Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CN0456

    Υπόθεση C-456/08: Προσφυγή της 20ής Οκτωβρίου 2008 — Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ιρλανδίας

    ΕΕ C 313 της 6.12.2008, p. 20–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 313/20


    Προσφυγή της 20ής Οκτωβρίου 2008 — Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ιρλανδίας

    (Υπόθεση C-456/08)

    (2008/C 313/29)

    Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

    Διάδικοι

    Προσφεύγουσα: Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (εκπρόσωποι: G. Zavvos, M. Κωνσταντινίδης and D. Kukovec)

    Καθής: Ιρλανδία

    Αιτήματα της προσφεύγουσας

    Η προσφεύγουσα ζητεί από το Δικαστήριο:

    Να διαπιστώσει ότι η Ιρλανδία, μέσω των διατάξεων περί προθεσμιών στην εθνική νομοθεσία που διέπει την άσκηση του δικαιώματος προσφυγής των διαγωνιζομένων στον τομέα των συμβάσεων κρατικών προμηθειών και δημοσίων έργων και παραλείποντας να γνωστοποιήσει την απόφαση περί αναθέσεως στον αποκλεισθέντα υποψήφιο, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει, όσον αφορά τις προθεσμίες, το άρθρο 1, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/665/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), περί της εφαρμογής των διαδικασιών προσφυγής στον τομέα της σύναψης συμβάσεων κρατικών προμηθειών και δημοσίων έργων όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο και, όσον αφορά την παράλειψη γνωστοποιήσεως, από το άρθρο 1, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/665/ΕΟΚ όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο και από το άρθρο 8, παράγραφος 2 της οδηγίας 93/37/EΟΚ του Συμβουλίου (2), περί συντονισμού των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων έργων.

    να καταδικάσει την Ιρλανδία στα δικαστικά έξοδα.

    Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Ιρλανδική νομοθεσία δεν ευθυγραμμίζεται με την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας δικαίου και την ανάγκη της αποτελεσματικότητας κατά την οδηγία 89/665/ΕΟΚ, η οποία συνιστά εφαρμογή της αρχής αυτής, δεδομένου ότι οι προσφέροντες τελούν σε αβεβαιότητα ως προς την θέση τους αν επιθυμούν να προσβάλουν μια απόφαση κατακυρώσεως της αναθέτουσας αρχής σε διαδικασίες αναθέσεως δύο φάσεων, όπου ο προσφέρων επιλέγεται πριν από την τελική απόφαση. Η Ιρλανδία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε οι προσφέροντες να γνωρίζουν σαφώς και ασφαλώς ποια απόφαση της αναθέτουσας αρχής μπορούν να προσβάλουν και από ποια ημέρα αρχίζει να τρέχει η σχετική προθεσμία. Πρέπει να διευκρινιστεί στους προσφεύγοντες αν ο Order 84A εφαρμόζεται όχι μόνον στις αποφάσεις περί αναθέσεως αλλά και στις ενδιάμεσες αποφάσεις της αναθέτουσας αρχής που λαμβάνονται κατά τη σχετική διαδικασία (π.χ. σχετικά με την επιλογή του προτιμωμένου προσφέροντος) με αποτέλεσμα ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση απόφαση δεν μπορούν να προσβληθούν μετά την παρέλευση της προθεσμίας που παρέχεται για την ενδιάμεση απόφαση ούτε και η περί αναθέσεως απόφαση μπορεί να προσβληθεί όσον αφορά τα στοιχεία που έχουν περιληφθεί στην ενδιάμεση απόφαση.

    Ο Order 84A ορίζει ότι οι προσφυγές ασκούνται «με πρώτη ευκαιρία και εν πάση περιπτώσει εντός τριών μηνών». Η Επιτροπή φρονεί ότι η διατύπωση αυτή αφήνει τους προσφεύγοντες σε αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση τους όταν μελετούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει η κοινοτική νομοθεσία για αποτελεσματική ένδικη προσφυγή κατά αποφάσεως της αναθέτουσας αρχής. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι πρέπει να διευκρινίζεται στους προσφέροντες οι προθεσμίες που εφαρμόζονται για την άσκηση προσφυγής κατά των αποφάσεων της αναθέτουσας αρχής και λαμβανομένης υπόψη της υποχρεώσεως σεβασμού της θεμελιώδους αρχής της ασφάλειας δικαίου, η προθεσμία πρέπει να είναι καθορισμένη και να ερμηνεύεται κατά τρόπο σαφή και προβλέψιμο από όλους τους προσφέροντες.


    (1)  ΕΕ L 395, σ. 33.

    (2)  ΕΕ L 199, σ. 42.


    Top