Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0494

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής SEC(2010) 1097 final

    /* COM/2010/0494 τελικό - COD 2010/0257 */

    52010PC0494

    /* COM/2010/0494 τελικό - COD 2010/0257 */ Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής SEC(2010) 1097 final


    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 29.9.2010

    COM(2010) 494 τελικό

    2010/0257 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής SEC(2010) 1097 final

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Πλαίσιο της πρότασης

    Στις 10 Οκτωβρίου 2007, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο: «Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» - COM(2007) 575 («Γαλάζια Βίβλος»). Η εν λόγω ανακοίνωση υποστήριζε την ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και κοινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων όσον αφορά τους ωκεανούς, τις θάλασσες, τις παράκτιες περιφέρειες και τους τομείς που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική προωθεί, δηλαδή, μια διατομεακή προσέγγιση στην θαλάσσια διακυβέρνηση. Προάγει τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των συνεργιών μεταξύ όλων των κοινοτικών πολιτικών οι οποίες συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες, τις παράκτιες περιφέρειες και τους θαλάσσιους τομείς, - ήτοι των πολιτικών που αφορούν το περιβάλλον, τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, την ενέργεια, την έρευνα, τη βιομηχανία, την αλιεία και τις περιφερειακές πολιτικές.

    Το σχέδιο δράσης που συνοδεύει την ανακοίνωση με τίτλο: «Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» – SEC(2007) 1278 προβλέπει μια σειρά μέτρων τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να λάβει ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας νέας, ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου 2007, το οποίο υιοθέτησε την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ[1], η Επιτροπή ενέκρινε, στις 15 Οκτωβρίου 2009, έκθεση προόδου επί της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ[2]. Στην εν λόγω έκθεση προόδου, η Επιτροπή συνόψισε τα κύρια επιτεύγματα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) και χάραξε την πορεία της επόμενης φάσης εφαρμογής[3].

    Στα συμπεράσματά του της 16ης Νοεμβρίου 2009, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τόνισε την σημασία της χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της ΟΘΠ καλώντας την Επιτροπή «να υποβάλει τις απαιτούμενες προτάσεις για τη χρηματοδότηση των δράσεων ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής εντός των υφιστάμενων δημοσιονομικών προοπτικών, με στόχο την έναρξη ισχύος τους το 2011».

    Η περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, σύμφωνα με τους άξονες που καθόρισε η Επιτροπή, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο, απειλείται επειδή τα μέσα για την χρηματοδότηση των αναγκαίων μέτρων κατά την υπόλοιπη περίοδο (2011 – 2013) των τρεχουσών δημοσιονομικών προοπτικών, είναι ανεπαρκή. Οι δράσεις υπέρ της ΟΘΠ χρηματοδοτούνταν έως σήμερα βάσει του άρθρου 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) και β) του δημοσιονομικού κανονισμού, και σύμφωνα με το άρθρο 32 των κανόνων εφαρμογής του, που προβλέπουν την χρηματοδότηση πιλοτικών σχεδίων και προπαρασκευαστικών προγραμμάτων[4]. Η χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων και προπαρασκευαστικών ενεργειών που συνδέονται με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι δυνατή μόνον έως τα τέλη του 2010.

    Απαιτείται μικρή αλλά σταθερή χρηματοδότηση ώστε να είναι σε θέση η ΕΕ να εφαρμόσει και να αναπτύξει περαιτέρω την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και να επιδιώξει τους συνολικούς στόχους που τέθηκαν στη Γαλάζια Βίβλο της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2007, και οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν στην Έκθεση Προόδου τον Οκτώβριο του 2009 και υιοθετήθηκαν στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 16 Νοεμβρίου 2009. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς, το διερευνητικό έργο που έχει ήδη ξεκινήσει μέσω προπαρασκευαστικών δράσεων και πιλοτικών προγραμμάτων και να αναπτύξει και να υλοποιήσει περαιτέρω τις επιλογές για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής σύμφωνα με τους άξονες που τέθηκαν στην έκθεση προόδου της 15ης Οκτωβρίου 2009.

    Εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Η παρούσα νομοθετική πρόταση δεν ορίζει μια νέα πολιτική ούτε θέτει νέους στόχους. Στο παρόν στάδιο δεν αναμένεται σημαντικός και μεγάλης κλίμακας αντίκτυπος ούτε συνέπειες από την νέα πολιτική. Για τον λόγο αυτόν η πρόταση δεν συνοδεύεται από αξιολόγηση των συνεπειών. Σε περίπτωση που η λήψη συμπληρωματικών μέτρων ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο ή συνέπειες όσον αφορά την πολιτική, τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν από ειδική αξιολόγηση των συνεπειών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 4 του δημοσιονομικού κανονισμού και το άρθρο 21 παράγραφος 1 των εκτελεστικών κανόνων του, η Επιτροπή πραγματοποίησε εκ των προτέρων αξιολόγηση των πιο λεπτομερών πτυχών του προτεινόμενου προγράμματος χρηματοδότησης. Αυτή η εκ των προτέρων αξιολόγηση που συνοδεύει την νομοθετική πρόταση προσφέρει, μεταξύ άλλων, μια συνολική εικόνα του προτεινόμενου προγράμματος χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στο πολιτικό πλαίσιο, στον καθορισμό των προβλημάτων, στους καίριους στόχους του προγράμματος, στην προστιθέμενη αξία όσον αφορά την χρηματοοικονομική συμμετοχή της Κοινότητας και στις κύριες επιλογές πολιτικής/στις εναλλακτικές επιλογές που πρέπει να αξιολογηθούν

    Οι τρεις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής οι οποίες εντοπίζονται στην εκ των προτέρων αξιολόγηση είναι οι εξής:

    1. Να μην αναληφθεί καμία συμπληρωματική δράση·

    2. Παροχή μικρής χρηματοδοτικής συμβολής της ΕΕ, αυξημένης σε λογικό επίπεδο σε σύγκριση με τα προπαρασκευαστικά και πιλοτικά προγράμματα που έχουν έως σήμερα τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των επιλογών και την σταθερή εφαρμογή της ΟΘΠ κατά την ανάπτυξή της·

    3. Παροχή πλήρους χρηματοδότησης.

    Οι προαναφερόμενες τρεις βασικές επιλογές πολιτικής εξετάστηκαν για τις παρακάτω στρατηγικές κατευθύνσεις της ΟΘΠ[5]:

    - Ολοκληρωμένη θαλάσσια διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

    - Δραστηριότητες σε σχέση με τις θαλάσσιες λεκάνες.

    - Διατομεακά μέσα πολιτικής για την χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής.

    - Καθορισμός των ορίων της αειφορίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για την θαλάσσια στρατηγική.

    - Προώθηση της διεθνούς διάστασης της ΟΘΠ και του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα.

    - Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και καινοτομία.

    - Αύξηση της προβολής της θαλάσσιας Ευρώπης.

    Η κάθε διαθέσιμη επιλογή πολιτικής αξιολογήθηκε με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: (i) την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε επιλογής ως προς την επίτευξη καθορισμένων στόχων και την αποκόμιση των αντίστοιχων οφελών· (ii) την δυνατότητα υλοποίησης των επιλογών που επελέγησαν· (iii) τις συνέπειες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσον αφορά το κόστος.

    Τα κύρια πορίσματα συγκρίνονται στον παρακάτω πίνακα:

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΕΣ | Αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη καθορισμένων στόχων και την αποκόμιση των αντίστοιχων οφελών Υψηλή (+++) Μέση (+/-) Χαμηλή (---) | Σκοπιμότητα Υψηλή (+) Μέση (+/-) Χαμηλή (-) | Συνέπειες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσον αφορά το κόστος Θετικές (+ έως +++) Αρνητικές (-έως---) | Συνολική αξιολόγηση Θετική (+ έως +++) Αρνητική (-έως---) |

    Επιλογή 1 Καμιά συγκεκριμένη δράση | --- | + | Πιστώσεις - Ανθρώπινοι πόροι - Διοικητικές δαπάνες. - | - |

    Επιλογή 2 Μικρή χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ | +++ | + | Πιστώσεις + Ανθρώπινοι πόροι + Διοικητικές δαπάνες + | + |

    Επιλογή 3 Πλήρης χρηματοδότηση | +++ | - | Πιστώσεις +++ Ανθρώπινοι πόροι ++ Διοικητικές δαπάνες. ++ | - |

    Καμία συμπληρωματική δράση (Επιλογή 1):

    Η επιλογή 1 είναι σαφώς εφικτή και δεν συνεπάγεται καμιά επιβάρυνση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αφετέρου, η μη ανάληψη περαιτέρω δράσης, ήτοι η μη χρηματοδότηση δράσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής για την περίοδο 2011-2013, θα είχε ως συνέπεια την μη επίτευξη των καθορισμένων γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος.

    Αυτό, ακολούθως, θα σήμαινε αδυναμία της Επιτροπής ως προς την επίτευξη των στόχων πολιτικής που τέθηκαν στην Γαλάζια Βίβλο τον Οκτώβριο του 2007, όπως επιβεβαιώνεται στην έκθεση προόδου του Οκτωβρίου 2009 και υιοθετήθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 16ης Νοεμβρίου 2009. Ο λόγος αυτός αρκεί ώστε να αποκλειστεί η επιλογή 1.

    Μικρή χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ (Επιλογή 2):

    Η επιλογή αυτή έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εντούτοις, παρουσιάζει διάφορα πλεονεκτήματα. Αποτελεί μια εφικτή και συμφέρουσα από πλευράς κόστους επιλογή, η οποία θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στο τμήμα 2.3. Θα επέτρεπε στην ΕΕ να εξακολουθήσει να διερευνά εναλλακτικές επιλογές για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΟΘΠ και να ξεκινήσει την υλοποίηση μέσω συγκεκριμένων δράσεων σε ορισμένους τομείς. Έτσι, θα εξασφάλιζε την υψηλής ποιότητας και ταχεία εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

    Πλήρης χρηματοδότηση (Επιλογή 3):

    Η εν λόγω επιλογή θα συνέβαλε σημαντικά στο να επιτύχει η Επιτροπή τους καθορισμένους στόχους και προτεραιότητες για την ΟΘΠ. Ωστόσο, η επιλογή 3 δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση. Δεν είναι πολιτικά εφικτή επειδή, στην παρούσα φάση ανάπτυξης της ΟΘΠ, δεν θα ήταν δυνατόν να εκταμιευθούν ποσά πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που έχουν ήδη προβλεφθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ούτε τα κράτη μέλη ούτε η Επιτροπή διαθέτουν ήδη συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής για τις οποίες θα μπορούσαν να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα. Ούτε η Επιτροπή διαθέτει τους απαιτούμενους ανθρώπινους πόρους για την διαχείριση πλήρους χρηματοδότησης τέτοιου τύπου. Επιπλέον, δεν θα ήταν φρόνιμο να επιχειρηθεί πλήρης υλοποίηση δίχως προηγουμένως να ελεγχθούν οι βασικές έννοιες σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

    Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των επιλογών 1 και 3 και το ισχυρό ενδιαφέρον της Κοινότητας για την επίτευξη των στόχων της ΟΘΠ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η μικρή χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ για την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων υπέρ της ΟΘΠ στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής για την περίοδο 2011-2013.

    Νομικά στοιχεια τησ προτασησ

    Νομική βάση

    Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ δεν έχει ρητή νομική βάση στην Συνθήκη. Καλύπτει, ωστόσο, πολλές τομεακές πολιτικές της ΕΕ που συνδέονται με τις θάλασσες και τις ακτές, όπως είναι η αλιεία, η ελευθερία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, η εδαφική συνοχή, η έρευνα, το περιβάλλον, η ενέργεια και ο τουρισμός. Για τον λόγο αυτό η προτεινόμενη νομοθετική πράξη βασίζεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2, στα άρθρα 74 και 77 παράγραφος 2, στα άρθρα 91 παράγραφος 1 και 100 παράγραφος 2, στο άρθρο 173 παράγραφος 3, στο άρθρο 175, στο άρθρο 188, στο άρθρο 192 παράγραφος 1, στο άρθρο 194 παράγραφος 2 και στο άρθρο 195 παράγραφος 2.

    Επικουρικότητα και αναλογικότητα

    Όπως τονίστηκε και στη Γαλάζια Βίβλο τον Οκτώβριο του 2007 καθώς και στο Σχέδιο Δράσης που την συνόδευε, οιαδήποτε δράση της ΕΕ αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής πρέπει να υλοποιείται με ταυτόχρονη μέριμνα για την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον τομέα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, το σκεπτικό όσον αφορά τη δράση σε επίπεδο ΕΕ προέρχεται από την διατομεακή και διακρατική φύση των σχετικών δραστηριοτήτων και των συνεργιών μεταξύ των τομεακών πολιτικών. Στόχος είναι η ανάπτυξη μίας συνεκτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα των ωκεανών, των θαλασσών, των παράκτιων περιφερειών και των διατομεακών στοιχείων των θαλάσσιων τομέων. Ως παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε τις δραστηριότητες που συνδέονται με διατομεακά μέσα χάραξης πολιτικής και με διατομεακές δράσεις που αφορούν τη θάλασσα καθώς και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την διεθνή διάσταση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, λόγω των διασυνοριακών πτυχών τους. Τα εν λόγω μέσα και δραστηριότητες περιλαμβάνουν το κοινό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών στον θαλάσσιο τομέα της ΕΕ, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών και το δίκτυο δεδομένων και γνώσεων όσον αφορά τη θάλασσα.

    Η λήψη μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής δεν θα είναι εις βάρος παρόμοιων μέτρων τα οποία λαμβάνονται από κράτη μέλη ή περιφέρειες. Αντίθετα, οι διατομεακές δράσεις που λαμβάνονται σε διαφορετικά επίπεδα της διακυβέρνησης θα αλληλο-συμπληρώνονται και θα αλληλο-ενισχύονται. Το δυναμικό για την βελτιστοποίηση της χάραξης θαλάσσιας πολιτικής δεν θα αξιοποιηθεί πλήρως εάν η ολοκληρωμένη προσέγγιση δεν διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης[6]. Έτσι, η δράση σε επίπεδο Ένωσης στον τομέα της Θαλάσσιας Πολιτικής θα αποφέρει, πιθανότατα, σαφή οφέλη λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της, σε σύγκριση με δραστηριότητες και δράσεις οι οποίες υλοποιούνται αποκλειστικά σε επίπεδο κρατών μελών και περιφερειών. Στα συμπεράσματά του της 16ης Νοεμβρίου 2009 όσον αφορά την έκθεση προόδου για την ΟΘΠ της 15ης Οκτωβρίου, το Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους τηρώντας πλήρως την επικουρικότητα και την αναλογικότητα και επικρότησε το έργο της Επιτροπής και των κρατών μελών καθώς και τους μελλοντικούς προσανατολισμούς όσον αφορά την ΟΘΠ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρχή της αναλογικότητας, η δράση της Ένωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Η παρούσα πρόταση όσον αφορά την ΟΘΠ τηρεί την αρχή της αναλογικότητας επειδή, στον τομέα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, η δράση της Ένωσης δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την ικανοποιητική επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων. Αφήνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο προς ρύθμιση από τα εθνικά όργανα λήψης αποφάσεων και σέβεται πάγιες εθνικές ρυθμίσεις και νομικά συστήματα.

    Η δράση σε επίπεδο Ένωσης όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική συνιστά προστιθέμενη αξία για τα μέτρα που ήδη λαμβάνουν τα κράτη μέλη και θα προσφέρει πόρους, επιπλέον αυτών που δαπανούν ήδη τα κράτη μέλη. Οι πόροι αυτοί είναι αναλογικοί καθώς θα διευκολύνουν τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες ή τους ενδιαφερόμενους φορείς σε περιφερειακό επίπεδο να επιτύχουν τους στόχους της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής πιο αποτελεσματικά[7].

    Λεπτομερής εξηγηση των στοχων της προτασης

    Για την θέσπιση προγράμματος με στόχο τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής απαιτείται κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ο γενικός στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναι να παράσχει επαρκή χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Η δράση αυτή βασίζεται στη Γαλάζια Βίβλο και στο Σχέδιο Δράσης που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή το 2007 και εντάσσεται στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων και των πιλοτικών σχεδίων που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

    Ειδικότερα, όπως η προβλέπεται στο άρθρο 1 και στο άρθρο 2 της πρότασης, οι δράσεις και οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το προτεινόμενο πρόγραμμα αποσκοπούν στην επίτευξη των παρακάτω στόχων, προτεραιοτήτων και σκοπών που ορίζονται στη Γαλάζια Βίβλο του 2007, όπως επιβεβαιώθηκε στην έκθεση προόδου του 2009 και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 16 Νοεμβρίου 2009:

    - στην περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας διακυβέρνησης και των ολοκληρωμένων προσεγγίσεων εντός των κρατών μελών και των παράκτιων περιφερειών·

    - στην ταχεία και υψηλής ποιότητας εφαρμογή των ολοκληρωμένων στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες που περιβάλλουν την Ευρώπη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε θαλάσσιας περιφέρειας·

    - στην περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή διατομεακών μέσων για την ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού δικτύου Θαλάσσιων παρατηρήσεων και δεδομένων, το οποίο θα ενσωματώνει την θαλάσσια επιτήρηση, ιδίως μέσω της θέσπισης Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών στον Θαλάσσιο Τομέα, Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών·

    - στον περαιτέρω ορισμό των ορίων της αειφορίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για την θαλάσσια στρατηγική, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις σωρευτικές τους επιπτώσεις βάσει της προσέγγισης του οικοσυστήματος·

    - στην προώθηση της διεθνούς διάστασης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής μέσω της βελτίωσης και της ενίσχυσης του διαλόγου, της συνεργασίας και του συντονισμού με τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων που συνορεύουν με ευρωπαϊκές θαλάσσιες λεκάνες, ή με φορείς σε τρίτες χώρες, καθώς και με διεθνείς εταίρους και οργανώσεις όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, εξασφαλίζοντας τη συνοχή με τα μέτρα που έχουν αναπτυχθεί στις τομεακές πολιτικές·

    - στην εκ νέου απόδοση ιδιαίτερης σημασίας στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και καινοτομία·

    - στην αύξηση της προβολής της Θαλάσσιας Ευρώπης και στην προώθηση και διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, της εκμετάλλευσης και ενίσχυσης των συνεργιών και του διαλόγου, τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και μεταξύ αυτών, σχετικά με την θαλάσσια διακυβέρνηση και τις τομεακές πολιτικές που έχουν επιπτώσεις στους ωκεανούς, στις θάλασσες και στις ακτές, ή την δημιουργία διατομεακών πλαισίων και δικτύων συνεργασίας τόσο σε οριζόντιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο θαλάσσιων λεκανών.

    Δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Με βάση τον προτεινόμενο κανονισμό, η χρηματοδότηση για την εφαρμογή του προγράμματος για την ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής ορίζεται σε 50.000.000 ευρώ και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013. Το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την παρούσα πρόταση παρέχει μια συνολική εικόνα των δημοσιονομικών επιπτώσεων και της αναδιάταξης των απαιτούμενων ανθρώπινων και διοικητικών πόρων.

    2010/0257 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2, τα άρθρα 74 και 77 παράγραφος 2, το άρθρο 91 παράγραφος 1 και 100 παράγραφος 2, το άρθρο 173 παράγραφος 3, το άρθρο 175, το άρθρο 188, το άρθρο 192 παράγραφος 1, το άρθρο 194 παράγραφος 2 και το άρθρο 195 παράγραφος 2,

    την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[8],

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[9],

    Μετά από διαβίβαση της πρότασης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    4. Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση - COM(2007) 575 της 10ης Οκτωβρίου 2007, αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης, συνεκτικής και κοινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, όσον αφορά τους ωκεανούς, τις θάλασσες, τις παράκτιες περιφέρειες και τους θαλάσσιους τομείς.

    5. Το σχέδιο δράσης που συνοδεύει την ανακοίνωση με τίτλο: «Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» – SEC(2007) 1278 προβλέπει μια σειρά μέτρων τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να λάβει ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας νέας, ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    6. Η έκθεση προόδου σχετικά με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ της 15ης Οκτωβρίου 2009 συνόψισε τα κύρια επιτεύγματα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) και χάραξε την πορεία της επόμενης φάσης εφαρμογής.

    7. Στα συμπεράσματά του της 16ης Νοεμβρίου 2009, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της ΟΘΠ καλώντας την Επιτροπή «να υποβάλει τις απαιτούμενες προτάσεις για τη χρηματοδότηση των δράσεων ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής εντός των υφιστάμενων δημοσιονομικών προοπτικών, με στόχο την έναρξη ισχύος τους το 2011»[10].

    8. Απαιτείται η σταθερή χρηματοδότηση από την Ένωση ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να εφαρμόσει και να αναπτύξει περαιτέρω την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ης Μαΐου 2008 σχετικά με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική[11] και να επιδιώξει τους συνολικούς στόχους που τέθηκαν στη Γαλάζια Βίβλο της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2007, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν στην Έκθεση Προόδου τον Οκτώβριο του 2009 και υιοθετήθηκαν στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 16 Νοεμβρίου 2009.

    9. Η χρηματοδότηση από την Ένωση πρέπει να έχει ως στόχο την στήριξη διερευνητικού έργου όσον αφορά δράσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, περιλαμβανομένης της ολοκληρωμένης θαλάσσιας διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή των ολοκληρωμένων στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των διαφορετικών θαλάσσιων λεκανών της Ευρώπης, τον ορισμό των ορίων της αειφορίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για την θαλάσσια στρατηγική, που αποτελεί τον περιβαλλοντικό πυλώνα της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις σωρευτικές τους επιπτώσεις βάσει της προσέγγισης του οικοσυστήματος, την περαιτέρω εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων σε συστήματα ολοκληρωμένης θαλάσσιας διακυβέρνησης, την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή διατομεακών μέσων για την ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής, την προώθηση της διεθνούς διάστασης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση καινοτομία και ανταγωνισμό.

    10. Δεν καλύπτονται όλες οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής από άλλα μέσα της Ένωσης, όπως είναι το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης, το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός γειτονίας και εταιρικής σχέσης και συνεπώς είναι απαραίτητο να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα για την στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (στο εξής καλούμενο: «το πρόγραμμα»).

    11. Η εφαρμογή του προγράμματος σε τρίτες χώρες πρέπει να συμβάλει στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας δικαιούχου και να είναι σύμφωνη με άλλα μέσα συνεργασίας της ΕΕ, περιλαμβανομένων των στόχων και προτεραιοτήτων των συναφών πολιτικών της ΕΕ.

    12. Το πρόγραμμα πρέπει να συμπληρώσει υφιστάμενα και μελλοντικά χρηματοδοτικά μέσα τα οποία διαθέτουν τα κράτη μέλη, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπο-εθνικό επίπεδο, για την προώθηση της προστασίας και της βιώσιμης χρήσης των ωκεανών, των θαλασσών και των ακτών.

    13. Είναι επίσης απαραίτητο να προβλεφθούν κανόνες όσον αφορά τον προγραμματισμό των μέτρων, την επιλεξιμότητα των δαπανών, το επίπεδο της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ένωσης, τις κύριες προϋποθέσεις υπό τις οποίες πρέπει να διατίθεται αυτή και τον συνολικό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα.

    14. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ), αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο εξής καλούμενος ο «δημοσιονομικός κανονισμός»[12] και στον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής της 23ης Δεκεμβρίου 2002 για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[13].

    15. Για να διευκολυνθεί η Επιτροπή στην παρακολούθηση και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, πρέπει να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των δαπανών που συνδέονται με την παρακολούθηση, τους ελέγχους και την αξιολόγηση.

    16. Τα ετήσια προγράμματα εργασίας που θεσπίζονται για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος πρέπει να εγκρίνονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ, του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[14].

    17. Όσον αφορά τις δράσεις που χρηματοδοτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης βάσει της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [[15]] του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου της 11ης Νοεμβρίου 1996 σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες [[16]] και τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) [[17]].

    18. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης από την Ένωση, οι δράσεις που χρηματοδοτούνται βάσει του κανονισμού πρέπει να αξιολογούνται τακτικά.

    19. Επειδή οι στόχοι του παρόντος κανονισμού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από κάθε κράτος μέλος χωριστά και συνεπώς είναι δυνατόν, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων των δράσεων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν βάσει του προγράμματος, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει πρόγραμμα για τη στήριξη μέτρων που αποσκοπούν στην περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (στο εξής καλούμενο: «το πρόγραμμα»).

    Άρθρο 2

    Γενικοί στόχοι

    Το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους γενικούς στόχους:

    α) την ενδυνάμωση της ανάπτυξης και εφαρμογής ολοκληρωμένηςδιακυβέρνησης όσον αφορά τα θαλάσσια και παράκτια ζητήματα και ολοκληρωμένων στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες·

    β) τη συμβολή στην ανάπτυξη μέσων που τέμνουν εγκάρσια τομεακές πολιτικές που συνδέονται με τις θάλασσες ή τις ακτές·

    γ) τη στήριξη της από κοινού χάραξης πολιτικής και την προαγωγή της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, καινοτομίας και απασχόλησης στους θαλάσσιους τομείς και στις παράκτιες περιφέρειες, με συνέπεια ως προς τις προτεραιότητες και δράσεις της τομεακής πολιτικής·

    δ) τον περαιτέρω καθορισμό των ορίων της αειφορίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για την θαλάσσια στρατηγική·

    ε) την βελτίωση και ενίσχυση της εξωτερικής συνεργασίας και του συντονισμού σε συνδυασμό με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

    Άρθρο 3

    Ειδικοί στόχοι

    1. Στο πλαίσιο των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχεία α) β) γ) και δ), το πρόγραμμα έχει ως στόχο:

    α) να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη ή τις περιφέρειες να αναπτύξουν ή να προβλέψουν ολοκληρωμένη θαλάσσια διακυβέρνηση·

    β) να τονώσει και να ενισχύσει τον διάλογο και την συνεργασία τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και μεταξύ αυτών, όσον αφορά διατομεακά θέματα που συνδέονται με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική·

    γ) να διευκολύνει την εκμετάλλευση των συνεργιών, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την θαλάσσια πολιτική καθώς και τη διακυβέρνηση και τις τομεακές πολιτικές που έχουν αντίκτυπο στις περιφερειακές θάλασσες και στις παράκτιες περιφέρειες ή

    δ) να προωθήσει τη δημιουργία διατομεακών πλαισίων και δικτύων συνεργασίας, καθώς και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από πλευράς βιομηχανίας, φορέων έρευνας, περιφερειών, δημόσιων αρχών και ΜΚΟ·

    ε) να διευκολύνει την ανάπτυξη κοινών μεθόδων και προσεγγίσεων·

    2. Στο πλαίσιο του στόχου που προβλέπεται στο άρθρο 2 στοιχείο β), το πρόγραμμα θα στοχεύσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης:

    α) ενός κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών για τον θαλάσσιο τομέα στην ΕΕ, που θα προάγει διατομεακές και διασυνοριακές δραστηριότητες επιτήρησης και θα ενισχύει την ασφαλή χρήση του θαλάσσιου χώρου, λαμβάνοντας υπόψη τις συναφείς εξελίξεις των τομεακών πολιτικών όσον αφορά την παρακολούθηση και συμβάλλοντας, όπου χρειάζεται, στην αναγκαία εξέλιξή τους·

    β) του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, που συνιστούν θεμελιώδες μέσο για την διαχείριση με βάση το οικοσύστημα και την βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων ζωνών και των παράκτιων περιφερειών·

    γ) μιας υψηλής ποιότητας, ενοποιημένης, βάσης δεδομένων και γνώσεων στην οποία θα έχει πρόσβαση το κοινό, και η οποία θα διευκολύνει την ανταλλαγή, επαναχρησιμοποίηση και διάδοση των εν λόγω δεδομένων μεταξύ διαφόρων ομάδων χρηστών και θα εξασφαλίζει την απεικόνιση στοιχείων σχετικών με τη θάλασσα μέσω διαδικτυακών εργαλείων·

    3. Στο πλαίσιο του στόχου που προβλέπεται στο άρθρο 2 στοιχείο ε) και για την συμπλήρωση των τομεακών πολιτικών, το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση και ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά ολοκληρωμένες διατομεακές δράσεις με:

    α) τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων που συνορεύουν με ευρωπαϊκές θαλάσσιες λεκάνες,

    β) φορείς σε τρίτες χώρες,

    γ) διεθνείς εταίρους και οργανισμούς, ειδικότερα σε σχέση με δεσμεύσεις που αφορούν την αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε διεθνές επίπεδο και άλλες συναφείς συμφωνίες,

    4. Οι ειδικοί στόχοι που προβλέπονται στην παράγραφο 3 θα επιδιωχθούν σύμφωνα με τους ειδικούς στόχους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 και σύμφωνα με τα μέσα συνεργασίας της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους των εθνικών και περιφερειακών αναπτυξιακών στρατηγικών.

    Άρθρο 4

    Επιλέξιμες δράσεις

    Το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει χρηματοοικονομική ενίσχυση για δράσεις σύμφωνα με τους στόχους που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3, όπως:

    α) μελέτες και προγράμματα συνεργασίας·

    β) ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών με το κοινό, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και συναφείς δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης, μεταξύ των οποίων και διαφημιστικές εκστρατείες και εκδηλώσεις και ανάπτυξη και συντήρηση δικτυακών τόπων·

    γ) διασκέψεις, συνέδρια, συναντήσεις εργασίας και φόρα με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων·

    δ) συγκέντρωση, παρακολούθηση, απεικόνιση σημαντικού αριθμού στοιχείων, βέλτιστων πρακτικών και βάσεων δεδομένων περιφερειακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ένωση και διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτά για το κοινό. Εφόσον χρειάζεται, υπάρχει πρόβλεψη για γραμματεία η οποία συστήνεται για έναν ή για σειρά από τους προαναφερόμενους σκοπούς·

    ε) δράσεις που συνδέονται με διατομεακά μέσα, περιλαμβανομένων δοκιμαστικών έργων.

    Άρθρο 5

    Είδος χρηματοδοτικής παρέμβασης

    1. Η χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης μπορεί να λάβει τις ακόλουθες νομικές μορφές:

    α) επιδοτήσεις·

    β) δημόσιες συμβάσεις·

    γ) διοικητικές συμφωνίες με το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

    2. Στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι δυνατή τόσο η επιδότηση για δράσεις όσο και η επιδότηση λειτουργίας. Οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων ή των δημόσιων συμβάσεων επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ή πρόσκλησης υποβολής προσφορών, εκτός αντιθέτων διατάξεων του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 (στο εξής καλούμενος «δημοσιονομικός κανονισμός»).

    Άρθρο 6

    Δικαιούχοι

    1. Χρηματοδοτική στήριξη δυνάμει του προγράμματος είναι δυνατόν να χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, καθώς και σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2. Βάσει του προγράμματος είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται τρίτες χώρες, ενδιαφερόμενοι φορείς σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμοί ή φορείς που επιδιώκουν έναν ή περισσότερους από τους γενικούς και ειδικούς στόχους που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3.

    3. Η επιλεξιμότητα για την συμμετοχή σε μια διαδικασία θα καθορίζεται στην συναφή πρόσκληση υποβολής προτάσεων ή προσφορών.

    Άρθρο 7

    Διαδικασίες υλοποίησης

    1. Η Επιτροπή υλοποιεί το πρόγραμμα σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    2. Για την εφαρμογή του προγράμματος, η Επιτροπή εγκρίνει, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στα άρθρα 2 και 3, ετήσια προγράμματα εργασίας βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

    3. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας προβλέπει λεπτομερώς:

    α) τις προτεραιότητες του έτους, τους επιδιωκόμενους στόχους και τα προβλεπόμενα αποτελέσματα βάσει των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για το εκάστοτε οικονομικό έτος·

    β) τους τίτλους και τη θεματολογία των δράσεων·

    γ) τις λεπτομέρειες εφαρμογής·

    δ) τα βασικά κριτήρια επιλογής και ανάθεσης που θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή των προτάσεων·

    ε) εφόσον χρειάζεται, τις περιστάσεις που δικαιολογούν την χορήγηση επιδότησης δίχως την προηγούμενη προκήρυξη υποβολής προτάσεων, βάσει μιας των εξαιρέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 168 του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής·

    στ) τον μέγιστο προϋπολογισμό και το μέγιστο δυνατόν ποσοστό συγχρηματοδότησης ανά δράση και, εφόσον προβλέπονται διάφορα ποσοστά, τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για καθένα από τα ποσοστά αυτά·

    ζ) το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

    4. Όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, το ετήσιο πρόγραμμα προβλέπει λεπτομερώς:

    α) τους τίτλους και τη θεματολογία των δράσεων·

    β) τον μέγιστο προϋπολογισμό ανά δράση·

    γ) το αντικείμενο των δράσεων·

    δ) τις λεπτομέρειες εφαρμογής·

    ε) το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων.

    5. Οι δράσεις στο πλαίσιο του άρθρου 9 δεν καλύπτονται από το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

    Άρθρο 8

    Δημοσιονομικοί πόροι

    1. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του προγράμματος καθορίζεται σε 50.000.000 ευρώ για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

    2. Οι δημοσιονομικοί πόροι οι οποίοι διατίθενται στο παρόν πρόγραμμα εγγράφονται ως ετήσιες πιστώσεις στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαθέσιμες ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

    Άρθρο 9

    Τεχνική βοήθεια

    1. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που θεσπίζεται σύμφωνα με το άρθρο 8 μπορεί επίσης να καλύπτει τις αναγκαίες δαπάνες για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, τον λογιστικό έλεγχο και την αξιολόγηση που συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και την επίτευξη των στόχων του.

    2. Οι δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορεί να περιλαμβάνουν, συγκεκριμένα, μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δαπάνες σε εργαλεία, συστήματα και δίκτυα πληροφορικής και την παροχή οιασδήποτε άλλης τεχνικής, επιστημονικής και διοικητικής βοήθειας και ειδικής γνώσης, όπως απαιτείται από την Επιτροπή για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 10

    Παρακολούθηση

    1. Ο δικαιούχος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης υποβάλλει στην Επιτροπή τεχνική και δημοσιονομική έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα. Επίσης, υποβάλλεται τελική έκθεση εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση του έργου.

    2. Με την επιφύλαξη των ελέγχων που διενεργούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεργασία µε τους αρµόδιους εθνικούς φορείς ή υπηρεσίες ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 287 της Συνθήκης, καθώς και των ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 322, παράγραφος 1, στοιχείο β), της Συνθήκης, οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό της Επιτροπής διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων δειγματοληπτικών ελέγχων των έργων και άλλων μέτρων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του προγράμματος, ελέγχοντας ιδίως τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια του προγράμματος και την επιλεξιμότητα των δράσεων που προβλέπονται στα άρθρα 2, 3 και 4 του παρόντος κανονισμού.

    3. Οι συμβάσεις και συμφωνίες που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό προβλέπουν, ιδίως, την εποπτεία και τον οικονομικό έλεγχο από την Επιτροπή ή από τυχόν εκπρόσωπο που μπορεί να εξουσιοδοτήσει η Επιτροπή και λογιστικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εάν χρειασθεί, επιτόπου.

    4. Ο δικαιούχος της χρηματοδοτικής συνδρομής διατηρεί στη διάθεση της Επιτροπής όλα τα δικαιολογητικά για τις σχετικές µε το έργο δαπάνες, για πέντε έτη μετά την τελευταία πληρωμή για το οικείο έργο.

    5. Με βάση τα πορίσματα των εκθέσεων και των δειγματοληπτικών ελέγχων των παραγράφων 1 και 2, η Επιτροπή προσαρμόζει, εφόσον απαιτείται, το ύψος ή τις προϋποθέσεις χορήγησης της χρηματοδοτικής συνδρομής που είχε εγκριθεί αρχικά, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

    6. Η Επιτροπή λαμβάνει κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για να εξακριβώσει αν οι χρηματοδοτούμενες δράσεις εκτελούνται σωστά και σύμφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

    Άρθρο 11

    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    1. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος προγράμματος, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται :

    α) με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας,

    β) μέσω της διενέργειας αποτελεσματικών ελέγχων,

    γ) με την είσπραξη αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών,

    δ) με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών, σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών.

    2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95, τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) Αριθ. 2185/96 και τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999.

    3. Η Επιτροπή μειώνει, αναστέλλει ή ανακτά το ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει χορηγηθεί για μια δράση, εάν διαπιστώσει παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένης της µη τήρησης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού ή της επιμέρους απόφασης ή της σύμβασης ή της συμφωνίας για τη χορήγηση της συγκεκριμένης χρηματοδοτικής συνδρομής, ή εάν αποκαλυφθεί ότι η δράση έχει υποστεί σημαντική μεταβολή, ασυμβίβαστη προς τη φύση ή τους όρους υλοποίησής της, χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής.

    4. Εάν δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες ή εάν η πρόοδος στην υλοποίηση ενέργειας δικαιολογεί μέρος μόνον της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγήθηκε, η Επιτροπή ζητεί από τον δικαιούχο να υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Εάν αυτός δεν υποβάλει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να ακυρώσει το υπόλοιπο της χρηματοδοτικής συνδρομής και να απαιτήσει την επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.

    5. Κάθε ποσό που έχει καταβληθεί αχρεωστήτως επιστρέφεται στην Επιτροπή. Τα ποσά που δεν επιστρέφονται εγκαίρως επιβαρύνονται με τόκους, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό.

    6. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως «παρατυπία», νοείται κάθε παράβαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου ή κάθε παράβαση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα, η οποία έχει ως πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί µε αδικαιολόγητη δαπάνη ο γενικός προϋπολογισμός της Ένωσης ή οι προϋπολογισμοί τους οποίους διαχειρίζεται η Ένωση.

    Άρθρο 12

    Αξιολόγηση

    Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εκ των υστέρων έκθεση αξιολόγησης το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

    Άρθρο 13

    Συ μβουλευτική επιτροπή

    1. Κατά την κατάρτιση των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, η Επιτροπή επικουρείται από συμβουλευτική επιτροπή.

    2. Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    Άρθρο 14

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός στο σύνολό του και άμεσα εφαρμοστέος σε όλα τα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

    Πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος στήριξης της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

    2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ / ΠΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων/προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων)

    Θαλάσσια πολιτική

    3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    3.1. 11 09 05 Πρόγραμμα με στόχο τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής (ΟΘΠ)

    11 01 04 07 Πρόγραμμα με στόχο τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής (ΟΘΠ) - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    3.2. Διάρκεια της δράσης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων:

    Από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31ης Δεκεμβρίου 2013.

    3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

    Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συμμετοχή ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψηφίων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

    11 09 05 | Υποχρ. ΜΥΔ N/A | Διαφ.[18] | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ. 2 |

    11 01 04 07 | Υποχρ. ΜΥΔ N/A | Μη-διαφ.[19] | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ. 2 |

    4. ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

    4.1.1. Συγκεφαλαιωτικός πίνακας των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

    Εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 2011 | 2012 | 2013 | Σύνολο |

    Επιχειρησιακές δαπάνες[20] |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1 | α | 16,260 | 16,560 | 16,780 | 49,600 |

    Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 7,355 | 14,443 | 17,512 | 39,310 |

    Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[21] |

    Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4 | γ | 0.100 | 0.100 | 0.200 | 0.400 |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | 16,360 | 16,660 | 16,980 | 50,000 |

    Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 7,455 | 14,543 | 17,712 | 39,710 |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5 | δ | 1,000 | 1,000 | 1,000 | 3,000 |

    Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6 | ε | 0,155 | 0,157 | 0,160 | 0,472 |

    Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της δράσης |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 17,515 | 17,817 | 18,140 | 53,472 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 8,610 | 15,700 | 18,872 | 43,182 |

    Οι αναγκαίες πιστώσεις πληρωμών για το 2014 και 2015 που συνδέονται με πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων για επιχειρησιακές δαπάνες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2013 αναμένεται να ανέλθουν σε 10.290 EUR συνολικά. |

    Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση |

    Συγχρηματοδοτών οργανισμός | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | σύνολο |

    στ |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ |

    4.1.2. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό

    Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

    Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

    4.2. Ανθρώπινοι πόροι (FTE=ΙΠΑ) (περιλαμβανομένων των μονίμων υπαλλήλων και του έκτακτου και εξωτερικού προσωπικού) – βλέπε λεπτομέρειες στο σημείο 8.2.1.

    Ετήσιες ανάγκες | 2011 | 2012 | 2013 |

    Σύνολο ανθρώπινων πόρων | 9,4 | 9,4 | 9,4 |

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Συνέχιση των εργασιών αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

    5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και πιθανή συνέργεια

    Ο προϋπολογισμός αναμένεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει υφιστάμενα και μελλοντικά χρηματοδοτικά μέσα. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος συμπληρώνουν, όπου αυτό απαιτείται, τις συναφείς πολιτικές της Ένωσης που συνδέονται με υφιστάμενες, διεθνείς και περιφερειακές συμβάσεις και/ή συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται στις μεμονωμένες περιφέρειες, και αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσμων μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, σύνδεσμοι οι οποίοι θα μεγιστοποιήσουν τα συνολικά τους οφέλη. Επιπροσθέτως, οι μεμονωμένες δράσεις θα είναι συμπληρωματικές ως προς το έργο που συντελείται σήμερα όσον αφορά τις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της Ευρώπης.

    5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

    Βλέπε άρθρα 2 και 3 του κανονισμού.

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    Οι δημοσιονομικές πιστώσεις όσον αφορά μέτρα τα οποία χρηματοδοτούνται βάσει του παρόντος προγράμματος εφαρμόζονται από την Επιτροπή με κεντρική διαχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 53 στοιχείο α) του Δημοσιονομικού κανονισμού. Ωστόσο δεν εξαιρούνται άλλες μέθοδοι εφαρμογής.

    6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα παρακολούθησης

    Η τεχνική και οικονομική εκτέλεση δράσεων που χρηματοδοτούνται βάσει του προγράμματος παρακολουθείται από την Επιτροπή, βάσει εκθέσεων προόδου που υποβάλλει ο δικαιούχος στην Επιτροπή καθώς και μέσω επιτόπιων ελέγχων παρακολούθησης. Επίσης, υποβάλλεται τελική έκθεση εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση του έργου. Σχέδια και λοιπές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα αποτελούν επίσης αντικείμενο λογιστικών ελέγχων, περιλαμβανομένων ελέγχων που ανατίθενται σε εργολήπτες.

    6.2. Αξιολόγηση

    6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση δίνει μια γενική εικόνα των κυριότερων διαπιστώσεων και αποτελεσμάτων της εκ των προτέρων αξιολόγησης.

    6.2.2. Μέτρα που ελήφθησαν μετά από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος)

    Με στόχο την ανάπτυξη προτάσεων για δράση της ΕΕ στον εν λόγω τομέα, σειρά δοκιμαστικών σχεδίων και προπαρασκευαστικών δράσεων ξεκίνησαν κατά την περίοδο 2008-2010.

    6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

    Το πρόγραμμα, συνολικά, θα αποτελέσει αντικείμενο εκ των υστέρων αξιολόγησης που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

    Σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 4 του δημοσιονομικού κανονισμού και το άρθρο 21 παράγραφος 3 των κανόνων εφαρμογής του, η αξιολόγηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας παρακολούθησης και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί το 2012 και το σχέδιο όσον αφορά τις γνώσεις σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον θα αξιολογηθεί το 2013.

    7. Μ έτρα για την καταπολέμηση της απάτης

    Το άρθρο 10 του προτεινόμενου κανονισμού αναφέρεται στους κανονισμούς (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου της 18 ης Δεκεμβρίου 1995 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[22], (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2185/96 της 11ης Νοεμβρίου 1996 σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες[23] και στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 1999 σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)[24].

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    (Ονομασίες στόχων, δράσεων και υλοποιήσεων) | Είδος υλοποίησης | Μέσο κόστος | 2011 | 2012 | 2013 |

    Υλοποίηση 1: Μόνιμη πλατφόρμα συντονισμού όσον αφορά την διαπεριφερειακή συνεργασία σε σχέση με την αξιολόγηση, τον καθορισμό στόχων και την παρακολούθηση των θαλάσσιων υδάτων, που αφορούν την σύμβαση OSPAR, την Σύμβαση της Βαρκελώνης, την HELCOM και την Σύμβαση του Βουκουρεστίου. | 1 | 0,200 | 1 | 0,200 | 1 | 0,300 | 0,700 |

    Υλοποίηση 2: Τακτική συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την πρόοδο όσον αφορά την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Μεσογείου, της Βαλτικής Θάλασσας και του Ευξείνου Πόντου | 1 | 0,100 | 1 | 0,100 | 1 | 0,100 | 0,300 |

    Δράση 2: Στήριξη όσον αφορά την ανάπτυξη μεθοδολογικών προδιαγραφών σε σχέση με την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών βάσει του ΟΠΘΣ | 1 | 0,700 | 1 | 0,300 | 1 | 0,500 | 1,500 |

    Δράση 3: Μελέτη για την προέλευση, το εύρος και τα πιθανά μέτρα όσον αφορά τα απορρίμματα στις θάλασσες, περιλαμβανομένων των νεοεμφανιζόμενων προβλημάτων του τύπου «σούπας πλαστικού», ως συμβολή στην αντιμετώπιση ενός διατομεακού προβληματισμού στο πλαίσιο της προσέγγισης του οικοσυστήματος (σύνδεσμος με την περιγραφή αριθ. 10 του παραρτήματος I του ΟΠΘΣ | 1 | 0,400 | 1 | 0,500 | 1 | 0,600 | 1,500 |

    Δράση 4: Έργο για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής δράσεων υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 του ΟΠΘΣ, για περιφέρειες που εντοπίζονται για ένταξη σε πιλοτικά έργα όπου η κατάσταση της θάλασσας είναι τόσο κακή που απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων | 1 | 0,200 | 1 | 0,200 | 1 | 0,300 | 0,700 |

    Δράση 5: Έργο που αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα στην Αρκτική, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την προστασία του Βορειοανατολικού Ατλαντικού | 1 | 0,400 | 0,400 |

    2011 | 2012 | 2013 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[26] (11 01 01) | A*/AD | 4,00 | 4,00 | 4,00 |

    B*, C*/AST | 2,40 | 2,40 | 2,40 |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται[27] δυνάμει του άρθρου 11 01 02 | 3,00 | 3,00 | 3,00 |

    Λοιπό προσωπικό[28] που χρηματοδοτείται δυνάμει του άρθρου 11 01 04/05 |

    ΣΥΝΟΛΟ | 9,40 | 9,40 | 9,40 |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    Σύνταξη της συγγραφής υποχρεώσεων για μελέτες, προετοιμασία προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις και προσκλήσεις υποβολής προσφορών· διαπραγμάτευση επιχορηγήσεων, εκ των προτέρων επαλήθευση, εκ των υστέρων έλεγχος, διοργάνωση συνεδριάσεων, αξιολόγηση προτάσεων και προσφορών, παρακολούθηση των παραδοτέων, εκτέλεση πληρωμών

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

    ( Θέσεις και εξωτερικό προσωπικό που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό θα καλυφθούν από το κονδύλιο που έχει ήδη χορηγηθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή θα προκύψουν από αναδιάταξη εντός της ΓΔ .

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | 2011 | 2012 | 2013 | Σύνολο |

    1 Τεχνική και διοικητική βοήθεια (περιλαμβανομένων των σχετικών δαπανών προσωπικού) |

    Εκτελεστικοί οργανισμοί[29] |

    Άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια |

    - εσωτερική (intra muros) |

    - εξωτερική (extra muros) | 0,100 | 0,100 | 0,200 | 0,400 |

    Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας | 0,100 | 0,100 | 0,200 | 0,400 |

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 2011 | 2012 | 2013 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι (11 01 02 01) | 0,781 | 0,781 | 0,781 |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 11 01 02 01 (ΑΕΕ, συμβασιούχοι υπάλληλοι, κ.λπ.) | 0,219 | 0,219 | 0,219 |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 1,000 | 1,000 | 1,000 |

    Υπολογισμός– Μόνιμοι, έκτακτοι υπάλληλοι και προσωπικό που χρηματοδοτείται βάσει του άρθρου 11 01 02 01 |

    Το δημοσιονομικό κόστος των ανθρώπινων πόρων υπολογίζεται με βάση το μέσο κόστος που παρέχει η Επιτροπή με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε υπολογισμούς του ανθρώπινου δυναμικού: Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι: 122.000 ευρώ/ετησίως Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες: 73.000 ευρώ/ετησίως Συμβασιούχοι 64.000: ευρώ/ετησίως |

    8. 2. 6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    2011 | 2012 | 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    11 01 02 11 01 – Αποστολές | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,060 |

    11 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων | 0,100 | 0,100 | 0,100 | 0,300 |

    11 01 02 11 03 – Συμβουλευτική επιτροπή η οποία επικουρεί την Επιτροπή στον καθορισμό των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού για την θέσπιση προγράμματος με στόχο τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/EΚ (δύο συνεδριάσεις ετησίως) | 0,035 | 0,037 | 0,040 | 0,112 |

    11 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

    11 01 02 11 05 – Πληροφορικά συστήματα |

    2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

    3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0,155 | 0,157 | 0,160 | 0,472 |

    Οι ανάγκες για διοικητικές πιστώσεις θα καλυφθούν από το κονδύλιο που έχει ήδη χορηγηθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή θα προκύψουν από αναδιάταξη εντός της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ανάλογα με την περίπτωση, από τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να παραχωρηθούν στη διαχειρίστρια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών

    Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς Η ομάδα εμπειρογνωμόνων όσον αφορά τις θαλάσσιες παρατηρήσεις και δεδομένα θα επιβλέπει τα έργα που αφορούν τις γνώσεις όσον αφορά τη θάλασσα και θα συνεδριάζει τέσσερις φορές ετησίως. Η εν λόγω ομάδα παρακολουθεί ήδη προπαρασκευαστικές δράσεις και ο υπολογισμός βασίστηκε στην εμπειρία που αντλήθηκε από τις εν λόγω δράσεις. Οι δαπάνες για τις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής υπολογίστηκαν βάσει των κανόνων της Επιτροπής όσον αφορά την επιστροφή εξόδων εμπειρογνωμόνων. |

    [1] Συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2007 – Έγγρ. 16616/1/07 REV 1.

    [2] COM(2009) 540 τελικό, της 15ης Οκτωβρίου 2009.

    [3] Η εν λόγω έκθεση προόδου συνοδευόταν από έγγραφο εργασίας της Επιτροπής - SEC (2009) 1343 το οποίο παρουσίαζε λεπτομερώς την πρόοδο που είχε έως τότε σημειωθεί όσον αφορά τα επιμέρους σημεία του σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

    [4] Κανονισμός (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2006 για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 390/2006 της 30ης Δεκεμβρίου 2006), στο εξής καλούμενος: «ο δημοσιονομικός κανονισμός» και κανονισμός της Επιτροπής (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 478/2007 της 23ης Απριλίου 2007 για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της 23.12.2002 για τη θέσπιση του Δημοσιονομικού Κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    [5] Έκθεση προόδου της Επιτροπής σχετικά με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ – COM(2009) 540 τελικό της 15.10.2009, σ. 11-12 και Σχέδιο δράσης που συνοδεύει την ανακοίνωση με τίτλο: «Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» – SEC(2007) 1278 της 10ης Οκτωβρίου 2007.

    [6] Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Κατευθυντήριες γραμμές για μια ενοποιημένη προσέγγιση της θαλάσσιας πολιτικής: Προς την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την ενοποιημένη θαλάσσια διακυβέρνηση και τη διαβούλευση των ενδιαφερόμενων φορέων»- COM(2008) 395 της 29.6.2008, σ. 4.

    [7] Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας παρακολούθησης, η παρέμβαση της ΕΕ θα περιορίζεται στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των διαφόρων επιπέδων πληροφοριών των υφιστάμενων συστημάτων και στη διασφάλιση της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών που έχουν εντοπιστεί εκ των προτέρων όσον αφορά όλες τις κοινότητες χρηστών σε επίπεδο ΕΕ, με την δέουσα τήρηση της αρχής της αναλογικότητας. Η οικοδόμηση του κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των υφιστάμενων και προγραμματισμένων τομεακών πληροφοριακών συστημάτων, ούτε την εξέλιξή τους, αρκεί να ληφθεί υπόψη η ανάγκη διαλειτουργικότητας που θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα σχετικά συστήματα.

    [8] ΕΕ C […], της […], σ. […].

    [9] ΕΕ C […], της […], σ. […].

    [10] Συμπεράσματα Συμβουλίου ΓΥΕΣ σχετικά με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική - Έγγρ. 15175/1/09, σ. 6.

    [11] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Μαΐου 2008 σχετικά με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση – P6_TA(2008)0213.

    [12] ΕΕ L 248, της 16.9.2002, σ. 1.

    [13] ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

    [14] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    [15] ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

    [16] ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    [17] ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

    [18] Διαχωριζόμενες πιστώσεις

    [19] Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις, εφεξής ΜΔΠ.

    [20] Δαπάνες εκτός Κεφαλαίου 11 01 του σχετικού Τίτλου 11.

    [21] Δαπάνες του άρθρου 11 01 04 του Τίτλου 11.

    [22] ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

    [23] ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    [24] ΕΕ L 136 της 31.05.1999, σ. 1.

    [25] Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 5.3.

    [26] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [27] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [28] Των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

    [29] Να γίνει παραπομπή στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που αφορά ειδικά τον (τους) εν λόγω εκτελεστικό (-ούς) οργανισμό (-ούς).

    Top