Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0287

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 287/2011 του Συμβουλίου, της 21ης Μαρτίου 2011 , για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καρβιδίου του βολφραμίου, καρβιδίου του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένου με μεταλλική σκόνη και συντετηγμένου καρβιδίου του βολφραμίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009

    ΕΕ L 78 της 24.3.2011, p. 1–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 02/06/2017

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/287/oj

    24.3.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 78/1


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 287/2011 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 21ης Μαρτίου 2011

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καρβιδίου του βολφραμίου, καρβιδίου του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένου με μεταλλική σκόνη και συντετηγμένου καρβιδίου του βολφραμίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 11 παράγραφοι 2, 5 και 6,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή»), κατόπιν διαβούλευσης με τη συμβουλευτική επιτροπή,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.   Ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2737/90 (2), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ 33 % στις εισαγωγές καρβιδίου βολφραμίου και συντετηγμένου καρβιδίου βολφραμίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ»). Με την απόφαση 90/480/ΕΟΚ (3), η Επιτροπή έκανε αποδεκτές τις αναλήψεις υποχρεώσεων που πρότειναν δύο σημαντικοί εξαγωγείς σχετικά με το προϊόν που υπόκειται στα μέτρα.

    (2)

    Κατόπιν της ανάκλησης των αναλήψεων υποχρεώσεων από τους δύο ενδιαφερόμενους κινέζους εξαγωγείς, η Επιτροπή επέβαλε, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2286/94 (4), προσωρινό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος.

    (3)

    Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 610/95 (5), το Συμβούλιο τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2737/90 και επέβαλε οριστικό δασμό 33 % στις εισαγωγές καρβιδίου βολφραμίου και συντετηγμένου καρβιδίου βολφραμίου. Μετά τη διαδικασία επανεξέτασης, που είχε κινηθεί βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού («η προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης»), τα εν λόγω μέτρα παρατάθηκαν κατά ακόμη μία πενταετή περίοδο με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 771/98 του Συμβουλίου (6).

    (4)

    Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2268/2004 (7), ύστερα από επανεξέταση λόγω λήξης ισχύος, το Συμβούλιο επέβαλε δασμό αντιντάμπινγκ ύψους 33 % στις εισαγωγές καρβιδίου βολφραμίου και συντετηγμένου καρβιδίου βολφραμίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    (5)

    Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1275/2005 (8), το Συμβούλιο τροποποίησε τον ορισμό του πεδίου εφαρμογής του προϊόντος για να καλύψει και το καρβίδιο του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένο με μεταλλική σκόνη.

    2.   Αίτημα επανεξέτασης

    (6)

    Μετά τη δημοσίευση ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη (9) των ισχυόντων οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, έλαβε αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η αίτηση υποβλήθηκε από την European Association of Metals (Eurometaux) («ο αιτών») εξ ονόματος παραγωγών της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από το 85 %, της συνολικής παραγωγής καρβιδίου του βολφραμίου, καρβιδίου του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένου με μεταλλική σκόνη και συντετηγμένου καρβιδίου του βολφραμίου της Ένωσης.

    (7)

    Η αίτηση βασίστηκε στους λόγους ότι η λήξη των μέτρων, ενδεχομένως να είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και την επανάληψη της ζημίας στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    3.   Έναρξη

    (8)

    Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε, μετά από διαβούλευση με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υφίστανται επαρκή στοιχεία για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων, ανήγγειλε, στις 30 Δεκεμβρίου 2009, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (10), την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    4.   Έρευνα

    4.1.   Περίοδος της έρευνας

    (9)

    Η έρευνα με αντικείμενο τη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 («περίοδος έρευνας για την επανεξέταση» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση της πιθανότητας να συνεχισθεί ή να επαναληφθεί η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως το τέλος της ΠΕΕ («εξεταζόμενη περίοδος»).

    4.2.   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα

    (10)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τον αιτούντα, τους λοιπούς γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, τους παραγωγούς στην ανάλογη χώρα και τους εκπροσώπους της ΛΔΚ σχετικά με την έναρξη επανεξέτασης λόγω της λήξης της ισχύος των μέτρων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθορίσθηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

    (11)

    Δόθηκε η δυνατότητα ακρόασης σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ιδιαίτερους λόγους να τύχουν ακρόασης.

    (12)

    Η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια σε όλα τα μέρη που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται ή που αναγγέλθηκαν εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στην ανακοίνωση για την έναρξη. Ελήφθησαν απαντήσεις από επτά παραγωγούς της Ένωσης, έναν παραγωγό-εξαγωγέα στην ΛΔΚ, έναν παραγωγό-εξαγωγέα στην ανάλογη χώρα και τρεις χρήστες.

    (13)

    Κανένας από τους εισαγωγείς δεν απάντησε στο πλαίσιο της δειγματοληψίας ούτε υπέβαλε στην Επιτροπή πληροφορίες ούτε και αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Καθώς μόνο ένας παραγωγός-εξαγωγέας από τη ΛΔΚ παρείχε τις ζητούμενες πληροφορίες, δεν ήταν αναγκαίο να επιλεγεί δείγμα.

    (14)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό, αφενός, της πιθανής συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της επακόλουθης ζημίας και, αφετέρου, του συμφέροντος της Ένωσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    Παραγωγοί της Ένωσης

    Wolfram Bergbau und Hütten-GmbH Nfg.KG., St Peter, Αυστρία

    H. C. Starck GmbH & Co. KG, Goslar, Γερμανία

    Eurotungstène poudres SA, Grenoble, Γαλλία

    Global Tungsten & Powders spol. s r.o, Bruntál, Τσεχική Δημοκρατία

    Treibacher Industrie AG, Althofen, Αυστρία

    β)

    Ανάλογη χώρα

    Global Tungsten & Powders Corp., ΗΠΑ

    γ)

    Χρήστης

    Sandvik Hard Materials, Epinouze, Γαλλία

    B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    (15)

    Το προϊόν που αποτελεί αντικείμενο της επανεξέτασης είναι το καρβίδιο βολφραμίου, το καρβίδιο του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένο με μεταλλική σκόνη και το συντετηγμένο καρβίδιο του βολφραμίου καταγωγής ΛΔΚ («το υπό εξέταση προϊόν»), το οποίο επί του παρόντος υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ 2849 90 30 και ex 3824 30 00.

    (16)

    Το καρβίδιο του βολφραμίου, το καρβίδιο του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένο με μεταλλική σκόνη και το συντετηγμένο καρβίδιο του βολφραμίου είναι ενώσεις άνθρακα και βολφραμίου που παράγονται με θερμική κατεργασία (ενανθράκωση στην πρώτη περίπτωση, σύντηξη στην τρίτη). Τα εν λόγω προϊόντα είναι ενδιάμεσα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στην κατασκευή σκληρών μεταλλικών στοιχείων, όπως για κοπτικά εργαλεία και καρβιδιόδεμα και στοιχεία υψηλής αντοχής στη φθορά, επιχρίσματα ανθεκτικά στην τριβή, για εργαλεία γεωτρήσεων και εξόρυξης, καθώς και σε καλούπια και αιχμές για τη χάραξη και τη σφυρηλάτηση μετάλλων.

    (17)

    Η παρούσα έρευνα επιβεβαίωσε ότι το υπό εξέταση προϊόν που κατασκευάζεται και πωλείται από τον παραγωγό-εξαγωγέα στην Ένωση είναι πανομοιότυπο όσον αφορά τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά και χρήσεις με το προϊόν που παράγεται από παραγωγούς της Ένωσης και πωλείται στην αγορά της Ένωσης ή με εκείνο που παράγεται και πωλείται στην ανάλογη χώρα και, συνεπώς, θεωρούνται ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (18)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν υπήρχε πράγματι πρακτική ντάμπινγκ και αν, σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιας πρακτικής, η λήξη της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων θα ήταν ή όχι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας βάσει του εν λόγω άρθρου, δεν επανεξετάζεται η μεταχείριση οικονομίας της αγοράς («ΜΟΑ»).

    (19)

    Όπως εξηγήθηκε ανωτέρω, δεν ήταν αναγκαία η δειγματοληψία όσον αφορά τους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ.

    (20)

    Στο στάδιο της δειγματοληψίας, ο μοναδικός συνεργαζόμενος κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας εμφανίστηκε να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5 % των συνολικών κινεζικών εξαγωγών στην Ένωση. Οι κινεζικές αρχές και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού λόγω του χαμηλού επιπέδου συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών-εξαγωγέων. Η Επιτροπή δεν έλαβε απαντήσεις για την ανακοίνωση αυτή.

    (21)

    Ωστόσο, περαιτέρω στο πλαίσιο της έρευνας, στην απάντηση στο ερωτηματολόγιο, ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας διόρθωσε το λάθος στην έκθεση για τις εξαγωγικές πωλήσεις στην Ένωση και αναθεώρησε προς τα πάνω τον όγκο των εξαγωγών του στην Ένωση. Παράλληλα, ο όγκος του υπό εξέταση προϊόντος που εξήχθη στην Ένωση από τη ΛΔΚ αναλύθηκε περαιτέρω βάσει στοιχείων τηςΕurostat. Ως αποτέλεσμα, και μετά την επαλήθευση της απάντησης στο ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκε ότι ο όγκος εξαγωγών του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα ήταν πολύ μεγάλος (11). Με βάση τα εν λόγω ευρήματα, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η συνεργασία ήταν υψηλή.

    2.   Ντάμπινγκ στις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ

    2.1.   Ανάλογη χώρα

    (22)

    Καθώς κανένας παραγωγός-εξαγωγέας από τη ΛΔΚ δεν έλαβε καθεστώς ΜΟΑ στην προηγούμενη έρευνα, η κανονική αξία για την Κίνα καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    (23)

    Στην ανακοίνωση έναρξης της διαδικασίας, προβλέφθηκε να χρησιμοποιηθούν οι ΗΠΑ ως κατάλληλη ανάλογη χώρα για το σκοπό του καθορισμού της κανονικής αξίας για τη ΛΔΚ. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους όσον αφορά την καταλληλότητα της επιλογής αυτής. Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν διατύπωσε παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις επ’ αυτού. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ανάλογη χώρα στην αρχική έρευνα, ενώ νέες ή μεταβληθείσες συνθήκες που θα δικαιολογούσαν μεταβολή δεν προέκυψε να υπάρχουν ούτε ανακοινώθηκαν στην Επιτροπή. Εκτιμήθηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν αντιπροσωπευτικές ως αγορά αναφοράς, ιδίως με βάση τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας αγοράς των ΗΠΑ. Επιπλέον, ένας παραγωγός από τις ΗΠΑ συμφώνησε να συνεργασθεί στο πλαίσιο της παρούσας επανεξέτασης.

    (24)

    Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν ως ανάλογη χώρα οικονομίας της αγοράς για τον σκοπό της παρούσας επανεξέτασης.

    2.2.   Κανονική αξία

    (25)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίσθηκε με βάση επαληθευμένα στοιχεία που δόθηκαν από τον συνεργαζόμενο παραγωγό των ΗΠΑ στην ανάλογη χώρα, δηλαδή βάσει της πράγματι πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, για τους τύπους προϊόντων που διαπιστώθηκε ότι πωλήθηκαν κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις.

    (26)

    Κατά συνέπεια, η κανονική αξία καθορίστηκε ως η μέση σταθμισμένη τιμή των εγχώριων πωλήσεων που εφάρμοσε προς τους μη συνδεδεμένους πελάτες ο συνεργασθείς παραγωγός των ΗΠΑ.

    (27)

    Κατ’ αρχάς, εξακριβώθηκε κατά πόσον οι συνολικές εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος προς ανεξάρτητους πελάτες του συνεργαζόμενου παραγωγού των ΗΠΑ ήταν αντιπροσωπευτικές σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, δηλαδή εάν αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος όταν εξάγεται στην Ένωση. Οι εγχώριες πωλήσεις του συνεργαζόμενου παραγωγού των ΗΠΑ θεωρήθηκαν αρκετά αντιπροσωπευτικές κατά την περίοδο έρευνας επανεξέτασης.

    (28)

    Η Επιτροπή, στη συνέχεια, εξέτασε κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Για τον σκοπό αυτό, καθορίσθηκε για το ομοειδές προϊόν που πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ το ποσοστό επικερδών εγχώριων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    (29)

    Καθώς ο όγκος των επικερδών πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος αντιπροσώπευε 80 % ή λιγότερο του συνολικού όγκου των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, η κανονική αξία υπολογίστηκε με βάση την πραγματική εγχώρια τιμή, υπολογιζόμενη ως σταθμισμένη μέση τιμή των επικερδών πωλήσεων.

    2.3.   Τιμή εξαγωγής

    (30)

    Όπως εξηγείται ανωτέρω, με βάση το γεγονός ότι ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας αντιπροσώπευε περισσότερο από το 90 % των συνολικών κινεζικών εισαγωγών στην Ένωση, η τιμή εξαγωγής εξετάστηκε με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον εν λόγω παραγωγό-εξαγωγέα, δηλαδή την τιμή που πράγματι καταβάλλεται ή πρέπει να καταβληθεί για το προϊόν κατά την πώληση για εξαγωγή στην ΕΕ, δεόντως προσαρμοσμένη.

    2.4.   Σύγκριση

    (31)

    Η σταθμισμένη μέση κανονική αξία συγκρίθηκε με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών για τις εξαγωγές για κάθε τύπο του υπό εξέταση προϊόντος, σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου» και στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού, και με σκοπό να διασφαλισθεί δίκαιη σύγκριση, ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές όσον αφορά τους παράγοντες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και βάσει αποδεικτικών στοιχείων, επηρέασαν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών. Έγιναν προσαρμογές για τα έξοδα της εγχώριας μεταφοράς και της μεταφοράς διά θαλάσσης, το κόστος ασφάλισης, πίστωσης, χειρισμού και συσκευασίας. Περαιτέρω, έγινε 5 % προσαρμογή στην τιμή εξαγωγής για τον φόρο εξαγωγής και προσαρμογή για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) επί της κανονικής τιμής.

    2.5.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (32)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ προσδιορίστηκε για κάθε τύπο προϊόντος με βάση τη σύγκριση της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών για τις εξαγωγές στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Η σύγκριση αυτή έδειξε την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ που ανέρχεται σε πάνω από 80 %, δηλαδή σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στην τελευταία έρευνα επανεξέτασης (31 %). Το επακριβές περιθώριο ντάμπινγκ δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους εμπιστευτικότητας. Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε στοιχεία που παρασχέθηκαν από έναν παραγωγό-εξαγωγέα στη ΛΔΚ και έναν παραγωγό στην ανάλογη χώρα. Η αποκάλυψη του περιθωρίου ντάμπινγκ θα επέτρεπε τόσο στον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στην ΛΔΚ όσο και στον παραγωγό στην ανάλογη χώρα να αφαιρέσουν αντίστοιχα την κανονική τιμή και την τιμή εξαγωγής του άλλου, γεγονός που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του δικαιώματος και των δύο μερών στην εμπιστευτικότητα.

    3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    3.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (33)

    Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παρόν τμήμα ελήφθησαν μέσω της ανάλυσης των στοιχείων που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα, από τη Εurostat, με την αίτηση της επανεξέτασης.

    3.2.   Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων

    (34)

    Τα στοιχεία για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα παρουσιάστηκαν με 20 % αύξηση ή μείωση για την τήρηση της εμπιστευτικότητας. Η παραγωγική ικανότητα στην ΛΔΚ ανερχόταν σε περίπου 21 000 τόνους το 2006 και το 2007 και αυξήθηκε σημαντικά σε περίπου 35 000 τόνους το 2008 και την ΠΕΕ, αύξηση μεγαλύτερη του 80 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να θεωρηθούν συντηρητικά, καθώς η αίτηση επανεξέτασης ανέφερε παραγωγική ικανότητα περίπου 50 000 τόνους.

    (35)

    Επιπλέον, ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας ανέφερε σημαντική αύξηση της ικανότητας κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (36)

    Με βάση τις πληροφορίες που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, η συνολική κινεζική παραγωγική ικανότητα υπερέβη σημαντικά την πραγματική κινεζική παραγωγή (κατά περισσότερους από 20 000 τόνους τουλάχιστον το 2008 και την ΠΕΕ).

    (37)

    Κατά την ΠΕΕ, η ΛΔΚ είχε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που ανερχόταν στο εξαπλάσιο της κατανάλωσης της Ένωσης (25 000 τόνοι σε σχέση με τους 3 800 τόνους της κατανάλωσης της Ένωσης).

    (38)

    Ενόψει των ανωτέρω, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ικανότητας στην ΛΔΚ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των εξαγωγών στην Ένωση αν λήξουν τα μέτρα αντιντάμπινγκ.

    (39)

    Επιπλέον, οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας επισήμαναν σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του υπό εξέταση προϊόντος. Πρώτον, οι πρώτες ύλες υπόκεινται σε ποσοστώσεις που χορηγούνται από τις κινεζικές αρχές. Δεύτερον, οι κινεζικές αρχές περιορίζουν την πρόσβαση σε πρώτες ύλες μέσω της επιβολής φόρων εξαγωγής και πολιτικών μείωσης του Φ.Π.Α, που, όπως προσδιορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 31, εφαρμόζονται επίσης στο υπό εξέταση προϊόν. Οι εν λόγω παράγοντες συνιστούν πρόσθετα στοιχεία που τονίζουν την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ στην παρούσα περίπτωση.

    3.3.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και τιμές εξαγωγής σε τρίτες χώρες

    (40)

    Οι πληροφορίες σχετικά με τις τιμές που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο εξαγωγέα, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν για λόγους εμπιστευτικότητας, δείχνουν ότι η Ένωση συνιστά πράγματι μια ενδιαφέρουσα αγορά για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς. Σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο οι τιμές που επιτεύχθηκαν σε αγορές άλλων τρίτων χωρών ήταν κατώτερες (πλην του 2007) από εκείνες που χρεώθηκαν στην Ένωση (χονδρικά μεταξύ 10 και 20 % χαμηλότερες σε διάφορα έτη σε ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο).

    (41)

    Για τους λόγους αυτούς, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι όσον αφορά τις τιμές που επιτυγχάνονται, η αγορά της ΕΕ είναι σαφώς ελκυστική εναλλακτική επιλογή για τους κινέζους εξαγωγείς.

    (42)

    Στο πλαίσιο αυτό, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς έχουν ένα κίνητρο για να διοχετεύσουν τις εξαγωγές τους στην αγορά της Ένωσης, εφόσον καταργηθούν τα μέτρα. Οι υψηλότερες τιμές στην αγορά της Ένωσης θα επέτρεπαν σε κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς να επιτύχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους.

    3.4.   Παράκαμψη των μέτρων

    (43)

    Το 2005 τα μέτρα επεκτάθηκαν σε έναν πρόσθετο κωδικό CN, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι κινέζοι εξαγωγείς παρέκαμπταν τα μέτρα προσθέτοντας μικρές ποσότητες άλλης μεταλλικής σκόνης (συνήθως κοβάλτιο) στη σκόνη καρβιδίου του βολφραμίου (12). Η διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε ότι η πρακτική παράκαμψης είναι ακόμη ένα στοιχείο που τονίζει το συμπέρασμα της πιθανότητας της συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ. Συνιστά δε σαφή απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που θα διοχέτευαν πιθανώς υψηλότερο όγκο καρβιδίου του βολφραμίου στην ΕΕ απουσία μέτρων αντιντάμπινγκ.

    3.5.   Συμπέρασμα για την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ

    (44)

    Η προηγούμενη ανάλυση δείχνει ότι οι κινεζικές εισαγωγές εξακολούθησαν να εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ με πολύ υψηλά περιθώρια ντάμπινγκ. Δεδομένης, κυρίως, της ανάλυσης των επιπέδων τιμών στην ΕΕ και στις αγορές άλλων τρίτων χωρών καθώς και ικανότητες που είναι διαθέσιμες στην ΛΔΚ, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ, αν καταργηθούν τα μέτρα.

    Δ.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.   Ορισμός του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (45)

    Εντός της Ένωσης, το ομοειδές προϊόν κατασκευάζεται από επτά εταιρείες ή ομίλους εταιρειών.

    (46)

    Επομένως, θεωρείται ότι αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού και καλούνται εφεξής «κλάδος παραγωγής της Ένωσης».

    2.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (47)

    Στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση, καταγωγής ΛΔΚ, έπρεπε να παρουσιασθούν με μορφή δεικτών, προκειμένου να τηρηθεί το απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 19 του βασικού κανονισμού.

    (48)

    Λόγω της συμπερίληψης προϊόντων διαφορετικών από το υπό εξέταση προϊόν στα στοιχεία για τις εισαγωγές που είναι διαθέσιμα από την Eurostat σε επίπεδο κωδικού ΣΟ, η ακόλουθη ανάλυση έγινε με βάση τα στοιχεία για τις εισαγωγές σε επίπεδο κωδικού Taric, τα οποία συμπληρώθηκαν από πληροφορίες από τα στοιχεία που συλλέγηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού. Τα στοιχεία TARIC θεωρούνται εμπιστευτικά, καθώς παρέχουν επίπεδο λεπτομέρειας που προβλέπει τον προσδιορισμό των μερών. Για τον λόγο αυτό, ορισμένες πληροφορίες παρουσιάστηκαν σε σύνολα.

    (49)

    Τα στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ελήφθησαν από απαντήσεις των επτά παραγωγών της Ένωσης σε ερωτηματολόγιο.

    3.   Κατανάλωση στην αγορά της Ένωσης

    (50)

    Η κατανάλωση στην Ένωση προσδιορίστηκε βάσει του όγκου των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης και στοιχεία εισαγωγών από τη Eurostat.

    (51)

    Μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ, η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε κατά σχεδόν 62 %, η δε σημαντικότερη μείωση σημειώθηκε μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕ. Στην ΠΕΕ, η παραγωγή μειώθηκε κατά 63 % σε σύγκριση με το 2008.

    Πίνακας 1

    Κατανάλωση

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος (σε τόνους)

     

     

     

     

    +

    Συνολικές εισαγωγές

    1 766

    1 885

    2 303

    755

    +

    Παραγωγή της ΕΕ που πωλείται στην αγορά της ΕΕ

    8 281

    8 334

    7 981

    3 024

    =

    Κατανάλωση

    10 047

    10 218

    10 284

    3 779

    ετήσια αύξηση

     

    2 %

    1 %

    –63 %

    4.   Όγκος, μερίδιο αγοράς και τιμές των εισαγωγών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    (52)

    Οι ποσότητες, τα μερίδια αγοράς και οι μέσες τιμές των εισαγωγών από τη Ρωσία εξελίχθηκαν όπως αναφέρεται παρακάτω. Οι συνολικές ποσότητες και οι τάσεις τιμών βασίζονται σε στοιχεία της Eurostat.

    Πίνακας 2

    Εισαγωγές από τις ΗΠΑ

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος των εισαγωγών από την εν λόγω χώρα (τόνοι)

    Άνω των 700

    Άνω των 700

    Άνω των 400

    Άνω των 60

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    104

    60

    11

    Μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την εν λόγω χώρα

    7,1 %

    7,3 %

    4,2 %

    2,1 %

    Τιμή εισαγωγών από την εν λόγω χώρα (EUR/τόνο)

    25 622

    21 883

    22 434

    22 110

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    85

    88

    86

    (53)

    Ο όγκος των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΛΔΚ μειώθηκε κατά 89 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο και έφτασε ένα επίπεδο περίπου 80 τόνων κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Το μερίδιό τους στην αγορά μειώθηκε επίσης από 7,1 % το 2006 σε 2,1 % κατά την ΠΕΕ.

    (54)

    Μια πιθανή εξήγηση για τη μείωση αυτή είναι η σημαντική αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης της ΛΔΚ κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Επιπλέον, μέσω ενός συστήματος εξαγωγικών ποσοστώσεων και δασμών οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι επιδιώκουν μια πολιτική διατήρησης των πόρων βολφραμίου της ΛΔΚ.

    (55)

    Οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών μειώθηκαν κατά 14 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η εξέλιξη αυτή εκφράζει τη γενική τάση που παρατηρήθηκε επίσης όσον αφορά τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (56)

    Η σύγκριση έδειξε επίσης ότι οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ είχαν τιμές χαμηλότερες από αυτές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά περισσότερο από 10 %, μετά την αφαίρεση του υφιστάμενου δασμού αντιντάμπινγκ. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα ίδια όπως και στην τελευταία έρευνα επανεξέτασης (13).

    5.   Εισαγωγές από άλλες χώρες

    (57)

    Ο όγκος των εισαγωγών από λοιπές τρίτες χώρες, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, εμφαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Οι συνολικές ποσότητες και οι τάσεις τιμών βασίζονται σε στοιχεία της Eurostat.

    Πίνακας 3

    Εισαγωγές από άλλες χώρες

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες (τόνοι)

    1 050

    1 138

    1 873

    675

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    108

    178

    64

    Μερίδιο αγοράς εισαγωγών από άλλες χώρες

    10,5 %

    11,1 %

    18,2 %

    17,9 %

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    27 309,1

    26 626,0

    21 607,5

    24 867,4

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    97

    79

    91

    Μερίδιο αγοράς ΗΠΑ

    4,2 %

    3,9 %

    3,9 %

    3,6 %

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    32 948,1

    32 356,0

    29 353,3

    32 054,4

    Μερίδιο αγοράς Νότιας Κορέας

    2,2 %

    2,4 %

    2,6 %

    4,4 %

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    33 733,8

    29 969,5

    25 789,0

    24 503,7

    (58)

    Οι εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες μειώθηκαν κατά 36 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ακολούθησαν τη γενική τάση της αγοράς που προκλήθηκε από τη μειωμένη κατανάλωση (μείωση κατά 62 %), αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, το μερίδιο αγοράς αυτών των εισαγωγών αυξήθηκε από 10,5 % σε 17,9 %. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτών των εισαγωγών στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικός, όπως καταδεικνύεται στις αιτιολογικές σκέψεις 85 έως 88.

    (59)

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της Δημοκρατίας της Κορέας («Κορέα») διπλασιάστηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο, φτάνοντας το 4,4 %. Οι κορεατικές μέσες τιμές εισαγωγής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ωστόσο παραμένουν σταθερά υψηλότερες από τη μέση τιμή πώλησης των κινεζικών εξαγωγικών πωλήσεων.

    6.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (60)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε όλους τους σχετικούς οικονομικούς παράγοντες και δείκτες που έχουν επίπτωση στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    6.1.   Παραγωγή

    (61)

    Η παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατ'αρχάς αυξήθηκε κατά 5,8 % το 2007 και κατά 11,6 % το 2008 σε σύγκριση με το 2006 και, στη συνέχεια, μειώθηκε απότομα, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, κατά 56 % σε σύγκριση με το 2008.

    Πίνακας 4

    Συνολική παραγωγή της Ένωσης

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος (τόνοι)

     

     

     

     

    Παραγωγή

    10 094

    10 679

    11 268

    4 861

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    106

    112

    48

    6.2.   Παραγωγική ικανότητα και συντελεστές χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας

    (62)

    Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε ελαφρώς (κατά 10,8 %) μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ. Καθώς η παραγωγή μειώθηκε, ιδίως κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, η προκύπτουσα χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας έδειξε συνολική μείωση ύψους 57 % μεταξύ 2006 και ΠΕΕ, φτάνοντας στο 39 % της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    Πίνακας 5

    Παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίησή της

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος (τόνοι)

     

     

     

     

    Παραγωγική ικανότητα

    11 110

    11 610

    12 230

    12 310

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    105

    110

    111

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    91 %

    92 %

    92 %

    39 %

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    101

    101

    43

    6.3.   Αποθέματα

    (63)

    Το επίπεδο των αποθεμάτων στη λήξη της περιόδου του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 20 % το 2008 σε σύγκριση με το 2006 και, στη συνέχεια, μειώθηκε κατά 26 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    Πίνακας 6

    Αποθέματα

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος (τόνοι)

     

     

     

     

    Αποθέματα στη λήξη της περιόδου

    1 714

    1 808

    2 054

    1 514

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    106

    120

    88

    6.4.   Όγκος πωλήσεων

    (64)

    Οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης σε μη συνδεόμενους πελάτες αυξήθηκε ελαφρώς μεταξύ 2006 και 2008 και, στη συνέχεια, μειώθηκε κατά 61 % μεταξύ 2008 και της ΠΕΕ. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε το 2007 και το 2008, αλλά μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τη γενική τάση μείωσης της κατανάλωσης στην κοινοτική αγορά.

    Πίνακας 7

    Πωλήσεις σε μη συνδεόμενους πελάτες

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Όγκος (τόνοι)

    5 594

    5 630

    5 874

    2 292

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    101

    105

    41

    6.5.   Μερίδιο αγοράς

    (65)

    Το μερίδιο αγοράς του ενωσαικού κλάδου παραγωγής ήταν μάλλον σταθερός μεταξύ 2006 και 2008, για να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕ. Συνολικά, σημειώθηκε αύξηση 5 εκατοστιαίων μονάδων κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    Πίνακας 8

    Μερίδιο αγοράς της ΕΕ

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Μερίδιο αγοράς της ΕΕ

    56 %

    55 %

    57 %

    61 %

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    99

    103

    109

    6.6.   Ανάπτυξη

    (66)

    Δεδομένου ότι η μείωση στις πωλήσεις ήταν ελαφρά χαμηλότερη από τη μείωση της κατανάλωσης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κέρδισε κάποιο μερίδιο αγοράς.

    6.7.   Απασχόληση

    (67)

    Το επίπεδο της απασχόλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 17 % μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ. Η απασχόληση μειώθηκε επίσης την περίοδο 2006-2008, όταν η παραγωγή αυξήθηκε ελαφρώς, δείχνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης για να βελτιώσει την παραγωγικότητά του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ η δραστική μείωση της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα την έντονη επιδείνωση της απασχόλησης.

    Πίνακας 9

    Απασχόληση

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Μέση περίοδος

     

     

     

     

    ΠΕΕ

    674

    667

    653

    557

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    99

    97

    83

    6.8.   Παραγωγικότητα

    (68)

    Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της Ένωσης, μετρώμενη ως παραγωγή ανά απασχολούμενο ανά έτος, αυξήθηκε το 2007 και το 2008 κατά 7 % και 15 %, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2006 και, στη συνέχεια, μειώθηκε κατά 49 % μεταξύ του 2008 και της ΠΕΕ.

    Πίνακας 10

    Παραγωγικότητα

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Παραγωγικότητα (τόνοι ανά έτος και απασχολούμενο)

    15

    16

    17

    9

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    107

    115

    58

    6.9.   Τιμές πώλησης

    (69)

    Οι μέσες τιμές εκ του εργοστασίου στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης προς μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση σημείωσαν πτωτική τάση κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συνολικά, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έπρεπε να μειώσει τις τιμές του κατά 15,4 % μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ.

    (70)

    Όπως εξηγήθηκε στις αιτιολογικές σκέψεις 55 και 56, οι τιμές των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους της ΛΔΚ ακολούθησαν τάση παρόμοια με εκείνη του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, αλλά ήταν σταθερά χαμηλότερες από ό,τι οι τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, οι τιμές εκ μέρους της ΛΔΚ ήταν πάνω από 10 % χαμηλότερες από εκείνες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    Πίνακας 11

    Τιμή μονάδας στην αγορά ΕΕ

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Τιμές μονάδας των πωλήσεων στην Ένωση (EUR/τόνο)

    31 030

    29 995

    29 072

    26 241

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    97

    94

    85

    6.10.   Μισθοί

    (71)

    Μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 4,8 %.

    Πίνακας 12

    Κόστος εργασίας

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Ετήσιο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

    53 614

    54 613

    56 564

    56 221

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    102

    106

    105

    6.11.   Επενδύσεις και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (72)

    Μεταξύ του 2006 και του 2008, η ετήσια ροή επενδύσεων από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης στο υπό εξέταση προϊόν αυξήθηκε κατά 18 %. Οι επενδύσεις, μεταξύ του 2007 και του 2008, αυξήθηκαν κατά 103 %. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65 % σε σύγκριση με το 2008.

    (73)

    Οι επενδύσεις έγιναν κυρίως στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την παραγωγή βολφραμίου από χρησιμοποιημένα υλικά και παλιοσίδερα. Οι επενδύσεις έπρεπε να μειωθούν λόγω: i) της μείωσης επί του γενικού επιπέδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, ii) των στρεβλώσεων επί των πρώτων υλών (βλέπε αιτιολογική σκέψη 39), iii) της οικονομικής κρίσης.

    (74)

    Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, δεν έγινε ουσιαστικά καμία επένδυση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση η οποία άρχισε το 2008 και έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, όταν η πρόσβαση σε νέο κεφάλαιο ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

    Πίνακας 13

    Επενδύσεις

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Καθαρές επενδύσεις (000 EUR)

    18 403

    10 711

    21 756

    7 568

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    58

    118

    41

    6.12.   Κερδοφορία και απόδοση επενδύσεων

    (75)

    Λόγω εν μέρει των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ και εν μέρει των προσπαθειών που καταβάλλονται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να διαφοροποιηθούν οι πηγές πρώτων υλών, μεταξύ 2006 και 2008 ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να διατηρήσει θετικό επίπεδο κερδοφορίας, ακόμη και αν συνολικά μειώθηκε κατά 26 % κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, ωστόσο, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είχε πολύ λιγότερο ευνοϊκό αποτέλεσμα, παρουσιάζοντας κάποια ευπάθεια στο πλαίσιο αυτό.

    (76)

    Η απόδοση των επενδύσεων ακολούθησε γενικά την τάση κερδοφορίας σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

    Πίνακας 14

    Κερδοφορία και απόδοση των επενδύσεων

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Καθαρό κέρδος των πωλήσεων της ΕΕ σε μη συνδεδεμένους πελάτες (% των καθαρών πωλήσεων)

    10,3 %

    5,8 %

    7,6 %

    –19,5 %

    Απόδοση των επενδύσεων (καθαρό κέρδος επί % της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων)

    34,8 %

    22,1 %

    28,8 %

    –28,6 %

    6.13.   Ταμειακές ροές

    (77)

    Η τάση της ταμειακής ροής, που είναι η ικανότητα του κλάδου να αυτοχρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, παρέμεινε θετική κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ωστόσο, μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ, μειώθηκε κατά περίπου 35 %.

    Πίνακας 15

    Ταμειακή ροή

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕΕ

    Ταμειακές ροές (000 EUR)

    36 125

    39 868

    44 102

    23 540

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    110

    122

    65

    6.14.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ

    (78)

    Η πρακτική ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ εξακολούθησε κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ σε επίπεδο που είναι σημαντικά υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο των μέτρων. Περαιτέρω, δεδομένων των στρεβλώσεων επί των πρώτων υλών, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των τιμών των εισαγωγών από την ΛΔΚ, ο αντίκτυπος στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης των πραγματικών περιθωρίων του ντάμπινγκ δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

    6.15.   Ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ

    (79)

    Αναλύθηκε κατά πόσον ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ανέκαμψε μετά τις επιπτώσεις από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ. Εξήχθη το συμπέρασμα ότι ο κλάδος κατόρθωσε να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ αποδείχτηκαν αποτελεσματικά. Ωστόσο, η οικονομική κρίση σταμάτησε την εν λόγω διεργασία και επέτεινε τις δυσκολίες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    7.   Αντίκτυπος των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και άλλοι παράγοντες

    7.1.   Αντίκτυπος των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

    (80)

    Παράλληλα με τη μειωμένη κατανάλωση στην Ένωση, το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εισαγωγών μειώθηκε από 7,1 % σε 2,1 % (βλέπε αιτιολογική σκέψη 52). Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι εν λόγω εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και, επίσης, χαμηλότερες από εκείνες των εισαγωγών καταγωγής τρίτων χωρών. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 56, βάσει υπολογισμού εκτός του δασμού αντιντάμπινγκ, οι κινεζικές εισαγωγές ήταν σε τιμές χαμηλότερες των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά 10,7 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό δασμού ανέρχεται σε 33 %. Κατά συνέπεια, το επίπεδο μείωσης δείχνει, αφενός, την αποτελεσματικότητα των ισχυόντων δασμών και, αφετέρου, την αναγκαιότητα να συνεχιστούν τα μέτρα. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η μείωση που διαπιστώθηκε ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης έρευνας επανεξέτασης. Για τον λόγο αυτό, ο αντίκτυπος της τιμής των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την ΛΔΚ στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε αμετάβλητος και, ελλείψει τυχόν στοιχείων που να δείχνουν το αντίθετο, είναι πιθανόν να συνεχισuεί.

    7.2.   Αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης

    (81)

    Λόγω των πολύ αρνητικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ στον μεταγενέστερο τομέα του βολφραμίου, ιδίως στον τομέα του χάλυβα και των καρβιδιοδεμάτων, που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα της κατανάλωσης βολφραμίου στην Ένωση, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μείωσε δραστικά την παραγωγή και τις πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος.

    (82)

    Πριν από την κρίση, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κατάντη τομέα είχαν υψηλό επίπεδο αποθεμάτων βολφραμίου που δεν σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, επηρεάζοντας περαιτέρω το επίπεδο παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (83)

    Καθώς η παραγωγή μειωνόταν και επειδή ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είναι έντασης κεφαλαίου, απαιτώντας έτσι την παραγωγή ορισμένου όγκου προκειμένου να διατηρηθεί το σταθερό κόστος μονάδας, η κερδοφορία επηρεάστηκε σοβαρά.

    (84)

    Ωστόσο, η ανάλυση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης πριν από την κρίση αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ. Η έρευνα έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ένωσης έκαναν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις πρώτων υλών, ενώ ταυτόχρονα ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν στην αγορά διατηρώντας μια υγιή θέση.

    7.3.   Εισαγωγές από άλλες χώρες

    (85)

    Εκτιμάται ότι ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες μειώθηκε κατά 36 %, από 1 500 τόνους το 2006 σε 675 τόνους την ΠΕΕ. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από άλλες χώρες αυξήθηκε από 10,5 % το 2006 σε 17,9 % την ΠΕΕ. Οι μέσες τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 8,9 % μεταξύ της 2006 και της ΠΕΕ. Οι κύριες χώρες εισαγωγής ήταν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

    (86)

    Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη Νότια Κορέα διπλασιάστηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο (από 2,2 % σε 4,4 %). Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ οι εν λόγω εισαγωγές έγιναν σε τιμές ελαφρώς μόνον χαμηλότερες από εκείνες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης (κατά 6,6 %), αλλά υψηλότερες (κατά 9,8 %) από τις τιμές των εισαγωγών καταγωγής ΛΔΚ.

    (87)

    Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τις ΗΠΑ κατά την εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκε κατά 15,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 4,2 % σε 3,6 %). Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ οι εν λόγω εισαγωγές έγιναν σε τιμές που ήταν μεγαλύτερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και, έτσι, σημαντικά υψηλότερες (κατά 31 %) από τις τιμές των εισαγωγών καταγωγής ΛΔΚ.

    (88)

    Εν κατακλείδι, μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων καρβιδίου του βολφραμίου στην Ένωση, οι εισαγωγές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κυρίως λόγω των επιπέδων τιμών τους (παρόμοιες ή ακόμη υψηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης) και, στην περίπτωση των ΗΠΑ, επίσης λόγω του μειούμενου μεριδίου αγοράς.

    8.   Συμπέρασμα

    (89)

    Λόγω των ισχυόντων αποτελεσματικών δασμών αντιντάμπινγκ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό από τις επιπτώσεις της ζημιογόνου πρακτικής ντάμπινγκ του παρελθόντος.

    (90)

    Εντούτοις, δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης είναι ασφαλής. Παρόλο που όλοι σχεδόν οι δείκτες ζημίας που αφορούν τις χρηματοοικονομικές αποδόσεις των παραγωγών της Ένωσης –όπως η κερδοφορία, οι αποδόσεις των επενδύσεων και οι ταμειακές ροές– βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της εξεταζόμενης περιόδου, η έρευνα έδειξε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ όλοι οι δείκτες ζημίας επιδεινώθηκαν.

    (91)

    Παρά το γεγονός ότι η μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην οικονομική κρίση, η έρευνα ανέλυσε προσεκτικά τον αντίκτυπο των χαμηλών εξαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από την ΛΔΚ στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (92)

    Όπως φαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 52 ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ πράγματι μειώθηκε μεταξύ του 2006 και της ΠΕΕ. Οι τιμές των εν λόγω εισαγωγών μειώθηκαν κατά 14 % κατά την ίδια περίοδο, που αν αναλυθεί από την προοπτική της εξεταζόμενης τετραετούς περιόδου αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι η σημαντική μείωση της τιμής των κινεζικών εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ συνέβη μεταξύ 2006 και 2007 (κατά 15 %), δηλαδή πολύ πριν την οικονομική κρίση στην περίοδο κατά την οποία ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης βρισκόταν στη διαδικασία της ανάκαμψης. Οι τιμές των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την ΛΔΚ σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια και η μείωση που συνδέεται με τη χρηματοοικονομική κρίση φαίνεται να είναι περιορισμένη. Η χρονική στιγμή της σημαντικής μείωσης της τιμής των κινέζων εξαγωγέων (πριν από την κρίση) μπορεί να δείχνει ότι εφάρμοζαν πιο επικεντρωμένη και σθεναρή στρατηγική τιμών για να αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Πράγματι η διαφορά τιμών μεταξύ των κινεζικών τιμών εξαγωγής και των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ανερχόταν σε 27 % και σε 22,8 % το 2007 και το 2008,αντιστοίχως.

    (93)

    Το 2008 οι τιμές εξαγωγής από την Κίνα ήταν 22,8 % χαμηλότερες από τις τιμές στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, το άνοιγμα της ψαλίδας μειώθηκε στο 15,7 %. Με την απότομη μείωση της κατανάλωσης, οι παραγωγοί της Ένωσης έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν το μερίδιο της αγοράς.

    (94)

    Όπως φαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 57, ο όγκος των εισαγωγών από λοιπές τρίτες χώρες μειώθηκε κατά 36 %, ανάλογα με τη μείωση της κατανάλωσης. Παρά την αύξηση στο μερίδιο της αγοράς, ο αντίκτυπος των εν λόγω εισαγωγών στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικός όπως αποδεικνύεται στην αιτιολογική σκέψη 88.

    (95)

    Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να ανταγωνισθεί υπό κανονικές συνθήκες αγοράς έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες και ακόμη και όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες από τις τιμές των παραγωγών της Ένωσης το άνοιγμα της ψαλίδας δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο με τις τιμές από την Κίνα όπως καταδείχθηκε στις αιτιολογικές σκέψεις 85 έως 88.

    (96)

    Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης τα χρόνια πριν από την ΠΕΕ, ο κλάδος επένδυσε σε νέα πρωτοποριακή τεχνολογία για να παράγει το υπό εξέταση προϊόν από παλιοσίδερα και, εν μέρει, παρακάμπτει τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στις πρώτες ύλες.

    (97)

    Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική κατάσταση του κλάδου της Ένωσης καθώς και τις εισαγωγές από την ΛΔΚ την περίοδο από το 2006 έως την ΠΕΕ, εν κατακλείδι, με βάση τις θετικές εξελίξεις ορισμένων δεικτών που αφορούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, θεωρείται ότι ο κλάδος της Ένωσης δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ως εκ τούτου, εξετάστηκε αν υπάρχει η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, αν λήξουν τα μέτρα.

    Ε.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (98)

    Όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 89 έως 97, η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ επέτρεψε στον κλάδο της Ένωσης να ανακάμψει από τη ζημία που υπέστη, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Πράγματι, όταν τα υψηλά επίπεδα της κατανάλωσης της Ένωσης, τα οποία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της εξεταζόμενης περιόδου, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης βρέθηκε σε ευάλωτη κατάσταση και ακόμη εκτεθειμένος στις επιζήμιες επιπτώσεις των εισαγωγών από τη ΛΔΚ σε τιμές ντάμπινγκ.

    (99)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, οι εισαγωγές από τις χώρες που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας επανεξέτασης αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε πιθανότητα να επαναληφθεί η ζημία.

    2.   Όγκος και τιμές κινεζικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες

    (100)

    Διαπιστώθηκε ότι οι τιμές εξαγωγής των κινεζικών πωλήσεων σε λοιπές τρίτες χώρες ήταν επίσης χαμηλότερες από εκείνες που χρεώνονταν στην ΕΕ (χονδρικά μεταξύ 10 και 20 % χαμηλότερες κατά τα χρόνια της εξεταζόμενης περιόδου, πλην του 2007). Οι πωλήσεις του κινέζου εξαγωγέα σε χώρες εκτός ΕΕ πραγματοποιήθηκαν σε σημαντικές ποσότητες και αντιστοιχούσαν στο 80 % και άνω των συνολικών εξαγωγικών πωλήσεων. Συνεπώς, θεωρήθηκε ότι, εάν λήξουν τα μέτρα, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα είχαν ένα κίνητρο για να μεταβιβάσουν σημαντικές ποσότητες εξαγωγών από λοιπές τρίτες χώρες στην πιο ελκυστική αγορά της Ένωσης.

    3.   Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά της ΛΔΚ

    (101)

    Όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 34 έως 42, τα στοιχεία που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα διαθέσιμη στη ΛΔΚ. Διαπιστώθηκαν σαφείς ενδείξεις που υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ένωση, εάν δεν υπάρχουν μέτρα αντιντάμπινγκ. Αυτό επιβεβαιώνεται, ιδίως επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές τρίτων χωρών ή η εγχώρια αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει τυχόν πρόσθετη παραγωγή στη ΛΔΚ.

    4.   Συμπέρασμα

    (102)

    Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έχει υποστεί πολυετή ζημία από τις επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Κίνα και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

    (103)

    Όπως φαίνεται ανωτέρω, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατόρθωσε να ανακάμψει από την κινεζική πρακτική ντάμπινγκ χάρη στα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, ωστόσο, βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, εάν ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης εκτεθεί σε αυξημένους όγκους εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ σε χαμηλές τιμές από την οικεία χώρα, αυτό θα είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω επιδείνωση των πωλήσεών του, του μεριδίου αγοράς του και των τιμών πωλήσεων του, καθώς και σταθερή επιδείνωση της χρηματοοικονομικής του κατάστασης.

    (104)

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 56, διαπιστώθηκε επίσης ότι το γεγονός ότι οι τιμές πωλήσεων των κινέζων παραγωγών απέκλιναν από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σχεδόν 11 % κατά μέσον όρο, φαίνεται να δείχνει ότι, αν δεν υπάρχουν μέτρα, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς είναι πιθανόν να εξάγουν το υπό εξέταση προϊόν στην αγορά της Ένωσης σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (105)

    Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, δηλαδή την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην ΛΔΚ, τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν στην αγορά πρώτων υλών, το δυναμικό των παραγωγών-εξαγωγέων στην υπό εξέταση χώρα για να αυξήσουν και/ή να ανακατευθύνουν τους όγκους των εξαγωγών τους προς την αγορά της Ένωσης, την τιμολογιακή συμπεριφορά των Κινέζων σε λοιπές τρίτες χώρες και την ελκυστικότητα της πιο επικερδούς αγοράς της Ένωσης, τυχόν κατάργηση των μέτρων θα υποστήριζε την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας. Η ζημία αυτή θα ήταν ακόμη πιο σοβαρή αν ληφθεί υπόψη η παρούσα οικονομική κρίση.

    ΣΤ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.   Εισαγωγή

    (106)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ θα είναι αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά. Ο καθορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση των διαφόρων επιμέρους συμφερόντων, δηλαδή των συμφερόντων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    (107)

    Θα πρέπει να γίνει υπόμνηση ότι, στις προηγούμενες έρευνες, είχε θεωρηθεί ότι η θέσπιση μέτρων δεν αντίκειτο στο συμφέρον της Ένωσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα αποτελεί επανεξέταση, δηλαδή αναλύει μια κατάσταση στην οποία έχουν ήδη εφαρμοσθεί μέτρα αντιντάμπινγκ, επιτρέπει την αξιολόγηση τυχόν αδικαιολόγητου αρνητικού αντικτύπου που είχαν στα ενδιαφερόμενα μέρη τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ.

    (108)

    Σ’ αυτή τη βάση, εξετάστηκε, επίσης, κατά πόσον, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση μέτρων στη συγκεκριμένη περίπτωση αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης.

    2.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (109)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης που καθορίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις 89 έως 97, και σύμφωνα με τα επιχειρήματα σχετικά με την ανάλυση ως προς την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 102 έως 105, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα ήταν πιθανό να υποστεί σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των δασμών αντιντάμπινγκ.

    (110)

    Θεωρείται ότι η συνέχιση των μέτρων θα είναι επωφελής για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, ο οποίος θα πρέπει, στη συνέχεια, να είναι σε θέση να αυξήσει τον όγκο και ίσως τις τιμές πώλησης, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το απαραίτητο επίπεδο αποδοτικότητας που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής του. Αντίθετα, η διακοπή των μέτρων θα ανέστειλε την ανάκαψη του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, απειλώντας σοβαρά τη βιωσιμότητά του και, κατά συνέπεια, διακινδυνεύοντας την ύπαρξή του, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την προσφορά και τον ανταγωνισμό στην αγορά.

    3.   Συμφέρον των εισαγωγέων/χρηστών

    (111)

    Ένας χρήστης αναγγέλθηκε και υπέβαλε απάντηση στο ερωτηματολόγιο. Ο συνεργαζόμενος χρήστης υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην αγορά της Ένωσης, αλλά ότι, αντίθετα, θα επιτρέψει στον κατάντη κλάδο παραγωγής να έχει ευρύτερο φάσμα προμηθευτών που ανταγωνίζονται σε τιμές αγοράς.

    (112)

    Υπενθυμίζεται ότι, στις προηγούμενες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι ο αντίκτυπος της επιβολής των μέτρων δεν θα είναι σημαντικός για τους χρήστες (14). Παρά την ύπαρξη μέτρων, οι εισαγωγείς/χρήστες στην Ένωση ήταν σε θέση να συνεχίσουν να προμηθεύονται το προϊόν, μεταξύ άλλων, από τη ΛΔΚ. Δεν βρέθηκε καμία ένδειξη για το αν θα υπήρχαν δυσκολίες για την ανεύρεση άλλων πηγών. Συνεπώς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων αντιντάμπινγκ δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εισαγωγείς/χρήστες στην Ένωση.

    4.   Συμπέρασμα

    (113)

    Οι επιπτώσεις της συνέχισης των μέτρων είναι δυνατόν να αναμένεται ότι θα βοηθήσουν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, με συνεπακόλουθα οφέλη στην ανταγωνιστική της θέση στην αγορά της Ένωσης και ότι θα περιορισθεί η απειλή να κλείσουν οι εγκαταστάσεις και να μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης.

    (114)

    Περαιτέρω, η συνέχιση των μέτρων είναι δυνατόν να αναμένεται ότι θα ωφελήσει τους χρήστες/εισαγωγείς, διατηρώντας ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών στην αγορά της Ένωσης.

    (115)

    Δεδομένης της ανωτέρω ανάλυσης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συνέχιση των μέτρων δεν αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης.

    Ζ.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (116)

    Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και τους ισχυρισμούς βάσει των οποίων επρόκειτο να προταθεί η διατήρηση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων. Επίσης, τους δόθηκε χρόνος για να υποβάλλουν παρατηρήσεις μετά την εν λόγω ενημέρωση. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ελήφθησαν δεόντως υπόψη, εφόσον κρίθηκε δικαιολογημένο.

    (117)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές καρβιδίου του βολφραμίου, καρβιδίου του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένου με μεταλλική σκόνη και συντετηγμένου καρβιδίου του βολφραμίου, καταγωγής ΛΔΚ, θα πρέπει να διατηρηθούν. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα μέτρα συνίστανται σε δασμούς κατ’ αξίαν,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καρβιδίου του βολφραμίου, καρβιδίου του βολφραμίου απλώς αναμεμειγμένου με μεταλλική σκόνη και συντετηγμένου καρβιδίου του βολφραμίου που υπάγονται προς το παρόν στους κωδικούς ΣΟ 2849 90 30 και ex 3824 30 00 (15) (κωδικός TARIC 3824300010), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    2.   Ο συντελεστής του δασμού αντιντάμπινγκ που επιβάλλεται επί της καθαρής τιμής «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την επιβολή δασμού, για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1,ορίζεται σε 33 %.

    3.   Εκτός αν άλλως ορίζεται, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2011.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    MARTONYI J.


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  ΕΕ L 264 της 27.9.1990, σ. 7.

    (3)  ΕΕ L 264 της 27.9.1990, σ. 59.

    (4)  ΕΕ L 248 της 23.9.1994, σ. 8.

    (5)  ΕΕ L 64 της 22. 3.1995, σ. 1.

    (6)  ΕΕ L 111 της 9. 4. 1998, σ. 1.

    (7)  ΕΕ L 395 της 31.12.2004, σ. 56.

    (8)  ΕΕ L 202 της 3.8.2005, σ. 1.

    (9)  ΕΕ C 115 της 20.5.2009, σ. 18.

    (10)  ΕΕ C 322 της 30.12.2009, σ. 23.

    (11)  Το ακριβές ποσοστό δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους εμπιστευτικότητας.

    (12)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2005 του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2005, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2268/2004 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καρβιδίου βολφραμίου και συντετηγμένου καρβιδίου βολφραμίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 202 της 3.8.2005, σ. 1).

    (13)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 65 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2268/2004.

    (14)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 101 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2268/2004.

    (15)  Τα σωματίδια είναι ακανόνιστα και δεν έχουν ελεύθερη ροή σε αντίθεση με τα σωματίδια της «έτοιμης σκόνης για συμπίεση», τα οποία είναι σφαιρικά ή έχουν κοκκώδη μορφή, είναι ομοιογενή και έχουν ελεύθερη ροή. Η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να υπολογισθεί και να καθορισθεί με τη χρήση βαθμονομημένου σωλήνα, π.χ. ενός μετρητή ροής HALL σύμφωνα με το πρότυπο ISO 4490.


    Top