Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0844

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 844/2011 της Επιτροπής, της 23ης Αυγούστου 2011 , για την έγκριση των ελέγχων πριν από την εξαγωγή που διενεργούνται από τον Καναδά στον σίτο και στο σιτάλευρο όσον αφορά την παρουσία ωχρατοξίνης Α Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 218 της 24.8.2011, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/07/2015; καταργήθηκε από 32015R0949

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/844/oj

    24.8.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 218/4


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 844/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 23ης Αυγούστου 2011

    για την έγκριση των ελέγχων πριν από την εξαγωγή που διενεργούνται από τον Καναδά στον σίτο και στο σιτάλευρο όσον αφορά την παρουσία ωχρατοξίνης Α

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (1), και ιδίως το άρθρο 23,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (2) ορίζει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα. Μόνο τα τρόφιμα που συμμορφώνονται προς τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά της Ένωσης.

    (2)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 ορίζει ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι πραγματοποιούνται επίσημοι έλεγχοι τακτικά και βάσει των κινδύνων και με την κατάλληλη συχνότητα για την επίτευξη των στόχων του κανονισμού, που μεταξύ άλλων είναι η πρόληψη, η εξάλειψη ή η μείωση, σε αποδεκτό επίπεδο, των κινδύνων για τον άνθρωπο και τα ζώα.

    (3)

    Το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 προβλέπει ότι μπορεί να εγκριθεί η διενέργεια πριν από την εξαγωγή ελέγχων από τρίτη χώρα σε ζωοτροφές και τρόφιμα αμέσως πριν από την εξαγωγή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να επιβεβαιωθεί ότι τα εξαγόμενα προϊόντα συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της Ένωσης.

    (4)

    Η έγκριση αυτή μπορεί να χορηγηθεί προς τρίτη χώρα μόνο αφού έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταδείξει ότι οι ζωοτροφές ή τα τρόφιμα που εξάγονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν τις απαιτήσεις της Ένωσης ή ισοδύναμες απαιτήσεις και ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται στην τρίτη χώρα πριν από την αποστολή κρίνονται επαρκώς αποδοτικοί και αποτελεσματικοί ώστε να αντικαταστήσουν ή να μειώσουν τους ελέγχους των εγγράφων, της ταυτότητας και τους φυσικούς ελέγχους που επιβάλλει η νομοθεσία της Ένωσης.

    (5)

    Στις 8 Οκτωβρίου 2007 ο Καναδάς υπέβαλε στην Επιτροπή αίτηση για έγκριση των ελέγχων πριν από την εξαγωγή από τις αρμόδιες αρχές του Καναδά όσον αφορά τη μόλυνση με ωχρατοξίνη Α στον σίτο (κοινό και σκληρό) και στο σιτάλευρο που προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (6)

    Η Επιτροπή εξέτασε λεπτομερώς τα στοιχεία που υπέβαλε η καναδική επιτροπή σπόρων (Canadian Grain Commission), η αρμόδια αρχή του Καναδά υπό την ευθύνη της οποίας θα διενεργούνται οι έλεγχοι πριν από την εξαγωγή, και θεωρεί ότι οι παρεχόμενες εγγυήσεις είναι ικανοποιητικές και δικαιολογούν εν προκειμένω την έγκριση των ελέγχων πριν από την εξαγωγή στον σίτο και στο σιτάλευρο όσον αφορά την παρουσία ωχρατοξίνης Α.

    (7)

    Κατά συνέπεια, είναι ενδεδειγμένη η χορήγηση έγκρισης των ελέγχων πριν από την εξαγωγή που διενεργούνται από τον Καναδά στον σίτο και στο σιτάλευρο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης αυτών προς τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α που επιτρέπονται από τη νομοθεσία της Ένωσης.

    (8)

    Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004, ζητείται από τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τη συχνότητα των φυσικών ελέγχων στις εισαγωγές στον κίνδυνο που εμπεριέχουν οι διάφορες κατηγορίες τροφίμων και να λάβουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τις εγγυήσεις που παρέχονται από τις αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας καταγωγής του υπόψη τροφίμου. Οι συστηματικοί έλεγχοι πριν από την εξαγωγή που διενεργούνται υπό την εποπτεία της καναδικής επιτροπής σπόρων σύμφωνα με την έγκριση της Ένωσης και σύμφωνα με το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 παρέχουν ικανοποιητικό επίπεδο εγγυήσεων σε σχέση με τη μόλυνση του σίτου και του σιτάλευρου με ωχρατοξίνη Α και, ως εκ τούτου, επιτρέπουν στα κράτη μέλη να μειώσουν τη συχνότητα των φυσικών ελέγχων που διενεργούνται στα εν λόγω εμπορεύματα.

    (9)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Έγκριση των ελέγχων πριν από την εξαγωγή

    Οι έλεγχοι πριν από την εξαγωγή όσον αφορά την παρουσία ωχρατοξίνης Α, που διενεργούνται από την καναδική επιτροπή σπόρων αμέσως πριν την εξαγωγή στην Κοινότητα, εγκρίνονται για τα ακόλουθα τρόφιμα:

    α)

    σίτος που υπάγεται στον κωδικό ΕΣ/ΣΟ 1001, ο οποίος παράγεται στην επικράτεια του Καναδά· και

    β)

    σιτάλευρο που υπάγεται στον κωδικό ΕΣ/ΣΟ 1101 00, ο οποίος παράγεται στην επικράτεια του Καναδά.

    Άρθρο 2

    Προϋποθέσεις έγκρισης των ελέγχων πριν από την εξαγωγή

    1.   Κάθε φορτίο των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 συνοδεύεται από:

    α)

    έκθεση που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2006, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών στα τρόφιμα (3), ή με ισοδύναμες απαιτήσεις, από εργαστήριο εγκεκριμένο γι’ αυτό τον σκοπό από την καναδική επιτροπή σπόρων·

    β)

    πιστοποιητικό, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα, συμπληρωμένο, ελεγμένο και υπογεγραμμένο από εκπρόσωπο της καναδικής επιτροπής σπόρων· το πιστοποιητικό ισχύει 4 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του.

    2.   Η έκθεση και το πιστοποιητικό που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αφού συμφωνηθούν οι πρακτικές διαδικασίες.

    3.   Κάθε φορτίο τροφίμων φέρει τον κωδικό ταυτοποίησης ο οποίος αναπαράγεται στην έκθεση και στο πιστοποιητικό που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Κάθε μεμονωμένος σάκος ή άλλη μορφή συσκευασίας του φορτίου ταυτοποιείται με τον ίδιο κωδικό.

    Άρθρο 3

    Διαίρεση φορτίου

    Αν ένα φορτίο διαιρεθεί, αντίγραφα του πιστοποιητικού που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) επικυρωμένα από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου έγινε η διαίρεση του φορτίου συνοδεύουν κάθε μέρος του διαιρεθέντος φορτίου έως ότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία.

    Άρθρο 4

    Επίσημοι έλεγχοι

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παράγραφος 2 και του άρθρου 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004, η συχνότητα των φυσικών ελέγχων που διενεργούνται από τα κράτη μέλη στα φορτία των προϊόντων τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 1 μειώνονται σε ένα ανώτατο όριο ύψους 1 % του αριθμού των φορτίων που προσκομίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2.

    Άρθρο 5

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2011.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 23 Αυγούστου 2011.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5.

    (3)  ΕΕ L 70 της 9.3.2006, σ. 12.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Image

    Image


    Top