Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2822

    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2822 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2023, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803 όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 1

    C/2023/8823

    ΕΕ L, 2023/2822, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2023/2822

    20.12.2023

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/2822 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 19ης Δεκεμβρίου 2023

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803 όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 1

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2002, για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1803 της Επιτροπής (2) υιοθετήθηκαν ορισμένα διεθνή λογιστικά πρότυπα και διερμηνείες που υφίσταντο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

    (2)

    Στις 23 Ιανουαρίου 2020, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε τροποποιήσεις του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 1 — Παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων (στο εξής: ΔΛΠ 1). Οι τροποποιήσεις διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία πρέπει να προσδιορίζει, στην κατάσταση οικονομικής θέσης της, το χρέος και άλλες υποχρεώσεις με αβέβαιη ημερομηνία διακανονισμού. Σύμφωνα με τις εν λόγω τροποποιήσεις, το εν λόγω χρέος ή άλλες υποχρεώσεις πρέπει να κατατάσσονται είτε ως βραχυπρόθεσμες (που αναμένεται ή ενδεχομένως αναμένεται να διακανονιστούν εντός ενός έτους) είτε ως μακροπρόθεσμες.

    (3)

    Στις 15 Ιουλίου 2020, λόγω της πανδημίας COVID, το IASB εξέδωσε τροποποίηση περιορισμένου πεδίου εφαρμογής για τη μετάθεση κατά 1 έτος της ημερομηνίας έναρξης ισχύος των τροποποιήσεων του ΔΛΠ 1 που εκδόθηκαν στις 23 Ιανουαρίου 2020 από το IASB.

    (4)

    Κατά την εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων του ΔΛΠ 1, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από το IASB να διευκρινίσει πώς θα πρέπει να κατατάσσει μια εταιρεία μια υποχρέωση που απορρέει από συμφωνία δανεισμού με ρήτρες ως βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Ως απάντηση, το IASB εξέδωσε περαιτέρω τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1 στις 31 Οκτωβρίου 2022. Οι εν λόγω τροποποιήσεις βελτιώνουν επίσης τις πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχει μια εταιρεία όταν το δικαίωμά της να αναβάλει τον διακανονισμό μιας υποχρέωσης για τουλάχιστον δώδεκα μήνες υπόκειται σε ρήτρες.

    (5)

    Κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG), η Επιτροπή συμπεραίνει ότι οι τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1 πληρούν τα κριτήρια έγκρισης που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002.

    (6)

    Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/1803 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (7)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803, το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 1 —Παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις τροποποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 το αργότερο από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου οικονομικού τους έτους που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μεταγενέστερα.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   ΕΕ L 243 της 11.9.2002, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1803 της Επιτροπής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 237 της 26.9.2023, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Κατάταξη των υποχρεώσεων ως βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων Και Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες

    Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1

    Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1 — Παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων

    Τροποποιούνται οι παράγραφοι 60, 69, 71, 73, 74 και 76. Προστίθενται οι παράγραφοι 72A, 72B, 75A, 76A, 76B, 139ΚΑ και 139ΚΓ. Αμέσως μετά την παράγραφο 76 προστίθεται η παράγραφος 76ΚΖ. Διαγράφεται η παράγραφος 139Δ. Προστίθενται επικεφαλίδες πριν από τις παραγράφους 70, 71, 72Α και 76Α. Οι παράγραφοι 70, 72 και 75 δεν τροποποιούνται, αλλά συμπεριλαμβάνονται προς διευκόλυνση της ανάγνωσης.

    «ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

    [...]

    Κατάσταση οικονομικής θέσης

    [...]

    Διαχωρισμός κυκλοφορούντων/μη κυκλοφορούντων στοιχείων

    60.

    Η οικονομική οντότητα παρουσιάζει τα κυκλοφορούντα και μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ως ξεχωριστές κατατάξεις στην κατάσταση οικονομικής θέσης της, σύμφωνα με τις παραγράφους 66-76Β, εκτός εάν μια παρουσίαση που βασίζεται στη ρευστότητα παρέχει αξιόπιστη και περισσότερο σχετική πληροφόρηση. Όταν εφαρμόζεται η εξαίρεση αυτή, η οικονομική οντότητα παρουσιάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις κατά σειρά ρευστότητας.

    [...]

    Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

    69.

    Η οικονομική οντότητα κατατάσσει μια υποχρέωση ως βραχυπρόθεσμη όταν:

    α)

    αναμένει να διακανονίσει την υποχρέωση κατά την κανονική πορεία του κύκλου εκμετάλλευσής της,

    β)

    κατέχει την υποχρέωση κυρίως για εμπορικούς σκοπούς,

    γ)

    η υποχρέωση αναμένεται να διακανονιστεί εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς ή

    δ)

    η οικονομική οντότητα δεν κατέχει το δικαίωμα, κατά το τέλος της περιόδου αναφοράς, να αναβάλει τον διακανονισμό της υποχρέωσης για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς.

    Η οικονομική οντότητα κατατάσσει όλες τις άλλες υποχρεώσεις ως μακροπρόθεσμες.

    Κανονική πορεία του κύκλου εκμετάλλευσης [παράγραφος 69 στοιχείο α)]

    70.

    Μερικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως οι εμπορικοί πληρωτέοι λογαριασμοί, κάποια δεδουλευμένα κόστη μισθοδοσίας και λοιπά κόστη εκμετάλλευσης, συνιστούν τμήμα του κεφαλαίου κίνησης που χρησιμοποιείται στον κανονικό κύκλο εκμετάλλευσης της οικονομικής οντότητας. Η οικονομική οντότητα κατατάσσει τέτοια στοιχεία της εκμετάλλευσης ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ακόμη και όταν πρέπει να διακανονιστούν σε περισσότερους από δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς. Ο ίδιος κανονικός κύκλος εκμετάλλευσης ισχύει για την κατάταξη των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της οικονομικής οντότητας. Όταν ο κανονικός κύκλος εκμετάλλευσης της οικονομικής οντότητας δεν είναι σαφώς προσδιορισμένος, η διάρκειά του θεωρείται ότι είναι δώδεκα μηνών.

    Κατοχή κυρίως για εμπορικούς σκοπούς [παράγραφος 69 στοιχείο β)] ή αναμονή διακανονισμού εντός δώδεκα μηνών [παράγραφος 69 στοιχείο γ)]

    71.

    Άλλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν διακανονίζονται ως μέρος του κανονικού κύκλου εκμετάλλευσης, αλλά πρέπει να διακανονιστούν εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς ή διακρατούνται κυρίως για διαπραγμάτευση. Παράδειγμα αυτού είναι κάποιες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που εμπίπτουν στον ορισμό των διακρατούμενων για διαπραγμάτευση σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9, οι αλληλόχρεοι τραπεζικοί λογαριασμοί και το βραχυπρόθεσμο τμήμα των μακροπροθέσμων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, τα πληρωτέα μερίσματα, οι φόροι εισοδήματος και άλλοι μη εμπορικοί πληρωτέοι λογαριασμοί. Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που παρέχουν χρηματοδότηση σε μακροπρόθεσμη βάση (π.χ. δεν αποτελούν μέρος του κεφαλαίου κίνησης που χρησιμοποιείται στον κανονικό κύκλο εκμετάλλευσης της οικονομικής οντότητας) και δεν πρέπει να διακανονιστούν εντός δώδεκα μηνών από την περίοδο αναφοράς είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις παραγράφους 72Α-75.

    72.

    Η οικονομική οντότητα κατατάσσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όταν πρέπει να διακανονιστούν εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που:

    α)

    η αρχική προθεσμία ήταν για περίοδο μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών· και

    β)

    συνάπτεται συμφωνία αναχρηματοδότησης ή επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της εξόφλησης σε μακροπρόθεσμη βάση, μετά την περίοδο αναφοράς και πριν εγκριθούν για έκδοση οι οικονομικές καταστάσεις.

    Δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού για τουλάχιστον δώδεκα μήνες [παράγραφος 69 στοιχείο δ)]

    72A

    Το δικαίωμα της οικονομικής οντότητας να αναβάλει τον διακανονισμό μιας υποχρέωσης για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς πρέπει να έχει ουσία και, όπως επεξηγείται στις παραγράφους 72Β-75, πρέπει να υφίσταται κατά το τέλος της περιόδου αναφοράς.

    72B

    Το δικαίωμα της οικονομικής οντότητας να αναβάλει τον διακανονισμό μιας υποχρέωσης που προκύπτει από συμφωνία δανεισμού για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς μπορεί να υπόκειται στη συμμόρφωση της οικονομικής οντότητας με τους όρους που καθορίζονται στην εν λόγω συμφωνία δανεισμού (εφεξής “ρήτρες”). Για την εφαρμογή της παραγράφου 69 στοιχείο δ), οι εν λόγω ρήτρες:

    α)

    επηρεάζουν το κατά πόσο το δικαίωμα αυτό υφίσταται στο τέλος της περιόδου αναφοράς — όπως επεξηγείται στις παραγράφους 74-75 — εάν η οικονομική οντότητα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τη ρήτρα στο τέλος ή πριν από το τέλος της περιόδου αναφοράς. Μια τέτοια ρήτρα επηρεάζει το κατά πόσον το δικαίωμα υφίσταται στο τέλος της περιόδου αναφοράς, ακόμη και αν η συμμόρφωση με τη ρήτρα αξιολογείται μόνο μετά την περίοδο αναφοράς (για παράδειγμα, μια ρήτρα που βασίζεται στην οικονομική θέση της οντότητας στο τέλος της περιόδου αναφοράς, αλλά αξιολογείται ως προς τη συμμόρφωση μόνο μετά την περίοδο αναφοράς);

    β)

    δεν επηρεάζουν το κατά πόσο το δικαίωμα αυτό υφίσταται στο τέλος της περιόδου αναφοράς εάν η οικονομική οντότητα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τη ρήτρα μόνο μετά την περίοδο αναφοράς (για παράδειγμα, μια ρήτρα που βασίζεται στην οικονομική θέση της οντότητας έξι μήνες μετά το τέλος της περιόδου αναφοράς).

    […]

    73.

    Εάν η οικονομική οντότητα έχει το δικαίωμα, κατά το τέλος της περιόδου αναφοράς, να μετακυλίσει υποχρέωση για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς σύμφωνα με υφιστάμενη δανειακή διευκόλυνση, κατατάσσει την υποχρέωση ως μακροπρόθεσμη, ακόμη και αν θα έληγε σε μικρότερο χρονικό διάστημα διαφορετικά. Εάν η οικονομική οντότητα δεν έχει το δικαίωμα αυτό, δεν λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης της υποχρέωσης και η υποχρέωση κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη.

    74.

    Όταν η οικονομική οντότητα αθετεί ρήτρα μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού στο τέλος ή πριν από το τέλος της περιόδου αναφοράς ώστε η υποχρέωση να καθίσταται πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση, η υποχρέωση κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη, έστω και αν ο δανειστής είχε συμφωνήσει, μετά την περίοδο αναφοράς και πριν από την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για έκδοση, να μην απαιτήσει την πληρωμή εξαιτίας της αθέτησης. Η οικονομική οντότητα κατατάσσει την υποχρέωση ως βραχυπρόθεσμη επειδή, κατά το τέλος της περιόδου αναφοράς, δεν κατείχε το δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία αυτή.

    75.

    Όμως, η υποχρέωση κατατάσσεται ως μακροπρόθεσμη αν ο δανειστής συμφώνησε, έως το τέλος της περιόδου αναφοράς, να παράσχει περίοδο χάριτος που λήγει τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς, στη διάρκεια της οποίας η οικονομική οντότητα μπορεί να αποκαταστήσει την αθέτηση και κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειστής δεν δύναται να απαιτήσει την άμεση εξόφληση.

    75A

    Η κατάταξη μιας υποχρέωσης δεν επηρεάζεται από το ενδεχόμενο να ασκήσει η οικονομική οντότητα το δικαίωμά της να αναβάλει τον διακανονισμό της υποχρέωσης για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς. Εάν μια υποχρέωση πληροί τα κριτήρια της παραγράφου 69 για να καταταχθεί ως μακροπρόθεσμη, κατατάσσεται ως μακροπρόθεσμη, ακόμη και αν η διοίκηση σκοπεύει ή αναμένει από την οικονομική οντότητα να διακανονίσει την υποχρέωση εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς, ή ακόμη και αν η οντότητα διακανονίσει την υποχρέωση μεταξύ του τέλους της περιόδου αναφοράς και της ημερομηνίας έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων για έκδοση. Ωστόσο, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η οικονομική οντότητα μπορεί να χρειαστεί να γνωστοποιήσει πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διακανονισμού, ώστε οι χρήστες των οικονομικών της καταστάσεων να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υποχρέωσης στην οικονομική θέση της οντότητας [βλέπε παραγράφους 17 στοιχείο γ) και 76 στοιχείο δ)].

    76.

    Εάν τα ακόλουθα γεγονότα συμβούν μεταξύ του τέλους της περιόδου αναφοράς και της ημερομηνίας έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων για έκδοση, γνωστοποιούνται ως μη διορθωτικά γεγονότα σύμφωνα με το ΔΛΠ 10 Γεγονότα μετά την περίοδο αναφοράς:

    α)

    αναχρηματοδότηση σε μακροπρόθεσμη βάση μιας υποχρέωσης που κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη (βλέπε παράγραφο 72)·

    β)

    αποκατάσταση αθέτησης μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού που κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη (βλέπε παράγραφο 74)·

    γ)

    παροχή περιόδου χάριτος από δανειστή προκειμένου να διορθωθεί αθέτηση μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού που κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη (βλέπε παράγραφο 75)· και

    δ)

    διακανονισμός υποχρέωσης που κατατάσσεται ως μακροπρόθεσμη (βλέπε παράγραφο 75Α).

    76ΚΖ

    Κατά την εφαρμογή των παραγράφων 69-75, η οικονομική οντότητα μπορεί να κατατάσσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες δανεισμού ως μακροπρόθεσμες όταν το δικαίωμα της οικονομικής οντότητας να αναβάλει τον διακανονισμό αυτών των υποχρεώσεων υπόκειται στη συμμόρφωσή της με τις ρήτρες εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς [βλέπε παράγραφο 72Β στοιχείο β)]. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η οικονομική οντότητα γνωστοποιεί στις σημειώσεις πληροφορίες που επιτρέπουν στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να κατανοήσουν τον κίνδυνο να καταστούν οι υποχρεώσεις εξοφλητέες εντός δώδεκα μηνών μετά την περίοδο αναφοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

    α)

    πληροφορίες σχετικά με τις ρήτρες (καθώς και για τον χαρακτήρα των ρητρών και τον χρόνο κατά τον οποίο η οικονομική οντότητα υποχρεούται να συμμορφωθεί με αυτές) και τη λογιστική αξία των σχετικών υποχρεώσεων.

    β)

    γεγονότα και περιστάσεις, εάν υπάρχουν, που υποδεικνύουν ότι η οικονομική οντότητα μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες συμμόρφωσης με τις ρήτρες —για παράδειγμα, αν η οικονομική οντότητα ενήργησε κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ή μετά από αυτήν για να αποφύγει ή για να μετριάσει ενδεχόμενη αθέτηση. Τέτοια γεγονότα και περιστάσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η οικονομική οντότητα δεν θα συμμορφωνόταν με τις ρήτρες εάν αξιολογούνταν ως προς τη συμμόρφωση με βάση τις περιστάσεις της οντότητας στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

    […]

    Διακανονισμός [παράγραφος 69 στοιχεία α), γ) και δ)]

    76A

    Για τον σκοπό της κατάταξης μιας υποχρέωσης ως βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης, ο διακανονισμός αναφέρεται σε μεταβίβαση στον αντισυμβαλλόμενο, που έχει ως αποτέλεσμα την εξόφληση της υποχρέωσης. Η μεταβίβαση θα μπορούσε να είναι:

    α)

    μετρητά ή άλλοι οικονομικοί πόροι —για παράδειγμα, αγαθά ή υπηρεσίες· ή

    β)

    ίδιοι συμμετοχικοί τίτλοι της οικονομικής οντότητας, εκτός εάν εφαρμόζεται η παράγραφος 76Β.

    76B

    Όροι μιας υποχρέωσης που θα μπορούσαν, κατά τη διακριτική ευχέρεια του αντισυμβαλλομένου, να έχουν ως αποτέλεσμα τον διακανονισμό της με τη μεταβίβαση των ιδίων συμμετοχικών τίτλων της οικονομικής οντότητας δεν επηρεάζουν την κατάταξή της ως βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης, εάν, εφαρμόζοντας το ΔΛΠ 32 Χρηματοοικονομικά μέσα: Παρουσίαση, η οικονομική οντότητα κατατάσσει τη διακριτική ευχέρεια ως συμμετοχικό τίτλο, αναγνωρίζοντάς τη χωριστά από την υποχρέωση ως στοιχείο ιδίων κεφαλαίων ενός σύνθετου χρηματοοικονομικού μέσου.

    [...]

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

    [...]

    139Δ

    [Διαγράφηκε]

    [...]

    139ΚΑ

    Με το έγγραφο Κατάταξη των υποχρεώσεων ως βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, τροποποιήθηκαν οι παράγραφοι 69, 73, 74 και 76 και προστέθηκαν οι παράγραφοι 72A, 75A, 76A και 76B. Η οικονομική οντότητα εφαρμόζει τις τροποποιήσεις αυτές αναδρομικά, σύμφωνα με το ΔΛΠ 8, για ετήσιες περιόδους αναφοράς που αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μεταγενέστερα. Επιτρέπεται η εφαρμογή πριν από την ημερομηνία αυτή. Αν η οικονομική οντότητα εφαρμόσει τις τροποποιήσεις αυτές για προγενέστερη περίοδο μετά την έκδοση του εγγράφου Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες (βλέπε παράγραφο 139ΚΓ), εφαρμόζει επίσης για εκείνη την περίοδο το έγγραφο Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες. Αν η οικονομική οντότητα εφαρμόσει το έγγραφο Κατάταξη των υποχρεώσεων ως βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων για προγενέστερη περίοδο, γνωστοποιεί το γεγονός αυτό.

    […]

    139ΚΓ

    Με το έγγραφο Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022, τροποποιήθηκαν οι παράγραφοι 60, 71, 72A, 74 και 139ΚΑ και προστέθηκαν οι παράγραφοι 72Β και 76ΚΖ. Η οικονομική οντότητα εφαρμόζει:

    α)

    την τροποποίηση της παραγράφου 139ΚΑ αμέσως μετά την έκδοση του εγγράφου Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες.

    β)

    όλες τις άλλες τροποποιήσεις αναδρομικά, σύμφωνα με το ΔΛΠ 8, για ετήσιες περιόδους αναφοράς που αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μεταγενέστερα. Επιτρέπεται η εφαρμογή πριν από την ημερομηνία αυτή. Αν η οικονομική οντότητα εφαρμόσει τις τροποποιήσεις αυτές για προγενέστερη περίοδο, εφαρμόζει επίσης για εκείνη την περίοδο το έγγραφο Κατάταξη των υποχρεώσεων ως βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων. Αν η οικονομική οντότητα εφαρμόσει το έγγραφο Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με ρήτρες για προγενέστερη περίοδο, γνωστοποιεί το γεγονός αυτό.».


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top