Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0801

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 801/2013 της Επιτροπής, της 22ας Αυγούστου 2013 , περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας και περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 225 της 23.8.2013, p. 1–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/801/oj

    23.8.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 225/1


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 801/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 22ας Αυγούστου 2013

    περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας και περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 1,

    Μετά από διαβούλευση με το φόρουμ διαβούλευσης για τον οικολογικό σχεδιασμό,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης μέτρου εφαρμογής κατά προτεραιότητα για ομάδα προϊόντων όσον αφορά τη μείωση της ενεργειακής απώλειας σε λειτουργία αναμονής.

    (2)

    H κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού είχε εξεταστεί στο πλαίσιο της τεχνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής μελέτης σχετικά με τις απώλειες κατά τις καταστάσεις λειτουργίας αναμονής και εκτός λειτουργίας που διενεργήθηκε το 2006/2007. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο πρόκειται να καταστεί κοινό χαρακτηριστικό των οικιακών συσκευών και του εξοπλισμού γραφείου. Η ρυθμιστική επιτροπή για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια συνέστησε, στις 21 Ιουνίου 2008, να εξεταστεί ιδιαιτέρως το ζήτημα της δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, επειδή δεν υπήρχαν τότε σχετικά δεδομένα.

    (3)

    Η δικτυωμένη λειτουργία αναμονής χαρακτηρίστηκε ως μία από τις προτεραιότητες στο πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2009-2011 για τον οικολογικό σχεδιασμό. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή διενήργησε το 2010/2011 προπαρασκευαστική μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν οι τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές της δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής. Η μελέτη εκπονήθηκε από κοινού με εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη από την ΕΕ και τρίτες χώρες, και τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν.

    (4)

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από πωληθέντα στην Κοινότητα προϊόντα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού με δυνατότητες δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής ανερχόταν το 2010 σε 54 TWh, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε εκπομπές 23 εκατ. τόνων CO2. Αν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα, η κατανάλωση θα αυξηθεί σε 90 TWh το 2020. Το συμπέρασμα ήταν ότι είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής. Ο παρών κανονισμός αναμένεται να αυξήσει τη διείσδυση στην αγορά τεχνολογιών που παρέχουν βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, με αποτέλεσμα εκτιμώμενες εξοικονομήσεις ενέργειας 36 TWh το 2020 και 49 TWh το 2025, σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης του υφιστάμενου πλαισίου.

    (5)

    Ειδικότερα, με τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι για την υλοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης είναι απαραίτητη η λειτουργία διαχείρισης ισχύος που μετάγει τον εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης αναμονής όταν αυτός δεν παρέχει κύρια λειτουργία. Αναγνωρίζεται ότι ο εξοπλισμός, μετά την επανενεργοποίησή του με εσωτερική ή εξωτερική σκανδάλιση, μπορεί να παραμένει ενεργός για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την κύρια λειτουργία του (τις κύριες λειτουργίες) του, π.χ. για να καταστεί δυνατή η συντήρηση ή η καταφόρτωση λογισμικού. Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος πρέπει να εξασφαλίζει ότι, αφού ολοκληρώσει την εκτέλεση των εργασιών του, το προϊόν επανέρχεται σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής.

    (6)

    Η προπαρασκευαστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απαιτήσεις για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον βαθμό διαθεσιμότητας του δικτύου. Προς τον σκοπό αυτό, προσδιορίστηκε περιορισμένος αριθμός εξοπλισμού HiNA — μεταξύ των οποίων δρομολογητές, δικτυακά κέντρα, ασύρματα σημεία πρόσβασης δικτύου, κόμβοι, διαποδιαμορφωτές — του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η επεξεργασία της κίνησης του δικτύου. Δεδομένου ότι αυτός ο εξοπλισμός αναμένεται να αντιδρά αμέσως στην εισερχόμενη κίνηση, η κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής μπορεί να ισοδυναμεί με την κατάσταση αδράνειας.

    (7)

    Δεδομένου ότι η λειτουργία αναμονής και η δικτυωμένη λειτουργία αναμονής είναι αλληλένδετες και καλύπτουν τα ίδια προϊόντα, το φόρουμ διαβούλευσης για τον οικολογικό σχεδιασμό διατύπωσε την άποψη, στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, ότι οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που αφορούν τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής πρέπει να καθορίζονται σε πράξη τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής (3).

    (8)

    Οι απαιτήσεις για τις καταστάσεις λειτουργίας αναμονής και εκτός λειτουργίας και για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής πρέπει να επανεξετασθούν από κοινού. Επειδή η ημερομηνία επανεξέτασης που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 προηγείται της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του πρώτου σταδίου απαιτήσεων για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, η ημερομηνία επανεξέτασης του κανονισμού πρέπει να μετατεθεί κατά ένα έτος.

    (9)

    Επειδή οι τηλεοράσεις, που υπόκεινται σε ειδικό μέτρο εφαρμογής οικολογικού σχεδιασμού, είχαν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008, οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής των τηλεοράσεων περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής (4). Σύμφωνα με την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική μελέτη σχετικά με τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής εκτιμάται ότι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής των τηλεοράσεων θα απέφεραν εξοικονόμηση 10 TWh μέχρι το 2020.

    (10)

    Στο φόρουμ διαβούλευσης οικολογικού σχεδιασμού (5), της 16ης Δεκεμβρίου 2011 και της 18ης Απριλίου 2012, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι δεν πρέπει να θεσπιστεί ειδικό μέτρο εφαρμογής για τις μηχανές καφέ, αλλά να διευκρινιστούν οι απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 όσον αφορά τη λειτουργία αναμονής για τις μηχανές καφέ.

    (11)

    Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζονται προδιαγραφές για την εφαρμογή των απαιτήσεων διαχείρισης ισχύος στις μηχανές καφέ όσον αφορά τον προκαθορισμένο χρόνο καθυστέρησης μετά τον οποίο η συσκευή αυτομάτως μεταπίπτει σε λειτουργία αναμονής/εκτός λειτουργίας.

    (12)

    Από την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική μελέτη που διενεργήθηκε σχετικά με τις οικιακές μηχανές καφέ, η οποία διενεργήθηκε δυνάμει της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο περιορισμός του χρόνου καθυστέρησης μετά τον οποίο οι μηχανές καφέ μεταπίπτουν αυτομάτως σε λειτουργία αναμονής/εκτός λειτουργίας θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι το 2020 πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 2 TWh. Η εξοικονόμηση αυτή δεν είχε συμπεριληφθεί στην αναμενόμενη εξοικονόμηση με τον κανονισμό της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 1275/2008,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Ο τίτλος αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

    2)

    Το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά.

    Ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό που διατίθεται στην αγορά με εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος χαμηλής τάσης για να λειτουργεί όπως προβλέπεται.».

    3)

    Στο άρθρο 2 προστίθενται οι ακόλουθοι ορισμοί:

    «10)   “δίκτυο”: υποδομή επικοινωνίας με τοπολογία ζεύξεων, αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συνιστωσών, των οργανωτικών αρχών, των διαδικασιών και των μορφοτύπων επικοινωνίας (πρωτόκολλα)·

    11)   “δικτυωμένη λειτουργία αναμονής”: κατάσταση κατά την οποία ο εξοπλισμός είναι ικανός να συνεχίσει μια λειτουργία μετά από τηλεεκκινούσα σκανδάλιση μέσω δικτυακής σύνδεσης·

    12)   “τηλεεκκινούσα σκανδάλιση”: σήμα που προέρχεται εκτός του εξοπλισμού μέσω δικτύου·

    13)   “θύρα δικτύου”: ενσύρματη ή ασύρματη φυσική διεπαφή της σύνδεσης δικτύου εγκατεστημένη στον εξοπλισμό, μέσω της οποίας είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ενεργοποίηση του εξοπλισμού·

    14)   “λογική θύρα δικτύου”: δικτυακή τεχνολογία που λειτουργεί μέσω φυσικής θύρας δικτύου·

    15)   “φυσική θύρα δικτύου”: ο φυσικός (υλικός) μηχανισμός θύρας δικτύου. Μια φυσική θύρα δικτύου μπορεί να εξυπηρετεί δύο ή περισσότερες τεχνολογίες δικτύου·

    16)   “διαθεσιμότητα δικτύου”: η ικανότητα του εξοπλισμού να συνεχίζει τις λειτουργίες του αφού θύρα δικτύου ανιχνεύσει τηλεεκκινούσα σκανδάλιση·

    17)   “δικτυωμένος εξοπλισμός”: εξοπλισμός που είναι ικανός να συνδέεται με δίκτυο και έχει μία ή περισσότερες θύρες δικτύου·

    18)   “δικτυωμένος εξοπλισμός με υψηλή διαθεσιμότητα δικτύου” (εξοπλισμός HiNA): εξοπλισμός με κύρια λειτουργία (ή κύριες λειτουργίες) μία ή περισσότερες αποκλειστικώς από τις ακόλουθες: δρομολογητής, δικτυακό κέντρο, ασύρματο σημείο πρόσβασης δικτύου, κόμβος, διαποδιαμορφωτής (modem), τηλέφωνο VoIP, εικονοτηλέφωνο·

    19)   “δικτυωμένος εξοπλισμός με υψηλή διαθεσιμότητα λειτουργιών δικτύου” (εξοπλισμός με λειτουργίες HiNA): εξοπλισμός με λειτουργίες δρομολογητή, δικτυακού κέντρου, ασύρματου σημείου πρόσβασης δικτύου ή συνδυασμού αυτών, ο οποίος δεν είναι όμως εξοπλισμός HiNA·

    20)   “δρομολογητής”: συσκευή δικτύου της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να καθορίζει τη βέλτιστη διαδρομή κατά την οποία πρέπει να διαβιβάζεται η κίνηση δικτύου. Οι δρομολογητές διαβιβάζουν πακέτα από ένα δίκτυο σε άλλο, βασιζόμενοι σε πληροφορίες στρώματος δικτύου (L3)·

    21)   “δικτυακό κέντρο”: συσκευή δικτύου της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να φιλτράρει, να προωθεί και να διανέμει πλαίσια με βάση τη διεύθυνση προορισμού κάθε πλαισίου. Όλα τα δικτυακά κέντρα λειτουργούν τουλάχιστον στο επίπεδο ζεύξης δεδομένων (L2)·

    22)   “σημείο ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυο”: συσκευή της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να παρέχει σύνδεση IEEE 802.11 (Wi-Fi) σε πολλούς πελάτες·

    23)   “πλήμνη” (hub): συσκευή δικτύου η οποία περιλαμβάνει πολλές θύρες και χρησιμοποιείται για να συνδέει τμήματα τοπικού δικτύου (LAN)·

    24)   “διαποδιαμορφωτής (modem)”: συσκευή της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να διαβιβάζει και να λαμβάνει ψηφιακά διαμορφωμένα αναλογικά σήματα μέσω ενσύρματου δικτύου·

    25)   “εξοπλισμός εκτύπωσης”: εξοπλισμός που δημιουργεί σε χαρτί έντυπα των ηλεκτρονικών σημάτων εισόδου. Ο εξοπλισμός εκτύπωσης είναι δυνατόν να έχει πρόσθετες λειτουργίες και να διατίθεται στην αγορά ως πολυλειτουργική συσκευή ή πολυλειτουργικό προϊόν·

    26)   “εξοπλισμός εκτύπωσης μεγάλου σχήματος”: εξοπλισμός εκτύπωσης που έχει σχεδιαστεί για να εκτυπώνει σε μέσα μεγέθους Α2 και μεγαλύτερα, περιλαμβανόμενου εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί συνεχούς μορφής μέσα πλάτους 406 mm τουλάχιστον·

    27)   “σύστημα τηλεπαρουσίας”: ειδικό σύστημα για υψηλής ευκρίνειας τηλεδιασκέψεις και τηλεσυνεργασία, το οποίο περιλαμβάνει διεπαφή χρήστη, μηχανή λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, οθόνη, σύστημα ήχου και ικανότητες επεξεργασίας για την κωδίκευση και την αποκωδίκευση βίντεο και ήχου·

    28)   “οικιακή μηχανή καφέ”: μη επαγγελματική συσκευή παρασκευής ροφήματος καφέ·

    29)   “οικιακή μηχανή καφέ φίλτρου”: οικιακή μηχανή καφέ που βασίζεται στη διήθηση για την παρασκευή ροφήματος καφέ·

    30)   “θερμαντικό στοιχείο”: συστατικό στοιχείο μηχανής καφέ που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα για να θερμανθεί το νερό·

    31)   “προθέρμανση φλιτζανιού”: λειτουργία θέρμανσης φλιτζανιών αποθηκευμένων δίπλα ή πάνω στη μηχανή καφέ·

    32)   “κύκλος παρασκευής ροφήματος”: η διεργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί για την παρασκευή ροφήματος καφέ·

    33)   “αυτοκαθαρισμός”: διαδικασία που εκτελεί μηχανή καφέ για καθαρίσει το εσωτερικό της. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι είτε απλή έκπλυση ή διαδικασία πλυσίματος με τη χρήση ειδικών πρόσθετων·

    34)   “καθαρισμός από άλατα”: διαδικασία που εκτελεί μηχανή καφέ για να απομακρύνει πλήρως ή μερικώς άλατα που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό της·

    35)   “επιτραπέζιο ελαφρό τερματικό (thin client)”: υπολογιστής που βασίζεται σε σύνδεση με απομακρυσμένους υπολογιστικούς πόρους (π.χ. εξυπηρετητή, απομακρυσμένο σταθμό εργασίας), για τις κύριες λειτουργικές δυνατότητες, χωρίς περιστροφικά μέσα αποθήκευσης ενσωματωμένα στο προϊόν. Η κύρια μονάδα ενός επιτραπέζιου ελαφρού τερματικού πρέπει να προορίζεται για χρήση σε μόνιμη θέση (π.χ. σε γραφείο) και όχι για φορητότητα. Τα επιτραπέζια ελαφρά τερματικά μπορούν να εξάγουν πληροφορίες είτε σε εξωτερική διάταξη απεικόνισης είτε, στις περιπτώσεις που περιλαμβάνεται στο προϊόν, σε εσωτερική διάταξη απεικόνισης

    36)   “σταθμός εργασίας”: υπολογιστής υψηλών επιδόσεων ενός χρήστη, ο οποίος μεταξύ άλλων καθηκόντων υπολογιστικής έντασης χρησιμοποιείται κυρίως για γραφικά, CAD (σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή), ανάπτυξη λογισμικού, οικονομικές και επιστημονικές εφαρμογές, και που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)μέσο χρόνο μεταξύ βλαβών (MTBF) τουλάχιστον 15000 ώρες·β)υποστηρίζει κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) και/ή ενδιάμεση μνήμη·γ)πληροί τρία από τα πέντε ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    1.

    έχει πρόσθετη ικανότητα τροφοδοσίας για γραφικά υψηλής στάθμης [δηλαδή διασύνδεση περιφερειακών εξαρτημάτων (PCI)-E 6-pin με πρόσθετη τροφοδοσία 12V]·

    2.

    το σύστημά του είναι συρματωμένο για περισσότερες από 4 κάρτες PCI-E στη μητρική πλακέτα πέραν της θυρίδας (των θυρίδων) γραφικών και/ή της υποστήριξης κάρτας PCI-Χ·

    3.

    δεν υποστηρίζει γραφικά ενιαίας πρόσβασης μνήμης (UMA)·

    4.

    περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 θυρίδες για κάρτες PCI, κάρτες PCI-E ή PCI-X·

    5.

    είναι ικανός να υποστηρίζει πολυεπεξεργαστές για δύο ή περισσότερες CPU [πρέπει να υποστηρίζει υλικά χωριστές δέσμες/υποδοχές της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU), δηλαδή χωρίς υποστήριξη για CPU πολλαπλού πυρήνα].

    37)   “κινητός σταθμός εργασίας”: υπολογιστής υψηλών επιδόσεων ενός χρήστη, ο οποίος μεταξύ άλλων καθηκόντων υπολογιστικής έντασης χρησιμοποιείται κυρίως για γραφικά, CAD (σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή), ανάπτυξη λογισμικού, οικονομικές και επιστημονικές εφαρμογές, εξαιρουμένων των παιχνιδιών, και που είναι σχεδιασμένος ειδικά για να είναι φορητός και για να λειτουργεί επί παρατεταμένο χρόνο, με ή χωρίς απευθείας σύνδεση με πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος. Οι κινητοί σταθμοί εργασίας χρησιμοποιούν ενσωματωμένη διάταξη απεικόνισης και είναι ικανοί να λειτουργούν με ενσωματωμένη μπαταρία ή άλλη φορητή πηγή ισχύος. Οι περισσότεροι κινητοί σταθμοί εργασίας χρησιμοποιούν εξωτερικό τροφοδοτικό και οι περισσότεροι διαθέτουν ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και συσκευή κατάδειξης.

    Μια κινητή θέση εργασίας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)μέσο χρόνο μεταξύ βλαβών (MTBF) τουλάχιστον 13000 ώρες·β)τουλάχιστον μία διακριτή κάρτα γραφικών (dGfx) που ανταποκρίνεται στην κατάταξη G3 (με εύρος δεδομένων FB > 128 δυφία), G4, G5, G6 ή G7·γ)υποστηρίζει την ένταξη τριών ή περισσότερων διατάξεων εσωτερικής αποθήκευσης·δ)υποστηρίζει μνήμη συστήματος χωρητικότητας τουλάχιστον 32 GB·

    38)   “εξυπηρετητής μικρής κλίμακας”: τύπος υπολογιστή που χρησιμοποιεί συνήθως συστατικά στοιχεία επιτραπέζιου υπολογιστή σε μέγεθος σχήματος επιτραπέζιου, αλλά που έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο ως υπολογιστής υπηρεσίας αποθήκευσης για άλλους υπολογιστές και για να εκτελεί λειτουργίες όπως παροχή υπηρεσιών υποδομής δικτύων, καθώς και φιλοξενία δεδομένων/μέσων επικοινωνίας, και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)είναι σχεδιασμένος σε μορφή βάθρου, πύργου ή άλλη, παρόμοια με εκείνη των επιτραπέζιων υπολογιστών, κατά τρόπον ώστε η όλη επεξεργασία των δεδομένων, η αποθήκευση και η διεπαφή με το δίκτυο να περιέχονται σε ένα και μόνο περίβλημα·β)προορίζεται να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα·γ)είναι σχεδιασμένος πρωτίστως για να λειτουργεί σε περιβάλλον πολλαπλών χρηστών ταυτοχρόνως, εξυπηρετώντας πολλούς χρήστες μέσω δικτυωμένων μονάδων πελατών·δ)όταν διατίθεται στην αγορά μαζί με λειτουργικό σύστημα, το λειτουργικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για οικιακές εφαρμογές ή για εφαρμογές εξυπηρετητή κατώτερης κλάσης·ε)δεν διατίθεται στην αγορά με διακριτή κάρτα γραφικών (dGfx) που να ανταποκρίνεται σε κατάταξη άλλη εκτός της G1·

    39)   “εξυπηρετητής υπολογιστών (εξυπηρετητής)”: προϊόν με ικανότητα υπολογισμών το οποίο παρέχει υπηρεσίες και διαχειρίζεται δικτυωμένους πόρους για συσκευές πελάτες, όπως επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, ελαφρά τερματικά (thin clients), τηλέφωνα πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) ή άλλους εξυπηρετητές. Ένας εξυπηρετητής συνήθως διατίθεται στην αγορά προς χρήση σε κέντρα δεδομένων και εταιρικό/γραφειακό περιβάλλον. Η κύρια πρόσβαση σε εξυπηρετητή γίνεται μέσω δικτυακών συνδέσεων και όχι μέσω συσκευών άμεσης εισόδου του χρήστη, όπως πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

    Ένας εξυπηρετητής έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    α)έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων (OS) για εξυπηρετητές και/ή επόπτες (hypervisors) και προορίζεται να εκτελεί επιχειρηματικές εφαρμογές εγκατεστημένες από τον χρήστη·β)υποστηρίζει κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) και/ή ενδιάμεση μνήμη [περιλαμβανομένων τόσο ενδιάμεσων καρτών μνήμης με δύο σειρές επαφών (DIMM) και διαρθρώσεων ενσωματωμένης ενδιάμεσης μνήμης (BOB)]·γ)διατίθεται στην αγορά με ένα ή περισσότερα τροφοδοτικά εναλλασσόμενου-συνεχούς ρεύματος (AC-DC)·δ)όλοι οι επεξεργαστές έχουν πρόσβαση σε κοινή μνήμη του συστήματος και είναι ανεξάρτητα ορατοί από ένα OS ή επόπτη (hypervisor)..

    4)

    Το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 3

    Απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού

    Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής καθορίζονται στο παράρτημα II.».

    5)

    Το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 7

    Αναθεώρηση

    Το αργότερο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016, η Επιτροπή επανεξετάζει τον παρόντα κανονισμό λαμβάνοντας υπόψη τη συντελεσθείσα τεχνολογική πρόοδο και υποβάλλει τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης στο φόρουμ διαβούλευσης. Η επανεξέταση αφορά ιδίως το πεδίο εφαρμογής και τις απαιτήσεις για τις καταστάσεις λειτουργίας αναμονής / εκτός λειτουργίας και την καταλληλότητα και το επίπεδο των απαιτήσεων για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής όσον αφορά το τρίτο στάδιο εφαρμογής (2019).

    Η επανεξέταση είναι δυνατόν να αφορά, μεταξύ άλλων, τον επαγγελματικό εξοπλισμό και προϊόντα με ηλεκτρικούς κινητήρες που λειτουργούν με τηλεχειριστήρια.».

    6)

    Το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 8

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το σημείο 1 του παραρτήματος II ισχύει από την 7η Ιανουαρίου 2010.

    Το σημείο 2 του παραρτήματος II ισχύει από την 7η Ιανουαρίου 2013.

    Το σημείο 3 του παραρτήματος II ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    Το σημείο 4 του παραρτήματος II ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

    Το σημείο 5 του παραρτήματος II ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Το σημείο 6 του παραρτήματος II ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    Το σημείο 7 του παραρτήματος II ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.».

    7)

    Το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Στο σημείο 2, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «δ)

    Διαχείριση ισχύος για κάθε είδους εξοπλισμό εκτός από δικτυωμένο εξοπλισμό

    Ο εξοπλισμός προσφέρει, εκτός αν κάτι τέτοιο δεν αρμόζει με τη σκοπούμενη χρήση, λειτουργία διαχείρισης ισχύος ή άλλη παρεμφερή λειτουργία Όταν ο εξοπλισμός δεν παρέχει την κύρια λειτουργία και άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια δεν εξαρτώνται από τις λειτουργίες του, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, μετάγει τον εξοπλισμό, μετά την παρέλευση του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος που είναι κατάλληλο για τη σκοπούμενη χρήση του εξοπλισμού, σε:

    λειτουργία αναμονής, ή

    θέση εκτός λειτουργίας, ή

    άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέση εκτός λειτουργίας και/ή τη λειτουργία αναμονής όταν ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος είναι ενεργοποιημένη.».

    β)

    Προστίθενται τα ακόλουθα νέα σημεία 3, 4, 5, 6, 7.

    3.   Από την 1η Ιανουαρίου 2015:

    α)

    Δυνατότητα απενεργοποίησης σύνδεσης (συνδέσεων) με ασύρματο δίκτυο

    Σε κάθε δικτυωμένο εξοπλισμό ικανό να συνδέεται με ασύρματο δίκτυο παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να απενεργοποιεί την ασύρματη σύνδεση (τις ασύρματες συνδέσεις) με το δίκτυο. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα που βασίζονται σε μία μόνο ασύρματη σύνδεση με δίκτυο για την προβλεπόμενη χρήση και δεν έχουν ενσύρματη σύνδεση με δίκτυο.

    β)

    Διαχείριση ισχύος για δικτυωμένο εξοπλισμό

    Ο εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος, εκτός εάν κάτι τέτοιο δεν αρμόζει με τη σκοπούμενη χρήση, με λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή άλλη παρεμφερή λειτουργία. Όταν ο εξοπλισμός δεν παρέχει την κύρια λειτουργία και άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια δεν εξαρτώνται από τις λειτουργίες του, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, μετάγει τον εξοπλισμό αυτομάτως, μετά την παρέλευση του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος που είναι κατάλληλο για τη σκοπούμενη χρήση του εξοπλισμού, σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής.

    Στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος επιτρέπεται να μεταγάγει αυτομάτως τον εξοπλισμό στη λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση στην οποία η κατανάλωση ισχύος δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ισχύος στη λειτουργία αναμονής / εκτός λειτουργίας.

    Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, πρέπει να καλύπτει όλες τις θύρες δικτύου του δικτυωμένου εξοπλισμού.

    Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, είναι ενεργοποιημένη μόνο αν δεν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου. Αν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου, ενεργοποιείται η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μόλις ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε θύρα δικτύου.

    Το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του οποίου η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μεταγάγει αυτομάτως τον εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

    γ)

    Δικτυωμένος εξοπλισμός που έχει μία ή περισσότερες λειτουργίες αναμονής πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για την εν λόγω λειτουργία (τις εν λόγω λειτουργίες) αναμονής όταν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου.

    δ)

    Δικτυωμένος εξοπλισμός πλην του εξοπλισμού HiNA πρέπει να πληροί τις διατάξεις του σημείου 2 στοιχείο δ) όταν δεν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου.

    ε)

    Κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

    Η κατανάλωση ισχύος από εξοπλισμό HiNA ή εξοπλισμό με λειτουργίες HiNA σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 12,00 W.

    Η κατανάλωση ισχύος από άλλου είδους δικτυωμένο εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 6,00 W.

    Τα όρια κατανάλωσης ισχύος που ορίζονται στο στοιχείο ε) δεν ισχύουν για:

    i)

    εξοπλισμό εκτύπωσης με τροφοδοτικό ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης των 750 W·

    ii)

    εξοπλισμό εκτύπωσης μεγάλου σχήματος·

    iii)

    συστήματα τηλεπαρουσίας·

    iv)

    επιτραπέζια ελαφρά τερματικά·

    v)

    σταθμούς εργασίας·

    vi)

    κινητούς σταθμούς εργασίας·

    vii)

    εξυπηρετητές μικρής κλίμακας·

    viii)

    εξυπηρετητές υπολογιστών.

    4.   Από την 1η Ιανουαρίου 2017:

    Επιπλέον των απαιτήσεων που ορίζονται στο σημείο 3 στοιχεία α) και β), ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:

    α)

    Δικτυωμένος εξοπλισμός που έχει μία ή περισσότερες λειτουργίες αναμονής πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για την εν λόγω λειτουργία (τις εν λόγω λειτουργίες) αναμονής όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και δεν είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

    β)

    Δικτυωμένος εξοπλισμός πλην του εξοπλισμού HiNA πρέπει να πληροί τις διατάξεις του σημείου 2 στοιχείο δ) όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

    γ)

    Κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

     

    Η κατανάλωση ισχύος από εξοπλισμό HiNA ή εξοπλισμό με λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 8,00 W.

     

    Η κατανάλωση ισχύος από άλλου είδους δικτυωμένο εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 3,00 W.

     

    Τα όρια κατανάλωσης ισχύος που ορίζονται στο στοιχείο γ) δεν ισχύουν για:

    i)

    εξοπλισμό εκτύπωσης μεγάλου σχήματος·

    ii)

    επιτραπέζια ελαφρά τερματικά·

    iii)

    σταθμούς εργασίας·

    iv)

    κινητούς σταθμούς εργασίας·

    v)

    εξυπηρετητές μικρής κλίμακας·

    vi)

    εξυπηρετητές υπολογιστών.

    5.   Από την 1η Ιανουαρίου 2019:

    Επιπλέον των απαιτήσεων που ορίζονται στο σημείο 3 στοιχεία α) και β) και στο σημείο 4 στοιχεία α), β) και γ), ισχύει ακόλουθη διάταξη για δικτυωμένο εξοπλισμό διαφορετικό του εξοπλισμού HiNA ή του εξοπλισμού με λειτουργίες HiNA:

    Η κατανάλωση ισχύος από δικτυωμένο εξοπλισμό διαφορετικό του εξοπλισμού HiNA ή του εξοπλισμού με λειτουργίες HiNA, σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 2,00 W.

    6.   Από την 1η Ιανουαρίου 2015:

    Για μηχανές καφέ, ο χρόνος καθυστέρησης μετά τον οποίο το προϊόν μεταπίπτει αυτομάτως στις καταστάσεις που αναφέρονται στο παράρτημα II σημείο 2 στοιχείο δ) είναι ο ακόλουθος:

    για οικιακές μηχανές καφέ φίλτρου που αποθηκεύουν τον καφέ σε μονωμένη κανάτα, το πολύ πέντε λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου παρασκευής ροφήματος καφέ ή 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού από άλατα ή της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού,

    για οικιακές μηχανές καφέ φίλτρου που δεν αποθηκεύουν τον καφέ σε μονωμένη κανάτα, το πολύ 40 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου παρασκευής ροφήματος καφέ ή 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού από άλατα ή της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού,

    για οικιακές μηχανές καφέ που δεν είναι μηχανές καφέ φίλτρου, το πολύ 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου παρασκευής ροφήματος καφέ, ή το πολύ 30 λεπτά μετά την ενεργοποίηση του θερμαντικού στοιχείου, ή το πολύ 60 λεπτά μετά την ενεργοποίηση της προθέρμανσης φλιτζανιού, ή το πολύ 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού από άλατα ή αυτοκαθαρισμού, εκτός εάν ενεργοποιείται σύστημα συναγερμού με το οποίο απαιτείται παρέμβαση του χρήστη για την πρόληψη ενδεχόμενης βλάβης ή ατυχήματος.

    Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν ισχύουν οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 2 στοιχείο δ).

    7.   Απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για το προϊόν

    Από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι ακόλουθες πληροφορίες για δικτυωμένο εξοπλισμό αναγράφονται ευδιάκριτα σε ιστότοπους των κατασκευαστών στους οποίους η πρόσβαση είναι δωρεάν:

    α)

    για κάθε λειτουργία αναμονής και/ή για θέση εκτός λειτουργίας και για την κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία μετάγει τον εξοπλισμό η λειτουργία διαχείρισης ισχύος ή παρεμφερής λειτουργία:

    τα δεδομένα κατανάλωσης ισχύος, σε Watt, στρογγυλοποιημένα στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο,

    το χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του οποίου η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει αυτομάτως τον εξοπλισμό στη λειτουργία αναμονής και/ή εκτός λειτουργίας και/ή σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής·

    β)

    η κατανάλωση ισχύος από το προϊόν στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής όταν είναι συνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι ενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου·

    γ)

    καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης και να απενεργοποίησης των ενσύρματων θυρών δικτύου.

    Η κατανάλωση ισχύος από το προϊόν στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής κατά το στοιχείο β) και η καθοδήγηση κατά το στοιχείο γ) περιλαμβάνονται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη.».

    γ)

    Το σημείο 3 αντικαθίσταται από το νέο σημείο 8:

    «8.   Μετρήσεις

    Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχεία α) και β), στο σημείο 2 στοιχεία α) και β), στο σημείο 3 στοιχείο ε), στο σημείο 4 στοιχείο γ) και στο σημείο 5, και ο χρόνος καθυστέρησης που αναφέρεται στο σημείο 6 καθορίζονται με αξιόπιστη, ακριβή και αναπαραγώγιμη διαδικασία μέτρησης, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μέθοδοι της τεχνικής.».

    δ)

    Το σημείο 4 αντικαθίσταται από το νέο σημείο 9:

    «9.   Πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι κατασκευαστές

    Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της συμμόρφωσης δυνάμει του άρθρου 4, η τεχνική τεκμηρίωση περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    για κάθε λειτουργία αναμονής και/ή θέση εκτός λειτουργίας:

    τα δεδομένα κατανάλωσης ισχύος, σε Watt, στρογγυλοποιημένα στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο,

    τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε,

    περιγραφή του τρόπου επιλογής ή προγραμματισμού της λειτουργίας του εξοπλισμού,

    την αλληλουχία συμβάντων για την επίτευξη της κατάστασης στην οποία ο εξοπλισμός αλλάζει αυτομάτως λειτουργία,

    τυχόν σημειώσεις σχετικά με τη λειτουργία του εξοπλισμου, π.χ. πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρήστης μετάγει τον εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής,

    κατά περίπτωση, τον προκαθορισμένο χρόνο μετά τον οποίο η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει τον εξοπλισμό στην εκάστοτε εφαρμοστέα λειτουργία ή κατάσταση χαμηλής ισχύος·

    β)

    για δικτυωμένο εξοπλισμό:

    το πλήθος και τον τύπο θυρών δικτύου και, εξαιρουμένων των ασύρματων θυρών δικτύου, αναφορά της θέσης τους επί του εξοπλισμού· ειδικότερα, πρέπει να δηλώνεται αν η ίδια φυσική θύρα δικτύου εξυπηρετεί δύο ή περισσότερους τύπους θυρών δικτύου,

    κατά πόσον όλες οι θύρες δικτύου είναι απενεργοποιημένες πριν από την παράδοσή του εξοπλισμού,

    κατά πόσον ο εξοπλισμός χαρακτηρίζεται εξοπλισμός HiNA ή εξοπλισμός με λειτουργίες HiNA·όταν δεν παρέχεται αυτή η πληροφορία, θεωρείται ότι δεν πρόκειται για αυτού του είδους εξοπλισμό·

    και για κάθε τύπο θύρας δικτύου:

    τον προκαθορισμένο χρόνο μετά τον οποίο η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει τον εξοπλισμό στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής,

    τη σκανδάλιση που χρησιμοποιείται για την επανενεργοποίηση του εξοπλισμού,

    τις προδιαγραφές (μέγιστων) επιδόσεων,

    τη (μέγιστη) κατανάλωση ισχύος από τον εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει τον εξοπλισμό, αν πρόκειται για τη μοναδική θύρα που χρησιμοποιείται για τηλεενεργοποίηση,

    το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο εξοπλισμός·

    Αν δεν παρέχονται πληροφορίες, θεωρείται ότι δεν πρόκειται για δικτυωμένο εξοπλισμό, εκτός εάν παρέχει λειτουργίες δρομολογητή, δικτυακού κέντρου, ασύρματου σημείου πρόσβασης δικτύου (όχι τερματικό), κόμβου, διαποδιαμορφωτή, τηλεφώνου VoIP, εικονοτηλεφώνου·

    γ)

    παράμετροι δοκιμών για τις μετρήσεις:

    θερμοκρασία περιβάλλοντος,

    τάση δοκιμής σε V και συχνότητα σε Hz,

    ολική αρμονική παραμόρφωση του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας,

    πληροφορίες και τεκμηρίωση σχετικά με τα όργανα, τη ρύθμιση και τα κυκλώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ηλεκτρικές δοκιμές·

    δ)

    Τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που έχουν σημασία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 1 στοιχείο γ) ή με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο γ) και/ή δ), ανάλογα με την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την αυτόματη επίτευξη της λειτουργίας αναμονής ή της θέσης εκτός λειτουργίας ή άλλης κατάστασης η οποία δεν υπερβαίνει τις ισχύουσες απαιτήσεις για την κατανάλωση ισχύος για τη θέση εκτός λειτουργίας και/ή τη λειτουργία αναμονής.

    Ειδικότερα, αν οι απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 1 στοιχείο γ) ή στο σημείο 2 στοιχείο γ) και/ή στοιχείο δ) και/ή στο σημείο 3 στοιχείο β) δεν συνάδουν με τη σκοπούμενη χρήση του εξοπλισμού, πρέπει να παρέχεται τεχνική αιτιολόγηση, ανάλογα με την περίπτωση. Η ανάγκη να διατηρούνται μία ή περισσότερες συνδέσεις δικτύου ή να αναμένεται τηλεεκκινούσα σκανδάλιση δεν θεωρείται τεχνική αιτιολόγηση για την απαλλαγή από τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο δ) στην περίπτωση εξοπλισμού που δεν ορίζεται ως δικτυωμένος εξοπλισμός από τον κατασκευαστή.».

    8)

    Στο παράρτημα III προστίθεται το ακόλουθο κείμενο:

    «Όσον αφορά τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα II, σημείο 2 στοιχείο δ), οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν την ανωτέρω αναφερόμενη εφαρμοστέα διαδικασία για τη μέτρηση της κατανάλωσης ισχύος αφού η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, έχει μεταγάγει τον εξοπλισμό στην εκάστοτε εφαρμοστέα λειτουργία ή κατάσταση.

    Όσον αφορά τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II, σημείο 3 στοιχείο γ) και σημείο 4 στοιχείο α), οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν την ανωτέρω αναφερόμενη εφαρμοστέα διαδικασία, αφού προηγουμένως απενεργοποιηθούν και/ή αποσυνδεθούν, ανάλογα με την περίπτωση, όλες οι θύρες δικτύου του δοκιμίου.

    Όταν διενεργούν του ελέγχους για την επιτήρηση της αγοράς που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την ακόλουθη διαδικασία επαλήθευσης της τήρησης των απαιτήσεων που καθορίζονται στο παράρτημα II, σημεία 3 και 4, ανάλογα με την περίπτωση.

    Οι αρχές των κρατών μελών διενεργούν δοκιμή σε ένα μόνο δοκίμιο ως εξής:

     

    Αν, σύμφωνα με την τεχνική τεκμηρίωση, ο εξοπλισμός έχει ένα μόνον τύπο θύρας δικτύου και διαθέτει δύο ή περισσότερες θύρες αυτού του τύπου, επιλέγεται τυχαία μία από αυτές τις θύρες και συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας αυτής. Στην περίπτωση πολλαπλών ασύρματων θυρών δικτύου του ίδιου τύπου, απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι λοιπές ασύρματες θύρες δικτύου. Στην περίπτωση πολλαπλών ενσύρματων θυρών δικτύου του ίδιου τύπου, για τις απαιτήσεις επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 3 απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι λοιπές θύρες δικτύου. Αν υπάρχει μία μόνο θύρα δικτύου, αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

     

    Το δοκίμιο τίθεται σε κατάσταση λειτουργίας. Από τη στιγμή που λειτουργεί ομαλά το δοκίμιο στην κατάσταση λειτουργίας καθίσταται δυνατό να μεταπέσει στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής και μετριέται η κατανάλωση ισχύος. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση του εξοπλισμού μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται κατά πόσον ο εξοπλισμός έχει επανενεργοποιηθεί.

     

    Αν, σύμφωνα με την τεχνική τεκμηρίωση, ο εξοπλισμός έχει περισσότερους από έναν τύπους θυρών δικτύου, επαναλαμβάνεται η ακόλουθη διαδικασία για κάθε τύπο θύρας δικτύου. Αν ο εξοπλισμός διαθέτει δύο ή περισσότερες θύρες δικτύου ίδιου τύπου, επιλέγεται τυχαία μία θύρα από κάθε τύπο και συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

     

    Αν υπάρχει μία μόνο θύρα δικτύου για συγκεκριμένο τύπο θυρών δικτύου, η θύρα αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας. Αν είναι δυνατόν, απενεργοποιούνται οι ασύρματες θύρες που δεν χρησιμοποιούνται. Για τις απαιτήσεις επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 3 απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι ενσύρματες θύρες δικτύου που δεν χρησιμοποιούνται.

     

    Το δοκίμιο τίθεται σε κατάσταση λειτουργίας. Από τη στιγμή που λειτουργεί ομαλά το δοκίμιο σε κατάσταση λειτουργίας καθίσταται δυνατόν να μεταπέσει στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής και μετριέται η κατανάλωση ισχύος. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση του εξοπλισμού μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται κατά πόσον ο εξοπλισμός έχει επανενεργοποιηθεί. Αν (λογικές) θύρες δικτύου δύο ή περισσότερων τύπων χρησιμοποιούν την ίδια φυσική θύρα δικτύου, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε τύπο (λογικής) θύρας δικτύου με αποσυνδεδεμένες τις λοιπές λογικές θύρες δικτύου.

     

    Το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τον παρόντα κανονισμό αν τα αποτελέσματα για κάθε τύπο θύρας δικτύου δεν υπερβαίνουν την οριακή τιμή περισσότερο από 10 %.

     

    Σε αντίθετη περίπτωση, υποβάλλονται σε δοκιμή τρία επιπλέον δοκίμια. Το μοντέλο θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τον παρόντα κανονισμό αν ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων για κάθε τύπο θύρας δικτύου στα τρία επιπλέον δοκίμια του τύπου αυτού δεν υπερβαίνει τις οριακές τιμές περισσότερο από 10 %.

     

    Σε αντίθετη περίπτωση, το μοντέλο θεωρείται ότι δεν συμμορφώνεται.

     

    Οι αρχές του κράτους μέλους παρέχουν τα αποτελέσματα των δοκιμών και άλλες σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που ελήφθη η απόφαση περί μη συμμόρφωσης του μοντέλου.

    Επιπλέον, στις διαδικασίες που περιγράφονται ανωτέρω, οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες διαδικασίες μετρήσεων, στις οποίες λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μέθοδοι μετρήσεων, καθώς και μέθοδοι που ορίζονται σε έγγραφα τα στοιχεία των οποίων έχουν δημοσιευθεί προς τον σκοπό αυτό στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    9)

    Στο παράρτημα IV, το ακόλουθο κείμενο προστίθεται μετά την τελευταία περίοδο:

    «Δικτυωμένη λειτουργία αναμονής: 3 W για εξοπλισμό HiNA· 1 W ή λιγότερο για εξοπλισμό που δεν είναι HiNA.».

    Άρθρο 2

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 642/2009 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 2 προστίθενται οι ακόλουθοι ορισμοί:

    «12)   “δίκτυο”: υποδομή επικοινωνίας με τοπολογία των ζεύξεων, αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συνιστωσών, των οργανωτικών αρχών, των διαδικασιών και των μορφοτύπων επικοινωνίας (πρωτόκολλα)·

    13)   “θύρα δικτύου”: ενσύρματη ή ασύρματη φυσική διεπαφή της σύνδεσης δικτύου εγκατεστημένη στην τηλεόραση, μέσω της οποίας είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ενεργοποίηση της τηλεόρασης·

    14)   “δικτυωμένη τηλεόραση”: τηλεόραση που είναι ικανή να συνδέεται με δίκτυο και έχει μία ή περισσότερες θύρες δικτύου·

    15)   “διαθεσιμότητα δικτύου”: η ικανότητα της τηλεόρασης να συνεχίζει τις λειτουργίες της αφού θύρα δικτύου ανιχνεύσει τηλεεκκινούσα σκανδάλιση·

    16)   “τηλεεκκινούσα σκανδάλιση”: σήμα που προέρχεται εκτός της τηλεόρασης μέσω δικτύου·

    17)   “δικτυωμένη λειτουργία αναμονής”: κατάσταση κατά την οποία η τηλεόραση είναι ικανή να συνεχίσει μια λειτουργία μετά από τηλεεκκινούσα σκανδάλιση μέσω δικτυακής σύνδεσης·

    18)   “δικτυωμένη τηλεόραση με υψηλή διαθεσιμότητα λειτουργιών δικτύου” (τηλεόραση με λειτουργίες HiNA): τηλεόραση με λειτουργίες δρομολογητή, δικτυακού κέντρου, ασύρματου σημείου πρόσβασης δικτύου (όχι τερματικό) ή συνδυασμού αυτών·

    19)   “δρομολογητής”: συσκευή δικτύου της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να καθορίζει τη βέλτιστη διαδρομή κατά την οποία πρέπει να διαβιβάζεται η κίνηση δικτύου. Οι δρομολογητές διαβιβάζουν πακέτα από ένα δίκτυο σε άλλο, βασιζόμενοι σε πληροφορίες στρώματος δικτύου (L3)·

    20)   “δικτυακό κέντρο”: συσκευή δικτύου της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να φιλτράρει, να προωθεί και να διανέμει πλαίσια με βάση τη διεύθυνση προορισμού κάθε πλαισίου. Όλα τα δικτυακά κέντρα λειτουργούν τουλάχιστον στο επίπεδο ζεύξης δεδομένων (L2)·

    21)   “σημείο ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυο”: συσκευή της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι να παρέχει σύνδεση IEEE 802.11 (Wi-Fi) σε πολλούς πελάτες.».

    2)

    Το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

    α)

    προστίθεται το ακόλουθο νέο μέρος 3:

    «3.   ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

    Για δικτυωμένες τηλεοράσεις ισχύουν οι ακόλουθες απαιτήσεις:

    1.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2015:

    α)

    Δυνατότητα απενεργοποίησης σύνδεσης (συνδέσεων) με ασύρματο δίκτυο:

    Αν δικτυωμένη τηλεόραση είναι ικανή να συνδέεται με ασύρματο δίκτυο παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να απενεργοποιεί την ασύρματη σύνδεση (τις ασύρματες συνδέσεις) με το δίκτυο. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα που βασίζονται σε μία μόνο ασύρματη σύνδεση με δίκτυο για την προβλεπόμενη χρήση και δεν έχουν ενσύρματη σύνδεση με δίκτυο.

    β)

    Διαχείριση ισχύος για δικτυωμένες τηλεοράσεις:

    Οι δικτυωμένες τηλεοράσεις διαθέτουν λειτουργία με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

     

    Αφού παρέλθουν το πολύ τέσσερις ώρες σε κατάσταση λειτουργίας μετά την τελευταία αλληλεπίδραση με τον χρήστη και/ή αλλαγή καναλιού, η τηλεόραση μεταβαίνει αυτόματα από την κατάσταση λειτουργίας σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις κατανάλωσης ισχύος για τις καταστάσεις δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής.

     

    Οι τηλεοράσεις εμφανίζουν μήνυμα προειδοποίησης πριν από την αυτόματη μετάβαση από την κατάσταση λειτουργίας στις άλλες καταστάσεις/τρόπους λειτουργίας. Η λειτουργία αυτή ορίζεται ως προτερόθετη ρύθμιση.

     

    Στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος επιτρέπεται να μετάγει αυτομάτως την τηλεόραση στη λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση στην οποία η κατανάλωση ισχύος δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ισχύος στη λειτουργία αναμονής/εκτός λειτουργίας.

     

    Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, καλύπτει όλες τις θύρες δικτύου της δικτυωμένης τηλεόρασης.

     

    Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, είναι ενεργοποιημένη μόνον αν δεν είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου. Αν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου, ενεργοποιείται η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μόλις ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε θύρα δικτύου.

    γ)

    Δικτυωμένη τηλεόραση που έχει μία ή περισσότερες λειτουργίες αναμονής πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για την εν λόγω λειτουργία (τις εν λόγω λειτουργίες) αναμονής όταν είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

    δ)

    Κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

     

    Η κατανάλωση ισχύος από τηλεόραση με λειτουργίες HiNA σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί η τηλεόραση από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 12,00 W.

     

    Η κατανάλωση ισχύος από τηλεόραση χωρίς λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί η τηλεόραση από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 6,00 W.

    2.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2017:

    Επιπλέον των απαιτήσεων που ορίζονται στο μέρος 1 στοιχεία α) και β), ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:

    α)

    Δικτυωμένη τηλεόραση που έχει μία ή περισσότερες λειτουργίες αναμονής πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για την εν λόγω λειτουργία (τις εν λόγω λειτουργίες) αναμονής όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

    β)

    Δικτυωμένη τηλεόραση πρέπει να πληροί τις διατάξεις του μέρους 2 σημείο 2 στοιχείο δ) όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

    γ)

    Κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

     

    Η κατανάλωση ισχύος από τηλεόραση με λειτουργίες HiNA σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί η τηλεόραση από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 8,00 W.

     

    Η κατανάλωση ισχύος από τηλεόραση χωρίς λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί η τηλεόραση από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 3,00 W.

    3.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2019:

    Επιπλέον των απαιτήσεων που ορίζονται στο μέρος 1 στοιχεία α) και β) και στο σημείο 2 στοιχεία α), β) και γ), ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις για δικτυωμένες τηλεοράσεις που δεν είναι εξοπλισμός HiNA ούτε τηλεοράσεις με λειτουργίες HiNA:

    Η κατανάλωση ισχύος από τηλεόραση χωρίς λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί η τηλεόραση από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερή λειτουργία, δεν υπερβαίνει τα 2,00 W.»·

    β)

    το μέρος 3 γίνεται μέρος 4·

    γ)

    το μέρος 4 γίνεται μέρος 5·

    δ)

    το μέρος 5 γίνεται μέρος 6·

    ε)

    στο μέρος 5 σημείο 1 (πλέον μέρος 6 σημείο 1), μετά το στοιχείο δ) προστίθεται το νέο στοιχείο ε):

    «ε)

    για δικτυωμένη λειτουργία αναμονής

    το πλήθος και τον τύπο θυρών δικτύου και, εξαιρουμένων των ασύρματων θυρών δικτύου, αναφορά της θέσης τους επί της τηλεόρασης· ειδικότερα, πρέπει να δηλώνεται αν η ίδια φυσική θύρα δικτύου εξυπηρετεί δύο ή περισσότερους τύπους θυρών δικτύου,

    κατά πόσον όλες οι θύρες δικτύου είναι απενεργοποιημένες πριν από την παράδοση,

    κατά πόσον η τηλεόραση χαρακτηρίζεται τηλεόραση με λειτουργίες HiNA· όταν δεν παρέχεται αυτή η πληροφορία, θεωρείται ότι η τηλεόραση δεν είναι εξοπλισμός με λειτουργίες HiNA ούτε τηλεόραση με λειτουργίες HiNA·»

    στ)

    στο μέρος 5 σημείο 1 (πλέον μέρος 6 σημείο 1), μετά το νέο στοιχείο ε) προστίθεται το νέο στοιχείο στ):

    «στ)

    για κάθε τύπο θύρας δικτύου:

    τον προκαθορισμένο χρόνο μετά τον οποίο η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει την τηλεόραση στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής,

    τη σκανδάλιση που χρησιμοποιείται για την επανενεργοποίηση της συσκευής,

    τις προδιαγραφές (μέγιστων) επιδόσεων,

    τη (μέγιστη) κατανάλωση ισχύος από την τηλεόραση σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία η λειτουργία διαχείρισης ισχύος, ή παρεμφερής λειτουργία, μετάγει τη συσκευή, αν πρόκειται για τη μοναδική θύρα που χρησιμοποιείται για τηλεενεργοποίηση.

    Αν δεν παρέχονται πληροφορίες, θεωρείται ότι δεν πρόκειται για δικτυωμένη τηλεόραση.».

    ζ)

    Το μέρος 5 σημείο 1 στοιχείο ε) γίνεται μέρος 6 σημείο 1 στοιχείο ζ).

    η)

    Στο μέρος 5 σημείο 2 (πλέον μέρος 6 σημείο 2), η δεύτερη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «—

    για κάθε λειτουργία αναμονής και/ή εκτός λειτουργίας και για την κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, τα δεδομένα κατανάλωσης ισχύος σε Watt στρογγυλοποιημένα στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο,».

    3)

    Στο παράρτημα II, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Μετρήσεις της κατανάλωσης ισχύος σε λειτουργία αναμονής/εκτός λειτουργίας και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής

    Οι μετρήσεις της κατανάλωσης ισχύος που αναφέρονται στο παράρτημα I μέρη 2 και 3 ικανοποιούν όλους τους ακόλουθους όρους:

    Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που αναφέρεται στο μέρος 2 σημείο 1 στοιχεία α) και β), στο μέρος 2 σημείο 2 στοιχεία α) και β), στο μέρος 3 σημείο 1 στοιχείο δ) και στο μέρος 3 σημείο 2 στοιχείο γ) καθορίζεται με αξιόπιστη, ακριβή και αναπαραγώγιμη διαδικασία μέτρησης, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μέθοδοι της τεχνικής.».

    4)

    Το παράρτημα III αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ

    A.   Διαδικασία επαλήθευσης της τήρησης των απαιτήσεων που καθορίζονται στα μέρη 1, 2, 4 και 5 του παραρτήματος I.

    1.

    Όταν διενεργούν του ελέγχους για την επιτήρηση της αγοράς που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την ακόλουθη διαδικασία επαλήθευσης της τήρησης των απαιτήσεων που καθορίζονται στο παράρτημα I μέρη 1, 2, 4 και 5.

    Οι αρχές των κρατών μελών διενεργούν δοκιμή σε ένα μόνο δοκίμιο τηλεόρασης.

    Το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τις διατάξεις που ορίζονται στο παράρτημα I αν:

    α)

    τα αποτελέσματα για την κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας δεν υπερβαίνουν την εφαρμοστέα οριακή τιμή που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος 1 σημεία 1 και 2 κατά ποσοστό άνω του 7 %· και

    β)

    τα αποτελέσματα για την κατάσταση εκτός λειτουργίας / λειτουργίας αναμονής, ανάλογα με την περίπτωση, δεν υπερβαίνουν τις εφαρμοστέες οριακές τιμές που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 2 σημείο 1 στοιχεία α) και β) και σημείο 2 στοιχεία α) και β) κατά τιμή άνω του 0,10 W· και

    γ)

    το αποτέλεσμα για τον λόγο της κορυφοτιμής της φωτεινότητας που καθορίζεται στο παράρτημα I μέρος 5 δεν είναι μικρότερο του 60 %.

    Εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα αποτελέσματα που προβλέπονται στο σημείο 1 στοιχεία α), β) ή γ), διενεργούνται δοκιμές σε τρία επιπλέον δοκίμια του ιδίου μοντέλου.

    2.

    Μετά τις δοκιμές στα τρία επιπλέον δοκίμια του ιδίου μοντέλου, το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος I αν:

    α)

    ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων για τα τρία αυτά δοκίμια όσον αφορά την κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας δεν υπερβαίνει την εφαρμοστέα οριακή τιμή που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος 1 σημεία 1 και 2 κατά ποσοστό άνω του 7 %· και

    β)

    ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων για τα τρία αυτά δοκίμια για την κατάσταση εκτός λειτουργίας / αναμονής, ανάλογα με την περίπτωση, δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες οριακές τιμές που ορίζονται στο παράρτημα I μέρος 2 σημείο 1 στοιχεία α) και β) και σημείο 2 στοιχεία α) και β) κατά τιμή άνω του 0,10 W· και

    γ)

    ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων για τα τρία αυτά δοκίμια για τον λόγο της κορυφοτιμής της φωτεινότητας που καθορίζεται στο παράρτημα I μέρος 5 δεν είναι μικρότερος του 60 %.

    Αν δεν επιτυγχάνονται τα αποτελέσματα που προβλέπονται στο σημείο 2 στοιχεία α), β) και γ), θεωρείται ότι το μοντέλο δεν πληροί τις απαιτήσεις.

    B.   Διαδικασία επαλήθευσης της τήρησης των απαιτήσεων που καθορίζονται στο μέρος 3 του παραρτήματος I

    Όταν διενεργούν τους ελέγχους για την επιτήρηση της αγοράς που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την ακόλουθη διαδικασία επαλήθευσης της τήρησης των απαιτήσεων που καθορίζονται στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 1 στοιχείο δ) και σημείο 2 στοιχείο γ). Χρησιμοποιούν την ακόλουθη διαδικασία, αφού έχουν απενεργοποιηθεί και/ή αποσυνδεθεί, ανάλογα με την περίπτωση, όλες οι θύρες δικτύου του δοκιμίου.

    Οι αρχές των κρατών μελών διενεργούν δοκιμή σε ένα μόνο δοκίμιο ως εξής:

    Αν, σύμφωνα με την τεχνική τεκμηρίωση, η τηλεόραση έχει ένα μόνον τύπο θύρας δικτύου και διαθέτει δύο ή περισσότερες θύρες αυτού του τύπου, επιλέγεται τυχαία μία από αυτές τις θύρες και συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας αυτής. Στην περίπτωση πολλαπλών ασύρματων θυρών δικτύου του ίδιου τύπου, απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι λοιπές ασύρματες θύρες δικτύου. Στην περίπτωση πολλαπλών ενσύρματων θυρών δικτύου του ίδιου τύπου, για τις απαιτήσεις επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 2 απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι λοιπές θύρες δικτύου. Αν υπάρχει μία μόνο θύρα δικτύου, αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

    Το δοκίμιο τίθεται σε κατάσταση λειτουργίας. Από τη στιγμή που λειτουργεί ομαλά το δοκίμιο σε κατάσταση λειτουργίας καθίσταται δυνατό να μεταπέσει στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής και μετριέται η κατανάλωση ισχύος. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση της τηλεόρασης μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται κατά πόσον η τηλεόραση έχει επανενεργοποιηθεί.

    Όταν, σύμφωνα με την τεχνική τεκμηρίωση, η τηλεόραση έχει περισσότερους από έναν τύπους θυρών δικτύου, επαναλαμβάνεται η ακόλουθη διαδικασία για κάθε τύπο θύρας δικτύου. Αν η τηλεόραση διαθέτει δύο ή περισσότερες θύρες δικτύου ίδιου τύπου, επιλέγεται τυχαία μία θύρα από κάθε τύπο και συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

    Αν υπάρχει μία μόνο θύρα δικτύου για συγκεκριμένο τύπο θυρών δικτύου, η θύρα αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που ανταποκρίνεται στις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας. Αν είναι δυνατόν, απενεργοποιούνται οι ασύρματες θύρες που δεν χρησιμοποιούνται. Για τις απαιτήσεις επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 3 απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι ενσύρματες θύρες δικτύου που δεν χρησιμοποιούνται.

    Το δοκίμιο τίθεται σε κατάσταση λειτουργίας. Από τη στιγμή που λειτουργεί ομαλά το δοκίμιο σε κατάσταση λειτουργίας καθίσταται δυνατό να μεταπέσει στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής και μετριέται η κατανάλωση ισχύος. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση της τηλεόρασης μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται κατά πόσον η τηλεόραση έχει επανενεργοποιηθεί.

    Αν (λογικές) θύρες δικτύου δύο ή περισσότερων τύπων χρησιμοποιούν την ίδια φυσική θύρα δικτύου, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε τύπο λογικής θύρας δικτύου με αποσυνδεδεμένες τις λοιπές λογικές θύρες δικτύου.

    Το μοντέλο θεωρείται ότι πληροί τον παρόντα κανονισμό αν τα αποτελέσματα για κάθε τύπο θύρας δικτύου δεν υπερβαίνουν την οριακή τιμή περισσότερο από 7 %.

    Σε αντίθετη περίπτωση, υποβάλλονται σε δοκιμή τρία επιπλέον δοκίμια. Το μοντέλο θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τον παρόντα κανονισμό αν ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων για κάθε τύπο θύρας δικτύου των τριών επιπλέον δοκιμών δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή περισσότερο από 7 %.

    Σε αντίθετη περίπτωση, το μοντέλο θεωρείται ότι δεν συμμορφώνεται.

    Οι αρχές του κράτους μέλους παρέχουν τα αποτελέσματα των δοκιμών και άλλες σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που ελήφθη η απόφαση περί μη συμμόρφωσης του μοντέλου.

    Γ.   Έλεγχος συμμόρφωσης

    Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν τη διαδικασία του παραρτήματος II και αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες διαδικασίες μετρήσεων, στις οποίες λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μέθοδοι μετρήσεων, καθώς και μέθοδοι που ορίζονται σε έγγραφα τα στοιχεία των οποίων έχουν δημοσιευθεί προς τον σκοπό αυτό στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 3

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 22 Αυγούστου 2013.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.

    (2)  ΕΕ L 191 της 22.7.2005, σ. 29.

    (3)  ΕΕ L 339 της 18.12.2008, σ. 45.

    (4)  ΕΕ L 191της 23.7.2009, σ. 42.

    (5)  ΕΕ L 190 της 18.7.2008, σ. 22.

    (6)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.».

    (7)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.».


    Top