Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02016R1240-20180207

Consolidated text: Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1240 της Επιτροπής της 18ης Μαΐου 2016 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1240/2018-02-07

02016R1240 — EL — 07.02.2018 — 002.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1240 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Μαΐου 2016

για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(ΕΕ L 206 της 30.7.2016, σ. 71)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1479 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 16ης Αυγούστου 2017

  L 211

10

17.8.2017

►M2

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2018/150 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 30ής Ιανουαρίου 2018

  L 26

14

31.1.2018




▼B

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1240 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Μαΐου 2016

για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)



ΤΙΤΛΟΣ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Εισαγωγική διάταξη

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1.  Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013 όσον αφορά:

α) την αγορά και την πώληση από τη δημόσια παρέμβαση των προϊόντων που απαριθμούνται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

β) τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

2.  Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που προβλέπονται στους εκτελεστικούς κανονισμούς:

α) στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά προϊόντων ή το άνοιγμα της πώλησης προϊόντων από την παρέμβαση· ή

β) στην προκήρυξη διαγωνισμού ή στον καθορισμό του ύψους της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση εκ των προτέρων.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Κοινοί γενικοί κανόνες

Άρθρο 2

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων

1.  Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού για δημόσια παρέμβαση, καθώς και αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που διατίθεται από τον οργανισμό πληρωμών του οικείου κράτους μέλους.

2.  Μια προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή μια αίτηση είναι παραδεκτή εφόσον έχει υποβληθεί στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή η αίτηση, και περιλαμβάνει, σε ένα έντυπο που διατίθεται από τον οργανισμό πληρωμών, τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό ΦΠΑ της επιχείρησης στο κράτος μέλος στο οποίο ασκεί την κύρια δραστηριότητά της·

β) το προϊόν ή τον τύπο του προϊόντος που καλύπτεται με τον σχετικό κωδικό ΣΟ, εφόσον συντρέχει περίπτωση·

γ) την ποσότητα που προσφέρεται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή για την οποία υποβάλλεται αίτηση, με την επιφύλαξη των ελάχιστων ποσοτήτων που καθορίζονται στο άρθρο 5, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

3.  Η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή η αίτηση δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους που τίθενται από την επιχείρηση, εκτός από αυτούς που επιβάλλονται από τον παρόντα κανονισμό και τον σχετικό εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή καθορισμού του ύψους της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση εκ των προτέρων.

4.  Εάν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή αιτήσεων είναι επίσημη αργία, οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη ημέρα που προηγείται της επίσημης αργίας.

5.  Οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή οι αιτήσεις που υποβάλλονται Σάββατο, Κυριακή ή επίσημη αργία θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί από τον οργανισμό πληρωμών την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας κατά την οποία υποβλήθηκαν.

6.  Οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή οι αιτήσεις δεν αποσύρονται ούτε τροποποιούνται μετά την υποβολή τους.

7.  Ο οργανισμός πληρωμών καταγράφει τις παραδεκτές προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή τις αιτήσεις την ημέρα παραλαβής τους, καθώς και τις σχετικές ποσότητες.

8.  Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την αποδοχή της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή της αίτησης δεν είναι μεταβιβάσιμα.



ΤΙΤΛΟΣ II

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Ειδικοί κανόνες σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση

Άρθρο 3

Χώροι αποθήκευσης παρέμβασης

1.  Κάθε χώρος αποθήκευσης παρέμβασης («χώρος αποθήκευσης») διαθέτει ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης:

α) για τα σιτηρά: 5 000 τόνοι, 7 500 τόνοι από την περίοδο δημόσιας παρέμβασης 2017/18, 10 000 τόνοι από την περίοδο 2018/19, 15 000 τόνοι από την περίοδο 2019/20·

β) για το ρύζι: 5 000 τόνοι, 7 500 τόνοι από την περίοδο δημόσιας παρέμβασης 2017/18, 10 000 τόνοι από την περίοδο 2018/19·

γ) για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 400 τόνοι, 600 τόνοι από την περίοδο δημόσιας παρέμβασης 2017, 800 τόνοι από την περίοδο 2018.

Τα κράτη μέλη με μέση ετήσια παραγωγή σιτηρών μικρότερη από 20 εκατ. τόνους μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν για την περίοδο 2019/20 την ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης των 10 000 τόνων.

2.  Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως «ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης» νοείται η ελάχιστη χωρητικότητα η οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμη διαρκώς, αλλά που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα κατά την περίοδο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η αγορά στην παρέμβαση.

3.  Ένας οργανισμός πληρωμών δύναται να παρεκκλίνει από την παράγραφο 1, μόνον εφόσον αποδεικνύει ότι η ελάχιστη χωρητικότητα αποθήκευσης που καθορίζεται στην εν λόγω παράγραφο δεν είναι διαθέσιμη και σε περίπτωση που οι χώροι αποθήκευσης αντικατάστασης έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποτάμια, θαλάσσια ή σιδηροδρομική σύνδεση.

Άρθρο 4

Διαπίστωση της επιλεξιμότητας των προϊόντων

1.  Η επιλεξιμότητα των προϊόντων για δημόσια παρέμβαση διαπιστώνεται σύμφωνα με τις μεθόδους που καθορίζονται στις ακόλουθες διατάξεις:

α) για τα σιτηρά: στο παράρτημα I μέρη I, ΙΙ, ΙΙΙ και IV·

β) για το ρύζι: στο παράρτημα II μέρος I·

γ) για το βόειο κρέας: στο παράρτημα III μέρος I·

▼M2

δ) για το βούτυρο: στα μέρη I και Ια του παραρτήματος IV του παρόντος κανονισμού·

ε) για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: στα μέρη I και Ια του παραρτήματος V του παρόντος κανονισμού.

2.  Οι μέθοδοι που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ποιότητας των σιτηρών, του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που είναι επιλέξιμα για δημόσια παρέμβαση και αναφέρονται στα παραρτήματα I, IV και V, αντίστοιχα, είναι εκείνες που καθορίζονται στις τελευταίες εκδόσεις των ευρωπαϊκών ή διεθνών προτύπων, κατά περίπτωση, οι οποίες ισχύουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την πρώτη ημέρα της περιόδου δημόσιας παρέμβασης που ορίζεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

▼B



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Αγορά προϊόντων στο πλαίσιο δημόσιας παρέμβασης



Τμήμα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 5

Ποσότητες που προσφέρονται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού

1.  Η ελάχιστη ποσότητα προϊόντων που προσφέρεται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι:

α) για τον μαλακό σίτο, το κριθάρι και το καλαμπόκι: 160 τόνοι·

β) για το σκληρό σιτάρι: 20 τόνοι·

γ) για το ρύζι: 40 τόνοι·

δ) για το βόειο κρέας: 20 τόνοι·

ε) για το βούτυρο: 30 τόνοι·

στ) για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 30 τόνοι.

Τα κράτη μέλη με μέση ετήσια παραγωγή σιτηρών μικρότερη από 20 εκατ. τόνους μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν την ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης των 120 τόνων για τον μαλακό σίτο, το κριθάρι και το καλαμπόκι.

2.  Ένας οργανισμός πληρωμών δύναται να καθορίσει ελάχιστη ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που ορίζεται στην παράγραφο 1, εάν δικαιολογείται από τις συνθήκες και τις πρακτικές του χονδρικού εμπορίου ή από τους περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν στο σχετικό κράτος μέλος.

Άρθρο 6

Επίπεδο εγγύησης για αγορά προϊόντων

Το επίπεδο της εγγύησης που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4 στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 κατά την υποβολή προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού προϊόντων στο πλαίσιο δημόσιας παρέμβασης είναι:

α) για τα σιτηρά: 20 ευρώ/τόνο·

β) για το ρύζι: 30 ευρώ/τόνο·

γ) για το βόειο κρέας: 300 ευρώ/τόνο·

δ) για το βούτυρο: 50 ευρώ/τόνο.

ε) για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 50 ευρώ/τόνο.

Άρθρο 7

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού

1.  Μια προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτή, εφόσον είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 και, στην περίπτωση του διαγωνισμού, στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού που αναφέρεται στο άρθρο 12. Πληροί επίσης τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

i) για το ρύζι, ένδειξη του τύπου και της ποικιλίας·

ii) εκτός από το βόειο κρέας, τον τόπο στον οποίο φυλάσσεται το προϊόν κατά την υποβολή της προσφοράς·

iii) για τα σιτηρά και το ρύζι, τον χώρο αποθήκευσης για τον οποίο υποβάλλεται η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού·

iv) για τα σιτηρά και το ρύζι, το έτος συγκομιδής και την περιοχή ή τις περιοχές παραγωγής στην Ένωση·

v) για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, την ημερομηνία παραγωγής·

vi) για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, την επωνυμία και τον αριθμό έγκρισης της εγκεκριμένης επιχείρησης στην οποία παράχθηκε·

β) η επιχείρηση κατέθεσε εγγύηση, σύμφωνα με το άρθρο 4 στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238·

γ) για τα σιτηρά και το ρύζι, η επιχείρηση έχει δηλώσει:

i) ότι τα προϊόντα είναι ενωσιακής προέλευσης·

ii) ότι η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού αναφέρεται σε ομοιογενή παρτίδα η οποία, προκειμένου για ρύζι, πρέπει να περιλαμβάνει αναποφλοίωτο ρύζι της ίδιας ποικιλίας·

iii) εάν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι επεξεργασία μετά τη συγκομιδή και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, το όνομα του σχετικού προϊόντος και ότι το προϊόν χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τους όρους χρήσης και έχει εγκριθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 ).

2.  Για τα προϊόντα, εκτός από το βόειο κρέας, η επιχείρηση δύναται να αιτηθεί στο έντυπο που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 την παραλαβή του προϊόντος στον χώρο αποθήκευσης στον οποίο αυτό βρίσκεται κατά την υποβολή της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού, υπό τον όρο ότι ο χώρος αποθήκευσης πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 7 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 και του άρθρου 3 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 8

Επαλήθευση των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού από τον οργανισμό πληρωμών

1.  Οι οργανισμοί πληρωμών αποφασίζουν για το παραδεκτό των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού με βάση τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 2 και 7.

Σε περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών αποφασίσει ότι μια προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι απαράδεκτη, ενημερώνει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού. Για τις προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή, εάν η επιχείρηση δεν ενημερωθεί, η προσφορά θεωρείται παραδεκτή.

2.  Όσον αφορά τα σιτηρά και το ρύζι, οι δηλώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) μπορούν να ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με διοικητικά μέσα, αφού ο οργανισμός πληρωμών επαληθεύσει ότι οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτές, εάν χρειαστεί με τη συνδρομή του οργανισμού πληρωμών ο οποίος είναι αρμόδιος για τον χώρο αποθήκευσης που υποδεικνύεται από την επιχείρηση, σύμφωνα με το άρθρο 57 παράγραφος 2.

Άρθρο 9

Κοινοποιήσεις των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού στην Επιτροπή

1.  Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλες τις παραδεκτές προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α) στην περίπτωση των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή, οι κοινοποιήσεις υποβάλλονται το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών) κάθε Τρίτη και αφορούν τις ποσότητες των προϊόντων για τις οποίες υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα παραδεκτή προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή, καθώς και τις σχετικές πληροφορίες.

Όταν οι προσφερόμενες ποσότητες πλησιάζουν τα όρια που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013, η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη όσον αφορά την ημερομηνία από την οποία τις κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε εργάσιμη ημέρα.

Από την ημερομηνία αυτή, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το αργότερο στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών) κάθε εργάσιμη ημέρα, τις ποσότητες που προσφέρθηκαν στην παρέμβαση κατά την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα·

β) στην περίπτωση των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού, ισχύουν οι προθεσμίες που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού.

2.  Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) δεν περιέχουν την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό ΦΠΑ της επιχείρησης και, στην περίπτωση του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, την επωνυμία και τον αριθμό έγκρισης της εγκεκριμένης επιχείρησης.

3.  Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει στην Επιτροπή παραδεκτή προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), θεωρείται ότι έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή μηδενική δήλωση.



Τμήμα 2

Αγορά σε καθορισμένη τιμή

Άρθρο 10

Υποβολή προσφορών για αγορά μαλακού σίτου, βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη σε καθορισμένη τιμή

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν στον οργανισμό πληρωμών από την έναρξη των περιόδων δημόσιας παρέμβασης που καθορίζονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Άρθρο 11

Μέτρα για την τήρηση των ποσοτικών περιορισμών

1.  Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ποσοτικούς περιορισμούς που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013, η Επιτροπή αποφασίζει όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού:

α) να κλείσει την αγορά για την παρέμβαση σε καθορισμένη τιμή·

β) εάν η αποδοχή του συνόλου της προσφερόμενης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της ανώτατης ποσότητας, να καθορίσει συντελεστή κατανομής εφαρμοστέο επί της συνολικής ποσότητας των προσφορών που παρελήφθησαν και κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή από κάθε επιχείρηση κατά την ημέρα που λήφθηκε η απόφαση·

γ) όπου κρίνεται σκόπιμο, να απορρίψει τις εκκρεμούσες προσφορές οι οποίες υποβλήθηκαν στους οργανισμούς πληρωμών των κρατών μελών.

Η Επιτροπή αποφασίζει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) πρώτο εδάφιο και εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) τρίτο εδάφιο.

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, όταν μια ημερομηνία κοινοποίησης είναι επίσημη αργία για την Επιτροπή, ο υπολογισμός της προθεσμίας αρχίζει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την εν λόγω επίσημη αργία. Εάν οι εν λόγω αργίες περιλαμβάνονται στην προθεσμία για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή, υπολογίζονται μόνον οι εργάσιμες ημέρες.

2.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφος 6, μια επιχείρηση στην οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής κατανομής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) μπορεί να αποσύρει την προσφορά της εντός πέντε εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης που ορίζει τον συντελεστή κατανομής.



Τμήμα 3

Αγορά μέσω διαδικασίας διαγωνισμού

Άρθρο 12

Διαδικασία διαγωνισμού

1.  Ένας διαγωνισμός για την αγορά των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προκηρύσσεται μέσω εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού, ο οποίος περιλαμβάνει, ιδίως, τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τα προϊόντα που καλύπτονται και:

i) για το ρύζι, ένδειξη του τύπου και της ποικιλίας·

ii) για το βόειο κρέας, εάν η προσφορά περιλαμβάνει την αφαίρεση των οστών των αγορασθέντων σφαγίων ή την αποθήκευση χωρίς αφαίρεση των οστών·

β) την καλυπτόμενη περίοδο («περίοδος διαγωνισμού») και, εφόσον χρειάζεται, τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν οι προσφορές.

2.  Η Επιτροπή δύναται να προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά βοείου κρέατος ανά κατηγορία και κράτος μέλος ή περιφέρειά του, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, με βάση τις δύο πλέον πρόσφατες καταγραφείσες εβδομαδιαίες αγοραίες τιμές. Η Επιτροπή δύναται να τερματίσει τον διαγωνισμό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, με βάση τις πλέον πρόσφατες καταγραφείσες εβδομαδιαίες αγοραίες τιμές.

3.  Εάν η Επιτροπή προκηρύξει κλειστό διαγωνισμό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013, ο εκτελεστικός κανονισμός προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού αναφέρεται στο συγκεκριμένο κράτος μέλος ή περιφέρεια(-ες) του κράτους μέλος που καλύπτεται από τη διαδικασία διαγωνισμού.

4.  Για το ρύζι, ο διαγωνισμός μπορεί να περιοριστεί σε συγκεκριμένες ποικιλίες ή έναν ή περισσότερους τύπους αναποφλοίωτου ρυζιού, δηλαδή «στρογγυλόσπερμο ρύζι», «μεσόσπερμο ρύζι», «μακρόσπερμο ρύζι Α» ή «μακρόσπερμο ρύζι B», όπως ορίζονται στο παράρτημα II μέρος I σημείο Ι.2 στοιχεία α), β) ή γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

5.  Όσον αφορά το βόειο κρέας, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

α) για τη μέση αγοραία τιμή ανά επιλέξιμη κατηγορία σε κράτος μέλος ή σε περιφέρειά του λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των ποιοτήτων U, R και O, εκφραζόμενες σε ποιότητα R3 με χρήση των συντελεστών μετατροπής που ορίζονται στο μέρος II του παραρτήματος III, στο σχετικό κράτος μέλος ή περιφέρεια παρέμβασης·

β) οι μέσες αγοραίες τιμές καταγράφονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1249/2008 της Επιτροπής ( 2

γ) η μέση αγοραία τιμή ανά επιλέξιμη κατηγορία σε κράτος μέλος ή σε περιφέρειά του είναι ο μέσος όρος των αγοραίων τιμών για όλες τις ποιότητες που αναφέρονται στο στοιχείο β), σταθμισμένος με βάση την αναλογία της κάθε ποσότητας στο σύνολο των σφαγών στο εν λόγω κράτος μέλος ή περιφέρεια.

Το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει τις εξής δύο περιφέρειες παρέμβασης:

i) περιφέρεια Ι: τη Μεγάλη Βρετανία,

ii) περιφέρεια ΙΙ: τη Βόρεια Ιρλανδία.

Άρθρο 13

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών

1.  Παράλληλα με τους γενικούς όρους των άρθρων 2 και 7, μια προσφορά αγοράς μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτή μόνον εάν προτείνει μια τιμή σε ευρώ ανά μονάδα μέτρησης του προϊόντος, στρογγυλοποιημένη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, χωρίς ΦΠΑ.

Στην περίπτωση των σιτηρών και του ρυζιού, η προσφερόμενη τιμή ανά τόνο προϊόντων είναι η τιμή που αντιστοιχεί στην ελάχιστη ποιότητα των σιτηρών που καθορίζεται στο παράρτημα I μέρος II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 ή στον ποιοτικό τύπο για το ρύζι που ορίζεται στο παράρτημα III τμήμα Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα οποία παραδίδονται στον χώρο αποθήκευσης, χωρίς να έχουν εκφορτωθεί.

Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η προσφερόμενη τιμή είναι η τιμή ανά 100 kg προϊόντων με παράδοση στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης.

Για το βόειο κρέας, οι προσφορές αναφέρουν την προτεινόμενη τιμή σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 στοιχείο α), εκφραζόμενη ανά τόνο προϊόντων ποιότητας R3 και εάν αφορούν κρέας με οστά που προορίζεται για αφαίρεση των οστών, ή για αποθήκευση χωρίς αφαίρεση των οστών.

2.  Με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, η προσφερόμενη τιμή δεν υπερβαίνει το επίπεδο της τιμής δημόσιας παρέμβασης που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013.

Άρθρο 14

Αποφάσεις σχετικά με την τιμή αγοράς

1.  Βάσει των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού που κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 9, η Επιτροπή αποφασίζει:

α) να μην καθορίσει μέγιστη τιμή αγοράς· ή

β) να καθορίσει μέγιστη τιμή αγοράς.

2.  Η απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 15

Επιμέρους αποφάσεις επί των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.  Εάν δεν έχει καθοριστεί μέγιστη τιμή αγοράς, απορρίπτονται όλες οι προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού.

2.  Εάν έχει καθοριστεί μέγιστη τιμή αγοράς, ο οργανισμός πληρωμών δέχεται τις προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού που είναι ίσες ή μικρότερες από το εν λόγω ποσό. Όλες οι άλλες προσφορές απορρίπτονται.

Ο οργανισμός πληρωμών αποδέχεται μόνο τις προσφορές που έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 9.

3.  Ο οργανισμός πληρωμών λαμβάνει μόνον τις αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1.

Ο οργανισμός πληρωμών γνωστοποιεί στις επιχειρήσεις την έκβαση της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, εντός τριών εργασίμων ημερών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής.

Η εν λόγω γνωστοποίηση δεν είναι απαραίτητη όταν η προσφορά μέσω διαγωνισμού γίνει δεκτή, εάν ο οργανισμός πληρωμών εκδώσει δελτίο παράδοσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής. Σε περίπτωση αποδοχής της προσφοράς, δεν μπορεί να χορηγηθεί καμία περαιτέρω παράταση της προθεσμίας για την έκδοση του δελτίου παράδοσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο.

Άρθρο 16

Περιορισμός της αγοράς βοείου κρέατος

Εάν στους οργανισμούς πληρωμών προσφέρεται βόειο κρέας σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που είναι σε θέση να παραλάβουν, μπορούν να περιορίσουν την αγορά στις ποσότητες που είναι σε θέση να παραλάβουν στο έδαφός τους ή σε μία από τις οικείες περιφέρειες παρέμβασης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 5.

Οι οργανισμοί πληρωμών διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περίπτωση εφαρμογής του εν λόγω περιορισμού.



Τμήμα 4

Παραδόσεις και μεταφορικά έξοδα

Άρθρο 17

Δελτίο παράδοσης

1.  Αφού ο οργανισμός πληρωμών ελέγξει το παραδεκτό της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 13, εκδίδει το δελτίο παράδοσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του ή από την έναρξη ισχύος της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1.

Ο οργανισμός πληρωμών δύναται να αποφασίσει να παρατείνει την προθεσμία για την έκδοση του δελτίου παράδοσης, όταν είναι απαραίτητο, λόγω αποδοχής μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών ή ρυζιού. Ωστόσο, η καταληκτική προθεσμία παράδοσης των προϊόντων είναι το αργότερο 65 ημέρες μετά την προθεσμία ή την έναρξη ισχύος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

2.  Το δελτίο παράδοσης είναι αριθμημένο, φέρει ημερομηνία και περιέχει τις εξής πληροφορίες:

α) την ποσότητα που πρόκειται να παραδοθεί·

β) την καταληκτική προθεσμία παράδοσης των προϊόντων·

γ) τον χώρο αποθήκευσης στον οποίο παραδίδονται τα προϊόντα·

δ) την τιμή στην οποία έγινε δεκτή η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού.

3.  Το δελτίο παράδοσης εκδίδεται μόνο για τις ποσότητες που έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.

Άρθρο 18

Ειδικές διατάξεις για την παράδοση σιτηρών και ρυζιού

1.  Ο οργανισμός πληρωμών ορίζει τον χώρο αποθήκευσης στον οποίο θα παραδοθούν τα σιτηρά ή το ρύζι με το χαμηλότερο κόστος.

2.  Η παράδοση στον χώρο αποθήκευσης πραγματοποιείται το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης. Ωστόσο, ανάλογα με τις ποσότητες που έχουν γίνει δεκτές, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να παρατείνει έως και 14 ημέρες την προθεσμία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές, η προθεσμία παράδοσης που προβλέπεται στο άρθρο 17 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο μπορεί να παραταθεί αναλόγως. Ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

3.  Η επιχείρηση αναλαμβάνει τα έξοδα των ακόλουθων δοκιμών που διεξάγονται για τα σιτηρά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στο μέρος IV του παραρτήματος I:

i) τη δοκιμασία αμυλασικής δράσης (Hagberg)·

ii) τη δοκιμασία για τον ποσοτικό προσδιορισμό της πρωτεΐνης, όσον αφορά τον σκληρό και τον μαλακό σίτο·

iii) τη δοκιμασία Zeleny·

iv) τη δοκιμασία της ικανότητας της ζύμης να υποστεί μηχανική επεξεργασία·

v) τις αναλύσεις προσμείξεων.

Άρθρο 19

Κόστος μεταφοράς σιτηρών και ρυζιού

1.  Το κόστος μεταφοράς των σιτηρών ή του ρυζιού από τον τόπο όπου το προϊόν ήταν αποθηκευμένο κατά τη στιγμή υποβολής της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού στον χώρο αποθήκευσης που υποδεικνύεται στο δελτίο παράδοσης βαρύνει την επιχείρηση, όταν η σχετική απόσταση είναι ίση ή μικρότερη των 50 km.

Πέραν της μέγιστης απόστασης, το επιπλέον κόστος μεταφοράς βαρύνει τον οργανισμό πληρωμών και επιστρέφεται από την Επιτροπή στην τιμή των 0,05 ευρώ ανά τόνο και ανά χιλιόμετρο.

2.  Στην περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών που προβαίνει στην αγορά σιτηρών ή ρυζιού βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο έδαφος του οποίου είναι αποθηκευμένο το προϊόν, τότε, για τον υπολογισμό της μέγιστης απόστασης που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο, δεν λαμβάνεται υπόψη η απόσταση μεταξύ της αποθήκης της επιχείρησης και των συνόρων του κράτους μέλους του οργανισμού πληρωμών που προβαίνει στην αγορά.

Άρθρο 20

Ειδικές διατάξεις για την παράδοση βοείου κρέατος

1.  Η τιμή αγοράς του βοείου κρέατος είναι η τιμή του βοείου κρέατος που παραδίδεται στο σημείο ζύγισης που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου αποθήκευσης ή, εάν το κρέας προορίζεται για αφαίρεση των οστών, στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

2.  Τα έξοδα εκφόρτωσης βαρύνουν την επιχείρηση.

3.  Οι επιχειρήσεις παραδίδουν τα προϊόντα το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης. Ωστόσο, ανάλογα με τις κατακυρωθείσες ποσότητες, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να παρατείνει έως και επτά ημέρες την προθεσμία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Άρθρο 21

Ειδικές διατάξεις για τη συσκευασία, την παράδοση και την αποθήκευση του βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.  Το βούτυρο συσκευάζεται και παραδίδεται σε τεμάχια καθαρού βάρους 25 χιλιόγραμμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μέρους II του παραρτήματος IV.

2.  Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη συσκευάζεται και παραδίδεται σε σάκους καθαρού βάρους 25 χιλιόγραμμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μέρους II του παραρτήματος V.

3.  Η επιχείρηση παραδίδει το βούτυρο ή το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης εντός 21 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης. Ωστόσο, ανάλογα με τις ποσότητες που έχουν γίνει δεκτές, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να παρατείνει έως και επτά ημέρες την προθεσμία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη παραδίδονται σε παλέτες κατάλληλης ποιότητας για μακροχρόνια αποθεματοποίηση, οι οποίες ανταλλάσσονται με ισοδύναμες παλέτες Εναλλακτικά, ο οργανισμός πληρωμών δύναται να εγκρίνει ένα ισοδύναμο σύστημα.

Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εκφόρτωση του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης βαρύνουν τον οργανισμό πληρωμών.

4.  Ο οργανισμός πληρωμών απαιτεί την τοποθέτηση και αποθεματοποίηση του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη σε παλέτες, κατά τρόπο ώστε να σχηματίζονται εύκολα αναγνωρίσιμες και προσπελάσιμες παρτίδες.

Άρθρο 22

Παράδοση

1.  Η ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε ως εξής:

α) για τα σιτηρά, το ρύζι, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: η ημερομηνία κατά την οποία επιβεβαιώνεται η είσοδος στον υποδειχθέντα χώρο αποθήκευσης του συνόλου της ποσότητας που αναφέρεται στο δελτίο παράδοσης. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να προηγείται της επομένης της ημερομηνίας έκδοσης του δελτίου παράδοσης·

β) για κάθε φορτίο βοείου κρέατος: η ημερομηνία εισόδου στο σημείο ζύγισης του χώρου αποθήκευσης παρέμβασης ή, εάν το κρέας προορίζεται για αφαίρεση των οστών, στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

2.  Ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει ότι η παραλαβή των σιτηρών, του ρυζιού, του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη μπορεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο αποθήκευσης όπου βρίσκονται τα προϊόντα κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς, υπό τον όρο ότι ο χώρος αποθήκευσης πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 7 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 και του άρθρου 3 του παρόντος κανονισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η ημερομηνία παράδοσης είναι η επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του δελτίου παράδοσης και θεωρείται ως η σχετική ημερομηνία για τους σκοπούς του άρθρου 18 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014.

3.  Τα προϊόντα παραλαμβάνονται από τον οργανισμό πληρωμών ή τον εκπρόσωπό του, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την επιχείρηση.



Τμήμα 5

Έλεγχος και παραλαβή

Άρθρο 23

Το πρωτόκολλο παραλαβής

1.  Ο οργανισμός πληρωμών καταρτίζει πρωτόκολλο παραλαβής, αφού διαπιστωθεί από τους απαιτούμενους ελέγχους και τις αναλύσεις ότι πληρούνται οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238. Στο πρωτόκολλο αναφέρονται τουλάχιστον:

α) οι παραδοθείσες ποσότητες και, για το ρύζι, η ποικιλία·

β) τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που προκύπτουν από τις αναλύσεις, στον βαθμό που είναι σχετικά για τον υπολογισμό της τιμής·

γ) κατά περίπτωση, οι ποσότητες που δεν έχουν παραληφθεί. Στην περίπτωση αυτή, ενημερώνεται σχετικά η επιχείρηση.

2.  Το πρωτόκολλο παραλαβής φέρει ημερομηνία και διαβιβάζεται στην επιχείρηση και στον αποθεματοποιητή.

Άρθρο 24

Υποχρεώσεις της επιχείρησης

Τα προϊόντα πληρούν τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238. Σε περίπτωση που από τους προβλεπόμενους ελέγχους προκύψει ότι τα προϊόντα δεν πληρούν τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας, η επιχείρηση οφείλει:

α) να ανακτήσει τα σχετικά προϊόντα με δικά της έξοδα·

β) να καταβάλλει τις σχετικές δαπάνες από την ημέρα εισόδου των προϊόντων στον χώρο αποθήκευσης έως την ημερομηνία εξόδου τους από τα αποθέματα.

Οι δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν από την επιχείρηση καθορίζονται με βάση κατ' αποκοπή ποσά για δαπάνες εισόδου, εξόδου και αποθεματοποίησης κατ' εφαρμογή του άρθρου 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014 της Επιτροπής ( 3 ).

Άρθρο 25

Απαίτηση αφαίρεση των οστών για το βόειο κρέας

Σε περίπτωση που η αφαίρεση των οστών αποτελεί προϋπόθεση της διαδικασίας διαγωνισμού, ο οργανισμός πληρωμών οφείλει να προβεί στην αφαίρεση των οστών του συνόλου του βόειου κρέατος που έχει αγοραστεί, σύμφωνα με το μέρος III του παραρτήματος III.



Τμήμα 6

Προσαρμογές των τιμών και πληρωμές

Άρθρο 26

Προσαρμογές των τιμών για τα σιτηρά και το ρύζι

1.  Η προσαρμογή των τιμών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 και στο άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013 πραγματοποιείται σύμφωνα με:

α) το παράρτημα I μέρη V και VI του παρόντος κανονισμού στην περίπτωση των σιτηρών·

β) το παράρτημα II μέρος II του παρόντος κανονισμού στην περίπτωση του ρυζιού.

2.  Εάν ο οργανισμός πληρωμών παραλαμβάνει και αποθεματοποιεί τα σιτηρά και το ρύζι στον χώρο αποθήκευσης, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2, η τιμή αγοράς μειώνεται κατά 5 ευρώ ανά τόνο.

Άρθρο 27

Πληρωμές

1.  Οι πληρωμές για τις ποσότητες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο παραλαβής διενεργούνται το αργότερο την 65η ημέρα μετά την ημερομηνία παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 22, εκτός εάν βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα.

2.  Πραγματοποιείται πληρωμή μόνο για την ποσότητα που όντως παραδόθηκε και έγινε δεκτή. Ωστόσο, εάν η εν λόγω ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που αναγράφεται στο δελτίο παράδοσης, η πληρωμή καλύπτει μόνο την ποσότητα που αναφέρεται στο δελτίο παράδοσης.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Πώληση προϊόντων από την παρέμβαση

Άρθρο 28

Προκήρυξη του διαγωνισμού

1.  Τα προϊόντα που παραλαμβάνονται στη δημόσια παρέμβαση και διατίθενται προς πώληση πωλούνται με διαγωνισμό.

2.  Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται μέσω ενός εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης.

Η πρώτη προθεσμία υποβολής προσφορών ορίζεται τουλάχιστον σε έξι ημέρες από τη δημοσίευση του εν λόγω εκτελεστικού κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.  Οι διαγωνισμοί μπορούν να προκηρυχθούν για την πώληση αποθεματοποιημένων προϊόντων σε μια ή περισσότερες περιφέρειες της Ένωσης ή ενός κράτους μέλους.

4.  Ο εκτελεστικός κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης περιλαμβάνει ιδίως, τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τα προϊόντα που καλύπτονται και, ειδικότερα:

i) για το ρύζι, ένδειξη του τύπου και της ποικιλίας·

ii) για το βόειο κρέας, τα σχετικά τεμάχια·

β) την καλυπτόμενη περίοδο («περίοδος διαγωνισμού») και τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν προσφορές·

γ) για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, την ελάχιστη ποσότητα για την οποία μπορεί να υποβληθεί προσφορά μέσω διαγωνισμού·

δ) το ποσό της εγγύησης που κατατίθεται κατά την υποβολή μιας προσφοράς μέσω διαγωνισμού.

Επιπλέον, ο εν λόγω εκτελεστικός κανονισμός μπορεί να περιέχει:

α) τις συνολικές ποσότητες που καλύπτονται από τον διαγωνισμό·

β) κατά περίπτωση, τις διατάξεις σχετικά με το κόστος μεταφοράς για τα σιτηρά και το ρύζι.

5.  Οι διαγωνισμοί μπορούν να περιορίζονται σε ειδικές χρήσεις ή προορισμούς και να περιλαμβάνουν διατάξεις για τον έλεγχο της χρησιμοποίησης ή του προορισμού.

Άρθρο 29

Προκήρυξη διαγωνισμού και ρυθμίσεις σχετικά με τον διαγωνισμό

1.  Κάθε οργανισμός πληρωμών που διαθέτει αποθέματα παρέμβασης διαθέσιμα προς πώληση καταρτίζει την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοσιεύει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν από την πρώτη ημερομηνία υποβολής προσφορών.

2.  Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

α) το όνομα και τη διεύθυνση του οργανισμού πληρωμών που προκηρύσσει τον διαγωνισμό·

β) τα στοιχεία του εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού·

γ) τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προσφορών για κάθε επιμέρους διαγωνισμό·

δ) για κάθε χώρο αποθήκευσης, το όνομα και τη διεύθυνση του αποθεματοποιητή, και, ανάλογα με την περίπτωση:

i) για τα σιτηρά και το ρύζι, τις διαθέσιμες ποσότητες που παρουσιάζονται σε παρτίδες πώλησης κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων, μαζί με περιγραφή της ποιότητας κάθε παρτίδας·

ii) για το βόειο κρέας, τις διαθέσιμες ποσότητες ανά τεμάχιο, σύμφωνα με το παράρτημα III μέρος IV και την ημερομηνία παράδοσης·

iii) για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, τις διαθέσιμες ποσότητες και την ημερομηνία παράδοσης·

ε) το στάδιο παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 30 παράγραφος 1 στοιχείο δ) και, κατά περίπτωση, το είδος συσκευασίας·

στ) ενδεχομένως, τις εγκαταστάσεις του χώρου αποθήκευσης για τη φόρτωση σε μεταφορικό μέσο·

ζ) για το βούτυρο, ανάλογα με την περίπτωση, τη διαθέσιμη ποσότητα βουτύρου γλυκιάς κρέμας γάλακτος ανά χώρο αποθήκευσης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα IV μέρος II παράγραφος 2 στοιχείο δ).

3.  Ο οργανισμός πληρωμών διασφαλίζει την ενδεδειγμένη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων διαγωνισμών.

4.  Ο οργανισμός πληρωμών προβαίνει στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα:

α) να ελέγξουν και να λάβουν και να εξετάσουν δείγματα των προς πώληση σιτηρών και ρυζιού με δικά τους έξοδα, πριν υποβάλουν προσφορά·

β) να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που αναφέρονται στο παράρτημα I μέρος IV, στο παράρτημα II μέρος I, στο παράρτημα IV μέρος I ή στο παράρτημα V μέρος I, κατά περίπτωση.

Άρθρο 30

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών

1.  Μια προσφορά μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτή, εφόσον είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 και στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης. Πληροί επίσης τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αναφέρει τα στοιχεία του εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης και την ημερομηνία λήξης της υποπεριόδου υποβολής προσφορών·

β) για το βόειο κρέας, αναφέρει τα σχετικά τεμάχια·

γ) για τα σιτηρά και το ρύζι, αναφέρει τη συνολική ποσότητα της παρτίδας πώλησης·

δ) αναφέρει την προσφερόμενη τιμή σε ευρώ ανά μονάδα μέτρησης, στρογγυλοποιημένη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, χωρίς ΦΠΑ, ως εξής:

i) στην περίπτωση των σιτηρών και του ρυζιού, για το προϊόν το οποίο φορτώνεται στο μεταφορικό μέσο·

ii) στην περίπτωση του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, για το προϊόν το οποίο παραδίδεται σε παλέτες στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης ή, ενδεχομένως, σε παλέτες φορτωμένες στο μεταφορικό μέσο αν πρόκειται για φορτηγό ή σιδηροδρομικό βαγόνι·

iii) στην περίπτωση του βοείου κρέατος, για το προϊόν που παραδίδεται στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης.

ε) για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που αφορά τουλάχιστον την ελάχιστη ποσότητα που αναφέρεται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης·

στ) αναφέρει τον χώρο αποθήκευσης στον οποίο φυλάσσεται το προϊόν και, για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, μπορεί να καθορίζεται ένας εναλλακτικός χώρος αποθήκευσης·

ζ) η επιχείρηση έχει καταθέσει το ποσό της εγγύησης που προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης.

2.  Για τα σιτηρά, η τιμή της προσφοράς αναφέρεται στην ελάχιστη ποιότητα που ορίζεται στο παράρτημα I μέρος II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 ή, για το ρύζι στον ποιοτικό τύπο που ορίζεται στο παράρτημα III τμήμα Α ου κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

3.  Για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η τιμή της προσφοράς ισχύει για το καθαρό βάρος.

Όσον αφορά το βούτυρο, ανάλογα με την περίπτωση, η προσφορά μπορεί να ορίζει ότι υποβάλλεται αποκλειστικά για το βούτυρο γλυκιάς κρέμας γάλακτος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο ζ).

Άρθρο 31

Κοινοποίηση των προσφορών στην Επιτροπή

1.  Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλες τις παραδεκτές προσφορές εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης.

2.  Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 δεν περιέχουν την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό ΦΠΑ της επιχείρησης.

3.  Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει στην Επιτροπή μια παραδεκτή προσφορά μέσω διαγωνισμού εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, θεωρείται ότι έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή μηδενική δήλωση.

Άρθρο 32

Αποφάσεις για την τιμή πώλησης

1.  Βάσει των προσφορών μέσω διαγωνισμού που κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 31, η Επιτροπή αποφασίζει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 229 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013:

α) να μην καθορίσει ελάχιστη τιμή πώλησης· ή

β) να καθορίσει ελάχιστη τιμή πώλησης.

Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η ελάχιστη τιμή πώλησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη θέση των προϊόντων που προσφέρονται προς πώληση.

2.  Η απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 33

Επιμέρους αποφάσεις επί των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.  Εάν δεν έχει καθοριστεί ελάχιστη τιμή πώλησης, απορρίπτονται όλες οι προσφορές.

2.  Εάν έχει καθοριστεί ελάχιστη τιμή πώλησης, οι οργανισμοί πληρωμών απορρίπτουν κάθε προσφορά που είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη τιμή πώλησης.

Οι οργανισμοί πληρωμών αποδέχονται μόνο τις προσφορές που έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 31.

3.  Οι οργανισμοί πληρωμών λαμβάνουν μόνον τις αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 32.

Ο οργανισμός πληρωμών γνωστοποιεί στις επιχειρήσεις την έκβαση της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, εντός τριών εργασίμων ημερών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής.

Άρθρο 34

Ειδικοί κανόνες για την κατανομή του βοείου κρέατος, του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.  Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, επιτυχούσα ανακηρύσσεται όποια επιχείρηση έχει υποβάλει την προσφορά με την υψηλότερη τιμή. Εάν δεν κατανεμηθεί το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας, η υπόλοιπη ποσότητα κατακυρώνεται στις άλλες επιχειρήσεις με βάση τις τιμές των προσφορών τους, αρχίζοντας από την υψηλότερη τιμή.

2.  Εάν η αποδοχή μιας προσφοράς συνεπάγεται κατακύρωση συμβάσεων καθ' υπέρβαση της ποσότητας βοείου κρέατος, βουτύρου ή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που διατίθεται σε συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης, κατακυρώνεται μόνον η διαθέσιμη ποσότητα στη σχετική επιχείρηση. Ωστόσο, με τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να κατανείμει προϊόν από άλλους χώρους αποθήκευσης για να συμπληρώσει την ποσότητα που αναφέρεται στην προσφορά.

3.  Εάν η αποδοχή δύο ή περισσότερων προσφορών μέσω διαγωνισμού με την ίδια τιμή για προϊόν που βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης συνεπάγεται κατακύρωση συμβάσεων καθ' υπέρβαση της διαθέσιμης ποσότητας βοείου κρέατος, βουτύρου ή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κατανομή της διαθέσιμης ποσότητας κατ' αναλογία των ποσοτήτων για τις οποίες υποβλήθηκαν προσφορές. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κατανομή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την κατακύρωση ποσοτήτων μικρότερων από την ελάχιστη ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 4 στοιχείο γ), ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κλήρωση.

4.  Σε περίπτωση που, μετά την αποδοχή όλων των προσφορών που έχουν επιλεγεί, η εναπομένουσα στον χώρο αποθήκευσης ποσότητα βοείου κρέατος, βουτύρου ή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη είναι μικρότερη από την ελάχιστη ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 4 στοιχείο γ), η εναπομένουσα αυτή ποσότητα προσφέρεται από τον οργανισμό πληρωμών στις επιτυχούσες επιχειρήσεις, αρχίζοντας από εκείνον που προσέφερε την υψηλότερη τιμή. Στις επιτυχούσες επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αγοράς της εναπομένουσας ποσότητας στην ελάχιστη τιμή πώλησης.

5.  Ο οργανισμός πληρωμών κατανέμει το προϊόν με βάση την ημερομηνία εισόδου του στο απόθεμα, αρχίζοντας από το παλαιότερο προϊόν της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας στον χώρο αποθήκευσης που υποδείχθηκε από την επιχείρηση ή, ενδεχομένως, από την παλαιότερη ποσότητα βουτύρου γλυκιάς κρέμας γάλακτος ή τεμαχίου βοείου κρέατος που διατίθεται στην ψυκτική αποθήκη η οποία υποδείχθηκε από την επιχείρηση.

Άρθρο 35

Πληρωμές

Πριν από την έξοδο του προϊόντος και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν στον οργανισμό πληρωμών το ποσό που αντιστοιχεί στην προσφορά τους για κάθε ποσότητα που αποσύρουν από τον χώρο αποθήκευσης, όπως αυτό καθορίστηκε από τον οργανισμό πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3.

Άρθρο 36

Πωλήσεις από τα κράτη μέλη

1.  Εφόσον σε ένα κράτος μέλος δεν προκηρύσσεται διαγωνισμός σύμφωνα με το άρθρο 28, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί ο ίδιος να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των προϊόντων από την παρέμβαση όταν η συνολική ποσότητα που απομένει στις αποθήκες του είναι μικρότερη από:

α) για κάθε σιτηρό: 10 000 τόνους·

β) για το ρύζι: 2 000 τόνους·

γ) για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 200 τόνους.

2.  Το κεφάλαιο II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 και το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζονται σε διαγωνισμό που προκηρύσσεται από οργανισμό πληρωμών σύμφωνα με την παράγραφο 1, με εξαίρεση το άρθρο 28 παράγραφος 2, το άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο β), το άρθρο 30 παράγραφος 1 στοιχεία α) και ε), το άρθρο 31 και το άρθρο 32 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού. Το άρθρο 32 παράγραφος 1 εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών σε αντίστοιχη απόφαση του κράτους μέλους.

3.  Εντός των ποσοτήτων που καθορίζονται στην παράγραφο 1, οι οργανισμοί πληρωμών μπορούν να διαθέτουν για άμεση πώληση προϊόντα τα οποία, μετά από οπτική εξέταση στο πλαίσιο της ετήσιας απογραφής, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο ζ) και το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 ή κατά τον έλεγχο μετά την παραλαβή στην παρέμβαση, δεν είναι δυνατόν να επανασυσκευαστούν ή έχουν υποστεί φθορά.

4.  Οι οργανισμοί πληρωμών διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Άρθρο 37

Δελτίο εξόδου

1.  Κατά την καταβολή του ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 35, ο οργανισμός πληρωμών εκδίδει δελτίο εξόδου, στο οποίο αναγράφονται:

α) η ποσότητα για την οποία έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό·

β) ο χώρος αποθήκευσης στον οποίο είναι αποθεματοποιημένο το προϊόν·

γ) η προθεσμία εξόδου του προϊόντος.

2.  Οι επιχειρήσεις απομακρύνουν από την αποθήκη το προϊόν που κατακυρώθηκε σε αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το κόστος και οι κίνδυνοι βαρύνουν την επιχείρηση.

Άρθρο 38

Έξοδος βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.  Κατά την έξοδο από τον χώρο αποθήκευσης και σε περίπτωση παράδοσης έξω από τον χώρο αποθήκευσης, ο οργανισμός πληρωμών διαθέτει το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη σε παλέτες στην εξέδρα φόρτωσης του χώρου αποθήκευσης και φορτωμένο στο μεταφορικό μέσο, είτε πρόκειται για φορτηγό αυτοκίνητο είτε για βαγόνι σιδηροδρόμου. Οι δαπάνες που προκύπτουν βαρύνουν τον οργανισμό πληρωμών.

2.  Η επιχείρηση επιστρέφει στον οργανισμό πληρωμών παλέτες ισοδύναμης ποιότητας κατά την έξοδο από τον χώρο αποθήκευσης. Εναλλακτικά, μπορεί να συμφωνηθεί κάποιο ισοδύναμο καθεστώς με τον οργανισμό πληρωμών.

3.  Τυχόν δαπάνες στοιβασίας και εκφόρτωσης από τις παλέτες βαρύνουν τον αγοραστή του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη.

▼M1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Διάθεση προϊόντων της παρέμβασης για το καθεστώς διανομής τροφίμων στους απόρους της Ένωσης

Άρθρο 38a

Διάθεση προϊόντων της παρέμβασης για το καθεστώς

1.  Η Επιτροπή μπορεί, με τη θέσπιση εκτελεστικού κανονισμού σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 229 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, να διαθέσει προϊόντα παρέμβασης για το καθεστώς διανομής τροφίμων σε απόρους της Ένωσης, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού («το καθεστώς»).

2.  Ο εκτελεστικός κανονισμός που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα εξής πληροφοριακά στοιχεία:

α) το είδος και την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται για το καθεστώς·

β) τον τόπο στον οποίον είναι αποθηκευμένα τα προϊόντα που διατίθενται για το καθεστώς, καθώς και τα κριτήρια για την κατανομή των διαθέσιμων παρτίδων μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών βάσει του τόπου αποθήκευσής τους·

γ) τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 4 ) (άμεση χρήση, μεταποίηση ή πώληση), ώστε να καταστούν διαθέσιμα για το εν λόγω καθεστώς κατά τρόπο που να είναι, από οικονομικής απόψεως, η προσφορότερη επιλογή, λαμβανομένης υπόψη της φύσης και των χαρακτηριστικών των προϊόντων·

δ) εφόσον τα προϊόντα προορίζονται για πώληση σύμφωνα με το άρθρο 38β του παρόντος κανονισμού, το ύψος της εγγύησης που πρέπει να συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 4 στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 και την τιμή κάτω από την οποία δεν μπορούν να πωληθούν τα προϊόντα.

3.  Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να τους διατεθεί ένα μέρος ή το σύνολο της ποσότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Επιτροπή εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Στην εν λόγω αίτηση προσδιορίζεται το είδος και η ποσότητα του προϊόντος που ζητείται (σε τόνους). Η ποσότητα που ζητά ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να υπερβαίνει την ποσότητα που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α).

4.  Εντός 20 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικό κανονισμό χωρίς να εφαρμόσει τη διαδικασία του άρθρου 229 παράγραφος 2 ή 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, με τον οποίο:

α) διαθέτει μία ποσότητα σε κάθε κράτος μέλος που υπέβαλε αίτηση·

β) προσδιορίζει τον τόπο αποθήκευσης των διαθέσιμων παρτίδων που έχουν κατανεμηθεί στα οικεία κράτη μέλη σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β).

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου στοιχείο α), όταν η συνολική ποσότητα που ζητείται από τα κράτη μέλη υπερβαίνει την ποσότητα που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α), διατίθεται στα οικεία κράτη μέλη ποσότητα ανάλογη της ποσότητας που έχουν ζητήσει.

5.  Εάν η ποσότητα που διατίθεται σ' ένα κράτος μέλος είναι κατά 50 % χαμηλότερη της ποσότητας που είχε ζητήσει αυτό, το κράτος μέλος μπορεί να αποποιηθεί την ποσότητα που του διατέθηκε ενημερώνοντας την Επιτροπή για την απόφασή του εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού δυνάμει του οποίου διατέθηκαν τα προϊόντα. Τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για το καθεστώς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκτελεστικού κανονισμού.

Άρθρο 38β

Πώληση προϊόντων παρέμβασης που διατίθενται για το καθεστώς

1.  Όταν ο εκτελεστικός κανονισμός που αναφέρεται στο άρθρο 38α παράγραφος 1 ορίζει ότι τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα για το καθεστώς πρέπει να διατεθούν με πώληση, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 2 έως 7 του παρόντος άρθρου.

2.  Ο οργανισμός πληρωμών του κράτους μέλους στο οποίο έχουν διατεθεί τα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 38α παράγραφος 4 προκηρύσσει, εντός 40 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού με τον οποίο διατέθηκαν τα προϊόντα, διαγωνισμό για την πώληση των προϊόντων.

Όταν σ' ένα κράτος μέλος έχουν διατεθεί προϊόντα που έχει στην κατοχή του οργανισμός πληρωμών άλλου κράτους μέλους, ο οργανισμός πληρωμών που έχει στην κατοχή του τα προϊόντα παρέχει στον οργανισμό πληρωμών που πωλεί τα προϊόντα τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχεία δ) έως ζ) εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού με τον οποίο είχαν διατεθεί τα προϊόντα.

3.  Όταν ο οργανισμός πληρωμών κράτους μέλους στο οποίο έχουν διατεθεί προϊόντα που έχει στην κατοχή του οργανισμός πληρωμών άλλου κράτους μέλους πωλεί το σύνολο ή μέρος των εν λόγω προϊόντων, ο οργανισμός πληρωμών που πωλεί τα προϊόντα καταβάλλει στον οργανισμό πληρωμών που τα είχε στην κατοχή του τη λογιστική αξία που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Η εν λόγω πληρωμή διενεργείται εντός 4 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία είσπραξης από επιχειρηματία του ποσού που αντιστοιχεί στην προσφορά του. Ο οργανισμός πληρωμών που έχει στην κατοχή του τα προϊόντα εκδίδει το δελτίο εξόδου που αναφέρεται στο άρθρο 37 του παρόντος κανονισμού εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία είσπραξης του ποσού από τον οργανισμό πληρωμών που πωλεί τα προϊόντα.

4.  Ο οργανισμός πληρωμών που πωλεί τα προϊόντα, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία είσπραξης από επιχειρηματία του ποσού που αντιστοιχεί στην προσφορά του, μεταβιβάζει το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της λογιστικής αξίας των προϊόντων, πολλαπλασιαζόμενο επί την ποσότητα που πωλήθηκε, στον οργανισμό στον οποίο διενεργούνται οι πληρωμές από την Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 223/2014. Το μεταφερόμενο ποσό, το οποίο προστίθεται στους ήδη διαθέσιμους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος, χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της αγοράς και διανομής τροφίμων στους απόρους.

5.  Οι διοικητικές δαπάνες που συνδέονται με την πώληση των προϊόντων βαρύνουν τον οργανισμό πληρωμών που πωλεί τα προϊόντα.

6.  Το κεφάλαιο II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 και ο τίτλος II κεφάλαιο III του παρόντος κανονισμού, με εξαίρεση το άρθρο 28 παράγραφος 2, το άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο β), το άρθρο 30 παράγραφος 1 στοιχεία α) και ε), το άρθρο 31, το άρθρο 32 παράγραφος 2, το άρθρο 33 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 36 του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται από οργανισμό πληρωμών σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Το άρθρο 32 παράγραφος 1 και το άρθρο 33 παράγραφος 3 εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών σε αντίστοιχη απόφαση κράτους μέλους. Για τους σκοπούς του άρθρου 30 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), το ποσό της εγγύησης που προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης νοείται ως το ποσό της εγγύησης που προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό που αναφέρεται στο άρθρο 38α παράγραφος 1.

7.  Σε περίπτωση που το σύνολο ή μέρος των προϊόντων που έχουν διατεθεί σε κράτος μέλος δεν έχει πωληθεί εντός 5 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του εκτελεστικού κανονισμού με τον οποίο διατέθηκαν τα προϊόντα, τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκτελεστικού κανονισμού.

▼B



ΤΙΤΛΟΣ III

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Ειδικοί κανόνες σχετικά με την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση



Τμήμα I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 39

Προκήρυξη διαγωνισμών και εκ των προτέρων καθορισμός της ενίσχυσης

1.  Ο εκτελεστικός κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τα προϊόντα ή τους τύπους των προϊόντων που καλύπτονται με τους σχετικούς κωδικούς ΣΟ, κατά περίπτωση·

β) στην περίπτωση ενίσχυσης που έχει καθοριστεί εκ των προτέρων, το ποσό της ενίσχυσης για την αποθεματοποίηση ανά μονάδα μέτρησης για τα προϊόντα που καλύπτονται·

γ) τη μονάδα μέτρησης των ποσοτήτων·

δ) εάν η προσφορά μέσω διαγωνισμού ή η ενίσχυση που καθορίζεται εκ των προτέρων αναφέρεται σε προϊόντα που είναι ήδη αποθεματοποιημένα·

ε) στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, την καλυπτόμενη περίοδο («περίοδος διαγωνισμού») και, εάν είναι απαραίτητο, τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν προσφορές μέσω διαγωνισμού, και στην περίπτωση εκ των προτέρων καθορισμένης ενίσχυσης, την προθεσμία υποβολής αίτησης·

στ) την περίοδο αποθεματοποίησης·

ζ) τη συνολική ποσότητα, κατά περίπτωση·

η) την ελάχιστη ποσότητα ανά προσφορά μέσω διαγωνισμού ή αίτηση·

θ) το ύψος της εγγύησης ανά μονάδα μέτρησης στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού και, κατά περίπτωση, για τις αιτήσεις·

ι) τις περιόδους αποθεματοποίησης και εξόδου από τα αποθέματα·

ια) τις προδιαγραφές που πρέπει να εμφανίζονται στη συσκευασία, κατά περίπτωση.

2.  Σε περίπτωση που η χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση περιορίζεται σε ορισμένα κράτη μέλη ή περιφέρειες ενός κράτους μέλους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οι προσφορές μέσω διαγωνισμού και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μόνο στο (στα) σχετικό(-ά) κράτος(-η) μέλος(-η).

3.  Στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, μεσολαβεί προθεσμία τουλάχιστον έξι ημερών μεταξύ της έναρξης ισχύος του εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού και της πρώτης ημερομηνίας που καθορίζεται για την υποβολή των προσφορών.

Άρθρο 40

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Μια προσφορά μέσω διαγωνισμού ή αίτηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι παραδεκτή, εάν πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 και πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

i) παραπομπή στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση·

ii) την περίοδο αποθεματοποίησης, εφόσον αυτό απαιτείται από τον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση·

iii) την ποσότητα των προϊόντων που καλύπτονται από την προσφορά μέσω διαγωνισμού ή την αίτηση·

iv) εάν τα προϊόντα βρίσκονται ήδη σε αποθεματοποίηση, το όνομα και τη διεύθυνση κάθε αποθήκης ιδιωτικής αποθεματοποίησης, τη θέση των παρτίδων/κάδων/δεξαμενών αποθεματοποίησης με τις αντίστοιχες ποσότητες και, ενδεχομένως, τον αριθμό που προσδιορίζει την εγκεκριμένη επιχείρηση·

v) στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, την ημερομηνία λήξης της επιμέρους περιόδου υποβολής·

vi) στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, το ποσό της ενίσχυσης που προτείνεται σε ευρώ ανά μονάδα μέτρησης, στρογγυλοποιημένη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, χωρίς ΦΠΑ·

β) η επιχείρηση έχει καταθέσει το ποσό της εγγύησης που αναφέρεται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση.

Άρθρο 41

Επαλήθευση των προσφορών μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων από τον οργανισμό πληρωμών

1.  Ο οργανισμός πληρωμών αποφασίζει για το παραδεκτό των προσφορών μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 2 και 40.

2.  Σε περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών αποφασίσει ότι μια προσφορά μέσω διαγωνισμού ή αίτηση είναι απαράδεκτη, ενημερώνει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της προσφοράς μέσω διαγωνισμού ή της αίτησης.

Άρθρο 42

Κοινοποίηση των προσφορών μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων στην Επιτροπή

1.  Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλες τις παραδεκτές προσφορές μέσω διαγωνισμού και αιτήσεις εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α) στην περίπτωση των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού, ισχύουν οι προθεσμίες που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού·

β) στην περίπτωση των αιτήσεων, οι κοινοποιήσεις υποβάλλονται το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών) κάθε Τρίτη και αφορούν τις ποσότητες των προϊόντων για τις οποίες υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα παραδεκτή αίτηση, καθώς και τις σχετικές πληροφορίες. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει οι εν λόγω κοινοποιήσεις να λαμβάνουν χώρα πιο συχνά όταν οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για τους σκοπούς της διαχείρισης του καθεστώτος.

2.  Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) δεν περιέχουν την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό ΦΠΑ της επιχείρησης.

3.  Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει στην Επιτροπή μια παραδεκτή προσφορά μέσω διαγωνισμού ή αίτηση εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), θεωρείται ότι έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή μηδενική δήλωση.



Τμήμα II

Καθορισμός του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση μέσω διαγωνισμού

Άρθρο 43

Αποφάσεις σχετικά με το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση

1.  Βάσει των προσφορών μέσω διαγωνισμού που κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 42, η Επιτροπή αποφασίζει, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013:

α) να μην καθορίσει μέγιστο ποσό της ενίσχυσης· ή

β) να καθορίσει μέγιστο ποσό της ενίσχυσης.

2.  Σε περίπτωση που η προσφορά μέσω διαγωνισμού υπόκειται σε μια συνολική ποσότητα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 39 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), και εφόσον η κατακύρωση του συνόλου των ποσοτήτων για τις οποίες το ποσό αυτό έχει προσφερθεί μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της συνολικής ποσότητας, η Επιτροπή θα πρέπει, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 229 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, να εκδώσει απόφαση για τον καθορισμό συντελεστή κατανομής. Ο συντελεστής ισχύει για τις προσφορές μέσω διαγωνισμού που έχουν ληφθεί στο επίπεδο του μέγιστου ποσού της ενίσχυσης.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφος 6, μια επιχείρηση στην οποία εφαρμόζεται ένας συντελεστής κατανομής μπορεί να αποσύρει την προσφορά του εντός 10 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης που καθορίζει τον συντελεστή κατανομής.

3.  Οι αποφάσεις για τη χορήγηση ενίσχυσης που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 44

Επιμέρους αποφάσεις επί των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.  Εάν δεν έχει καθοριστεί μέγιστο ποσό ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, απορρίπτονται όλες οι προσφορές.

2.  Εάν έχει καθοριστεί μέγιστο ποσό ενίσχυσης, ο οργανισμός πληρωμών δέχεται τις προσφορές μέσω διαγωνισμού που είναι ίσες ή μικρότερες από το εν λόγω ποσό, με την επιφύλαξη του άρθρου 43 παράγραφος 2. Όλες οι άλλες προσφορές απορρίπτονται.

Ο οργανισμός πληρωμών αποδέχεται μόνο τις προσφορές μέσω διαγωνισμού που έχουν κοινοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 42.

3.  Ο οργανισμός πληρωμών λαμβάνει μόνον τις αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 43 παράγραφος 1.

Ο οργανισμός πληρωμών γνωστοποιεί στις επιχειρήσεις την έκβαση της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, εντός τριών εργασίμων ημερών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής.



Τμήμα III

Εκ των προτέρων καθορισμός του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Άρθρο 45

Αποφάσεις επί των αιτήσεων ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση που καθορίζεται εκ των προτέρων

1.  Για τα προϊόντα που βρίσκονται ήδη σε αποθεματοποίηση, η παραδεκτή αίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή την όγδοη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία παραλαβής της εν λόγω αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει στο μεσοδιάστημα απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 3.

2.  Για τα προϊόντα που δεν βρίσκονται ήδη σε αποθεματοποίηση, οι αποφάσεις για την αποδοχή παραδεκτής αίτησης κοινοποιούνται από τον οργανισμό πληρωμών στην επιχείρηση την όγδοη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία παραλαβής της εν λόγω αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει στο μεσοδιάστημα απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 3.

3.  Σε περίπτωση που από την εξέταση της κατάστασης αποκαλυφθεί ότι έχει γίνει υπερβολική χρήση του καθεστώτος ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση ή ότι υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής χρήσης ή κερδοσκοπίας, η Επιτροπή μπορεί, χωρίς την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 229 παράγραφος 2 ή 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, να αποφασίσει τα εξής:

α) να αναστείλει την εφαρμογή του καθεστώτος επί πέντε εργάσιμες ημέρες κατ' ανώτατο όριο· οι αιτήσεις που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα γίνονται δεκτές·

β) να καθορίσει ενιαίο ποσοστό μειώσεως των ποσοτήτων για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις, τηρουμένης, κατά περίπτωση, της ελάχιστης ποσότητας της σύμβασης·

γ) να απορρίψει τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την περίοδο αναστολής, για τις οποίες η απόφαση αποδοχής έπρεπε να ληφθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφος 6, μια επιχείρηση στην οποία εφαρμόζεται το στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου μπορεί να αποσύρει την αίτησή της εντός 10 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης που καθορίζει την ποσοστιαία μείωση.



Τμήμα IV

Ιδιωτική αποθεματοποίηση προϊόντων

Άρθρο 46

Πληροφορίες σχετικά με την αποθεματοποίηση για προϊόντα που δεν έχουν ακόμη αποθεματοποιηθεί

Μετά την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 44 παράγραφος 3, ή την κοινοποίηση της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 45 παράγραφος 2, η επιχείρηση ενημερώνει τον οργανισμό πληρωμών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποθεματοποίησης των προϊόντων, το όνομα και τη διεύθυνση κάθε αποθήκης ιδιωτικής αποθεματοποίησης και τις αντίστοιχες ποσότητες. Η κοινοποίηση παρέχεται στον οργανισμό πληρωμών τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη αποθεματοποίησης των παρτίδων. Ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει να δεχθεί χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε εργάσιμων ημερών.

Άρθρο 47

Αποθεματοποίηση για προϊόντα που δεν έχουν ακόμη αποθεματοποιηθεί

1.  Τα προϊόντα αποθεματοποιούνται εντός 28 ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 44 παράγραφος 3 στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, ή από την κοινοποίηση της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 45 παράγραφος 2 στην περίπτωση των αιτήσεων.

2.  Για το κρέας, η αποθεματοποίηση αρχίζει, για κάθε μεμονωμένη παρτίδα της ποσότητας που καλύπτεται από την προσφορά μέσω διαγωνισμού ή την αίτηση, την ημέρα κατά την οποία η παρτίδα θα υποβάλλεται στον έλεγχο της αρμόδιας αρχής. Η σχετική ημερομηνία είναι αυτή της στιγμής κατά την οποία διαπιστώνεται το καθαρό βάρος του νωπού ή διατηρημένου με απλή ψύξη προϊόντος:

α) στον τόπο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης εφόσον το κρέας καταψύχεται επιτόπου·

β) στον τόπο καταψύξεως εφόσον το προϊόν καταψύχεται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις εκτός του τόπου ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

3.  Η αποθεματοποίηση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί από την ημέρα κατά την οποία αποθεματοποιείται η τελευταία μεμονωμένη παρτίδα της ποσότητας που καλύπτεται από την προσφορά μέσω διαγωνισμού ή την αίτηση.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Συμβάσεις αποθεματοποίησης



Τμήμα I

Σύναψη συμβάσεων

Άρθρο 48

Συμβατική περίοδος αποθεματοποίησης

1.  Η συμβατική περίοδος αποθεματοποίησης αρχίζει την επομένη:

α) της ημερομηνίας της κοινοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 3 ή της ημερομηνίας παραλαβής μιας παραδεκτής αίτησης με την επιφύλαξη του άρθρου 45 παράγραφος 1, για προϊόντα που είναι ήδη αποθεματοποιημένα·

β) της ημερομηνίας κατά την οποία η αποθεματοποίηση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 3, για προϊόντα που είναι ήδη αποθεματοποιημένα.

2.  Η τελευταία ημέρα της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης μπορεί να καθορίζεται από τον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 39 παράγραφος 1 στοιχείο στ).

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 ( 5 ), όταν η τελευταία ημέρα της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης είναι Σάββατο, Κυριακή ή επίσημη αργία, η συμβατική περίοδος αποθεματοποίησης λήγει μετά την πάροδο της τελευταίας ώρας της ημέρας εκείνης.

Άρθρο 49

Σύναψη συμβάσεων

Οι συμβάσεις συνάπτονται μεταξύ του οργανισμού πληρωμών του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου αποθεματοποιούνται ή θα αποθεματοποιηθούν τα προϊόντα και των επιχειρήσεων, που πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238, των οποίων έχει γίνει δεκτή προσφορά μέσω διαγωνισμού ή αίτηση.

Οι συμβάσεις συνάπτονται για την ποσότητα των πραγματικών προϊόντων που αποθεματοποιούνται («συμβατική ποσότητα»), η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει την ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο στην περίπτωση των προσφορών μέσω διαγωνισμού, ή την ποσότητα στην αίτηση όσον αφορά προϊόντα που είναι ήδη αποθεματοποιημένα, ή την κοινοποίηση της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 45 παράγραφος 2, στην περίπτωση των αιτήσεων για προϊόντα που δεν έχουν ακόμη αποθεματοποιηθεί.

Εάν η ποσότητα των πραγματικών προϊόντων που αποθεματοποιούνται είναι μικρότερη από το 95 % της ποσότητας που αναφέρεται στην προσφορά μέσω διαγωνισμού ή την αίτηση, ή την ποσότητα που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 45 παράγραφος 3 στοιχείο β), δεν συνάπτεται καμία σύμβαση.

Δεν συνάπτονται συμβάσεις εάν η επιλεξιμότητα των προϊόντων δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Άρθρο 50

Κοινοποίηση της σύναψης συμβάσεων

Ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει την επιτυχούσα επιχείρηση σχετικά με σύμβαση που θεωρείται συναφθείσα εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 61 παράγραφος 1, εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα για τη σύναψη της σύμβασης.

Η ημερομηνία σύναψης της σύμβασης είναι εκείνη κατά την οποία ο οργανισμός πληρωμών θα ειδοποιήσει την επιχείρηση.



Τμήμα II

Στοιχεία της σύμβασης και υποχρεώσεις της επιχείρησης

Άρθρο 51

Στοιχεία της σύμβασης

Η σύμβαση θεωρείται ότι περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 52, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα εξής:

α) στις σχετικές διατάξεις του εκτελεστικού κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού και στην προσφορά μέσω διαγωνισμού· ή

β) στις σχετικές διατάξεις του εκτελεστικού κανονισμού εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση και που περιλαμβάνονται στην αίτηση.

Άρθρο 52

Υποχρεώσεις της επιχείρησης

1.  Οι συμβάσεις καλύπτουν τουλάχιστον τις ακόλουθες υποχρεώσεις για την επιχείρηση:

α) να αποθεματοποιήσει και να διατηρεί τη συμβατική ποσότητα στον χώρο αποθήκευσης, κατά τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης, υπ' ευθύνη του και με δικά του έξοδα, υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των χαρακτηριστικών των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238, χωρίς:

i) να υποκαθιστά τα αποθεματοποιημένα προϊόντα, εκτός από την περίπτωση της ζάχαρης, σύμφωνα με την παράγραφο 3·

ii) ή να τα μεταφέρει σε άλλο χώρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης ή, στην περίπτωση της ζάχαρης, σε άλλο σιλό·

β) να διατηρήσει τα έγγραφα της ζύγισης που καταρτίστηκαν κατά τη στιγμή εισόδου στον χώρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης·

γ) να αποστέλλει τα έγγραφα που σχετίζονται με τις εργασίες αποθεματοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της θέσης των παρτίδων/δεξαμενών φύλαξης/σιλό με τις αντίστοιχες ποσότητες, στον οργανισμό πληρωμών εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία αποθεματοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 47 παράγραφος 3·

δ) να επιτρέπει στον οργανισμό πληρωμών να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την τήρηση όλων των προβλεπομένων στη σύμβαση υποχρεώσεων·

ε) να παρέχει εύκολη πρόσβαση στα προϊόντα και να τα καθιστά αναγνωρίσιμα το καθένα ξεχωριστά ανά παρτίδα/δεξαμενή φύλαξης/σιλό.

2.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο α) σημείο ii) ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να επιτρέψει μετακίνηση των αποθηκευμένων προϊόντων υπό τους ακόλουθους όρους:

i) για τα τυριά που απολαύουν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), εφόσον η επιχείρηση υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση·

ii) για άλλα προϊόντα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον η επιχείρηση υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση.

3.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο ε) του παρόντος άρθρου, η ζάχαρη που αποτελεί αντικείμενο σύμβασης μπορεί να αποθηκεύεται σε σιλό που έχει καθοριστεί από την επιχείρηση μαζί με άλλη ζάχαρη, υπό την προϋπόθεση ότι η συμβατική ποσότητα βρίσκεται αποθεματοποιημένη στο καθορισμένο σιλό κατά τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238.

4.  Η επιχείρηση καθιστά, κατόπιν αιτήματος, διαθέσιμο στον αρμόδιο για τον έλεγχο οργανισμό πληρωμών το σύνολο της τεκμηρίωσης, για κάθε σύμβαση, μέσω της οποίας είναι δυνατόν, ειδικότερα, να επαληθευτούν οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα αποθεματοποιημένα προϊόντα:

α) ο αριθμός ο οποίος προσδιορίζει την εγκεκριμένη επιχείρηση και το κράτος μέλος παραγωγής, εάν χρειάζεται·

β) η καταγωγή και η ημερομηνία παραγωγής των προϊόντων ή, για τη ζάχαρη, η περίοδος εμπορίας της παραγωγής, και για το κρέας, η ημερομηνία σφαγής·

γ) η ημερομηνία αποθεματοποίησης·

δ) το βάρος και, στην περίπτωση του κρέατος, ο αριθμός των συσκευασμένων τεμαχίων·

ε) η διεύθυνση του τόπου ιδιωτικής αποθεματοποίησης και των μέσων που επιτρέπουν την εύκολη ταυτοποίηση του προϊόντος εντός του χώρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης ή, για τη ζάχαρη χύμα, τα στοιχεία ταυτοποίησης του σιλό που έχει καθοριστεί από την επιχείρηση·

στ) η ημερομηνία λήξης της περιόδου συμβατικής αποθεματοποίησης και η ημερομηνία της πραγματικής εξόδου από τη συμβατική αποθεματοποίηση.

5.  Η επιχείρηση ή, κατά περίπτωση, ο αποθεματοποιητής τηρεί μητρώο στην αποθήκη που αναφέρει, ανά αριθμό σύμβασης:

α) τα στοιχεία ταυτοποίησης των προϊόντων που τίθενται σε αποθεματοποίηση ανά παρτίδα / δεξαμενή φύλαξης / σιλό·

β) τις ημερομηνίες αποθεματοποίησης και εξόδου από την αποθεματοποίηση·

γ) την ποσότητα των προϊόντων σε αποθεματοποίηση ανά παρτίδα / δεξαμενή φύλαξης / σιλό·

δ) τη θέση των προϊόντων ανά παρτίδα / δεξαμενή φύλαξης / σιλό εντός της αποθήκης.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Έξοδος των προϊόντων και καταβολή ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση



Τμήμα I

Έξοδος των προϊόντων από την αποθεματοποίηση

Άρθρο 53

Έξοδος από την αποθεματοποίηση

1.  Η έξοδος από την αποθεματοποίηση μπορεί να ξεκινήσει την επομένη της τελευταίας ημέρας της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης ή, ανάλογα με την περίπτωση, από την ημερομηνία που ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση.

2.  Η έξοδος από την αποθεματοποίηση πραγματοποιείται ανά ολόκληρη παρτίδα αποθεματοποίησης, εκτός εάν ο οργανισμός πληρωμών εγκρίνει την έξοδο για μικρότερη ποσότητα.

Ωστόσο, στην περίπτωση των σφραγισμένων προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 60, η έξοδος από το απόθεμα μπορεί να αφορά μόνο μια σφραγισμένη ποσότητα.

3.  Σε περίπτωση που στον εκτελεστικό κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού ή εκ των προτέρων καθορισμού του ποσού της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, η συμβατική περίοδος αποθεματοποίησης ορίζεται ως η περίοδος μεταξύ ορισμένων ημερών, η επιχείρηση ενημερώνει τον οργανισμό πληρωμών για την πρόθεση να αρχίσει την έξοδο των προϊόντων από την αποθεματοποίηση, αναφέροντας τις επηρεαζόμενες παρτίδες / δεξαμενές φύλαξης / σιλό, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών εξόδου.

Ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει να δεχθεί χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε εργάσιμων ημερών.



Τμήμα II

Πληρωμή

Άρθρο 54

Αίτηση καταβολής ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση πληρωμής εντός τριών μηνών από τη λήξη της περιόδου συμβατικής αποθεματοποίησης.

Άρθρο 55

Καταβολή ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιείται το αργότερο εντός 120 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία υποβλήθηκε μια αίτηση πληρωμής, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της σύμβασης.

Ωστόσο, εάν βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα, η πληρωμή διενεργείται μόνον μετά την αναγνώριση του δικαιώματος ενίσχυσης.



ΤΙΤΛΟΣ IV

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Έλεγχοι

Άρθρο 56

Γενικές διατάξεις για τους ελέγχους που αφορούν τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

1.  Οι οργανισμοί πληρωμών λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τη δημόσια παρέμβαση και τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, όπως προβλέπονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1238, τον παρόντα κανονισμό και τους εκτελεστικούς κανονισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του παρόντος κανονισμού.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν πλήρεις διοικητικούς ελέγχους των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή και μέσω διαγωνισμού για δημόσια παρέμβαση και των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού και των αιτήσεων για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώνονται με επιτόπιους ελέγχους εγγράφων και φυσικούς ελέγχους, όπως ορίζεται στον παρόντα τίτλο.

2.  Η επαλήθευση του βάρους των προϊόντων που παραδίδονται σε δημόσια παρέμβαση και, στην περίπτωση των ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, της συμβατικής ποσότητας διενεργείται παρουσία των υπαλλήλων του οργανισμού πληρωμών.

3.  Τα φυσικά δείγματα που λαμβάνονται για τους σκοπούς της επαλήθευσης της ποιότητας και της σύνθεσης των προϊόντων για δημόσια παρέμβαση και ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πρέπει να λαμβάνονται από τους υπαλλήλους του οργανισμού πληρωμών ή παρουσία αυτών.

4.  Για τους σκοπούς της διαδρομής ελέγχου, όλα τα βιβλία αποθήκης και οικονομικά έγγραφα που ελέγχονται από τον οργανισμό πληρωμών σφραγίζονται ή μονογραφούνται στη διάρκεια της επίσκεψης ελέγχου. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου σε αρχεία υπολογιστή, ο φάκελος ελέγχου περιλαμβάνει αρχείο σχετικά με τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτά τα αρχεία τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής κατόπιν αιτήσεώς της.

Άρθρο 57

Ειδικές διατάξεις σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν τη δημόσια παρέμβαση

1.  Με την επιφύλαξη των ελέγχων που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό για την παραλαβή προϊόντων, οι έλεγχοι των αποθεμάτων παρέμβασης διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014.

2.  Σε περίπτωση που ο χώρος αποθήκευσης που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο ii) βρίσκεται σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο υποβάλλεται η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού, ο οργανισμός πληρωμών που έλαβε την προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τον οργανισμό πληρωμών που είναι υπεύθυνος για τον εν λόγω χώρο αποθήκευσης, καθώς και τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Η βοήθεια παρέχεται εντός της προθεσμίας που ζητείται από τον οργανισμό πληρωμών ο οποίος έλαβε την προσφορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού.

3.  Για το βόειο κρέας, οι έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με το παράρτημα III μέρη I και ΙΙΙ.

Άρθρο 58

Ειδικές διατάξεις σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν τη δημόσια παρέμβαση για τα σιτηρά και το ρύζι

1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 56 παράγραφος 2, η παραδιδόμενη ποσότητα ζυγίζεται παρουσία της επιχείρησης και ενός εκπροσώπου του οργανισμού πληρωμών, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την επιχείρηση.

Ωστόσο, αν ο εκπρόσωπος του οργανισμού πληρωμών είναι επίσης ο αποθεματοποιητής, ο οργανισμός πληρωμών διενεργεί έλεγχο, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παράδοσης, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον ογκομετρικό έλεγχο. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της ζυγισθείσας ποσότητας και της εκτιμηθείσας σύμφωνα με την ογκομετρική μέθοδο δεν υπερβαίνει το 5 %.

Σε περίπτωση μη υπέρβασης της ανοχής 5 %, ο αποθεματοποιητής αναλαμβάνει όλα τα έξοδα σχετικά με τη διαφορά που διαπιστώνεται σε μεταγενέστερη ζύγιση σε σχέση με το βάρος που καταχωρίστηκε στα λογιστικά βιβλία κατά την παραλαβή.

Σε περίπτωση υπέρβασης της ανοχής 5 %, τα σιτηρά ή το ρύζι ζυγίζονται αμέσως. Εάν το διαπιστούμενο βάρος είναι κατώτερο από το καταγεγραμμένο, τα έξοδα της ζύγισης επιβαρύνουν τον αποθεματοποιητή. Διαφορετικά, οι δαπάνες που προκύπτουν από τη ζύγιση βαρύνουν τον οργανισμό πληρωμών.

2.  Σε περίπτωση που το επίπεδο των ρύπων στον τομέα των σιτηρών πρέπει να ελέγχεται με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας που αναφέρεται στο παράρτημα I μέρος I σημείο 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238, ο οργανισμός πληρωμών είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές συνέπειες κάθε έλλειψης συμμόρφωσης με τα ανώτατα επίπεδα ρύπων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 6 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014.

Ωστόσο, όσον αφορά την ωχρατοξίνη A και την αφλατοξίνη, εάν ο ενδιαφερόμενος οργανισμός πληρωμών είναι σε θέση να αποδείξει στην Επιτροπή ότι κατά την είσοδο τηρήθηκαν τα πρότυπα, οι κανονικές συνθήκες αποθεματοποίησης, καθώς και οι λοιπές δεσμεύσεις του αποθεματοποιητή, η οικονομική ευθύνη βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 59

Ειδικές διατάξεις για την παραλαβή στην αποθήκη του αποθεματοποιητή σιτηρών και ρυζιού

1.  Εάν η παραλαβή των σιτηρών ή του ρυζιού γίνεται στην αποθήκη όπου βρίσκονται τα προϊόντα κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς, οι ποσότητες που παραλαμβάνονται διαπιστώνονται με βάση το μητρώο αποθήκης, το οποίο πληροί τα επαγγελματικά πρότυπα που επιτρέπουν τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας της Ένωσης, ιδίως του παραρτήματος III του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014, και υπό τον όρο ότι:

α) το μητρώο αποθήκης αναφέρει τα εξής:

i) το βάρος που προκύπτει από τη ζύγιση που πραγματοποιήθηκε εντός περιόδου δέκα μηνών το πολύ πριν από την παραλαβή·

ii) τα φυσικά ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά τη ζύγιση, και ιδίως η υγρασία·

iii) τις ενδεχόμενες μεταφορές σε άλλα σιλό, καθώς και τις πραγματοποιηθείσες επεξεργασίες·

β) ο αποθεματοποιητής δηλώνει ότι η προσφερθείσα παρτίδα ανταποκρίνεται ως προς όλα τα στοιχεία της στις ενδείξεις που αναφέρονται στο μητρώο αποθήκης·

γ) τα διαπιστωθέντα κατά τη στιγμή της ζύγισης ποιοτικά χαρακτηριστικά συμπίπτουν με εκείνα του αντιπροσωπευτικού δείγματος που προκύπτει από τα δείγματα που ελήφθησαν από τον οργανισμό πληρωμών ή τον αντιπρόσωπό του με συχνότητα μιας λήψης ανά εξήντα τόνους.

2.  Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 1, το βάρος που πρέπει να καταγραφεί στο μητρώο αποθήκης και τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014, είναι αυτό που έχει εγγραφεί στο μητρώο αποθήκης, προσαρμοσμένο, ενδεχομένως, για να ληφθεί υπόψη η διαφορά μεταξύ της υγρασίας ή του ποσοστού διαφόρων ξένων προσμείξεων (Schwarzbesatz) που καταγράφονται κατά τη ζύγιση και εκείνων που διαπιστώνονται με βάση το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Διαφορά στο ποσοστό διαφόρων ξένων προσμείξεων μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο για να προσαρμοστεί χαμηλότερα το βάρος που έχει εγγραφεί στο μητρώο αποθήκης.

Εντός 30 ημερών από την παραλαβή, ο οργανισμός πληρωμών διενεργεί ογκομετρικό έλεγχο. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της ζυγισθείσας ποσότητας και της εκτιμηθείσας σύμφωνα με την ογκομετρική μέθοδο δεν υπερβαίνει το 5 %.

Σε περίπτωση μη υπέρβασης της ανοχής 5 %, ο αποθεματοποιητής αναλαμβάνει όλα τα έξοδα σχετικά με τη διαφορά που διαπιστώνεται σε μεταγενέστερη ζύγιση σε σχέση με το βάρος που καταχωρίστηκε στα λογιστικά βιβλία κατά την παραλαβή.

Σε περίπτωση υπέρβασης της ανοχής 5 %, τα σιτηρά ή το ρύζι ζυγίζονται αμέσως. Σε περίπτωση που το διαπιστούμενο βάρος είναι κατώτερο από το καταγεγραμμένο, λαμβανομένων υπόψη των ορίων ανοχής που προβλέπονται στο παράρτημα IV σημείο 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014, τα έξοδα ζύγισης βαρύνουν τον αποθεματοποιητή. Σε αντίθετη περίπτωση, τα έξοδα ζύγισης βαρύνουν το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων.

Άρθρο 60

Ειδικές διατάξεις σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

1.  Για όλες τις αποθεματοποιημένες παρτίδες, ο οργανισμός πληρωμών προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους των εγγράφων εντός 30 ημερών από την έναρξη της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 48 παράγραφος 1, προκειμένου να εξακριβώσει τη συμβατική ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 49. Οι εν λόγω έλεγχοι περιλαμβάνουν την εξέταση του μητρώου αποθήκης που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 5 και των δικαιολογητικών εγγράφων, όπως ζυγολογίων και δελτίων παράδοσης, καθώς και τη φυσική επαλήθευση της παρουσίας των παρτίδων και της ταυτότητας των προϊόντων στον χώρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Στην περίπτωση του κρέατος, οι έλεγχοι διενεργούνται κατά τη στιγμή της θέσης σε ιδιωτική αποθεματοποίηση, ενώ για το ελαιόλαδο, πριν από την επίσημη σφράγιση των δεξαμενών φύλαξης.

Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να παρατείνει την περίοδο που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο έως και 15 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οργανισμός πληρωμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

2.  Εκτός από τους ελέγχους που απαιτούνται βάσει της παραγράφου 1, ελέγχεται φυσικά ένα αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα τουλάχιστον 5 % των παρτίδων που καλύπτουν τουλάχιστον το 5 % των συνολικών ποσοτήτων σε αποθεματοποίηση για να εξασφαλιστεί ότι η ποσότητα, η φύση και η σύνθεση, η συσκευασία και η σήμανση των προϊόντων και των παρτίδων αποθεματοποίησης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και με τα στοιχεία που καθορίζονται από την επιχείρηση στην προσφορά αγοράς μέσω διαγωνισμού ή στην αίτησή της.

Στην περίπτωση του τυριού, οι φυσικοί έλεγχοι διενεργούνται σε όλες τις παρτίδες, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμβατική ποσότητα.

3.  Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθεματοποίησης, ο οργανισμός πληρωμών διενεργεί επίσης αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους για να εξασφαλίσει την παρουσία και την ταυτότητα της συμβατικής ποσότητας στον χώρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης, και ότι η ζάχαρη που είναι αποθηκευμένη χύμα βρίσκεται στο σιλό που έχει καθορίσει η επιχείρηση. Ο έλεγχος διενεργείται βάσει ενός τυχαίου στατιστικού δείγματος τουλάχιστον 5 % των παρτίδων που καλύπτουν τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των ποσοτήτων για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις. Το εν λόγω δείγμα δεν περιλαμβάνει περισσότερο από το 25 % των παρτίδων που έχουν ήδη ελεγχθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2, εκτός εάν δεν είναι δυνατόν να διενεργηθεί ο επιτόπιος έλεγχος τουλάχιστον στο 5 % των παρτίδων που καλύπτουν τουλάχιστον το 5 % των συνολικών ποσοτήτων για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις.

Ο αιφνίδιος έλεγχος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δεν είναι απαραίτητος, εφόσον ο οργανισμός πληρωμών, με τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης, έχει σφραγίσει τα προϊόντα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συμβατικές ποσότητες να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τον τόπο αποθήκευσης χωρίς θραύση της σφραγίδας.

4.  Στο τέλος της συμβατικής περιόδου αποθεματοποίησης, ή προτού ξεκινήσει η έξοδος των προϊόντων σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 53 παράγραφος 3, ο οργανισμός πληρωμών προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους για να επαληθεύσει ότι έχει εκπληρωθεί η συμβατική δέσμευση διενεργώντας έλεγχο των εγγράφων στο μητρώο αποθήκης, καθώς και επαλήθευση της παρουσίας των παρτίδων και της ταυτότητας των προϊόντων στον χώρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Εκτός από τους ελέγχους που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, διενεργείται φυσικός έλεγχος σε αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα τουλάχιστον 5 % των παρτίδων που καλύπτουν τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των ποσοτήτων για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις, προκειμένου να επαληθευτεί η ποσότητα, το είδος, η συσκευασία και η σήμανση, καθώς και η ταυτότητα των προϊόντων στον χώρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

5.  Σε περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών, με τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης, έχει σφραγίσει τα προϊόντα με τέτοιο τρόπο που η αποθηκευμένη ποσότητα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη μεμονωμένη παρτίδα χωρίς θραύση της σφραγίδας, οι έλεγχοι που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 μπορεί να περιορίζονται στην επαλήθευση της παρουσίας και της ακεραιότητας των σφραγίδων.

▼M2

Άρθρο 60α

Ειδική διάταξη σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

1.  Η επιλεξιμότητα του βουτύρου, του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και του τυριού για τη λήψη ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση καθορίζεται σύμφωνα με τις μεθόδους που προβλέπονται στα παραρτήματα VI, VII και VIII αντίστοιχα.

Οι μέθοδοι αυτές καθορίζονται με βάση τις τελευταίες εκδόσεις των σχετικών ευρωπαϊκών ή διεθνών προτύπων, κατά περίπτωση, που ισχύουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την πρώτη ημέρα της περιόδου δημόσιας παρέμβασης που ορίζεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

2.  Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται με την εφαρμογή των μεθόδων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό αξιολογούνται σύμφωνα με το παράρτημα IX.

▼B

Άρθρο 61

Υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους ελέγχους

1.  Ο οργανισμός πληρωμών συντάσσει έκθεση ελέγχου εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση κάθε επιτόπιου ελέγχου που διενεργείται και, ενδεχομένως, των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 56 παράγραφος 3. Η έκθεση περιγράφει με ακρίβεια τα διάφορα σημεία που ελέγχθηκαν και αναφέρει τα εξής:

α) την ημερομηνία και την ώρα έναρξης του ελέγχου·

β) τα αναλυτικά στοιχεία τυχόν παρασχεθείσας προηγούμενης ειδοποίησης·

γ) τη διάρκεια του ελέγχου·

δ) τους υπεύθυνους που ήταν παρόντες·

ε) τον χαρακτήρα και την έκταση των ελέγχων που διενεργήθηκαν, παρέχοντας, ιδίως, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα εξετασθέντα έγγραφα και προϊόντα·

στ) τις διαπιστώσεις και τα πορίσματα·

ζ) εάν απαιτείται παρακολούθηση.

Η έκθεση υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του οργανισμού πληρωμών και είτε προσυπογράφεται από την επιχείρηση ή, κατά περίπτωση, από τον αποθεματοποιητή, είτε αποστέλλεται στην επιχείρηση με τρόπο ο οποίος μπορεί να τεκμηριωθεί. Η έκθεση περιλαμβάνεται στον φάκελο πληρωμής.

2.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των προϊόντων που υπόκεινται στον έλεγχο, ο έλεγχος επεκτείνεται σε μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα που προσδιορίζεται από τον οργανισμό πληρωμών.

3.  Ο οργανισμός πληρωμών καταγράφει κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης βάσει των κριτηρίων της βαρύτητας, της έκτασης, της διάρκειας και της επανάληψης, η οποία ενδέχεται να επισύρει αποκλεισμό σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 ή την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθείσας ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προσαυξημένης με τόκους, εφόσον συντρέχει περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 4.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Διοικητικά μέτρα και κυρώσεις

Άρθρο 62

Διοικητικά μέτρα και κυρώσεις σε σχέση με την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

1.  Σε περίπτωση που ο οργανισμός πληρωμών διαπιστώσει ότι έγγραφο το οποίο έχει προσκομίσει επιχείρηση και το οποίο απαιτείται βάσει του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238, του παρόντος κανονισμού ή εκτελεστικού κανονισμού που προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού, παρέχει εσφαλμένες πληροφορίες και οι εν λόγω εσφαλμένες πληροφορίες είναι καθοριστικής σημασίας για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση, ο οργανισμός πληρωμών αποκλείει την επιχείρηση από τη διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης για το προϊόν για το οποίο παρασχέθηκαν οι ανακριβείς πληροφορίες για περίοδο ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της τελικής διοικητικής απόφασης που διαπιστώνει την παρατυπία.

2.  Ο αποκλεισμός που προβλέπεται στην παράγραφο 1 δεν εφαρμόζεται, εάν η επιχείρηση αποδείξει στον οργανισμό πληρωμών ότι η κατάσταση που αναφέρεται στην εν λόγω παράγραφο οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε πρόδηλο σφάλμα.

3.  Η αχρεωστήτως καταβληθείσα ενίσχυση ανακτάται από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, προσαυξημένη με τόκους. Οι κανόνες που καθορίζονται στο άρθρο 27 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 εφαρμόζονται αναλόγως.

4.  Η εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων και η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, πραγματοποιούνται με την επιφύλαξη της κοινοποίησης των παρατυπιών στην Επιτροπή δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1848/2006 της Επιτροπής ( 6 ).



ΤΙΤΛΟΣ V

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Κοινοποιήσεις



Τμήμα I

Γενικές διατάξεις για τις κοινοποιήσεις

Άρθρο 63

Μέθοδος κοινοποίησης

Οι κοινοποιήσεις που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, καθώς και στους εκτελεστικούς κανονισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 1, διενεργούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 792/2009 της Επιτροπής ( 7 ).

Άρθρο 64

Κοινοποιήσεις που αφορούν τους οργανισμούς πληρωμών

1.  Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τους εγκεκριμένους οργανισμούς πληρωμών που είναι αρμόδιοι για τις αγορές από την παρέμβαση και τις πωλήσεις, καθώς και για την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση.

2.  Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των κρατών μελών και του κοινού τον κατάλογο των εγκεκριμένων οργανισμών πληρωμών, μεταξύ άλλων μέσω δημοσίευσης στο διαδίκτυο.



Ενότητα ΙΙ

Κοινοποιήσεις όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση

Άρθρο 65

Κοινοποιήσεις πληροφοριών σχετικά με τα αποθέματα παρέμβασης

1.  Τα κράτη μέλη οι οργανισμοί πληρωμών των οποίων διατηρούν αποθέματα παρέμβασης κοινοποιούν στην Επιτροπή, το αργότερο έως την 15η εκάστου μηνός, τα ακόλουθα:

α) για τα σιτηρά και το ρύζι:

i) τις ποσότητες που αποθεματοποιήθηκαν στην αρχή της περιόδου εμπορίας·

ii) τις συνολικές ποσότητες που παρελήφθησαν από την αρχή της περιόδου εμπορίας·

iii) τις συνολικές ποσότητες που εξήλθαν από τις αποθήκες από την αρχή της περιόδου εμπορίας, οι οποίες προσδιορίζονται, κατά περίπτωση, ανά τύπο χρήσης ή προορισμό, και τις συνολικές ποσότητες που απωλέσθηκαν·

iv) τις συνολικές δεσμευμένες ποσότητες (με σύμβαση), οι οποίες προσδιορίζονται, κατά περίπτωση, ανά τύπο χρήσης ή προορισμό·

v) τις ποσότητες που αποτελούν αντικείμενο προσφοράς στο τέλος της μηνιαίας περιόδου κοινοποίησης·

β) για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη:

i) τις ποσότητες κάθε προϊόντος σε αποθεματοποίηση στο τέλος του προηγούμενου μήνα και τις ποσότητες που εισήλθαν και εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον εν λόγω μήνα·

ii) ανάλυση των ποσοτήτων κάθε προϊόντος που εξήλθαν από τους χώρους αποθήκευσης κατά τον σχετικό μήνα, σύμφωνα με τον κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση των εν λόγω προϊόντων·

iii) ανάλυση, ανά παλαιότητα, των ποσοτήτων σε αποθεματοποίηση στο τέλος του προηγούμενου μήνα·

γ) για το βόειο κρέας:

i) τις ποσότητες κάθε προϊόντος σε αποθεματοποίηση στο τέλος του προηγούμενου μήνα και τις ποσότητες που εισήλθαν και εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον εν λόγω μήνα·

ii) ανάλυση των ποσοτήτων κάθε προϊόντος που εξήλθαν από τους χώρους αποθήκευσης κατά τον σχετικό μήνα, σύμφωνα με τον κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση των εν λόγω προϊόντων·

iii) τις ποσότητες κάθε τεμαχίου για τις οποίες συνήφθησαν συμβάσεις πώλησης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα·

iv) τις ποσότητες κάθε τεμαχίου για τις οποίες εκδόθηκαν δελτία εξόδου κατά τον προηγούμενο μήνα·

v) τις ποσότητες κάθε τεμαχίου που αγοράστηκε κατά τον προηγούμενο μήνα·

vi) τα εκτός σύμβασης και τα φυσικά αποθέματα κάθε τεμαχίου στο τέλος του προηγούμενου μήνα, με ένδειξη του χρόνου κατά τον οποίο τα εκτός σύμβασης αποθέματα έχουν παραμείνει σε αποθεματοποίηση·

δ) για όλα τα προϊόντα:

i) τις προκηρύξεις διαγωνισμών, τις κατακυρωθείσες ποσότητες και τις ελάχιστες τιμές πώλησης που καθορίζονται σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 36·

▼M1

ii) πληροφορίες σχετικά με τις διατεθείσες ποσότητες για το καθεστώς διανομής τροφίμων στους απόρους, καθώς και το σχετικό ποσό (διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της λογιστικής αξίας) και την ημερομηνία μεταβίβασης του ποσού αυτού στον οργανισμό στον οποίο διενεργούνται οι πληρωμές από την Επιτροπή δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014, σύμφωνα με το άρθρο 38β παράγραφος 4 του παρόντος κανονισμού.

▼B

2.  Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει την παροχή των κοινοποιήσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 με αυξημένη συχνότητα, όταν αυτό είναι αναγκαίο για τους σκοπούς της αποτελεσματικής διαχείρισης του συστήματος παρέμβασης.

3.  Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο β):

α) ως «εισερχόμενες ποσότητες» νοούνται οι ποσότητες που βρίσκονται πραγματικά σε αποθεματοποίηση, ανεξάρτητα από το εάν έχουν παραληφθεί ή όχι από τον οργανισμό πληρωμών·

β) ως «εξερχόμενες ποσότητες» νοούνται οι ποσότητες που έχουν εξέλθει ή, οι ποσότητες που έχουν παραληφθεί, εάν παρελήφθησαν από τον αγοραστή πριν από την έξοδό τους.

4.  Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο γ):

α) ως «αποθέματα εκτός σύμβασης» νοούνται τα αποθέματα που δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης πώλησης·

β) ως «φυσικά αποθέματα» νοείται το σύνολο των αποθεμάτων εκτός σύμβασης και των αποθεμάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης πώλησης, αλλά δεν έχουν ακόμη παραληφθεί.



Τμήμα III

Κοινοποιήσεις όσον αφορά την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Άρθρο 66

Κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Τα κράτη μέλη στα οποία χρησιμοποιείται η ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος ιδιωτικής αποθεματοποίησης κοινοποιούν στην Επιτροπή:

α) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα προϊόντα και τις ποσότητες για τις οποίες έχουν συναφθεί συμβάσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αναλυτικά ανά περίοδο αποθεματοποίησης·

β) πριν από τις 15 κάθε μήνα για τον προηγούμενο μήνα:

i) τις ποσότητες των προϊόντων που αποθεματοποιήθηκαν και εξήλθαν από την αποθεματοποίηση στη διάρκεια του οικείου μήνα και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, αναλυτικά ανά κατηγορίες·

ii) τις ποσότητες των προϊόντων σε ιδιωτική αποθεματοποίηση στο τέλος του οικείου μήνα και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, αναλυτικά ανά κατηγορίες·

iii) τις ποσότητες των προϊόντων για τις οποίες έχει λήξει η συμβατική περίοδος αποθεματοποίησης·

iv) εάν η περίοδος αποθεματοποίησης έχει συντομευτεί ή παραταθεί, όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα προϊόντα και τις ποσότητες σε σχέση με τα οποία αναθεωρήθηκε η περίοδος αποθεματοποίησης, καθώς και τις αρχικές και τις αναθεωρημένες ημερομηνίες εξόδου από την αποθεματοποίηση·

γ) το αργότερο στις 31 Μαρτίου κάθε έτους για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τον τίτλο IV.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 67

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2016. Ωστόσο, όσον αφορά τις αγορές από τη δημόσια παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου 2017 ισχύουν το μέρος V πίνακες III και IV και το μέρος VI στοιχείο β) του παραρτήματος I.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΣΙΤΗΡΑ

ΜΕΡΟΣ I

1.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΑΜΕΜΠΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

1.1.    Θραυσμένοι σπόροι

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «θραυσμένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «θραυσμένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

1.2.    Προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους

α)    Συρρικνωμένοι σπόροι

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «συρρικνωμένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587. Ωστόσο, για το κριθάρι Εσθονίας, Λετονίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, ως «συρρικνωμένοι σπόροι» νοούνται οι σπόροι με ειδικό βάρος τουλάχιστον 64 kg ανά εκατόλιτρο που προσφέρονται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού, ή προσκομίζονται στην παρέμβαση σε αυτά τα κράτη μέλη, οι οποίοι, μετά την απομάκρυνση όλων των υλών που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, διέρχονται από κόσκινο με σχισμές 2,0 mm.

Οι «συρρικνωμένοι σπόροι» δεν αφορούν τον αραβόσιτο.

β)    Άλλα σιτηρά

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «άλλων σιτηρών» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «άλλων σιτηρών» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

γ)    Σπόροι προσβεβλημένοι από επιβλαβείς οργανισμούς

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «σπόρων προσβεβλημένων από επιβλαβείς οργανισμούς» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «σπόρων προσβεβλημένων από επιβλαβείς οργανισμούς» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

δ)    Σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο

Για τον σκληρό και τον μαλακό σίτο, ο ορισμός περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Οι «σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο» δεν αφορούν το κριθάρι ή τον αραβόσιτο.

ε)    Σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

στ)    Σπόροι που έχουν προσβληθεί από ευρωτίαση

Για τον σκληρό σίτο, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν προσβληθεί από ευρωτίαση» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Οι «σπόροι που έχουν προσβληθεί από ευρωτίαση» δεν αφορούν τον μαλακό σίτο, το κριθάρι και τον αραβόσιτο.

1.3.    Σπόροι που έχουν βλαστήσει

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν βλαστήσει» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν βλαστήσει» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

1.4.    Διάφορες προσμείξεις

α)    Ξένοι σπόροι

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «ξένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «ξένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

Ως «επιβλαβείς σπόροι» νοούνται οι τοξικοί για τον άνθρωπο και τα ζώα, οι σπόροι που εμποδίζουν ή περιπλέκουν τον καθαρισμό και την άλεση των σιτηρών, καθώς και εκείνοι που βλάπτουν την ποιότητα των μεταποιημένων προϊόντων σιτηρών.

β)    Κατεστραμμένοι σπόροι

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «κατεστραμμένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «κατεστραμμένων σπόρων» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

Στο πρότυπο EN 15587, για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «σπόρων που έχουν προσβληθεί από φουζαρίωση» περιλαμβάνεται στον ορισμό των κατεστραμμένων σπόρων.

γ)    Ξένες ύλες

Για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, ο ορισμός των «ξένων υλών» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Για τον αραβόσιτο, ο ορισμός των «ξένων υλών» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 16378.

δ)    Λέπυρα (για τον αραβόσιτο: θραύσματα του στάχυος)

ε)    Ερυσίβη

στ)    Σπόροι με δαυλίτη

Για τον σκληρό και τον μαλακό σίτο, ο ορισμός των «σπόρων με δαυλίτη» περιλαμβάνεται στο πρότυπο EN 15587.

Οι «σπόροι με δαυλίτη» δεν αφορούν το κριθάρι και τον αραβόσιτο.

ζ)    Προσμείξεις ζωικής προέλευσης

1.5.    Ζώντα παράσιτα

1.6.    Αλευρώδεις σπόροι

Αλευρώδεις σπόροι σκληρού σίτου είναι οι σπόροι των οποίων ο πυρήνας δεν μπορεί να θεωρηθεί τελείως υαλώδης. Οι σπόροι αυτοί ορίζονται στο πρότυπο EN 15585.

2.   ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΑΝΑ ΣΙΤΗΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΩΝ

2.1.    Σκληρός σίτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς, οι σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από ευρωτίαση και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι (μεταξύ των οποίων και οι προσβληθέντες από φουζαρίωση), οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, η ερυσίβη, οι σπόροι με δαυλίτη και οι προσμείξεις ζωικής προέλευσης.

2.2.    Μαλακός σίτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς, οι σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο (μόνο αν η περιεκτικότητα υπερβαίνει το 8 %) και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι (μεταξύ των οποίων και οι προσβληθέντες από φουζαρίωση), οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, η ερυσίβη, οι σπόροι με δαυλίτη και οι προσμείξεις ζωικής προέλευσης.

2.3.    Κριθάρι

Ως προσμείξεις αποτελούμενες από σπόρους νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι (μεταξύ των οποίων και οι προσβληθέντες από φουζαρίωση), οι ξένες ύλες, τα λέπυρα και οι προσμείξεις ζωικής προέλευσης.

2.4.    Αραβόσιτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους νοούνται οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, οι ξένες ύλες, τα θραύσματα του στάχυος και οι προσμείξεις ζωικής προέλευσης.

ΜΕΡΟΣ II

Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών που προσφέρονται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή προσκομίζονται στην παρέμβαση

Για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών που προσφέρονται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή προσκομίζονται στην παρέμβαση, οι μέθοδοι που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι, σύμφωνα με το άρθρο 4, οι ακόλουθες:

α) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό άλλων υλών πλην των βασικών σιτηρών άμεμπτης ποιότητας:

i) για τον μαλακό σίτο, τον σκληρό σίτο και το κριθάρι: το πρότυπο EN 15587,

ii) για τον αραβόσιτο: το πρότυπο EN 16378,

β) η μέθοδος αναφοράς προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε υγρασία:

i) για τον αραβόσιτο: το πρότυπο EN ISO 6540

ii) για τα σιτηρά πλην του αραβοσίτου: για τα σιτηρά πλην του αραβοσίτου το πρότυπο EN ISO 712 ή η μέθοδος που βασίζεται στην τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας που συμφωνεί με το πρότυπο EN 15948.

Σε περίπτωση διαφοράς, γίνονται δεκτά μόνον τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του προτύπου EN ISO 6540 για τον αραβόσιτο ή του προτύπου EN ISO 712 για τα σιτηρά πλην του αραβοσίτου·

γ) μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό του μη κολλώδους και της επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας της ζύμης που λαμβάνεται από μαλακό σίτο: που παρατίθεται στο μέρος III του παρόντος παραρτήματος·

δ) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες του σκληρού σίτου και του αλεσμένου μαλακού σίτου: που ορίζεται:

i) στο πρότυπο EN ISO 20483 ή

ii) στο πρότυπο CEN ISO/TS 16634-2.

Σε περίπτωση διαφοράς, γίνονται δεκτά μόνο τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του προτύπου EN ISO 20483·

ε) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό του δείκτη Zeleny του αλεσμένου μαλακού σίτου: που ορίζεται στο πρότυπο EN ISO 5529·

στ) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό του αριθμού πτώσης Hagberg (δοκιμή αμυλασικής δράσης): που ορίζεται στο πρότυπο EN ISO 3093·

ζ) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό του βαθμού απώλειας της υαλώδους όψης στον σκληρό σίτο: που ορίζεται στο πρότυπο EN ISO 15585·

η) η μέθοδος αναφοράς για τον προσδιορισμό του ειδικού βάρους: που ορίζεται στο πρότυπο EN ISO 7971/3·

θ) οι μέθοδοι δειγματοληψίας και οι αναλυτικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό του ποσοστού μυκοτοξινών οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 ( 8 ) και παρατίθενται στα παραρτήματα I και ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής ( 9 ).

ΜΕΡΟΣ III

Μέθοδος για τον προσδιορισμό του μη κολλώδους και της επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας της ζύμης που λαμβάνεται από μαλακό σίτο

1.    Τίτλος

Μέθοδος για δοκιμή αρτοποίησης σιτάλευρου.

2.    Πεδίο εφαρμογής

Η μέθοδος εφαρμόζεται στα άλευρα που λαμβάνονται από πειραματική άλεση σίτου για παραγωγή άρτου που ζυμώνεται με ζυμομύκητες (μαγιά).

3.    Αρχή

Παρασκευάζεται ζύμη από άλευρα, νερό, ζυμομύκητες, αλάτι και σακχαρόζη μέσα σε συγκεκριμένο αναμεικτήρα. Μετά τη διαίρεση και σφαιροποποίηση, τα ζυμάρια αφήνονται επί 30 λεπτά της ώρας. Διαμορφώνονται, τοποθετούνται επί των πλακών ψησίματος και ψήνονται μετά την τελική ζύμωση επί ορισμένο χρόνο. Σημειώνονται οι ιδιότητες μάλαξης της ζύμης. Ο άρτος κρίνεται από τον όγκο και το ύψος.

4.    Συστατικά

4.1.    Ζυμομύκητες

Ενεργοί ξηροί ζυμομύκητες Saccharomyces cerevisiae, τύπου DHW-Hamburg-Wansbeck, ή προϊόν που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

4.2.    Νερό πόσιμο

4.3.    Σακχαρούχος και αλατούχος διάλυση ασκορβικού οξέος

Διαλύονται 30 ± 0,5 g χλωριούχου νατρίου (ποιότητα εμπορίου), 30 ± 0,5 g σακχαρόζης (ποιότητα εμπορίου) και 0,040 ± 0,001 g ασκορβικού οξέος σε 800 ± 5 g νερού. Παρασκευάζεται κάθε ημέρα νέο διάλυμα.

4.4.    Διάλυμα σακχάρου

Διάλυση 5 ± 0,1 g σακχαρόζης (εμπορίου) σε 95 ± 1 g νερού. Παρασκευάζεται κάθε ημέρα νέο διάλυμα.

4.5.    Άλευρο βύνης (με ενζυματική δραστηριότητα)

Ποιότητα εμπορίου.

5.    Εξοπλισμός και συσκευές

5.1.    Αρτοποιείο

Με σύστημα διατήρησης της θερμοκρασίας μεταξύ 22 και 25 °C.

5.2.    Ψυγείο

Που διατηρεί θερμοκρασία 4 ± 2 °C.

5.3.    Ζυγός

Μεγίστου φορτίου 2 kg και ακριβείας 2 g.

5.4.    Ζυγός

Μεγίστου φορτίου 0,5 kg και ακριβείας 0,1 g.

5.5.    Αναλυτικός ζυγός

Ακριβείας 0,1 × 10– 3 g.

5.6.    Αναμείκτης

Stephan UMTA 10, με βραχίονα «Detmold» (Stephan Soehne GmbH) ή ανάλογη συσκευή με τα ίδια χαρακτηριστικά.

5.7.    Θάλαμος δοκιμής

Με σύστημα διατήρησης θερμοκρασίας 30 ± 1 °C.

5.8.    Ανοικτά πλαστικά κουτιά

Από πολυμεθυλομεθακρυλικό πολυμερές (Plexiglas, Perspex). Εσωτερικές διαστάσεις: 25 × 25, ύψος 15 cm, πάχος τοιχωμάτων 0,5 ± 0,05 cm.

5.9.    Τετράγωνα πλαστικά φύλλα

Από πολυμεθυλομεθακρυλικό πολυμερές (Plexiglas, Perspex). Από πολυμεθυλομεθακρυλικό πολυμερές (Plexiglas, Perspex), διαστάσεων τουλάχιστον 30 × 30 cm, πάχους 0,5 ± 0,05 cm.

5.10.    Συσκευή μορφοποίησης

Ομογενοποιητής σφαιρών Brabender (Brabender OHG) ή ανάλογη συσκευή με τα ίδια χαρακτηριστικά.

6.    Δειγματοληψία

Κατά το πρότυπο EN ISO 24333.

7.    Διαδικασία

7.1.    Προσδιορισμός ενυδάτωσης

Η απορρόφηση νερού προσδιορίζεται κατά το πρότυπο ICC αριθ. 115/1.

7.2.    Προσδιορισμός της προσθήκης αλεύρου βύνης

Προσδιορίζεται ο αριθμός πτώσης του αλεύρου κατά το πρότυπο EN ISO 3093. Αν ο αριθμός πτώσης είναι μεγαλύτερος του 250, προσδιορίζεται η ποσότητα βυνάλευρου που χρειάζεται να προστεθεί για να επιτευχθεί αριθμός πτώσης μεταξύ 200 και 250, με μια σειρά αναμείξεων με αυξανόμενες ποσότητες βυνάλευρου (σημείο 4.5). Αν ο αριθμός πτώσεως είναι μικρότερος των 250, δεν χρειάζεται προσθήκη βύνης.

7.3.    Ενεργοποίηση των ενεργών ξηρών ζυμομυκήτων

Ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σακχαρούχου διαλύματος (σημείο 4.4) σε 35 ± 1 °C. Ένα μέρος βάρους των ενεργών ξηρών ζυμομυκήτων προστίθεται σε τέσσερα μέρη βάρους αυτού του χλιαρού σακχαρούχου διαλύματος. Χωρίς ανάδευση. Αν χρειασθεί ανακινούμε ελαφρά.

Αφήνεται σε ηρεμία επί 10 ± 1 λεπτό. Ακολουθεί ανάδευση μέχρις ότου επιτευχθεί ομοιογενές εναιώρημα. Το εναιώρημα αυτό χρησιμοποιείται τα επόμενα δέκα λεπτά.

7.4.    Ρύθμιση της θερμοκρασίας του αλεύρου και των υγρών συστατικών της ζύμης

Η θερμοκρασία του αλεύρου και του νερού πρέπει να ρυθμίζεται για να επιτυγχάνεται θερμοκρασία ζύμης μετά την ανάμειξη 27 ± 1 °C.

7.5.    Σύνθεση της ζύμης

Ζυγίζονται, με ακρίβεια 2 g, 10 y/3 g αλεύρου με υγρασία ως έχει (που αντιστοιχούν σε 1 kg αλεύρου υγρασίας 14 %), όπου «y» είναι η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου αλεύρου στη δοκιμή φαρινογράφου (βλέπε πρότυπο ICC αριθ. 115/1).

Ζυγίζονται, με ακρίβεια 0,2 g ποσότητας αλεύρου βύνης (μαγιάς) ικανής να φέρει χρόνο πτώσεως μεταξύ 200 και 250 (σημείο 7.2).

Ζυγίζονται 430 ± 5 g σακχαρούχου ή αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος (σημείο 4.3) και προστίθεται νερό μέχρις ότου επιτευχθεί συνολική μάζα (× – 9) 10 y/3 g (σημείο 10.2) όπου «x» είναι η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου ύδατος στη δοκιμασία του φαρινογράφου (βλέπε πρότυπο ICC αριθ. 115/1). Η ολική αυτή μάζα (συνήθως ανέρχεται μεταξύ 450 και 650 g) πρέπει να προσδιορίζεται με ακρίβεια 1,5 g.

Ζυγίζονται 90 ± 1 g εναιωρήματος ζυμομυκήτων (σημείο 7.3).

Σημειώνεται η συνολική μάζα της ζύμης (Ρ) που είναι το άθροισμα των μαζών αλεύρου, σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος, νερού,εναιωρήματος ζυμομυκήτων και βυνάλευρου.

7.6.    Ανάμειξη

Ρυθμίζεται πρώτα η θερμοκρασία του αναμεικτήρα στους 27 ± 1 °C με κατάλληλη ποσότητα χλιαρού νερού.

Φέρονται τα υγρά συστατικά της ζύμης στον αναμεικτήρα και στην επιφάνεια τοποθετούνται το άλευρο και το βυνάλευρο.

Τίθεται σε κίνηση ο αναμεικτήρας (1η ταχύτητα 1 400 στροφές/λεπτό) και αφήνεται να λειτουργήσει 60 δευτερόλεπτα.. Μετά 20 δευτερόλεπτα από την έναρξη της ανάμειξης, εκτελούνται δύο περιστροφές του ξέστρου που είναι προσαρμοσμένο στο κάλυμμα του κάδου του αναμεικτήρα.

Μετρούμε τη θερμοκρασία της ζύμης. Αν δεν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 28 °C, απορρίπτεται η ζύμη αυτή και παρασκευάζουμε νέα, αφού ρυθμιστεί η θερμοκρασία των συστατικών.

Σημειώνονται οι ιδιότητες της ζύμης χρησιμοποιώντας μια από τις ακόλουθες εκφράσεις:

 μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία ή

 κολλώδης και μη επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία.

Για να θεωρηθεί «μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία» στο τέλος της ανάμειξης, η ζύμη πρέπει να αποτελεί μια συμπαγή μάζα που δεν προσκολλάται στα τοιχώματα του κάδου και στην άτρακτο του αναμεικτήρα. Η ζύμη αυτή θα πρέπει εύκολα να συγκεντρώνεται με τα χέρια και να εξάγεται από τον κάδο με μια κίνηση, χωρίς αισθητές απώλειες.

7.7.    Τεμαχισμός και σφαιροποίηση

Ζυγίζονται, με ακρίβεια 2 g, τρία τεμάχια ζύμης κατά τον ακόλουθο τύπο:

p

=

0,25 Ρ, στο οποίο:

p

=

μάζα τεμαχίου ζύμης,

P

=

ολική μάζα ζύμης.

Τα τεμάχια της ζύμης σφαιροποιούνται αμέσως, επί 15 δευτερόλεπτα, στη συσκευή μορφοποίησης (σημείο 5.10) και, εν συνεχεία, φέρονται για χρονικό διάστημα 30 ± 2 λεπτών στον θάλαμο δοκιμής (σημείο 5.7), τοποθετημένα επάνω στις τετράγωνες πλαστικές πλάκες (σημείο 5.9) που καλύπτονται με τα πλαστικά κουτιά ανεστραμμένα (σημείο 5.8).

Τα τεμάχια της ζύμης δεν αλευρώνονται.

7.8.    Μορφοποίηση

Τα τεμάχια της ζύμης που βρίσκονται στις πλαστικές πλάκες, καλυμμένα με τα ανεστραμμένα κουτιά, τοποθετούνται στη συσκευή μορφοποίησης (σημείο 5.10) και σφαιροποιείται εκ νέου κάθε τεμάχιο επί 15 δευτερόλεπτα. Το κάλυμμα που προστατεύει τη ζύμη αφαιρείται μόνο την τελευταία στιγμή πριν από τη σφαιροποίηση. Σημειώνονται εκ νέου οι ιδιότητες της ζύμης, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εκφράσεις:

α) μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία ή

β) κολλώδης και μη επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία.

Για να θεωρηθεί μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία, η ζύμη πρέπει να προσκολλάται ελάχιστα ή και καθόλου στα τοιχώματα θαλάμου κατά τη λειτουργία της συσκευής, ώστε να πλάθεται με ελεύθερη περιστροφική κίνηση για να αποκτήσει κανονικό σχήμα σφαίρας. Στο τέλος της εργασίας, η ζύμη δεν πρέπει να προσκολλάται στα τοιχώματα του θαλάμου μορφοποίησης όταν ανασηκώνεται το κάλυμμά του.

8.    Έκθεση δοκιμής

Στην έκθεση δοκιμής αναφέρονται:

α) οι ιδιότητες μάλαξης της ζύμης στο τέλος της ανάμειξης και κατά τη μορφοποίηση·

β) ο αριθμός πτώσης του αλεύρου χωρίς προσθήκη βυνάλευρου·

γ) όλες οι παρατηρηθείσες ανωμαλίες·

δ) η χρησιμοποιηθείσα μέθοδος·

ε) όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του δείγματος.

9.    Γενικές παρατηρήσεις

9.1. Ο τύπος για τον υπολογισμό της ποσότητας των υγρών συστατικών βασίζεται στους ακόλουθους υπολογισμούς:

Η προσθήκη x ml ύδατος σε ποσότητα ισοδύναμη με 300 g αλεύρου υγρασίας 14 % δίδει την επιθυμητή σύσταση. Καθώς στη δοκιμή αρτοποίησης χρησιμοποιείται 1 kg αλεύρου (υγρασία 14 %), ενώ το x βασίζεται σε 300 g αλεύρου, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή αρτοποίησης το x διαιρούμενο διά τρία και πολλαπλασιαζόμενο επί 10 g νερού, δηλαδή 10 x/3 g.

Τα 430 g του σαχκαρούχου και αλατούχου διαλύματος του ασκορβικού οξέος περιέχουν 15 g άλατος και 15 g σακχάρου. Αυτά τα 430 g διαλύματος περιλαμβάνονται στα υγρά συστατικά της ζύμης. Επομένως, για να προστεθούν 10 x/3 g νερού στη ζύμη, πρέπει να προστεθούν (10 x/3 + 30) g υγρών συστατικών που αποτελούνται από 430 g σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος και μια πρόσθετη ποσότητα νερού.

Μολονότι ένα μέρος του νερού που προστίθεται με το εναιώρημα ζυμομυκήτων απορροφάται από αυτούς, το εναιώρημα αυτό περιέχει επίσης ελεύθερο νερό Χρησιμοποιείται η αυθαίρετη παραδοχή ότι τα 90 g του εναιωρήματος ζυμομυκήτων περιέχουν 60 g ελεύθερου νερού. Πρέπει ως εκ τούτου να διορθωθεί η ποσότητα των υγρών συστατικών για να ληφθούν υπόψη τα εν λόγω 60 g ελεύθερου νερού του εναιωρήματος ζυμομυκήτων, ήτοι πρέπει να προστεθούν τελικά 10 x/3 συν 30 μείον 60 g, Το οποίο μετατρέπεται σε: (10 x/3 + 30) – 60 = 10 x/3 – 30 = (x/3 – 3) 10 = (x – 9) 10/3, δηλαδή τον τύπο του σημείου 7.5. Αν, για παράδειγμα, η ποσότητα του νερού x που χρησιμοποιείται στη δοκιμή φαρινογράφου είναι 165 ml, αντικαθίσταται η τιμή αυτή στον τύπο, ώστε τα 430 του σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος του ασκορβικού οξέος να αυξηθούν μέχρι συνολικής μάζας:

(165 – 9) 10/3 = 156 × 10/3 = 520 g.

9.2. Η μέθοδος δεν είναι αμέσως εφαρμόσιμη για τον σίτο. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τον χαρακτηρισμό των αρτοποιητικών ιδιοτήτων του σίτου είναι η ακόλουθη:

Καθαρίζεται το δείγμα του σίτου και προσδιορίζεται η υγρασία του καθαρισμένου σίτου. Δεν θερμαίνεται ο σίτος, αν η υγρασία του κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 %. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ρυθμίζεται η υγρασία σε 15,5 ± 0,5 %, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την άλεση.

Παρασκευάζεται το άλευρο από τον σίτο με εργαστηριακό μύλο Buehler MLU 202 ή Brabender Quadrumant Senior ή ανάλογη συσκευή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Επιλέγεται πρόγραμμα άλεσης με το οποίο επιτυγχάνεται ελάχιστο ποσοστό εξαγωγής αλεύρου 72 %, με περιεκτικότητα σε τέφρα μεταξύ 0,50 και 0,60 % επί ξηρού.

Προσδιορίζεται η τέφρα του αλεύρου κατά το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 234/2010 της Επιτροπής ( 10 ) και η υγρασία κατά τον παρόντα κανονισμό. Υπολογίζεται το ποσοστό εξαγωγής κατά την εξίσωση:

E = (((100 – f) F)/(100 – w) W) × 100 %

όπου:

E

=

ποσοστό εξαγωγής,

f

=

υγρασία του αλεύρου,

w

=

υγρασία του σίτου,

F

=

μάζα αλεύρου που παράχθηκε με υγρασία f,

W

=

μάζα σίτου που αλέστηκε με υγρασία w.

Σημείωση: Πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιούνται παρέχει το έγγραφο Τ/77 300 της 31ης Μαρτίου 1977 που δημοσιεύθηκε από το ίδρυμα voor Graan, Meel en Brood, TNO — Postbus 15, Wageningen (Κάτω Χώρες).

ΜΕΡΟΣ IV

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για τα σιτηρά

1. Για κάθε παρτίδα σιτηρών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαπιστώνονται βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος της προσφερόμενης παρτίδας, το οποίο αποτελείται από δείγματα που λαμβάνονται με συχνότητα μιας δειγματοληψίας για κάθε παράδοση και τουλάχιστον ανά 60 τόνους.

2. Οι μέθοδοι αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ποιότητας των προσφερόμενων για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού ή προσκομιζόμενων στην παρέμβαση σιτηρών ορίζονται στα μέρη I, II και III του παρόντος παραρτήματος.

3. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, ο οργανισμός πληρωμών υποβάλλει εκ νέου τα εν λόγω προϊόντα στους αναγκαίους ελέγχους και οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον ηττηθέντα.

ΜΕΡΟΣ V

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής

Πίνακας I



Αυξήσεις της τιμής για το ποσοστό υγρασίας στα σιτηρά πλην του αραβοσίτου

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Αυξήσεις

(ευρώ/τόνο)

Λιγότερο από 12,5 έως 12

0,5

Λιγότερο από 12 έως 11,5

1

Λιγότερα από 11,5

1,5



Αυξήσεις της τιμής για το ποσοστό υγρασίας για τον αραβόσιτο

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Αυξήσεις

(ευρώ/τόνο)

Λιγότερο από 12 έως 11,5

0,5

Λιγότερα από 11,5

1

Πίνακας II



Μειώσεις της τιμής για το ποσοστό υγρασίας στα σιτηρά πλην του αραβοσίτου

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Μείωση

(ευρώ/τόνο)

Περισσότερο από 13,0 έως 13,5

0,5

Περισσότερο από 13,5 έως 14,0

1,0

Περισσότερο από 14,0 έως 14,5

1,5



Μειώσεις της τιμής για το ποσοστό υγρασίας στον αραβόσιτο

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Μείωση

(ευρώ/τόνο)

Περισσότερο από 12,5 έως 13,0

0,5

Περισσότερο από 13,0 έως 13,5

1,0



Πίνακας III

Αυξήσεις της τιμής για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του σκληρού σίτου

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (1)

(N × 5,7)

Αύξηση τιμής

(ευρώ/τόνο)

Περισσότερο από 12,0

2,5

(1)   Ως % επί ξηρού.



Πίνακας IV

Μειώσεις της τιμής για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του μαλακού σίτου

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (1)

(N × 5,7)

Μείωση τιμής

(ευρώ/τόνο)

Λιγότερο από 11,5 έως 11,0

2,5

(1)   Ως % επί ξηρού.

ΜΕΡΟΣ VI

Υπολογισμός των αυξήσεων και των μειώσεων της τιμής

Οι προσαρμογές των τιμών που προβλέπονται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 εκφράζονται σε ευρώ ανά τόνο για προσφορές για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού στην παρέμβαση πολλαπλασιάζοντας την τιμή που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο με το άθροισμα των καθορισθέντων ποσοστών μείωσης και αύξησης ως ακολούθως:

α) όταν η υγρασία των προσφερόμενων για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού στην παρέμβαση σιτηρών είναι μεγαλύτερη από 12,0 % για τον αραβόσιτο και από 12,5 % για τα λοιπά σιτηρά, οι αυξήσεις της τιμής που πρέπει να επιβληθούν είναι εκείνες που προβλέπονται στο μέρος V πίνακας ΙΙ του παρόντος παραρτήματος. Όταν η υγρασία των προσφερόμενων για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού στην παρέμβαση σιτηρών είναι μεγαλύτερη από 12,5 % για τον αραβόσιτο και από 13,0 % για τα λοιπά σιτηρά, οι μειώσεις της τιμής που πρέπει να επιβληθούν είναι εκείνες που προβλέπονται στον πίνακα ΙΙ του μέρους V του παρόντος παραρτήματος·

β) όταν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του μαλακού σίτου είναι μεγαλύτερη από 12,0 %, οι αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν προκύπτουν από το μέρος V πίνακας ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος· Όταν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του μαλακού σίτου είναι μικρότερη από 11,5 %, οι μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν προκύπτουν από τον πίνακα IV του μέρους V του παρόντος παραρτήματος·




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΡΥΖΙ

ΜΕΡΟΣ I

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για το αναποφλοίωτο ρύζι

1. Για την επαλήθευση των ποιοτικών απαιτήσεων που αναφέρονται στο παράρτημα II μέρος I του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από τον οργανισμό πληρωμών, παρουσία της επιχείρησης ή του δεόντως εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου της.

Δημιουργούνται τρία αντιπροσωπευτικά δείγματα, κάθε ένα από τα οποία έχει ελάχιστη μάζα ενός χιλιογράμμου. Τα δείγματα αυτά προορίζονται, αντίστοιχα:

α) για την επιχείρηση·

β) για την αποθήκη στην οποία πραγματοποιείται η παραλαβή·

γ) για τον οργανισμό πληρωμών.

Ο αριθμός των δειγματοληψιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν τα αντιπροσωπευτικά δείγματα προκύπτει από τη διαίρεση της ποσότητας της παρτίδας διά δέκα τόνους. Σε κάθε δειγματοληψία λαμβάνεται ποσότητα ιδίου βάρους. Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα προκύπτουν από τη διαίρεση του αθροίσματος των δειγματοληψιών διά του τρία.

Η επαλήθευση των ποιοτικών απαιτήσεων πραγματοποιείται στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που προορίζεται για την αποθήκη στην οποία πραγματοποιείται η παραλαβή.

2. Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα λαμβάνονται από κάθε μερική παράδοση (με φορτηγό αυτοκίνητο, φορτηγίδα, βαγόνι σιδηροδρόμου) σύμφωνα με τους όρους του σημείου 1.

Η εξέταση κάθε μερικής παράδοσης μπορεί να περιοριστεί, πριν από την είσοδο σε αποθήκη παρέμβασης, σε επαλήθευση του ποσοστού υγρασίας, του ποσοστού προσμείξεων και της απουσίας ζώντων εντόμων. Εντούτοις, εάν αργότερα το τελικό πόρισμα της επαλήθευσης οδηγεί στη διαπίστωση ότι η μερική παράδοση δεν είναι σύμφωνη προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας, η παραλαβή της σχετικής ποσότητας δεν πραγματοποιείται. Εάν ο οργανισμός πληρωμών είναι σε θέση να επαληθεύσει όλες τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας για κάθε μερική παράδοση πριν από την είσοδο στην αποθήκη, δεν παραλαμβάνει τη μερική παράδοση που δεν πληροί τις απαιτήσεις αυτές.

3. Διενεργείται έλεγχος του επιπέδου ραδιενέργειας μόνον εάν το απαιτεί η κατάσταση και για περιορισμένη χρονική περίοδο.

4. Σε περίπτωση αμφισβητήσεως, ο οργανισμός πληρωμών υποβάλλει εκ νέου το αναποφλοίωτο ρύζι στους αναγκαίους ελέγχους και οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον ηττηθέντα.

Διενεργείται νέα ανάλυση από εργαστήριο αναγνωρισμένο από τον οργανισμό πληρωμών με βάση νέο αντιπροσωπευτικό δείγμα, το οποίο σχηματίζεται από ίσα μέρη δειγμάτων που έχουν κρατήσει η επιχείρηση και ο οργανισμός πληρωμών. Σε περίπτωση μερικών παραδόσεων της προσφερόμενης παρτίδας, το αποτέλεσμα δίδεται από τον σταθμισμένο μέσο όρο των αποτελεσμάτων των αναλύσεων των νέων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε μερική παράδοση.

ΜΕΡΟΣ II

Αυξήσεις και μειώσεις των τιμών

1. Οι προσαρμογές των τιμών που προβλέπονται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 εκφράζονται σε ευρώ ανά τόνο για προσφορές για αγορά μέσω διαγωνισμού στην παρέμβαση πολλαπλασιάζοντας την τιμή που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο με το άθροισμα των καθορισθέντων ποσοστών αύξησης στους πίνακες I, II και III του παρόντος μέρους.

2. Οι μειώσεις και αυξήσεις εφαρμόζονται με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δοκιμών στα αντιπροσωπευτικά δείγματα, όπως προβλέπεται στο μέρος I του παρόντος παραρτήματος.



Πίνακας I

Αυξήσεις της τιμής για το ποσοστό υγρασίας

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Αυξήσεις

(ευρώ/τόνο)

Λιγότερο από 12,5 έως 12

0,75

Λιγότερο από 12 έως 11,5

1,5



Πίνακας II

Μειώσεις για το ποσοστό υγρασίας

Ποσοστό υγρασίας

(%)

Μείωση

(ευρώ/τόνο)

Περισσότερο από 13,5 έως 14,0

0,75

Περισσότερο από 14,0 έως 14,5

1,5



Πίνακας III

Αυξήσεις της τιμής για την απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία

Απόδοση του αναποφλοίωτου ρυζιού σε ολόκληρους κόκκους λευκασμένου ρυζιού

Αυξήσεις της τιμής ανά σημείο απόδοσης (1)

Υψηλότερη από τη βασική απόδοση

Αύξηση κατά 0,75 %

Συνολική απόδοση αναποφλοίωτου ρυζιού σε λευκασμένο ρύζι

Αυξήσεις της τιμής ανά σημείο απόδοσης

Υψηλότερη από τη βασική απόδοση

Αύξηση κατά 0,60 %

(1)   Εφαρμόζεται όταν η απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία του ρυζιού αποκλίνει της βασικής απόδοσης κατά τη βιομηχανική επεξεργασία για τη συγκεκριμένη ποικιλία, όπως προβλέπεται στο παράρτημα II μέρος II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ

ΜΕΡΟΣ I

Όροι και έλεγχοι για την παραλαβή

1. Η παραλαβή των παραδιδόμενων προϊόντων εξαρτάται από την επαλήθευση από τον οργανισμό πληρωμών ότι τα προϊόντα αυτά είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα III μέρος I του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238. Συγκεκριμένα, διενεργείται συστηματικός έλεγχος της παρουσίασης, της ταξινόμησης, του βάρους και της σήμανσης κάθε σφαγίου, μισού σφαγίου και τεταρτημορίου σφαγίου που παραδίδεται.

2. Η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα III μέρος I του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238 επιφέρει απόρριψη. Τα απορριπτόμενα προϊόντα δεν υποβάλλονται εκ νέου για να γίνουν δεκτά.

3. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που περιγράφονται στο σημείο 1 καταγράφονται συστηματικά από τον οργανισμό πληρωμών.

ΜΕΡΟΣ II

Συντελεστές μετατροπής



Κατηγορία διάπλασης / κατάσταση πάχυνσης

Συντελεστής

U2

1,058

U3

1,044

U4

1,015

R2

1,015

R3

1,000

R4

0,971

O2

0,956

O3

0,942

O4

0,914

ΜΕΡΟΣ III

Αφαίρεση των οστών

I.    Γενικοί όροι αφαίρεσης των οστών

1. Η αφαίρεση των οστών μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού που είναι εγκεκριμένες και λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 11 ).

2. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, «εργασίες αφαίρεσης των οστών» νοούνται οι υλικές εργασίες για το βόειο/μοσχαρίσιο κρέας, όπως αναφέρονται στο παράρτημα II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014.

3. Τα τεμάχια χωρίς οστά πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο μέρος IV του παρόντος παραρτήματος.

ΙΙ.    Συμβάσεις και συγγραφές υποχρεώσεων

1. Η αφαίρεση των οστών πραγματοποιείται δυνάμει συμβάσεων, των οποίων οι όροι καθορίζονται από τους οργανισμούς πληρωμών, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές και με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

2. Στις προδιαγραφές, οι οργανισμοί πληρωμών καθορίζουν τις επιβαλλόμενες στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού απαιτήσεις, προσδιορίζουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις και καθορίζουν τους λεπτομερείς όρους που καλύπτουν τις εργασίες αφαίρεσης των οστών.

Υποδεικνύουν ιδίως τους λεπτομερείς όρους που προσδιορίζουν τους τρόπους προετοιμασίας, περιποίησης, συσκευασίας, καταψύξεως και διατηρήσεως των τεμαχίων προκειμένου να παραληφθούν από τον οργανισμό πληρωμών.

III.    Έλεγχος και παρακολούθηση των εργασιών αφαίρεσης των οστών

Οι οργανισμοί πληρωμών λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι εργασίες αφαίρεσης των οστών πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και με τις συμβάσεις και τις προδιαγραφές που περιγράφονται στο τμήμα II του παρόντος μέρους.

Ειδικότερα, οι οργανισμοί πληρωμών θέτουν σε εφαρμογή ένα σύστημα για τη διασφάλιση της συνεχούς παρακολούθησης και του ελέγχου όλων των εργασιών αφαίρεσης των οστών. Το αποτέλεσμα της παρακολούθησης και του ελέγχου αυτού καταγράφεται.

IV.    Αποθεματοποίηση των τεμαχίων

Τα τεμάχια αποθεματοποιούνται σε ψυκτικές αποθήκες που βρίσκονται στο έδαφος του κράτους μέλους στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο οργανισμός πληρωμών.

V.    Δαπάνες για τις εργασίες αφαίρεσης των οστών

Οι συμβάσεις που αναφέρονται στο τμήμα II του παρόντος μέρους και η σχετική αμοιβή καλύπτουν τις δαπάνες που προκύπτουν από τις εργασίες αφαίρεσης των οστών, όπως αναφέρονται στο τμήμα I σημείο 2 του παρόντος μέρους.

VI.    Προθεσμίες για τις εργασίες αφαίρεσης των οστών

Οι εργασίες αφαίρεσης των οστών, προετοιμασίας, ζύγισης, συσκευασίας και ταχείας κατάψυξης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερολογιακών ημερών από τη σφαγή. Ωστόσο, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να ορίσει συντομότερη προθεσμία.

VII.    Έλεγχοι και απόρριψη προϊόντων

1. Όταν διαπιστωθεί, ως αποτέλεσμα των ελέγχων που προβλέπονται στο τμήμα III του παρόντος μέρους, ότι υπάρχουν προϊόντα που δεν είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και με τις συμβάσεις και τις προδιαγραφές που περιγράφονται στο τμήμα II του παρόντος μέρους, τα προϊόντα αυτά απορρίπτονται.

2. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής των κυρώσεων, οι οργανισμοί πληρωμών προβαίνουν σε ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών από τα υπεύθυνα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία εμφαίνονται στο μέρος V του παρόντος παραρτήματος για τα τεμάχια που έχουν απορριφθεί.

ΜΕΡΟΣ IV

Προδιαγραφές για την αφαίρεση των οστών στο πλαίσιο της παρέμβασης

1.   ΟΠΙΣΘΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΑ

1.1.   Περιγραφή των τεμαχίων

1.1.1.   Οπίσθιο κότσι παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 11)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: απομακρύνεται με τομή που περνά από το κότσι και το αποχωρίζει από το τρανς και το νουά ακολουθώντας τη γραμμή της φυσικής ραφής, αφήνοντας το μυ της στέρνας συνδεδεμένο στο οπίσθιο κότσι. Απομακρύνονται τα οστά από το οπίσθιο κότσι (κνήμη και ταρσός).

Προετοιμασία: αποκόπτονται οι άκρες των τενόντων από το κρέας.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια.

1.1.2.   Στρογγυλό παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 12)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το τρανς με ευθεία τομή προς τα κάτω και κατά μήκος του μηριαίου οστού και από το νουά συνεχίζοντας την τομή προς τα κάτω ακολουθώντας τη γραμμή της φυσικής ραφής. Το καπάκι πρέπει να παραμένει φυσιολογικά συνδεδεμένο.

Προετοιμασία: απομακρύνονται η επιγονατίδα, ο θύλακας της άρθρωσης και ο τένοντας. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

1.1.3.   Τρανς παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 13)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το νουά και το οπίσθιο κότσι με τομή που ακολουθεί τη γραμμή της φυσικής ραφής και αποκολλάται από το μηριαίο· απομακρύνεται το ηβικό οστό.

Προετοιμασία: απομακρύνεται ο πεϊκός σύνδεσμος (pizzle butt), ο παρακείμενος χόνδρος και οι αδένες του όσχεου (επιπολής βουβωνικοί). Απομακρύνονται ο χόνδρος και οι συνδετικοί ιστοί μαζί με την πύελο. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

1.1.4.   Νουά παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 14)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το τρανς και το οπίσθιο κότσι με τομή που ακολουθεί τη γραμμή της φυσικής ραφής· απομακρύνεται το μηριαίο οστό.

Προετοιμασία: απομακρύνεται το παχύ στρώμα χόνδρου γύρω από την άρθρωση. Απομακρύνεται το ιγνυακό λεμφογάγγλιο και το προσκείμενο λίπος. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

1.1.5.   Φιλέτο παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 15)

Τεμαχισμός: απομακρύνεται το φιλέτο στο σύνολό του ελευθερώνοντας το επάνω άκρο (χείλος του συνδέσμου) από το ισχίο (λαγόνιο οστό) και τέμνοντας κατά μήκος του φιλέτου παράλληλα προς το σπόνδυλο, απελευθερώνοντας έτσι το φιλέτο από το κόντρα φιλέτο.

Προετοιμασία: απομάκρυνση αδένων και αφαίρεση λίπους. Παραμένει το νουά και ο περιβάλλων μυς στη θέση του και πλήρως συνδεδεμένος.

1.1.6.   Κιλότο παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 16)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο αυτό πρέπει να αποχωριστεί από το τεμάχιο «νουά/στρογγυλό» με ευθεία τομή από ένα σημείο περίπου 5 cm μετά τον πέμπτο ιερό σπόνδυλο και περνώντας σε απόσταση περίπου 5 cm μπροστά από το ηβικό οστό, προσέχοντας να μην τεμαχιστεί το στρογγυλό.

Αποχωρίζεται από το καρέ με τομή μεταξύ του τελευταίου οσφυϊκού και του πρώτου ιερού σπονδύλου και αποκολλώντας την πρόσθια άκρη της πυέλου. Απομακρύνονται τα οστά και οι χόνδροι.

Προετοιμασία: απομακρύνεται η θήκη λίπους στην εσωτερική επιφάνεια κάτω από το κότσι. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

1.1.7.   Κόντρα φιλέτο παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 17)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το κιλότο με ευθεία τομή μεταξύ του τελευταίου οσφυϊκού και του πρώτου ιερού σπονδύλου. Θα πρέπει να αποχωρίζεται από την πέμπτη πρόσθια πλευρά με ευθεία τομή μεταξύ της δέκατης και της ενδέκατης πλευράς. Απομακρύνονται καλά τα πίσω οστά (backbones). Το πλευρό και οι αποφύσεις των οστών θα πρέπει να απομακρύνονται με τη βοήθεια «φυλλοειδούς κοπής.»

Προετοιμασία: απομακρύνονται όλοι οι χόνδροι που έχουν παραμείνει μετά την αφαίρεση των οστών. Πρέπει να απομακρύνεται ο τένοντας. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

1.1.8.   Λάπα παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 18)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: η λάπα στο σύνολό της απομακρύνεται με ευθεία τομή από την όγδοη μπριζόλα του οπίσθιου τεταρτημορίου, τέμνοντας από το σημείο που βρίσκεται η λάπα, ακολουθώντας τη φυσική πορεία της ραφής των μυών προς τα κάτω και γύρω από την επιφάνεια των οπίσθιων μυών και προς τα κάτω ως το σημείο που βρίσκεται σε οριζόντια ευθεία με το μέσον του τελευταίου οσφυϊκού σπονδύλου.

Η τομή πρέπει να συνεχιστεί προς τα κάτω σε ευθεία γραμμή παράλληλα προς το φιλέτο, περνώντας από τη δέκατη τρίτη προς την έκτη πλευρά, συμπεριλαμβανομένης αυτής, σε γραμμή που περνά παράλληλα και ραχιαία προς το σπονδυλικό σωλήνα, έτσι ώστε όλη η τομή προς τα κάτω να μην απέχει περισσότερα από 5 cm από τα πλάγια χείλη από το οπίσθιο κότσι.

Απομακρύνονται όλα τα οστά και οι χόνδροι με «φυλλοειδή κοπή». Η λάπα πρέπει να είναι ακέραια στο σύνολό της.

Προετοιμασία: απομακρύνεται το χονδρό περίβλημα συνδετικών ιστών που καλύπτει το περιτόναιο, αφήνοντάς το στη θέση του. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 30 %.

1.1.9.   Κόντρα μπριζόλα παρέμβασης (πέμπτος σπόνδυλος) (κωδικός ΙΝΤ 19)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο αυτό πρέπει να αποχωρίζεται από το κόντρα φιλέτο με ευθεία τομή ανάμεσα στην ενδέκατη και δέκατη πλευρά και πρέπει να περιλαμβάνει το τμήμα από την έκτη έως τη δέκατη πλευρά. Απομακρύνονται οι εσωπλευρικοί μυς και ο υπεζωκός σε ένα λεπτό φύλλο μαζί με τα οστά των πλευρών. Απομακρύνονται τα πίσω οστά και οι χόνδροι καθώς και τα χείλη της ωμοπλάτης.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι αυχενικοί σύνδεσμοι. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm. Το καπάκι πρέπει να παραμένει στη θέση του.

2.   ΤΕΜΑΧΙΑ ΕΜΠΡΟΣΘΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟΥ

2.1.   Περιγραφή των τεμαχίων

2.1.1.   Κότσι παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 21)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αφαιρείται με τομή γύρω από την άρθρωση, αποχωρίζοντας την κερκίδα (radius) και το βραχιόνιο οστό (humerus). Αφαιρείται το οστό του κοτσιού (radius).

Προετοιμασία: αποκόπτονται οι άκρες των τενόντων από το κρέας.

Το κότσι δεν πρέπει να συσκευάζεται μαζί με το οπίσθιο κότσι.

2.1.2.   Σπάλα παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 22)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: η σπάλα χωρίζεται από το πρόσθιο τεταρτημόριο με τομή που ακολουθεί τη φυσική πορεία της ραφής των μυών γύρω από το χείλος της σπάλας και των χόνδρων που βρίσκονται στο χείλος της σπάλας, συνεχίζοντας την ίδια πορεία έτσι ώστε να ανασηκωθεί η σπάλα από τη φυσική της θέση. Απομακρύνεται η σπάλα. Ο μυς που βρίσκεται κάτω από τη σπάλα (blade muscle) πρέπει να παραμείνει στη θέση του συνδεδεμένος έτσι ώστε να είναι δυνατή η σωστή απομάκρυνση του οστού. Απομακρύνεται το βραχιόνιο οστό. Απομακρύνονται οι χόνδροι, οι θύλακοι των αρθρώσεων και τένοντες.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι χόνδροι, οι τένοντες και οι θύλακοι των αρθρώσεων. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το σύνολο ορατού λίπους (επιπολής και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 10 %.

2.1.3.   Πέτο παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 23)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το εμπρόσθιο τεταρτημόριο με ευθεία τομή κάθετη στο μέσο της πρώτης πλευράς. Απομακρύνονται οι εσωπλευρικοί μυς και ο υπεζωκός σε ένα λεπτό φύλλο με πλευρές, το οστό του στέρνου και τους χόνδρους. Το στέρνο παραμένει μαζί με το πέτο. Το λίπος που βρίσκεται κάτω από το στέρνο πρέπει να απομακρυνθεί.

Προετοιμασία: περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το σύνολο ορατού λίπους (επιπολής και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 30 %.

2.1.4.   Πρόσθιο τεταρτημόριο παρέμβασης (κωδικός ΙΝΤ 24)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο που απομένει μετά την αφαίρεση του στήθους, της σπάλας και του κοτσιού, αποτελεί το εμπρόσθιο τεταρτημόριο.

Απομακρύνονται οι πλευρές με φυλλοειδή κοπή. Τα οστά του τραχήλου πρέπει σαφώς να απομακρυνθούν.

Ο μακρύς καμπτήρας μυς (longus cοlli) πρέπει να παραμένει μαζί με αυτό το τεμάχιο.

Προετοιμασία: οι τενόντιοι σύνδεσμοι, οι θύλακοι των αρθρώσεων και οι χόνδροι πρέπει να απομακρύνονται. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 10 %.

ΜΕΡΟΣ V

Μεμονωμένες τιμές απορριφθέντων τεμαχίων παρέμβασης



(ευρώ/τόνο)

Φιλέτο παρέμβασης

22 000

Κόντρα φιλέτο παρέμβασης

14 000

Τρανς παρέμβασης, κιλότο παρέμβασης

10 000

Νουά παρέμβασης, στρογγυλό παρέμβασης, κόντρα μπριζόλα παρέμβασης (πέμπτος σπόνδυλος)

8 000

Σπάλα παρέμβασης, πρόσθιο τεταρτημόριο παρέμβασης

6 000

Πέτο παρέμβασης, οπίσθιο κότσι παρέμβασης, κότσι παρέμβασης

5 000

Λάπα παρέμβασης

4 000




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΜΕΡΟΣ I

Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση

1.    Χημική και μικροβιολογική ανάλυση



Ποσότητα βουτύρου

(kg)

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται (> 100 g)

(> 100 g)

≤ 1 000 %

2

> 1 000 ≤ 5 000

3

> 5 000 ≤ 10 000

4

> 10 000 ≤ 15 000

5

> 15 000 ≤ 20 000

6

> 20 000 ≤ 25 000

7

> 25 000

7 + 1 ανά 25 000 kg ή μέρος αυτών

Η δειγματοληψία για μικροβιολογική ανάλυση πρέπει να εκτελείται υπό ασηπτικές συνθήκες.

Μέχρι πέντε δείγματα των 100 g μπορούν να ενώνονται σε ένα δείγμα, το οποίο και αναλύεται μετά από επισταμένη ανάμειξη.

Τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία από διάφορα μέρη κάθε παρτίδας πριν ή κατά τη στιγμή της εισόδου στη ψυκτική αποθήκη που ορίζεται από τον οργανισμό πληρωμών.

Ετοιμασία γενικού δείγματος βουτύρου (χημική ανάλυση):

α) χρησιμοποιώντας ένα καθαρό ξηρό δοκιμαστή βουτύρου ή παρόμοιο κατάλληλο όργανο, λαμβάνεται ένα κομμάτι βουτύρου 30 g τουλάχιστον και τοποθετείται σε ένα δοχείο δειγματοληψίας. Το γενικό δείγμα πρέπει κατόπιν να σφραγιστεί και να αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση·

β) στο εργαστήριο, το σύνθετο δείγμα θερμαίνεται στους 30 °C στο αρχικό του δοχείο, χωρίς αυτό να ανοιχθεί, και ανακινείται συχνά μέχρις ότου ληφθεί ομοιογενές ρευστό γαλάκτωμα χωρίς σκληρά τεμάχια. Το δοχείο πρέπει να είναι γεμάτο μέχρι το μισό ή τα δύο τρίτα του όγκου του.

Για κάθε παραγωγό που προσφέρει βούτυρο στην παρέμβαση, πρέπει να αναλύονται ετησίως δύο δείγματα για μη γαλακτικές λιπαρές ουσίες.

2.    Οργανοληπτική αξιολόγηση



Ποσότητα βουτύρου

(kg)

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται (> 100 g)

> 1 000 ≤ 5 000

2

> 5 000 ≤ 25 000

3

> 25 000

3 + 1 ανά 25 000 kg ή μέρος αυτών

Έπειτα από μια δοκιμαστική περίοδο αποθεματοποίησης 30 ημερών, τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία από διάφορα μέρη της κάθε παρτίδας μεταξύ της 30ής και της 45ης ημέρας από την παράδοση του βουτύρου και ταξινομούνται.

▼M2

Κάθε δείγμα εξετάζεται χωριστά. Δεν επιτρέπεται επαναδειγματοληψία και επαναξιολόγηση.

▼B

3.    Κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση δείγματος εκτός προδιαγραφών:

α) Χημική και μικροβιολογική ανάλυση:

i) όταν αναλύονται ξεχωριστά δείγματα, επιτρέπεται να υπάρχει ένα δείγμα με ένα μόνον ελάττωμα ανά πέντε έως δέκα δείγματα ή δύο δείγματα με ένα μόνον ελάττωμα ανά ένδεκα έως δεκαπέντε δείγματα. Σε περίπτωση δείγματος εκτός προδιαγραφών, πρέπει να λαμβάνονται δύο νέα δείγματα από κάθε πλευρά του εκτός προδιαγραφών δείγματος και να ελέγχονται ως προς την παράμετρο που βρέθηκε κακή. Εάν και τα δύο δείγματα δεν πληρούν την προδιαγραφή, η ποσότητα του βουτύρου μεταξύ των δύο αρχικών δειγμάτων από κάθε πλευρά του αποτυχόντος δείγματος πρέπει να αφαιρείται από την προσφερόμενη ποσότητα.

Ποσότητα που πρέπει να αφαιρείται σε περίπτωση νέου εκτός προδιαγραφών δείγματος:

image

ii) όταν αναλύονται σύνθετα δείγματα, σε περίπτωση σύνθετου δείγματος που δεν πληροί μία παράμετρο, η ποσότητα που αντιπροσωπεύεται από το σύνθετο δείγμα αφαιρείται από την προσφερόμενη ποσότητα. Η ποσότητα που αντιπροσωπεύεται από σύνθετο δείγμα μπορεί να προσδιοριστεί, υποδιαιρώντας την ποσότητα, πριν υποβληθεί κάθε τμήμα ξεχωριστά σε τυχαία δειγματοληψία·

β) οργανοληπτική αξιολόγηση όταν ένα δείγμα αποτυγχάνει στην οργανοληπτική εξέταση, η ποσότητα του βουτύρου που βρίσκεται μεταξύ δύο παρακείμενων δειγμάτων εκατέρωθεν του εκτός προδιαγραφών δείγματος πρέπει να αφαιρείται από την ποσότητα της παρτίδας·

γ) σε περίπτωση αποτυχίας τόσο στη χημική και μικροβιολογική εξέταση όσο και στην οργανοληπτική, ολόκληρη η ποσότητα απορρίπτεται.

▼M2

ΜΕΡΟΣ Ια

Μέθοδοι ανάλυσης μη αλατισμένου βουτύρου για δημόσια παρέμβαση



Παράμετρος

Μέθοδος

Λιπαρά (1)

ISO 17189 ή ISO 3727 μέρος 3

Νερό

ISO 3727 μέρος 1

Πήγματα χωρίς λίπος

ISO 3727 μέρος 2

Οξύτητα λίπους

ISO 1740

Αριθμός υπεροξειδίων

ISO 3976

Λίπος πλην του λίπους γάλακτος

ISO 17678

Γευστικά χαρακτηριστικά

ISO 22935 μέρος 2 και 3 και πίνακας βαθμολόγησης κατωτέρω.

(1)   Η εφαρμοστέα μέθοδος εγκρίνεται από τον οργανισμό πληρωμών.

Πίνακας βαθμολόγησης



Όψη

Σύσταση

Οσμή και γεύση

Βαθμοί

Παρατηρήσεις

Βαθμοί

Παρατηρήσεις

Βαθμοί

Παρατηρήσεις

5

Πολύ καλή

Ιδεώδης τύπος

Ύψιστη ποιότητα

(όμοιο με ξηρό)

5

Πολύ καλή

Ιδεώδης τύπος

Ύψιστη ποιότητα

(ίση προς επάλειψη)

5

Πολύ καλή

Ιδεώδης τύπος

Ύψιστη ποιότητα

(τελείως καθαρή ευγενέστατη οσμή)

4

Καλή

(χωρίς εμφανή ελαττώματα)

4

Καλή

(χωρίς εμφανή ελαττώματα)

4

Καλή

(χωρίς εμφανή ελαττώματα)

1, 2 ή 3

Κάθε ελάττωμα

1, 2 ή 3

Κάθε ελάττωμα

1, 2 ή 3

Κάθε ελάττωμα

▼B

ΜΕΡΟΣ II

Παράδοση και συσκευασία του βουτύρου

1. Το βούτυρο παραδίδεται σε τεμάχια και σε συσκευασίες από καινούργιο, ανθεκτικό υλικό και είναι κατασκευασμένες κατά τρόπο που διασφαλίζει την προστασία του βουτύρου καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς, της εισόδου στο απόθεμα, της αποθεματοποίησης και της εξόδου από το απόθεμα.

2. Στη συσκευασία αναγράφονται τουλάχιστον οι ακόλουθες ενδείξεις, ενδεχομένως με κωδικούς:

α) ο αριθμός εγκρίσεως που ταυτοποιεί το εργοστάσιο και το κράτος μέλος παραγωγής·

β) η ημερομηνία παραγωγής·

γ) ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής και ο αριθμός του δέματος· ο αριθμός του δέματος μπορεί να αντικατασταθεί από τον αριθμό της παλέτας που αναγράφεται σε αυτή·

δ) η ένδειξη «γλυκιάς κρέμας γάλακτος», εφόσον το pH της υγρής φάσης του βουτύρου έχει τιμή 6,2 ή ανώτερη.

3. Ο αποθεματοποιητής τηρεί μητρώο στο οποίο καταγράφονται οι ενδείξεις που αναφέρονται στο σημείο 2.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

ΜΕΡΟΣ I

Δειγματοληψία και ανάλυση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που προσφέρεται στην παρέμβαση

1. Η δειγματοληψία ανά παρτίδα πραγματοποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το διεθνές πρότυπο ISO 707. Οι οργανισμοί πληρωμών μπορούν, ωστόσο, να εφαρμόσουν άλλη μέθοδο δειγματοληψίας εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές του εν λόγω προτύπου.

2. Αριθμός συσκευασιών που πρέπει να επιλέγονται για τη λήψη δειγμάτων προς ανάλυση:

α) παρτίδες που περιέχουν έως 800 σάκους των 25 χιλιογράμμων: τουλάχιστον οκτώ·

β) παρτίδες που περιέχουν άνω των 800 σάκων των 25 χιλιογράμμων: τουλάχιστον οκτώ· συν ένας ανά 800 επιπλέον σάκους ή κλάσμα του αριθμού αυτού.

3. Βάρος δείγματος: από κάθε συσκευασία λαμβάνονται τουλάχιστον 200 γραμμάρια.

4. Ομαδοποίηση των δειγμάτων: εννέα δείγματα, κατ' ανώτατο όριο, ομαδοποιούνται σε ένα συνολικό δείγμα.

5. Ανάλυση δειγμάτων: κάθε συνολικό δείγμα υποβάλλεται σε ανάλυση για να επαληθευθούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο παράρτημα V μέρος II του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1238.

6. Σε περίπτωση ελαττώματος του δείγματος:

α) εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς μία ή περισσότερες παραμέτρους, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται·

β) εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς μία ή περισσότερες παραμέτρους, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται και λαμβάνονται δείγματα από τις υπόλοιπες ποσότητες της προσφοράς που προέρχονται από την ίδια εγκατάσταση· Η ανάλυση των δειγμάτων αυτών είναι καθοριστική. Στην περίπτωση αυτή:

 διπλασιάζεται ο αριθμός των δειγμάτων που προβλέπονται στο σημείο 2,

 εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς μία ή περισσότερες παραμέτρους, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται.

▼M2

ΜΕΡΟΣ Ια

Μέθοδοι ανάλυσης αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη για δημόσια παρέμβαση



Παράμετρος

Μέθοδος

Πρωτεΐνη

ISO 8968 μέρος 1

Λιπαρά

ISO 1736

Νερό

ISO 5537

Οξύτητα

ISO 6091

Γαλακτικά οξέα

ISO 8069

Δοκιμασία φωσφατάσης

ISO 11816 μέρος 1

Δείκτης αδιαλυτότητας

ISO 8156

Καμένα σωματίδια (1)

ADPI

Μικροοργανισμοί

ISO 4833-μέρος 1

Βουτυρόγαλα

Προσάρτημα Ι

Γλυκός ορός γάλακτος (2)

Προσαρτήματα II και ΙΙΙ

Όξινος ορός γάλακτος (3)

ISO 8069 ή Επιτόπιες επιθεωρήσεις

Οργανοληπτικοί έλεγχοι (4)

ISO 22935 μέρος 2 και 3

(1)   Αναλύσεις καμένων σωματιδίων μπορούν να διεξάγονται συστηματικά. Ωστόσο, οι εν λόγω αναλύσεις διεξάγονται οπωσδήποτε εάν δεν πραγματοποιούνται οργανοληπτικοί έλεγχοι.

(2)   Η εφαρμοστέα μέθοδος εγκρίνεται από τον οργανισμό πληρωμών (μία ή δύο μέθοδοι).

(3)   Η εφαρμοστέα μέθοδος εγκρίνεται από τον οργανισμό πληρωμών.

(4)   Οι οργανοληπτικοί έλεγχοι διεξάγονται όταν κρίνεται αναγκαίο μετά από ανάλυση κινδύνου που έχει εγκριθεί από τον οργανισμό πληρωμών.

Προσάρτημα Ι

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΣΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΑΙΘΑΝΟΛΑΜΙΝΗ

Μέθοδος: υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) ανεστραμμένης φάσης

1.   ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η μέθοδος περιγράφει διαδικασία για τον ποσοτικό προσδιορισμό της φωσφατιδυλσερίνης (PS) και φωσφατιδυλαιθανολαμίνης (PE) σε αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ) και είναι κατάλληλη για την ανίχνευση πηγμάτων βουτυρογάλακτος στο ΑΓΣ.

2.   ΟΡΙΣΜΟΣ

Περιεκτικότητα σε PS + PE : το κλάσμα μάζας ουσίας το οποίο προσδιορίζεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο παρόν παράρτημα. Το αποτέλεσμα εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα διπαλμιτικής φωσφατιδυλαιθανολαμίνης (PEDP) ανά 100 g σκόνης.

3.   ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Εκχύλιση αμινοφωσφολιπιδίων από ανασυσταθείσα σκόνη γάλακτος με μεθανόλη. Προσδιορισμός των PS και PE ως παραγώγων που σχηματίζονται με ο-φθαλοδιαλδεΰδη (OPA), με HPLC ανεστραμμένης φάσης και ανίχνευση φθορισμού. Ποσοτικός προσδιορισμός της περιεκτικότητας του δείγματος δοκιμής σε PS και PE με σύγκριση με πρότυπο δείγμα που περιέχει γνωστή ποσότητα PEDP.

4.   ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ

Όλα τα αντιδραστήρια είναι αναγνωρισμένης αναλυτικής καθαρότητας. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το χρησιμοποιούμενο νερό είναι αποσταγμένο ή τουλάχιστον ισοδύναμης καθαρότητας.

4.1.    Πρότυπο υλικό: PEDP, καθαρότητας τουλάχιστον 99 %.

Σημείωση: Το πρότυπο υλικό πρέπει να αποθηκεύεται σε – 18 °C.

4.2.    Αντιδραστήρια για την προετοιμασία του πρότυπου δείγματος και του δείγματος δοκιμής

4.2.1.

Μεθανόλη καθαρότητας HPLC

4.2.2.

Χλωροφόρμιο καθαρότητας HPLC

4.2.3.

Υδροχλωρική θρυπταμίνη

4.3.    Αντιδραστήρια για σχηματισμό παραγώγων της ο-φθαλοδιαλδεΰδης

4.3.1.

Υδροξείδιο του νατρίου, υδατικό διάλυμα 12 Μ

4.3.2.

Βορικό οξύ, υδατικό διάλυμα 0,4 M, του οποίου το pH ρυθμίζεται στην τιμή 10,0 με υδροξείδιο του νατρίου (4.3.1)

4.3.3.

2-μερκαπτοαιθανόλη

4.3.4.

ο-φθαλοδιαλδεΰδη (OPA)

4.4.    Διαλύτες έκλουσης HPLC

4.4.1.

Οι διαλύτες έκλουσης παρασκευάζονται με αντιδραστήρια καθαρότητας HPLC.

4.4.2.

Νερό καθαρότητας HPLC

4.4.3.

Μεθανόλη ελεγμένης φθορισμομετρικής καθαρότητας

4.4.4.

Τετραϋδροφουράνιο

4.4.5.

Δισόξινο φωσφορικό νάτριο

4.4.6.

Οξικό νάτριο

4.4.7.

Οξικό οξύ.

5.   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

5.1.

Αναλυτικός ζυγός με ακρίβεια ζύγισης 1 mg και αναγνωσιμότητα 0,1 mg

5.2.

Μεζούρες, με χωρητικότητα 25 και 100 ml

5.3.

Σιφώνια παροχής 1 και 10 ml

5.4.

Μαγνητικός αναδευτήρας

5.5.

Βαθμολογημένα σιφώνια παροχής 0,2, 0,5 και 5 ml

5.6.

Ογκομετρικά χωνιά, με χωρητικότητα 10, 50 και 100 ml

5.7.

Σύριγγες, χωρητικότητας 20 και 100 ml

5.8.

Λουτρό υπερήχων

5.9.

Φυγόκεντρος που λειτουργεί στα 27 000 × g

5.10.

Γυάλινα φιαλίδια χωρητικότητας περίπου 5 ml

5.11.

Ογκομετρικός κύλινδρος των 25 ml

5.12.

Πεχάμετρο με ακρίβεια 0,1 μονάδων pH

5.13.

Εξοπλισμός HPLC

5.13.1.

Βαθμονομημένο σύστημα άντλησης, ικανό να λειτουργεί σε 1,0 ml ανά λεπτό σε 200 bar

5.13.2.

Αυτόματος δειγματολήπτης με δυνατότητα σχηματισμού παραγώγων

5.13.3.

Θερμαντήρας στήλης, ικανός να διατηρεί τη θερμοκρασία της στους 30 °C ± 1 °C

5.13.4.

Ανιχνευτής φθορισμού με δυνατότητα λειτουργίας σε μήκος κύματος διέγερσης 330 nm και μήκος κύματος εκπομπής 440 nm

5.13.5.

Ολοκληρωτής ή λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων με δυνατότητα μέτρησης εμβαδών κορυφών

5.13.6.

Στήλη LiChrospher® — 100 (διαστάσεις 250 × 4,6 mm) ή ισοδύναμη στήλη που έχει πληρωθεί με δεκαοκτυλοσιλάνιο (C 18), μεγέθους σωματιδίων 5 μm.

6.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 707.

7.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

7.1.    Παρασκευή του διαλύματος εσωτερικού προτύπου

7.1.1.

Σε ογκομετρική φιάλη των 100 ml (5.6) ζυγίζονται 30,0 ± 0,1 mg υδροχλωρικής θρυπταμίνης (4.2.3) και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τη χαραγή με μεθανόλη (4.2.1).

7.1.2.

Λαμβάνεται με σιφώνιο 1 ml (5.3) του διαλύματος αυτού, φέρεται σε ογκομετρική φιάλη των 10 ml (5.6) και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τη χαραγή με μεθανόλη (4.2.1), ώστε να επιτευχθεί συγκέντρωση θρυπταμίνης 0,15 mΜ.

7.2.    Παρασκευή του διαλύματος δείγματος δοκιμής

7.2.1.

Σε ποτήρι ζέσεως των 25 ml (5.2) ζυγίζονται 1,000 ±0,001 g δείγματος ΑΓΣ. Προστίθενται 10 ml απεσταγμένου νερού θερμοκρασίας 40 °C ± 1 °C με σιφώνιο (5.3) και το σύνολο αναδεύεται σε μαγνητικό αναδευτήρα (5.4) επί 30 λεπτά για να διαλυθούν οι σβώλοι

7.2.2.

Μεταγγίζονται με σιφώνιο 0,2 ml (5.5) του ανασυσταθέντος γάλακτος σε ογκομετρική φιάλη των 10 ml (5.6), προστίθενται 100 μl διαλύματος θρυπταμίνης 0,15 mM (7.1) με τη βοήθεια σύριγγας (5.7) και συμπληρώνεται ο όγκος με μεθανόλη (4.2.1). Το σύνολο αναμειγνύεται προσεκτικά με αναστροφή και υποβάλλεται σε κατεργασία με υπερήχους (5.8) επί 15 λεπτά

7.2.3.

Ακολουθεί φυγοκέντρηση (5.9) στα 27 000 g × επί 10 λεπτά και συλλογή του υπερκειμένου σε γυάλινο φιαλίδιο (5.10)

Σημείωση: Το διάλυμα του υπό δοκιμή δείγματος πρέπει να αποθηκεύεται σε 4 °C έως τη διενέργεια της ανάλυσης HPLC.

7.3.    Παρασκευή του διαλύματος εξωτερικού προτύπου

7.3.1.

Σε ογκομετρική φιάλη των 50 ml (5.6) ζυγίζονται 55,4 mg PEDP (4.1) και προστίθενται περίπου 25 ml χλωροφορμίου (4.2.2) με τη βοήθεια ογκομετρικού κυλίνδρου (5.11). Η φιάλη πωματίζεται, θερμαίνεται στους 50 °C ± 1 °C και το περιεχόμενο αναμειγνύεται προσεκτικά μέχρι να διαλυθεί η PEDP. Η φιάλη ψύχεται στους 20 °C, συμπληρώνεται ο όγκος με μεθανόλη (4.2.1) και το περιεχόμενο αναμιγνύεται με αναστροφή

7.3.2.

Μεταγγίζεται με σιφώνιο 1 ml (5.3) του διαλύματος αυτού σε ογκομετρική φιάλη των 100 ml (5.6) και συμπληρώνεται ο όγκος με μεθανόλη (4.2.1). Μεταγγίζεται με σιφώνιο 1 ml (5.3) του διαλύματος αυτού σε ογκομετρική φιάλη των 10 ml (5.6), προστίθενται 100 μl (5.7) διαλύματος θρυπταμίνης 0,15 mM (7.1) και συμπληρώνεται ο όγκος με μεθανόλη (4.2.1). Το σύνολο αναμειγνύεται με αναστροφή

Σημείωση: Το πρότυπο διάλυμα δείγματος πρέπει να αποθηκεύεται σε 4 °C μέχρι τη διενέργεια της ανάλυσης HPLC.

7.4.    Παρασκευή του αντιδραστηρίου σχηματισμού παραγώγων

Σε ογκομετρική φιάλη των 10 ml (5.6) ζυγίζονται 25,0 ± 0,1 mg OPA (4.3.4), προστίθενται 0,5 ml (5.5) μεθανόλης (4.2.1) και το σύνολο αναμειγνύεται προσεκτικά για να διαλυθεί η OPA. Συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τη χαραγή με διάλυμα βορικού οξέος (4.3.2) και προστίθενται 20 μl 2-μερκαπτοαιθανόλης (4.3.3) με σύριγγα (5.7).

Σημείωση: Το αντιδραστήριο σχηματισμού παραγώγων πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία 4 °C σε σκοτεινόχρωμο γυάλινο φιαλίδιο και είναι σταθερό επί μία εβδομάδα.

7.5.    Προσδιορισμός με HPLC

7.5.1.    Διαλύτες έκλουσης (4.4)

Διαλύτης Α: Διάλυμα δισόξινου φωσφορικού νατρίου 0,3 mM και οξικού νατρίου 3 mM (με pH ρυθμισμένο στην τιμή 6,5 ± 0,1 με οξικό οξύ): μεθανόλη: τετραϋδροφουράνιο = 558:440:2 (v/v/v)

Διαλύτης Β: Μεθανόλη

7.5.2.    Προτεινόμενη βαθμίδωση της έκλουσης:



Χρόνος (λεπτά)

Διαλύτης Α (%)

Διαλύτης Β (%)

Ταχύτητα ροής (ml/min)

Αρχική

40

60

0

0,1

40

60

0,1

5,0

40

60

0,1

6,0

40

60

1,0

6,5

40

60

1,0

9,0

36

64

1,0

10,0

20

80

1,0

11,5

16

84

1,0

12,0

16

84

1,0

16,0

10

90

1,0

19,0

0

100

1,0

20,0

0

100

1,0

21,0

40

60

1,0

29,0

40

60

1,0

30,0

40

60

0

Σημείωση: Ενδέχεται να απαιτηθεί ελαφρά τροποποίηση της βαθμίδωσης της έκλουσης για να επιτευχθεί η διαχωριστική ικανότητα που εμφαίνεται στο σχήμα 1.

Θερμοκρασία στήλης: 30 °C.

7.5.3.

Όγκος έγχυσης: 50 μl αντιδραστηρίου σχηματισμού παραγώγων και 50 μl διαλύματος δείγματος

7.5.4.

Εξισορρόπηση της στήλης

Με εκκίνηση του συστήματος σε καθημερινή βάση, εκπλύνεται η στήλη με 100 % διαλύτη Β επί 15 λεπτά, στη συνέχεια ρυθμίζεται σε λόγο Α:Β = 40:60 και εξισορροπείται σε ταχύτητα ροής 1 ml/min επί 15 λεπτά. Εκτελείται τυφλή μέτρηση με έγχυση μεθανόλης (4.2.1).

Σημείωση: Πριν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η στήλη υποβάλλεται σε έκπλυση με μεθανόλη: χλωροφόρμιο = 80:20 (v/v) επί 30 λεπτά.

7.5.5.

Προσδιορίζεται η περιεκτικότητα του δείγματος δοκιμής σε PS + PE.

7.5.6.

Η σειρά των χρωματογραφικών αναλύσεων εκτελείται με τήρηση σταθερού χρόνου μεταξύ των διαδοχικών μετρήσεων, ώστε να επιτυγχάνονται σταθεροί χρόνοι κατακράτησης. Ανά 5-10 διαλύματα δείγματος δοκιμής, εισάγεται το διάλυμα εξωτερικού προτύπου (7.3) για τον υπολογισμό του συντελεστή απόκρισης

Σημείωση: Ανά 20-25 μετρήσεις, η στήλη πρέπει να καθαρίζεται με έκπλυση με 100 % διαλύτη Β (7.5.1) επί 30 λεπτά τουλάχιστον.

7.6.    Τρόπος ολοκλήρωσης

7.6.1.    Κορυφή της PEDP

Η PEDP εκλούεται ως μία και μόνο κορυφή. Προσδιορίζεται το εμβαδόν της κορυφής με ολοκλήρωση μεταξύ των «κοιλάδων».

7.6.2.    Κορυφή της θρυπταμίνης

Η θρυπταμίνη εκλούεται ως μία και μόνο κορυφή (σχήμα 1). Προσδιορίζεται το εμβαδόν της κορυφής με ολοκλήρωση μεταξύ των «κοιλάδων».

7.6.3.    Ομάδες κορυφών PS και PE

Υπό τις περιγραφόμενες συνθήκες (σχήμα 1), η PS εκλούεται ως δύο κύριες, εν μέρει μη διαχωρισμένες κορυφές, των οποίων προηγείται μία ελάσσων κορυφή. Η PE εκλούεται ως τρεις κύριες, εν μέρει μη διαχωρισμένες κορυφές. Προσδιορίζεται το συνολικό εμβαδόν κάθε ομάδας κορυφών με χάραξη της γραμμής βάσης όπως εμφαίνεται στο σχήμα 1.

8.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η περιεκτικότητα PS και PE στο υπό διαδικασία δείγμα υπολογίζονται ως εξής:

C = 55,36 × ((A2)/(A1)) × ((T1)/(T2))

όπου:

C

=

η περιεκτικότητα του δείγματος δοκιμής σε PS ή PE (mg/100 g σκόνης)

A1

=

το εμβαδόν της κορυφής της PEDP του διαλύματος πρότυπου δείγματος (7.3)

A2

=

το εμβαδόν της κορυφής της PS ή της ΡΕ του διαλύματος δείγματος δοκιμής (7.2)

T1

=

το εμβαδόν της κορυφής της θρυπταμίνης του διαλύματος πρότυπου δείγματος (7.3)

T2

=

το εμβαδόν της κορυφής της θρυπταμίνης του διαλύματος δείγματος δοκιμής (7.2).

9.   ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Σημείωση: Οι τιμές επαναληψιμότητας υπολογίστηκαν σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο IDF (*).

9.1.    Επαναληψιμότητα

Η σχετική τυπική απόκλιση σε συνθήκες επαναληψιμότητας, η οποία εκφράζει τη μεταβλητότητα των ανεξάρτητων αναλυτικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τον ίδιο χειριστή με χρήση των ίδιων οργάνων υπό τις ίδιες συνθήκες, με πανομοιότυπο δείγμα δοκιμής και σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2 %. Σε περίπτωση δύο προσδιορισμών υπό τις συνθήκες αυτές, η σχετική διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 6 % του αριθμητικού μέσου των αποτελεσμάτων.

9.2.    Αναπαραγωγιμότητα

Σε περίπτωση δύο προσδιορισμών από χειριστές διαφορετικών εργαστηρίων, με διαφορετικά όργανα υπό διαφορετικές συνθήκες για την ανάλυση του ιδίου δείγματος δοκιμής, η σχετική διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 11 % του αριθμητικού μέσου των αποτελεσμάτων.

10.   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

10.1.

Resmini P., Pellegrino L., Hogenboom J.A., Sadini V., Rampilli M., «Detection of buttermilk solids in skimmilk powder by HPLC quantification of aminophospholipids». Sci. Tecn. Latt.-Cas., 39,395 (1988).

Σχήμα 1

Δείγμα χρωματογραφήματος HPLC των σχηματιζόμενων με ΟΡΑ παραγώγων φωσφατιδυλοσερίνη (PS) και φωσφατιδυλαιθανολαμίνη (PE) σε μεθανολικό εκχύλισμα ανασυσταθείσας σκόνης αποκορυφωμένου γάλακτος. Αναφέρεται ο τρόπος ολοκλήρωσης για τις κορυφές των PS, PE και θρυπταμίνης (εσωτερικό πρότυπο)

image

Προσάρτημα II

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΓΛΥΚΟΥ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΖΕΪΝΟΜΑΚΡΟΠΕΠΤΙΔΙΩΝ ΜΕ ΥΓΡΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (HPLC)

1.   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με την παρούσα μέθοδο είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η παρουσία γλυκού ορού γάλακτος στο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που προορίζεται για δημόσια αποθεματοποίηση, με προσδιορισμό των καζεϊνομακροπεπτιδίων.

2.   ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Διεθνές πρότυπο ISO 707 — Γάλα και προϊόντα γάλακτος — Οδηγίες δειγματοληψίας.

3.   ΟΡΙΣΜΟΣ

Η περιεκτικότητα σε στερεό υπόλειμμα γλυκού ορού γάλακτος ορίζεται ως η κατά μάζα εκατοστιαία αναλογία που προσδιορίζεται μέσω της περιεκτικότητας σε καζεϊνομακροπεπτίδια η οποία προκύπτει από την περιγραφόμενη διαδικασία.

4.   ΑΡΧΗ

 Ανασύσταση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, απομάκρυνση του λίπους και των πρωτεϊνών με τη βοήθεια τριχλωροξικού οξέος και φυγοκέντρηση ή διήθηση

 Ποσοτικός προσδιορισμός των καζεϊνομακροπεπτιδίων (CMP) στο υπερκείμενο με υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)

 Αξιολόγηση του αποτελέσματος που προκύπτει για τα δείγματα με σύγκριση με πρότυπα δείγματα, τα οποία συνίστανται από αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη με ή χωρίς προσθήκη γνωστής εκατοστιαίας αναλογίας ορού γάλακτος σε σκόνη.

5.   ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ

Όλα τα αντιδραστήρια είναι αναγνωρισμένης αναλυτικής καθαρότητας. Το χρησιμοποιούμενο νερό είναι απεσταγμένο ή τουλάχιστον ισοδύναμης καθαρότητας.

5.1.    Διάλυμα τριχλωροξικού οξέος

Διαλύονται 240 g τριχλωροξικού οξέος (CCl3COOH) σε νερό και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 1 000  ml. Το διάλυμα πρέπει να είναι διαυγές και άχρωμο.

5.2.    Διάλυμα έκλουσης, pH 6,0

Διαλύονται σε περίπου 700 ml νερού 1,74 g όξινου φωσφορικού καλίου (K2HPO4), 12,37 g δισόξινου φωσφορικού καλίου (KH2PO4) και 21,41 g θειικoύ νατρίου (Na24). Εάν είναι αναγκαίο, ρυθμίζεται το pH σε 6,0 με διάλυμα φωσφορικού οξέος ή υδροξειδίου του καλίου.

Προστίθεται νερό μέχρι τελικού όγκου 1 000  ml και το διάλυμα ομογενοποιείται.

Σημείωση: Η σύσταση του διαλύματος έκλουσης μπορεί να αναπροσαρμοστεί ώστε να είναι σύμφωνη με το πιστοποιητικό των προτύπων υλικών ή με τις συστάσεις του κατασκευαστή του υλικού πλήρωσης της στήλης.

Πριν χρησιμοποιηθεί, το διάλυμα έκλουσης διηθείται μέσω διηθητικής μεμβράνης με διάμετρο πόρων 0,45 μm.

5.3.    Διαλύτης έκπλυσης

Αναμειγνύεται ένας όγκος ακετονιτριλίου (CH3CN) με εννέα όγκους νερού. Πριν χρησιμοποιηθεί, το μείγμα διηθείται μέσω διηθητικής μεμβράνης με διάμετρο πόρων 0,45 μm.

Σημείωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος διαλύτης έκπλυσης που έχει βακτηριοκτόνο δράση και δεν μεταβάλλει τη διαχωριστική ικανότητα των στηλών.

5.4.    Πρότυπα δείγματα

5.4.1.

Αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού (δηλαδή [0]).

5.4.2.

Το ίδιο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, νοθευμένο σε αναλογία 5 % (m/m) με σκόνη γλυκού ορού γάλακτος πρότυπης σύστασης (δηλαδή [5])

6.   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

6.1.

Αναλυτικός ζυγός

6.2.

Προαιρετικά, φυγόκεντρος ικανή να επιτυγχάνει φυγόκεντρο δύναμη 2 200  g, εφοδιασμένη με πωματισμένους σωλήνες φυγοκέντρου των 50 ml περίπου

6.3.

Μηχανικό τάρακτρο

6.4.

Μαγνητικός αναδευτήρας

6.5.

Γυάλινες χοάνες, διαμέτρου περίπου 7 cm

6.6.

Χάρτινοι ηθμοί μέσης διηθητικής ικανότητας, διαμέτρου περίπου 12,5 cm

6.7.

Γυάλινη συσκευή διήθησης, εφοδιασμένη με διηθητική μεμβράνη διαμέτρου πόρων 0,45 μm

6.8.

Βαθμολογημένα σιφώνια παροχής 10 ml (ISO 648, κατηγορίας Α ή ISO/R 835) ή σύστημα διανομής ικανό να παρέχει 10,0 ml σε δύο λεπτά

6.9.

Σύστημα διανομής ικανό να παρέχει 20,0 ml νερού θερμοκρασίας περίπου 50 °C

6.10.

Θερμοστατούμενο υδατόλουτρο, ρυθμισμένο στους 25 ± 0,5 °C

6.11.

Εξοπλισμός HPLC, ο οποίος περιλαμβάνει:

6.11.1.  Αντλία

6.11.2.  Σύστημα έγχυσης, χειροκίνητο ή αυτόματο, χωρητικότητας 15 έως 30 μl

6.11.3.  Δύο στήλες TSK 2 000 -SW εν σειρά (μήκος 30 cm, εσωτερική διάμετρος 0,75 cm) ή ισοδύναμες στήλες (π.χ. μία TSK 2 000 -SWxl και μία Agilent Technologies Zorbax GF 250) και μια προστήλη (3 cm × 0,3 cm) με υλικό πλήρωσης I 125 ή υλικό ισοδύναμης αποτελεσματικότητας

6.11.4.  Θερμοστατούμενο κλίβανο στήλης, ρυθμισμένο στους 35 ± 1 °C

6.11.5.  Ανιχνευτή υπεριώδους ακτινοβολίας μεταβλητού μήκους κύματος, με δυνατότητα μετρήσεων στα 205 nm, με ευαισθησία 0,008 Å

6.11.6.  Ολοκληρωτή με δυνατότητα ολοκλήρωσης μεταξύ των «κοιλάδων» του χρωματογραφήματος

Σημείωση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στήλες που διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά η διαχωριστική τους ικανότητα είναι κατά τι μικρότερη. Στην περίπτωση αυτή, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την ίδια σειρά αναλύσεων πρέπει να είναι μικρότερες από ± 5 °C.

7.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

7.1.

Η δειγματοληψία εκτελείται με τη διαδικασία που καθορίζεται στο διεθνές πρότυπο ΙSO 707. Τα κράτη μέλη μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο δειγματοληψίας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές του προαναφερόμενου προτύπου.

7.2.

Το δείγμα φυλάσσεται σε συνθήκες που αποκλείουν τη φθορά ή τη μεταβολή της σύστασης

8.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

8.1.    Παρασκευή του δείγματος δοκιμής

Η σκόνη γάλακτος μεταφέρεται σε δοχείο χωρητικότητας περίπου διπλάσιας του όγκου της σκόνης, εφοδιασμένο με αεροστεγές πώμα. Το δοχείο πωματίζεται αμέσως. Η σκόνη γάλακτος αναμειγνύεται πλήρως με επανειλημμένες αναστροφές του δοχείου.

8.2.    Τμήμα δείγματος δοκιμής

Σε σωλήνα φυγοκέντρου (6.2) ή κατάλληλη φιάλη με πώμα (50 ml) ζυγίζονται 2,000 ± 0,001 g δείγματος δοκιμής.

8.3.    Απομάκρυνση του λίπους και των πρωτεϊνών

8.3.1.

Στο τμήμα δείγματος προστίθενται 20,0 ml θερμού νερού (50 °C). Διαλύεται η σκόνη με ανακίνηση επί πέντε λεπτά σε μηχανικό τάρακτρο (6.3). Ο σωλήνας τοποθετείται σε υδατόλουτρο (6.10) και αφήνεται να αποκτήσει ισορροπία στους 25 °C.

8.3.2.

Προστίθενται, σε διάστημα δύο λεπτών, 10,0 ml διαλύματος τριχλωροξικού οξέος (5.1) θερμοκρασίας περίπου 25 °C υπό ζωηρή ανάδευση στον μαγνητικό αναδευτήρα (6.4). Ο σωλήνας τοποθετείται σε υδατόλουτρο (6.10) όπου παραμένει επί 60 λεπτά.

8.3.3.

Ακολουθεί φυγοκέντρηση (6.2) στα 2 200  g επί 10 λεπτά ή διήθηση μέσω χάρτινου ηθμού (6.6), ενώ απορρίπτονται τα πρώτα 5 ml του διηθήματος.

8.4.    Χρωματογραφικός προσδιορισμός

8.4.1.

Εισάγονται 15 έως 30 μl υπερκειμένου ή διηθήματος (8.3.3), επακριβώς μετρημένα, στη συσκευή HPLC (6.11), η οποία λειτουργεί με ταχύτητα ροής 1,0 ml διαλύματος έκλουσης (5.2) ανά λεπτό.

Σημείωση 1. Μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετική ταχύτητα ροής ανάλογα με τη εσωτερική διάμετρο των χρησιμοποιούμενων στηλών ή τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Σημείωση 2. Σε κάθε διακοπή εκπλύνονται οι στήλες με νερό. Δεν πρέπει ποτέ να παραμένει σε αυτές το διάλυμα έκλουσης (5.2).

Πριν από κάθε διακοπή που υπερβαίνει τις 24 ώρες, εκπλύνονται οι στήλες με νερό και στη συνέχεια με το διάλυμα (5.3) τουλάχιστον επί τρεις ώρες, με ταχύτητα ροής 0,2 ml ανά λεπτό.

8.4.2.

Τα αποτελέσματα της χρωματογραφικής ανάλυσης του δείγματος δοκιμής [Ε] λαμβάνονται υπό μορφή χρωματογραφήματος, στο οποίο κάθε κορυφή ταυτοποιείται από τον οικείο χρόνο κατακράτησης, RT, ως εξής:



Κορυφή ΙΙ:

Η δεύτερη κορυφή του χρωματογραφήματος, με RT 12,5 λεπτών περίπου.

Κορυφή ΙΙΙ:

Η τρίτη κορυφή του χρωματογραφήματος, η οποία αντιστοιχεί στα CMP, με RT 15,5 λεπτών.

Η επιλογή της ή των στηλών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον χρόνο κατακράτησης των επιμέρους κορυφών.

Ο ολοκληρωτής (6.11.6) υπολογίζει αυτόματα το εμβαδόν Α κάθε κορυφής:



AII:

εμβαδόν της κορυφής II,

AIII:

εμβαδόν της κορυφής III,

Πριν από την ποσοτική ερμηνεία, είναι απαραίτητο να εξετάζεται η μορφή κάθε χρωματογραφήματος για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών που οφείλονται είτε σε ελαττωματική λειτουργία της συσκευής ή των στηλών είτε στην προέλευση και το είδος του αναλυθέντος δείγματος.

Σε περίπτωση αμφιβολίας επαναλαμβάνεται η ανάλυση.

8.5.    Βαθμονόμηση

8.5.1.

Εφαρμόζεται κατά γράμμα στα πρότυπα δείγματα (5.4) η διαδικασία που περιγράφεται στα σημεία 8.2 έως 8.4.2.

Χρησιμοποιούνται διαλύματα που έχουν παρασκευασθεί πρόσφατα, δεδομένου ότι τα CMP αποικοδομούνται σε περιβάλλον τριχλωροξικού οξέος 8 %. Η σχετική απώλεια ουσίας εκτιμάται σε 0,2 % ανά ώρα στους 30 °C.

8.5.2.

Πριν από τον χρωματογραφικό προσδιορισμό στα δείγματα, οι στήλες προσαρμόζονται στις συνθήκες με επανειλημμένη εισαγωγή διαλύματος (8.5.1) του πρότυπου δείγματος (5.4.2) μέχρι να σταθεροποιηθούν το εμβαδόν και ο χρόνος κατακράτησης της κορυφής που αντιστοιχεί στα CMP

8.5.3.

Προσδιορίζονται οι συντελεστές απόκρισης, R, με την εισαγωγή του ίδιου όγκου διηθημάτων (8.5.1) με αυτόν των δειγμάτων

9.   ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

9.1.    Μέθοδος υπολογισμού και τύπος

9.1.1.    Υπολογισμός των συντελεστών απόκρισης R:



Κορυφή ΙΙ:

RII = 100/(AII[0])

όπου:

RII

=

ο συντελεστής απόκρισης της κορυφής ΙΙ,

AII [0]

=

το εμβαδόν της κορυφής ΙΙ του πρότυπου δείγματος [0], που λαμβάνεται στο σημείο 8.5.3.



Κορυφή ΙΙΙ:

RIII = W/(AIII[5] – AIII[0])

όπου:

RIII

=

ο συντελεστής απόκρισης της κορυφής ΙΙΙ,

AIII [0] and AIII [5]

=

τα εμβαδά των κορυφών ΙΙΙ των πρότυπων δειγμάτων [0] και [5], αντίστοιχα, που λαμβάνονται στο σημείο 8.5.3,

W

=

η ποσότητα ορού γάλακτος που περιέχεται στο πρότυπο δείγμα [5], δηλαδή 5.

9.1.2.    Υπολογισμός του σχετικού εμβαδού των κορυφών του δείγματος [E]

SII[E] = RII × AII[E]

SIII[E] = RIII × AIII[E]

SIV[E] = RIV × AIV[E]

όπου:

SII [E], SIII [E], SIV [E]

=

τα σχετικά εμβαδά των κορυφών ΙΙ, ΙΙΙ και IV, αντίστοιχα, του δείγματος [Ε],

AII [E], AIII [E]

=

τα εμβαδά των κορυφών ΙΙ και ΙΙΙ, αντίστοιχα, του δείγματος [Ε], που λαμβάνονται στο σημείο 8.4.2,

RII, RIII

=

οι συντελεστές απόκρισης που υπολογίζονται στο σημείο 9.1.1.

9.1.3.    Υπολογισμός του σχετικού χρόνου κατακράτησης της κορυφής ΙΙΙ του δείγματος [Ε]:

RRTIII[E] = (RTIII[E])/(RTIII[5])

όπου:

RRTIII [E]

=

ο σχετικός χρόνος κατακράτησης της κορυφής III του δείγματος [E],

RTIII [E]

=

ο χρόνος κατακράτησης της κορυφής ΙΙΙ του δείγματος [Ε] που λαμβάνεται στο σημείο 8.4.2,

RTIII [5]

=

ο χρόνος κατακράτησης της κορυφής ΙΙΙ του δείγματος ελέγχου [5] που λαμβάνεται στο σημείο 8.5.3.

9.1.4.    Έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι υφίσταται γραμμική σχέση μεταξύ του σχετικού χρόνου κατακράτησης της κορυφής ΙΙΙ, δηλαδή RRTIII [E], και του ποσοστού ορού γάλακτος σε σκόνη που προστίθεται μέχρι ορίου 10 %

 ο RRTΙΙΙ [Ε] είναι < 1,000, όταν η περιεκτικότητα σε ορό γάλακτος είναι > 5 %,

 ο RRTΙΙΙ [Ε] είναι < 1,000, όταν η περιεκτικότητα σε ορό γάλακτος είναι ≤ 5 %.

Η επιτρεπόμενη αβεβαιότητα για τις τιμές του RRTΙΙΙ είναι ± 0,002.

Κατά κανόνα, η τιμή του RRTΙΙΙ [0] αποκλίνει λίγο από το 1,034. Ανάλογα με τις συνθήκες των στηλών, η τιμή αυτή μπορεί να προσεγγίσει το 1,000, αλλά πάντοτε είναι μεγαλύτερη από αυτό.

9.2.    Υπολογισμός της εκατοστιαίας αναλογίας σκόνης γλυκού ορού γάλακτος στο δείγμα:

W = SIII[E] – [1, 3 + (SIII[0] – 0, 9)]

όπου:

W

=

η κατά μάζα (m/m) εκατοστιαία αναλογία γλυκού ορού γάλακτος στο δείγμα [Ε]·

SIII [E]

=

το σχετικό εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ του δείγματος δοκιμής [E], που λαμβάνεται στο σημείο 9.1.2·

1,3

=

αντιπροσωπεύει το σχετικό μέσο εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ, εκφραζόμενο σε γραμμάρια γλυκού ορού γάλακτος ανά 100 g, όπως προσδιορίζεται σε ανόθευτο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη ποικίλης προέλευσης. Η τιμή αυτή έχει προκύψει πειραματικά·

SIII [0]

=

αντιπροσωπεύει το σχετικό εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ, που ισούται με RIII × AIII [0]. Οι τιμές αυτές λαμβάνονται στα σημεία 9.1.1 και 8.5.3, αντίστοιχα·

(SIII [0] – 0,9)

=

αντιπροσωπεύει τη διόρθωση του σχετικού μέσου εμβαδού 1,3, σε περίπτωση που το SIII [0] δεν ισούται με 0,9. Η πειραματική τιμή του σχετικού μέσου εμβαδού της κορυφής ΙΙΙ του δείγματος ελέγχου [0] είναι 0,9.

9.3.    Ορθότητα της διαδικασίας

9.3.1.    Επαναληψιμότητα

Η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων δύο προσδιορισμών που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα ή με μικρή χρονική διαφορά, σε πανομοιότυπο υλικό δοκιμής, από τον ίδιο αναλυτή με τον ίδιο εξοπλισμό δεν υπερβαίνει το 0,2 % m/m.

9.3.2.    Αναπαραγωγιμότητα

Η διαφορά μεταξύ δύο μεμονωμένων και ανεξάρτητων αποτελεσμάτων από δύο διαφορετικά εργαστήρια, με πανομοιότυπο ελεγχόμενο υλικό, δεν υπερβαίνει το 0,4 % m/m.

9.4.    Ερμηνεία

9.4.1.

Τεκμαίρεται η απουσία ορού γάλακτος εάν το σχετικό εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ, SΙΙΙ [Ε], εκφραζόμενο σε γραμμάρια γλυκού ορού γάλακτος ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, είναι ≤ 2,0 + (SIII[0] – 0,9)

όπου



2,0

η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή για το σχετικό εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό μέσο εμβαδόν της κορυφής ΙΙΙ, δηλαδή 1,3, την αβεβαιότητα που οφείλεται σε διακυμάνσεις της σύστασης της σκόνης αποκορυφωμένου γάλακτος και την αναπαραγωγιμότητα της μεθόδου (9.3.2),

(SIII [0] – 0,9)

η διόρθωση σε περίπτωση που το εμβαδόν SIII [0] διαφέρει από την τιμή 0,9 (βλέπε σημείο 9.2)

9.4.2.

Εάν το σχετικό εμβαδόν της κορυφής III, SIII [E], είναι > 2,0 + (SIII [0] – 0,9) και το σχετικό εμβαδόν της κορυφής II, SII [E], είναι ≤ 160, προσδιορίζεται η περιεκτικότητα σε γλυκό ορό γάλακτος σύμφωνα με το σημείο 9.2.

9.4.3.

Εάν το σχετικό εμβαδόν της κορυφής III, SIII [E], είναι > 2,0 + (SIII [0] – 0,9) και το σχετικό εμβαδόν της κορυφής II, SII [E], είναι ≤ 160, προσδιορίζεται η περιεκτικότητα σε ολικές πρωτεΐνες (P %)· στη συνέχεια εξετάζονται οι γραφικές παραστάσεις 1 και 2.

9.4.3.1.    Τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση δειγμάτων ανόθευτου αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη με υψηλή περιεκτικότητα σε ολικές πρωτεΐνες συγκεντρώνονται στις γραφικές παραστάσεις 1 και 2.

Η συνεχής γραμμή αντιπροσωπεύει τη γραμμική παλινδρόμηση, της οποίας οι συντελεστές υπολογίζονται με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων.

Η διακεκομμένη ευθεία γραμμή καθορίζει το ανώτατο όριο του σχετικού εμβαδού της κορυφής ΙΙΙ, με πιθανότητα μη υπέρβασης στο 90 % των περιπτώσεων.

Οι εξισώσεις των διακεκομμένων ευθειών που εμφαίνονται στις γραφικές παραστάσεις 1 και 2 είναι:



SIII = 0,376 P % – 10,7

(γραφική παράσταση 1)

SIII = 0,0123 SII [E] + 0,93

(γραφική παράσταση 2)

όπου:

SIII

είναι το σχετικό εμβαδόν της κορυφής III, υπολογιζόμενο είτε σύμφωνα με την περιεκτικότητα σε ολικές πρωτεΐνες, είτε σύμφωνα με το σχετικό εμβαδόν της κορυφής SII [E],

P %

είναι η περιεκτικότητα σε ολικές πρωτεΐνες, εκφραζόμενη σε εκατοστιαία αναλογία κατά βάρος,

SII [E]

είναι το σχετικό εμβαδόν της κορυφής ΙΙ του δείγματος, που υπολογίζεται στο σημείο 9.1.2.

Οι εξισώσεις αυτές ισοδυναμούν με την αριθμητική τιμή 1,3 που αναφέρεται στο σημείο 9.2.

Η απόκλιση (Τ1 και Τ2) μεταξύ της σχετικής επιφάνειας SΙΙΙ [Ε] και της σχετικής επιφάνειας SΙΙΙ δίδεται από τις ακόλουθες σχέσεις: T1 = SIII[E] – [(0,376 P% – 10,7) + (SIII[0] – 0,9)]T2 = SIII[E] – [(0,0123 SII[E] + 0,93) + (SIII[0] – 0,9)]

9.4.3.2.



Εάν T1 και/ή T2

είναι ίση με το μηδέν ή κατώτερη, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η παρουσία γλυκού ορού γάλακτος.

Εάν T1 και T2

είναι μεγαλύτερες του μηδενός, συμπεραίνεται παρουσία γλυκού ορού γάλακτος.

Η περιεκτικότητα σε γλυκό ορό γάλακτος υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο: W = T2 + 0,91

όπου:

0,91 είναι η κάθετη απόσταση μεταξύ της συνεχούς και της διακεκομμένης ευθείας γραμμής.

image

Προσάρτημα ΙΙΙ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΓΛΥΚΟΥ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΤΥΡΟΓΑΛΑ ΠΥΤΙΑΣ) ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

1.

ΣΚΟΠΟΣ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΓΛΥΚΟΥ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

2.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 707

3.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η περιεκτικότητα σε στερεό υπόλειμμα γλυκού ορού γάλακτος ορίζεται ως η κατά μάζα εκατοστιαία αναλογία που προσδιορίζεται μέσω της περιεκτικότητας σε καζεϊνομακροπεπτίδια η οποία προκύπτει από την περιγραφόμενη διαδικασία.

4.

ΑΡΧΗ

Τα δείγματα υποβάλλονται σε ανάλυση για την ανίχνευση καζεϊνομακροπεπτιδίου Α με υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) ανεστραμμένης φάσης. Το αποτέλεσμα αξιολογείται με σύγκριση με πρότυπα δείγματα, τα οποία συνίστανται από αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη με ή χωρίς προσθήκη γνωστής εκατοστιαίας αναλογίας σκόνης ορού γάλακτος. Τα αποτελέσματα που υπερβαίνουν το 1 % (m/m) αποδεικνύουν την παρουσία στερεού υπολείμματος γλυκού ορού γάλακτος.

5.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ

Όλα τα αντιδραστήρια είναι αναγνωρισμένης αναλυτικής καθαρότητας. Το χρησιμοποιούμενο νερό είναι απεσταγμένο ή τουλάχιστον ισοδύναμης καθαρότητας. Το ακετονιτρίλιο πρέπει να είναι καθαρότητας φασματοσκοπικής ή HPLC.

5.1.    Διάλυμα τριχλωροξικού οξέος

Διαλύονται 240 g τριχλωροξικού οξέος (CCl3COOH) σε νερό και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 1 000  ml. Το διάλυμα πρέπει να είναι διαυγές και άχρωμο.

5.2.    Διαλύματα έκλουσης Α και Β

Διάλυμα έκλουσης Α: σε ογκομετρική φιάλη των 1 000  ml φέρονται 150 ml ακετονιτριλίου (CH3CN), 20 ml ισοπροπανόλης (CH3CHOHCH3) και 1,00 ml τριφθοροξικού οξέος (CF3COOH ή TFA). Συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 1 000  ml με νερό.

Διάλυμα έκλουσης Β: σε ογκομετρική φιάλη των 1 000  ml φέρονται 550 ml ακετονιτριλίου, 20 ml ισοπροπανόλης και 1,00 ml TFA. Συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 1 000  ml με νερό. Πριν χρησιμοποιηθεί, το διάλυμα έκλουσης διηθείται μέσω διηθητικής μεμβράνης με διάμετρο πόρων 0,45 μm.

5.3.    Διατήρηση της στήλης

Μετά τις αναλύσεις η στήλη εκπλύνεται με το διάλυμα έκλουσης Β (με βαθμίδωση) και, στη συνέχεια, με ακετονιτρίλιο (με βαθμίδωση επί 30 λεπτά). Η στήλη φυλάσσεται σε ακετονιτρίλιο.

5.4.    Πρότυπα δείγματα

5.4.1.

Αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για δημόσια αποθεματοποίηση (δηλαδή [0]).

5.4.2.

Το ίδιο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, νοθευμένο σε αναλογία 5 % (m/m) με σκόνη γλυκού ορού γάλακτος πρότυπης σύστασης (δηλαδή [5]).

5.4.3.

Το ίδιο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, νοθευμένο σε αναλογία 50 % (m/m) με σκόνη γλυκού ορού γάλακτος πρότυπης σύστασης (δηλαδή [50])

6.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

6.1.

Αναλυτικός ζυγός

6.2.

Προαιρετικά, φυγόκεντρος ικανή να επιτυγχάνει φυγόκεντρο δύναμη 2 200  g, εφοδιασμένη με πωματισμένους σωλήνες φυγοκέντρου των 50 ml περίπου

6.3.

Μηχανικό τάρακτρο

6.4.

Μαγνητικός αναδευτήρας

6.5.

Γυάλινες χοάνες, διαμέτρου περίπου 7 cm

6.6.

Χάρτινοι ηθμοί μέσης διηθητικής ικανότητας, διαμέτρου περίπου 12,5 cm

6.7.

Γυάλινη συσκευή διήθησης, εφοδιασμένη με διηθητική μεμβράνη διαμέτρου πόρων 0,45 μm

6.8.

Βαθμολογημένα σιφώνια παροχής 10 ml (ISO 648, κατηγορίας Α ή ISO/R 835) ή σύστημα διανομής ικανό να παρέχει 10,0 ml σε δύο λεπτά

6.9.

Σύστημα διανομής ικανό να παρέχει 20,0 ml νερού θερμοκρασίας περίπου 50 °C

6.10.

Θερμοστατούμενο υδατόλουτρο, ρυθμισμένο στους 25 ± 0,5 °C

6.11.

Εξοπλισμός HPLC, ο οποίος περιλαμβάνει:

6.11.1.  Σύστημα αντλίας διπλής βαθμίδωσης

6.11.2.  Σύστημα έγχυσης, χειροκίνητο ή αυτόματο, χωρητικότητας 100 μl

6.11.3.  Στήλη Agilent Technologies Zorbax 300 SB-C3 (μήκος 25 cm, εσωτερική διάμετρος 0,46 cm) ή ισοδύναμη στήλη ανεστραμμένης φάσης από διοξείδιο του πυριτίου με ευρείς πόρους

6.11.4.  Θερμοστατούμενο κλίβανο στήλης, ρυθμισμένο στους 35 ± 1 °C

6.11.5.  Ανιχνευτή υπεριώδους ακτινοβολίας μεταβλητού μήκους κύματος, με δυνατότητα μετρήσεων στα 210 nm (εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερο μήκος κύματος, με ανώτατο όριο τα 220 nm), ευαισθησίας 0,02 AU

6.11.6.  Ολοκληρωτή με δυνατότητα ρύθμισης της ολοκλήρωσης στην κοινή γραμμή βάσης ή μεταξύ των «κοιλάδων» του χρωματογραφήματος

Σημείωση: Είναι δυνατή η λειτουργία της στήλης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, υπό τον όρο ότι η θερμοκρασία αυτή δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις μεγαλύτερες του 1 °C, ειδάλλως ο χρόνος κατακράτησης του CMPA παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα.

7.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

7.1.

Η δειγματοληψία εκτελείται με τη διαδικασία που καθορίζεται στο διεθνές πρότυπο ΙSO 707. Τα κράτη μέλη μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο δειγματοληψίας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές του προαναφερόμενου προτύπου.

7.2.

Το δείγμα φυλάσσεται σε συνθήκες που αποκλείουν τη φθορά ή τη μεταβολή της σύστασης.

8.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

8.1.    Παρασκευή του δείγματος δοκιμής

Η σκόνη γάλακτος μεταφέρεται σε δοχείο χωρητικότητας περίπου διπλάσιας του όγκου της σκόνης, εφοδιασμένο με αεροστεγές πώμα. Το δοχείο πωματίζεται αμέσως. Η σκόνη γάλακτος αναμειγνύεται πλήρως με επανειλημμένες αναστροφές του δοχείου.

8.2.    Τμήμα δείγματος δοκιμής

Σε σωλήνα φυγοκέντρου (6.2) ή κατάλληλη φιάλη με πώμα (50 ml) ζυγίζονται 2,00 ±0,001 g δείγματος δοκιμής.

Σημείωση: Στην περίπτωση των μειγμάτων, ζυγίζεται ποσότητα δείγματος δοκιμής τόση ώστε το τμήμα δείγματος μετά την απολίπανση να αντιστοιχεί σε 2,00 g.

8.3.    Απομάκρυνση του λίπους και των πρωτεϊνών

8.3.1.

Στο τμήμα δείγματος προστίθενται 20,0 ml θερμού νερού (50 °C). Διαλύεται η σκόνη με ανακίνηση επί πέντε λεπτά σε μηχανικό τάρακτρο (6.3). Ο σωλήνας τοποθετείται σε υδατόλουτρο (6.10) και αφήνεται να αποκτήσει ισορροπία στους 25 °C.

8.3.2.

Προστίθενται, σε διάστημα δύο λεπτών με σταθερό ρυθμό, 10,0 ml διαλύματος τριχλωροξικού οξέος (5.1) θερμοκρασίας περίπου 25 °C υπό ζωηρή ανάδευση στον μαγνητικό αναδευτήρα (6.4). Ο σωλήνας τοποθετείται σε υδατόλουτρο (6.10) όπου παραμένει επί 60 λεπτά.

8.3.3.

Ακολουθεί φυγοκέντρηση (6.2) στα 2 200  g επί 10 λεπτά ή διήθηση μέσω χάρτινου ηθμού (6.6), ενώ απορρίπτονται τα πρώτα 5 ml του διηθήματος.

8.4.    Χρωματογραφικός προσδιορισμός

8.4.1.

Η μέθοδος HPLC ανεστραμμένης φάσης αποκλείει τη δυνατότητα ψευδοθετικών αποτελεσμάτων λόγω της παρουσίας σκόνης όξινου βουτυρογάλακτος.

8.4.2.

Πριν από την ανάλυση με HPLC ανεστραμμένης φάσης, πρέπει να βελτιστοποιούνται οι συνθήκες βαθμίδωσης. Για συστήματα βαθμίδωσης με νεκρό όγκο περίπου 6 ml (ο όγκος από το σημείο όπου συναντώνται οι διαλύτες μέχρι και τον όγκο του βρόχου του συστήματος έγχυσης), ο βέλτιστος χρόνος κατακράτησης είναι 26 ± 2 λεπτά για το CMP Α. Στην περίπτωση των συστημάτων βαθμίδωσης με μικρότερο νεκρό όγκο (π.χ. 2 ml) πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βέλτιστος χρόνος κατακράτησης τα 22 λεπτά

Λαμβάνονται διαλύματα των πρότυπων δειγμάτων (5.4) με και χωρίς γλυκό ορό γάλακτος σε αναλογία 50 %.

Εισάγονται 100 μl υπερκειμένου ή διηθήματος (8.3.3) στη συσκευή HPLC, η οποία λειτουργεί στις συνθήκες διερευνητικής βαθμίδωσης που εμφαίνονται στον πίνακα 1.



Πίνακας 1

Συνθήκες διερευνητικής βαθμίδωσης για τη βελτιστοποίηση της χρωματογραφίας

Χρόνος

(λεπτά)

Ροή

(ml/min)

% A

% Β

Καμπύλη

Αρχική

1,0

90

10

*

27

1,0

60

40

γραμμική

32

1,0

10

90

γραμμική

37

1,0

10

90

γραμμική

42

1,0

90

10

γραμμική

Με σύγκριση των δύο χρωματογραφημάτων πρέπει να φαίνεται η θέση της κορυφής του CMPΑ.

Με τη βοήθεια του επόμενου τύπου είναι δυνατόν να υπολογιστεί η αρχική σύσταση του διαλύτη που θα χρησιμοποιηθεί για την κανονική βαθμίδωση (βλέπε 8.4.3) % B = 10 – 2,5 + (13,5 + (RTcmpA – 26) / 6)*30 / 27 % B = 7,5 + (13,5 + (RTcmpA – 26) / 6)*1,11

Όπου:

RTcmpA

:

ο χρόνος κατακράτησης του CMPΑ στη διερευνητική βαθμίδωση

10

:

το αρχικό % Β της διερευνητικής βαθμίδωσης

2,5

:

το % Β στο μέσο της διαδρομής μείον το % Β στην έναρξη της κανονικής βαθμίδωσης

13,5

:

ο χρόνος στο μέσο της διαδρομής στη διερευνητική βαθμίδωση

26

:

απαιτούμενος χρόνος κατακράτησης για το CMPΑ

6

:

λόγος των κλίσεων της διερευνητικής και της κανονικής βαθμίδωσης

30

:

το % Β στην έναρξη μείον το % Β στα 27 λεπτά της διερευνητικής βαθμίδωσης

27

:

χρόνος διαδρομής της διερευνητικής βαθμίδωσης.

8.4.3.

Λήψη διαλυμάτων των δειγμάτων δοκιμής

Εισάγονται 100 μl υπερκειμένου ή διηθήματος (8.3.3), επακριβώς μετρημένα, στη συσκευή HPLC, η οποία λειτουργεί με ταχύτητα ροής 1,0 ml διαλύματος έκλουσης (5.2) ανά λεπτό.

Η σύσταση του διαλύματος έκλουσης στην αρχή της ανάλυσης προκύπτει από το σημείο 8.4.2. Προσεγγίζει συνήθως τον λόγο Α: Β = 76:24 (5.2). Αμέσως μετά την έγχυση αρχίζει μια γραμμική βαθμίδωση που δίδει μετά από 27 λεπτά ποσοστό του Β μεγαλύτερο κατά 5 %. Στη συνέχεια αρχίζει μια γραμμική βαθμίδωση που οδηγεί σε σύσταση του διαλύματος έκλουσης 90 % Β σε διάστημα 5 λεπτών. Η σύσταση αυτή διατηρείται επί 5 λεπτά και, στη συνέχεια, μεταβάλλεται με γραμμική βαθμίδωση επί 5 λεπτά για να επανέλθει στην αρχική. Ανάλογα με τον εσωτερικό όγκο του συστήματος αντλίας, η επόμενη έγχυση μπορεί να γίνει 15 λεπτά αφότου επιτευχθούν οι αρχικές συνθήκες.

Σημείωση 1. Ο χρόνος κατακράτησης του CMPA πρέπει να είναι 26 ± 2 λεπτά. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταβολή των αρχικών και των τελικών συνθηκών της πρώτης βαθμίδωσης. Ωστόσο η διαφορά του % Β για τις αρχικές και τις τελικές συνθήκες της πρώτης βαθμίδωσης παραμένει 5 %.

Σημείωση 2. Τα διαλύματα έκλουσης πρέπει να απαερώνονται επαρκώς και επίσης να διατηρούνται απαερωμένα. Αυτό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του βαθμιδωτού συστήματος αντλίας. Η τυπική απόκλιση για τον χρόνο κατακράτησης που αντιστοιχεί στην κορυφή του CMPA πρέπει να είναι μικρότερη από 0,1 λεπτό (n = 10).

Σημείωση 3. Ανά πέντε δείγματα πρέπει να εισάγεται το δείγμα αναφοράς [5] και να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό νέου συντελεστή απόκρισης R (9.1.1).

8.4.4.

Τα αποτελέσματα της χρωματογραφικής ανάλυσης του δείγματος δοκιμής [Ε] λαμβάνονται υπό μορφή χρωματογραφήματος, στο οποίο η κορυφή του CMPA ταυτοποιείται από τον οικείο χρόνο κατακράτησης των 26 λεπτών περίπου.

Ο ολοκληρωτής (6.11.6) υπολογίζει αυτόματα το ύψος Η της κορυφής του CMPA. Σε κάθε χρωματογράφημα πρέπει να ελέγχεται η θέση της γραμμής βάσης. Εάν η γραμμή βάσης δεν βρίσκεται στη σωστή θέση, πρέπει να επαναλαμβάνεται η ανάλυση ή η ολοκλήρωση.

Σημείωση: Εάν η κορυφή του CMPA είναι επαρκώς διαχωρισμένη από τις υπόλοιπες κορυφές, χρησιμοποιείται η γραμμή βάσης μεταξύ των «κοιλάδων». Σε αντίθετη περίπτωση, φέρονται κάθετοι σε κοινή γραμμή βάσης, η οποία πρέπει να αρχίζει από ένα σημείο κοντά στην κορυφή του CMPA (συνεπώς, όχι από το σημείο t=0 λεπτά!).Χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος ολοκλήρωσης για το πρότυπο δείγμα και για τα δείγματα δοκιμής και, στην περίπτωση της κοινής γραμμής βάσης, ελέγχεται η σταθερότητά της για τα δείγματα δοκιμής και το πρότυπο δείγμα.

Πριν από την ποσοτική ερμηνεία, είναι απαραίτητο να εξετάζεται η μορφή κάθε χρωματογραφήματος για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες που οφείλονται είτε σε ελαττωματική λειτουργία της συσκευής ή της στήλης είτε στην προέλευση και το είδος του αναλυθέντος δείγματος. Σε περίπτωση αμφιβολίας επαναλαμβάνεται η ανάλυση.

8.5.    Βαθμονόμηση

8.5.1.

Εφαρμόζεται κατά γράμμα στα πρότυπα δείγματα (5.4.1 έως 5.4.2) η διαδικασία που περιγράφεται στα σημεία 8.2 έως 8.4.4. Χρησιμοποιούνται διαλύματα που έχουν παρασκευαστεί πρόσφατα, δεδομένου ότι τα CMP αποικοδομούνται σε περιβάλλον τριχλωροξικού οξέος 8 % σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στους 4 °C το διάλυμα παραμένει σταθερό επί 24 ώρες. Στην περίπτωση μακρών σειρών αναλύσεων είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται ένας ψυχόμενος δίσκος δειγμάτων στο αυτόματο σύστημα έγχυσης.

Σημείωση: Σημείωση: Το σημείο 8.4.2 μπορεί να παραλειφθεί εάν το % Β στις αρχικές συνθήκες είναι γνωστό από προηγούμενες αναλύσεις.

Το χρωματογράφημα του δείγματος αναφοράς [5] πρέπει να είναι ανάλογο με το σχήμα. 1. Στο σχήμα αυτό, πριν από την κορυφή του CMPA εμφανίζονται δύο μικρές κορυφές. Είναι απαραίτητο να επιτυγχάνεται συγκρίσιμος διαχωρισμός.

8.5.2.

Πριν από τον χρωματογραφικό προσδιορισμό στα δείγματα, εισάγονται 100 μl του προτύπου δείγματος χωρίς γλυκό ορό γάλακτος [0] (5.4.1)

Το χρωματογράφημα δεν πρέπει να παρουσιάζει κορυφή στον χρόνο κατακράτησης που αντιστοιχεί στην κορυφή του CMPA.

8.5.3.

Προσδιορίζονται οι συντελεστές απόκρισης, R, με την εισαγωγή του ίδιου όγκου διηθήματος (8.5.1) με αυτόν των δειγμάτων.

9.

ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

9.1.    Μέθοδος υπολογισμού και τύπος

9.1.1.    Υπολογισμός του συντελεστή απόκρισης R:

Κορυφή CMPA: R = W/H

Όπου:

R

=

ο συντελεστής απόκρισης της κορυφής του CMPA

H

=

το ύψος της κορυφής του CMPA

W

=

η ποσότητα ορού γάλακτος που περιέχεται στο πρότυπο δείγμα [5].

9.2.    Υπολογισμός της εκατοστιαίας αναλογίας σκόνης γλυκού ορού γάλακτος στο δείγμα

W(E) = R × H(E)

Όπου:

W(E)

=

η κατά μάζα (m/m) εκατοστιαία αναλογία γλυκού ορού γάλακτος στο δείγμα [Ε].

R

=

ο συντελεστής απόκρισης της κορυφής του CMPA (9.1.1)

H(E)

=

το ύψος της κορυφής του CMPA του δείγματος (Ε)

Εάν η τιμή W(Ε) υπερβαίνει το 1 % και η διαφορά μεταξύ του χρόνου κατακράτησης και του αντίστοιχου χρόνου του πρότυπου δείγματος [5] είναι μικρότερη από 0,2 λεπτά, το δείγμα περιέχει στερεό υπόλειμμα γλυκού ορού γάλακτος.

9.3.    Ορθότητα της διαδικασίας

9.3.1.    Επαναληψιμότητα

Η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων δύο προσδιορισμών που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα ή με μικρή χρονική διαφορά, σε πανομοιότυπο υλικό δοκιμής, από τον ίδιο αναλυτή με τον ίδιο εξοπλισμό δεν υπερβαίνει το 0,2 % m/m.

9.3.2.    Αναπαραγωγιμότητα

Δεν έχει προσδιοριστεί.

9.3.3.    Γραμμικότητα

Στο πεδίο τιμών εκατοστιαίας αναλογίας γλυκού ορού γάλακτος 0 έως 16 % πρέπει να προκύπτει γραμμική σχέση με συντελεστή συσχέτισης μεγαλύτερο του 0,99.

9.4.    Ερμηνεία

Το όριο 1 % περιλαμβάνει την αβεβαιότητα λόγω αναπαραγωγιμότητας.

image

(*) International IDF-Standard 135B/1991. Milk and milk products. Precision characteristics of analytical methods. Outline of collaborative study procedure (Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά ακρίβειας των αναλυτικών μεθόδων. Συνοπτική περιγραφή διαδικασίας ομαδικής μελέτης).

▼B

ΜΕΡΟΣ II

Παράδοση και συσκευασία αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1. Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη συσκευάζεται σε καινούργιους, καθαρούς, ξηρούς και άθικτους σάκους που πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

α) οι σάκοι αποτελούνται από τρία τουλάχιστον επάλληλα στρώματα, τα οποία αντιστοιχούν μαζί σε μέση απορρόφηση εφελκυστικής αντοχής (TEA) 420 J/m2 τουλάχιστον·

β) το δεύτερο στρώμα καλύπτεται από φύλλο πολυαιθυλενίου τουλάχιστον 15 g/m2·

γ) στο εσωτερικό των χάρτινων στρωμάτων, υπάρχει σάκος πολυαιθυλενίου, ελάχιστου πάχους 0,08 mm, συγκολλημένος στη βάση·

δ) οι σάκοι είναι σύμφωνοι με το πρότυπο ΕΝ 770·

ε) κατά την πλήρωση, η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος πρέπει να συμπιέζεται καλά. Πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε η διείσδυση σκόνης μεταξύ των διαφόρων στρωμάτων.

2. Στους σάκους αναγράφονται οι ακόλουθες ενδείξεις, ενδεχομένως με κωδικούς:

α) ο αριθμός εγκρίσεως που ταυτοποιεί το εργοστάσιο και το κράτος μέλος παραγωγής·

β) η ημερομηνία και, κατά περίπτωση, η εβδομάδα παραγωγής·

γ) ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής·

δ) η ένδειξη «αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που παρασκευάζεται με καταιωνισμό».

3. Ο αποθεματοποιητής τηρεί μητρώο στο οποίο καταγράφονται οι ενδείξεις που αναφέρονται στο σημείο 2.

▼M2




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Μέθοδοι ανάλυσης βουτύρου στο πλαίσιο ιδιωτικής αποθεματοποίησης



Παράμετρος

Μέθοδος

Λιπαρά (1)

ISO 17189 ή ISO 3727 μέρος 3

Νερό

ISO 3727 μέρος 1

Στερεά υπολείμματα χωρίς λίπος (εξαιρουμένου του αλατιού)

ISO 3727 μέρος 2

Αλάτι

ISO 15648

(1)   Η εφαρμοστέα μέθοδος εγκρίνεται από τον οργανισμό πληρωμών.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙΙ

Μέθοδοι ανάλυσης αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη στο πλαίσιο ιδιωτικής αποθεματοποίησης



Παράμετρος

Μέθοδος

Λιπαρά

ISO 1736

Πρωτεΐνη

ISO 8968 μέρος 1

Νερό

ISO 5537




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Μέθοδοι ανάλυσης τυριών στο πλαίσιο ιδιωτικής αποθεματοποίησης

1. Εφαρμόζεται η αναλυτική μέθοδος που καθορίζεται στο προσάρτημα για να εξασφαλιστεί ότι το τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτων, αιγών ή βουβάλων και μείγματα γάλακτος προβάτων, αιγών και βουβάλων δεν περιέχει καζεΐνη αγελαδινού γάλακτος.

Η καζεΐνη αγελαδινού γάλακτος θεωρείται παρούσα εάν η περιεκτικότητα του αναλυθέντος δείγματος σε καζεΐνη αγελαδινού γάλακτος είναι ίση ή μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα του δείγματος αναφοράς που περιέχει αγελαδινό γάλα σε αναλογία 1 %, όπως προβλέπεται στο προσάρτημα.

2. Για την ανίχνευση της καζεΐνης αγελαδινού γάλακτος στα τυριά που αναφέρονται στην παράγραφο 1, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μέθοδοι υπό τους εξής όρους:

α) το μέγιστο όριο ανίχνευσης είναι 0,5 % και

β) δεν προκύπτουν ψευδοθετικά αποτελέσματα και

γ) η καζεΐνη αγελαδινού γάλακτος είναι ανιχνεύσιμη με την απαιτούμενη ευαισθησία, ακόμη και μετά από μακρές περιόδους ωρίμασης, οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν στις συνήθεις συνθήκες εμπορίας.

Εάν δεν ικανοποιείται οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, χρησιμοποιείται η μέθοδος που καθορίζεται στο προσάρτημα.




Προσάρτημα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΖΕΪΝΙΚΩΝ ΑΛΑΤΩΝ ΣΕ ΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ, ΑΙΓΩΝ Η ΒΟΥΒΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ, ΑΙΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΒΑΛΩΝ

1.   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Ανίχνευση αγελαδινού γάλακτος και καζεϊνικών αλάτων σε τυριά που παρασκευάζονται από γάλα προβάτων, αιγών ή βουβάλων και μείγματα γάλακτος προβάτων, αιγών και βουβάλων με ισοηλεκτρική εστίαση γ-καζεϊνών μετά από πλασμινόλυση.

2.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για ευαίσθητη και εξειδικευμένη ανίχνευση φυσικού και θερμικά κατεργασμένου αγελαδινού γάλακτος και καζεϊνικών αλάτων σε νωπά και ώριμα τυριά από γάλα προβάτων, αιγών ή βουβάλων και μείγματα γάλακτος προβάτων, αιγών και βουβάλων. Η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για την ανίχνευση της νοθείας του γάλακτος και των τυριών με συμπυκνώματα πρωτεϊνών ορού αγελαδινού γάλακτος που έχουν υποστεί θερμική κατεργασία.

3.   ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

3.1.

Απομόνωση καζεϊνών από το τυρί και τα πρότυπα υλικά αναφοράς

3.2.

Διάλυση των καζεϊνών που έχουν απομονωθεί και υποβολή σε διάσπαση με πλασμίνη (EC.3.4.21.7)

3.3.

Ισοηλεκτρική εστίαση των κατεργασμένων με πλασμίνη καζεϊνών παρουσία ουρίας και χρώση πρωτεϊνών

3.4.

Αξιολόγηση του αποτελέσματος της χρώσης των γ3- και γ2-καζεϊνών (ένδειξη παρουσίας αγελαδινού γάλακτος) με σύγκριση του αποτελέσματος που προκύπτει από το δείγμα με εκείνα που προκύπτουν στην ίδια πηκτή από τα πρότυπα υλικά αναφοράς που περιέχουν αγελαδινό γάλα σε αναλογία 0 % και 1 %.

4.   ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ

Χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες αναλυτικής καθαρότητας, εκτός αντίθετων υποδείξεων. Το νερό είναι δισαπεσταγμένο ή ισοδύναμης καθαρότητας.

Σημείωση: Οι περιγραφές που ακολουθούν ισχύουν για πηκτές πολυακρυλαμιδίου με ουρία, διαστάσεων 265 × 125 × 0,25 mm, που παρασκευάζονται στο εργαστήριο. Σε περίπτωση χρήσης πηκτών άλλων διαστάσεων και τύπων, ενδέχεται να χρειαστεί προσαρμογή των συνθηκών διαχωρισμού.

Ισοηλεκτρική εστίαση

4.1.    Αντιδραστήρια για την παρασκευή των πηκτών πολυακρυλαμιδίου που περιέχουν ουρία

4.1.1.    Μητρικό διάλυμα πηκτής

Διαλύονται σε νερό:

4,85 g ακρυλαμιδίου

0,15 g Ν, Ν′-μεθυλενο-δις-ακρυλαμιδίου (BIS)

48,05 g ουρίας

15,00 g γλυκερίνης (87 % w/w),

συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι 100 ml και το διάλυμα φυλάσσεται στο ψυγείο μέσα σε σκοτεινόχρωμη φιάλη.

Σημείωση: Αντί των νευροτοξικών ακρυλαμιδίων στις ανωτέρω καθοριζόμενες ποσότητες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται διάλυμα προαναμεμειγμένου ακρυλαμιδίου/BIS, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο. Εφόσον η περιεκτικότητα του εν λόγω διαλύματος σε ακρυλαμίδιο και σε BIS είναι 30 % w/v και 0,8 % w/v, αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται για το παρασκεύασμα 16,2 ml αντί των ανωτέρω καθοριζόμενων ποσοτήτων. Ο μέγιστος χρόνος διατήρησης του μητρικού διαλύματος είναι 10 ημέρες· εάν η αγωγιμότητά του υπερβαίνει τα 5μS, απιονίζεται με ανάδευση με 2 g Amberlite ΜΒ-3 επί 30 λεπτά και, στη συνέχεια, διηθείται μέσω μεμβράνης των 0,45 μm.

4.1.2.    Διάλυμα πηκτής

Παρασκευάζεται διάλυμα πηκτής με ανάμιξη προσθέτων και αμφολυτών (*) με το μητρικό διάλυμα πηκτής (βλέπε σημείο 4.1.1).

9,0 ml μητρικού διαλύματος

24 mg β-αλανίνης

500 μl αμφολύτη με pH 3,5-9,5

250 μl αμφολύτη με pH 5-7

250 μl αμφολύτη με pH 6-8

Το διάλυμα πηκτής αναμειγνύεται και στη συνέχεια απαερώνεται επί 2 έως 3 λεπτά σε λουτρό υπερήχων ή υπό κενό.

Σημείωση: Το διάλυμα πηκτής παρασκευάζεται αμέσως πριν χυθεί πάνω στην πλάκα (βλέπε σημείο 6.2).

4.1.3.    Διαλύματα καταλυτών

4.1.3.1.

Ν, Ν, Ν′, Ν′-τετραμεθυλ-αιθυλενοδιαμίνη (TEMED)

4.1.3.2.

Διάλυμα υπερθειικού αμμωνίου (PER) 40 % w/v:

Διαλύονται σε νερό 800 mg PER και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 2 ml.

Σημείωση: Να χρησιμοποιείται πάντοτε πρόσφατα παρασκευασμένο διάλυμα PER.

4.2.    Λιπαντικό ρευστό

Κηροζίνη ή υγρή παραφίνη

4.3.    Διάλυμα της ανόδου

Διαλύονται σε νερό 5,77 g φωσφορικού οξέος (85 % w/w) και το διάλυμα αραιώνεται μέχρι τα 100 ml.

4.4.    Διάλυμα της καθόδου

Διαλύονται σε νερό 2,00 g υδροξειδίου του νατρίου και το διάλυμα αραιώνεται με νερό μέχρι τα 100 ml.

Προετοιμασία του δείγματος

4.5.    Αντιδραστήρια για την απομόνωση των πρωτεϊνών

4.5.1.

Αραιό οξικό οξύ (25,0 ml παγόμορφου οξικού οξέος αραιώνονται με νερό μέχρι τα 100 ml)

4.5.2.

Διχλωρομεθάνιο

4.5.3.

Ακετόνη

4.6.    Ρυθμιστικό διάλυμα για τη διάλυση πρωτεϊνών

Διαλύονται σε νερό

5,75 g γλυκερίνης (87 % w/w)

24,03 g ουρίας

250 mg διθειοθρεϊτόλης,

και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 50 ml.

Σημείωση: Το διάλυμα φυλάσσεται στο ψυγείο και ο μέγιστος χρόνος διατήρησής του είναι μία εβδομάδα.

4.7.    Αντιδραστήρια για την πλασμινόλυση των καζεϊνών

4.7.1.    Ρυθμιστικό διάλυμα ανθρακικού αμμωνίου

Τιτλοδοτείται διάλυμα όξινου ανθρακικού αμμωνίου 0,2 mol/l (1,58 g/100 ml νερού) που περιέχει 0,05 mol/l αιθυλενοδιαμινοτετραοξικού οξέος (EDTA, 1,46 g/100 ml) με διάλυμα ανθρακικού αμμωνίου 0,2 mol/l (1,92 g/100 ml νερού) που περιέχει 0,05 mol/l EDTA έως pH 8.

4.7.2.

Βόειος πλασμίνη (EC. 3.4.21.7), δραστικότητας τουλάχιστον 5 U/ml

4.7.3.

Διάλυμα ε-αμινοκαπρονικού οξέος για αναστολή ενζύμου

Διαλύονται 2,624 g ε-αμινοκαπρονικού οξέος (6-αμινο-κ-εξανικό οξύ) σε 100 ml αιθανόλης 40 % (v/v).

4.8.    Πρότυπα υλικά

4.8.1.

Πιστοποιημένα πρότυπα υλικά αναφοράς που συνίστανται σε μείγμα αποκορυφωμένου αιγοπρόβειου γάλακτος με προσθήκη πυτιάς, το οποίο περιέχει αγελαδινό γάλα σε αναλογία 0 % και 1 %, διατίθενται από το Ινστιτούτο Υλικών και Μετρήσεων Αναφοράς της Επιτροπής, B-2440 Geel, Βέλγιο.

4.8.2.

Παρασκευή ενδιάμεσων προτύπων υλικών του εργαστηρίου που συνίστανται σε γάλα βουβάλων με προσθήκη πυτιάς, το οποίο περιέχει αγελαδινό γάλα σε αναλογία 0 % και 1 %

Αποκορυφωμένο γάλα λαμβάνεται με φυγοκέντρηση ακατέργαστου και ασυσκεύαστου γάλακτος βουβάλων ή αγελαδινού στους 37 °C και σε 2 500  g επί 20 λεπτά. Μετά από ταχεία ψύξη του σωλήνα και του περιεχομένου του σε θερμοκρασία 6-8 °C, αφαιρείται τελείως η ανώτερη λιπαρή στιβάδα. Για την παρασκευή του προτύπου υλικού 1 %, προστίθενται 5,00 ml αποκορυφωμένου αγελαδινού γάλακτος σε 495 ml αποκορυφωμένου γάλακτος βουβάλων μέσα σε ποτήρι ζέσεως του 1 λίτρου και ρυθμίζεται το pH στην τιμή 6,4 με την προσθήκη αραιού γαλακτικού οξέος (10 % w/v). Ρυθμίζεται η θερμοκρασία στους 35 °C, προστίθενται 100 μl πυτιάς μόσχου (δραστικότητα πυτιάς 1: 10 000 , περίπου 3 000 U/ml), το σύνολο αναδεύεται επί ένα λεπτό και στη συνέχεια το ποτήρι ζέσεως, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, αφήνεται στους 35 °C επί μία ώρα για να σχηματισθεί το τυρόπηγμα. Αφού σχηματισθεί το τυρόπηγμα, το πηγμένο γάλα λυοφιλοποιείται χωρίς προηγούμενη ομογενοποίηση ούτε στράγγιση του ορού. Μετά τη λυοφιλίωση, λειοτριβείται προς σχηματισμό ομοιογενούς σκόνης. Για την παρασκευή του προτύπου υλικού 0 % ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αμιγές αποκορυφωμένο γάλα βουβάλων. Τα πρότυπα υλικά φυλάσσονται σε θερμοκρασία – 20 °C.

Σημείωση: Πριν από την παρασκευή των προτύπων υλικών, συνιστάται να ελέγχεται η καθαρότητα του γάλακτος βουβάλων με ισοηλεκτρική εστίαση των καζεϊνών μετά από κατεργασία με πλασμίνη.

Αντιδραστήρια για τη χρώση των πρωτεϊνών

4.9.    Αντιδραστήριο στερέωσης

Διαλύονται σε νερό 150 g τριχλωροξικού οξέος και συμπληρώνεται ο όγκος μέχρι τα 1 000  ml.

4.10.    Διάλυμα αποχρωματισμού

Αραιώνονται με απεσταγμένο νερό 500 ml μεθανόλης και 200 ml παγόμορφου οξικού οξέος μέχρις όγκου 2 000  ml.

Σημείωση: Το διάλυμα αποχρωματισμού παρασκευάζεται σε ημερήσια βάση. μπορεί να παρασκευαστεί με ανάμειξη ίσων όγκων μητρικών διαλυμάτων μεθανόλης 50 % (v/v) και παγόμορφου οξικού οξέος 20 % (v/v).

4.11.    Διαλύματα χρώσης

4.11.1.    Διάλυμα χρώσης (μητρικό διάλυμα 1)

Διαλύονται 3,0 g χρωστικής Coomassie Brilliant Blue G-250 (Color Index 42655) σε 1 000  ml μεθανόλης 90 % (v/v) με τη βοήθεια μαγνητικού αναδευτήρα (45 λεπτά περίπου) και το διάλυμα διηθείται μέσω δύο πτυχωτών ηθμών μεσαίας ταχύτητας.

4.11.2.    Διάλυμα χρώσης (μητρικό διάλυμα 2)

Διαλύονται 5,0 g πενταένυδρου θειικού χαλκού σε 1 000  ml οξικού οξέος 20 % (v/v).

4.11.3.    Διάλυμα χρώσης (διάλυμα εργασίας)

Αναμειγνύονται 125 ml από κάθε μητρικό διάλυμα (4.11.1 και 4.11.2) αμέσως πριν από τη χρώση.

Σημείωση: Το διάλυμα χρώσης πρέπει να παρασκευάζεται την ημέρα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

5.   ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

5.1.

Γυάλινες πλάκες (διαστάσεις 265 × 125 × 4 mm), ελαστικός κύλινδρος (πλάτος 15 cm), τραπέζι οριζοντίωσης

5.2.

Φύλλο συγκράτησης πηκτής (διαστάσεις 265 × 125 mm)

5.3.

Φύλλο κάλυψης (διαστάσεις 280 × 125 mm). Σε κάθε μεγάλη πλευρά επικολλάται λωρίδα αυτοκόλλητης ταινίας διαστάσεων 280 × 6 × 0,25 mm (βλέπε σχήμα 1)

5.4.

Θάλαμος ηλεκτροεστίασης με ψυκτική πλάκα (π.χ. 265 × 125 mm) και κατάλληλο τροφοδοτικό (τάσης ≥ 2,5 kV) ή αυτόματη συσκευή ηλεκτροφόρησης

5.5.

Κρυοστάτης κυκλοφορίας, ρυθμισμένος στους 12 ± 0,5 °C

5.6.

Φυγόκεντρος, ρυθμιζόμενη σε 3 000  g

5.7.

Ταινίες ηλεκτροδίων (μήκος ≥ 265 mm)

5.8.

Πλαστικές σταγονομετρικές φιάλες για το διάλυμα της ανόδου και της καθόδου

5.9.

Εφαρμογείς δείγματος (διαστάσεις 10 × 5 mm, διηθητικός χάρτης βισκόζης ή χαμηλής προσρόφησης πρωτεϊνών)

5.10.

Τρυβλία χρώσης και αποχρωματισμού από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί (π.χ. δίσκοι οργάνων, διαστάσεων 280 × 150 mm)

5.12.

Ρυθμιζόμενος ομοιογενοποιητής με ράβδο (διάμετρος ατράκτου 10 mm), που λειτουργεί στις 8 000 έως 20 000 rpm

5.13.

Μαγνητικός αναδευτήρας

5.14.

Λουτρό υπερήχων

5.15.

Συγκολλητής μεμβράνης

5.16.

Μικροσιφώνια των 25 μl

5.17.

Συμπυκνωτής κενού ή συσκευή λυοφιλίωσης

5.18.

Θερμοστατούμενο υδατόλουτρο ρυθμιζόμενο στους 35 και 40 ± 1 °C με τάρακτρο

5.19.

Πυκνόμετρο για μήκος κύματος λ = 634 nm

6.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

6.1.    Προετοιμασία του δείγματος

6.1.1.    Απομόνωση καζεϊνών

Σε σωλήνα φυγοκέντρου των 100 ml ζυγίζεται ποσότητα ισοδύναμη με 5 g ξηρής μάζας τυριού ή προτύπων υλικών αναφοράς, προστίθενται 60 ml απεσταγμένου νερού και το σύνολο ομογενοποιείται σε ομογενοποιητή με ράβδο (8 000 έως 10 000 rpm). Ρυθμίζεται το pH σε 4,6 με αραιό οξικό οξύ (4.5.1) και ακολουθεί φυγοκέντρηση (5 λεπτά, 3 000  g). Το λίπος και ο ορός αποχύνονται, το υπόλειμμα ομογενοποιείται στις 20 000 rpm με 40 ml απεσταγμένου νερού του οποίου το pH έχει ρυθμιστεί σε 4,5 με αραιό οξικό οξύ (4.5.1), προστίθενται 20 ml διχλωρομεθανίου (4.5.2) και ακολουθεί νέα ομογενοποιήσει και φυγοκέντρηση (5 λεπτά, 3 000  g). Αφαιρείται με σπάτουλα η στιβάδα της καζεΐνης που επιπλέει μεταξύ της υδατικής και της οργανικής φάσης (βλέπε σχήμα 2) και απορρίπτονται οι δύο αυτές φάσεις. Η καζεΐνη ομογενοποιείται εκ νέου με 40 ml απεσταγμένου νερού (βλέπε ανωτέρω) και 20 ml διχλωρομεθανίου (4.5.2) και φυγοκεντρείται. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου και οι δύο εκχυλιστικές φάσεις είναι άχρωμες (2 έως 3 φορές). Το πρωτεϊνικό υπόλειμμα ομογενοποιείται με 50 ml ακετόνης (4.5.3) και διηθείται μέσω πτυχωτού χάρτινου ηθμού μεσαίας ταχύτητας. Το υπόλειμμα εκπλύνεται πάνω στον ηθμό δύο φορές με 25 ml ακετόνης κάθε φορά, αφήνεται να ξηρανθεί στον αέρα ή σε ρεύμα αζώτου και κατόπιν κονιοποιείται σε γουδί.

Σημείωση: Οι ξηρές απομονωμένες καζεΐνες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία – 20 °C.

6.1.2.    Πλασμινόλυση των ß-καζεϊνών προς ενίσχυση των γ-καζεϊνών

Παρασκευάζεται εναιώρημα 25 mg απομονωμένων καζεϊνών (6.1.1) σε 0,5 ml ρυθμιστικού διαλύματος ανθρακικού αμμωνίου (4.7.1) και ομογενοποιείται επί 20 λεπτά, π.χ. με υπερήχους. Ακολουθεί θέρμανση στους 40 °C, προσθήκη 10 μl πλασμίνης (4.7.2), ανάμιξη και επώαση στους 40 °C επί μία ώρα με συνεχή ανακίνηση. Για την αναστολή του ενζύμου προστίθενται 20 μl διαλύματος ε-αμινοκαπρονικού οξέος (4.7.3) και, στη συνέχεια, 200 mg στερεάς ουρίας και 2 mg διθειοθρεϊτόλης.

Σημείωση: Για να προκύψουν πιο συμμετρικές ταινίες εστιασμένης καζεΐνης, συνιστάται λυοφιλίωση του διαλύματος μετά την προσθήκη του ε-αμινοκαπρονικού οξέος και, στη συνέχεια, διάλυση των υπολειμμάτων σε 0,5 ml ρυθμιστικού διαλύματος για διάλυση πρωτεϊνών (4.6).

6.2.    Παρασκευή των πηκτών πολυακρυλαμιδίου που περιέχουν ουρία

Το φύλλο συγκράτησης πηκτής (5.2) κυλίεται με τη βοήθεια μερικών σταγόνων νερού πάνω σε γυάλινη πλάκα (5.1), ενώ η εξωτερική υγρασία απομακρύνεται με χαρτοπετσέτα ή χαρτομάντιλο. Το φύλλο κάλυψης (5.3) με αποστάτες (0,25 mm) κυλίεται κατά τον ίδιο τρόπο πάνω σε άλλη γυάλινη πλάκα. Η πλάκα τοποθετείται οριζοντίως σε τραπέζι οριζοντίωσης.

Προστίθενται 10 μl διαλύματος TEMED (4.1.3.1) στο διάλυμα πηκτής που έχει παρασκευασθεί και απαερωθεί (4.1.2), αναδεύονται και προστίθενται 10 μl διαλύματος PER (4.1.3.2). Το σύνολο αναμειγνύεται πλήρως και αμέσως χύνεται ομοιόμορφα στο κέντρο του φύλλου κάλυψης. Το ένα άκρο της πλάκας συγκράτησης πηκτής (η πλευρά με το φύλλο προς τα κάτω) τοποθετείται πάνω στην πλάκα με το φύλλο κάλυψης και χαμηλώνεται αργά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα υμένιο πηκτής μεταξύ των φύλλων και να απλωθεί ομαλά χωρίς φυσαλίδες (βλέπε σχήμα 3). Η πλάκα συγκράτησης πηκτής χαμηλώνεται τελείως με προσοχή και με τη βοήθεια μιας λεπτής σπάτουλας και πάνω της τοποθετούνται τρεις ακόμη γυάλινες πλάκες σαν βάρος. Αφού ολοκληρωθεί ο πολυμερισμός (60 λεπτά περίπου), απομακρύνεται το φύλλο συγκράτησης που φέρει την πολυμερισμένη πηκτή μαζί με το φύλλο κάλυψης, με ελαφρά κτυπήματα στις γυάλινες πλάκες. Η οπίσθια πλευρά του φύλλου συγκράτησης καθαρίζεται επιμελώς για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα πηκτής και η ουρία. Το «σάντουιτς» της πηκτής συσκευάζεται με συγκόλληση μέσα σε σωλήνα από πλαστική μεμβράνη και φυλάσσεται στο ψυγείο (έξι εβδομάδες κατ' ανώτατο όριο).

Σημείωση: Το φύλλο κάλυψης με τους αποστάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Η πηκτή πολυακρυλαμιδίου μπορεί να κοπεί σε μικρότερες διαστάσεις, κοπή που συνιστάται όταν τα δείγματα είναι λίγα ή όταν χρησιμοποιείται αυτόματη συσκευή ηλεκτροφόρησης (δύο πηκτές διαστάσεων 4,5 × 5 cm).

6.3.    Ισοηλεκτρική εστίαση

Ο θερμοστάτης του κρυοστάτη ρυθμίζεται στους 12 °C. Η οπίσθια πλευρά του φύλλου συγκράτησης πηκτής επαλείφεται με κηροζίνη και στη συνέχεια ενσταλάζονται μερικές σταγόνες κηροζίνης (4.2) στο κέντρο του ψυχόμενου τμήματος. Κυλίεται κατόπιν πάνω σ' αυτό το «σάντουιτς» της πηκτής, με το φύλλο συγκράτησης προς τα κάτω, προσέχοντας να μην σχηματιστούν φυσαλίδες. Σφουγγίζεται η τυχόν περίσσεια κηροζίνης και αφαιρείται το φύλλο κάλυψης. Διαβρέχονται οι ταινίες ηλεκτροδίων με το διάλυμα της ανόδου και της καθόδου (4.3 και 4.4), κόβονται στο μήκος της πηκτής και τοποθετούνται στις προβλεπόμενες θέσεις (απόσταση ηλεκτροδίων 9,5 cm).

Συνθήκες ισοηλεκτρικής εστίασης:

6.3.1.    Διαστάσεις πηκτής 265 × 125 × 0,25 mm



Στάδιο

Χρόνος

(min.)

Τάση

(V)

Ένταση

(mA)

Ισχύς

(W)

Βολτώρες

(Vh)

1.  Προεστίαση

30

μέγιστη

2 500

μέγιστη

15

σταθερή 4

c. 300

2.  Εστίαση δείγματος (1)

60

μέγιστη

2 500

μέγιστη

15

σταθερή 4

c. 1 000

3.  Τελική εστίαση

60

μέγιστη

2 500

μέγιστη

5

μέγιστη

20

c. 3 000

 

40

μέγιστη

2 500

μέγιστη

6

μέγιστη

20

c. 3 000

 

30

μέγιστη

2 500

μέγιστη

7

μέγιστη

25

c. 3 000

(1)   Τοποθέτηση του δείγματος: Μετά την προεστίαση (στάδιο 1), φέρονται με σιφώνιο 18 μl δείγματος και προτύπων διαλυμάτων στους εφαρμογείς δείγματος (10 × 5 mm) και οι τελευταίοι τοποθετούνται πάνω στην πηκτή ανά 1 mm, κατά μήκος της ανόδου και σε απόσταση 5 mm από αυτή, με ελαφρά πίεση. Εκτελείται η εστίαση στις ανωτέρω συνθήκες, ενώ οι εφαρμογείς δείγματος αφαιρούνται με προσοχή μετά την πάροδο των 60 λεπτών εστίασης του δείγματος.

Σημείωση: Σε περίπτωση μεταβολής του πάχους ή του πλάτους των πηκτών, πρέπει να προσαρμόζονται κατάλληλα οι τιμές της έντασης και της ισχύος του ρεύματος (π.χ. οι τιμές της έντασης και της ισχύος διπλασιάζονται εάν χρησιμοποιηθεί πηκτή διαστάσεων 265 × 125 × 0,5 mm).

6.3.2.    Παράδειγμα προγραμματισμού τάσης για αυτόματη συσκευή ηλεκτροφόρησης (2 πηκτές διαστάσεων 5,0 × 4,5 cm) με ηλεκτρόδια που εφαρμόζονται κατευθείαν στην πηκτή, χωρίς ταινίες ηλεκτροδίων



Στάδιο

Τάση

Ένταση

Ισχύς

Θερμοκρασία

Βολτώρες

1.  Προεστίαση

1 000 V

10,0 mA

3,5 W

8 °C

85 Vh

2.  Εστίαση δείγματος

250 V

5,0 mA

2,5 W

8 °C

30 Vh

3.  Εστίαση

1 200 V

10,0 mA

3,5 W

8 °C

80 Vh

4.  Εστίαση

1 500 V

5,0 mA

7,0 W

8 °C

570 Vh

Ο εφαρμογέας δείγματος τοποθετείται στο στάδιο 2 στις 0 Vh.

Ο εφαρμογέας δείγματος απομακρύνεται στο στάδιο 2 στις 30 Vh.

6.4.    Χρώση πρωτεϊνών

6.4.1.    Στερέωση πρωτεϊνών

Απομακρύνονται οι ταινίες ηλεκτροδίων αμέσως μετά τη διακοπή του ρεύματος και η πηκτή τοποθετείται αμέσως σε τρυβλίο χρώσης/αποχρωματισμού που έχει πληρωθεί με 200 ml σταθεροποιητή (4.9), όπου και παραμένει επί 15 λεπτά υπό συνεχή ανακίνηση.

6.4.2.    Έκπλυση και χρώση της πλάκας της πηκτής

Το αντιδραστήριο στερέωσης στραγγίζεται τελείως και η πλάκα της πηκτής εκπλύνεται δύο φορές επί 30 δευτερόλεπτα με 100 ml διαλύματος αποχρωματισμού (4.10) κάθε φορά. Το διάλυμα αποχρωματισμού αποχύνεται και το τρυβλίο πληρούται με 250 ml διαλύματος χρώσης (4.11.3), το οποίο αφήνεται να ενεργήσει επί 45 λεπτά υπό ήπια ανακίνηση.

6.4.3.    Αποχρωματισμός της πλάκας της πηκτής

Αποχύνεται το διάλυμα χρώσης, εκπλύνεται η πλάκα της πηκτής δύο φορές με 100 ml διαλύματος αποχρωματισμού (4.10) κάθε φορά και κατόπιν ανακινείται με 200 ml διαλύματος αποχρωματισμού επί 15 λεπτά. Το στάδιο αποχρωματισμού επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δυο-τρεις φορές, μέχρις ότου το υπόβαθρο είναι διαυγές και άχρωμο. Στη συνέχεια, η πλάκα της πηκτής εκπλύνεται με απεσταγμένο νερό (δύο φορές επί 2 λεπτά) και αφήνεται να ξηρανθεί στον αέρα (2 έως 3 ώρες) ή ξηραίνεται με στεγνωτήρα μαλλιών (10 έως 15 λεπτά).

Σημείωση 1: Η στερέωση, η έκπλυση, η χρώση και ο αποχρωματισμός εκτελούνται σε θερμοκρασία 20 °C.

Σημείωση 2: Εάν προτιμηθεί πιο ευαίσθητη μέθοδος χρώσης με άργυρο (π.χ. αντιδραστήριο Silver Staining Kit, Protein, Pharmacia Biotech, κωδικός αριθ. 17-1150-01), τα δείγματα καζεΐνης που έχουν υποστεί κατεργασία με πλασμίνη πρέπει να αραιωθούν μέχρι τα 5 mg/ml.

7.   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση διεξάγεται με σύγκριση των πρωτεϊνικών ταινιών του άγνωστου δείγματος με εκείνες των προτύπων υλικών αναφοράς στην ίδια πηκτή. Το αγελαδινό γάλα ανιχνεύεται σε τυριά από γάλα προβάτων, αιγών ή βουβάλων και από μείγματα γάλακτος προβάτων, αιγών και βουβάλων μέσω των γ3- και γ2-καζεϊνών, των οποίων τα ισοηλεκτρικά σημεία κυμαίνονται μεταξύ των τιμών pH 6,5 και pH 7,5 (σχήματα 4α, 4β και 5). Το όριο ανίχνευσης είναι κατώτερο του 0,5 %.

7.1.    Οπτική εκτίμηση

Για την οπτική εκτίμηση της ποσότητας αγελαδινού γάλακτος συνιστάται η προσαρμογή των συγκεντρώσεων των δειγμάτων και των προτύπων υλικών ώστε να προκύψει ο ίδιος βαθμός έντασης των γ2- και γ3-καζεϊνών προβάτων, αιγών και/ή βουβάλων (βλέπε «γ2 Ε,G,Β» και «γ3 Ε, G, Β» στα σχήματα 4α, 4β και 5). Κατόπιν αυτού, η ποσότητα αγελαδινού γάλακτος (μικρότερη, ίση ή μεγαλύτερη από 1 %) στο άγνωστο δείγμα μπορεί να εκτιμηθεί απευθείας με σύγκριση της έντασης των βόειων γ3- και γ2- καζεϊνών (βλέπε «γ3 C» και «γ2 C» στα σχήματα 4α, 4β και 5) με εκείνες των προτύπων υλικών αναφοράς με περιεκτικότητα 0 % και 1 % (προβάτων, αιγών) ή των προσωρινών προτύπων υλικών του εργαστηρίου (βουβάλων).

7.2.    Πυκνομετρικός υπολογισμός

Εφόσον υπάρχει δυνατότητα, χρησιμοποιείται πυκνόμετρο (5.19) για τον προσδιορισμό του λόγου των εμβαδών των κορυφών των βόειων γ2- και γ3-καζεϊνών προς εκείνες των αιγοπροβάτων ή/και βουβάλων (βλέπε σχήμα 5). Η τιμή αυτή συγκρίνεται με το λόγο των εμβαδών των κορυφών των γ2- και γ3-καζεϊνών του προτύπου υλικού αναφοράς με περιεκτικότητα 1 % (προβάτων, αιγών) ή του προσωρινού πρότυπου υλικού του εργαστηρίου (βουβάλων) που αναλύθηκε στην ίδια πηκτή.

Σημείωση: Η μέθοδος παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, εφόσον υπάρχει σαφής θετική ένδειξη βόειων γ2- και γ3-καζεϊνών στο πρότυπο υλικό 1 %, όχι όμως στο πρότυπο υλικό 0 %. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία βελτιστοποιείται με επακριβή εφαρμογή των λεπτομερειών της μεθόδου.

Ένα δείγμα κρίνεται θετικό, εάν οι βόειες γ2- και γ3-καζεΐνες βοοειδών ή οι αντίστοιχοι λόγοι των εμβαδών των κορυφών είναι ίσοι ή μεγαλύτεροι από το επίπεδο του προτύπου υλικού αναφοράς 1 %.

8.   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Addeo F., Moio L., Chianese L., Stingo C., Resmini P., Berner I, Krause I., Di Luccia A., Bocca A.: Use of plasmin to increase the sensitivity of the detection of bovine milk in ovine and/or caprine cheese by gel isoelectric focusing of γ2-caseins. Milchwissenschaft 45, 708-711 (1990).

Addeo F., Nicolai M.A., Chianese L., Moio L., Spagna Musso S., Bocca A., Del Giovine L.: A control method to detect bovine milk in ewe and water buffalo cheese using immunoblotting. Milchwissenschaft 50, 83-85 (1995).

Krause I., Berner I, Klostermeyer H.: Sensitive detection of cow milk in ewe and goat milk and cheese by carrier ampholyte — and carrier ampholyte/immobilized pH gradient — isoelectric focusing of γ-caseins using plasmin as signal amplifier. in: Electrophoresis-Forum 89 (B. J. Radola, ed.) pp 389-393, Bode-Verlag, München (1989).

Krause Ι., Belitz H.-D., Kaiser K.-P.: Nachweis von Kuhmilch in Schaf and Ziegenmilch bzw. -käse durch isoelektrische Fokussierung in harnstoffhaltigen Polyacrylamidgelen. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 174, 195-199 (1982).

Radola B.J.: Ultrathin-layer isoelectric focusing in 50-100 μm polyacrylamide gels on silanised glass plates or polyester films. Electrophoresis 1, 43-56 (1980).

Σχήμα 1

Σχεδιάγραμμα του φύλλου κάλυψης

image

Σχήμα 2

Στιβάδα καζεΐνης που επιπλέει μεταξύ υδατικής και οργανικής φάσης μετά από φυγοκέντρηση

image

Σχήμα 3

Τεχνική επικάλυψης για στρώση υπέρλεπτων πηκτών πολυακρυλαμιδίου

image

α = ταινία-αποστάτης (0,25 mm)· b = φύλλο κάλυψης (5.3)· c, e = γυάλινες πλάκες (5.1)· d = διάλυμα πηκτής (4.1.2)· f = φύλλο συγκράτησης πηκτής (5.2)

Σχήμα 4α

Ισοηλεκτρική εστίαση (IEF) κατεργασμένων με πλασμίνη καζεϊνών από τυρί παραγόμενο από αιγοπρόβειο γάλα που περιέχει διαφορετικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος

image

% CM = εκατοστιαία αναλογία αγελαδινού γάλακτος, C = αγελάδων, E = προβάτων, G = αιγών

Απεικονίζεται το άνω ήμισυ της πηκτής της IEF.

Σχήμα 4β

Ισοηλεκτρική εστίαση κατεργασμένων με πλασμίνη καζεϊνών από τυρί παραγόμενο από μείγματα γάλακτος προβάτων, αιγών και βουβάλων που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος.

image

% CM = εκατοστιαία αναλογία αγελαδινού γάλακτος· 1 + = δείγμα που περιέχει αγελαδινό γάλα σε αναλογία 1 % και εμπλουτίστηκε με καθαρή βόεια καζεΐνη στο μέσο της διαδρομής, C = αγελάδων, Ε = προβάτων, G = αιγών, Β = βουβάλων.

Απεικονίζεται η συνολική απόσταση διαχωρισμού της πηκτής της IEF.

Σχήμα 5

Υπέρθεση των πυκνογραφημάτων των προτύπων υλικών (STD) και των δειγμάτων τυριού από μείγμα πρόβειου και αίγειου γάλακτος μετά την ισοηλεκτρική εστίαση.

image

α, b = πρότυπα υλικά που περιέχουν αγελαδινό γάλα σε αναλογίες 0 και 1 %· c-g = δείγματα τυριού που περιέχουν αγελαδινό γάλα σε αναλογίες 0, 1, 2, 3 και 7 %· C = αγελάδων, E = προβάτων, G = αιγών.

Το άνω ήμισυ της πηκτής της IEF σαρώθηκε σε μήκος κύματος λ = 634 nm.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

Αξιολόγηση των αναλύσεων

1.    Διασφάλιση ποιότητας

Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από εργαστήρια που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 (**) ή που ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους.

2.    Δειγματοληψία και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων

1. Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για το εξεταζόμενο προϊόν. Εάν δεν προβλέπονται ρητά διατάξεις περί δειγματοληψίας, τότε ισχύουν οι διατάξεις που ορίζονται στο πρότυπο ISO 707, Γάλα και προϊόντα γάλακτος — Οδηγίες δειγματοληψίας.

2. Οι εκθέσεις του εργαστηρίου σχετικά με τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να περιέχουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με το προσάρτημα.

3. Για τις αναλύσεις που απαιτούνται βάσει των κοινοτικών διατάξεων λαμβάνονται διπλά δείγματα.

4. Σε περίπτωση διαφοράς όσον αφορά τα αποτελέσματα, ο οργανισμός πληρωμών υποβάλλει εκ νέου το εν λόγω προϊόν στην αναγκαία ανάλυση και οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον ηττηθέντα.

Η ανωτέρω ανάλυση πραγματοποιείται υπό τον όρο ότι υπάρχουν σφραγισμένα διπλά δείγματα του προϊόντος τα οποία φυλάσσονται καταλλήλως στην αρμόδια αρχή. Ο κατασκευαστής υποβάλλει αίτημα στον οργανισμό πληρωμών για διενέργεια της ανάλυσης εντός 7 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης ανάλυσης. Η ανάλυση διεξάγεται από τον οργανισμό πληρωμών εντός 21 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

5. Το αποτέλεσμα της προσφυγής είναι οριστικό.

6. Εάν ο παραγωγός μπορεί να αποδείξει, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη δειγματοληψία, ότι η διαδικασία δειγματοληψίας δεν εφαρμόστηκε σωστά, αυτή επαναλαμβάνεται, εφόσον είναι δυνατόν. Εάν δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί η δειγματοληψία, το φορτίο γίνεται δεκτό.




Προσάρτημα

Αξιολόγηση της συμμόρφωσης φορτίων με το νομοθετικά κατοχυρωμένο όριο

1.    Αρχή

Όταν οι διατάξεις που αφορούν τη δημόσια παρέμβαση και την ιδιωτική αποθεματοποίηση προβλέπουν λεπτομερείς διαδικασίες δειγματοληψίας, τότε ακολουθούνται οι εν λόγω διαδικασίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, χρησιμοποιείται δείγμα αποτελούμενο από τρεις τουλάχιστον μονάδες δείγματος οι οποίες έχουν ληφθεί τυχαία από το προς έλεγχο φορτίο. Επιτρέπεται η παρασκευή σύνθετου δείγματος. Το λαμβανόμενο αποτέλεσμα συγκρίνεται με τα όρια που επιβάλλει η νομοθεσία, με υπολογισμό διαστήματος εμπιστοσύνης 95 % ως του διπλάσιου της τυπικής απόκλισης, η τιμή της οποίας εξαρτάται από το κατά πόσον 1) η μέθοδος έχει επικυρωθεί με διεθνή συνεργασία και έχουν προσδιοριστεί τιμές σr και σR ή 2) προκειμένου για εσωτερική (in-house) επικύρωση, έχει υπολογιστεί εσωτερική αναπαραγωγιμότητα. Το εν λόγω διάστημα εμπιστοσύνης ισούται με την αβεβαιότητα μέτρησης του αποτελέσματος.

2.    H μέθοδος έχει επικυρωθεί με διεθνή συνεργασία

Στην περίπτωση αυτή έχουν καθοριστεί η τυπική απόκλιση σε συνθήκες επαναληψιμότητας σr και η τυπική απόκλιση σε συνθήκες αναπαραγωγιμότητας σR και το εργαστήριο μπορεί να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά επιδόσεων της επικυρωμένης μεθόδου.

Υπολογίζεται ο αριθμητικός μέσος
image των αποτελεσμάτων του πλήθους μετρήσεων n.

Υπολογίζεται η διευρυμένη αβεβαιότητα (k = 2) του
image ως

image

Εάν το τελικό αποτέλεσμα x της μέτρησης υπολογίζεται με τη βοήθεια τύπου της μορφής, x = y 1 + y 2, x = y 1y 2, x = y 1 · y 2, ή x = y 1/y 2, εφαρμόζονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές διαδικασίες συνδυασμού των τυπικών αποκλίσεων.

Το φορτίο θεωρείται μη σύμφωνο με το νομοθετικά κατοχυρωμένο ανώτατο όριο UL εάν

image

·

σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται σύμφωνο με το UL.

Το φορτίο θεωρείται μη σύμφωνο με το νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο όριο LL, εάν

image

·

σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται σύμφωνο με το LL.

3.    Εσωτερική επικύρωση, με υπολογισμό της τυπικής απόκλισης σε συνθήκες εσωτερικής αναπαραγωγιμότητας

Στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται μέθοδοι που δεν καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό και δεν έχουν προσδιοριστεί μέτρα ακρίβειας, διενεργείται εσωτερική επικύρωση. Στους τύπους υπολογισμού της διευρυμένης αβεβαιότητας U χρησιμοποιούνται η τυπική απόκλιση σε συνθήκες εσωτερικής επαναληψιμότητας sir και η τυπική απόκλιση σε συνθήκες εσωτερικής αναπαραγωγιμότητας si R αντί των τιμών σr και σ R , αντιστοίχως.

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθορισμό της συμμόρφωσης με το νομοθετικά κατοχυρωμένο όριο ορίζονται στο σημείο 1. Εάν ωστόσο κριθεί ότι το φορτίο δεν είναι σύμφωνο με το νομοθετικά κατοχυρωμένο όριο, οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται με τη μέθοδο που καθορίζεται στον παρόντα κανονισμό και το αποτέλεσμα αξιολογείται σύμφωνα με το σημείο 1.

(*) Τα προϊόντα Ampholine® pH 3,5-9,5 (Pharmacia) και Resolyte® pH 5-7 και pH 6-8 (BDH, Merck) έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως κατάλληλα για την επίτευξη του απαιτούμενου διαχωρισμού των γ-καζεϊνών.

(**) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1).



( 1 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1).

( 2 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1249/2008 της Επιτροπής, της 10ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή των κοινοτικών κλιμάκων κατάταξης των σφαγίων βοοειδών, χοίρων και προβάτων καθώς και για την κοινοποίηση των σχετικών τιμών (ΕΕ L 337 της 16.12.2008, σ. 3).

( 3 ) Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 906/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις δαπάνες για τη δημόσια παρέμβαση (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 1).

( 4 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΕΕ L 72 της 12.3.2014, σ. 1).

( 5 ) Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 τού Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων που εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).

( 6 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1848/2006, της 14ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις παρατυπίες και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια της χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής και της οργάνωσης συστήματος πληροφόρησης στον τομέα αυτό καθώς και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 595/91 του Συμβουλίου (ΕΕ L 355 της 15.12.2006, σ. 56).

( 7 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 792/2009 της Επιτροπής, της 31ης Αυγούστου 2009, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής όσον αφορά την κοινοποίηση από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή των πληροφοριών και των εγγράφων σε εφαρμογή της κοινής οργάνωσης των αγορών, του καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων, της προώθησης των γεωργικών προϊόντων και των καθεστώτων που εφαρμόζονται στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και στα μικρά νησιά του Αιγαίου (ΕΕ L 228 της 1.9.2009, σ. 3).

( 8 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5).

( 9 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2006, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών στα τρόφιμα (ΕΕ L 70 της 9.3.2006, σ. 12).

( 10 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 234/2010 της Επιτροπής, της 19ης Μαρτίου 2010, περί θεσπίσεως ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τη χορήγηση επιστροφών κατά την εξαγωγή καθώς και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς στον τομέα των σιτηρών (ΕΕ L 72 της 20.3.2010, σ. 3).

( 11 ) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55).

Top