικά με τους δικαιούχους του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται όταν το δικαίωμα αυτό απορρέει από τους υπηκόους τρίτων χωρών που απολαύουν δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας ισοδύναμων με εκείνα των πολιτών της Ένωσης δυνάμει συμφωνιών είτε μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών και τρίτων χωρών είτε μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών.

11.Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ορισμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών στους οποίους εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο καθεστώς δυνάμει του δικαίου της Ένωσης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισόδου και σύνολα δικαιωμάτων, εάν ο συνυπολογισμός των εν λόγω κατηγοριών στην παρούσα οδηγία θα ήταν αντίθετος με τη λογική του συγκεκριμένου καθεστώτος, θα δημιουργούσε περιττή νομική πολυπλοκότητα ή θα ενείχε τον κίνδυνο καταχρήσεων. Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση διαμονής σε κράτος μέλος ως ερευνητές με σκοπό την εκτέλεση ερευνητικού έργου, διότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 37 , η οποία θεσπίζει ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, αφότου γίνονται δεκτοί βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801, οι νομίμως διαμένοντες ερευνητές θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ βάσει της παρούσας οδηγίας για σκοπούς άλλους εκτός από εκείνους που καλύπτονται από την οδηγία (ΕΕ) 2016/801.

12.Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να θίγει τη δυνατότητα ενός κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ να απολαύει πρόσθετων δικαιωμάτων και ευεργετημάτων που ενδέχεται να προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο και είναι συμβατά με την παρούσα οδηγία.

13.Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ένα ευέλικτο σύστημα εισδοχής με γνώμονα τη ζήτηση, που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως μια σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, ένα κατώτατο όριο μισθού, που μπορεί να προσαρμόζεται από τα κράτη μέλη στην κατάσταση της αγοράς εργασίας, και υψηλά επαγγελματικά προσόντα.

14.Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις εθνικές διαδικασίες για την αναγνώριση διπλωμάτων. Για να αξιολογηθεί αν ένας υπήκοος τρίτης χώρας διαθέτει τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοδύναμους τίτλους σπουδών, θα πρέπει να γίνεται αναφορά είτε στην ταξινόμηση ISCED (διεθνής τυποποιημένη ταξινόμηση της εκπαίδευσης) 2011, επίπεδα 6, 7 και 8, ή στο εν γένει ισοδύναμο EQF (ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων) επίπεδα 6, 7 και 8, ανάλογα με την επιλογή του οικείου κράτους μέλους.

15.Για να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο εναρμόνισης των προϋποθέσεων εισδοχής σε όλη την Ένωση, θα πρέπει να καθοριστούν τόσο κατώτατοι όσο και ανώτατοι συντελεστές για τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου μισθού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίζουν το κατώτατο όριό τους σύμφωνα με την κατάσταση και την οργάνωση των οικείων αγορών εργασίας και τις γενικές μεταναστευτικές πολιτικές τους.

16.Θα πρέπει να θεσπιστεί χαμηλότερο κατώτατο όριο μισθού για ειδικά επαγγέλματα, όταν το οικείο κράτος μέλος κρίνει ότι υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και όταν τα επαγγέλματα αυτά ανήκουν στη μείζονα ομάδα 1 ή 2 της ταξινόμησης ISCO («Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων»).

17.Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί χαμηλότερο κατώτατο όριο μισθού προς όφελος υπηκόων τρίτων χωρών για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποφοίτησή τους. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να παρέχεται κάθε φορά που ο υπήκοος τρίτης χώρας ολοκληρώνει επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, και συγκεκριμένα τα επίπεδα 6, 7 ή 8 της ταξινόμησης ISCED 2011, ή τα επίπεδα 6, 7 ή 8 του EQF, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του οικείου κράτους μέλους. Θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε φορά που ο υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλλει για πρώτη φορά αίτηση για τη μπλε κάρτα της ΕΕ ή για την ανανέωσή της , εντός τριών ετών από την ημερομηνία απόκτησης των τίτλων σπουδών, και επιπλέον όταν ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλλει αίτηση για πρώτη ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ και η αρχική μπλε κάρτα της ΕΕ είχε χορηγηθεί για περίοδο μικρότερη των 24 μηνών. Μετά την παρέλευση αυτών των περιόδων χάριτος – που μπορεί να ισχύουν παράλληλα – οι νεαροί επαγγελματίες μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι έχουν αποκτήσει επαρκή επαγγελματική πείρα ώστε να πληρούν το κανονικό κατώτατο όριο μισθού.

18.Θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για τους σκοπούς της απασχόλησης υψηλών δεξιοτήτων, περιλαμβανομένων των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε σχέση με το κατώτατο όριο μισθού. Τούτο δεν θα πρέπει να στοχεύει στον καθορισμό μισθών και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τους κανόνες ή τις πρακτικές σε επίπεδο κράτους μέλους, ούτε από συλλογικές συμφωνίες και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για καμία εναρμόνιση στον τομέα αυτόν. Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

19.Δεν θα πρέπει να απαιτείται από έναν υπήκοο τρίτης χώρας να κατέχει ταξιδιωτικό έγγραφο, η ισχύς του οποίου καλύπτει όλη τη διάρκεια της αρχικής μπλε κάρτας της ΕΕ. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για όσο διάστημα διαθέτουν μπλε κάρτα της ΕΕ.

20.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να απορρίπτουν αιτήσεις για μπλε κάρτα της ΕΕ και να έχουν το δικαίωμα να ανακαλούν ή να αρνούνται την ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ, εάν υπάρχει απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία. Κάθε απόρριψη για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στην ατομική συμπεριφορά του ενδιαφερομένου προσώπου, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Η επέλευση ασθένειας ή αναπηρίας μετά την εισδοχή του υπηκόου τρίτης χώρας στην επικράτεια του πρώτου κράτους μέλους δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μόνο λόγο για την ανάκληση ή την άρνηση της ανανέωσης μπλε κάρτας της ΕΕ ή της μη έκδοσης μπλε κάρτας της ΕΕ σε ένα δεύτερο κράτος μέλος.

21.Θα πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να ανακαλούν ή να αρνούνται την ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ, όταν ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ είτε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κινητικότητα βάσει της παρούσας οδηγίας είτε έχει επανειλημμένα ασκήσει καταχρηστικά τα δικαιώματα κινητικότητας, για παράδειγμα, υποβάλλοντας αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ σε δεύτερο κράτος μέλος και αρχίζοντας την απασχόληση αμέσως, ενώ είναι σαφές ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και ότι η αίτηση θα απορριφθεί.

22.Κάθε απόφαση απόρριψης αίτησης για χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ ή για ανάκληση ή απόρριψη της ανανέωσης μπλε κάρτας της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περίπτωσης και να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Ειδικότερα, όταν ο λόγος της απόρριψης είναι σχετικός με τη δραστηριότητα του εργοδότη, ένα παραπτώματα ήσσονος σημασίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνιστά τον μοναδικό λόγο για την απόρριψη μιας αίτησης ή την ανάκληση ή απόρριψη της ανανέωσης της άδειας.

23.Όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εισδοχής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδίδουν την μπλε κάρτα της ΕΕ εντός καθορισμένων προθεσμιών. Εάν ένα κράτος μέλος εκδίδει άδειες διαμονής μόνο στο έδαφός του και πληρούνται όλοι οι όροι της παρούσας οδηγίας σχετικά με την εισδοχή, το κράτος μέλος θα πρέπει να χορηγεί στον ενδιαφερόμενο υπήκοο της τρίτης χώρας την απαιτούμενη θεώρηση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποτελεσματική συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την έκδοση της θεώρησης χωρίς καθυστέρηση.

24.Οι κανόνες όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων για μπλε κάρτα της ΕΕ θα πρέπει να εγγυώνται την ταχεία έκδοση των αδειών σε όλες τις περιπτώσεις. Ο χρόνος διεκπεραίωσης της εξέτασης της αίτησης για μπλε κάρτα της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων ούτε τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση θεώρησης, εφόσον απαιτείται.

25.Ο τύπος της μπλε κάρτας της ΕΕ θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 38 , ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να ανατρέχουν ιδίως στα στοιχεία σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται σε ένα πρόσωπο να εργάζεται.

26.Το οικείο κράτος μέλος θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι αιτούντες έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν ενώπιον δικαστηρίου κάθε απόφαση απόρριψης αίτησης για μπλε κάρτα της ΕΕ ή μη ανανέωσης ή ανάκλησης μπλε κάρτας της ΕΕ. Αυτό δεν θίγει τη δυνατότητα να ορίζει διοικητική αρχή για να διενεργεί προκαταρκτική διοικητική επανεξέταση τέτοιων αποφάσεων.

27.Εφόσον οι κάτοχοι της μπλε κάρτας της ΕΕ είναι εργαζόμενοι με υψηλές δεξιότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων σε βασικούς τομείς, η αρχή της πρόσβασης στην αγορά εργασίας θα πρέπει να αποτελεί τον γενικό κανόνα. Ωστόσο, σε περίπτωση που η εγχώρια αγορά εργασίας υφίσταται σοβαρές διαταραχές, όπως υψηλό επίπεδο ανεργίας σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα, που περιορίζονται ενδεχομένως σε συγκεκριμένες περιοχές ή άλλα τμήματα της επικράτειάς του, ένα κράτος μέλος θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της αγοράς εργασίας του πριν χορηγήσει μπλε κάρτα της ΕΕ.

28.Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα, ενδεχομένως σε συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειάς τους, θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή, εξηγώντας τους οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους που δικαιολογούν την απόφαση για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας εξέτασης των αναγκών της αγοράς εργασίας για τους επόμενους 12 μήνες και για κάθε επόμενη περίοδο 12 μηνών. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέψουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην αξιολόγηση των περιστάσεων που συνδέονται με την τοπική αγορά εργασίας. Η επαλήθευση αυτή δεν θα πρέπει να είναι δυνατή κατά την ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ στο πρώτο κράτος μέλος. Για την έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ σε ένα δεύτερο κράτος μέλος, η συνεκτίμηση της κατάστασης της αγοράς εργασίας θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο εφόσον το εν λόγω κράτος μέλος έχει επίσης θεσπίσει ελέγχους για τις πρώτες αιτήσεις υπηκόων τρίτων χωρών που έρχονται από τρίτες χώρες και μετά από χωριστή αιτιολογημένη κοινοποίηση. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν με σαφή, προσιτό και διαφανή τρόπο στους αιτούντες και τους εργοδότες, μεταξύ άλλων μέσω του διαδικτύου.

29.Κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν να ασκούν ενεργό πολιτική προσλήψεων στις αναπτυσσόμενες χώρες σε τομείς που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού. Οι πολιτικές και οι αρχές προσλήψεων βάσει κανόνων δεοντολογίας που εφαρμόζονται στους εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αναπτύσσονται σε βασικούς τομείς, όπως ο τομέας της υγείας. Αυτό συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ στον παγκόσμιο κώδικα πρακτικής του 2010 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού σε διεθνές επίπεδο 39 , καθώς και με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των κρατών μελών, της 14ης Μαΐου 2007, σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της σοβαρής έλλειψης ανθρωπίνων πόρων στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες (2007–2013) και στον τομέα της εκπαίδευσης, κατά περίπτωση. Αυτές οι αρχές και πολιτικές θα πρέπει να ενισχυθούν με την ανάπτυξη και την εφαρμογή μηχανισμών, κατευθυντήριων γραμμών και άλλων μέσων για τη διευκόλυνση, κατά περίπτωση, της κυκλικής και της προσωρινής μετανάστευσης, καθώς και άλλων μέτρων που θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές και θα μεγιστοποιούν τις θετικές συνέπειες της μετανάστευσης εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε η διαρροή εγκεφάλων να μετατραπεί σε εισροή εγκεφάλων.

30.Θα πρέπει να προβλεφθεί μια απλοποιημένη διαδικασία για εργοδότες που έχουν αναγνωριστεί για τον σκοπό αυτό, η οποία θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη. Το καθεστώς του αναγνωρισμένου εργοδότη θα πρέπει να προσφέρει ειδική διευκόλυνση σε σχέση με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις εισδοχής – που ισοδυναμούν με απλουστευμένη διαδικασία – βάσει της παρούσας οδηγίας, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν επαρκείς διασφαλίσεις κατά των καταχρήσεων. Εάν το καθεστώς αναγνωρισμένου εργοδότη ανακληθεί εντός της περιόδου ισχύος μιας μπλε κάρτας της ΕΕ που έχει εκδοθεί βάσει της απλοποιημένης διαδικασίας, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συνήθεις προϋποθέσεις εισδοχής κατά την ανανέωση της εν λόγω μπλε κάρτας της ΕΕ, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας απασχολείται από άλλον αναγνωρισμένο εργοδότη.

31.Για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί βάσει της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν συγχρόνως ανεξάρτητη δραστηριότητα, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα διαμονής τους ως κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ. Το δικαίωμα αυτό δεν θα πρέπει να θίγει τη συνεχή υποχρέωση συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις εισδοχής βάσει της παρούσας οδηγίας και ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ θα πρέπει, επομένως, να συνεχίσει να ασκεί μισθωτή δραστηριότητα υψηλών δεξιοτήτων.

32.Θα πρέπει να παρέχεται ίση μεταχείριση με αυτήν που παρέχεται στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ όσον αφορά τους κλάδους κοινωνικής ασφάλισης που απαριθμούνται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 40 . Η παρούσα οδηγία δεν εναρμονίζει τη νομοθεσία των κρατών μελών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Περιορίζεται στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης στους υπηκόους τρίτων χωρών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

33.Στην περίπτωση κινητικότητας μεταξύ κρατών μελών εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1231/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 41 . Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους μετακινούμενους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ από αυτά που προβλέπονται ήδη στο ισχύον δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης για υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν διασυνοριακά συμφέροντα μεταξύ κρατών μελών.

34.Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτώνται από υπήκοο τρίτης χώρας σε άλλο κράτος μέλος πρέπει να αναγνωρίζονται κατά τον ίδιο τρόπο όπως για τους πολίτες της Ένωσης. Τα προσόντα που αποκτώνται σε τρίτη χώρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42 . Όταν υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλλει αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ για να ασκήσει μη νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν τις υπέρμετρες τυπικές απαιτήσεις και διαδικασίες για την πλήρη αναγνώριση προσόντων, όταν μπορούν να ληφθούν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία με άλλον τρόπο.

35.Τα δικαιώματα που αποκτά ένας δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ δεν θα πρέπει να θίγουν τα δικαιώματα που απολαύει ο ενδιαφερόμενος βάσει της οδηγίας 2011/95/ΕΕ και της Σύμβασης της Γενεύης στο κράτος μέλος που του χορήγησε το καθεστώς προστασίας. Για να αποφεύγονται καταστάσεις αντικρουόμενων κανόνων στο εν λόγω κράτος μέλος, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σχετικά με την ίση μεταχείριση και την οικογενειακή επανένωση. Πρόσωπα που απολαύουν διεθνούς προστασίας σε ένα κράτος μέλος και είναι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ σε άλλο κράτος θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, μεταξύ άλλων ίση μεταχείριση, με τους υπηκόους του κράτους μέλους διαμονής όπως κάθε άλλος κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ στο δεύτερο κράτος μέλος.

36.Οι ευνοϊκές προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση και για απρόσκοπτη πρόσβαση των συζύγων στην εργασία θα πρέπει να αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της παρούσας οδηγίας με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικές παρεκκλίσεις από την οδηγία 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ένταξη ή περίοδοι αναμονής πριν επιτραπεί η οικογενειακή επανένωση, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι με υψηλές δεξιότητες και οι οικογένειές τους ενδέχεται να έχουν ευνοϊκό σημείο εκκίνησης όσον αφορά την ενσωμάτωση στην κοινότητα υποδοχής. Για να διευκολυνθεί η ταχεία είσοδος εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, οι άδειες διαμονής για τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να εκδίδονται ταυτόχρονα με την μπλε κάρτα της ΕΕ, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις και οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα.

37.Για την προσέλκυση εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες και την ενθάρρυνση της συνεχούς παραμονής τους στην Ένωση, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται η κινητικότητα στο εσωτερικό της Ένωσης καθώς και η κυκλική μετανάστευση, θα πρέπει να προβλεφθούν παρεκκλίσεις από την οδηγία 2003/109/ΕΚ 43 του Συμβουλίου, με σκοπό να έχουν οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ ευκολότερη πρόσβαση στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

38.Για να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες μεταξύ της Ένωσης και των χωρών καταγωγής τους, θα πρέπει να προβλεφθούν παρεκκλίσεις από την οδηγία 2003/109/ΕΚ, με σκοπό να επιτρέπεται η απουσία για περιόδους μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στην εν λόγω οδηγία μετά την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ από εργαζόμενους τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες.

39.Η επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλές δεξιότητες θα πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας στην Ένωση, στην αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και την αντιστάθμιση των περιφερειακών ανισορροπιών. Η κινητικότητα εντός της ΕΕ θα πρέπει να διευκολύνεται.

40.Η υφιστάμενη ανασφάλεια δικαίου όσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια των εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ορισμό αυτής της έννοιας και την κατάρτιση καταλόγου δραστηριοτήτων που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να θεωρούνται ως επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη. Δεύτερον, θα πρέπει να απαγορεύεται στα κράτη μέλη να απαιτούν, από τους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, άδεια εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη άδεια εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, ο κάτοχος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα εισόδου και διαμονής σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για διάστημα έως 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών με βάση την μπλε κάρτα της ΕΕ.

41.Θα πρέπει να επιτρέπεται στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ να μετακινούνται με απλουστευμένους όρους σε δεύτερο κράτος μέλος όπου προτίθενται να υποβάλουν αίτηση για νέα μπλε κάρτα της ΕΕ με βάση την υφιστάμενη σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε δεύτερο κράτος μέλος να απαιτεί από τους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ οποιαδήποτε άλλη άδεια εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος. Μόλις υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρούσα οδηγία, θα πρέπει να επιτρέπεται να αρχίσουν να εργάζονται. Στο δεύτερο κράτος μέλος η διαδικασία έκδοσης μπλε κάρτας της ΕΕ θα πρέπει να απλοποιηθεί σε σύγκριση με την πρώτη μπλε κάρτα της ΕΕ· εφόσον ο μετακινούμενος κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ έχει ήδη ασκήσει δραστηριότητα υψηλών δεξιοτήτων σε ένα κράτος μέλος για ορισμένη χρονική περίοδο, το δεύτερο κράτος μέλος δεν θα χρειάζεται να ελέγχει όλα τα ίδια στοιχεία για δεύτερη φορά. Ωστόσο, η κινητικότητα θα πρέπει να εξακολουθήσει να βασίζεται στη ζήτηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απαιτείται πάντοτε σύμβαση εργασίας στο δεύτερο κράτος μέλος και οι μισθοί θα πρέπει να τηρούν το κατώτατο όριο που ορίζεται από το δεύτερο κράτος μέλος σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

42.Ενώ η παρούσα οδηγία προβλέπει ορισμένους ειδικούς κανόνες σχετικά με την είσοδο και διαμονή σε δεύτερο κράτος μέλος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και τη μετάβαση σε δεύτερο κράτος μέλος για την υποβολή αίτησης χορήγησης νέας μπλε κάρτας της ΕΕ στο έδαφός του, εφαρμόζονται όλοι οι άλλοι κανόνες που διέπουν τη διέλευση προσώπων από τα σύνορα, όπως θεσπίζονται στις σχετικές διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν.

43.Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν και ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ, ευρισκόμενος σε συνθήκες κινητικότητας που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, διέρχεται εξωτερικά σύνορα κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 44 , ένα κράτος μέλος θα πρέπει να έχει δικαίωμα να απαιτεί αποδείξεις ότι ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ εισέρχεται στο έδαφός του είτε για να ασκήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε για να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση νέας μπλε κάρτας της ΕΕ βασιζόμενος σε σύμβαση εργασίας ή σε δεσμευτική προσφορά εργασίας. Στην περίπτωση κινητικότητας για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να μπορεί να απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία για τον επιχειρηματικό σκοπό της διαμονής, όπως προσκλήσεις, εισιτήρια εισόδου, ή έγγραφα που περιγράφουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας και τη θέση του κατόχου της μπλε κάρτας της ΕΕ στην εταιρεία.

44.Όταν ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ μετακινείται σε δεύτερο κράτος μέλος για να υποβάλει αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ και συνοδεύεται από μέλη της οικογένειας, το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να μπορεί να απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία της νόμιμης διαμονής τους στο πρώτο κράτος μέλος. Επιπλέον, στην περίπτωση διέλευσης από εξωτερικά σύνορα, κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399, τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν θα πρέπει να συμβουλεύονται το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και να αρνούνται την είσοδο ή να αντιτίθενται στην κινητικότητα προσώπων για τα οποία το σύστημα αυτό περιέχει καταχωρίσεις με σκοπό την άρνηση εισόδου ή διαμονής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 45 .

45.Για τον σκοπό της διαμονής των δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε όλα τα κράτη μέλη, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ενημέρωση των άλλων κρατών μελών, εκτός από το κράτος που έχει χορηγήσει διεθνή προστασία, σχετικά με την προηγούμενη κατάσταση προστασίας των ενδιαφερομένων, έτσι ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αρχή της μη επαναπροώθησης.

46.Όταν ένα κράτος μέλος προτίθεται να απελάσει πρόσωπο που έχει αποκτήσει μπλε κάρτα της ΕΕ σε αυτό το κράτος μέλος, και το οποίο είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας σε άλλο κράτος μέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απολαύει της προστασίας έναντι της απέλασης που διασφαλίζεται βάσει της οδηγίας 2011/95/ΕΕ και του άρθρου 33 της Σύμβασης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων της 28ης Ιουλίου 1951, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 31 Ιανουαρίου 1967 (Σύμβαση της Γενεύης).

47.Όταν η απέλαση δικαιούχου διεθνούς προστασίας εκτός της επικράτειας των κρατών μελών επιτρέπεται βάσει της οδηγίας 2011/95/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες από τις σχετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων, όταν απαιτείται, των πληροφοριών από το κράτος μέλος που χορήγησε τη διεθνή προστασία, και ότι εξετάζονται προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι η απόφαση απέλασης του δικαιούχου είναι σύμφωνη με το άρθρο 4 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

48.Θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικές διατάξεις για την υποβολή εκθέσεων, ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με σκοπό να εντοπίζονται και, ενδεχομένως, να αντισταθμίζονται οι πιθανές επιπτώσεις της όσον αφορά τη διαρροή εγκεφάλων σε αναπτυσσόμενες χώρες και για να αποφεύγεται η «σπατάλη εγκεφάλων».

49.Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας οδηγίας, δηλαδή η καθιέρωση ειδικής διαδικασίας εισδοχής και η θέσπιση όρων εισόδου και διαμονής, καθώς και τα δικαιώματα που εφαρμόζονται σε υπηκόους τρίτων χωρών για τον σκοπό της ανεύρεσης απασχόλησης υψηλών δεξιοτήτων και για τα μέλη της οικογένειάς τους, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, ιδίως – για την καλύτερη αξιοποίηση της συνολικής ελκυστικότητας της ΕΕ – όσον αφορά τη διασφάλιση της κινητικότητάς τους μεταξύ κρατών μελών και της εφαρμογής ενός σαφούς και ενιαίου συνόλου κριτηρίων σε όλα τα κράτη μέλη, και μπορούν συνεπώς να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

50.Η παρούσα οδηγία σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ).

51.Σύμφωνα με την κοινή πολιτική δήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου 2011 των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα επεξηγηματικά έγγραφα 46 , τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να συνοδεύουν, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, την κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο με ένα ή περισσότερα έγγραφα που εξηγούν τη σχέση μεταξύ των συστατικών στοιχείων μιας οδηγίας και των αντίστοιχων μερών των πράξεων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Όσον αφορά την παρούσα οδηγία, ο νομοθέτης θεωρεί ότι η διαβίβαση τέτοιων εγγράφων είναι δικαιολογημένη.

52.Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, αυτά τα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν στην έκδοση της παρούσας οδηγίας και δεν δεσμεύονται από αυτήν ούτε υπόκεινται στην εφαρμογή της.

53.Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 για τη θέση της Δανίας, που προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας οδηγίας και δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

54.Επομένως, η οδηγία 2009/50/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Κεφάλαιο I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Η παρούσα οδηγία καθορίζει:

α)τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών στην επικράτεια των κρατών μελών, καθώς και τα δικαιώματα, των υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων και των μελών της οικογένειάς τους·

β)τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών και των μελών της οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο στοιχείο α), σε κράτη μέλη διαφορετικά από το κράτος μέλος που χορήγησε πρώτο μπλε κάρτα της ΕΕ.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας νοούνται ως:

α)«υπήκοος τρίτης χώρας»: πρόσωπο που δεν είναι πολίτης της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης·

β)«απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων»: απασχόληση προσώπου το οποίο:

στο οικείο κράτος μέλος προστατεύεται ως μισθωτός δυνάμει του εθνικού εργατικού δικαίου ή σύμφωνα με την εθνική πρακτική, ανεξάρτητα από τη νομική σχέση, με σκοπό την άσκηση γνήσιας και αποτελεσματικής εργασίας για το λογαριασμό ή υπό την καθοδήγηση άλλου·

αμείβεται· και

έχει την απαιτούμενη γνώση που αποδεικνύεται από υψηλά επαγγελματικά προσόντα·

γ)«μπλε κάρτα της ΕΕ»: η άδεια διαμονής που φέρει τη μνεία «μπλε κάρτα της ΕΕ» βάσει της οποίας ο κάτοχός της δικαιούται να διαμένει και να εργάζεται νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους σύμφωνα με τους όρους της παρούσας οδηγίας·

δ)«πρώτο κράτος μέλος»: το κράτος μέλος το οποίο πρώτο χορήγησε σε υπήκοο τρίτης χώρας την «μπλε κάρτα της ΕΕ»·

ε)«δεύτερο κράτος μέλος»: οποιοδήποτε κράτος μέλος στο οποίο ο κάτοχος της μπλε κάρτας προτίθεται να ασκήσει ή ασκεί το δικαίωμα κινητικότητας κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, πλην του πρώτου κράτους μέλους·

στ)«μέλη της οικογένειας»: οι υπήκοοι τρίτων χωρών όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/86/ΕΚ·

ζ)«υψηλά επαγγελματικά προσόντα»: τα προσόντα που πιστοποιούνται από τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή υψηλές επαγγελματικές δεξιότητες·

η)«τίτλοι σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»: διπλώματα, πιστοποιητικά ή άλλοι τίτλοι τυπικών προσόντων, εκδοθέντα από αρμόδια αρχή διά των οποίων πιστοποιείται η επιτυχής ολοκλήρωση προγράμματος εκπαίδευσης που έπεται της δευτεροβάθμιας ή ισοδύναμου προγράμματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή μιας δέσμης μαθημάτων που παρέχονται από εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο αναγνωρίζεται ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοδύναμο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος στο οποίο βρίσκεται, εφόσον οι σπουδές που χρειάστηκαν για την απόκτηση των προσόντων αυτών διήρκεσαν τουλάχιστον τρία έτη και αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ISCED 2011 επίπεδο 6 ή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (EQF) επίπεδο 6, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία·

θ)«υψηλές επαγγελματικές δεξιότητες»: οι δεξιότητες που πιστοποιούνται με επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών, επιπέδου ανάλογου με τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες είναι σχετικές με το επάγγελμα ή τον τομέα που προσδιορίζεται στη σύμβαση εργασίας ή τη δεσμευτική προσφορά εργασίας·

ι)«επαγγελματική πείρα»: η πραγματική και νόμιμη άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος·

ια)«νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα»: το νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2005/36/ΕΚ·

ιβ)«επιχειρηματική δραστηριότητα»: προσωρινή δραστηριότητα που σχετίζεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του εργοδότη, όπως η συμμετοχή σε εσωτερικές και εξωτερικές επαγγελματικές συναντήσεις, η συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια, η διαπραγμάτευση επιχειρηματικών συμφωνιών, η ανάληψη δραστηριοτήτων πωλήσεων ή μάρκετινγκ, η διενέργεια εσωτερικών ελέγχων ή ελέγχων σε πελάτες, η διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών, ή η παρακολούθηση μαθημάτων και η λήψη κατάρτισης·

ιγ)«διεθνής προστασία»: το καθεστώς που ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής

1.Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτηση εισδοχής ή έχουν γίνει δεκτοί στην επικράτεια κράτους μέλους με σκοπό την απασχόλησή τους σε εργασία υψηλών δεξιοτήτων.

2.Η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών:

α)οι οποίοι ζητούν διεθνή προστασία και αναμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους ή δικαιούνται προσωρινή προστασία σύμφωνα με την οδηγία 2001/55/ΕΚ 47 του Συμβουλίου σε ένα κράτος μέλος·

β)οι οποίοι ζητούν προστασία σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, τις διεθνείς υποχρεώσεις ή την πρακτική των κρατών μελών και αναμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους, ή δικαιούνται προστασία σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, τις διεθνείς υποχρεώσεις ή την πρακτική των κρατών μελών·

γ)οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για διαμονή σε κράτος μέλος ως ερευνητές κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2016/801 με σκοπό να υλοποιήσουν ερευνητικό έργο·

δ)οι οποίοι απολαύουν του ενωσιακού καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος σε κράτος μέλος, σύμφωνα με την οδηγία 2003/109/ΕΚ και ασκούν το δικαίωμά τους να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος προκειμένου να ασκήσουν μισθωτή ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα··

ε)οι οποίοι εισέρχονται σε κράτος μέλος βάσει δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε διεθνή συμφωνία για τη διευκόλυνση της εισόδου και προσωρινής διαμονής ορισμένων κατηγοριών φυσικών προσώπων σε σχέση με εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί στην επικράτεια κράτους μέλους ως ενδοεπιχειρησιακά μετατιθέμενοι εργαζόμενοι σύμφωνα με την οδηγία 2014/66/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 48 · 

στ)οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί στο έδαφος κράτους μέλους ως εποχιακοί εργαζόμενοι σύμφωνα με την οδηγία 2014/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 49 ·

ζ)των οποίων η απέλαση έχει ανασταλεί για πραγματικούς ή νομικούς λόγους·

η)οι οποίοι καλύπτονται από την οδηγία 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 50 κατά το διάστημα κατά το οποίο είναι αποσπασμένοι στην επικράτεια του οικείου κράτους μέλους·

θ)οι οποίοι, βάσει συμφωνιών μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και τρίτων χωρών, αφετέρου, απολαύουν δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας ισοδύναμων με εκείνα των πολιτών της Ένωσης.

3.Η παρούσα οδηγία δεν θίγει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών της ή μεταξύ των κρατών μελών, αφενός, και μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών, αφετέρου, η οποία απαριθμεί τα επαγγέλματα που δεν εμπίπτουν στην παρούσα οδηγία, με σκοπό να διασφαλίζεται η δεοντολογική πρόσληψη σε τομείς που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, με την προστασία των ανθρώπινων πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη των συμφωνιών αυτών.

4.Τα κράτη μέλη δεν εκδίδουν οποιαδήποτε άλλη άδεια εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών για τους σκοπούς της απασχόλησης υψηλών δεξιοτήτων.

Άρθρο 4

Ευνοϊκότερες διατάξεις

1.Η παρούσα οδηγία ισχύει με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων διατάξεων:

α)του δικαίου της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που συνάπτονται μεταξύ της Ένωσης ή της Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών, αφετέρου·

β)διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών και μίας ή περισσοτέρων τρίτων χωρών πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας.

2.Η παρούσα οδηγία δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να θεσπίζουν ή να διατηρούν ευνοϊκότερες διατάξεις σε σχέση με τα άρθρα 10, 14, 15, 16 και 17 παράγραφος 5.

Κεφάλαιο II:

Κριτήρια εισδοχής, άρνησης και ανάκλησης

Άρθρο 5

Κριτήρια εισδοχής

1.Ένας υπήκοος τρίτης χώρας που υποβάλλει αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ:

α)προσκομίζει έγκυρη σύμβαση εργασίας ή, όπως προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία, δεσμευτική προσφορά εργασίας που αφορά απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών στο οικείο κράτος μέλος·

β)για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, προσκομίζει έγγραφο που αποδεικνύει ότι πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία για την άσκηση από τους πολίτες της ΕΕ του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος που προσδιορίζεται στη σύμβαση εργασίας ή στη δεσμευτική προσφορά εργασίας, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία·

γ)για μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, προσκομίζει στοιχεία που πιστοποιούν υψηλά επαγγελματικά προσόντα·

δ)προσκομίζει ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφο, κατά τα οριζόμενα στην εθνική νομοθεσία, και, εφόσον απαιτείται, αίτηση θεώρησης ή έγκυρη θεώρηση ή, κατά περίπτωση, έγκυρη άδεια διαμονής ή έγκυρη θεώρηση μακράς διαμονής·

ε)προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη ή, εφόσον αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, για την υποβολή αίτησης ασφαλιστικής κάλυψης ασθενείας του αιτούντος έναντι όλων των κινδύνων που συνήθως καλύπτονται για τους υπηκόους του οικείου κράτους μέλους, όσον αφορά τις περιόδους κατά τις οποίες δεν του παρέχονται, λόγω της σύμβασης εργασίας του ή σε συνδυασμό με αυτήν, ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη και αντίστοιχο δικαίωμα σε επιδόματα.

2.Εκτός από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1, ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός που απορρέει από τον μηνιαίο ή ετήσιο μισθό ο οποίος προσδιορίζεται στη σύμβαση εργασίας ή τη δεσμευτική προσφορά εργασίας δεν πρέπει να είναι κατώτερος από εθνικό κατώτατο όριο μισθού που έχει καθοριστεί και δημοσιευτεί για τον σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη. Το κατώτατο όριο μισθού που καθορίζεται από τα κράτη μέλη είναι τουλάχιστον 1,0 φορά, αλλά όχι υψηλότερο από 1,4 φορές από τον μέσο ακαθάριστο ετήσιο μισθό στο οικείο κράτος μέλος.

3.Τα κράτη μέλη απαιτούν να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις των εφαρμοστέων διατάξεων, συλλογικών συμφωνιών ή πρακτικών στους σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους για την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων.

4.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 και για την απασχόληση σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για εργαζομένους υπηκόους τρίτων χωρών και τα οποία εντάσσονται στη μείζονα ομάδα 1 και 2 της ταξινόμησης ISCO, το κατώτατο όριο μισθού ανέρχεται στο 80 τοις εκατό του ακαθάριστου ετήσιου κατώτατου ορίου που καθορίζεται από το οικείο κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 2.

5.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για μπλε κάρτα της ΕΕ, το κατώτατο όριο μισθού είναι 80 τοις εκατό του κατώτατου ορίου μισθού που καθορίζεται από το οικείο κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 2. Η περίοδος των τριών ετών ισχύει εκ νέου μετά την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το κατώτατο όριο μισθού που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται κατά την υποβολή αίτησης για την έκδοση πρώτης μπλε κάρτας της ΕΕ ή για την ανανέωση κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου των τριών ετών. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί κατά τη διάρκεια των τριών ετών ανανεώνεται μετά την παρέλευση της τριετούς περιόδου, εφαρμόζεται το κατώτατο όριο μισθού που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν, ωστόσο, η πρώτη μπλε κάρτα της ΕΕ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια των τριών εκδόθηκε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών, το κατώτατο όριο μισθού που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται από την πρώτη ανανέωση.

6.Τα κράτη μέλη διευκολύνουν την επικύρωση και την αναγνώριση των εγγράφων που πιστοποιούν τα σχετικά υψηλά επαγγελματικά προσόντα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο γ).

7.Τα κράτη μέλη απορρίπτουν τις αιτήσεις υπηκόων τρίτων χωρών που θεωρούνται ότι συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

8.Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν από τον ενδιαφερόμενο υπήκοο τρίτης χώρας να δηλώσει τη διεύθυνσή του στο έδαφός τους.

Όταν το εθνικό δίκαιο ενός κράτους μέλους απαιτεί τη δήλωση διεύθυνσης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας δεν γνωρίζει ακόμη τη μελλοντική του διεύθυνση, τα κράτη μέλη αποδέχονται μια προσωρινή διεύθυνση. Στην περίπτωση αυτή, ο υπήκοος τρίτης χώρας δηλώνει τη μόνιμη διεύθυνσή του το αργότερο κατά την έκδοση της μπλε κάρτας της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 8.

Άρθρο 6

Λόγοι άρνησης

1.Τα κράτη μέλη απορρίπτουν αίτηση για χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)εάν ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 5· 

β)εάν τα προσκομισθέντα έγγραφα έχουν αποκτηθεί δολίως ή πλαστογραφηθεί ή άλλως νοθευτεί.

2.Σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής της κατάστασης της αγοράς εργασίας τους, όπως ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας σε ένα δεδομένο επάγγελμα ή τομέα, που μπορεί να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειάς τους, τα κράτη μέλη μπορούν να ελέγχουν αν η συγκεκριμένη κενή θέση δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από το εθνικό ή το ενωσιακό εργατικό δυναμικό, από υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στο εν λόγω κράτος μέλος και αποτελούν ήδη μέρος του εργατικού δυναμικού του σύμφωνα με την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία ή από επί μακρόν διαμένοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν στο εν λόγω κράτος μέλος για απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ της οδηγίας 2003/109/ΕΚ.

Το οικείο κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή την πρόθεσή του να θεσπίσει τέτοιον έλεγχο σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα, ο οποίος μπορεί να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος της επικράτειάς του, για τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα έλθουν από τρίτες χώρες κατά τους επόμενους 12 μήνες και κοινοποιούν στην Επιτροπή όλους τους σχετικούς λόγους που αιτιολογούν αυτή την απόφαση. Για κάθε παράταση 12 μηνών, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αποστέλλει νέα αιτιολογημένη κοινοποίηση.

3.Τα κράτη μέλη μπορούν να απορρίψουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ, όταν:

α)ο εργοδότης δεν εκπληρώνει τις νομικές υποχρεώσεις του όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία, τα εργασιακά δικαιώματα ή τις συνθήκες εργασίας·

β)η επιχείρηση του εργοδότη τίθεται ή έχει τεθεί υπό εκκαθάριση σύμφωνα με το εθνικό πτωχευτικό δίκαιο ή εάν δεν ασκείται οικονομική δραστηριότητα· ή

γ)έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον εργοδότη για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 51 , ή λόγω αδήλωτης εργασίας ή παράνομης απασχόλησης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

4.Τα κράτη μέλη μπορούν να απορρίψουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλισθούν δεοντολογικές προσλήψεις σε τομείς που πάσχουν από έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στις χώρες καταγωγής.

5.Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, κάθε απόφαση απόρριψης αίτησης λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περίπτωσης και σέβεται την αρχή της αναλογικότητας.

Άρθρο 7

Ανάκληση ή μη ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ

1.Τα κράτη μέλη ανακαλούν ή αρνούνται την ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ, όταν:

α)η μπλε κάρτα της ΕΕ ή τα προσκομισθέντα έγγραφα έχουν αποκτηθεί δολίως ή έχουν πλαστογραφηθεί ή άλλως νοθευτεί·

β)ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν διαθέτει πλέον έγκυρη σύμβαση εργασίας για απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων ή τα προσόντα που απαιτούνται από το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) ή ο μισθός του δεν πληρούν πλέον το κατώτατο όριο μισθού, όπως καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4 ή 5, κατά περίπτωση, με την επιφύλαξη του άρθρου 14.

2.Τα κράτη μέλη μπορούν να ανακαλούν ή να αρνούνται την ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ που έχει εκδοθεί βάσει της παρούσας οδηγίας σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας·

β)κατά περίπτωση, όταν ο εργοδότης δεν εκπληρώνει τις νομικές υποχρεώσεις του όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία, τα εργασιακά δικαιώματα ή τις συνθήκες εργασίας·

γ)όταν παύουν να πληρούνται οι όροι των εφαρμοστέων νόμων, συλλογικών συμφωνιών ή πρακτικών στους σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους για την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων·

δ)όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν έχει κοινοποιήσει τις αλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1, κατά περίπτωση, και στο άρθρο 14 παράγραφος 3·

ε)όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν κατέχει πλέον έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο·

στ)όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις κινητικότητας βάσει του παρόντος κεφαλαίου ή επανειλημμένα κάνει χρήση των διατάξεων περί κινητικότητας του παρόντος κεφαλαίου με τρόπο καταχρηστικό.

Σε περίπτωση ανάκλησης ή μη ανανέωσης μπλε κάρτας της ΕΕ βάσει της παραγράφου 2 στοιχείο ε), τα κράτη μέλη ορίζουν, πριν από την ανάκληση ή τη μη ανανέωση μπλε κάρτας της ΕΕ, εύλογη προθεσμία για τον ενδιαφερόμενο υπήκοο τρίτης χώρας προκειμένου να αποκτήσει και να υποβάλλει έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

3.Η έλλειψη ανακοίνωσης σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 ή το άρθρο 14 παράγραφος 3 δεν θεωρείται επαρκής λόγος ανάκλησης ή μη ανανέωσης της μπλε κάρτας της ΕΕ, εάν ο κάτοχος αποδείξει ότι η ανακοίνωση δεν διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές για λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή του.

4.Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, κάθε απόφαση ανάκλησης ή άρνησης της ανανέωσης μιας μπλε κάρτας της ΕΕ λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περίπτωσης και τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.

Κεφάλαιο III

Μπλε κάρτα της ΕΕ και διαδικασία

Άρθρο 8

Μπλε κάρτα της ΕΕ

1.Όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 5 και εφόσον δεν συντρέχει λόγος απόρριψης βάσει του άρθρου 6, του χορηγείται μπλε κάρτα της ΕΕ.

Εάν ένα κράτος μέλος εκδίδει μόνο άδειες διαμονής στο έδαφός του και ο υπήκοος τρίτης χώρας πληροί όλες τις προϋποθέσεις εισδοχής που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, το οικείο κράτος μέλος του χορηγεί την απαιτούμενη θεώρηση.

2.Τα κράτη μέλη ορίζουν συγκεκριμένη περίοδο ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ, η οποία είναι διάρκειας τουλάχιστον 24 μηνών. Εάν η σύμβαση εργασίας καλύπτει μικρότερη περίοδο, η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται τουλάχιστον για τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και για τρεις επιπλέον μήνες. Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ ανανεώνεται, η περίοδος ισχύος της είναι τουλάχιστον 24 μήνες.

3.Η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους με τη χρήση του ενιαίου τύπου που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1030/2002. Σύμφωνα με το στοιχείο α) σημεία 7.5-9 του παραρτήματος του εν λόγω κανονισμού, τα κράτη μέλη αναφέρουν στην μπλε κάρτα της ΕΕ τις προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 της παρούσας οδηγίας. Τα κράτη μέλη αναγράφουν τις λέξεις «μπλε κάρτα της ΕΕ» κάτω από τον τίτλο «είδος άδειας» της άδειας διαμονής.

4.Όταν ένα κράτος μέλος χορηγεί μπλε κάρτα της ΕΕ σε υπήκοο τρίτης χώρας στον οποίο έχει παράσχει διεθνή προστασία, αναγράφει την ακόλουθη παρατήρηση στην μπλε κάρτα της ΕΕ του εν λόγω υπηκόου τρίτης χώρας κάτω από την ένδειξη «παρατηρήσεις»: «Χορηγήθηκε διεθνής προστασία από [όνομα του κράτους μέλους] την [ημερομηνία]». Εάν το εν λόγω κράτος μέλος ανακαλέσει τη διεθνή προστασία που απολαμβάνει ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ, εκδίδει, κατά περίπτωση, νέα μπλε κάρτα της ΕΕ που δεν περιέχει την παρατήρηση αυτή.

5.Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος σε υπήκοο τρίτης χώρας ο οποίος απολαύει διεθνούς προστασίας σε άλλο κράτος μέλος, το κράτος μέλος που εκδίδει την μπλε κάρτα της ΕΕ αναγράφει την ένδειξη «έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία από [όνομα του κράτους μέλους] την [ημερομηνία]» στην μπλε κάρτα της ΕΕ.

Πριν το κράτος μέλος καταχωρίσει την παρατήρηση αυτή, ενημερώνει το κράτος μέλος που θα αναφέρεται στην παρατήρηση σχετικά με την έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ και ζητεί να ενημερωθεί από το εν λόγω κράτος μέλος αν ο κάτοχος της μπλε κάρτας της ΕΕ εξακολουθεί να είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας. Το κράτος μέλος που αναφέρεται στην παρατήρηση απαντά το αργότερο εντός μηνός από την παραλαβή της αίτησης παροχής πληροφοριών. Αν η διεθνής προστασία έχει ανακληθεί με τελική απόφαση, το κράτος μέλος που εκδίδει την μπλε κάρτα της ΕΕ δεν αναγράφει την εν λόγω παρατήρηση.

Εάν, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς πράξεις ή την εθνική νομοθεσία, η ευθύνη για τη διεθνή προστασία του κατόχου της μπλε κάρτας της ΕΕ μεταβιβάστηκε στο κράτος μέλος αφού αυτό εξέδωσε την μπλε κάρτα της ΕΕ σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, το εν λόγω κράτος μέλος τροποποιεί την παρατήρηση ανάλογα εντός τριών μηνών από τη μεταβίβαση.

6.Κατά τη διάρκεια ισχύος της, η μπλε κάρτα της ΕΕ παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα:

α)να εισέρχεται, να εισέρχεται εκ νέου και να διαμένει στην επικράτεια του κράτους μέλους που εξέδωσε την μπλε κάρτα της ΕΕ·

β)να απολαμβάνει τα δικαιώματα που του αναγνωρίζονται βάσει της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 9

Αιτήσεις εισδοχής

1.Τα κράτη μέλη καθορίζουν εάν οι αιτήσεις για μπλε κάρτα της ΕΕ πρέπει να υποβάλλονται από τον υπήκοο τρίτης χώρας ή από τον εργοδότη. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιτρέψουν την υποβολή αίτησης από οποιονδήποτε από τους δύο.

2.Η αίτηση λαμβάνεται υπόψη και εξετάζεται είτε όταν ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας διαμένει εκτός της επικράτειας του κράτους μέλους στο οποίο επιθυμεί να γίνει δεκτός είτε όταν διαμένει ήδη νόμιμα στην επικράτεια του εν λόγω κράτους μέλους.

Άρθρο 10

Διαδικαστικές εγγυήσεις

1.Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών αποφασίζουν για την αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ και ενημερώνουν γραπτώς τον αιτούντα, σύμφωνα με τις διαδικασίες κοινοποίησης που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία του οικείου κράτους μέλους. Η κοινοποίηση της απόφασης πραγματοποιείται το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Όταν ο εργοδότης έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 12, η κοινοποίηση πραγματοποιείται το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2.Σε εξαιρετικές και δεόντως αιτιολογημένες περιστάσεις που συνδέονται με την πολυπλοκότητα της αίτησης, τα κράτη μέλη μπορούν να παρατείνουν την ανώτατη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 κατά 30 ημέρες. Ενημερώνουν τον αιτούντα για την παράταση πριν από την εκπνοή της εν λόγω μέγιστης προθεσμίας.

3.Εάν οι πληροφορίες ή τα έγγραφα που παρέχονται προς υποστήριξη της αίτησης είναι ανεπαρκείς ή ατελείς, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν τον αιτούντα για τις απαιτούμενες συμπληρωματικές πληροφορίες και καθορίζουν εύλογη προθεσμία για την υποβολή τους. Η περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 αναστέλλεται μέχρις ότου οι αρχές λάβουν τις απαιτούμενες συμπληρωματικές πληροφορίες ή έγγραφα. Εάν οι συμπληρωματικές πληροφορίες ή τα συμπληρωματικά έγγραφα δεν προσκομισθούν εντός της προθεσμίας αυτής, η αίτηση μπορεί να απορριφθεί.

4.Κάθε απόφαση απόρριψης αίτησης για μπλε κάρτα της ΕΕ ή μη ανανέωσης ή ανάκλησης μπλε κάρτας της ΕΕ κοινοποιείται γραπτώς στον ενδιαφερόμενο υπήκοο τρίτης χώρας και, κατά περίπτωση, στον εργοδότη του σύμφωνα με τις διαδικασίες κοινοποίησης που ορίζονται στη σχετική εθνική νομοθεσία. Η κοινοποίηση προσδιορίζει τους λόγους της απόφασης και την αρμόδια αρχή στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση καθώς και την προθεσμία για την άσκηση προσφυγής. Τα κράτη μέλη παρέχουν αποτελεσματικά ένδικα βοηθήματα, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

5.Παρέχεται στον αιτούντα το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ανανέωσης πριν από τη λήξη ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν μέγιστη προθεσμία 60 ημερών πριν από τη λήξη ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ για την υποβολή αίτησης ανανέωσης.

6.Όταν η διάρκεια ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ λήγει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανανέωσης, τα κράτη μέλη επιτρέπουν στον υπήκοο τρίτης χώρας να παραμείνει στο έδαφός τους μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές λάβουν απόφαση σχετικά με την αίτηση.

Άρθρο 11

Τέλη

Το επίπεδο των τελών που απαιτούνται από τα κράτη μέλη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων δεν πρέπει να είναι δυσανάλογα υψηλό ή υπερβολικό.

Άρθρο 12

Αναγνωρισμένοι εργοδότες

1.Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να προβλέψουν διαδικασίες αναγνώρισης για εργοδότες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή τη διοικητική πρακτική για τους σκοπούς της εφαρμογής απλουστευμένων διαδικασιών για τη χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ.

Εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να προβλέψει διαδικασίες αναγνώρισης, παρέχει σαφείς και διαφανείς πληροφορίες στους σχετικούς εργοδότες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τους όρους και τα κριτήρια έγκρισης, την περίοδο ισχύος της αναγνώρισης και τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τους όρους, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ανάκλησης ή μη ανανέωσης, καθώς και ενδεχόμενων κυρώσεων που εφαρμόζονται.

Οι διαδικασίες αναγνώρισης δεν συνεπάγονται δυσανάλογο ή υπερβολικό διοικητικό φόρτο ή έξοδα για τους εργοδότες.

2.Τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν να αναγνωρίσουν έναν εργοδότη σύμφωνα με την παράγραφο 1, εάν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον εργοδότη για απασχόληση παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών βάσει της οδηγίας 2009/52/ΕΚ.

Οι απλουστευμένες διαδικασίες περιλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο. Οι αιτούντες απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής των αποδεικτικών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και ε) και στο άρθρο 5 παράγραφος 8.

3.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα για την πρόληψη πιθανών καταχρήσεων. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση, την αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα και, ενδεχομένως, τον έλεγχο σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο ή τη διοικητική πρακτική.

Τα κράτη μέλη μπορούν, μεταξύ άλλων μέτρων, να αρνηθούν να ανανεώσουν ή να αποφασίσουν να ανακαλέσουν το καθεστώς του αναγνωρισμένου εργοδότη, εάν ο εργοδότης δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει της παρούσας οδηγίας ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αναγνώριση έχει αποκτηθεί με δόλιο τρόπο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Δικαιώματα

Άρθρο 13

Πρόσβαση στην αγορά εργασίας

1.Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ έχουν πλήρη πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης υψηλών δεξιοτήτων στο οικείο κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν την κοινοποίηση της αλλαγής εργοδότη και αλλαγών που επηρεάζουν την εκπλήρωση των κριτηρίων εισδοχής, όπως ορίζεται στο άρθρο 5, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από την εθνική νομοθεσία.

Η διαδικασία κοινοποίησης δεν αναστέλλει το δικαίωμα του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται.

2.Με την επιφύλαξη των κριτηρίων εισδοχής που ορίζονται στο άρθρο 5, οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ μπορούν να ασκούν ανεξάρτητη δραστηριότητα παράλληλα με τη δραστηριότητα σε απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων.

3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρούν περιορισμούς στην πρόσβαση στην απασχόληση, εάν οι δραστηριότητες απασχόλησης συνεπάγονται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και ευθύνης για τη διασφάλιση των γενικών συμφερόντων του κράτους.

4.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της αρχής της προτίμησης για τους πολίτες της Ένωσης, κατά περίπτωση, βάσει των διατάξεων των σχετικών πράξεων προσχώρησης.

Άρθρο 14

Προσωρινή ανεργία

1.Η ανεργία καθαυτή δεν αποτελεί λόγο ανάκλησης μπλε κάρτας της ΕΕ, εκτός εάν η περίοδος ανεργίας υπερβαίνει τους τρεις συναπτούς μήνες ή συμβαίνει περισσότερες από μία φορές κατά την περίοδο ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ.

2.Κατά την περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 1, επιτρέπεται στον κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ να αναζητεί και να αναλαμβάνει απασχόληση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 13.

3.Ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ γνωστοποιεί την έναρξη και, κατά περίπτωση, τη λήξη της περιόδου ανεργίας στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους διαμονής, σύμφωνα με τις οικείες εθνικές διαδικασίες.

Άρθρο 15

Ίση μεταχείριση 

1.Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ απολαύουν ίσης μεταχειρίσεως με τους υπηκόους του κράτους μέλους που εξέδωσε τη μπλε κάρτα όσον αφορά:

α)τους όρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου επιτρεπομένου ορίου ηλικίας για εργασία, και τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων αμοιβής και απόλυσης, του ωραρίου εργασίας, των αδειών και αργιών, καθώς και των απαιτήσεων όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στον τόπο εργασίας·

β)την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της εγγραφής και συμμετοχής σε οργάνωση εργαζομένων ή εργοδοτών ή σε οποιαδήποτε οργάνωση τα μέλη της οποίας ασκούν συγκεκριμένο επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από τις οργανώσεις αυτές, με την επιφύλαξη των εθνικών διατάξεων για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια·

γ)την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση·

δ)την αναγνώριση των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές διαδικασίες·

ε)τους κλάδους κοινωνικής ασφάλισης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004·

στ)την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που τίθενται στη διάθεση του κοινού, περιλαμβανομένων των διαδικασιών για την πρόσβαση σε στέγαση, καθώς και των υπηρεσιών ενημέρωσης και παροχής συμβουλών που παρέχουν οι υπηρεσίες εύρεσης εργασίας.

2.Όσον αφορά την παράγραφο 1 στοιχείο γ), τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν την ίση μεταχείριση όσον αφορά τις υποτροφίες και τα σπουδαστικά δάνεια ή άλλες παροχές και δάνεια στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Η πρόσβαση στις πανεπιστημιακές και τις μεταδευτεροβάθμιες σπουδές μπορεί να εξαρτηθεί από ειδικά προαπαιτούμενα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Όσον αφορά την παράγραφο 1 στοιχείο στ), τα οικεία κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν την ίση μεταχείριση όσον αφορά τις διαδικασίες για την απόκτηση στέγης. Αυτό δεν θίγει τη συμβατική ελευθερία σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

3.Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ που μετακινούνται προς τρίτη χώρα ή οι επιζώντες των εν λόγω εργαζομένων που διαμένουν σε τρίτη χώρα και έλκουν δικαιώματα από τον κάτοχο της μπλε κάρτας της ΕΕ λαμβάνουν τις νόμιμες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων τις οποίες δικαιούνται βάσει της προηγούμενης απασχόλησης του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αναφέρεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004, υπό τις ίδιες συνθήκες και με τους ίδιους συντελεστές όπως οι πολίτες των οικείων κρατών μελών όταν μετακομίζουν σε τρίτη χώρα.

4.Το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, δεν θίγει το δικαίωμα του κράτους μέλους να ανακαλεί την μπλε κάρτα της ΕΕ ή να αρνείται την ανανέωσή της, σύμφωνα με το άρθρο 7.

5.Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ που απολαύουν του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας στο οικείο κράτος μέλος βάσει του δικαίου της Ένωσης.

6.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ που απολαύουν διεθνούς προστασίας μόνο εφόσον κατοικούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος το οποίο τους χορήγησε διεθνή προστασία.

Άρθρο 16

Μέλη της οικογένειας

1.Η οδηγία 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου εφαρμόζεται με τις παρεκκλίσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο.

2.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3 παράγραφος 1 και το άρθρο 8 της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, η οικογενειακή επανένωση δεν εξαρτάται από την απαίτηση ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ να έχει εύλογη προοπτική να αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και να έχει διαμείνει για ελάχιστη περίοδο.

3.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο και το άρθρο 7 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα ενσωμάτωσης που αναφέρονται σε αυτά μπορούν να εφαρμόζονται μόνο εφόσον έχει επιτραπεί η οικογενειακή επανένωση των ενδιαφερομένων.

4.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση και οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, οι άδειες διαμονής για τα μέλη οικογένειας χορηγούνται ταυτόχρονα με την μπλε κάρτα της ΕΕ. Όταν τα μέλη της οικογένειας ενωθούν με τον κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ μετά τη χορήγηση της μπλε κάρτας της ΕΕ σε αυτόν και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση, οι άδειες διαμονής χορηγούνται το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

5.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 13 παράγραφοι 2 και 3 της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, η διάρκεια ισχύος των αδειών διαμονής των μελών της οικογένειας είναι η ίδια με τη διάρκεια ισχύος της μπλε κάρτας της ΕΕ, στο μέτρο που το επιτρέπει η περίοδος ισχύος των ταξιδιωτικών εγγράφων τους.

6.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 14 παράγραφος 1 στοιχείο β) και παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν κανένα χρονικό όριο όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Με την επιφύλαξη των περιορισμών που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 3 της εν λόγω οδηγίας, τα μέλη της οικογένειας έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα στο οικείο κράτος μέλος.

Πριν από τη χορήγηση πρόσβασης στην απασχόληση σε μέλος της οικογένειας, τα κράτη μέλη μπορούν να ελέγχουν το κατά πόσον η συγκεκριμένη κενή θέση δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από το εθνικό ή ενωσιακό εργατικό δυναμικό, από υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στο οικείο κράτος μέλος και αποτελούν ήδη μέρος του εργατικού δυναμικού του, σύμφωνα με την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία ή από επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν στο εν λόγω κράτος μέλος για απασχόληση σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ της οδηγίας 2003/109/ΕΚ.

7.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 15 παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/86/ΕΚ, για τον υπολογισμό της πενταετούς διαμονής που απαιτείται για την απόκτηση αυτοτελούς άδειας διαμονής, μπορεί να αθροίζεται η διαμονή σε διαφορετικά κράτη μέλη.

8.Οι διατάξεις που θεσπίζονται στο άρθρο 17 όσον αφορά τη σώρευση περιόδων διαμονής σε διαφορετικά κράτη μέλη από κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ με σκοπό την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ εφαρμόζονται κατ’ αναλογία.

9.Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ που απολαύουν του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας στο οικείο κράτος μέλος βάσει του δικαίου της Ένωσης.

10.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στους κατόχους της μπλε κάρτας της ΕΕ που απολαύουν διεθνούς προστασίας μόνο εφόσον κατοικούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος το οποίο τους χορήγησε διεθνή προστασία.

Άρθρο 17

Καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ για τους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ

1.Η οδηγία 2003/109/ΕΚ εφαρμόζεται με τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

2.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, τα κράτη μέλη χορηγούν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν διαμείνει νομίμως και αδιαλείπτως ως κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ στο έδαφός τους επί τρία έτη αμέσως πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ, το οποίο χορηγείται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, μπορεί να ανακληθεί πριν από τη λήξη της νόμιμης και αδιάλειπτης διαμονής των πέντε ετών, που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, στο έδαφος των κρατών μελών, όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας μείνει άνεργος και δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για τη συντήρησή του και, κατά περίπτωση, των μελών της οικογένειάς του, χωρίς να προσφεύγει στο σύστημα κοινωνικής αρωγής του οικείου κράτους μέλους.

Ωστόσο, το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ δεν μπορεί να ανακληθεί όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας:

α)είναι προσωρινά ανίκανος προς εργασία εξ αιτίας ασθενείας ή ατυχήματος·

β)έχει καταγραφεί δεόντως ως ακουσίως άνεργος και έχει εγγραφεί ως αιτών εργασία στο σχετικό γραφείο εύρεσης εργασίας·

γ)αρχίζει επαγγελματική κατάρτιση που σχετίζεται με την προηγούμενη απασχόληση, εκτός εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας είναι ακουσίως άνεργος.

3.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ που χρησιμοποίησε τη δυνατότητα η οποία προβλέπεται στο άρθρο 20 της παρούσας οδηγίας μπορεί να σωρεύει περιόδους διαμονής σε διαφορετικά κράτη μέλη προκειμένου να εκπληρώσει την απαίτηση σχετικά με τη διάρκεια της διαμονής, εάν ο κάτοχος έχει συσσωρεύσει:

α)πέντε έτη νόμιμης και αδιάλειπτης διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών· και

β)δύο έτη νόμιμης και αδιάλειπτης διαμονής, ως κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ, αμέσως πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός της επικράτειας του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση για το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ.

4.Για τον υπολογισμό της πενταετούς περιόδου νόμιμης και αδιάλειπτης διαμονής στην Ένωση που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο α), και κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, οι περίοδοι απουσίας από την επικράτεια των κρατών μελών δεν διακόπτουν την πενταετή περίοδο, εάν οι εν λόγω περίοδοι είναι μικρότερες από δώδεκα συναπτούς μήνες και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους δεκαοκτώ μήνες εντός της πενταετούς περιόδου νόμιμης και συνεχούς διαμονής.

5.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, τα κράτη μέλη παρατείνουν στους 24 διαδοχικούς μήνες την περίοδο απουσίας από το έδαφος των κρατών μελών, που επιτρέπεται σε επί μακρόν διαμένοντα στην ΕΕ ο οποίος κατέχει άδεια διαμονής μακράς διαρκείας, με την παρατήρηση που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας, και στα μέλη της οικογένειάς του στα οποία έχει χορηγηθεί το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ.

6.Οι παρεκκλίσεις που θεσπίζονται στις παραγράφους 4 και 5 μπορούν να περιοριστούν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι απουσίασε από την επικράτεια του κράτους μέλους για την άσκηση μισθωτής ή ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας ή την προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας ή για σπουδές στη χώρα καταγωγής του.

7.Το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο στ), το άρθρο 19 και, κατά περίπτωση, τα άρθρα 16 και 21 εφαρμόζονται σε κατόχους άδειας διαμονής μακράς διαρκείας με την παρατήρηση που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2.

8.Όταν ο επί μακρόν διαμένων στην ΕΕ, ο οποίος κατέχει άδεια διαμονής μακράς διαρκείας με την παρατήρηση που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας, ασκεί το δικαίωμά του να μετακινείται σε δεύτερο κράτος μέλος σύμφωνα με το κεφάλαιο III της οδηγίας 2003/109/ΕΚ, το άρθρο 14 παράγραφοι 3 και 4 και το άρθρο 15 παράγραφος 2 το στοιχείο β) της εν λόγω οδηγίας δεν εφαρμόζονται. Το δεύτερο κράτος μέλος μπορεί να εφαρμόσει μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 6 της εν λόγω οδηγίας.

Άρθρο 18

Άδεια διαμονής μακράς διαρκείας

1.Στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 17 της παρούσας οδηγίας για την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ, χορηγείται άδεια διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 του Συμβουλίου.

2.Τα κράτη μέλη αναγράφουν «Πρώην κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ» στην άδεια διαμονής που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου υπό τον τίτλο «Παρατηρήσεις».

Κεφάλαιο V

Κινητικότητα μεταξύ κρατών μελών

Άρθρο 19

Επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος

1.Όταν υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος είναι κάτοχος έγκυρης μπλε κάρτας της ΕΕ που έχει εκδοθεί από κράτος μέλος που εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν εισέρχεται και διαμένει σε ένα ή περισσότερα δεύτερα κράτη μέλη για διάστημα 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών, με σκοπό την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, το δεύτερο κράτος μέλος δεν απαιτεί καμία άδεια για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος.

2.Υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος είναι κάτοχος έγκυρης μπλε κάρτας της ΕΕ εκδοθείσας από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν έχει δικαίωμα εισόδου και διαμονής με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ένα ή περισσότερα δεύτερα κράτη μέλη για διάστημα έως 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών βάσει της μπλε κάρτας της ΕΕ που εξέδωσε το πρώτο κράτος μέλος. Το δεύτερο κράτος μέλος δεν απαιτεί καμία άδεια για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός από την μπλε κάρτα της ΕΕ που εξέδωσε το πρώτο κράτος μέλος.

Άρθρο 20

Αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ σε δεύτερο κράτος μέλος

1.Μετά από δώδεκα μήνες νόμιμης διαμονής του στο πρώτο κράτος μέλος ως κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ, ο υπήκοος τρίτης χώρας δικαιούται να εισέλθει σε δεύτερο κράτος μέλος με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων με βάση την μπλε κάρτα της ΕΕ και έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο.

2.Το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο σε ένα μήνα από την είσοδο στο έδαφος του δεύτερου κράτους μέλους, ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ ή ο εργοδότης ή και οι δύο υποβάλλει(-ουν) στην αρμόδια αρχή αυτού του κράτους μέλους αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ και προσκομίζει(-ουν) όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 για το δεύτερο κράτος μέλος.

Ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ επιτρέπεται να εργαστεί στο δεύτερο κράτος μέλος αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.

Η αίτηση μπορεί επίσης να υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές του δεύτερου κράτους μέλους ενώ ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ διαμένει ακόμη στην επικράτεια του πρώτου κράτους μέλους.

3.Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παραγράφου 2, ο κάτοχος της μπλε κάρτας της ΕΕ προσκομίζει:

α)την έγκυρη μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος·

β)έγκυρη σύμβαση εργασίας ή, όπως προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία, δεσμευτική προσφορά εργασίας που αφορά απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών στο συγκεκριμένο κράτος μέλος·

γ)για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, έγγραφο που αποδεικνύει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από την εθνική νομοθεσία για την άσκηση, από τους πολίτες της ΕΕ, του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος που προσδιορίζεται στη σύμβαση εργασίας ή στη δεσμευτική προσφορά εργασίας, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία·

δ)έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, κατά τα οριζόμενα από την εθνική νομοθεσία·

ε)αποδείξεις της τήρησης του κατώτατου ορίου μισθού που καθορίζεται στο δεύτερο κράτος μέλος κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 ή, κατά περίπτωση, των παραγράφων 4 ή 5 του άρθρου 5.

4.Το δεύτερο κράτος μέλος απορρίπτει αίτηση για χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)μη υποβολής των εγγράφων που απαιτούνται σύμφωνα με την παράγραφο 3·

β)δόλιας απόκτησης ή πλαστογράφησης ή με άλλον τρόπο νόθευσης των εγγράφων·

γ)μη συμμόρφωσης της απασχόλησης με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις ή πρακτικές που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

5.Το δεύτερο κράτος μέλος απορρίπτει αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ, εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

6.Το δεύτερο κράτος μέλος μπορεί να απορρίψει αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ βάσει εξέτασης που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 μετά από αιτιολογημένη κοινοποίηση, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο και μόνον εάν το δεύτερο κράτος μέλος έχει επίσης θεσπίσει τέτοιους ελέγχους για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι έρχονται από τρίτες χώρες βάσει της παρούσας οδηγίας.

7.Το δεύτερο κράτος μέλος μπορεί να απορρίψει αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ, εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας κάνει κατ’ επανάληψη χρήση της δυνατότητας εισόδου και εργασίας σε δεύτερο κράτος μέλος βάσει του παρόντος άρθρου με τρόπο καταχρηστικό. Το δεύτερο κράτος μέλος ενημερώνει το πρώτο κράτος μέλος σχετικά με την απόρριψη για τους σκοπούς του άρθρου 7 παράγραφος 2 στοιχείο στ).

8.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10 παράγραφος 1, το δεύτερο κράτος μέλος λαμβάνει απόφαση σχετικά με αίτηση χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ και ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα και το πρώτο κράτος μέλος το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την απόφασή του είτε:

α)να χορηγήσει μπλε κάρτα της ΕΕ και να επιτρέψει στον υπήκοο τρίτης χώρας να διαμείνει στην επικράτειά του με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θεσπίζονται στο παρόν άρθρο, · είτε

β)να αρνηθεί την έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ και να υποχρεώσει τον αιτούντα και τα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο, να εγκαταλείψει την επικράτειά του εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο, .

9.Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος λήγει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το δεύτερο κράτος μέλος μπορεί, εάν το απαιτεί η εθνική νομοθεσία, να χορηγεί εθνικές προσωρινές άδειες διαμονής ή άδειες ισοδύναμης ισχύος που επιτρέπουν στον αιτούντα να συνεχίσει να διαμένει νόμιμα στην επικράτειά τους έως ότου οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν για την αίτηση.

10.Από τη δεύτερη φορά κατά την οποία κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ και, κατά περίπτωση, τα μέλη της οικογένειάς του κάνουν χρήση της δυνατότητας μετακίνησης σε άλλο κράτος μέλος βάσει του παρόντος άρθρου, ως «πρώτο κράτος μέλος» νοείται το κράτος μέλος από το οποίο ο ενδιαφερόμενος αναχωρεί και ως «δεύτερο κράτος μέλος» νοείται το κράτος μέλος στο οποίο υποβάλλει αίτηση διαμονής. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20 παράγραφος 1, ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο κράτος μέλος για δεύτερη φορά μετά από έξι μήνες νόμιμης διαμονής του στο πρώτο κράτος μέλος ως κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ.

Άρθρο 21

Διαμονή των μελών της οικογένειας στο δεύτερο κράτος μέλος

1.Όταν ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ μετακινείται σε δεύτερο κράτος μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 και η οικογένειά του είχε ήδη συσταθεί στο πρώτο κράτος μέλος, επιτρέπεται στα μέλη της οικογένειάς του να τον συνοδεύσουν και να εισέλθουν και να διαμείνουν στο δεύτερο κράτος μέλος βάσει των έγκυρων αδειών διαμονής που απέκτησαν ως μέλη της οικογένειας κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ στο πρώτο κράτος μέλος.

2.Το αργότερο εντός ενός μηνός από την είσοδο στην επικράτεια του δεύτερου κράτους μέλους, τα ενδιαφερόμενα μέλη της οικογένειας ή ο κάτοχος της μπλε κάρτας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές αυτού του κράτους μέλους αίτηση για άδεια διαμονής ως μέλη της οικογένειας.

Όταν η άδεια διαμονής του μέλους της οικογένειας, που εκδόθηκε από το πρώτο κράτος μέλος, λήγει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή δεν παρέχει πλέον στον κάτοχο το δικαίωμα να διαμένει νόμιμα στην επικράτεια του δεύτερου κράτους μέλους, το δεύτερο κράτος μέλος επιτρέπει τη διαμονή του μέλους της οικογένειας στην επικράτειά του, χορηγώντας, εάν είναι αναγκαίο, εθνικές προσωρινές άδειες διαμονής ή ισοδύναμες άδειες, έως ότου οι αρμόδιες αρχές του δευτέρου κράτους μέλους αποφασίσουν για την αίτηση.

3.Το δεύτερο κράτος μέλος μπορεί να απαιτήσει από τα ενδιαφερόμενα μέλη της οικογένειας να συνυποβάλουν με την αίτησή τους για άδεια διαμονής:

α)την άδεια διαμονής τους στο πρώτο κράτος μέλος και έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο ή επικυρωμένα αντίγραφά τους·

β)αποδεικτικά στοιχεία ότι είχαν διαμείνει ως μέλη της οικογένειας κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ στο πρώτο κράτος μέλος.

4.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 16 παράγραφος 4, όταν τα μέλη της οικογένειας ενωθούν με τον κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ μετά τη μετάβασή του στο δεύτερο κράτος μέλος, οι άδειες διαμονής χορηγούνται το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση.

5.Επιπλέον των παρεκκλίσεων που απαριθμούνται στο άρθρο 16, το δεύτερο κράτος μέλος δεν απαιτεί τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) της οδηγίας 2003/86/ΕΚ.

6.Εάν η οικογένεια δεν είχε ήδη συσταθεί στο πρώτο κράτος μέλος, εφαρμόζεται το άρθρο 16.

7.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ που είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας μόνον όταν μετακομίζουν για να διαμείνουν σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος μέλος το οποίο τους χορήγησε διεθνή προστασία.

8.Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ οι οποίοι απολαύουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας στο δεύτερο κράτος μέλος σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Άρθρο 22

Διασφαλίσεις και κυρώσεις

1.Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν και ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ διέρχεται εξωτερικά σύνορα για τους σκοπούς της κινητικότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20, το δεύτερο κράτος μέλος έχει δικαίωμα να ζητήσει ως αποδεικτικά στοιχεία της κινητικότητας του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ:

α)την έγκυρη μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος·

β)για τους σκοπούς του άρθρου 19, αποδεικτικά στοιχεία του επιχειρηματικού σκοπού της διαμονής·

γ)για τους σκοπούς του άρθρου 20, σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων τουλάχιστον έξι μηνών στο δεύτερο κράτος μέλος.

2.Όταν η μπλε κάρτα της ΕΕ εκδίδεται από κράτος μέλος που δεν εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν και τα μέλη της οικογένειας του κατόχου μπλε της κάρτας της ΕΕ επανενωθούν μαζί του, κατά τη διέλευση εξωτερικών συνόρων με σκοπό τη μετάβαση στο δεύτερο κράτος μέλος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1, το δεύτερο κράτος μέλος έχει δικαίωμα, επιπλέον των αποδεικτικών στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, να απαιτήσει από τα μέλη της οικογένειας να προσκομίσουν τις άδειες διαμονής τους στο πρώτο κράτος μέλος ως μέλη της οικογένειας του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ.

3.Εάν το δεύτερο κράτος μέλος απορρίψει την αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 8 στοιχείο β), το πρώτο κράτος μέλος, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου κράτους μέλους, επιτρέπει την επανείσοδο του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ και, κατά περίπτωση, των μελών της οικογενείας του, χωρίς διατυπώσεις και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό ισχύει επίσης εάν η μπλε κάρτα της ΕΕ που έχει εκδοθεί από το πρώτο κράτος μέλος έχει λήξει ή ανακληθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης. Το άρθρο 14 εφαρμόζεται μετά την επανείσοδο στο πρώτο κράτος μέλος.

4.Ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ ή ο εργοδότης του στο δεύτερο κράτος μέλος μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα έξοδα της επανεισόδου του κατόχου μπλε κάρτας της ΕΕ και των μελών της οικογένειάς του που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

5.Τα κράτη μέλη μπορούν να θεωρήσουν τον εργοδότη του κατόχου της μπλε κάρτας της ΕΕ υπόλογο για μη συμμόρφωση με τους όρους κινητικότητας που ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο ή για κατ’ επανάληψη χρήση των διατάξεων περί κινητικότητας του παρόντος κεφαλαίου με καταχρηστικό τρόπο.

Τα κράτη μέλη προβλέπουν κυρώσεις σε περίπτωση που ο εργοδότης κρίνεται υπεύθυνος. Οι εν λόγω κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

6.Εάν ένα κράτος μέλος ανακαλέσει ή δεν ανανεώσει μπλε κάρτα της ΕΕ στην οποία αναγράφεται η παρατήρηση που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 4 και αποφασίζει την απέλαση του υπηκόου τρίτης χώρας, ζητεί από το κράτος μέλος το οποίο αναφέρεται στην εν λόγω παρατήρηση να επιβεβαιώσει αν το εν λόγω πρόσωπο εξακολουθεί να είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας σε αυτό το κράτος μέλος. Το κράτος μέλος που αναφέρεται στην παρατήρηση απαντά εντός ενός μηνός από την παραλαβή της αίτησης παροχής πληροφοριών.

Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας εξακολουθεί να δικαιούται διεθνούς προστασίας στο κράτος μέλος που αναφέρεται στην παρατήρηση, απελαύνεται στο εν λόγω κράτος μέλος το οποίο, με την επιφύλαξη της ισχύουσας ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας και της αρχής της ενότητας της οικογένειας, επιτρέπει άμεσα την επανείσοδο του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του χωρίς διατυπώσεις.

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο, το κράτος μέλος που εξέδωσε την απόφαση απέλασης διατηρεί το δικαίωμα, βάσει των διεθνών του υποχρεώσεων, να απομακρύνει τον υπήκοο τρίτης χώρας σε άλλη χώρα, διαφορετική από το κράτος μέλος που χορήγησε διεθνή προστασία, εφόσον το εν λόγω πρόσωπο πληροί τους όρους του άρθρου 21 παράγραφος 2 της οδηγίας 2011/95/ΕΚ.

7.Όταν ο κάτοχος μπλε κάρτας της ΕΕ ή μέλη της οικογένειάς του διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα κράτους μέλους που εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, το εν λόγω κράτος μέλος συμβουλεύεται το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Το εν λόγω κράτος μέλος αρνείται την είσοδο σε άτομα για τα οποία το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν περιέχει καταχωρίσεις με σκοπό την άρνηση εισόδου ή διαμονής.

Κεφάλαιο VI

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 23

Πρόσβαση σε πληροφορίες και παρακολούθηση

1.Τα κράτη μέλη καθιστούν εύκολα διαθέσιμες στους αιτούντες τις πληροφορίες σχετικά με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης και πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεις και των διαδικαστικών εγγυήσεων για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας και των μελών της οικογένειάς τους. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τα κατώτατα όρια μισθού που έχουν καθοριστεί στο οικείο κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4 και 5, και σχετικά με τα ισχύοντα τέλη.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία:

α)σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιτρέπονται στο έδαφος του εν λόγω κράτους μέλους για κάτοχο μπλε κάρτας της ΕΕ από άλλο κράτος μέλος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 19

β)σχετικά με τις ισχύουσες διαδικασίες για τη χορήγηση μπλε κάρτας της ΕΕ, καθώς και για άδειες διαμονής για μέλη της οικογένειας σε δεύτερο κράτος μέλος, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21.

Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίζουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, η θέσπιση ελέγχου της κατάστασης της αγοράς εργασίας σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τομέα, σε μια δεδομένη περιοχή, κοινοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο.

2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, κάθε έτος και για κάθε τροποποίηση, τον συντελεστή που αποφάσισαν να ορίσουν για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων του ετήσιου μισθού και τα προκύπτοντα ονομαστικά ποσά, σύμφωνα με άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4 και 5.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν κάθε έτος στην Επιτροπή τον κατάλογο των επαγγελμάτων για τα οποία εφαρμόζεται παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Τα κράτη μέλη που απορρίπτουν αιτήσεις χορήγησης μπλε κάρτας της ΕΕ βάσει κανόνων δεοντολογίας για τις προσλήψεις, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4, κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη δεόντως αιτιολογημένη απόφαση που αναφέρει τις σχετικές χώρες και τους τομείς.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε έτος τον κατάλογο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο ιβ), για την εφαρμογή του άρθρου 19.

3.Τα κράτη μέλη παρακολουθούν και κοινοποιούν κάθε έτος στην Επιτροπή τον αντίκτυπο της παρούσας οδηγίας στις εθνικές αγορές εργασίας.

Άρθρο 24

Στατιστικές

1.Κάθε χρόνο, και για πρώτη φορά το αργότερο έως ... 52 τα κράτη μέλη κοινοποιούν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 862/2007 53 , στην Επιτροπή στατιστικές για τον αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί μπλε κάρτα της ΕΕ και για εκείνους των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, προσδιορίζοντας τις απορριφθείσες αιτήσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 2, καθώς και για τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών των οποίων η μπλε κάρτα της ΕΕ ανανεώθηκε ή ανακλήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία διαχωρίζονται ανά ιθαγένεια, επάγγελμα, διάρκεια ισχύος των αδειών, φύλο και ηλικία των αιτούντων και ανά οικονομικό τομέα. Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί μπλε κάρτα της ΕΕ αναλύονται περαιτέρω σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας, σε δικαιούχους του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας και σε όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ βάσει του άρθρου 17.

Τα στατιστικά στοιχεία για τα μέλη της οικογένειας που έγιναν δεκτά κοινοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, εκτός από τις πληροφορίες για το επάγγελμά τους και τον οικονομικό τομέα.

Για τους κατόχους μπλε κάρτας της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής σε δεύτερο κράτος μέλος, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21, οι παρεχόμενες πληροφορίες προσδιορίζουν, επιπλέον, το κράτος μέλος της προηγούμενης διαμονής.

2.Για τους σκοπούς της εφαρμογής του άρθρου 5 παράγραφοι 2, 4 και 5, γίνεται αναφορά στα δεδομένα που διαβιβάζονται στη Eurostat σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 549/2013 54 .

Άρθρο 25

Υποβολή εκθέσεων

Κάθε τρία έτη, και για πρώτη φορά έως [πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας στα κράτη μέλη, και ιδίως την εκτίμηση επιπτώσεων των άρθρων 5, 12, 19 και 20, και για τον αντίκτυπο της παρούσας οδηγίας στις καταστάσεις των εθνικών αγορών εργασίας. Η Επιτροπή προτείνει τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις.

Η Επιτροπή αξιολογεί ιδίως την καταλληλότητα του κατώτατου ορίου μισθού που ορίζεται στο άρθρο 5 και των παρεκκλίσεων που προβλέπονται στο ίδιο άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές, τομεακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας των κρατών μελών.

Άρθρο 26

Συνεργασία μεταξύ σημείων επαφής

1.Τα κράτη μέλη ορίζουν σημεία επαφής που είναι υπεύθυνα για την παραλαβή και τη διαβίβαση των πληροφοριών που απαιτούνται για την εφαρμογή των άρθρων 17, 19, 20 και 23 και συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους.

2.Τα σημεία επαφής των κρατών μελών συνεργάζονται αποτελεσματικά ειδικότερα όσον αφορά τις ρυθμίσεις επικύρωσης με τους ενδιαφερόμενους στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της απασχόλησης και της νεολαίας, καθώς και σε άλλους συναφείς τομείς πολιτικής, που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και παράγραφος 6.

3.Τα κράτη μέλη παρέχουν την κατάλληλη συνεργασία κατά την ανταλλαγή των πληροφοριών και των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Τα κράτη μέλη προκρίνουν την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών.

Άρθρο 27

Κατάργηση της οδηγίας 2009/50/ΕΚ

Η οδηγία 2009/50/ΕΚ καταργείται με ισχύ από ... [δύο έτη + 1 ημέρα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Οι παραπομπές στην καταργηθείσα οδηγία θεωρούνται παραπομπές στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος [].

Άρθρο 28

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία έως [Δύο έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας]. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις ανωτέρω διατάξεις, αυτές περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την παραπομπή αυτή κατά την επίσημη έκδοσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με το άρθρο 2 στοιχεία ζ) και ι) σχετικά με την αναγνώριση των υψηλών επαγγελματικών δεξιοτήτων ως υψηλών επαγγελματικών προσόντων έως [2 έτη από τη γενική προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο].

Άρθρο 29

   Έναρξη ισχύος    

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 30

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Στρασβούργο,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1) Για μια επισκόπηση, βλ. τον δικτυακό τόπο « Europe 2020 in a nutshell ».
(2) Οδηγία 2009/50/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (ΕΕ L 155 της 18.6.2009, σ. 17).
(3) Πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές Juncker ·  Προτεραιότητες για την παρούσα Επιτροπή ·  Επιστολή ανάθεσης αποστολής του Επιτρόπου Αβραμόπουλου .
(4) Ανακοίνωση της Επιτροπής της 13ης Μαΐου 2015, «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση», COM(2015) 240 final .
(5) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «Μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και προώθηση των νόμιμων οδών προς την Ευρώπη», COM(2016) 197 final .
(6) Έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση, 23 Μαρτίου 2016, (2015/2095(INI)) .
(7) Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία δεν συμμετέχουν στην οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που είναι προσαρτημένα στις Συνθήκες.
(8) Στατιστικές της Eurostat: Οι εθνικές άδειες εργασίας για άτομα με υψηλές δεξιότητες αυξήθηκαν από 19 755 το 2012, σε 21 940 το 2013 και σε 24 922 το 2014 ενώ οι μπλε κάρτες της ΕΕ αυξήθηκαν από 3 664 το 2012, σε 12 964 το 2013 και σε 13 852 το 2014.
(9) Senne, J.-N. and David, A., «General Context and Contribution of Labour Migration in Europe - Γενικό πλαίσιο και συμβολή της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη», ΟΟΣΑ 2016, επικείμενη έκδοση.
(10) Οδηγία 2014/66/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης (ΕΕ L 157 της 27.5.2014, σ. 1).
(11) Οδηγία 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας (recast) (αναδιατύπωση) (OJ L 337 της 20.12.2011, σ. 9).
(12) COM(2016)377 final .
(13) Ανακοίνωση της 28ης Οκτωβρίου 2015, «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς», COM(2015) 550 final .
(14) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2011, που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της Ένωσης (ΕΕ L 141 της 27.5.2011, σ. 1).
(15) Κανονισμός (ΕΕ) 2016/589 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2016, για το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης (EURES), την πρόσβαση των εργαζομένων σε υπηρεσίες κινητικότητας και την περαιτέρω ενοποίηση των αγορών εργασίας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 492/2011 και (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 (ΕΕ L 107 της 22.4.2016, σ. 1).
(16) COM(2016)381 final.
(17) Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία δεν δεσμεύονται από την οδηγία 2009/50/ΕΚ.
(18) Ανακοίνωση της 22ας Μαΐου 2014 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/50/ΕΚ, COM(2014) 287 final .
(19) Βλ. παράρτημα 5 της συνοδευτικής εκτίμησης επιπτώσεων.
(20) Αποτελέσματα και συνεισφορές διατίθενται στο Διαδίκτυο .
(21) Μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής: E03253 .
(22) Σύνθεση, εκθέσεις συνεδριάσεων και γραπτές εισηγήσεις συμμετεχόντων διατίθενται στη διεύθυνση:  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=3253
(23) Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης της UNESCO.
(24) Οδηγία (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair) (ΕΕ L 132 της 21.05.2016, σ. 21).
(25) Για ανάλυση του αντίκτυπου και του «ευρέος φάσματος» των διαφόρων κατώτατων ορίων μισθών, βλ. τα παραρτήματα 7 και 14 της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα πρόταση, SWD(2016)193
(26) Οι μείζονες ομάδες 1 και 2 της ISCO (Διεθνής Τυποποιηµένη Ταξινόµηση Επαγγελµάτων) περιλαμβάνουν διευθυντικά στελέχη και επαγγελματίες αντίστοιχα. http://www.ilo.org/public/english/bureau/stat/isco/intro.htm .
(27) Βλ. παράρτημα 7 της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την πρόταση, SWD(2016)193
(28) ΕΕ C […], […], σ. […].
(29) ΕΕ C […], […], σ. […].
(30) COM(2010) 2020 final
(31) Οδηγία 2009/50/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (ΕΕ L 155 της 18.6.2009, σ. 17).
(32) Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης ( 2012/C 398/01 ) (ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1).
(33) Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης (ΕΕ L 394 της 30.12.2006, σ. 10).
(34) Οδηγία 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας
(recast) (αναδιατύπωση) (OJ L 337 της 20.12.2011, σ. 9).
(35) Οδηγία 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης (ΕΕ L 251 της 3.10.2003, σ. 12).
(36) Οδηγία 2004/38/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2004, σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 77).
(37) Οδηγία (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair) (ΕΕ L 132 της 21.05.2016, σ. 21).
(38) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών (OJ L 157 της 15.6.2002, σ. 1).
(39) Ο παγκόσμιος κώδικας πρακτικής της ΠΟΥ για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού σε διεθνές επίπεδο , που εγκρίθηκε στις 21 Μαΐου 2010 από την εξηκοστή τρίτη συνέλευση της ΠΟΥ στο ψήφισμα WHA63.16 .
(40) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 166 της 30.4.2004, σ. 1).
(41) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1231/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για την επέκταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν διέπονται ήδη από τους κανονισμούς αυτούς μόνον λόγω της ιθαγένειάς τους (OJ L 344 της 29.12.2010, σ. 1)
(42) Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (ΕΕ L 255 της 30.9.2005, σ. 22).
(43) Οδηγία 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες (OJ L 16 της 23.1.2004, σ. 44).
(44) Κανονισμός (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016 περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) (OJ L 77 της 23.03.2016, σ. 1).
(45) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) (ΕΕ L 381 της 28.12.2006, σ. 4).
(46) ΕΕ C 369 της 17.12.2011, σ. 14.
(47) Οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2001, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων (OJ L 212 της 7.8.2001, σ. 12).
(48) Οδηγία 2014/66/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης (ΕΕ L 157 της 27.5.2014, σ. 1).
(49) Οδηγία 2014/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 375).
(50) Οδηγία 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (ΕΕ L 18 της 21.1.1997, σ. 1).
(51) Οδηγία 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009, σχετικά με την επιβολή ελάχιστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών (ΕΕ L 168 της 30.6.20097, σ. 24).
(52) Τέσσερα έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας.
(53) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 862/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007, περί κοινοτικών στατιστικών για τη μετανάστευση και τη διεθνή προστασία και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 311/76 του Συμβουλίου περί τηρήσεως στατιστικών για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους (OJ L 199 της 31.7.2007, σ. 23).
(54) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 174 της 26.6.2013, σ. 1).
Top