Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0421

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβουλιο - Η αλληλεγγύη αντιμέτωπη με την αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) το 2007 – Απολογισμός και προοπτικές

/* COM/2008/0421 τελικό */

52008DC0421




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 2.7.2008

COM(2008) 421 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η αλληλεγγύη αντιμέτωπη με την αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) το 2007 – Απολογισμός και προοπτικές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η αλληλεγγύη αντιμέτωπη με την αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) το 2007[1] – Απολογισμός και προοπτικές

Το ΕΤΠ ένα χρόνο μετά

Ένα από τα βασικά θέματα της ανανεωμένης κοινωνικής ατζέντας[2] είναι η ευέλικτη και σταθερή απάντηση στην αλλαγή που επέφερε η παγκοσμιοποίηση. Ένα μέρος της απάντησης αυτής είναι η ένδειξη αλληλεγγύης σε εκείνους που επηρεάστηκαν αρνητικά από την παγκοσμιοποίηση. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) σχεδιάστηκε ως ένα μέσο έκφρασης αλληλεγγύης, για να βοηθήσει τους εργαζομένους που απολύονται λόγω της παγκοσμιοποίησης να βρουν γρήγορα μια νέα θέση εργασίας. Το ΕΤΠ άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2007 μετά την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου 2006.

Στην παρούσα ανακοίνωση γίνεται ένας απολογισμός για το ΕΤΠ ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του και κατατίθενται προτάσεις για την άμεση και τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της επίδοσής του.

Παροχή βοήθειας στους εργαζομένους για να προσαρμοστούν στην αλλαγή

Το 2007 το ΕΤΠ έλαβε δέκα αιτήσεις που αφορούσαν 11 339 εργαζομένους. Η Επιτροπή ενέκρινε τέσσερις αιτήσεις πριν από το τέλος του 2007 και ακολούθησε η κινητοποίηση των απαραίτητων κεφαλαίων από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης· πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης και μία αποσύρθηκε (για να υποβληθεί εκ νέου στις αρχές του 2008 έπειτα από ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις). Η επιχορήγηση του ΕΤΠ ανήλθε στο ύψος των 18,6 εκατ. EUR, δηλ. στο 3,7% του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[3]. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν σε ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας σχετικά με τους θιγόμενους 5 113 εργαζομένους. Στο παράρτημα της παρούσας έκθεσης περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2007, καθώς και για τις ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν.

Το μέγιστο ετήσιο ποσό των 500 εκατ. EUR δεν αποτελεί στόχο δαπανών. Το ποσό αυτό έχει εγγραφεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς χρηματοδότησης εάν εμφανιστεί μεγάλος αριθμός αναδιαρθρώσεων σε μια δεδομένη χρονιά. Οι αναγκαίες για κάθε παρέμβαση πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων κινητοποιούνται μέσω της μεταφοράς στη γραμμή του προϋπολογισμού για το ΕΤΠ, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής έπειτα από πρόταση της Επιτροπής.

Η προσφυγή στο ΕΤΠ είναι, ωστόσο, περιορισμένη και οι αιτίες είναι πολλές. Εν μέρει οφείλεται στο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα κατά το 2007. Είναι φυσικό τα κράτη μέλη να μην υποβάλουν αίτηση για υποστήριξη σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές εργασίας λειτουργούν ικανοποιητικά. Ωστόσο, η περιορισμένη προσφυγή στο Ταμείο μπορεί να αντικατοπτρίζει και την αβεβαιότητα των κρατών μελών όσον αφορά την επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση. Παρά το γεγονός ότι το ΕΤΠ μπορεί να παρέμβει αμέσως μόλις απολυθούν οι εργαζόμενοι, τα κράτη μέλη διστάζουν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ από την πρώτη κιόλας μέρα των κρίσεων λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η αίτησή τους θα εγκριθεί ή όχι.

Επομένως, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της επίδοσης του ΕΤΠ.

Βελτίωση της τρέχουσας λειτουργίας του ΕΤΠ

Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν άμεσα για να βελτιωθεί η λειτουργία του ΕΤΠ είναι οι ακόλουθες:

- Απλούστευση των διαδικασιών : Η Επιτροπή θα απλουστεύσει τις διαδικασίες της ώστε να απαντά γρήγορα και με σαφήνεια στα κράτη μέλη σχετικά με την επιλεξιμότητα των αιτήσεών τους[4]. Θα διανείμει, επίσης, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με προηγούμενες περιπτώσεις, επιτυχημένες ή αποτυχημένες, με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Η Επιτροπή θα μελετήσει τρόπους για να επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων, μέσω του εξορθολογισμού των εσωτερικών της διαδικασιών, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα της ανάλυσης.

- Προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών , συμπεριλαμβανομένων των μεθοδολογιών που έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα στο πλαίσιο του ΕΚΤ, και ιδίως την κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειωθούν οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται στα κράτη μέλη κατά το σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί μια μαζική απόλυση. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η στρατηγική που ακολούθησε η Πορτογαλία, όπου με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για περιπτώσεις που μπορούν να επωφεληθούν από τη χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΤΠ.

- Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη προβολή στο Ταμείο.

Ατενίζοντας το μέλλον – προσαρμογή του κανονισμού για το ΕΤΠ

Με βάση την εμπειρία και με σκοπό την ενίσχυση του αντικτύπου του ΕΤΠ στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κατάρτισης και ευκαιριών για τους εργαζομένους της Ευρώπης, η Επιτροπή αναζητεί ενεργά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί το Ταμείο, στα πλαίσια των παρόντων ορίων του προϋπολογισμού, ώστε να βελτιωθεί η επίδοσή του.

Ο κανονισμός για το ΕΤΠ (στο άρθρο 20) προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση, βάσει της πρώτης ετήσιας έκθεσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για επανεξέταση του κανονισμού.

Κάλυψη απολύσεων οι οποίες δεν αποδίδονται απευθείας στις διαρθρωτικές αλλαγές του εμπορίου :

Επίκεντρο του ΕΤΠ είναι οι απολύσεις που οφείλονται σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους τύπους διαρθρωτικών αλλαγών. Σ’ αυτού του είδους τις αλλαγές περιλαμβάνονται η σημαντική πρόοδος της τεχνολογίας που συνδέεται με την παραγωγή και τα προϊόντα, οι μεταβολές στην οργάνωση της παραγωγής (όπως είναι η εξωτερική ανάθεση), καθώς και οι αλλαγές που αφορούν την πρόσβαση στις πρώτες ύλες και σε άλλα μέσα παραγωγής, καθώς και τις τιμές τους, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και ο αντίκτυπός τους σε τομείς στους οποίους οι τιμές των καυσίμων αποτελούν υψηλό συντελεστή κόστους. Αυτές οι σημαντικές και αιφνίδιες αλλαγές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε απολύσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον υπάρχοντα κανονισμό. Η Επιτροπή θα εξετάσει αυτούς τους παράγοντες της παγκοσμιοποίησης και θα κρίνει εάν μπορούν να αιτιολογήσουν την υποστήριξη του ΕΤΠ.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΤΠ και για την κάλυψη απολύσεων μικρότερου εύρους :

Η γενική προϋπόθεση για 1 000 τουλάχιστον απολύσεις θα μπορούσε να μειωθεί ώστε τα κράτη μέλη να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων, ιδίως προς όφελος των ΜΜΕ και των απομονωμένων αγορών εργασίας[5]. Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή αναλύει τις επιπτώσεις από τον περιορισμό του ορίου αυτού στους αριθμούς των επιλέξιμων ατόμων και στον προϋπολογισμό. Μια πιθανή εναλλακτική λύση στη μείωση του υφιστάμενου ορίου θα μπορούσε να είναι να συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι που απολύονται από τους προμηθευτές ή τους παραγωγούς των επόμενων σταδίων του προϊόντος της κύριας επιχείρησης, αλλά και οι εργαζόμενοι που απολύονται από άλλες επιχειρήσεις στην πληττόμενη γεωγραφική περιοχή.

Διεύρυνση της διάρκειας της βοήθειας του ΕΤΠ :

Επειδή δεν βρίσκουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι απασχόληση κατά την περίοδο υποστήριξης από το ΕΤΠ, αιτιολογείται η υποστήριξη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Θα μπορούσε να εξεταστεί η επέκταση της μέγιστης περιόδου για χρήση του ΕΤΠ πέρα από τους 12 μήνες που καθορίζονται στον τρέχοντα κανονισμό. Επίσης, εξετάζονται και άλλες δυνατότητες, όπως να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών μέσω του ΕΤΠ. Θα πρέπει ακόμη να εξεταστεί η περίπτωση να αφιερωθεί ένα περιορισμένο ποσό κεφαλαίων στην ανάλυση και στην πρόληψη των αλλαγών που οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση.

Συμπέρασμα

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να σημειώσουν το θετικό αντίκτυπο του ΕΤΠ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του. Η Επιτροπή θα απλουστεύσει τις διαδικασίες, θα προωθήσει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και θα εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με το ΕΤΠ. Θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα τροποποίησης του κανονισμού και θα υποβάλει τις κατάλληλες από την άποψη αυτή προτάσεις πριν από τη δημοσίευση της επόμενης ετήσιας έκθεσης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Αιτήσεις που παρελήφθησαν το 2007

Πίνακας 1: Αιτήσεις που παρελήφθησαν το 2007

Από τις 10 αιτήσεις για βοήθεια που έλαβε το ΕΤΠ το 2007, τέσσερις εγκρίθηκαν πριν από το τέλος του χρόνου, πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης και μία αποσύρθηκε (για να υποβληθεί εκ νέου στις αρχές του 2008 έπειτα από ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις).

Καμία από τις αιτήσεις δεν απορρίφθηκε το 2007 για λόγους μη επιλεξιμότητας ή λόγω έλλειψης επαρκών πιστώσεων.

Τα λεπτομερή στοιχεία για όλες τις αιτήσεις διατίθενται από το δικτυακό τόπο της Επιτροπής για το ΕΤΠ στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/employment_social/egf/applications07_en.html

Αιτήσεις στο ΕΤΠ το 2007 ανά κράτος μέλος:

Επτά κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση για συνεισφορά από το ΕΤΠ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία για τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες και η Γαλλία για δύο διαφορετικές περιπτώσεις απολύσεων. Η αίτηση που υπέβαλε η Ισπανία αποσύρθηκε, και στη συνέχεια, υποβλήθηκε εκ νέου το 2008.

Αιτήσεις στο ΕΤΠ το 2007 ανά ποσό συνεισφοράς που ζητήθηκε:

Το ποσό συνεισφοράς που μπορεί να ζητήσει ένα κράτος μέλος είναι στη διακριτική του ευχέρεια και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη σοβαρότητα της περίπτωσης των απολύσεων στην οποία αναφέρεται. Δεν υπάρχει συνιστώμενο μέγιστο ποσό. Τα ποσά που ζητήθηκαν ξεκινούσαν από 681 207 EUR στην αίτηση της Μάλτας (EGF/2007/008) έως 14 660 750 EUR στην αίτηση της Ιταλίας για τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα στη Λομβαρδία (EGF/2007/007).

Αιτήσεις στο ΕΤΠ το 2007 ανά αριθμό εργαζομένων για τους οποίους ζητήθηκε βοήθεια:

Παρά το γεγονός ότι το ΕΤΠ σχεδιάστηκε αρχικά για να συνδράμει στις περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας απολύσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και για μικρές αγορές εργασίας ή για εξαιρετικές περιστάσεις. Επιπλέον, ένα κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει να συνδράμει ένα μόνο μέρος των απολυμένων εργαζομένων, εάν θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες για να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Αν και οι περισσότερες αιτήσεις (5 από τις 9) αφορούσαν περισσότερους από 1 000 εργαζόμενους, οι δύο άλλες αφορούσαν «μικρές αγορές εργασίας» και μικρότερο αριθμό εργαζομένων, ενώ στην περίπτωση των δύο συνεισφορών που χορηγήθηκαν στη Γαλλία (EGF/2007/001 και EGF/2007/002) το κράτος μέλος προόριζε ειδικά τη βοήθεια για υποομάδα εργαζομένων, των οποίων ο εργοδότης είχε κηρύξει πτώχευση.

Αιτήσεις στο ΕΤΠ το 2007 ανά ποσό συνδρομής που ζητήθηκε ανά εργαζόμενο (EUR):

Η δέσμη των εξατομικευμένων υπηρεσιών που σκοπεύει να προσφέρει το κράτος μέλος που υποβάλλει την αίτηση είναι στη διακριτική του ευχέρεια. Το ποσό που ζητείται ανά πληττόμενο εργαζόμενο μπορεί, επομένως, να ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης, την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην πληττόμενη περιοχή, τις εξατομικευμένες συνθήκες των πληττόμενων εργαζομένων ή ακόμη και τη γενική διάρθρωση του κόστους στο συγκεκριμένο κράτος μέλος ή στην πληττόμενη περιοχή. Στην πράξη, τα ποσά που προτάθηκαν ανά εργαζόμενο κάλυπταν μεγάλο εύρος, από μόλις 1 000 EUR στην περίπτωση της Μάλτας (EGF/2007/008) έως πάνω από 11 000 EUR στην περίπτωση της αίτησης της Ιταλία για τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα στη Σαρδηνία. Σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη βοήθεια ανά εργαζόμενο είναι συνήθως υψηλότερη στις περιφέρειες ή στους τομείς στους οποίους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αγορά εργασίας ή στις οποίες το κόστος είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ.

Αιτήσεις στο ΕΤΠ το 2007 ανά κριτήριο παρέμβασης:

Το ΕΤΠ επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων που συνδέονται με ένα από τα τρία κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί εάν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου προκαλούν σοβαρή οικονομική αναστάτωση, κυρίως ουσιαστική αύξηση εισαγωγών στην ΕΕ ή ταχεία μείωση του μεριδίου αγοράς της ΕΕ σε συγκεκριμένο κλάδο ή μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα:

α) τουλάχιστον 1 000 απολύσεις εντός 4 μηνών σε επιχείρηση κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που απολύουν οι προμηθευτές της ή οι παραγωγοί των επόμενων σταδίων του προϊόντος· ή

β) τουλάχιστον 1 000 απολύσεις εντός 9 μηνών, ιδίως σε επιχειρήσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, σε τομέα NACE 2 σε περιφέρεια ή δύο συνορεύουσες περιφέρειες σε επίπεδο NUTS II.

Τρεις από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2007 ανέφεραν το κριτήριο του άρθρου 2 στοιχείο α). Τέσσερις άλλες το κριτήριο του άρθρου 2 στοιχείο β).

Επιπλέον, λαμβανομένων υπόψη του μικρού μεγέθους ορισμένων αγορών εργασίας της ΕΕ ή άλλων εξαιρετικών περιστάσεων που δεν ορίζονται, η συνεισφορά του ΕΤΠ μπορεί απευθύνεται:

γ) σε μικρές αγορές εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι οποίες δικαιολογούνται δεόντως από τα οικεία κράτη μέλη, ακόμη και αν οι προϋποθέσεις που ορίζουν τα στοιχεία α) και β) δεν τηρούνται πλήρως, εφόσον οι απολύσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην τοπική οικονομία.

Δύο από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2007 ανέφεραν το κριτήριο του άρθρου 2 στοιχείο γ).

2. Συνεισφορές που χορηγήθηκαν το 2007

Έπειτα από την κινητοποίηση των απαραίτητων κεφαλαίων από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, η Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει οικονομική συνεισφορά από το Ταμείο στις ακόλουθες τέσσερις περιπτώσεις:

Πίνακας 2: Συνεισφορές που χορηγήθηκαν από την Επιτροπή το 2007

EGF/2007/002 | Γαλλία | Προμηθευτές Renault | 1 258 030 | 2007/726/ΕΚ της 23/10/2007 (ΕΕ L 294 της 13/11/2007, σ.21) | C (2007) 6149 της 04/12/2007 |

EGF/2007/003 | Γερμανία | BenQ | 12 766 150 | 2008/30/ΕΚ της 18/12/2007 (ΕΕ L 6 της 10/01/2008, σ. 9) | C (2007) 6747 της 18/12/2007 |

EGF/2007/004 | Φινλανδία | Perlos | 2 028 538 | 2008/30/ΕΚ της 18/12/2007 (ΕΕ L 6 της 10/01/2008, σ. 9) | C (2007) 6742 της 18/12/2007 |

Σύνολο | 18 610 968 |

Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή δεν απέρριψε καμία από τις προτάσεις που της υπέβαλε η Επιτροπή για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ ούτε και τροποποίησε κατά κανένα τρόπο τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή.

3. Ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν

Ο κανονισμός για το ΕΤΠ περιορίζει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές του ταμείου στα ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας υπό μορφή πλαισίου συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών που αποσκοπούν στην επανένταξη απολυμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, το ΕΤΠ μπορεί να χρηματοδοτεί δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας που πραγματοποιεί το κράτος μέλος με σκοπό την προετοιμασία, τη διαχείριση, την πληροφόρηση, τη δημοσιότητα και τον έλεγχο της συνεισφοράς.

Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται η ανάλυση του εκτιμώμενου κόστους για τις προτεινόμενες ενέργειες στις τέσσερις παρεμβάσεις του ΕΤΠ το 2007, καθώς και οι δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξή τους.

Πίνακας 3 : Δαπάνες για συγκεκριμένα ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας

Ταξινόμηση της Eurostat για τις παρεμβάσεις πολιτικής για την αγορά εργασίας | Ποσό ΕΤΠ (EUR) | % του συνόλου |

Υπηρεσίες πολιτικής για την αγορά εργασίας |

1 | Υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας |

1.1.2 | Υπηρεσίες εξατομικευμένης διαχείρισης | 306 623 | 1,6% |

Μέτρα πολιτικής για την αγορά εργασίας |

2 | Επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση |

2.1 | Θεσμοθετημένη κατάρτιση | 2 715 632 | 14,6% |

Επιδόματα κατάρτισης/Επιδόματα αναζήτησης εργασίας | 13 476 688 | 72,4% |

4 | Κίνητρα απασχόλησης |

4.1 | Κίνητρα πρόσληψης | 821 050 | 4,4% |

4.2 | Κίνητρα διατήρησης της απασχόλησης | 325 000 | 1,7% |

7 | Κίνητρα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας | 326 475 | 1,8% |

Τεχνική βοήθεια (άρθρο 3 του καν. 1927/2006) | 639 500 | 3,4% |

Σύνολο | 18 610 968 | 100% |

Τα μέτρα που δεν εμφανίζονται στον παραπάνω πίνακα δεν προτάθηκαν από τα κράτη μέλη στις τέσσερις παρεμβάσεις του ΕΤΠ που επιχορηγήθηκαν το 2007.

4. Γενικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων που έλαβαν επιδότηση από το ΕΤΠ

Συνολικά 5 113 εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από τη βοήθεια του ΕΤΠ στις τέσσερις χρηματοδοτικές συνεισφορές του το 2007. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες περιφέρειες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Πίνακας 4 : Γενικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων που έλαβαν επιδότηση από το ΕΤΠ το 2007

εκ των οποίων: γυναίκες | 41 | 155 | 797 | 302 | 1 295 |

% | 15% | 25% | 24% | 33% | 25% |

εκ των οποίων: μη υπήκοοι της ΕΕ | 0 | 5 | 91 | 0 | 96 |

εκ των οποίων, ηλικίας: |

15-24 | 2 | 15 | 34 | 91 | 142 |

25-54 | 236 | 553 | 3 149 | 787 | 4 725 |

55-64 | 29 | 60 | 121 | 37 | 247 |

65+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

εκ των οποίων, με μακροχρόνια πρόβλημα υγείας ή αναπηρία | 4 | 49 | μ.δ. | 50 | 103 |

5. Συμπληρωματικότητα με τις ενέργειες που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, ιδίως από το ΕΚΤ

Το ΕΤΠ χρηματοδοτεί μόνο ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας και, όπως και το ΕΚΤ, δεν μπορεί να συνεισφέρει σε παθητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας. Ωστόσο, ενώ τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούνται από πολυετή προγράμματα για την υποστήριξη στρατηγικών, μακροπρόθεσμων στόχων – που αφορούν κυρίως την πρόληψη και τη διαχείριση των αλλαγών και της αναδιάρθρωσης, με δραστηριότητες όπως η διά βίου μάθηση – το ΕΤΠ καλύπτει συγκεκριμένες ευρείας κλίμακας κρίσεις. Επομένως, αν και οι ενέργειές του είναι παρόμοιες με εκείνες του ΕΚΤ, παρέχει συγκεκριμένη, εξατομικευμένη και χρονικά περιορισμένη υποστήριξη στους εργαζόμενους των οποίων η απόλυση οφείλεται στις διαρθρωτικές αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου. Τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινούν την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο του ΕΤΠ αμέσως μόλις δημοσιοποιείται μια περίπτωση μαζικών απολύσεων και, επομένως, χωρίς να πρέπει να αλλάξουν ένα υπάρχον πρόγραμμα διαρθρωτικού ταμείου για να το επιτύχουν αυτό.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την περίοδο εφαρμογής της συνεισφοράς του ΕΤΠ (12 μήνες από την ημερομηνία της αίτησης) για την εκτίμηση των μακροπρόθεσμων αναγκών που προκαλούνται από την απόλυση και να τροποποιούν προγράμματα του ΕΚΤ εάν χρειάζεται.

Όλοι οι αιτούντες είναι υποχρεωμένοι, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης για συνεισφορά από το ΕΤΠ, να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να προωθήσουν τη συμπληρωματικότητα των ενεργειών του ΕΤΠ με εκείνες των διαρθρωτικών ταμείων.

6. Επιτευχθέντα αποτελέσματα

Το 2007 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΠ. Η κύρια πηγή ενημέρωσης σχετικά με τα επιτευχθέντα από το ΕΤΠ αποτελέσματα θα είναι η τελική έκθεση που θα υποβληθεί από τα κράτη μέλη μετά το τέλος της περιόδου που ορίζεται για τη χρήση της συνεισφοράς και η οποία είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αίτησης. Η τελική αυτή έκθεση πρέπει να υποβληθεί από τα κράτη μέλη το αργότερο έξι μήνες μετά το τέλος της περιόδου χρήσης της συνεισφοράς. Καμία από τις τελικές εκθέσεις για τις συνεισφορές που χορηγήθηκαν το 2007 δεν προβλεπόταν για το 2007 και, κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τα επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Πίνακας 5 : Χρονοδιάγραμμα υποβολής εκθέσεων για τις συνεισφορές που χορηγήθηκαν το 2007

2 | 23/3/2007 | Γαλλία | 23/10/2007 | 22/3/2008 | 22/9/2008 |

3 | 27/6/2007 | Γερμανία | 18/12/2007 | 26/6/2008 | 26/12/2008 |

4 | 18/7/2007 | Φινλανδία | 18/12/2007 | 17/7/2008 | 17/1/2009 |

Το αργότερο έξι μήνες μετά την παραλαβή όλων των στοιχείων που απαιτούνται από την τελική έκθεση, η Επιτροπή προβαίνει στο κλείσιμο της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΕΤΠ.

7. Δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πληροφόρηση και δημοσιότητα

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1927/2006 (άρθρο 9) ορίζει ότι η Επιτροπή:

«δημιουργεί ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, που διατίθεται σε όλες τις κοινοτικές γλώσσες, για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με το ΕΤΠ και καθοδήγηση σχετικά με την υποβολή αιτήσεων, καθώς και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τις αιτήσεις που γίνονται δεκτές ή που απορρίπτονται και που τονίζει το ρόλο της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής.»

Δικτυακός τόπος

Ο δικτυακός τόπος (http://ec.europa.eu/egf) λειτουργεί από το Μάρτιο του 2007 και περιλαμβάνει συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ΕΤΠ, νέα, βασικά έγγραφα, πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις, βιβλιοθήκη με σχετικές εκθέσεις και συνδέσμους, καθώς και στοιχεία για τις αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για το ΕΤΠ. Ο δικτυακός αυτός τόπος επικαιροποιείται και βελτιώνεται τακτικά με την προσθήκη εγγράφων σε διάφορες γλώσσες αμέσως μόλις γίνονται διαθέσιμα.

Βίντεο για το ΕΤΠ

Το 2007 η Επιτροπή δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με το ΕΤΠ για να το χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το διάρκειας εννέα λεπτών βίντεο καλύπτει τις δραστηριότητες του ΕΤΠ στη Γαλλία και στη Φινλανδία και διατίθεται στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4097

Φυλλάδιο

Το 2007 η Επιτροπή εξέδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το ΕΤΠ σε 22 γλώσσες (όλες τις επίσημες γλώσσες εκτός των ιρλανδικών). Το φυλλάδιο αυτό είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή, σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για το ΕΤΠ στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/employment_social/egf/docs/egf_leaflet_en.pdf(για τις άλλες γλώσσες αρκεί να αντικατασταθεί ο κωδικός «en» με τον αντίστοιχο κωδικό της κάθε γλώσσας).

Δραστηριότητες ελέγχου

Η Επιτροπή δεν πραγματοποίησε δραστηριότητες ελέγχου για το ΕΤΠ κατά το 2007.

Αξιολόγηση Ο κανονισμός για το ΕΤΠ δεν προβλέπει αξιολόγηση του ΕΤΠ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η Επιτροπή έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία από την πλευρά των κρατών μελών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΠ.

Συναντήσεις με τις εθνικές αρχές

Στις αρχές του 2007 η Επιτροπή δημιούργησε ένα δίκτυο σημείων επαφής στα κράτη μέλη, με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία των ενδεχομένων αιτήσεων, καθώς και στην εφαρμογή του ταμείου. Η επίσημη ονομασία του δικτύου είναι «Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους αρμόδιους επικοινωνίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση» ή εν συντομία «Αρμόδιοι επικοινωνίας για το ΕΤΠ» (κωδικός Ε02100).

Η Επιτροπή επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο των μελών της ομάδας και τα καλεί σε συναντήσεις με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών. Τα μέλη της ομάδας είναι υπάλληλοι των υπουργείων των κρατών μελών που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν την αρμοδιότητα για την υποβολή αίτησης ή για την εφαρμογή συνεισφοράς του ΕΤΠ.

Κατά τη διάρκεια του 2007 πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες, την 1η Μαρτίου και την 9η Οκτωβρίου.

8. Δημοσιονομική έκθεση

Χορηγηθείσες συνεισφορές

Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 το ΕΤΠ δεν μπορεί να υπερβεί το μέγιστο ετήσιο ποσό των 500 εκατ. EUR (τιμές 2006), το οποίο μπορεί να προέλθει από τα περιθώρια που υπάρχουν κάτω από το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών του προηγούμενου έτους ή/και από τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων που αποδεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων ετών, εξαιρουμένων όσων σχετίζονται με τον τομέα 1Β του δημοσιονομικού πλαισίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006, την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους τουλάχιστον το ένα τέταρτο του μέγιστου ετήσιου ποσού πρέπει να παραμένει διαθέσιμο για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν έως το τέλος του έτους.

Το 2007 χορηγήθηκαν τέσσερις συνεισφορές τους ΕΤΠ από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή (βλ. πίνακα 2).

Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή αντιπροσωπεύουν το 3,72% του μέγιστου ετήσιου ποσού. Καμία συνεισφορά δεν χορηγήθηκε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 και επομένως το συνολικό ποσό παρέμεινε διαθέσιμο για την κάλυψη των αναγκών έως το τέλος του έτους.

Επιστροφές

Δεν υπήρξαν επιστροφές κατά το 2007.

Δαπάνες τεχνικής βοήθειας

Κατά τη διάρκεια του 2007 δεν υπήρξαν δαπάνες στο πλαίσιο των διατάξεων περί τεχνικής βοήθειας του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006, αφού δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού.

Παρατυπίες που αναφέρθηκαν το 2007

Δεν αναφέρθηκαν παρατυπίες στην Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1681/94 της Επιτροπής[6] κατά τη διάρκεια του 2007 όσον αφορά το ΕΤΠ.

Παρατυπίες που έκλεισαν το 2007

Καθώς το 2007 ήταν το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΤΠ δεν υπήρχαν παρατυπίες από προηγούμενα έτη.

9. Κλείσιμο χρηματοδοτικών συνεισφορών

Καμία από τις συνεισφορές που χορηγήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΠ δεν έκλεισε το 2007. Ο κανονισμό που διέπει το ΕΤΠ προβλέπει μια περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για να χρησιμοποιήσει το κράτος μέλος τη συνεισφορά, την οποία διαδέχεται μια περίοδος έξι μηνών κατ’ ανώτατο όριο στη διάρκεια της οποίας το κράτος μέλος πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εκτέλεση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Μόνο μετά την παραλαβή της εν λόγω έκθεσης μπορεί η Επιτροπή να προβεί σε κλείσιμο της συνεισφοράς. Οι δαπάνες σχετικά με την πρώτη συνεισφορά που χορήγησε η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, η οποία αφορά την αίτηση EGF/2007/001 που υπέβαλε η Γαλλία στις 9 Μαρτίου 2007, ήταν επιλέξιμες έως τις 8 Μαρτίου 2008, ενώ η Γαλλία έχει προθεσμία έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2008 για να υποβάλει την τελική της έκθεση.

[1] Η έκθεση υποβάλλεται βάσει του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006 (ΕΕ L 406 της 30.12.2006, σ. 1, κανονισμός όπως διορθώθηκε στην ΕΕ L 48 της 22.02.2008, σ. 82).

[2] COM(2008) 412 της 2.7.2008

[3] Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (2006/C 139/01). ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1. Συμφωνία όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2007, για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2008/29/EC). ΕΕ L 6 της 10.1.2008, σ. 7-8.

[4] Συμπεριλαμβανομένων του ορισμού των απολύσεων (άρθρο 1 του κανονισμού για το ΕΤΠ), της ερμηνείας κριτηρίων όπως «ουσιαστική αύξηση» ή «ταχεία μείωση» (άρθρο 2), του ορισμού των «μικρών αγορών εργασίας» και των «εξαιρετικών περιστάσεων» (άρθρο 2), της ακριβούς έννοιας της χρήσης της «χρηματοδοτικής συνεισφοράς» (άρθρο 13 παράγραφος 2).

[5] Η έκθεση « L’Europe dans la mondialisation » που υποβλήθηκε στην Υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Σχέσεων, Οικογένειας και Αλληλεγγύης της Γαλλίας και η οποία δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2008 ανέφερε τη δυνατότητα αυτή.

[6] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1681/94 της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 1994, για τις παρατυπίες και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια της χρηματοδότησης των διαρθρωτικών πολιτικών, καθώς και την οργάνωση ενός συστήματος πληροφόρησης στον τομέα αυτό (ΕΕ L 178 της 12/07/1994, σ. 43).

Top