Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0459

    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/459 της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου 2017, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς αερίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 984/2013 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

    C/2017/1660

    ΕΕ L 72 της 17.3.2017, p. 1–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/459/oj

    17.3.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 72/1


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/459 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 16ης Μαρτίου 2017

    για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς αερίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 984/2013

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1775/2005 (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 11 και το άρθρο 7 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2009 καθορίζει κανόνες που δεν εισάγουν διακρίσεις για τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου με στόχο την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αερίου.

    (2)

    Η πρόβλεψη διπλασιασμού των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου δεν αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε οικονομική ούτε αποτελεσματική λύση. Για τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου απαιτείται, επομένως, διαφανής και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην υποδομή αερίου για όλους τους χρήστες του δικτύου. Εντούτοις, σε μεγάλο μέρος της Ένωσης, η έλλειψη ισότιμης και διαφανούς πρόσβασης στη δυναμικότητα μεταφοράς παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην αγορά χονδρικής. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν μεταξύ κρατών μελών παρεμποδίζει τη δημιουργία ευρύθμως λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς αερίου.

    (3)

    Η μη αποδοτική χρήση των σωληναγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υπό υψηλή πίεση της Ένωσης και η περιορισμένη πρόσβαση σε αυτούς δημιουργούν μη βέλτιστες συνθήκες στην αγορά. Για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ένωση, πρέπει να εφαρμοστεί πιο διαφανές, αποτελεσματικό και χωρίς διακρίσεις σύστημα κατανομής των ανεπαρκών δυναμικοτήτων μεταφοράς, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο ο διασυνοριακός ανταγωνισμός και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της αγοράς. Η κατάρτιση κανόνων του είδους αυτού υποστηρίζεται σταθερά από τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

    (4)

    Η δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού μεταξύ προμηθευτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Ένωσης απαιτεί αυτοί να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν με ευελιξία τα υφιστάμενα συστήματα μεταφοράς για να διοχετεύουν το φυσικό αέριο που διαθέτουν σύμφωνα με τα μηνύματα των τιμών. Μόνο ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων συστημάτων μεταφοράς που λειτουργεί εύρυθμα και προσφέρει όρους ισότιμης πρόσβασης σε όλους επιτρέπει την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό με τη σειρά του προσελκύει περισσότερους προμηθευτές, αυξάνοντας τη ρευστότητα στους κόμβους εμπορίας και συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαμόρφωσης τιμών και κατά συνέπεια σε δίκαιες τιμές φυσικού αερίου βασιζόμενες στην αρχή της προσφοράς και της ζήτησης.

    (5)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 984/2013 (2) της Επιτροπής για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου αποσκοπούσε στην επίτευξη του αναγκαίου βαθμού εναρμόνισης σε ολόκληρη την Ένωση. Επιπλέον, η αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού βασιζόταν στην εισαγωγή συστημάτων τιμολόγησης τα οποία είναι συνεπή προς τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας που προτείνονται στον παρόντα κανονισμό, ώστε η εφαρμογή του να μην έχει επιζήμιες επενέργειες στα έσοδα και τις ταμειακές ροές των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς.

    (6)

    Ο παρών κανονισμός έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 984/2013, κυρίως όσον αφορά τους κανόνες για την προσφορά επαυξημένης δυναμικότητας και διευκρινίζει ορισμένες διατάξεις που σχετίζονται με τον ορισμό και την προσφορά εξασφαλισμένης και διακοπτόμενης δυναμικότητας και τη βελτίωση της εναρμόνισης των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων των αντίστοιχων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς για την προσφορά δεσμοποιημένης δυναμικότητας. Διατάξεις στον παρόντα κανονισμό σχετικές με τον συντονισμό της συντήρησης και την τυποποίηση της επικοινωνίας πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2015/703 της Επιτροπής (3).

    (7)

    Για να έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες του δικτύου να επωφεληθούν από μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε μια ολοκληρωμένη αγορά, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στις μη εξαιρούμενες δυναμικότητες σε κύριες νέες υποδομές που έχουν τύχει εξαίρεσης από το άρθρο 32 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), στον βαθμό που η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού δεν υπονομεύει την εν λόγω εξαίρεση και λαμβανομένου υπόψη του συγκεκριμένου χαρακτήρα των γραμμών διασύνδεσης κατά τη δεσμοποίηση της δυναμικότητας.

    (8)

    Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει την εφαρμογή των ενωσιακών και εθνικών κανόνων ανταγωνισμού, και ιδίως την απαγόρευση των περιοριστικών συμφωνιών (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι δημιουργούμενοι μηχανισμοί κατανομής δυναμικότητας θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να αποφεύγεται η παρακώλυση της λειτουργίας των κατάντη αγορών εφοδιασμού.

    (9)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση της προσφοράς εξασφαλισμένης δυναμικότητας από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, θα πρέπει να τηρηθεί μια ιεραρχία προϊόντων με βάση την οποία θα προσφέρεται ετήσια, τριμηνιαία και μηνιαία διακοπτόμενη δυναμικότητα μόνο εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμη εξασφαλισμένη δυναμικότητα.

    (10)

    Σε περίπτωση που οι αντίστοιχοι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την προσφορά προϊόντων δεσμοποιημένης δυναμικότητας από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στις δύο πλευρές σημείου διασύνδεσης διαφέρουν σημαντικά, η αξία και η χρησιμότητα δέσμευσης δεσμοποιημένης δυναμικότητας για τους χρήστες του δικτύου μπορεί να είναι περιορισμένη. Θα πρέπει, επομένως, να δρομολογηθεί διαδικασία, υπό την καθοδήγηση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («Οργανισμός») και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου («ΕΔΔΣΜ Αερίου»), με την οποία οι εν λόγω όροι και οι προϋποθέσεις των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς σε ολόκληρη την Ένωση για τα προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας θα πρέπει να αξιολογούνται και να ευθυγραμμίζονται στο μέτρο του δυνατού, με στόχο τη δημιουργία κοινού προτύπου όρων και προϋποθέσεων.

    (11)

    Η ύπαρξη απλουστευμένης και εναρμονισμένης σε επίπεδο Ένωσης διαδικασίας για την προσφορά επαυξημένης δυναμικότητας είναι απαραίτητη για την αντίδραση στην πιθανή ζήτηση της αγοράς για τέτοιου είδους δυναμικότητα. Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να συνίσταται σε τακτικές αξιολογήσεις της ζήτησης, ακολουθούμενες από διαρθρωμένη φάση σχεδιασμού και κατανομής, η οποία θα βασίζεται στην αποτελεσματική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σε ολόκληρη την Ένωση. Κάθε επενδυτική απόφαση που λαμβάνεται κατόπιν της αξιολόγησης της ζήτησης της αγοράς για δυναμικότητα θα πρέπει να υπόκειται σε οικονομική δοκιμή, για να κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα. Η οικονομική αυτή δοκιμή θα πρέπει με τη σειρά της να εξασφαλίζει ότι οι χρήστες δικτύου που ζητούν τη δυναμικότητα αναλαμβάνουν τους αντίστοιχους κινδύνους που συνδέονται με τη ζήτησή τους, ώστε οι πελάτες στη δεσμευμένη αγορά να μην εκτίθενται στον κίνδυνο των επενδύσεων αυτών.

    (12)

    Η κατανομή δυναμικότητας στο πλαίσιο των τυπικών έργων επαύξησης της δυναμικότητας θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη μορφή της τυποποιημένης διαδικασίας κατανομής με δημοπρασίες, προκειμένου να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας και αποφυγής των διακρίσεων. Στην περίπτωση όμως μεγάλων και σύνθετων έργων που επηρεάζουν αρκετά κράτη μέλη, θα πρέπει να επιτρέπεται στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς μηχανισμούς κατανομής. Οι εν λόγω μηχανισμοί θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη ευελιξία για να καθίσταται δυνατή η επένδυση σε περίπτωση που υπάρχει πραγματική ζήτηση της αγοράς, ενώ θα πρέπει επίσης να είναι ευθυγραμμισμένοι σε διασυνοριακό επίπεδο. Σε περίπτωση που επιτρέπεται εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής, πρέπει να αποφεύγεται η παρακώλυση της λειτουργίας της αγοράς μέσω της απαίτησης διάθεσης μεγαλύτερης ποσόστωσης δυναμικότητας για βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις.

    (13)

    Κατά την εφαρμογή πολύπλοκων καθεστώτων εισόδου-εξόδου, ιδιαίτερα με τις υλικές διαζωνικές ροές αερίου, που προορίζονται για άλλες αγορές, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς έχουν εκπονήσει και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει διαφορετικές συμβατικές προσεγγίσεις για τα προϊόντα εξασφαλισμένης δυναμικότητας η επίδραση των οποίων θα πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο Ένωσης.

    (14)

    Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές και προσπάθειες εναρμόνισης των διαδικασιών εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), ο Οργανισμός και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μηχανισμοί κατανομής δυναμικότητας εφαρμόζονται στα εκάστοτε σημεία διασύνδεσης σε ολόκληρη την Ένωση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

    (15)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 51 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζεται κώδικας δικτύου, ο οποίος διαμορφώνει μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου για την υπάρχουσα και την επαυξημένη δυναμικότητα. Ο παρών κανονισμός καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, για να διευκολύνονται οι πωλήσεις δυναμικότητας, λαμβανομένων υπόψη των γενικών εμπορικών, αλλά και τεχνικών κανόνων, που σχετίζονται με τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας.

    Άρθρο 2

    Πεδίο εφαρμογής

    1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα σημεία διασύνδεσης. Μπορεί να εφαρμόζεται επίσης στα σημεία εισόδου-εξόδου από και προς τρίτες χώρες, υπό την αίρεση απόφασης της σχετικής εθνικής ρυθμιστικής αρχής. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε σημεία εξόδου προς τελικούς καταναλωτές και δίκτυα διανομής, σημεία εισόδου από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και σημεία εισόδου από ή σημεία εξόδου προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

    2.   Οι τυποποιημένοι μηχανισμοί κατανομής δυναμικότητας, οι οποίοι έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, περιλαμβάνουν διαδικασίες δημοπρασιών για τα σχετικά σημεία διασύνδεσης εντός της Ένωσης και τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας τα οποία θα προσφέρονται και θα κατανέμονται. Σε περίπτωση που προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί μηχανισμοί κατανομής, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 30 παράγραφος 2.

    3.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στο σύνολο της τεχνικής και διακοπτόμενης δυναμικότητας στα σημεία διασύνδεσης, καθώς και στην πρόσθετη δυναμικότητα κατά την έννοια του σημείου 2.2.1 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 και στην επαυξημένη δυναμικότητα. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται στα σημεία διασύνδεσης μεταξύ κρατών μελών σε περίπτωση που σε ένα από αυτά τα κράτη μέλη έχει χορηγηθεί παρέκκλιση βάσει του άρθρου 49 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

    4.   Στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής δυναμικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 30, δεν θα εφαρμόζονται για τα επίπεδα προσφοράς το άρθρο 8 παράγραφοι 1 έως 7, τα άρθρα 11 έως 18, το άρθρο 19 παράγραφος 2 και το άρθρο 37, εκτός εάν αποφασιστεί διαφορετικά από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

    5.   Στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται έμμεσες μέθοδοι κατανομής δυναμικότητας, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δύνανται να αποφασίσουν να μην εφαρμόζουν τα άρθρα 8 έως 37.

    6.   Για να αποφεύγεται η παρακώλυση της λειτουργίας των κατάντη αγορών εφοδιασμού, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν, μετά από διαβούλευση με τους χρήστες του δικτύου, να αποφασίζουν τη λήψη μέτρων, σύμφωνων με την αρχή της αναλογικότητας, με τα οποία να περιορίζουν εκ των προτέρων τις προσφορές για αγορά δυναμικότητας από μεμονωμένο χρήστη δικτύου στα σημεία διασύνδεσης εντός κράτους μέλους.

    Άρθρο 3

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009, στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460 της Επιτροπής (6) και στο άρθρο 2 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ. Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)   «επαυξημένη δυναμικότητα»: πιθανή μελλοντική αύξηση της τεχνικής δυναμικότητας μέσω βασιζόμενων στην αγορά διαδικασιών ή πιθανή νέα δυναμικότητα που δημιουργείται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία δυναμικότητα, και η οποία μπορεί να προσφερθεί με επενδύσεις σε υλικές υποδομές ή τη βελτιστοποίηση της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας και στη συνέχεια κατανέμεται, εφόσον το αποτέλεσμα οικονομικής δοκιμής είναι θετικό, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    σε υφιστάμενα σημεία διασύνδεσης·

    β)

    με τη δημιουργία νέου ή νέων σημείων διασύνδεσης·

    γ)

    ως δυναμικότητα υλικής αντίστροφης ροής σε ένα ή περισσότερα σημεία διασύνδεσης, η οποία δεν έχει προσφερθεί στο παρελθόν·

    2)   «σημείο διασύνδεσης»: πραγματικό ή εικονικό σημείο που συνδέει γειτονικά συστήματα εισόδου-εξόδου ή συνδέει σύστημα εισόδου-εξόδου με γραμμή διασύνδεσης, στο μέτρο που τα σημεία αυτά αποτελούν αντικείμενο διαδικασιών δέσμευσης από χρήστες του δικτύου·

    3)   «εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής»: μηχανισμός κατανομής για το επίπεδο προσφοράς ή την επαυξημένη δυναμικότητα, ο οποίος σχεδιάζεται κατά περίπτωση από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και εγκρίνεται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα ζήτησης υπό όρους.

    4)   «τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας»: συγκεκριμένη ποσότητα δυναμικότητας μεταφοράς στη διάρκεια δεδομένου χρονικού διαστήματος σε συγκεκριμένο σημείο διασύνδεσης·

    5)   «επίπεδο προσφοράς»: το άθροισμα της διαθέσιμης δυναμικότητας και του αντίστοιχου επιπέδου επαυξημένης δυναμικότητας που προσφέρεται για κάθε ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας σε σημείο διασύνδεσης·

    6)   «έμμεση μέθοδος κατανομής»: μέθοδος κατανομής δυναμικότητας, βάσει της οποίας τόσο η δυναμικότητα μεταφοράς όσο και η αντίστοιχη ποσότητα αερίου κατανέμονται ενδεχομένως με δημοπρασία ταυτόχρονα·

    7)   «γύρος υποβολής προσφορών»: το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι χρήστες δικτύου μπορούν να υποβάλλουν, να τροποποιούν και να αποσύρουν τις προσφορές τους·

    8)   «μείζον βήμα τιμών»: το σταθερό ή μεταβλητό ποσό που καθορίζεται ανά σημείο διασύνδεσης και ανά τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας·

    9)   «έργο επαύξησης της δυναμικότητας»: έργο για την αύξηση της ποσότητας της τεχνικής δυναμικότητας σε υπάρχον σημείο διασύνδεσης ή για τη δημιουργία νέου σημείου διασύνδεσης με βάση την κατανομή δυναμικότητας κατά την προηγούμενη διαδικασία επαυξημένης δυναμικότητας·

    10)   «οικονομική δοκιμή»: δοκιμή που πραγματοποιείται για την αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων επαύξησης της δυναμικότητας·

    11)   «διαδικασία επαυξημένης δυναμικότητας»: διαδικασία για την αξιολόγηση της ζήτησης της αγοράς για επαυξημένη δυναμικότητα που περιλαμβάνει μια μη δεσμευτική φάση, κατά την οποία οι χρήστες του δικτύου διατυπώνουν τη ζήτησή τους για επαυξημένη δυναμικότητα και προσδιορίζουν την ποσότητα της ζητούμενης δυναμικότητας, και μια δεσμευτική φάση, κατά την οποία οι χρήστες του δικτύου ζητούν από έναν ή περισσότερους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να δεσμευτούν ως προς τη συμβατική δυναμικότητα.

    12)   «δεσμοποιημένη δυναμικότητα»: τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας το οποίο προσφέρεται σε εξασφαλισμένη βάση και συνίσταται σε αντίστοιχη δυναμικότητα εισόδου και εξόδου σε αμφότερες τις πλευρές εκάστου σημείου διασύνδεσης·

    13)   «συμφωνία διασύνδεσης»: η συμφωνία που συνάπτεται από διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, των οποίων τα συστήματα συνδέονται σε συγκεκριμένο σημείο διασύνδεσης, και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και διατάξεις λειτουργίας, όσον αφορά την παράδοση ή/και απόληψη αερίου στο σημείο διασύνδεσης με σκοπό τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής διαλειτουργικότητας των διασυνδεδεμένων δικτύων μεταφοράς, όπως καθορίζεται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2015/703·

    14)   «ανταγωνιστικές δυναμικότητες»: οι δυναμικότητες για τις οποίες η διαθέσιμη δυναμικότητα σε ένα σημείο του δικτύου δεν μπορεί να κατανεμηθεί χωρίς πλήρη ή μερική μείωση της διαθέσιμης δυναμικότητας σε άλλο σημείο του δικτύου·

    15)   «χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών»: πίνακας που εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες δημοπρασίες, ο οποίος δημοσιεύεται από το ΕΔΔΣΜ Αερίου/ENTSOG τον Ιανουάριο κάθε ημερολογιακού έτους για τις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο του επόμενου ημερολογιακού έτους, περιλαμβάνει δε όλες τις σχετικές χρονικές παραμέτρους για τις δημοπρασίες, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και των τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας στα οποία εφαρμόζονται·

    16)   «ημέρα ροής αερίου»: το διάστημα από 5:00 έως 5:00 UTC της επόμενης ημέρας όταν εφαρμόζεται χειμερινή ώρα και από 4:00 έως 4:00 UTC της επόμενης ημέρας όταν εφαρμόζεται η θερινή ώρα·

    17)   «ενδοημερήσια δυναμικότητα»: δυναμικότητα που αφορά την εν λόγω ημέρα, η οποία προσφέρεται και κατανέμεται μετά την περάτωση των δημοπρασιών δυναμικότητας επόμενης ημέρας·

    18)   «δημοπρασία αυξανόμενου τιμήματος (ascending clock auction)»: δημοπρασία κατά την οποία χρήστης δικτύου τοποθετεί τις αιτούμενες ποσότητες με βάση καθορισμένα βήματα τιμών, τα οποία ανακοινώνονται διαδοχικά·

    19)   «δημοπρασία ενιαίας τιμής»: δημοπρασία κατά την οποία ο χρήστης δικτύου, σε έναν και μόνο γύρο υποβολής προσφορών, υποβάλλει προσφορά για την τιμή και για την ποσότητα και όλοι οι χρήστες δικτύου οι οποίοι επιτυγχάνουν να αποκτήσουν δυναμικότητα καταβάλλουν την τιμή της χαμηλότερης αποδεκτής προσφοράς·

    20)   «οριακή τιμή»: η επιλέξιμη κατώτατη τιμή της δημοπρασίας·

    21)   «έλασσον βήμα τιμών»: το σταθερό ή μεταβλητό ποσό που καθορίζεται ανά σημείο διασύνδεσης και ανά τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας, είναι δε μικρότερο από το μείζον βήμα τιμών·

    22)   «υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά»: κατάσταση κατά την οποία η συνολική ζήτηση από όλους τους χρήστες του δικτύου είναι μικρότερη από την προσφερόμενη δυναμικότητα στο τέλος του δεύτερου γύρου προσφορών ή επόμενου γύρου προσφορών·

    23)   «εικονικό σημείο διασύνδεσης»: δύο ή περισσότερα σημεία διασύνδεσης που συνδέουν τα ίδια δύο γειτονικά συστήματα εισόδου-εξόδου, ενοποιημένα για τους σκοπούς παροχής ενιαίας υπηρεσίας δυναμικότητας·

    24)   «παράγοντας f»: το μερίδιο της παρούσας αξίας της εκτιμώμενης αύξησης στα επιτρεπόμενα ή στοχευόμενα έσοδα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς που σχετίζονται με την επαυξημένη δυναμικότητα που περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο επίπεδο προσφοράς, όπως ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο β), και το οποίο πρέπει να καλύπτεται από την παρούσα αξία των δεσμεύσεων των χρηστών του δικτύου για συμβατική δυναμικότητα, που υπολογίζεται όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

    25)   «υπέρβαση δήλωσης»: το δικαίωμα των χρηστών δικτύου οι οποίοι πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποβολή δηλώσεων, να ζητούν διακοπτόμενη δυναμικότητα οποιαδήποτε στιγμή ενδοημερησίως, υποβάλλοντας δήλωση με την οποία αυξάνεται το σύνολο των δηλώσεών τους σε επίπεδο υψηλότερο από τη συμβατική δυναμικότητά τους.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Άρθρο 4

    Συντονισμός της συντήρησης

    Εφόσον η συντήρηση σωληναγωγού ή τμήματος δικτύου μεταφοράς έχει επίπτωση στο ύψος της δυναμικότητας μεταφοράς που μπορεί να προσφερθεί στα σημεία διασύνδεσης, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται πλήρως με τους διαχειριστές των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς όσον αφορά τα αντίστοιχα σχέδια συντήρησης, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις στις δυνητικές ροές αερίου και στη δυναμικότητα σε σημείο διασύνδεσης.

    Άρθρο 5

    Τυποποίηση της επικοινωνίας

    1.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συντονίζουν τη θέση σε εφαρμογή προτύπων διαδικασιών επικοινωνίας, συντονισμένων πληροφοριακών συστημάτων και συμβατών ηλεκτρονικών επιγραμμικών επικοινωνιών, όπως μορφότυπων και πρωτοκόλλων ανταλλαγής κοινόχρηστων δεδομένων, συμφωνούν δε αρχές που διέπουν τον τρόπο μεταχείρισης των εν λόγω δεδομένων.

    2.   Οι πρότυπες διαδικασίες επικοινωνίας περιλαμβάνουν ιδίως εκείνες που αφορούν την πρόσβαση των χρηστών του δικτύου στο σύστημα δημοπρασιών των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ή σε σχετικό υπόβαθρο δέσμευσης και την επανεξέταση των παρεχόμενων πληροφοριών για τις δημοπρασίες. Η χρονική κλιμάκωση και το περιεχόμενο των προς ανταλλαγή δεδομένων πρέπει να συμφωνούν με τις διατάξεις του κεφαλαίου ΙΙΙ.

    3.   Οι πρότυπες διαδικασίες επικοινωνίας που εγκρίνονται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς περιλαμβάνουν σχέδιο υλοποίησης και διάρκεια εφαρμογής, τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του/των υπόβαθρου/-ων δέσμευσης που προβλέπονται στο άρθρο 37. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

    Άρθρο 6

    Υπολογισμός και μεγιστοποίηση της δυναμικότητας

    1.   Η μέγιστη τεχνική δυναμικότητα διατίθεται στους χρήστες του δικτύου λαμβάνοντας υπόψη την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου.

    α)

    Για να μεγιστοποιείται η προσφορά δεσμοποιημένης δυναμικότητας μέσω της βελτιστοποίησης της τεχνικής δυναμικότητας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα στα σημεία διασύνδεσης, δίνοντας προτεραιότητα στα σημεία διασύνδεσης όπου υπάρχει συμβατική συμφόρηση σύμφωνα με το σημείο 2.2.3 (1) του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009: οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς καθιερώνουν και εφαρμόζουν κοινή μέθοδο, στο πλαίσιο της οποίας καθορίζονται τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους αντίστοιχους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς για την επίτευξη της απαιτούμενης βελτιστοποίησης:

    1)

    η κοινή μέθοδος περιλαμβάνει ενδελεχή ανάλυση των τεχνικών δυναμικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αναντιστοιχιών στις δύο πλευρές ενός σημείου διασύνδεσης, καθώς και τις συγκεκριμένες ενέργειες και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα —συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνεπειών και των κανονιστικών εγκρίσεων που απαιτούνται για την ανάκτηση των δαπανών και την προσαρμογή του ρυθμιστικού καθεστώτος— τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεγιστοποίηση της προσφοράς δεσμοποιημένης δυναμικότητας. Οι εν λόγω συγκεκριμένες ενέργειες δεν πρέπει να επηρεάζουν δυσμενώς την προσφορά δυναμικότητας σε άλλα σημαντικά σημεία των οικείων συστημάτων και σε σημεία μετάβασης προς δίκτυα διανομής που έχουν σημασία για την ασφάλεια εφοδιασμού τελικών καταναλωτών, όπως εκείνα που εξυπηρετούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ και προστατευόμενους πελάτες, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 994/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7).

    2)

    Η μεθοδολογία υπολογισμού και οι κανόνες διάθεσης της δυναμικότητας, που θεσπίζονται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις κατά τις οποίες ανταγωνιστικές δυναμικότητες μεταξύ συστημάτων περιλαμβάνουν σημεία διασύνδεσης και σημεία εξόδου προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

    3)

    Αυτή η ενδελεχής ανάλυση λαμβάνει υπόψη τις παραδοχές που προβλέπονται στο ενωσιακών διαστάσεων δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009, τα εθνικά επενδυτικά προγράμματα, τις σχετικές υποχρεώσεις βάσει της εφαρμοστέας εθνικής νομοθεσίας και τυχόν σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις.

    4)

    Οι σχετικοί διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εφαρμόζουν δυναμική προσέγγιση στον επανυπολογισμό της τεχνικής δυναμικότητας, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τον δυναμικό υπολογισμό που εφαρμόζεται για την πρόσθετη δυναμικότητα βάσει του σημείου 2.2.2.2 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009, με από κοινού προσδιορισμό της κατάλληλης συχνότητας επανυπολογισμού ανά σημείο διασύνδεσης και με συνεκτίμηση των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων.

    5)

    Στην κοινή μέθοδο, οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς συμβουλεύονται άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το σημείο διασύνδεσης.

    6)

    Κατά τον επανυπολογισμό της τεχνικής δυναμικότητας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς λαμβάνουν υπόψη τις πληροφορίες που παρέχουν οι χρήστες του δικτύου σχετικά με αναμενόμενες μελλοντικές ροές.

    β)

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αξιολογούν από κοινού τουλάχιστον τις ακόλουθες παραμέτρους και, εάν χρειάζεται, τις προσαρμόζουν:

    1)

    τις δεσμεύσεις ως προς την πίεση·

    2)

    όλα τα σημαντικά σενάρια προσφοράς και ζήτησης, στα οποία περιλαμβάνονται λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες αναφοράς και διαμόρφωσης δικτύων που συνδέονται με ακραία σενάρια·

    3)

    τη θερμογόνο δύναμη.

    2.   Όταν η βελτιστοποίηση της τεχνικής δυναμικότητας προκαλεί δαπάνες στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ιδίως δαπάνες που βαρύνουν άνισα τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εκατέρωθεν ενός σημείου διασύνδεσης, επιτρέπεται στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να ανακτούν τις εν λόγω αποδοτικές δαπάνες μέσω του κανονιστικού πλαισίου που θεσπίζεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 και το άρθρο 42 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ. Εφαρμόζεται εν προκειμένω το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009.

    3.   Όποτε ενδείκνυται, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές διαβουλεύονται με τους χρήστες του δικτύου όσον αφορά την εφαρμοζόμενη μέθοδο υπολογισμού και την κοινή προσέγγιση.

    4.   Οι μεταβολές της ποσότητας δεσμοποιημένης δυναμικότητας που προσφέρεται στα σημεία διασύνδεσης, οι οποίες προκύπτουν από τη διαδικασία της παραγράφου 1, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού που δημοσιεύεται σύμφωνα με το σημείο 2.2.1 (2) του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009.

    Άρθρο 7

    Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαχειριστών γειτονικών συστημάτων μεταφοράς

    1.   Οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς ανταλλάσσουν σε τακτική βάση πληροφορίες σχετικά με δηλώσεις, επαναδηλώσεις, αντιστοιχίσεις και επιβεβαιώσεις στα σχετικά σημεία διασύνδεσης.

    2.   Οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση του ατομικού τους δικτύου μεταφοράς, προκειμένου να συμβάλουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την τεχνική χρήση των σημείων διασύνδεσης. Οι διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ενσωματώνονται στην αντίστοιχη συμφωνία διασύνδεσης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Άρθρο 8

    Μεθοδολογία κατανομής

    1.   Η κατανομή της δυναμικότητας στα σημεία διασύνδεσης γίνεται με δημοπρασία, εκτός εάν εφαρμόζεται η εναλλακτική μεθοδολογία κατανομής σύμφωνα με το άρθρο 30.

    2.   Σε όλα τα σημεία διασύνδεσης εφαρμόζεται ο ίδιος τύπος δημοπρασίας. Οι σχετικές διαδικασίες δημοπράτησης αρχίζουν ταυτόχρονα για όλα τα οικεία σημεία διασύνδεσης. Με κάθε διαδικασία δημοπράτησης, σχετική με ένα και μόνο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας, κατανέμεται δυναμικότητα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία δημοπράτησης, εκτός εάν προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα ή εάν, με την επιφύλαξη της συμφωνίας των άμεσα εμπλεκόμενων διαχειριστών συστήματος μεταφοράς και της έγκρισης των οικείων εθνικών ρυθμιστικών αρχών, κατανέμεται ανταγωνιστική δυναμικότητα. Η εθνική ρυθμιστική αρχή των τυχόν γειτονικών και επηρεαζόμενων κρατών μελών μπορεί να παρέχει μια θέση, η οποία εξετάζεται από την αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή. Σε περίπτωση που προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα, η ανεξάρτητη κατανομή δεν ισχύει για τις ταυτόχρονες διαδικασίες δημοπράτησης για τα αντίστοιχα επίπεδα προσφοράς, διότι οι διαδικασίες αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες, καθώς μπορεί να διατεθεί μόνο ένα επίπεδο προσφοράς.

    3.   Τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας ακολουθούν λογική σειρά, σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που καλύπτουν ετήσια δυναμικότητα δημοπρατούνται πρώτα, ακολουθούμενα από το προϊόν με την αμέσως βραχύτερη διάρκεια για χρήση κατά την ίδια περίοδο. Η χρονική κλιμάκωση των δημοπρασιών που προβλέπονται στα άρθρα 11 έως 15 συμφωνεί με την αρχή αυτή.

    4.   Οι κανόνες σχετικά με τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας του άρθρου 9 και τις δημοπρασίες των άρθρων 11 έως 15 εφαρμόζονται στη δεσμοποιημένη και στην αδεσμοποίητη δυναμικότητα σε σημείο διασύνδεσης.

    5.   Για μια δεδομένη δημοπρασία, η διαθεσιμότητα των σχετικών τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας ανακοινώνεται σύμφωνα με τα άρθρα 11 έως 15 και ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της δημοπρασίας.

    6.   Ποσότητα τουλάχιστον ίση με το 20 % της υπάρχουσας τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε σημείο διασύνδεσης παρακρατείται και προσφέρεται σύμφωνα με την παράγραφο 7. Εάν η διαθέσιμη δυναμικότητα είναι μικρότερη από το προς παρακράτηση ποσοστό τεχνικής δυναμικότητας, παρακρατείται το σύνολο της διαθέσιμης δυναμικότητας. Η δυναμικότητα αυτή δημοπρατείται σύμφωνα με την παράγραφο 7 στοιχείο β), ενώ η τυχόν απομένουσα δυναμικότητα που έχει παρακρατηθεί δημοπρατείται σύμφωνα με την παράγραφο 7 στοιχείο α).

    7.   Η δυναμικότητα που έχει τυχόν παρακρατηθεί σύμφωνα με την παράγραφο 6 δημοπρατείται, εφόσον τηρούνται οι ακόλουθες διατάξεις:

    α)

    ποσότητα τουλάχιστον ίση με το 10 % της υπάρχουσας τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε σημείο διασύνδεσης δημοπρατείται το νωρίτερο κατά την ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 11, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών κατά το πέμπτο έτος φυσικού αερίου που προηγείται της αρχής του σχετικού έτους φυσικού αερίου· και

    β)

    επιπλέον ποσότητα τουλάχιστον ίση με το 10 % της υπάρχουσας τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε σημείο διασύνδεσης προσφέρεται το νωρίτερο κατά την ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 12, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών κατά το έτος φυσικού αερίου που προηγείται της αρχής του σχετικού έτους φυσικού αερίου.

    8.   Στην περίπτωση επαυξημένης δυναμικότητας, ποσότητα τουλάχιστον ίση με το 10 % της επαυξημένης τεχνικής δυναμικότητας στο σχετικό σημείο διασύνδεσης παρακρατείται και προσφέρεται το νωρίτερο κατά την ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας όπως προβλέπεται στο άρθρο 12, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών κατά το έτος φυσικού αερίου που προηγείται της αρχής του σχετικού έτους φυσικού αερίου.

    9.   Το ακριβές ποσοστό δυναμικότητας που πρέπει να παρακρατείται σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 8 αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παράγοντες, ευθυγράμμισης (συμφωνίας) των διαχειριστών συστήματος μεταφοράς και έγκρισης από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε κάθε σημείο διασύνδεσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν ιδίως τη σκοπιμότητα παρακράτησης μεγαλύτερων μεριδίων δυναμικότητας με βραχύτερη διάρκεια, ώστε να αποφευχθεί η παρακώλυση της λειτουργίας των κατάντη αγορών εφοδιασμού.

    10.   Η δυναμικότητα που δημιουργείται μέσω διαδικασιών που δεν βασίζονται στην αγορά και για την οποία η τελική επενδυτική απόφαση έχει ληφθεί χωρίς προηγούμενες δεσμεύσεις από τους χρήστες του δικτύου προσφέρεται και κατανέμεται ως διαθέσιμα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό.

    Άρθρο 9

    Τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας

    1.   Οι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς προσφέρουν ετήσια, τριμηνιαία, μηνιαία, ημερήσια και ενδοημερήσια τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας.

    2.   Ετήσια τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας είναι η δυναμικότητα η οποία μπορεί να ζητηθεί σε δεδομένη ποσότητα από χρήστη δικτύου για όλες τις ημέρες ροής αερίου σε συγκεκριμένο έτος φυσικού αερίου (με αφετηρία την 1η Οκτωβρίου).

    3.   Τριμηνιαία τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας είναι η δυναμικότητα η οποία μπορεί να ζητηθεί σε δεδομένη ποσότητα από χρήστη δικτύου για όλες τις ημέρες ροής αερίου σε συγκεκριμένο τρίμηνο (με αφετηρία την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 1η Απριλίου ή την 1η Ιουλίου, αντιστοίχως).

    4.   Μηνιαία τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας είναι η δυναμικότητα η οποία μπορεί να ζητηθεί σε δεδομένη ποσότητα από χρήστη δικτύου για όλες τις ημέρες ροής αερίου σε συγκεκριμένο ημερολογιακό μήνα (με αφετηρία την 1η ημέρα κάθε μήνα).

    5.   Ημερήσια τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας είναι η δυναμικότητα η οποία μπορεί να ζητηθεί σε δεδομένη ποσότητα από χρήστη δικτύου για μία και μόνη ημέρα ροής αερίου.

    6.   Ενδοημερήσια τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας είναι η δυναμικότητα η οποία μπορεί να ζητηθεί σε δεδομένη ποσότητα από χρήστη δικτύου από μία αρχική χρονική στιγμή εντός συγκεκριμένης ημέρας ροής αερίου μέχρι το τέλος της ίδιας ημέρας ροής αερίου.

    Άρθρο 10

    Εφαρμοζόμενη μονάδα δυναμικότητας

    Η προσφερόμενη δυναμικότητα εκφράζεται σε μονάδες ενέργειας ανά μονάδα χρόνου. Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μονάδες: kWh/h ή kWh/d. Στην περίπτωση της kWh/d, υποτίθεται σταθερή ροή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ροής αερίου.

    Άρθρο 11

    Ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας

    1.   Οι δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας πραγματοποιούνται μία φορά το έτος.

    2.   Η δυναμικότητα για κάθε ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας δημοπρατείται μέσω της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας, με τη χρήση αλγορίθμου δημοπρασίας αυξανόμενου τιμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 17.

    3.   Στη διαδικασία δημοπράτησης προσφέρεται δυναμικότητα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 έτη φυσικού αερίου και το πολύ για τα επόμενα 15 έτη φυσικού αερίου, όσον αφορά την υπάρχουσα δυναμικότητα. Όταν προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα, τα επίπεδα προσφοράς μπορούν να προσφέρονται σε ετήσιες δημοπρασίες δυναμικότητας για μέγιστο διάστημα 15 ετών μετά την έναρξη της επιχειρησιακής χρήσης.

    4.   Από το 2018 και εξής, οι ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας αρχίζουν κάθε έτος την πρώτη Δευτέρα του Ιουλίου, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών.

    5.   Στη διάρκεια της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας οι χρήστες δικτύου μπορούν να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες παράλληλες δημοπρασίες σε σχέση με κάθε σημείο διασύνδεσης, για να ζητήσουν τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας.

    6.   Η δυναμικότητα που προσφέρεται στη διάρκεια της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας ισούται με:

     

    A — B — C + D + E — F

     

    Όπου:

    A είναι η τεχνική δυναμικότητα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για καθένα από τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας·

    B για τις ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας που προσφέρουν δυναμικότητα για τα επόμενα 5 έτη, είναι η ποσότητα τεχνικής δυναμικότητας (A) που παρακρατείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 7· για τις ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας που αφορούν δυναμικότητα πέραν των πρώτων 5 ετών, είναι η ποσότητα τεχνικής δυναμικότητας (A) που παρακρατείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 7·

    C είναι η τεχνική δυναμικότητα που είχε πωληθεί προηγουμένως, διορθωμένη κατά τη δυναμικότητα η οποία προσφέρεται εκ νέου σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης·

    D είναι η πρόσθετη δυναμικότητα για το εν λόγω έτος, εάν υπάρχει·

    E είναι η επαυξημένη δυναμικότητα για το εν λόγω έτος που περιλαμβάνεται σε αντίστοιχο επίπεδο προσφοράς, εάν υπάρχει·

    F είναι η ποσότητα της επαυξημένης δυναμικότητας (Ε), εάν υπάρχει, η οποία παρακρατείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι 8 και 9.

    7.   Η προσφερόμενη δυναμικότητα μπορεί να είναι είτε δεσμοποιημένη δυναμικότητα είτε αδεσμοποίητη δυναμικότητα σύμφωνα με το άρθρο 19. Αυτό ισχύει επίσης για όλες τις άλλες δημοπρασίες που προβλέπονται στα άρθρα 12 έως 15.

    8.   Τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη της δημοπρασίας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στους χρήστες δικτύου την ποσότητα εξασφαλισμένης δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί για κάθε έτος για την προσεχή ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας.

    9.   Οι γύροι υποβολής προσφορών κάθε δημοπρασίας πραγματοποιούνται μεταξύ 08:00 UTC και 17:00 UTC (χειμερινή ώρα) ή 07:00 UTC και 16:00 UTC (θερινή ώρα) όλες τις σχετικές ημέρες ροής αερίου. Οι γύροι υποβολής προσφορών αρχίζουν και περατώνονται στη διάρκεια κάθε ημέρας ροής αερίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2.

    10.   Τα αποτελέσματα κατανομής της δημοπρασίας ανακοινώνονται, εντός του συντομότερου εύλογου χρονικού διαστήματος, και πάντως το αργότερο κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, ταυτόχρονα σε όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοπρασία.

    Στην περίπτωση της επαυξημένης δυναμικότητας, οι δεσμεύσεις των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα, καθώς και για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενης δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 3, καθίστανται διαθέσιμες το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, ταυτόχρονα στους μεμονωμένους χρήστες του δικτύου που συμμετέχουν στην αντίστοιχη δημοπρασία. Τα αποτελέσματα των οικονομικών δοκιμών καθίστανται διαθέσιμα το αργότερο 2 εργάσιμες ημέρες μετά την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, ταυτόχρονα για όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοπρασία.

    11.   Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας κοινοποιούνται στην αγορά.

    Άρθρο 12

    Ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας

    1.   Τέσσερις ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας διεξάγονται κατά τη διάρκεια κάθε έτους φυσικού αερίου.

    2.   Η δυναμικότητα για κάθε τριμηνιαίο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας δημοπρατείται μέσω των ετήσιων δημοπρασιών τριμηνιαίας δυναμικότητας, με τη χρήση αλγορίθμου δημοπρασίας αυξανόμενου τιμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 17.

    3.   Η δυναμικότητα για τα τρίμηνα του προσεχούς έτους φυσικού αερίου δημοπρατείται μέσω παράλληλων δημοπρασιών για κάθε τρίμηνο και σε σχέση με κάθε σημείο διασύνδεσης ως εξής:

    α)

    για το πρώτο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) έως το τέταρτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), στην πρώτη ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας·

    β)

    για το δεύτερο τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος) έως το τέταρτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), στη δεύτερη ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας·

    γ)

    για το τρίτο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) έως το τέταρτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), στην τρίτη ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας·

    δ)

    για το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), στην τέταρτη ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας.

    Για κάθε ετήσια τριμηνιαία δημοπρασία, οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις παράλληλες δημοπρασίες.

    4.   Σε κάθε έτος φυσικού αερίου, οι ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν τις ημέρες που αναφέρονται κατωτέρω, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών.

    α)

    οι πρώτες ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου·

    β)

    οι δεύτερες ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου·

    γ)

    οι τρίτες ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν την πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου·

    δ)

    οι τέταρτες ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.

    5.   Η δυναμικότητα που προσφέρεται στη διάρκεια όλων των ετήσιων δημοπρασιών τριμηνιαίας δυναμικότητας ισούται με:

     

    A — C + D

     

    Όπου:

    A είναι η τεχνική δυναμικότητα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για καθένα από τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας·

    C είναι η τεχνική δυναμικότητα που είχε πωληθεί προηγουμένως, διορθωμένη κατά τη δυναμικότητα η οποία προσφέρεται εκ νέου σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης·

    D είναι η πρόσθετη δυναμικότητα για το εν λόγω τρίμηνο, εάν υπάρχει.

    6.   Δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των δημοπρασιών, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στους χρήστες δικτύου την ποσότητα δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί για κάθε τρίμηνο για την προσεχή ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας δυναμικότητας.

    7.   Οι γύροι υποβολής προσφορών κάθε δημοπρασίας πραγματοποιούνται μεταξύ 08:00 UTC και 17:00 UTC (χειμερινή ώρα) ή 07:00 UTC και 16:00 UTC (θερινή ώρα) όλες τις σχετικές ημέρες ροής αερίου. Οι γύροι υποβολής προσφορών αρχίζουν και περατώνονται στη διάρκεια κάθε ημέρας ροής αερίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2.

    8.   Τα αποτελέσματα κατανομής της δημοπρασίας κοινοποιούνται εντός του συντομότερου εύλογου χρονικού διαστήματος και πάντως το αργότερο κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, ταυτόχρονα σε όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοπρασία.

    9.   Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας κοινοποιούνται στην αγορά.

    Άρθρο 13

    Κυλιόμενες δημοπρασίες μηνιαίας δυναμικότητας

    1.   Η κυλιόμενη δημοπρασία μηνιαίας δυναμικότητας πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα.

    2.   Η δυναμικότητα για κάθε μηνιαίο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας δημοπρατείται μέσω της κυλιόμενης δημοπρασίας μηνιαίας δυναμικότητας, με τη χρήση αλγορίθμου δημοπρασίας αυξανόμενου τιμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 17. Κάθε μήνα δημοπρατείται το μηνιαίο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για τον επόμενο ημερολογιακό μήνα.

    3.   Στη διάρκεια της κυλιόμενης δημοπρασίας μηνιαίας δυναμικότητας οι χρήστες δικτύου μπορούν να ζητήσουν ένα μηνιαίο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας.

    4.   Οι κυλιόμενες δημοπρασίες μηνιαίας δυναμικότητας αρχίζουν την τρίτη Δευτέρα κάθε μήνα για το επόμενο μηνιαίο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών.

    5.   Η δυναμικότητα που προσφέρεται στη διάρκεια της κυλιόμενης δημοπρασίας μηνιαίας δυναμικότητας ισούται, κάθε μήνα, με:

     

    A — C + D

     

    Όπου:

    A είναι η τεχνική δυναμικότητα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για καθένα από τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας·

    C είναι η τεχνική δυναμικότητα που είχε πωληθεί προηγουμένως, διορθωμένη κατά τη δυναμικότητα η οποία προσφέρεται εκ νέου σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης·

    D είναι η πρόσθετη δυναμικότητα για τον εν λόγω μήνα, εάν υπάρχει.

    6.   Μία εβδομάδα πριν την έναρξη της δημοπρασίας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στους χρήστες δικτύου την ποσότητα δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί για την προσεχή κυλιόμενη δημοπρασία μηνιαίας δυναμικότητας.

    7.   Οι γύροι υποβολής προσφορών κάθε δημοπρασίας πραγματοποιούνται μεταξύ 08:00 UTC και 17:00 UTC (χειμερινή ώρα) ή 07:00 UTC και 16:00 UTC (θερινή ώρα) όλες τις σχετικές ημέρες ροής αερίου. Οι γύροι υποβολής προσφορών αρχίζουν και περατώνονται στη διάρκεια κάθε ημέρας ροής αερίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2.

    8.   Τα αποτελέσματα κατανομής της δημοπρασίας κοινοποιούνται εντός του συντομότερου εύλογου χρονικού διαστήματος και πάντως το αργότερο κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, ταυτόχρονα σε όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοπρασία.

    9.   Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας κοινοποιούνται στην αγορά.

    Άρθρο 14

    Κυλιόμενες δημοπρασίες δυναμικότητας επόμενης ημέρας

    1.   Η κυλιόμενη δημοπρασία δυναμικότητας επόμενης ημέρας πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα.

    2.   Κάθε ημέρα δημοπρατείται τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για την επόμενη ημέρα ροής αερίου μέσω της κυλιόμενης δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας.

    3.   Η δυναμικότητα για κάθε ημερήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας δημοπρατείται μέσω της κυλιόμενης δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας, με τη χρήση αλγορίθμου δημοπρασίας ενιαίας τιμής σύμφωνα με το άρθρο 18. Κάθε ημέρα δημοπρατείται το ημερήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για την επόμενη ημέρα ροής αερίου.

    4.   Στη διάρκεια της κυλιόμενης δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας οι χρήστες δικτύου μπορούν να ζητήσουν δυναμικότητα για ένα ημερήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας.

    5.   Ο γύρος υποβολής προσφορών αρχίζει κάθε ημέρα στις 15:30 UTC (χειμερινή ώρα) ή στις 14:30 UTC (θερινή ώρα).

    6.   Μια προσφορά αγοράς δυναμικότητας για το ημερήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας στο πλαίσιο της κυλιόμενης δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας έχει την εξής μεταχείριση: υποβολή, απόσυρση ή τροποποίηση από 15:30 UTC έως 16:00 UTC (χειμερινή ώρα) ή από 14:30 UTC έως 15:00 UTC (θερινή ώρα).

    7.   Η δυναμικότητα που προσφέρεται στη διάρκεια της κυλιόμενης δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας ισούται, κάθε ημέρα, με:

     

    A — C + D

     

    Όπου:

    A είναι η τεχνική δυναμικότητα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για καθένα από τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας·

    C είναι η τεχνική δυναμικότητα που είχε πωληθεί προηγουμένως, διορθωμένη κατά τη δυναμικότητα η οποία προσφέρεται εκ νέου σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης·

    D είναι η πρόσθετη δυναμικότητα για την εν λόγω ημέρα, εάν υπάρχει.

    8.   Κατά την έναρξη του γύρου υποβολής προσφορών, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στους χρήστες δικτύου την ποσότητα δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί για την προσεχή κυλιόμενη δημοπρασία δυναμικότητας επόμενης ημέρας.

    9.   Τα αποτελέσματα κατανομής της δημοπρασίας κοινοποιούνται το αργότερο εντός 30 λεπτών από την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών ταυτόχρονα σε όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοπρασία.

    10.   Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας κοινοποιούνται στην αγορά.

    Άρθρο 15

    Δημοπρασίες ενδοημερήσιας δυναμικότητας

    1.   Με την επιφύλαξη ύπαρξης διαθέσιμης δυναμικότητας, δημοπρασία ενδοημερήσιας δυναμικότητας πραγματοποιείται ανά ώρα στη διάρκεια της ημέρας ροής αερίου, με τη χρήση αλγορίθμου δημοπρασίας ενιαίας τιμής σύμφωνα με το άρθρο 18.

    2.   Ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών αρχίζει την αμέσως επόμενη ολόκληρη ώρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας (συμπεριλαμβανομένης της διακοπτόμενης δυναμικότητας, εάν προσφέρθηκε προς πώληση) σύμφωνα με το άρθρο 14. Ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών περατώνεται στις 01:30 UTC (χειμερινή ώρα) ή στις 00:30 UTC (θερινή ώρα) πριν από τη σχετική ημέρα ροής αερίου. Η κατανομή των αποδεκτών προσφορών ισχύει από τις 05:00 UTC (χειμερινή ώρα) ή από τις 04:00 UTC (θερινή ώρα) τη σχετική ημέρα ροής αερίου.

    3.   Ο τελευταίος γύρος υποβολής προσφορών περατώνεται στις 00:30 UTC (χειμερινή ώρα) ή στις 23:30 UTC (θερινή ώρα) τη σχετική ημέρα ροής αερίου.

    4.   Οι χρήστες του δικτύου δικαιούνται να υποβάλουν, να αποσύρουν ή να τροποποιήσουν τις προσφορές τους από την αρχή κάθε γύρου υποβολής προσφορών μέχρι την περάτωση του ίδιου γύρου υποβολής προσφορών.

    5.   Κάθε ώρα της αντίστοιχης ημέρας ροής αερίου, δυναμικότητα με ισχύ από την ώρα + 4 δημοπρατείται ως ενδοημερήσια δυναμικότητα.

    6.   Κάθε γύρος υποβολής προσφορών αρχίζει με την αρχή κάθε ώρας κατά τη σχετική ημέρα ροής αερίου.

    7.   Η διάρκεια κάθε γύρου υποβολής προσφορών είναι 30 λεπτά από την έναρξη του γύρου υποβολής προσφορών.

    8.   Η δυναμικότητα που προσφέρεται στη διάρκεια της δημοπρασίας ενδοημερήσιας δυναμικότητας ισούται, κάθε ώρα, με:

     

    A — C + D

     

    Όπου:

    A είναι η τεχνική δυναμικότητα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για καθένα από τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας·

    C είναι η τεχνική δυναμικότητα που είχε πωληθεί προηγουμένως, διορθωμένη κατά τη δυναμικότητα η οποία προσφέρεται εκ νέου σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης·

    D είναι η πρόσθετη δυναμικότητα, εάν υπάρχει.

    9.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιεύουν τη διαθέσιμη ποσότητα ενδοημερήσιας εξασφαλισμένης δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί, μετά την περάτωση της τελευταίας δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας και σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 9.

    10.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες δικτύου οι οποίοι υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες δυναμικότητας επόμενης ημέρας να μεταφέρουν αυτομάτως τις έγκυρες μη αποδεκτές προσφορές στην επόμενη δημοπρασία ενδοημερήσιας δυναμικότητας.

    11.   Η δυναμικότητα κατανέμεται εντός 30 λεπτών από την περάτωση του γύρου υποβολής προσφορών, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσφορές γίνονται αποδεκτές και ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς εφαρμόζει τη διαδικασία κατανομής.

    12.   Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας διατίθενται ταυτόχρονα σε όλους τους μεμονωμένους χρήστες δικτύου.

    13.   Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας δημοσιεύονται τουλάχιστον στο τέλος κάθε ημέρας.

    Άρθρο 16

    Αλγόριθμοι δημοπρασιών

    1.   Εάν στη διάρκεια μιας δημοπρασίας προσφέρονται περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας, ο αντίστοιχος αλγόριθμος κατανομής εφαρμόζεται χωριστά για κάθε τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας κατά την κατανομή του. Κάθε προσφορά για τα διάφορα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας εξετάζεται ανεξάρτητα από τις άλλες κατά την εφαρμογή του αλγορίθμου της δημοπρασίας.

    2.   Για τις ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας, τις ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας και τις κυλιόμενες δημοπρασίες μηνιαίας δυναμικότητας, εφαρμόζεται αλγόριθμος δημοπρασίας αυξανόμενου τιμήματος, με πολλαπλούς γύρους υποβολής προσφορών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17.

    3.   Για τις κυλιόμενες δημοπρασίες δυναμικότητας επόμενης ημέρας και για τις δημοπρασίες ενδοημερήσιας δυναμικότητας εφαρμόζεται αλγόριθμος δημοπρασίας ενιαίας τιμής, με ένα και μόνο γύρο υποβολής προσφορών, σύμφωνα με το άρθρο 18.

    Άρθρο 17

    Αλγόριθμος δημοπρασίας αυξανόμενου τιμήματος

    1.   Οι δημοπρασίες αυξανόμενου τιμήματος δίνουν στους χρήστες δικτύου τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορές αγοράς όγκου σε συνάρτηση με κλιμακούμενες τιμές, οι οποίες ανακοινώνονται σε διαδοχικούς γύρους υποβολής προσφορών, με αφετηρία την οριακή τιμή P0.

    2.   Ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών, με αντιστοιχούσα τιμή ίση με την οριακή τιμή P0, έχει διάρκεια 3 ωρών. Οι επόμενοι γύροι υποβολής προσφορών έχουν διάρκεια 1 ώρας. Μεταξύ των γύρων υποβολής προσφορών μεσολαβεί διάστημα 1 ώρας.

    3.   Στην προσφορά προσδιορίζεται:

    α)

    η ταυτότητα του χρήστη δικτύου που την υποβάλλει·

    β)

    το σχετικό σημείο διασύνδεσης και η κατεύθυνση της ροής·

    γ)

    το τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για το οποίο ζητείται η δυναμικότητα·

    δ)

    ανά βήμα τιμών, η ποσότητα δυναμικότητας για το αντίστοιχο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας που ζητείται·

    ε)

    όταν προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα, το σχετικό επίπεδο προσφοράς.

    4.   Η προσφορά θεωρείται έγκυρη, εάν υποβάλλεται από χρήστη δικτύου και συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    5.   Για να συμμετάσχουν χρήστες του δικτύου σε δημοπρασία, είναι υποχρεωτικό οι χρήστες δικτύου να υποβάλουν προσφορά αγοράς όγκου στον πρώτο γύρο υποβολής προσφορών.

    6.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς παρέχουν στους χρήστες δικτύου τη δυνατότητα να υποβάλλουν αυτομάτως προσφορές σε οποιοδήποτε κλιμάκιο τιμών.

    7.   Μόλις περατωθεί ο σχετικός γύρος υποβολής προσφορών, δεν γίνεται δεκτή τροποποίηση, απόσυρση ή παραλλαγή έγκυρων προσφορών. Όλες οι έγκυρες προσφορές καθίστανται δεσμευτικές υποχρεώσεις του χρήστη δικτύου για δέσμευση δυναμικότητας ίσης με την ποσότητα που ζητήθηκε για κάθε ανακοινωθείσα τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή εκκαθάρισης της δημοπρασίας είναι εκείνη που ανακοινώνεται στον οικείο γύρο υποβολής προσφορών.

    8.   Η προσφορά αγοράς όγκου σε κάθε γύρο υποβολής προσφορών ανά χρήστη δικτύου είναι ίση ή μικρότερη από τη δυναμικότητα που προσφέρεται σε συγκεκριμένη δημοπρασία. Η προσφορά αγοράς όγκου ανά χρήστη δικτύου σε μια συγκεκριμένη τιμή είναι ίση ή μικρότερη από την προσφορά όγκου που υποβλήθηκε από τον συγκεκριμένο χρήστη δικτύου κατά τον προηγούμενο γύρο, πλην των περιπτώσεων εφαρμογής της παραγράφου 16.

    9.   Προσφορές μπορούν να υποβληθούν, να τροποποιηθούν και να αποσυρθούν ελεύθερα στη διάρκεια ενός γύρου υποβολής προσφορών, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι προσφορές συμμορφώνονται με την παράγραφο 8. Οι έγκυρες προσφορές παραμένουν έγκυρες μέχρι να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν.

    10.   Ανά σημείο διασύνδεσης και ανά τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας καθορίζεται μείζον βήμα τιμών και έλασσον βήμα τιμών, τα οποία δημοσιεύονται πριν από τη διεξαγωγή της σχετικής δημοπρασίας. Το έλασσον βήμα τιμών καθορίζεται με τρόπο ώστε αύξηση κατά ακέραιο αριθμό ελασσόνων βημάτων τιμών να ισούται με αύξηση κατά μείζον βήμα τιμών.

    11.   Ο καθορισμός μείζονος βήματος τιμών επιδιώκει να μειωθεί στο ελάχιστο, στο μέτρο του ευλόγως δυνατού, η διάρκεια της διαδικασίας δημοπράτησης. Ο καθορισμός ελάσσονος βήματος τιμών επιδιώκει να μειωθεί στο ελάχιστο, στο μέτρο του ευλόγως δυνατού, το επίπεδο της αδιάθετης δυναμικότητας, όταν η δημοπρασία περατώνεται σε τιμή υψηλότερη από την οριακή τιμή.

    12.   Εάν η συνολική ζήτηση όλων των χρηστών του δικτύου είναι μικρότερη ή ίση προς την προσφερόμενη δυναμικότητα στο τέλος του πρώτου γύρου προσφορών, η δημοπρασία περατώνεται.

    13.   Εάν η συνολική ζήτηση όλων των χρηστών του δικτύου είναι μεγαλύτερη από την προσφερόμενη δυναμικότητα στο τέλος του πρώτου γύρου προσφορών ή επόμενου γύρου προσφορών, αρχίζει νέος γύρος προσφορών με τιμή ίση με την τιμή του προηγούμενου γύρου προσφορών, προσαυξημένη κατά το μείζον βήμα τιμών.

    14.   Εάν η συνολική ζήτηση μεταξύ όλων των χρηστών του δικτύου είναι ίση προς την προσφερόμενη δυναμικότητα στο τέλος του δεύτερου γύρου προσφορών ή επόμενου γύρου προσφορών, η δημοπρασία περατώνεται.

    15.   Εάν υπάρξει υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά, πραγματοποιείται μείωση της τιμής και αρχίζει νέος γύρος προσφορών. Η τιμή κατά τον νέο γύρο προσφορών είναι ίση με την τιμή που ίσχυε κατά τον γύρο προσφορών που προηγήθηκε της υστέρησης ζήτησης για πρώτη φορά, προσαυξημένη κατά το έλασσον βήμα τιμών. Στη συνέχεια αρχίζουν περαιτέρω γύροι προσφορών με προσαυξήσεις του ελάσσονος βήματος τιμών, έως ότου η συνολική ζήτηση μεταξύ όλων των χρηστών του δικτύου να είναι μικρότερη ή ίση προς την προσφερόμενη δυναμικότητα, οπότε η δημοπρασία περατώνεται.

    16.   Η προσφορά αγοράς όγκου ανά χρήστη δικτύου σε όλους τους γύρους προσφορών, στους οποίους εφαρμόζονται ελάσσονα βήματα τιμών, είναι ίση ή μικρότερη από την προσφορά όγκου που υποβλήθηκε από τον συγκεκριμένο χρήστη δικτύου κατά τον γύρο προσφορών που προηγήθηκε της υστέρησης ζήτησης για πρώτη φορά. Η προσφορά αγοράς όγκου ανά χρήστη δικτύου σε συγκεκριμένο έλασσον βήμα τιμής είναι ίση ή μικρότερη από την προσφορά όγκου που υποβλήθηκε από τον συγκεκριμένο χρήστη δικτύου κατά τον προηγούμενο γύρο υποβολής προσφορών για ελάσσονα βήματα τιμών. Η προσφορά αγοράς όγκου ανά χρήστη δικτύου σε όλους τους γύρους προσφορών, στους οποίους εφαρμόζονται ελάσσονα βήματα τιμών, είναι ίση με ή μεγαλύτερη από την προσφορά όγκου που υποβλήθηκε από τον συγκεκριμένο χρήστη δικτύου κατά τον γύρο προσφορών στον οποίο σημειώθηκε υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά.

    17.   Εάν η συνολική ζήτηση μεταξύ όλων των χρηστών του δικτύου είναι μεγαλύτερη από την προσφερόμενη δυναμικότητα στον γύρο προσφορών στον οποίο η τιμή είναι ίση με εκείνη που οδήγησε στην υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά, μείον ένα έλασσον βήμα τιμών, η δημοπρασία περατώνεται. Τιμή εκκαθάρισης είναι η τιμή που οδήγησε στην υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά και αποδεκτές προσφορές είναι εκείνες που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του αρχικού γύρου προσφορών στον οποίο εμφανίστηκε υστέρηση ζήτησης για πρώτη φορά.

    18.   Μετά από κάθε γύρο προσφορών, η ζήτηση όλων των χρηστών δικτύου σε συγκεκριμένη δημοπρασία δημοσιεύεται συγκεντρωτικά, εντός του συντομότερου εύλογου χρονικού διαστήματος.

    19.   Η τιμή που ανακοινώθηκε για τον τελευταίο γύρο προσφορών με τον οποίο περατώνεται η δημοπρασία, θεωρείται τιμή εκκαθάρισης της συγκεκριμένης δημοπρασίας, πλην των περιπτώσεων εφαρμογής της παραγράφου 17.

    20.   Όλοι οι χρήστες δικτύου οι οποίοι υπέβαλαν έγκυρες προσφορές όγκου στην τιμή εκκαθάρισης συμμετέχουν στην κατανομή της δυναμικότητας ανάλογα με τις προσφορές όγκου καθενός στην τιμή εκκαθάρισης. Όταν προσφέρεται επαυξημένη δυναμικότητα, η κατανομή της επαυξημένης δυναμικότητας εξαρτάται από το αποτέλεσμα της οικονομικής δοκιμής σύμφωνα με το άρθρο 22. Οι χρήστες δικτύου των οποίων οι προσφορές έγιναν αποδεκτές καταβάλλουν την τιμή εκκαθάρισης της συγκεκριμένης δημοπρασίας, η οποία μπορεί να μπορεί να καθορίζεται με προσέγγιση σταθερής ή κυμαινόμενης πληρωτέας τιμής, όπως ορίζεται στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460, και όλα τα άλλα τέλη τα οποία ενδεχομένως εφαρμόζονται τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί σε αυτούς.

    21.   Μετά από κάθε περατωθείσα δημοπρασία, δημοσιεύεται το τελικό αποτέλεσμα της δημοπρασίας, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών στοιχείων για τις κατανεμηθείσες δυναμικότητες και την τιμή εκκαθάρισης. Οι χρήστες δικτύου των οποίων οι προσφορές έγιναν αποδεκτές ενημερώνονται σχετικά με την ποσότητα δυναμικότητας που κατανέμεται σε αυτούς, ενώ ατομικές πληροφορίες κοινοποιούνται μόνο στους ενδιαφερομένους. Όταν κατανέμεται επαυξημένη δυναμικότητα, η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται μόνο για τα αποτελέσματα των δημοπρασιών του επιπέδου προσφοράς που παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα δυναμικότητας και είχε θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική δοκιμή σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 3.

    22.   Εάν μια δημοπρασία αυξανόμενου τιμήματος δεν έχει λήξει έως την προγραμματισμένη έναρξη (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών) της επόμενης δημοπρασίας για δυναμικότητα που καλύπτει την ίδια περίοδο, η πρώτη δημοπρασία περατώνεται και δεν κατανέμεται δυναμικότητα. Η δυναμικότητα δημοπρατείται στην επόμενη σχετική δημοπρασία.

    Άρθρο 18

    Αλγόριθμος δημοπρασίας ενιαίας τιμής

    1.   Στη δημοπρασία ενιαίας τιμής υπάρχει μόνον ένας γύρος υποβολής προσφορών, κατά τον οποίο ο χρήστης του δικτύου υποβάλλει προσφορά τόσο για την τιμή όσο και για την ποσότητα.

    2.   Κατά τη διάρκεια του γύρου υποβολής προσφορών δεδομένης δημοπρασίας, οι χρήστες δικτύου μπορούν να υποβάλουν μέχρι 10 προσφορές. Κάθε προσφορά εξετάζεται ανεξάρτητα από άλλες προσφορές. Μετά την περάτωση του γύρου προσφορών, οι απομένουσες προσφορές δεν επιτρέπεται να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν.

    3.   Στην προσφορά προσδιορίζεται:

    α)

    η ταυτότητα του χρήστη δικτύου που την υποβάλλει·

    β)

    το σχετικό σημείο διασύνδεσης και η κατεύθυνση της ροής·

    γ)

    το τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για το οποίο ζητείται η δυναμικότητα·

    δ)

    η ποσότητα της δυναμικότητας για το αντίστοιχο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας που ζητείται, η οποία είναι ίση ή μικρότερη από τη δυναμικότητα που προσφέρεται σε μια συγκεκριμένη δημοπρασία·

    ε)

    η ελάχιστη ποσότητα δυναμικότητας για το αντίστοιχο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας, την οποία ο χρήστης δικτύου επιθυμεί να του κατανεμηθεί σύμφωνα με τον σχετικό αλγόριθμο, στην περίπτωση που δεν κατανεμηθεί στον χρήστη δικτύου η ποσότητα που ζητείται σύμφωνα με το στοιχείο δ)·

    στ)

    η τιμή της προσφοράς, η οποία δεν είναι κατώτερη από την οριακή τιμή που εφαρμόζεται στο σχετικό τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας και την οποία ο χρήστης δικτύου είναι πρόθυμος να καταβάλει για τη δυναμικότητα που ζητεί. Προσφορές με τιμή προσφοράς κατώτερη από την οριακή τιμή δεν γίνονται αποδεκτές.

    4.   Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς κατατάσσει όλες τις προσφορές που αφορούν συγκεκριμένο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας ανάλογα με την οικεία τιμή προσφοράς, αρχίζοντας την κατάταξη από την υψηλότερη τιμή.

    5.   Όλες οι υπόλοιπες προσφορές κατά τη λήξη του γύρου υποβολής προσφορών θεωρούνται δεσμευτικές για τους χρήστες δικτύου στους οποίους κατανέμεται τουλάχιστον η ελάχιστη ποσότητα δυναμικότητας που ζητήθηκε σύμφωνα με το στοιχείο ε) της παραγράφου 3.

    6.   Μετά την κατάταξη των προσφορών σύμφωνα με την παράγραφο 4 και με την επιφύλαξη των παραγράφων 7 έως 10, η δυναμικότητα κατανέμεται στις προσφορές σε συνάρτηση με την κατάταξη των οικείων τιμών. Όλες οι προσφορές για τις οποίες κατανέμεται δυναμικότητα θεωρούνται αποδεκτές. Μετά την κατανομή δυναμικότητας, η υπόλοιπη μη κατανεμηθείσα δυναμικότητα μειώνεται κατά την ποσότητα αυτή.

    7.   Μετά την εφαρμογή της παραγράφου 6 και με την επιφύλαξη της παραγράφου 9, όταν η ποσότητα δυναμικότητας που αναφερόταν στην προσφορά χρήστη δικτύου υπερβαίνει την υπόλοιπη μη κατανεμηθείσα δυναμικότητα (μετά την κατανομή δυναμικότητας στους χρήστες δικτύου που υπέβαλαν υψηλότερες προσφορές), στον εν λόγω χρήστη δικτύου κατανέμεται δυναμικότητα ίση με την υπόλοιπη μη κατανεμηθείσα δυναμικότητα.

    8.   Μετά την εφαρμογή της παραγράφου 7 και με την επιφύλαξη της παραγράφου 9, όταν καθεμία από δύο ή περισσότερες προσφορές αναφέρει την ίδια τιμή προσφοράς και η ποσότητα της σχετικής υπόλοιπης δυναμικότητας η οποία ζητήθηκε συνολικά βάσει των προσφορών αυτών υπερβαίνει την υπόλοιπη μη κατανεμηθείσα ποσότητα, η υπόλοιπη μη κατανεμηθείσα ποσότητα κατανέμεται αναλογικά στις ποσότητες που ζητήθηκαν με καθεμία από τις εν λόγω προσφορές.

    9.   Όταν η προς κατανομή ποσότητα για μια προσφορά κατ' εφαρμογή των παραγράφων 6, 7 ή 8 υπολείπεται της ελάχιστης ποσότητας δυναμικότητας σύμφωνα με το στοιχείο ε) της παραγράφου 3, η προσφορά θεωρείται ανεπιτυχής, πραγματοποιείται δε αναθεωρημένη κατανομή μεταξύ των υπόλοιπων προσφορών με ίση τιμή σύμφωνα με την παράγραφο 8 ή πραγματοποιείται κατανομή για την προσφορά με την αμέσως χαμηλότερη τιμή σύμφωνα με την παράγραφο 6.

    10.   Όταν η υπόλοιπη προς κατανομή ποσότητα για οποιαδήποτε προσφορά κατ' εφαρμογή των παραγράφων 6, 7, 8 ή 9 είναι μηδενική, δεν κατανέμεται περαιτέρω δυναμικότητα στις υπόλοιπες προσφορές. Οι προσφορές αυτές θεωρούνται μη αποδεκτές.

    11.   Η τιμή εκκαθάρισης ορίζεται ως η τιμή της χαμηλότερης αποδεκτής προσφοράς, εάν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά στην οριακή τιμή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η τιμή εκκαθάρισης ισούται με την οριακή τιμή. Οι χρήστες δικτύου των οποίων οι προσφορές έγιναν αποδεκτές καταβάλλουν την τιμή εκκαθάρισης της συγκεκριμένης δημοπρασίας, η οποία μπορεί να είναι μια προσέγγιση σταθερής ή κυμαινόμενης πληρωτέας τιμής, όπως ορίζεται στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460, και όλα τα άλλα τέλη τα οποία ενδεχομένως εφαρμόζονται τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί σε αυτούς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΔΕΣΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Άρθρο 19

    Προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας

    Διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν από κοινού προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

    1)

    Σε αμφότερες τις πλευρές ενός σημείου διασύνδεσης όλη η εξασφαλισμένη δυναμικότητα προσφέρεται ως δεσμοποιημένη δυναμικότητα, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη εξασφαλισμένη ή επαυξημένη δυναμικότητα σε αμφότερες τις πλευρές ενός σημείου διασύνδεσης.

    2)

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν δυναμικότητα για το σχετικό τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας μέσω ενός υπόβαθρου δέσμευσης, σύμφωνα με το άρθρο 37 και σύμφωνα με την εφαρμοστέα διαδικασία κατανομής που προβλέπεται στο κεφάλαιο III.

    3)

    Για τη δεσμοποιημένη δυναμικότητα που προσφέρεται από τους ενδιαφερόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς σε σημείο διασύνδεσης συνάπτονται συμβάσεις μέσω ενιαίας διαδικασίας κατανομής.

    4)

    Οι χρήστες δικτύου συμμορφώνονται με τους εφαρμοστέους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασης (ή των συμβάσεων) μεταφοράς των οικείων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς από τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση δυναμικότητας μεταφοράς.

    5)

    Εάν υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη εξασφαλισμένη δυναμικότητα στη μία πλευρά σε σχέση με την άλλη πλευρά σημείου διασύνδεσης για οποιαδήποτε εξεταζόμενη περίοδο, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς με την περισσότερη διαθέσιμη εξασφαλισμένη δυναμικότητα μπορεί να προσφέρει την εν λόγω πλεονάζουσα δυναμικότητα στους χρήστες δικτύου ως αδεσμοποίητο προϊόν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών και τους ακόλουθους κανόνες:

    α)

    εάν ήδη υπάρχει αδεσμοποίητη σύμβαση μεταφοράς από την άλλη πλευρά του σημείου διασύνδεσης, μπορεί να προσφερθεί ως αδεσμοποίητη δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει την ποσότητα και τη διάρκεια της υφιστάμενης σύμβασης μεταφοράς στην άλλη πλευρά·

    β)

    εάν η εν λόγω πλεονάζουσα δυναμικότητα δεν εμπίπτει στο σημείο 5 στοιχείο α), μπορεί να προσφερθεί για μέγιστο διάστημα ενός έτους.

    6)

    Η αδεσμοποίητη δυναμικότητα που κατανέμεται σύμφωνα με το σημείο 5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να δηλωθεί ως τοιαύτη. Μπορεί επίσης να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά.

    7)

    Οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς καθιερώνουν κοινή διαδικασία ορισμού για τη δεσμοποιημένη δυναμικότητα, παρέχοντας στους χρήστες δικτύου τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δηλώσεις για τις ροές της δεσμοποιημένης δυναμικότητάς τους με ενιαία δήλωση.

    8)

    Οι υποχρεώσεις προσφοράς δεσμοποιημένης δυναμικότητας ισχύουν επίσης, στο μέτρο που αυτό έχει σημασία, και στις δευτερογενείς αγορές δυναμικότητας. Με την επιφύλαξη του σημείου 1, η δυναμικότητα που αρχικά κατανέμεται ως δεσμοποιημένη δυναμικότητα μπορεί να μεταπωληθεί μόνο ως δεσμοποιημένη δυναμικότητα στη δευτερογενή αγορά.

    9)

    Εάν δύο ή περισσότερα σημεία διασύνδεσης συνδέουν τα ίδια δύο γειτονικά συστήματα εισόδου-εξόδου, οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν τις διαθέσιμες δυναμικότητες στα σημεία διασύνδεσης σε ένα εικονικό σημείο διασύνδεσης. Στην περίπτωση που εμπλέκονται περισσότεροι από δύο διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, επειδή η εμπορία της δυναμικότητας σε ένα ή σε αμφότερα τα συστήματα εισόδου-εξόδου γίνεται από περισσότερους του ενός διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, το εικονικό σημείο διασύνδεσης περιλαμβάνει όλους αυτούς τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού. Σε όλες τις περιπτώσεις δημιουργείται εικονικό σημείο διασύνδεσης μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    η συνολική τεχνική δυναμικότητα στα εικονικά σημεία διασύνδεσης είναι ίση με ή μεγαλύτερη από το άθροισμα των τεχνικών δυναμικοτήτων σε καθένα από τα σημεία διασύνδεσης που συμμετέχουν στα εικονικά σημεία διασύνδεσης·

    β)

    τα εικονικά σημεία διασύνδεσης διευκολύνουν την οικονομική και αποτελεσματική χρήση του συστήματος, λαμβανομένων υπόψη ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, των κανόνων που προβλέπονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009.

    Οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς αρχίζουν την αναγκαία ανάλυση και δημιουργούν λειτουργικά εικονικά σημεία διασύνδεσης πριν από την 1η Νοεμβρίου 2018.

    Άρθρο 20

    Ευθυγράμμιση των βασικών όρων και προϋποθέσεων για προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας

    1.   Πριν από τις 6 Ιανουαρίου 2018 το ΕΔΔΣΜ αερίου, κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, καταρτίζει κατάλογο με τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις της/των σύμβασης/-άσεων μεταφοράς των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς για προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας. Το ΕΔΔΣΜ Αερίου αναλύει υφιστάμενες συμβάσεις μεταφοράς, εντοπίζοντας και κατατάσσοντας τις διαφορές στους βασικούς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τους λόγους για αυτές τις διαφορές, και δημοσιεύει τα πορίσματά του σε έκθεση.

    2.   Βάσει της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το ΕΔΔΣΜ Αερίου, κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση της έκθεσης, αναπτύσσει και δημοσιεύει υπόδειγμα για τους βασικούς όρους και τις προϋποθέσεις, το οποίο θα καλύπτει τις συμβατικές διατάξεις που δεν επηρεάζονται από θεμελιώδεις διαφορές στις αρχές του εθνικού δικαίου ή της νομολογίας, όσον αφορά την προσφορά προϊόντων δεσμοποιημένης δυναμικότητας.

    3.   Ο Οργανισμός, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις γνώμες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, διατυπώνει στη συνέχεια τη γνώμη του σχετικά με το υπόδειγμα για τους βασικούς όρους και τις προϋποθέσεις εντός πρόσθετης προθεσμίας 3 μηνών. Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Οργανισμού, το ΕΔΔΣΜ Αερίου δημοσιεύει στον ιστότοπό του το τελικό πρότυπο για τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις το αργότερο 3 μήνες αφού λάβει τη γνώμη του Οργανισμού.

    4.   Μετά τη δημοσίευση του τελικού υποδείγματος για τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, εφόσον λάβουν την έγκριση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, δύνανται να εφαρμόζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο υπόδειγμα για τα προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας για τα οποία συνάπτεται νέα σύμβαση.

    Άρθρο 21

    Δεσμοποίηση στην περίπτωση υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς

    1.   Οι χρήστες δικτύου που είναι συμβαλλόμενα μέρη σε συμβάσεις αδεσμοποίητης μεταφοράς επιδιώκουν να καταλήξουν, για τα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσης, σε συμφωνία για τη δεσμοποίηση της δυναμικότητας μέσω συμβατικών ρυθμίσεων («συμφωνία δεσμοποίησης»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19. Οι εν λόγω χρήστες δικτύου και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν έκθεση στις οικείες εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με όλες τις συμφωνίες δεσμοποίησης που έχουν συναφθεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς.

    2.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς που είναι συμβαλλόμενα μέρη σε υφιστάμενες συμβάσεις μεταφοράς μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις για τη συμφωνία δεσμοποίησης ανά πάσα στιγμή, μετά από πρόσκληση των χρηστών δικτύου που είναι συμβαλλόμενα μέρη στις υφιστάμενες συμβάσεις μεταφοράς.

    3.   Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς παρέχουν δωρεάν υπηρεσία μετατροπής δυναμικότητας στους χρήστες του δικτύου που κατέχουν αναντίστοιχη αδεσμοποίητη δυναμικότητα στη μία πλευρά σημείου διασύνδεσης. Η υπηρεσία μετατροπής δυναμικότητας εφαρμόζονται σε ετήσια, τριμηνιαία ή μηνιαία προϊόντα δυναμικότητας για δεσμοποιημένη εξασφαλισμένη δυναμικότητα σε εκείνο το σημείο διασύνδεσης το οποίο έπρεπε να αποκτήσει ο χρήστης δικτύου επειδή στην άλλη πλευρά του σημείου διασύνδεσης προσφερόταν ανεπαρκής αδεσμοποίητη δυναμικότητα από τον διαχειριστή γειτονικού συστήματος μεταφοράς. Αυτή η υπηρεσία παρέχεται χωρίς διακρίσεις και αποτρέπει την επιβολή επιπλέον επιβαρύνσεων στους χρήστες δικτύου για δυναμικότητα που ήδη κατέχουν. Ειδικότερα, οι πληρωμές για το τμήμα της συμβατικής δεσμοποιημένης δυναμικότητας το οποίο κατέχουν ήδη οι χρήστες δικτύου ως αναντίστοιχη αδεσμοποίητη δυναμικότητα περιορίζεται σε ενδεχόμενη προσαύξηση δημοπρασίας. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται στο μοντέλο μετατροπής που επί του παρόντος εκπονείται από το ΕΔΔΣΜ Αερίου και το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου 2017, μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και τον Οργανισμό. Η εφαρμογή μπορεί να διευκολυνθεί από το/τα υπόβαθρο/-α δέσμευσης που αναφέρονται στο άρθρο 37. Η χρήση της εν λόγω υπηρεσίας κοινοποιείται κάθε έτος στις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

    4.   Εάν επιτευχθεί συμφωνία δεσμοποίησης μεταξύ των αντίστοιχων χρηστών δικτύου, οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στο σημείο διασύνδεσης ενημερώνονται αμελλητί από τα μέρη σχετικά με την πρόθεση σύναψης συμφωνίας δεσμοποίησης και υλοποιείται η μεταβίβαση της σχετικής δυναμικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεσμοποίησης εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων όρων και προϋποθέσεων των υφιστάμενων συναφών συμβάσεων μεταφοράς. Μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία δεσμοποίησης, η σχετική δυναμικότητα θεωρείται δεσμοποιημένη δυναμικότητα.

    5.   Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια των συμφωνιών δεσμοποίησης σε σχέση με τη δυναμικότητα που δεσμοποιείται βάσει της τροποποίησης των υφιστάμενων συμβάσεων δεν υπερβαίνει τη διάρκεια των αρχικών συμβάσεων μεταφοράς.

    6.   Η δυναμικότητα δεσμοποιείται στο σύνολό της το συντομότερο δυνατό. Οι υφιστάμενες συμβάσεις μεταφοράς για αδεσμοποίητη δυναμικότητα δεν μπορούν να ανανεωθούν, να παραταθούν ή να συνεχιστούν μετά την ημερομηνία λήξης τους. Η δυναμικότητα αυτή καθίσταται διαθέσιμη δυναμικότητα από την ημερομηνία λήξης των συμβάσεων μεταφοράς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Άρθρο 22

    Οικονομική δοκιμή

    1.   Η οικονομική δοκιμή που ορίζεται στο παρόν άρθρο διενεργείται από τον/τους διαχειριστή/-ές του συστήματος μεταφοράς ή από την εθνική ρυθμιστική αρχή, ανάλογα με την απόφαση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, για κάθε επίπεδο προσφοράς έργου επαυξημένης δυναμικότητας, αφού ληφθούν από τους εμπλεκόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς οι δεσμεύσεις των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα, και αποτελείται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

    α)

    την παρούσα αξία των δεσμεύσεων των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα, η οποία υπολογίζεται ως το αναπροσαρμοσμένο άθροισμα των ακόλουθων παραμέτρων:

    i)

    του αθροίσματος των αντίστοιχων κατ' εκτίμηση τιμών αναφοράς και μιας πιθανής προσαύξησης δημοπρασίας και μιας πιθανής υποχρεωτικής ελάχιστης προσαύξησης, επί το ποσό της συμβατικής επαυξημένης δυναμικότητας·

    ii)

    του αθροίσματος μιας πιθανής προσαύξησης δημοπρασίας και μιας πιθανής υποχρεωτικής ελάχιστης προσαύξησης επί το ποσό της διαθέσιμης δυναμικότητας που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο σύμβασης σε συνδυασμό με την επαυξημένη δυναμικότητα·

    β)

    την παρούσα αξία της εκτιμώμενης αύξησης στα επιτρεπόμενα ή στοχευόμενα έσοδα του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς που σχετίζονται με την επαυξημένη δυναμικότητα που περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο επίπεδο προσφοράς, όπως έχει εγκριθεί από την αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2·

    γ)

    τον παράγοντα f.

    2.   Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οικονομικής δοκιμής είναι

    α)

    θετικό, όταν η τιμή της παραμέτρου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) είναι τουλάχιστον ίση με το μερίδιο της παραμέτρου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), όπως ορίζεται από τον παράγοντα f·

    β)

    αρνητικό, όταν η τιμή της παραμέτρου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) είναι χαμηλότερη από το μερίδιο της παραμέτρου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), όπως ορίζεται από τον παράγοντα f·

    3.   Έργο επαυξημένης δυναμικότητας αρχίζει εάν η οικονομική δοκιμή έχει θετικό αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές σημείου διασύνδεσης για τουλάχιστον ένα επίπεδο προσφοράς που περιλαμβάνει επαυξημένη δυναμικότητα. Σε περίπτωση που κατά την οικονομική δοκιμή προκύψει θετικό αποτέλεσμα για περισσότερα από ένα επίπεδα προσφοράς, χρησιμοποιείται το επίπεδο προσφοράς με τη μεγαλύτερη ποσότητα δυναμικότητας που είχε θετικό αποτέλεσμα ώστε να ξεκινήσει το έργο επαυξημένης δυναμικότητας προς ανάθεση. Σε περίπτωση που κανένα επίπεδο προσφοράς δεν οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη διαδικασία επαυξημένης δυναμικότητας περατώνεται.

    Άρθρο 23

    Ο παράγοντας f

    1.   Κατά την εφαρμογή της οικονομικής δοκιμής που αναφέρεται στο άρθρο 22, η εθνική ρυθμιστική αρχή καθορίζει το επίπεδο του παράγοντα f για συγκεκριμένο επίπεδο προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

    α)

    την ποσότητα της τεχνικής δυναμικότητας που παρακρατείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι 8 και 9·

    β)

    τα εξωτερικά οφέλη του έργου επαυξημένης δυναμικότητας για την αγορά ή το δίκτυο μεταφοράς, ή και για τα δύο·

    γ)

    τη διάρκεια των δεσμεύσεων των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα σε σύγκριση με την οικονομική ζωή του περιουσιακού στοιχείου·

    δ)

    τον βαθμό στον οποίο μπορεί να αναμένεται να συνεχιστεί η ζήτηση για τη δυναμικότητα που καθορίζεται στο έργο επαυξημένης δυναμικότητας μετά τη λήξη του χρονικού ορίζοντα που χρησιμοποιείται στην οικονομική δοκιμή.

    2.   Εάν η οικονομική δοκιμή έχει θετικό αποτέλεσμα, τότε το επενδυτικό κόστος που συνδέεται με την επαυξημένη δυναμικότητα αντανακλάται σε αύξηση των επιτρεπόμενων ή στοχευόμενων εσόδων, σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες.

    Άρθρο 24

    Συνδυασμός σε ενιαία οικονομική δοκιμή

    1.   Για να διευκολυνθεί η προσφορά προϊόντων δεσμοποιημένης δυναμικότητας, οι επιμέρους παράμετροι της οικονομικής δοκιμής των εμπλεκόμενων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς για δεδομένο επίπεδο προσφοράς συνδυάζονται σε ενιαία οικονομική δοκιμή.

    2.   Η ενιαία οικονομική δοκιμή αποτελείται από τις εξής παραμέτρους:

    α)

    την παρούσα αξία των δεσμεύσεων των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δεσμοποιημένη δυναμικότητα, η οποία είναι το άθροισμα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α) των εμπλεκόμενων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς·

    β)

    το άθροισμα των επιμέρους παρουσών αξιών της εκτιμώμενης αύξησης των επιτρεπόμενων ή στοχευόμενων εσόδων των εμπλεκόμενων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που αποδίδεται στην επαυξημένη δυναμικότητα αντίστοιχου επιπέδου προσφοράς·

    γ)

    τον παράγοντα f που ορίζει το μερίδιο της παραμέτρου που καθορίζεται στο στοιχείο β) και το οποίο πρέπει να καλύπτεται από την παράμετρο που καθορίζεται στο στοιχείο α) και επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς χωριστά να καλύψουν τα αντίστοιχα προκαθορισμένα μερίδιά τους.

    3.   Το αποτέλεσμα εφαρμογής της ενιαίας οικονομικής δοκιμής είναι θετικό, όταν όλες οι υποκείμενες οικονομικές δοκιμές οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα, όπως ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 στοιχείο α), λαμβάνοντας υπόψη πιθανή ανακατανομή των εσόδων, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα εφαρμογής της ενιαίας οικονομικής δοκιμής είναι αρνητικό.

    4.   Σε περίπτωση που η ανακατανομή των εσόδων θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου των δεσμεύσεων των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα που απαιτείται προκειμένου το αποτέλεσμα ενιαίας οικονομικής δοκιμής να είναι θετικό, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς μπορούν να υποβάλουν στις αρμόδιες για συντονισμένη έγκριση εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους μηχανισμούς για την ανακατανομή των εσόδων από την επαυξημένη δυναμικότητα.

    5.   Ανακατανομή των εσόδων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία από τις ακόλουθες περιστάσεις:

    α)

    κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενσωμάτωσης των επιμέρους παραμέτρων της οικονομικής δοκιμής σε ενιαία οικονομική δοκιμή·

    β)

    σε περίπτωση που η ενιαία οικονομική δοκιμή έχει αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο της δέσμευσης των χρηστών του δικτύου για τη συμβατική δυναμικότητα υπερβαίνει το ελάχιστο που απαιτείται για την κάλυψη της επιμέρους παρούσας αξίας της αύξησης των επιτρεπόμενων ή στοχευόμενων εσόδων για τουλάχιστον έναν από τους εμπλεκόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς.

    Άρθρο 25

    Απαιτήσεις δημοσίευσης σχετικά με την οικονομική δοκιμή

    1.   Για δεδομένο έργο επαυξημένης δυναμικότητας, ο/οι διαχειριστής/-ές του συστήματος μεταφοράς υποβάλλει/-ουν στην/στις αρμόδια/-ες εθνική/-ές ρυθμιστική/-ές αρχή/-ές για έγκριση τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε επίπεδο προσφοράς:

    α)

    τις εκτιμώμενες τιμές αναφοράς για τον χρονικό ορίζοντα της αρχικής προσφοράς επαυξημένης δυναμικότητας που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της παραμέτρου που καθορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α) και στο άρθρο 24 παράγραφος 2 στοιχείο α), αντίστοιχα, σε περίπτωση που εφαρμόζεται χωριστή ή ενιαία οικονομική δοκιμή·

    β)

    τις παραμέτρους που ορίζονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχεία β) έως γ) και στο άρθρο 24 παράγραφος 2 στοιχεία β) έως γ), αντίστοιχα, σε περίπτωση που εφαρμόζεται χωριστή ή ενιαία οικονομική δοκιμή·

    γ)

    κατά περίπτωση, το εύρος του επιπέδου της υποχρεωτικής ελάχιστης προσαύξησης, που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460, για κάθε επίπεδο προσφοράς και σημείο διασύνδεσης που εφαρμόζεται στην πρώτη δημοπρασία και ενδεχομένως σε επόμενες δημοπρασίες στις οποίες προσφέρεται η επαυξημένη δυναμικότητα, όπως ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460.

    2.   Μετά την έγκριση από την/τις αρμόδια/-ες εθνική/-ές ρυθμιστική/-ή αρχή/-ές, οι πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 1 δημοσιεύονται από τον/τους εμπλεκόμενο/-ους διαχειριστή/-ές συστήματος μεταφοράς, όπως ορίζεται στο άρθρο 28 παράγραφος 3.

    Άρθρο 26

    Εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά

    1.   Αμέσως μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας τουλάχιστον κάθε έτος περιττού αριθμού, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται στις διαδικασίες για την εκτίμηση της ζήτησης της αγοράς για επαυξημένη δυναμικότητα και τη διεξαγωγή τεχνικών μελετών για τα έργα επαυξημένης δυναμικότητας για τα κοινά τους σημεία διασύνδεσης. Η πρώτη εκτίμηση της ζήτησης θα πραγματοποιηθεί το 2017, μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    2.   Το αργότερο 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας τουλάχιστον κάθε έτος περιττού αριθμού, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς σε κάθε πλευρά του συνόρου του συστήματος εισόδου-εξόδου εκπονούν κοινές εκθέσεις εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά, καθεμία από τις οποίες καλύπτει όλα τα σημεία διασύνδεσης σε τουλάχιστον ένα σύνορο του συστήματος εισόδου-εξόδου. Η έκθεση εκτίμησης της αγοράς αξιολογεί την προβλεπόμενη ζήτηση για επαυξημένη δυναμικότητα όλων των χρηστών του δικτύου σύμφωνα με την παράγραφο 8 και αναφέρει αν έχει ξεκινήσει κάποιο έργο επαυξημένης δυναμικότητας.

    3.   Η έκθεση εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά δημοσιεύεται σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και, στο μέτρο του δυνατού, στα αγγλικά στους ιστότοπους δικτυακό τόπο των οικείων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς το αργότερο 16 εβδομάδες μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας τουλάχιστον κάθε έτος περιττού αριθμού.

    4.   Το ΕΔΔΣΜ Αερίου συντονίζει και βοηθά στην ολοκλήρωση των εκθέσεων εκτίμησης της ζήτησης, μεταξύ άλλων, με την παροχή τυποποιημένου υποδείγματος και τη δημοσίευση των εκθέσεων στον δικτυακό τόπο του ΕΔΔΣΜ Αερίου.

    5.   Εάν η ζήτηση για επαυξημένη δυναμικότητα εκφραστεί από τους χρήστες του δικτύου το αργότερο 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας για τα έτη άρτιου αριθμού, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς μπορούν να συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν την εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά και για τα έτη περιττού αριθμού, υπό την προϋπόθεση ότι:

    α)

    η διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 26 έως 30 μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του επόμενου κύκλου εκτίμησης της ζήτησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1· και

    β)

    τηρείται το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών.

    6.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εξετάζουν τις μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης, που υποβάλλονται το αργότερο 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας στην εν εξελίξει εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά.

    7.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς μπορεί να εξετάσουν τις μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης, που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 6 στην εν εξελίξει εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά ή να τις συμπεριλάβουν στην επόμενη εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά.

    8.   Οι μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης που αναφέρονται στις παραγράφους 6 και 7 περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    τα δύο ή περισσότερα γειτονικά συστήματα εισόδου-εξόδου μεταξύ των οποίων εκφράζεται η ζήτηση για επαυξημένη δυναμικότητα —στη μία ή και στις δύο πλευρές σημείου διασύνδεσης— και τη ζητούμενη κατεύθυνση·

    β)

    το έτος (ή τα έτη) φυσικού αερίου για τα οποία εκφράζεται η ζήτηση για επαυξημένη δυναμικότητα·

    γ)

    την ποσότητα της ζητούμενης δυναμικότητας μεταξύ των αντίστοιχων συστημάτων εισόδου-εξόδου·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με τις μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, σε περίπτωση που οι εν λόγω ενδείξεις συνδέονται μεταξύ τους, όπως ζήτηση για δυναμικότητα σε διάφορα συναφή σημεία διασύνδεσης.

    9.   Οι χρήστες του δικτύου αναφέρουν αν η ζήτησή τους υπόκειται σε οποιεσδήποτε προϋποθέσεις σε σχέση με τα στοιχεία α) έως δ) της παραγράφου 8.

    10.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς απαντούν στις μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης εντός 16 εβδομάδων από την έναρξη των ετήσιων δημοπρασιών ετήσιας δυναμικότητας, ή εντός 8 εβδομάδων από την παραλαβή των ενδείξεων της ζήτησης σύμφωνα με την παράγραφο 7. Η απάντηση πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    α)

    κατά πόσον η ενδεικνυόμενη ζήτηση μπορεί να ληφθεί υπόψη από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς στην εν εξελίξει διαδικασία· ή

    β)

    κατά πόσον, στην περίπτωση των ενδείξεων ζήτησης σύμφωνα με την παράγραφο 7, επαρκούν για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας επαυξημένης δυναμικότητας σύμφωνα με την παράγραφο 5· ή

    γ)

    σε ποια έκθεση εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά, σύμφωνα με την παράγραφο 3, θα πρέπει να εκτιμηθεί η ενδεικνυόμενη ζήτηση, με την προϋπόθεση ότι η αναγραφόμενη ζήτηση δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τα στοιχεία α) ή β), το οποίο πρέπει να αιτιολογείται.

    11.   Διαχειριστής συστήματος μεταφοράς δύναται να χρεώνει προμήθεια για τις δραστηριότητες που προκύπτουν από την υποβολή μη δεσμευτικών ενδείξεων ζήτησης. Η προμήθεια αυτή αντανακλά τα διοικητικά έξοδα για την υποβολή των ενδείξεων της ζήτησης, υπόκειται σε έγκριση από την αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή και δημοσιεύεται στον ιστότοπο του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς. Η εν λόγω προμήθεια επιστρέφεται στον αντίστοιχο χρήστη του δικτύου, αν η οικονομική δοκιμή για τουλάχιστον ένα επίπεδο προσφοράς που περιλαμβάνει επαυξημένη δυναμικότητα στο αντίστοιχο σημείο διασύνδεσης είναι θετική.

    12.   Η έκθεση εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά λαμβάνει υπόψη όλα τα παρακάτω κριτήρια:

    α)

    κατά πόσον το ενωσιακών διαστάσεων δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων εντοπίζει κενό υλικής δυναμικότητας στο οποίο υπάρχει έλλειψη προσφοράς σε συγκεκριμένη περιοχή με εύλογο σενάριο αιχμής και η προσφορά επαυξημένης δυναμικότητας στο εν λόγω σημείο διασύνδεσης θα μπορούσε να καλύψει το κενό· ή εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων προσδιορίζει συγκεκριμένη και σταθερή απαίτηση υλικής μεταφοράς·

    β)

    κατά πόσον στην ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας για το έτος κατά το οποίο θα μπορούσε να προσφερθεί επαυξημένη δυναμικότητα για πρώτη φορά και για τα 3 επόμενα έτη δεν υπάρχει διαθέσιμο ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας που να συνδέει δύο γειτονικά συστήματα εισόδου-εξόδου, διότι έχουν συναφθεί συμβάσεις για το σύνολο της δυναμικότητας·

    γ)

    κατά πόσον οι χρήστες του δικτύου υπέβαλαν μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης, ζητώντας επαυξημένη δυναμικότητα επί σειρά ετών και όλα τα άλλα οικονομικά αποδοτικά μέσα για τη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας της υπάρχουσας δυναμικότητας έχουν εξαντληθεί.

    13.   Η έκθεση εκτίμησης της ζήτησης περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    α)

    συμπέρασμα σχετικά με το αν θα ξεκινήσει έργο επαυξημένης δυναμικότητας·

    β)

    τις συγκεντρωτικές μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης που ελήφθησαν το αργότερο 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της ετήσιας δημοπρασίας ετήσιας δυναμικότητας του έτους δημοσίευσης της αντίστοιχης έκθεσης εκτίμησης της ζήτησης·

    γ)

    τις συγκεντρωτικές μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης που υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 6, κατά την προηγούμενη διαδικασία επαυξημένης δυναμικότητας, σε περίπτωση που οι εν λόγω ενδείξεις ζήτησης δεν ελήφθησαν υπόψη στην προηγούμενη εκτίμηση της ζήτησης·

    δ)

    τις συγκεντρωτικές μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης που υποβλήθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 7, εφόσον οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς έχουν αποφασίσει να τις λάβουν υπόψη στην εν εξελίξει εκτίμηση της ζήτησης στην αγορά·

    ε)

    εκτίμηση της αναμενόμενης ποσότητας, της κατεύθυνσης και της διάρκειας της ζήτησης για επαυξημένη δυναμικότητα στα σημεία διασύνδεσης με κάθε γειτονικό σύστημα εισόδου-εξόδου ή γραμμές διασύνδεσης·

    στ)

    συμπέρασμα σχετικά με το αν θα εκπονηθούν τεχνικές μελέτες για τα έργα επαυξημένης δυναμικότητας, όπου θα διευκρινίζονται τα σημεία διασύνδεσης και το αναμενόμενο επίπεδο ζήτησης τα οποία θα αφορούν οι μελέτες·

    ζ)

    προσωρινά χρονοδιαγράμματα για το έργο επαυξημένης δυναμικότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 27 παράγραφος 3·

    η)

    συμπέρασμα σχετικά με τυχόν προμήθειες που θα πρέπει να επιβληθούν, σύμφωνα με την παράγραφο 10·

    θ)

    τους τύπους και, εάν είναι διαθέσιμο, το συγκεντρωτικό μέγεθος των ενδείξεων της ζήτησης υπό όρους σύμφωνα με την παράγραφο 9·

    ι)

    τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προτίθενται να εφαρμόσουν το άρθρο 11 παράγραφος 3 σε σχέση με τον περιορισμό του αριθμού των ετών που προσφέρονται στις ετήσιες δημοπρασίες ετήσιας δυναμικότητας κατά τη διαδικασία επαύξησης.

    14.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και οι σχετικές εθνικές ρυθμιστικές αρχές δημοσιεύουν τα αντίστοιχα σημεία επαφής για τα έργα επαυξημένης δυναμικότητας που αρχίζουν με τη δημοσίευση της έκθεσης εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά και επικαιροποιούν τις πληροφορίες σε τακτική βάση σε όλη τη διάρκεια του έργου.

    Άρθρο 27

    Στάδιο σχεδιασμού

    1.   Το στάδιο σχεδιασμού ξεκινά την επομένη της δημοσίευσης της έκθεσης εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά, εάν στην έκθεση εκτίμησης της ζήτησης εντοπίζεται ζήτηση για έργα επαυξημένης δυναμικότητας.

    2.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς που δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσης διεξάγουν τεχνικές μελέτες για τα έργα επαυξημένης δυναμικότητας, ώστε να σχεδιάσουν το έργο επαυξημένης δυναμικότητας και τα συντονισμένα επίπεδα προσφοράς με βάση την τεχνική σκοπιμότητα και τις εκθέσεις εκτίμησης της ζήτησης στην αγορά.

    3.   Το αργότερο 12 εβδομάδες μετά την έναρξη του σταδίου σχεδιασμού, οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς διεξάγουν από κοινού δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου πρότασης του έργου σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και, στο μέτρο του δυνατού, στα αγγλικά επί τουλάχιστον 1 μήνα και όχι περισσότερο από 2 μήνες. Οι εν λόγω διαχειριστές λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα για να εξασφαλίσουν τον συντονισμό σε διασυνοριακό επίπεδο.

    Η διαβούλευση καλύπτει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    περιγραφή του έργου επαυξημένης δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης του κόστους·

    β)

    επίπεδα προσφοράς για τα προϊόντα δεσμοποιημένης δυναμικότητας στο σημείο διασύνδεσης·

    γ)

    κατά περίπτωση, με βάση τις παραληφθείσες ενδείξεις υπό όρους ζήτησης, τον προτεινόμενο εναλλακτικό μηχανισμό κατανομής των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολόγησής του·

    δ)

    προσωρινά χρονοδιαγράμματα του έργου επαυξημένης δυναμικότητας·

    ε)

    τους γενικούς κανόνες και όρους που πρέπει να αποδεχτούν οι χρήστες του δικτύου για να συμμετάσχουν και να έχουν πρόσβαση στη δυναμικότητα κατά το δεσμευτικό στάδιο κατανομής δυναμικότητας της διαδικασίας επαυξημένης δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εξασφαλίσεων που πρέπει να παρέχονται από τους χρήστες του δικτύου και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται συμβατικά πιθανές καθυστερήσεις στην παροχή της δυναμικότητας ή η περίπτωση διακοπής του έργου·

    στ)

    όταν για το έργο επαυξημένης δυναμικότητας ακολουθείται προσέγγιση σταθερής τιμής, τα στοιχεία IND και RP που περιγράφονται στο άρθρο 24 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460·

    ζ)

    το επίπεδο των δεσμεύσεων των χρηστών, που εκφράζεται ως εκτίμηση του παράγοντα f, όπως εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 23, ο οποίος προτείνεται και στη συνέχεια εγκρίνεται από τις οικείες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, έπειτα από διαβούλευση με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς·

    η)

    τυχόν πρόσθετες ενδείξεις ζήτησης που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 7·

    θ)

    εάν η επαυξημένη δυναμικότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε σταθερή, σημαντική μείωση της χρησιμοποίησης άλλων μη αποσβεσθεισών υποδομών αερίου στα ίδια και σε παρακείμενα συστήματα εισόδου-εξόδου ή κατά μήκος της ίδιας διαδρομής μεταφοράς αερίου.

    4.   Κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού συντονισμένων επιπέδων προσφοράς, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται στενά με τις εμπλεκόμενες εθνικές ρυθμιστικές αρχές και αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση σε διασυνοριακό επίπεδο, ώστε να καταστούν δυνατές οι προσφορές επαυξημένης δυναμικότητας με τη μορφή δεσμοποιημένων προϊόντων. Η πρόταση του έργου και ο σχεδιασμός συντονισμένων επιπέδων προσφοράς λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που προβλέπονται στην παράγραφο 3.

    Άρθρο 28

    Έγκριση και δημοσίευση

    1.   Μετά τη διαβούλευση και την ολοκλήρωση της φάσης του σχεδιασμού για έργο επαυξημένης δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 27, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν την πρόταση έργου για έργο επαυξημένης δυναμικότητας στις οικείες εθνικές ρυθμιστικές αρχές για να την εγκρίνουν με συντονισμένο τρόπο. Η πρόταση του έργου δημοσιεύεται επίσης από τους εμπλεκόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και, στο μέτρο του δυνατού, στα αγγλικά και περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    όλα τα επίπεδα προσφοράς, τα οποία αντικατοπτρίζουν το εύρος της αναμενόμενης ζήτησης για επαυξημένη δυναμικότητα στα σχετικά σημεία διασύνδεσης, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 27 παράγραφος 3 και στο άρθρο 26·

    β)

    τους γενικούς κανόνες και όρους που πρέπει να αποδεχτούν οι χρήστες του δικτύου για να συμμετάσχουν και να έχουν πρόσβαση στη δυναμικότητα κατά το δεσμευτικό στάδιο κατανομής δυναμικότητας της διαδικασίας επαυξημένης δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εξασφαλίσεων που πρέπει να παρέχονται από τους χρήστες του δικτύου και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται συμβατικά πιθανές καθυστερήσεις στην παροχή της δυναμικότητας ή η περίπτωση διακοπής του έργου·

    γ)

    τα χρονοδιαγράμματα του έργου επαυξημένης δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλαγών από τη διαβούλευση που περιγράφεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3, καθώς και τα μέτρα για την πρόληψη των καθυστερήσεων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καθυστερήσεων·

    δ)

    τις παραμέτρους που ορίζονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1·

    ε)

    κατά πόσον μπορεί κατ' εξαίρεση να απαιτηθεί εκτεταμένος χρονικός ορίζοντας για τη σύναψη σύμβασης δυναμικότητας για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και 5 έτη πέραν της κατανομής έως και 15 έτη μετά την έναρξη της επιχειρησιακής χρήσης, σύμφωνα με το άρθρο 30·

    στ)

    κατά περίπτωση, τον προτεινόμενο εναλλακτικό μηχανισμό κατανομής, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολόγησής του, σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 2, καθώς και τους όρους που έχουν εγκριθεί από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για το δεσμευτικό στάδιο, σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 3·

    ζ)

    όταν για το έργο επαυξημένης δυναμικότητας ακολουθείται προσέγγιση σταθερής τιμής, τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 24 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/460.

    2.   Εντός 6 μηνών από την παραλαβή της πλήρους πρότασης του έργου από την τελευταία από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δημοσιεύουν συντονισμένες αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πρόταση του έργου που ορίζεται στην παράγραφο 1, σε μία ή περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και, στο μέτρο του δυνατού, στα αγγλικά. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν αιτιολογήσεις. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενημερώνονται αμοιβαία σχετικά με την παραλαβή της πρότασης του έργου και την πληρότητά της, προκειμένου να προσδιοριστεί η έναρξη της περιόδου των 6 μηνών.

    Κατά την προετοιμασία της απόφασης της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, κάθε εθνική ρυθμιστική αρχή εξετάζει τις απόψεις των άλλων εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τυχόν αρνητικές επιπτώσεις επί του ανταγωνισμού ή της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου που συνδέονται με τα εν λόγω έργα επαυξημένης δυναμικότητας.

    Αν αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή προβάλει αντιρρήσεις στην υποβληθείσα πρόταση έργου, ενημερώνει το νωρίτερο δυνατό τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι εμπλεκόμενες εθνικές ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα για να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία.

    Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο εναλλακτικό μηχανισμό κατανομής εντός της περιόδου των 6 μηνών που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο Οργανισμός αποφασίζει σχετικά με τον εναλλακτικό μηχανισμό κατανομής που πρέπει να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009.

    3.   Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων των αρμόδιων εθνικών ρυθμιστικών αρχών σύμφωνα με την παράγραφο 2 και το αργότερο 2 μήνες πριν από την προσφορά της επαυξημένης δυναμικότητας στην ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιεύουν από κοινού ανακοίνωση, σε μία ή περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και, στο μέτρο του δυνατού, στα αγγλικά, η οποία περιλαμβάνει τις εξής ελάχιστες πληροφορίες:

    α)

    τις πληροφορίες που ορίζονται στην παράγραφο 1, όπως έχουν εγκριθεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές·

    β)

    υπόδειγμα της/των σύμβασης/-εων που σχετίζονται με την προσφερόμενη δυναμικότητα.

    Άρθρο 29

    Δημοπράτηση επαυξημένης δυναμικότητας

    1.   Εφόσον ολοκληρωθούν τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 27, οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν την επαυξημένη δυναμικότητα μαζί με την αντίστοιχη διαθέσιμη δυναμικότητα στην ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας ως τυποποιημένα δεσμοποιημένα προϊόντα σε δημοπρασίες αυξανόμενου τιμήματος σύμφωνα με το άρθρο 17, ως προεπιλογή και σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι 8 και 9 και το άρθρο 19.

    2.   Οι δημοπρασίες για τα αντίστοιχα επίπεδα προσφοράς διεξάγονται παράλληλα και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, σύμφωνα με το άρθρο 17 και με την επιφύλαξη του άρθρου 8 παράγραφος 2. Μόνο συντονισμένα επίπεδα προσφοράς τίθενται σε πλειστηριασμό.

    3.   Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες προσαυξήσεις δημοπρασίας και να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική δοκιμή για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προσφοράς, μπορεί να ξεκινήσει για μία φορά νέα δημοπρασία και μόνο εφόσον:

    α)

    έχουν οριστεί τουλάχιστον δύο επίπεδα προσφοράς από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πριν από την έναρξη των δημοπρασιών που περιγράφονται στην παράγραφο 2· και

    β)

    τουλάχιστον ένα επίπεδο προσφοράς ήταν ανεπιτυχές και επέφερε αρνητικό αποτέλεσμα για την οικονομική δοκιμή· και

    γ)

    το επόμενο μικρότερο επίπεδο προσφοράς του χαμηλότερου ανεπιτυχούς επιπέδου προσφοράς οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα για την οικονομική δοκιμή, και εκκαθαρίστηκε με προσαύξηση δημοπρασίας για τουλάχιστον ένα ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας.

    Εάν πληρούνται οι όροι αυτοί, μπορεί να ξεκινήσει η νέα δημοπρασία για το χαμηλότερο ανεπιτυχές επίπεδο προσφοράς που αναφέρεται στο στοιχείο β).

    4.   Εάν η νέα δημοπρασία δεν οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα για την οικονομική δοκιμή, υπερισχύουν τα αποτελέσματα κατανομής της αρχικής δημοπρασίας, που αναφέρονται στο στοιχείο γ), σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 20 και 21.

    Άρθρο 30

    Αρχές για τους εναλλακτικούς μηχανισμούς κατανομής

    1.   Ένας εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής καλύπτει μέγιστο διάστημα 15 ετών μετά την έναρξη επιχειρησιακής χρήσης. Αν η οικονομική δοκιμή δεν θα μπορούσε να είναι επιτυχής με βάση τις δεσμεύσεις δυναμικότητας 15 ετών, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν κατ' εξαίρεση να επεκτείνουν τον χρονικό ορίζοντα έως και για 5 επιπλέον έτη.

    2.   Με την επιφύλαξη της έγκρισης από την εθνική ρυθμιστική αρχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής δυναμικότητας, όποτε, από την έκθεση εκτίμησης της ζήτησης σύμφωνα με το άρθρο 26 ή από τη διαβούλευση που ορίζεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3, μπορεί εύλογα να συναχτεί το συμπέρασμα ότι η δημοπρασία αυξανόμενου ρολογιού δεν είναι κατάλληλη και ότι το έργο επαυξημένης δυναμικότητας πληροί αμφότερες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    περιλαμβάνει περισσότερα από δύο συστήματα εισόδου-εξόδου και κατά τη διαδικασίας κατανομής ζητούνται προσφορές για διάφορα σημεία διασύνδεσης·

    β)

    ζητούνται προσφορές με διάρκεια άνω του ενός έτους.

    3.   Σε έναν εναλλακτικό μηχανισμό κατανομής, οι χρήστες του δικτύου μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές υπό όρους για συμβάσεις δυναμικότητας, εφόσον πληρούται ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω όρους που καθορίζονται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στην εγκεκριμένη πρόταση έργου σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1:

    α)

    οι δεσμεύσεις συνδέουν ή αποκλείουν δεσμεύσεις σε άλλα σημεία διασύνδεσης·

    β)

    οι δεσμεύσεις αφορούν πλήθος διαφορετικών ετήσιων τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας σε σημείο διασύνδεσης·

    γ)

    οι δεσμεύσεις υπόκεινται σε όρους ως προς την κατανομή συγκεκριμένης ή ελάχιστης ποσότητας δυναμικότητας.

    4.   Ο εναλλακτικός μηχανισμός κατανομής υπόκειται σε εγκρίσεις από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2. Ο μηχανισμός είναι διαφανής και δεν εισάγει διακρίσεις, αλλά μπορεί να επιτρέπει να δίνει προτεραιότητα στη διάρκεια της δέσμευσης ή στις προσφορές για μεγαλύτερες ποσότητες δυναμικότητας για ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας.

    5.   Εάν δίνεται προτεραιότητα είτε στη διάρκεια της δέσμευσης είτε στις προσφορές για μεγαλύτερες ποσότητες δυναμικότητας, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές αποφασίζουν, κατά την εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 8, να παρακρατήσουν ποσό τουλάχιστον ίσο με 10 % και έως 20 % της τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε σημείο διασύνδεσης. Η δυναμικότητα που παρακρατείται με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 7.

    Άρθρο 31

    Μεταβατικές ρυθμίσεις

    Στην περίπτωση έργων επαυξημένης δυναμικότητας που άρχισαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα άρθρα 26 έως 30 εφαρμόζονται, εκτός εάν στα εν λόγω έργα έχουν χορηγηθεί οι εφαρμοστέες εγκρίσεις για την κατανομή δυναμικότητας από τις αντίστοιχες εθνικές κανονιστικές αρχές πριν από την 1η Αυγούστου 2017.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ

    Άρθρο 32

    Κατανομή διακοπτόμενων υπηρεσιών

    1.   Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς μπορούν να προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας για διακοπτόμενη δυναμικότητα διάρκειας μεγαλύτερης από μία ημέρα μόνο αν το αντίστοιχο μηνιαίο, τριμηνιαίο ή ετήσιο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για αμετάβλητη δυναμικότητα πωλήθηκε με προσαύξηση δημοπρασίας, εξαντλήθηκε ή δεν προσφέρθηκε προς πώληση.

    2.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν ημερήσιο προϊόν δυναμικότητας για διακοπτόμενη δυναμικότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις στα σημεία διασύνδεσης στα οποία το αντίστοιχο τυποποιημένο προϊόν δυναμικότητας για εξασφαλισμένη δυναμικότητα εξαντλήθηκε στις δημοπρασίες επόμενης ημέρας ή δεν προσφέρθηκε προς πώληση. Στα σημεία μονοκατευθυντικής διασύνδεσης, όπου προσφέρεται εξασφαλισμένη δυναμικότητα μόνο προς μία κατεύθυνση, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προσφέρουν τουλάχιστον ημερήσιο προϊόν για διακοπτόμενη δυναμικότητα προς την άλλη κατεύθυνση.

    3.   Εάν προσφέρεται διακοπτόμενη δυναμικότητα, δεν πρέπει να επηρεάζεται δυσμενώς η ποσότητα της προσφερόμενης εξασφαλισμένης δυναμικότητας. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν παρακρατούν δυναμικότητα που μπορεί να προσφερθεί ως εξασφαλισμένη δυναμικότητα προκειμένου να την προσφέρουν ως διακοπτόμενη δυναμικότητα.

    4.   Στον βαθμό που προσφέρονται άλλα προϊόντα διακοπτόμενης δυναμικότητας πλην των ημερήσιων, τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας για την εξασφαλισμένη δυναμικότητα εφαρμόζονται επίσης για τη διακοπτόμενη δυναμικότητα, όσον αφορά τη διάρκεια των προϊόντων.

    5.   Στον βαθμό που προσφέρεται διακοπτόμενη δυναμικότητα, αυτή κατανέμεται μέσω δημοπρασίας με εξαίρεση την ενδοημερήσια διακοπτόμενη δυναμικότητα.

    6.   Η ενδοημερήσια διακοπτόμενη δυναμικότητα κατανέμεται μέσω διαδικασίας υπέρβασης της δήλωσης.

    7.   Ενδοημερήσια διακοπτόμενη δυναμικότητα κατανέμεται μόνον όταν η εξασφαλισμένη δυναμικότητα, είτε πρόκειται για τεχνική δυναμικότητα είτε για πρόσθετη δυναμικότητα, έχει εξαντληθεί.

    8.   Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται δημοπρασίες για διακοπτόμενα προϊόντα διάρκειας μεγαλύτερης από την ενδοημερήσια, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιεύουν, εάν είναι γνωστές, τις ποσότητες διακοπτόμενης δυναμικότητας που προσφέρονται πριν από την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης.

    9.   Εάν προσφέρεται διακοπτόμενη δυναμικότητα, αυτή κατανέμεται μέσω χωριστής δημοπρασίας, μετά την κατανομή της εξασφαλισμένης δυναμικότητας ίσης διάρκειας, αλλά πριν από την έναρξη της δημοπρασίας εξασφαλισμένης δυναμικότητας βραχύτερης διάρκειας, με εξαίρεση την ενδοημερήσια διακοπτόμενη δυναμικότητα.

    10.   Εάν προσφέρεται διακοπτόμενη δυναμικότητα, οι δημοπρασίες δυναμικότητας διεξάγονται σύμφωνα με τις ίδιες αρχές σχεδιασμού και τις ίδιες χρονικές κλίμακες που ισχύουν για την εξασφαλισμένη δυναμικότητα. Οι ακριβείς ημερομηνίες που ισχύουν για τις δημοπρασίες διακοπτόμενης δυναμικότητας αναλύονται στο χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών, με εξαίρεση την ενδοημερήσια διακοπτόμενη δυναμικότητα. Για την ετήσια δημοπρασία ετήσιας δυναμικότητας, όλες τις ετήσιες δημοπρασίες τριμηνιαίας δυναμικότητας και όλες τις κυλιόμενες δημοπρασίες μηνιαίας δυναμικότητας, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς γνωστοποιούν στους χρήστες δικτύου την ποσότητα της διακοπτόμενης δυναμικότητας που πρόκειται να προσφερθεί μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η δημοπρασία. Εάν δημοπρασία εξασφαλισμένης δυναμικότητας δεν έχει περατωθεί κατά την προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των δημοπρασιών διακοπτόμενης δυναμικότητας, οι δημοπρασίες διακοπτόμενης δυναμικότητας ξεκινούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περάτωση των εκάστοτε δημοπρασιών εξασφαλισμένης δυναμικότητας. Στις περιπτώσεις αυτές, οποιαδήποτε αλλαγή στις προσφερόμενες ποσότητες κοινοποιείται τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την έναρξη του εκάστοτε πλειστηριασμού διακοπτόμενης δυναμικότητας.

    Άρθρο 33

    Ελάχιστα χρονικά περιθώρια διακοπής

    1.   Για τις διακοπτόμενες δυναμικότητες ισχύουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια διακοπής, τα οποία αποφασίζονται από κοινού από τους διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς.

    2.   Το προκαθορισμένο ελάχιστο χρονικό περιθώριο διακοπής για δεδομένη ώρα ροής αερίου είναι σαράντα πέντε λεπτά μετά την έναρξη του κύκλου επαναδήλωσης για την εν λόγω ώρα ροής αερίου. Εάν δύο διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς επιθυμούν να συντομεύσουν το χρονικό περιθώριο διακοπής, κάθε σχετική συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς υπόκειται στην έγκριση της αρμόδιας εθνικής ρυθμιστικής αρχής.

    Άρθρο 34

    Συντονισμός της διαδικασίας διακοπής

    Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς που κινεί τη διαδικασία διακοπής ενημερώνει τον σχετικό διαχειριστή γειτονικού συστήματος μεταφοράς. Οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς ενημερώνουν τους αντίστοιχους επηρεαζόμενους χρήστες δικτύου το συντομότερο δυνατόν, αλλά δίδοντας τη δέουσα προσοχή στην αξιοπιστία των πληροφοριών.

    Άρθρο 35

    Καθορισμένη ακολουθία διακοπών

    1.   Η σειρά με την οποία εκτελούνται οι διακοπές, εάν το σύνολο των δηλώσεων υπερβαίνει την ποσότητα αερίου που μπορεί να διέλθει από συγκεκριμένο σημείο διασύνδεσης, καθορίζεται με βάση τη χρονική στιγμή που συνήφθησαν οι αντίστοιχες συμβάσεις μεταφοράς σε διακοπτόμενη βάση. Σε περίπτωση διακοπής, η σύμβαση μεταφοράς που αρχίζει να ισχύει ενωρίτερα υπερισχύει έναντι της σύμβασης μεταφοράς που άρχισε να ισχύει αργότερα.

    2.   Εάν, μετά την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, δύο ή περισσότερες δηλώσεις κατατάσσονται στην ίδια σειρά κατάταξης διακοπών και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς δεν προβεί στη διακοπή όλων, εφαρμόζεται αναλογική μείωση των συγκεκριμένων δηλώσεων.

    3.   Για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών διακοπτόμενης δυναμικότητας στην Ένωση, οι διαχειριστές γειτονικών συστημάτων μεταφοράς θέτουν σε εφαρμογή και συντονίζουν τις κοινές διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο ανά σημείο διασύνδεσης.

    Άρθρο 36

    Λόγοι διακοπών

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς περιλαμβάνουν τους λόγους των διακοπών είτε απευθείας στις οικείες συμβάσεις διακοπτόμενης μεταφοράς είτε στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις που διέπουν τις εν λόγω συμβάσεις. Στους λόγους διακοπών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ποιότητα του αερίου, η πίεση, η θερμοκρασία, τα διαγράμματα ροής, η εκτέλεση συμβάσεων εξασφαλισμένης δυναμικότητας, η συντήρηση, οι περιορισμοί ανάντη ή κατάντη, οι υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας και η διαχείριση της δυναμικότητας που απορρέει από τις διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    ΥΠΟΒΑΘΡΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Άρθρο 37

    Υπόβαθρα δέσμευσης δυναμικότητας

    1.   Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό προσφέροντας δυναμικότητα μέσω ενός ή περιορισμένου αριθμού κοινών διαδικτυακών υποβάθρων δέσμευσης. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς μπορούν να διαχειρίζονται τα εν λόγω υπόβαθρα οι ίδιοι ή να αναθέτουν κατόπιν συμφωνίας τη λειτουργία τους σε τρίτο, ο οποίος, όταν είναι αναγκαίο, δρα εξ ονόματός τους έναντι των χρηστών του δικτύου.

    2.   Τα κοινά υπόβαθρα δέσμευσης εφαρμόζουν τους ακόλουθους κανόνες:

    α)

    εφαρμόζονται οι κανόνες και διαδικασίες για την προσφορά και την κατανομή της πάσης φύσεως δυναμικότητας σύμφωνα με το κεφάλαιο III·

    β)

    έχει προτεραιότητα η καθιέρωση διαδικασίας για την προσφορά εξασφαλισμένης δεσμοποιημένης δυναμικότητας σύμφωνα με το κεφάλαιο IV·

    γ)

    παρέχονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας για να προσφέρουν και να αποκτούν δυναμικότητα στη δευτερογενή αγορά οι χρήστες του δικτύου·

    δ)

    προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των υποβάθρων δέσμευσης, οι χρήστες του δικτύου έχουν πρόσβαση και συμμορφώνονται με όλες τις εφαρμοστέες νομικές και συμβατικές απαιτήσεις που τους επιτρέπουν να δεσμεύουν και να χρησιμοποιούν δυναμικότητα στο δίκτυο των σχετικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς στο πλαίσιο σύμβασης μεταφοράς·

    ε)

    η δυναμικότητα σε κάθε μεμονωμένο σημείο διασύνδεσης ή εικονικό σημείο διασύνδεσης δεν προσφέρεται σε περισσότερα από ένα υπόβαθρα δέσμευσης αλλά διαχειριστής συστήματος μεταφοράς δύναται να προσφέρει δυναμικότητα σε διαφορετικά σημεία διασύνδεσης ή εικονικά σημεία διασύνδεσης μέσω διαφορετικών υποβάθρων δέσμευσης.

    3.   Εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς καταλήγουν σε συμβατική συμφωνία για τη χρήση ενός και μόνο υπόβαθρου δέσμευσης για την προσφορά δυναμικότητας και στις δύο πλευρές των αντίστοιχων σημείων διασύνδεσης ή των εικονικών σημείων διασύνδεσης. Εάν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός της προθεσμίας αυτής, το ζήτημα παραπέμπεται αμέσως από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στις αντίστοιχες εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Στη συνέχεια, εντός προθεσμίας 6 επιπλέον μηνών από την ημερομηνία παραπομπής, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές επιλέγουν από κοινού το ενιαίο υπόβαθρο δέσμευσης για χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των 3 ετών. Εάν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν μπορέσουν να επιλέξουν από κοινού ενιαίο υπόβαθρο δέσμευσης εντός 6 μηνών από την ημερομηνία παραπομπής, εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009. Ο Οργανισμός αποφασίζει ποιο θα είναι το υπόβαθρο δέσμευσης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, για χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των 3 ετών, στο συγκεκριμένο σημείο διασύνδεσης ή εικονικό σημείο διασύνδεσης.

    4.   Σε περίπτωση που η επιλογή του υπόβαθρου δέσμευσης σε σημείο διασύνδεσης ή σε εικονικό σημείο διασύνδεσης έγινε είτε από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές είτε από τον Οργανισμό, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνάπτουν συμβατική συμφωνία για τη χρήση του υπόβαθρου δέσμευσης το αργότερο πριν τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στην τελευταία πρόταση της παραγράφου 3 για την οποία έγινε η επιλογή από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ή τον Οργανισμό. Αν δεν επιτευχθεί συμβατική συμφωνία, επανεκκινεί η διαδικασία της παραγράφου 3.

    5.   Η συγκρότηση ενός ή περιορισμένου αριθμού κοινών υποβάθρων δέσμευσης διευκολύνει και απλουστεύει τη δέσμευση δυναμικότητας στα σημεία διασύνδεσης ανά την Ένωση προς όφελος των χρηστών του δικτύου. Κατά περίπτωση, το ΕΔΔΣΜ Αερίου και ο Οργανισμός διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή.

    6.   Για αυξήσεις στην τεχνική δυναμικότητα, τα αποτελέσματα της κατανομής δημοσιεύονται στο υπόβαθρο δέσμευσης που χρησιμοποιείται για τη δημοπράτηση της υπάρχουσας δυναμικότητας, καθώς και για τη νέα δυναμικότητα που θα δημιουργηθεί όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη, σε κοινό υπόβαθρο δέσμευσης που θα συμφωνείται μεταξύ των σχετικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 38

    Παρακολούθηση της εφαρμογής

    1.   Για να βοηθήσει τον Οργανισμό στις οικείες αρμοδιότητες παρακολούθησης δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009, το ΕΔΔΣΜ Αερίου παρακολουθεί και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εφάρμοσαν τον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι 8 και 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009. Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΣΜ Αερίου διασφαλίζει την πληρότητα και ορθότητα όλων των σχετικών πληροφοριών από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς. Το ΕΔΔΣΜ Αερίου υποβάλλει στον Οργανισμό τις πληροφορίες αυτές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.

    2.   Οι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς υποβάλλουν στο ΕΔΔΣΜ Αερίου όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από το ΕΔΔΣΜ Αερίου για να συμμορφωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την παράγραφο 1.

    3.   Το ΕΔΔΣΜ Αερίου και ο Οργανισμός τηρούν την εμπιστευτικότητα των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

    4.   Πριν από τις 6 Απριλίου 2019, ο Οργανισμός, στο πλαίσιο των οικείων καθηκόντων παρακολούθησης, υποβάλλει έκθεση με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις συμβάσεις για τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας για εξασφαλισμένη δυναμικότητα, σχετικά με την επίπτωσή τους στην αποτελεσματική χρήση του δικτύου και την ολοκλήρωση των αγορών φυσικού αερίου της Ένωσης. Κατά την αξιολόγησή του, ο Οργανισμός επικουρείται από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές και τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς.

    Άρθρο 39

    Κατάργηση

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 984/2013 καταργείται.

    Οι παραπομπές στον καταργηθέντα κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

    Άρθρο 40

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 16 Μαρτίου 2017.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 36.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 984/2013 της Επιτροπής, της 14ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς αερίου και για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 273 της 15.10.2013, σ. 5).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/703 της Επιτροπής, της 30ής Απριλίου 2015, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τους κανόνες για τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή δεδομένων (ΕΕ L 113 της 1.5.2015, σ. 13).

    (4)  Οδηγία 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 94).

    (5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για την ίδρυση Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενεργείας (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 1).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/460 της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου 2017, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με την εναρμονισμένη διάρθρωση των τιμολογίων μεταφοράς αερίου (βλέπε σ. 29 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 994/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο και την κατάργηση της οδηγίας 2004/67/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 1).


    Top