EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0054

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 54/2010 του Συμβουλίου, της 19ης Ιανουαρίου 2010 , για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

ΕΕ L 17 της 22.1.2010, p. 1–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/01/2012

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2010/54/oj

22.1.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 17/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 54/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 19ης Ιανουαρίου 2010

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (κωδικοποιημένη έκδοση) (1) που καταργεί τον κανονισμό 384/96 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1995, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2) (εφεξής «ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1225/2009,

την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Τον Φεβρουάριο του 1994 το Συμβούλιο, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 229/94 (3), επέβαλε οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών («υπό εξέταση προϊόν») καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («ΗΠΑ»).

(2)

Ύστερα από αίτηση του Conseil européen des fédérations de l’industrie chimique (CEFIC) κινήθηκε, τον Ιούλιο του 2005, διαδικασία επανεξέτασης λόγω της επικείμενης λήξης των ισχυόντων μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1583/2006 (4) το Συμβούλιο ολοκλήρωσε αυτή την επανεξέταση και επέβαλε οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ. Τα μέτρα είχαν τη μορφή ειδικού πάγιου δασμού.

2.   Αίτηση επανεξέτασης λόγω της επικείμενης λήξης των ισχυόντων μέτρων

(3)

Μετά τη δημοσίευση, τον Μάρτιο του 2008, ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη των μέτρων αντιντάμπινγκ που ίσχυαν για τις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ (5), η Επιτροπή έλαβε στις 25 Ιουλίου 2008 αίτηση επανεξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(4)

Η αίτηση υποβλήθηκε από τις εταιρείες BASF SE/AG, INEOS Oxide Ltd, Sasol Germany GmbH και Akzo Nobel Functional Chemicals AB («οι αιτούντες παραγωγοί της Ένωσης») εκ μέρους των παραγωγών που εκπροσωπούν ένα σημαντικό ποσοστό, στην εν λόγω περίπτωση πάνω από το 50 %, της συνολικής παραγωγής αιθανολαμινών της Ένωσης.

(5)

Η αίτηση βασιζόταν στο επιχείρημα ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας που προκλήθηκε στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

(6)

Η Επιτροπή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την έναρξη επανεξέτασης λόγω της επικείμενης λήξης των ισχυόντων μέτρων, άρχισε, με σχετική ανακοίνωση, έρευνα (6) σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

3.   Έρευνα

(7)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσημα για την έναρξη της επανεξέτασης τους παραγωγούς της Ένωσης, τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς-εμπόρους, τους χρήστες στην Ένωση που ήταν γνωστό ότι ενδιαφέρονται για το θέμα, καθώς επίσης και τις αρχές των ΗΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που οριζόταν στην ανακοίνωση.

(8)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έστειλαν ερωτηματολόγια σε όλα τα γνωστά ως ενδιαφερόμενα μέρη και σε όλους όσοι ζήτησαν ερωτηματολόγιο εντός της προθεσμίας που είχε καθοριστεί στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(9)

Η Επιτροπή έδωσε επίσης τη δυνατότητα στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(10)

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο παραλήφθηκαν από δύο αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς, έναν συνδεδεμένο εισαγωγέα στην Ένωση, έναν συνδεδεμένο Ελβετό εισαγωγέα, τέσσερις παραγωγούς της Ένωσης («αιτούντες παραγωγοί της Ένωσης») και έναν βιομηχανικό χρήστη στην Ένωση. Ένας ακόμη αμερικανός παραγωγός-εξαγωγέας (Huntsman Petrochemical Corporation) υπέβαλε ένα έγγραφο («έγγραφο θέσης») στο οποίο ισχυριζόταν ότι τα μέτρα πρέπει να καταργηθούν, χωρίς, ωστόσο, να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο.

(11)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναζήτησαν και επαλήθευσαν όλα τα στοιχεία που έκριναν απαραίτητα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας, καθώς και για να καθορίσουν το συμφέρον της Ένωσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

α)

Αιτούντες παραγωγοί της Ένωσης

BASF SE/AG, Ludwigshafen, Γερμανία

INEOS Oxide Ltd., Southampton, Ηνωμένο Βασίλειο

Sasol Germany GmbH, Hamburg, Γερμανία

Akzo Nobel Functional Chemicals AB, Stenungsund, Σουηδία

β)

Παραγωγοί-εξαγωγείς των ΗΠΑ

The Dow Chemical Company, Midland, Michigan and Seadrift, Texas, ΗΠΑ

INEOS Oxide LLC, Houston, Texas and Plaquemine, Louisiana, ΗΠΑ

γ)

Συνδεδεμένοι εισαγωγείς στην Ένωση

INEOS Oxide Ltd., Zwijndrecht, Βέλγιο

δ)

Συνδεδεμένος εισαγωγέας στην Ελβετία

Dow Εurope GmbH, Horgen, Ελβετία

ε)

Βιομηχανικοί χρήστες στην Ένωση

Evonik Degussa GmbH, Essen, Γερμανία

4.   Περίοδος έρευνας

(12)

Η έρευνα για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν ή να εμφανιστούν εκ νέου η πρακτική ντάμπινγκ και η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2007 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2008 (εφεξής, «ΠΕ»).

(13)

Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση του ενδεχομένου να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως το τέλος της ΠΕ (εφεξής «υπό εξέταση περίοδος»). Επιπλέον, εκτιμήθηκαν οι τάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί η ζημία σε σχέση με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην αγορά αιθανολαμινών μετά την ΠΕ.

B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

1.   Υπό εξέταση προϊόν

(14)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το ίδιο με το προϊόν που εξετάστηκε στις προηγούμενες έρευνες, δηλ. αιθανολαμίνες που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 2922 11 00, ex 2922 12 00 και 2922 13 10 καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι αιθανολαμίνες λαμβάνονται με την αντίδραση αιθυλενοξειδίου (EO) με αμμωνία (το ΕΟ προκύπτει από αντίδραση αιθυλενίου και οξυγόνου). Αυτή η σύνθεση οδηγεί σε τρεις ανταγωνιστικές αντιδράσεις και σε τρία διαφορετικά είδη αιθανολαμινών: μονοαιθανολαμίνη (ΜΕΑ), διαιθανολαμίνη (DEA) και τριαιθανολαμίνη (ΤΕΑ), ανάλογα με τον αριθμό των συνδεδεμένων αιθυλενοξειδίων. Ο μέγιστος αριθμός συνδυασμών περιορίζεται από τον αριθμό των στοιχείων του υδρογόνου στην αμμωνία (τρία). Τα ποσοστά των τριών ειδών στη συνολική παραγωγή καθορίζονται από το συγκεκριμένο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων παραγωγής, αλλά μπορούν να ελεγχθούν, ως ένα βαθμό, από την επιλογή της αναλογίας αμμωνίας/ ΕΟ («μοριακή» αναλογία).

(15)

Το υπό εξέταση προϊόν χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος παράγοντας και/ή ως πρόσθετη ύλη για τασιενεργές (επιφανειοδραστικές) ουσίες που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, στα καλλυντικά, στα λιπάσματα και στα μέσα φυτοπροστασίας (glyphosate), στα αντιδιαβρωτικά, στα λιπαντικά έλαια, στα βοηθητικά υλικά κλωστοϋφαντουργίας και στα μαλακτικά υφασμάτων (esterquats), στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φωτογραφία, στη χαρτοβιομηχανία και στη μεταλλουργία, στην επεξεργασία του ξύλου, ως βοηθητικό κονιοποιητικό και συνδετικό υλικό για την παραγωγή τσιμέντου και ως βοηθητικό υλικό για φίλτρα καθαρισμού αερίων (καθαρισμός του αερίου με την αφαίρεση των οξέων). Το προϊόν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από τους συνδεδεμένους παραγωγούς τους στην παραγωγή αιθυλεναμινών. Στις νέες εφαρμογές της ΜΕΑ περιλαμβάνονται η ταυρίνη και η ηλεκτρονική, ιδίως όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα LCD.

2.   Ομοειδές προϊόν

(16)

Όπως και στην αρχική και στις προηγούμενες έρευνες επανεξέτασης, αποδείχθηκε ότι το υπό εξέταση προϊόν που παράγεται στις ΗΠΑ και πωλείται στην Ένωση είναι πανομοιότυπο όσον αφορά τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά με το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τους κοινοτικούς παραγωγούς και ότι δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τη χρήση μεταξύ των εν λόγω προϊόντων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το υπό εξέταση προϊόν που παράγεται στις ΗΠΑ και πωλείται στην Ένωση είναι πανομοιότυπο με το προϊόν που πωλείται στην αμερικανική εγχώρια αγορά. Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να θεωρηθούν ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(17)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν υπήρχε πράγματι πρακτική ντάμπινγκ και αν, σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιας πρακτικής, η λήξη της ισχύος των μέτρων θα ήταν ή όχι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ.

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(18)

Από τους τέσσερις αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς που κατονομάζονταν στην καταγγελία, δύο συνεργάστηκαν στην έρευνα, ένας δεν συνεργάστηκε στην έρευνα αλλά υπέβαλε απλώς ένα έγγραφο θέσης, ενώ δεν ελήφθη καμία απάντηση ή άλλη πληροφορία από την τέταρτη αμερικανική εταιρεία που αναφερόταν στην καταγγελία.

(19)

Οι δύο παραγωγοί-εξαγωγείς που συνεργάστηκαν εκπροσωπούν το μεγαλύτερο ποσοστό (δηλ. μεγαλύτερο του 90 %, το ακριβές ποσοστό δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί για λόγους προστασίας του απορρήτου) των εισαγωγών στην Ένωση κατά την ΠΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 37 583 τόνους και είναι κατά 8,5 % χαμηλότερο από τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου έρευνας (1η Ιουλίου 2004 έως 30ή Ιουνίου 2005). Οι εισαγωγές στην Ένωση του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 14 % της κατανάλωσης της Ένωσης κατά την ΠΕ.

2.   Ντάμπινγκ στις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ

(20)

Όσον αφορά τους δύο συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς, η κανονική αξία καθορίστηκε για κάθε είδος του υπό εξέταση προϊόντος με βάση την πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ από μη συνδεδεμένους πελάτες, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώθηκε, οι πωλήσεις αυτές γίνονταν σε επαρκείς ποσότητες και κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις.

(21)

Όπως συνέβη στην αρχική έρευνα και στις προηγούμενες έρευνες επανεξέτασης, η παρούσα έρευνα κατέδειξε εκ νέου ότι οι δύο συνεργασθέντες αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς εξήγαν το υπό εξέταση προϊόν στην Ένωση μέσω συνδεδεμένων εταιρειών. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού, οι τιμές εξαγωγής κατασκευάστηκαν με βάση τις τιμές στις οποίες το εισαγόμενο προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση. Έγιναν προσαρμογές για όλα τα έξοδα που προέκυψαν μεταξύ εισαγωγής και μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων πώλησης, των γενικών και διοικητικών εξόδων και του κέρδους που πραγματοποίησαν στην Ένωση οι εισάγουσες εταιρείες κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Όσον αφορά το περιθώριο κέρδους, το πραγματικό κέρδος των συνδεδεμένων εμπόρων δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί λόγω του ότι η σχέση μεταξύ των παραγωγών-εξαγωγέων και των συνδεδεμένων εμπόρων καθιστούσε τις τιμές αυτές αναξιόπιστες. Κατά συνέπεια, το περιθώριο κέρδους τους ορίστηκε σε εύλογο ποσοστό, το οποίο δεν υπερέβαινε το περιθώριο πραγματικού κέρδους από τους συνδεδεμένους εμπόρους και ήταν σύμφωνο με τα περιθώρια κέρδους που χρησιμοποιήθηκαν για παρόμοιους λόγους στην προηγούμενη επανεξέταση.

(22)

Η κανονική αξία συγκρίθηκε με τη μέση τιμή εξαγωγής για κάθε τύπο του υπό εξέταση προϊόντος σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου» και στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού, και με σκοπό την εξασφάλιση δίκαιης σύγκρισης, ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές όσον αφορά τους παράγοντες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και βάσει αποδεικτικών στοιχείων, επηρέασαν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών. Έγιναν προσαρμογές για τα έξοδα της χερσαίας μεταφοράς και της μεταφοράς διά θαλάσσης, τις επί προθεσμία επιστροφές, τις δαπάνες διεκπεραίωσης και συσκευασίας, τις πιστωτικές δαπάνες και τους εισαγωγικούς δασμούς. Όλα αυτά τα στοιχεία αφαιρέθηκαν από τις τιμές μεταπώλησης, ούτως ώστε να προκύψει η τιμή «εκ του εργοστασίου».

(23)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίστηκε για κάθε τύπο προϊόντος βάσει σύγκρισης της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας με τις σταθμισμένες μέσες τιμές εξαγωγής στο ίδιο στάδιο εμπορίας. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε η ύπαρξη ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που προσδιορίστηκε στην προηγούμενη επανεξέταση. Το σταθμισμένο μέσο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως εκατοστιαίο ποσοστό της αξίας CIF στα σύνορα της Ένωσης, ήταν 11,9 % για την INEOS Oxide LLC και μηδέν για την Dow Chemical. Όσον αφορά τους άλλους αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα και κατά τη διάρκεια της ΠΕ κάλυπταν λιγότερο από το 5 % (το ακριβές ποσοστό δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί για λόγους προστασίας του απορρήτου) των αμερικανικών εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση, το περιθώριο ντάμπινγκ έπρεπε να βασιστεί στα διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού.

Όπως προαναφέρθηκε, από την έρευνα διαπιστώθηκε η υπάρξη ντάμπινγκ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού, η ύπαρξη ντάμπινγκ στο ποσοστό που διαπιστώθηκε για την εταιρεία INEOS Oxide LLC, δηλ. 11,9 %, αποδίδεται επίσης σε εκείνους τους εξαγωγείς οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα. Πράγματι, δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφενός, να θεωρηθεί ότι ένα μέρος το οποίο δεν συνεργάστηκε στην έρευνα ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ σε μικρότερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο μέρος το οποίο συνεργάστηκε στην έρευνα και, αφετέρου, το μέρος αυτό να αντιμετωπιστεί ευνοϊκότερα από τα μέρη τα οποία συνεργάστηκαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν διαθέσιμες πληροφορίες ικανές να επαληθευτούν για τους αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν, ενώ οι απαντήσεις των αμερικανών παραγωγών-εξαγωγέων στο ερωτηματολόγιο οι οποίες επαληθεύτηκαν σε σύγκριση με τις στατιστικές της Eurostat αποκλείουν την πιθανότητα οι υπόλοιπες ποσότητες να εξήχθησαν από τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς που συνεργάστηκαν.

3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

(24)

Εκτός από την εξέταση της ύπαρξης ντάμπινγκ κατά την ΠΕ, εξετάστηκε επίσης η πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ.

(25)

Η κατάργηση των μέτρων θα επέτρεπε στους εξαγωγείς να μειώσουν τις τιμές εξαγωγής τους. Η μείωση των τιμών εξαγωγής θα καθιστούσε το αμερικανικό προϊόν ελκυστικότερο στην αγορά της Ένωσης. Αν οι τιμές εξαγωγής μειώνονταν κατά ποσοστό ίσο με το επίπεδο των δασμών αντιντάμπινγκ, τα περιθώρια ντάμπινγκ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ θα ήταν 12 % για την INEOS Oxide LLC και για τα μέρη που δεν συνεργάστηκαν (σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού), ενώ θα εξακολουθούσε να μην υπάρχει ντάμπινγκ για την εταιρεία Dow Chemical. Η μικρή διαφορά μεταξύ του περιθωρίου ντάμπινγκ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δασμοί και εκείνου στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δασμοί οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, το γενικό επίπεδο των τιμών για τις αιθανολαμίνες ήταν αρκετά υψηλό και επομένως η επίπτωση του δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τη μορφή ειδικού πάγιου ποσού ήταν ελάχιστη. Μετά την ΠΕ, οι τιμές των αιθανολαμινών γενικά μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό όπως εξηγείται με περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.

(26)

Η αναξιοποίητη αμερικανική παραγωγική ικανότητα κατά τη διάρκεια της ΠΕ δεν είναι άνευ σημασίας. Υπολογίζεται ότι η αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν περίπου 60 000 τόνοι. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τους όγκους που παρήγαγαν οι δύο συνεργασθέντες παραγωγοί-εξαγωγείς, το γεγονός ότι τα αναμενόμενα ποσοστά παραγωγής υπό κανονικές συνθήκες είναι περίπου 90 % της ονομαστικής παραγωγικής ικανότητας, την παραδοχή ότι οι πραγματικές αποδόσεις παραγωγής των αμερικανών παραγωγών που δεν συνεργάστηκαν δεν θα ήταν κατώτερες του 80 % της ονομαστικής παραγωγικής ικανότητας, καθώς επίσης και με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από κορυφαία έντυπα της αγοράς. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει έως τους 85 000 τόνους εάν επιτευχθούν πιο φιλόδοξα ποσοστά παραγωγής. Σε σύγκριση με μια εκτιμώμενη συνολική ονομαστική παραγωγική ικανότητα 732 000 τόνων στις ΗΠΑ, η συνολική εκτιμώμενη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της δεσμευμένης κατανάλωσης, ανερχόταν σε 588 000 τόνους. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας ήταν συνέπεια διαφόρων γεγονότων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της επιλεκτικής παύσης της λειτουργίας που έκαναν οι αμερικανοί παραγωγοί προκειμένου να διατηρήσουν τα αποθέματά τους χαμηλά, της εφαρμογής της επέκτασης της παραγωγικής τους ικανότητας (η τελευταία επέκταση της Dow Chemicals ήταν κατά 45 000 τόνους και ενός από τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς που δεν συνεργάστηκαν κατά 32 000 τόνους) και των επιπτώσεων από τους τυφώνες Gustav και Ike σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ή αντίστοιχα σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτων υλών. Οι επιπτώσεις από τους τυφώνες Ike και Gustav άγγιξαν και την ΠΕ, αλλά μεταφέρθηκαν κυρίως μετά την ΠΕ.

Οι επιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2008 της PCI Consulting Group (PCI), ήταν 39 000 τόνοι χαμένης παραγωγής (7). Η ύπαρξη δυνητικής αναξιοποίητης παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους 2007 και του έτους 2008, δηλ. κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καλύπτεται από την ΠΕ, επιβεβαιώθηκε, επίσης, από μια κορυφαία ετήσια έκδοση η οποία αναφέρεται στην αγορά των αιθανολαμινών (8). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκδοσης αυτής για το 2007, η υπερπροσφορά στην αγορά των ΗΠΑ ήταν 65 000 τόνοι. Η αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα των περίπου 60 000 τόνων πρέπει να συγκριθεί με τον όγκο των εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕ (37 583 τόνοι) και με τη συνολική κατανάλωση της Ένωσης (268 000 τόνοι). Επομένως, από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της αγοράς της Ένωσης.

(27)

Όσον αφορά αρκετές σημαντικές εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ, η έρευνα κατέδειξε ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα έχουν όλο και περισσότερες δυσκολίες να προμηθεύουν τις αγορές αυτές, λόγω του ότι οι αγορές αυτές πρόσφατα έγιναν ή πρόκειται σύντομα να γίνουν αυτάρκεις. Πράγματι, υπάρχει μια σειρά επεκτάσεων της παραγωγικής ικανότητας στις αγορές τρίτων χωρών, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εφαρμογής και τις οποίες προμηθεύουν οι ΗΠΑ. Αυτές είναι:

i)

η πρόσφατη επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στη Βραζιλία (από 55 000 σε 65 000 τόνους, ανάλογα με την πηγή), μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τους αμερικανούς παραγωγούς·

ii)

μια συνολική επέκταση 180 000 τόνων στην Κίνα, μια αγορά στην οποία ορισμένοι αμερικανοί παραγωγοί εξάγουν μέσω κοινών επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε άλλες ασιατικές χώρες· και

iii)

οι επεκτάσεις στην Ταϊβάν και στην Ταϊλάνδη (συνολικά 90 000 τόνων), οι οποίες κάνουν την αγορά της Ασίας να χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο για οποιοδήποτε μέρος εκτός της ασιατικής ζώνης να πραγματοποιήσει εξαγωγές στην αγορά της Ασίας. Το σύνολο των εξαγωγών των ΗΠΑ σε αγορές άλλες εκτός της Ένωσης για το 2008 ανήλθε σε 137 600 τόνους, από τους οποίους η αγορά της Ασίας έλαβε τους 61 600 τόνους (9). Επομένως, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα θα πρέπει να διοχετευθεί σε νέες αγορές.

(28)

Συμπερασματικά, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 26, υπάρχει σημαντική αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα, η οποία, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσότερων αιθανολαμινών και την εν συνεχεία πώλησή τους στην αγορά της Ένωσης. Επιπλέον, σημαντικές εξαγωγικές αγορές για τους αμερικανούς παραγωγούς είναι πιθανόν να κορεστούν λόγω της αύξησης της τοπικής τους παραγωγής, κάνοντας έτσι την αγορά της Ένωσης πολύ ελκυστική επιλογή για τις εξαγωγές των ΗΠΑ.

(29)

Εξετάστηκε, επίσης, η πιθανή επιχειρηματική συμπεριφορά του μη συνεργασθέντος αμερικανού παραγωγού που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 10. Υπενθυμίζεται ότι οι μόνες πληροφορίες που υπέβαλε το μέρος αυτό ήταν ένα έγγραφο θέσης στο οποίο κατέληγε ότι δεν προκαλείται καμία ζημία από τις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επανάληψης του επιζήμιου ντάμπινγκ. Η εταιρεία υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕ είχε ελάχιστες πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος σε δύο μη συνδεδεμένα και ένα συνδεδεμένο μέρος στην ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί να έχει μια τακτική και δίκαια μορφή πωλήσεων στην ΕΕ, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία ή επαληθεύσιμες πληροφορίες για τις επιδόσεις της κατά την ΠΕ σε σχέση με το υπό εξέταση προϊόν ή για τη συμπεριφορά που προτίθεται να έχει στο μέλλον όσον αφορά τις αιθανολαμίνες στην αγορά της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, τα πορίσματα όσον αφορά τον εν λόγω μη συνεργασθέντα αμερικανό παραγωγό βασίστηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού, στα διαθέσιμα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία αντλήθηκαν από τον εταιρικό δικτυακό τόπο του μέρους αυτού, καθώς και από σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο έντυπο της αγοράς CEH Product Review on Ethanolamines (SRI Consulting). Με βάση τα παραπάνω συνήχθη το συμπέρασμα ότι ο εν λόγω μη συνεργασθείς αμερικανός παραγωγός εκπροσωπούσε το 29 % της αμερικανικής παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ΠΕ και το υπό εξέταση προϊόν θεωρήθηκε ότι ανήκε σ’ έναν επιχειρηματικό τομέα στον οποίο η εταιρεία είχε τις καλύτερες επιδόσεις.

Η συνολική σημασία της αγοράς της ΕΕ επιβεβαιώθηκε επίσης από το γεγονός ότι οι πωλήσεις στην Ένωση αντιπροσωπεύουν περίπου το 33 % των συνολικών πωλήσεων αυτής της εταιρείας. Με δεδομένο το μέγεθος του παραγωγού αυτού στην αγορά των ΗΠΑ, την παραγωγική του ικανότητα, τη συνολική σημασία της Ένωσης για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τη σημασία της αγοράς της Ένωσης στην παγκόσμια αγορά αιθανολαμινών, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι, εάν καταργηθούν τα μέτρα, ο εν λόγω μη συνεργασθείς αμερικανός παραγωγός θα αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγικές του δραστηριότητες προς την Ένωση. Με βάση τα στοιχεία που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ΠΕ, θα υπάρχει το κίνητρο για να προβεί στην αύξηση αυτή ιδίως λόγω της υψηλής τιμής του υπό εξέταση προϊόντος στην αγορά της Ένωσης.

(30)

Από τον Νοέμβριο του 2004 η Κίνα επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε MEA και DEA καταγωγής Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Ιράν, Μαλαισίας, Ταϊβάν και Μεξικού. Οι αιθανολαμίνες καταγωγής ΗΠΑ υπόκεινται σε δασμούς από 20 % έως 74 %. Κατά το 2008 το 11 % των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ είχαν προορισμό την Κίνα (10), μια αγορά με αυξανόμενη ζήτηση για το υπό εξέταση προϊόν και η οποία κατά το 2007 παρήγαγε περίπου το 24 % της συνολικής εσωτερικής κατανάλωσής της σε αιθανολαμίνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Dow Chemical δημιούργησε κοινή επιχείρηση με την Petronas, με την ονομασία Optima, και εγκατέστησε 75 000 τόνους παραγωγικής ικανότητας στη Μαλαισία, ειδικά για την εξυπηρέτηση της ασιατικής αγοράς αιθανολαμινών από το 2002. Ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι οι γνήσιες εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα υπόκεινται σε μέτρα και, κατά συνέπεια, περιορίζουν για πρακτικούς λόγους τη δυνατότητα απορρόφησης της τυχόν αναξιοποίητης παραγωγικής ικανότητας.

(31)

Επιπλέον, φαίνεται ότι η εξαγωγική δυνατότητα των ΗΠΑ στην Κίνα όσον αφορά τις αιθανολαμίνες υπονομεύεται και από το γεγονός ότι το κινεζικό δασμολογικό καθεστώς για τις αιθανολαμίνες που εισάγονται από τις χώρες ASEAN έχει αλλάξει (ο εισαγωγικός δασμός μειώθηκε από 5 % σε 0 %), παρέχοντας έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στους παραγωγούς αιθανολαμινών από τις χώρες ASEAN που εξάγουν στην Κίνα (11).

(32)

Η αγορά των αιθανολαμινών έχει χαρακτηριστεί από μεγάλη αύξηση της ζήτησης για DEA, η οποία οφείλεται στη χρήση της DEA στην παραγωγή ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate. Η ζήτηση ΤΕΑ έχει ως βασικό κινητήριο μοχλό τη χρήση του προϊόντος αυτού στον τομέα του τσιμέντου, καθώς και από τους παραγωγούς μαλακτικών για υφάσματα. Η κυριότερη αγορά της MEA είναι η σύνθεση οργανικών ενώσεων (κυρίως αιθανολαμινών). Η έκδοση ενός αμερικανικού κανονισμού, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2005, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων που έχουν ως βάση τα μέταλλα για την επεξεργασία του ξύλου, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για MEA. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κορυφαία έντυπα της αγοράς, ο αντίκτυπος της αμερικανικής νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2005 στη ζήτηση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις της κατανάλωσης στο μέλλον. Πράγματι, από τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση MEA που προορίζεται για την προστασία του ξύλου ανήλθε από 3 000 τόνους το 2001 σε 107 000 τόνους το 2007. Ωστόσο, από το 2006 το ετήσιο ποσοστό αύξησης ήταν μέτριο (δηλ. 3 %) και δεν αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το τμήμα της αγοράς έχει σταθεροποιηθεί και στο ότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων για την προστασία του ξύλου από άλλα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούν MEA (όπως προϊόντα προστασίας του ξύλου με βάση το βόριο, είδη ξύλου με φυσική ανθεκτικότητα σε βλαβερά έντομα και ανακυκλωμένος χάλυβας). Εν ολίγοις, μέχρι την ΠΕ υπήρχε μια θετική αύξηση της ζήτησης η οποία, ωστόσο, αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

(33)

Μελετήθηκαν, επίσης, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις της ζήτησης στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο για την περίοδο έως το 2013. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται στις αιτιολογικές σκέψεις που ακολουθούν βασίζονται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από τους καταγγέλοντες Dow Chemical, INEOS Oxide LLC και από τα κορυφαία έντυπα αναφοράς που εκδίδονται για τη χημική βιομηχανία από την SRI Consulting, την PCI και την Tecnon OrbiChem Ltd. Ωστόσο, στα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζονται οι επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

(34)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το ετήσιο μέσο ποσοστό αύξησης της ζήτησης στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 3,1 %. Τα ποσοστά αύξησης σε άλλες αγορές είναι υψηλότερα. Το προβλεπόμενο μέσο ποσοστό αύξησης στην Ένωση σε ετήσια βάση δεν θα φτάσει το 4 %, σε σύγκριση με 4,6 % στην Κίνα, 5 % στην Κεντρική και Νότια Αμερική και 13,4 % στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν εξαγωγικές αγορές και θα επιδοθούν στη μεγιστοποίηση της παρουσίας και των κερδών τους σε περιοχές του κόσμου που αναμένεται να έχουν καλύτερους ρυθμούς αύξησης και στις οποίες υπάρχουν οι ευκαιρίες για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

(35)

Αν η εξέλιξη στη ζήτηση συγκριθεί με τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα, και πάλι με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της κρίσης: στις ΗΠΑ, όπου κατά τη διάρκεια της ΠΕ η πραγματική παραγωγή ήταν κατά περίπου 65 000 τόνους υψηλότερη από την πραγματική κατανάλωση του προϊόντος, λαμβανομένης υπόψη της αναξιοποίητης παραγωγικής ικανότητας, θα απαιτηθεί λίγος χρόνος έως ότου απορροφηθεί η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα η οποία πρόσφατα έγινε επιχειρησιακή. Από τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να εξαφανιστεί πριν από το 2013. Επομένως, δεν φαίνεται να περιορίζονται τα κίνητρα των αμερικανών παραγωγών για εξαγωγές στο άμεσο μέλλον.

(36)

Αντίθετα, κατά το 2007, η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά υπερέβη ελαφρά (12) την παραγωγική ικανότητα της Ένωσης. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία πριν από την κρίση, είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή να παραμείνει αμετάβλητη. Πράγματι, αν τα προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης συγκριθούν με τις ανακοινωθείσες επεκτάσεις της παραγωγικής ικανότητας, πρέπει να αναμένεται πλεονάζουσα ικανότητα εάν υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια της INEOS Oxide Ltd στην Ένωση. Η εν λόγω επέκταση της παραγωγικής ικανότητας δεν αναμένεται να καταστεί επιχειρησιακή πριν από το τέλος του 2010. Επομένως, η αγορά της Ένωσης θα γίνει ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε πίεση προέρχεται από την ανάγκη των αμερικανών παραγωγών να εξασφαλίσουν αγορές για την πλεονάζουσα παραγωγή τους.

(37)

Γενικά, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα είναι πιθανόν να αυξηθεί από περίπου 1 764 000 τόνους σε 2 423 000 τόνους (ονομαστική παραγωγική ικανότητα) έως το 2013. Στις ποσότητες αυτές περιλαμβάνεται η νέα παραγωγική ικανότητα που θα εγκατασταθεί στην Ένωση (+ 119 000), στη Ρωσία (+50 000), στη Σαουδική Αραβία (+ 100 000) και στην Ασία (+ 394 000) (13). Στην Κίνα για την περίοδο 2009-2011 αναμένεται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για τις αιθανολαμίνες κατά 344 000 τόνους. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ένας αμερικανός παραγωγός πωλεί το υπό εξέταση προϊόν στην Κίνα μέσω κοινής επιχείρησης που εδρεύει στη Μαλαισία, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε τόνωση της αυτάρκειας της Κίνας θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγικές επιλογές του αμερικανού παραγωγού. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, από τις διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι γίνονται και αυτές αυτάρκεις, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση προς τους αμερικανούς παραγωγούς για να βρουν νέες αγορές.

(38)

Η παγκόσμια ζήτηση, με προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης 3,5-4 %, θα αυξηθεί σε 1 836 000 τόνους έως το 2013. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ένα ποσοστό της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας απορροφάται πάντοτε από διακοπές λειτουργίας ορισμένων εγκαταστάσεων για λόγους συντήρησης και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να προβλεφθεί κάποιο σχετικό περιθώριο ασφαλείας, η προβολή για το 2013 δείχνει ότι θα υπάρχει ισορροπία στις ΗΠΑ και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον υπόλοιπο κόσμο. Εν κατακλείδι, οι διάφορες αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας και οι προβλέψεις για την κατάσταση της αγοράς έως το 2013 συνηγορούν υπέρ της πιθανότητας οι αμερικανοί παραγωγοί-εξαγωγείς να επιδοθούν σε πρακτική ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης, λόγω του ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ πριν από το 2013.

(39)

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιθανολαμίνες ανήκουν στον επιχειρηματικό κλάδο των παραγώγων οξειδίου του αιθυλενίου. Στον κλάδο αυτόν ανήκει και η μονοαιθυλενογλυκόλη (MEG). Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περισσότεροι παραγωγοί παραγώγων οξειδίου του αιθυλενίου στην Ασία προσπαθούν να επικεντρωθούν στην παραγωγή άλλων παραγώγων οξειδίου του αιθυλενίου εκτός της MEG, λόγω της μεγάλης ύφεσης που επικρατεί στις αγορές γλυκόλης, διαθέτοντας έτσι περισσότερες αιθανολαμίνες στην αγορά. Πράγματι, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της MEG κατά το 2008, όσοι ασιάτες παραγωγοί μπορούν να παραγάγουν τόσο MEG όσο και αιθανολαμίνες επιλέγουν να προωθήσουν την παραγωγή αιθανολαμινών για να βελτιώσουν τη συνολική τους αποδοτικότητα (14). Αυτό είναι πιθανόν να περιορίσει την αγορά αιθανολαμινών στην Ασία, η οποία το 2008 αντιπροσώπευε το 18 % (15) των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν στην αρχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, κάποιοι προέβλεπαν ότι βραχυπρόθεσμα (16) θα εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην Ασία, αλλά μεσοπρόθεσμα αναμένεται να καλυφθούν λαμβανομένης υπόψη της ουσιαστικής αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της Ασίας όσον αφορά τις αιθανολαμίνες, όπως εξηγήθηκε στην αιτιολογική σκέψη 27.

(40)

Οι διαθέσιμες πληροφορίες για την περίοδο μετά την ΠΕ επιβεβαιώνουν ότι λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της MEG, οι παραγωγοί που μπορούν να παραγάγουν τόσο MEG όσο και αιθανολαμίνες θα προωθούν την παραγωγή αιθανολαμινών για να βελτιώσουν τη συνολική τους αποδοτικότητα. Όσον αφορά την εξέλιξη της παραγωγικής ικανότητας MEG στον κόσμο, από τα στοιχεία (17) προκύπτει ότι αυξήθηκαν περίπου κατά 19 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Εκτός από την Ασία, το γεγονός αυτό αποδόθηκε κυρίως στις αυξήσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία), στις οποίες οι επεκτάσεις στην παραγωγική ικανότητα MEG θα συνεχιστούν μέχρι το 2015. Στο Μεξικό η παραγωγική ικανότητα όσον αφορά την παραγωγή αιθανολαμινών αυξήθηκε κατά 40 000 τόνους κατά την υπό εξέταση περίοδο, ενώ από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι πρέπει να αναμένεται στροφή από την παραγωγή MEG στην παραγωγή αιθανολαμινών. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπερπροσφοράς στην παραγωγή MEG και εξηγεί τη μείωση των τιμών MEG σε παγκόσμιο επίπεδο.

(41)

Επειδή οι ΗΠΑ αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά αιθανολαμινών στον κόσμο, αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη αγορά που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα MEG, δηλαδή την πτώση των τιμών MEG και τη στροφή στη χρήση της σχετικής πρώτης ύλης (του οξειδίου του αιθυλενίου) από την παραγωγή MEG στην παραγωγή αιθανολαμινών. Είναι προφανές ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα MEG και οι απορρέουσες συνέπειες σε συνδυασμό με το ήδη αναγνωρισμένο πλεόνασμα αιθανολαμινών στην αγορά των ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην τιμή των αιθανολαμινών.

(42)

Γενικά, οι πωλήσεις στην αγορά της Ένωσης δεν γίνονται τόσο συχνά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσο στην αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο όλες οι συμβάσεις που επαληθεύτηκαν περιείχαν ρήτρες που επέτρεπαν μια συγκριτικά γρήγορη προσαρμογή των τιμών (συνήθως σε διάστημα λίγων εβδομάδων) σε περίπτωση οποιασδήποτε διακύμανσης της τιμής. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη μιας σύμβασης πώλησης δεν σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης καθορίζονται για μια μεγαλύτερη περίοδο και επομένως είναι σταθερές. Οι τιμές μονάδας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς.

(43)

Οι βιομηχανικοί χρήστες στις ΗΠΑ και στην ΕΕ φαίνονται να λειτουργούν υπό παρόμοιους όρους και στις δύο αγορές, δεδομένου ότι συχνά είναι πολυεθνικές εταιρείες που διαπραγματεύονται τον εφοδιασμό τους σε παγκόσμια βάση και επιλέγουν προμηθευτές που είναι σε θέση να παραδίδουν προϊόντα σε τέτοια κλίμακα. Οι πωλήσεις σε εμπόρους και διανομείς των δύο παραγωγών-εξαγωγέων που συνεργάστηκαν αντιπροσωπεύουν μόνο το 10 % έως 20 % του όγκου των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ και το 25 % έως 35 % των πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επαληθεύτηκαν, οι αμερικανικές εγχώριες τιμές προς τους εμπόρους ήταν κατά μέσο όρο 7 % χαμηλότερες από τις κοινοτικές τιμές και οι αμερικανικές τιμές πώλησης προς τους εγχώριους βιομηχανικούς χρήστες ήταν κατά μέσο όρο 30 % περίπου χαμηλότερες από τις αντίστοιχες προς του κοινοτικούς χρήστες. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕ υπήρχε συγκριτικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο αγορών, με τις τιμές της αγοράς της Ένωσης να είναι υψηλότερες από τις αμερικανικές τιμές. Επομένως, λαμβανομένου υπόψη του κορεσμού στις άλλες εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ και του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ, η λήξη ισχύος των μέτρων θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για αύξηση των εξαγωγών προς την ΕΕ, εάν στο άμεσο μέλλον συνεχιστεί αυτή η διαφορά τιμών.

Από την άποψη αυτή σημειώνεται ότι, όπως εξηγήθηκε στην αιτιολογική σκέψη 48, από τα σχετικά στοιχεία για την περίοδο μετά την ΠΕ προκύπτει ότι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι αμερικανικές τιμές ξεπέρασαν τις τιμές στην Ένωση κατά την περίοδο μετά την ΠΕ.

(44)

Με βάση τα στοιχεία που αφορούν την ΠΕ και δεδομένης της σημαντικής διαφοράς των τιμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους βιομηχανικούς χρήστες, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των πελατών, η λήξη ισχύος των μέτρων θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για να στρέψουν οι ΗΠΑ τις πωλήσεις τους προς την ΕΕ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η εικόνα αυτή άλλαξε μετά την ΠΕ και για τους περισσότερους τύπους προϊόντων οι τιμές των αμερικανικών εξαγωγών θα είναι ανταγωνιστικές μόνο εάν βρίσκονται σε επίπεδα ντάμπινγκ (βλ. πιο κάτω την αιτιολογική σκέψη 48).

(45)

Η έρευνα έδειξε ότι οι κύριες εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ένωση. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, οι τιμές των αμερικανικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες είναι γενικά υψηλότερες από τις τιμές στην εγχώρια αμερικανική αγορά και οι τιμές των αμερικανικών εξαγωγών προς την ΕΕ είναι γενικά υψηλότερες από τις τιμές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και το γεγονός αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο μικρότερο όγκο εξαγωγών (δηλ. ο μικρότερος όγκος συνήθως έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη τιμή), επιβεβαιώνει επίσης τη σπουδαιότητα των εξαγωγικών αγορών για τους αμερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν πάντοτε να αναμένουν υψηλότερες τιμές και, κατά συνέπεια, να θεωρούν τις αγορές αυτές πολύ ελκυστικές στην περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα όπως υπερπροσφορά/ πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ή διάβρωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ.

(46)

Γενικά οι τιμές των αιθανολαμινών μειώθηκαν προς το τέλος του 2008 μετά από τις τιμές-ρεκόρ που είχαν φτάσει στο τρίτο τρίμηνο και στην αρχή του τέταρτου τριμήνου του 2008. Κατά συνέπεια, οι τιμές μειώθηκαν λόγω της μειωμένης ζήτησης και του πολύ χαμηλότερου κόστους του αιθυλενίου (18). Είναι επίσης προφανές (19) ότι αυτή η διάβρωση των τιμών εμφανίστηκε και στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ, όπως είναι ο Καναδάς, το Μεξικό ή η Βραζιλία, πράγμα που επισημαίνει το γεγονός ότι οι τιμές κατά την περίοδο μετά την ΠΕ στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ είναι χαμηλότερες από τις τιμές στην ΕΕ.

(47)

Εν κατακλείδι, και για τους δύο συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, η αμερικανική αγορά παραμένει καταρχήν η σημαντικότερη αγορά πωλήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αμερικανικών εξαγωγών όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν απορροφάται από την Ένωση και τον Καναδά (ο οποίος δεν έχει καθόλου παραγωγή αιθανολαμινών) και ακολουθούν η Βραζιλία και το Μεξικό. Το 20 % περίπου της αμερικανικής παραγωγής εξήχθη κατά τη διάρκεια της ΠΕ σε τιμές που ήταν γενικά υψηλότερες από τις τιμές στην εγχώρια αμερικανική αγορά. Επομένως, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, οι πωλήσεις στην Ένωση και στον υπόλοιπο κόσμο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εν γένει χρήση και αποδοτικότητα των εγκατεστημένων παραγωγικών ικανοτήτων. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο μετά την ΠΕ (βλ. πιο κάτω), δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συνεχή σημασία των εξαγωγικών αγορών όσον αφορά την αποδοτικότητα και τη χρήση της παραγωγικής ικανότητας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όλα τα προαναφερθέντα δεν ισχύουν για τους αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα.

(48)

Ένα στοιχείο το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας και ζήτησης στο άμεσο μέλλον είναι ο αντίκτυπος της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η εταιρεία DOW Chemical ισχυρίστηκε ότι η κρίση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κλάδο των αιθανολαμινών, ότι η τρέχουσα κρίση υποχωρεί και ότι αναμένεται και πάλι ανάκαμψη των τιμών κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2009. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υποστήριξε ότι η ζήτηση μειώθηκε κατά 30 %, ότι οι τιμές πώλησής του γνώρισαν κατακόρυφη πτώση και ότι η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση της τιμής της σχετικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανολαμινών, δηλαδή του οξειδίου του αιθυλενίου και της αμμωνίας.

Οι ισχυρισμοί της DOW Chemical δεν ήταν πειστικοί. Ιστορικά, η ζήτηση σε ορισμένους τομείς τελικής χρήσης του υπό εξέταση προϊόντος, όπως τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, επηρεάστηκε αρνητικά από τις περιόδους οικονομικής ύφεσης. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι επιπτώσεις στη ζήτηση των ΗΠΑ από τον αμερικανικό κανονισμό για την επεξεργασία του ξύλου αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα, ενώ οι γνωστές αδυναμίες των τομέων των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να βοηθούν ούτε τη ζήτηση στον τομέα του τσιμέντου ούτε στον τομέα των υγρών αυτοκινήτου για το υπό εξέταση προϊόν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, οι εφαρμογές στην κλωστοϋφαντουργία στις ΗΠΑ γνώρισαν καθοδική τάση με το πέρασμα του χρόνου και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν το 2007. Γενικά, οι ισχυρισμοί της εταιρείας Dow Chemical όσον αφορά την οικονομική κρίση και τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία δημόσια διαθέσιμη πληροφορία από αυτές που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας. Οι διαθέσιμες πληροφορίες από τα κορυφαία εξειδικευμένα περιοδικά επιβεβαιώνουν την παρατήρηση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ότι η ζήτηση βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και σε ορισμένους κλάδους είχε μειωθεί ακόμη και κατά 40 %.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο μετά την ΠΕ προκύπτει ότι η πρακτική ντάμπινγκ αυξήθηκε συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, υπήρξε συγκριτικά μεγάλη διαφορά μεταξύ των αγορών ΕΕ και ΗΠΑ, με τις τιμές στην αγορά της ΕΕ να είναι συχνά υψηλότερες από τις τιμές στην αγορά των ΗΠΑ. Επομένως, διαπιστώθηκε πρακτική ντάμπινγκ για δύο αμερικανούς εξαγωγείς αλλά όχι για τον τρίτο. Προς το τέλος της περιόδου έρευνας και τον Οκτώβριο του 2008 ήταν σαφές ότι υπήρξε υπερθέρμανση της αγοράς. Ειδικότερα, οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ξεπέρασαν τις τιμές στην ΕΕ σε δύο από τους τρεις τύπους προϊόντων (τη MEA και την DEA που αποτελούν το 41 % των αμερικανικών εξαγωγών), ενώ η διαφορά με την TEA μειώθηκε κατά πολύ. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές μειώθηκαν πολύ από τον Οκτώβριο του 2008, από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι τιμές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη, ιδίως οι τιμές για τη MEA και την DEA. Με άλλα λόγια, οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη θα πρέπει να φτάσουν σε τιμές ντάμπινγκ για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα με βάση την τιμή.

(49)

Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕ διαπιστώθηκε για έναν από τους δύο συνεργασθέντες παραγωγούς-εξαγωγείς, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι στην προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης. Πρακτική ντάμπινγκ διαπιστώθηκε και για τους παραγωγούς-εξαγωγείς οι οποίοι, ωστόσο, δεν συνεργάστηκαν.

(50)

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, το μερίδιο αγοράς των αμερικανικών εισαγωγών μειώθηκε από 16,7 % σε 14 %. Στις ΗΠΑ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα, 60 000 τόνων περίπου, αν και το επίπεδο είναι μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ΠΕ ήταν συνέπεια προσωρινών γεγονότων, ενώ η χρήση μιας κατ’ εκτίμηση εγκατεστημένης στις ΗΠΑ παραγωγικής ικανότητας ύψους 29 % δεν κατέστη δυνατόν να ερευνηθεί λόγω έλλειψης συνεργασίας. Την ίδια στιγμή η ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί με ελαφρά μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Ένωση και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ αναμένεται να απορροφηθεί το ταχύτερο έως το 2013. Επιπλέον, οι αμερικανοί παραγωγοί θα έχουν ένα κίνητρο για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην αγορά της Ένωσης, εάν καταργηθούν τα μέτρα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές στην Ένωση διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερες από τις τιμές τόσο στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ όσο και σε οποιαδήποτε άλλη εξαγωγική αγορά διοχέτευαν τα προϊόντα τους οι αμερικανοί παραγωγοί κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Τα προαναφερθέντα σημεία δείχνουν ότι υπάρχει κίνητρο για τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στην αγορά της Ένωσης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υπερπροσφορά και στην επακόλουθη καθοδική πορεία των τιμών, δηλ. σε ακόμη μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ σε σύγκριση με την ΠΕ. Η πιθανότητα συνέχισης ή αύξησης των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ με βάση τα στοιχεία της ΠΕ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις κατά την περίοδο μετά την ΠΕ. Μετά την ΠΕ και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις τιμές της ΕΕ για ένα σημαντικό μέρος του υπό εξέταση προϊόντος, ενώ τα επίπεδα τιμών στον υπόλοιπο κόσμο είναι γενικά χαμηλότερα. Οι εξελίξεις μετά την ΠΕ οδηγούν με σαφήνεια στο συμπέρασμα ότι εάν οι αμερικανοί παραγωγοί ήθελαν να ανταγωνιστούν τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής με τα προϊόντα τους θα έπρεπε να εισέλθουν στην αγορά σε τιμές ντάμπινγκ σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(51)

Συμπερασματικά, υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και κίνδυνος αύξησης του όγκου των εισαγωγών, στοιχεία που θα ασκήσουν ενδεχομένως πτωτική πίεση στις τιμές στην Ένωση, τουλάχιστον κατά την περίοδο έως το 2013, αν τα μέτρα καταργηθούν.

Δ.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(52)

Η καταγγελία υποβλήθηκε εκ μέρους τεσσάρων γνωστών παραγωγών αιθανολαμινών της ΕΕ, που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής γνωστής κοινοτικής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος, δηλ. στην περίπτωση αυτή πάνω από το 95 %.

(53)

Οι τέσσερις αιτούντες παραγωγοί της Ένωσης συνεργάστηκαν πλήρως στην έρευνα. Μία ακόμη εταιρεία στην Ένωση, η LUKOIL Neftochim Bourgas AD, υποστήριξε την καταγγελία ως κοινοτικός παραγωγός αλλά δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο και δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες ή στοιχεία. Οι αιτούντες παραγωγοί της Ένωσης έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στο Βέλγιο.

(54)

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας παραγωγός της Ένωσης, η εταιρεία INEOS Oxide Ltd, είχε επίσης συμφέροντα στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο συγκεκριμένος αυτός παραγωγός δήλωσε ότι θεωρείται αποκλειστικά παραγωγός της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ΠΕ η εταιρεία εισήγαγε το υπό εξέταση προϊόν από τον συνδεδεμένο αμερικανό παραγωγό, αλλά η αναλογία των εισαγωγών σε σχέση με την παραγωγή της στην Ένωση είναι μικρότερη από 10 %. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο παραγωγός αυτός σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγική του ικανότητα στην Ένωση μέχρι το τέλος του 2010. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η εταιρεία αυτή μπορεί να θεωρείται γνήσιος παραγωγός της Ένωσης, αφού οι εισαγωγές της δεν αποτελούν το βασικό πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Επομένως, δεν κρίνεται σκόπιμο να αποκλειστεί ο παραγωγός αυτός από τον ορισμό του βιομηχανικού κλάδου παραγωγής της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

(55)

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι τέσσερις παραγωγοί της Ένωσης είναι η BASF SE/AG, η INEOS Oxide Ltd, η Sasol Germany GmbH και η Akzo Nobel Functional Chemicals AB, οι οποίοι και θεωρείται ότι αποτελούν τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Στο εξής θα αναφέρονται ως ο «κλάδος παραγωγής της Ένωσης».

(56)

Η έρευνα έδειξε ότι, όπως και κατά την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης, μέρος της παραγωγής αιθανολαμινών στην Ένωση προορίζεται για εσωτερική ή δεσμευμένη χρήση. Τρεις από τις τέσσερις εταιρείες που ανήκουν στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής παράγουν για δεσμευμένη χρήση. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής δεν αγοράζει το υπό εξέταση προϊόν για δεσμευμένη χρήση από ανεξάρτητα μέρη, είτε στο εσωτερικό είτε εκτός της Ένωσης, και ότι η δεσμευμένη παραγωγή χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων προϊόντων επόμενων σταδίων παραγωγής. Επομένως, οι αιθανολαμίνες για δεσμευμένη χρήση δεν θεωρούνται ότι ανταγωνίζονται με τις αιθανολαμίνες που είναι διαθέσιμες στην αγορά της Ένωσης (εφεξής «ελεύθερη αγορά»).

Ε.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Κατανάλωση της Ένωσης

(57)

Η κατανάλωση της Ένωσης βασιζόταν στο συνδυασμό του όγκου της ίδιας παραγωγής των παραγωγών της Ένωσης που προοριζόταν για ελεύθερη πώληση στην αγορά της Ένωσης και για δεσμευμένη χρήση από τους παραγωγούς αυτούς και των όγκων των εισαγωγών από τρίτες χώρες στην αγορά της Ένωσης, αφαιρώντας τις εξαγωγές των παραγωγών της Ένωσης. Προστέθηκαν επίσης οι εκτιμήσεις για τον μη συνεργασθέντα παραγωγό, ο οποίος εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της παραγωγής της Ένωσης.

(58)

Με βάση τα ανωτέρω, η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

Κατανάλωση

(σε τόνους)

2005

2006

2007

ΠΕ

Σύνολο

439 521

438 872

479 361

475 269

Δείκτης

100

100

109

108

Δεσμευμένη

248 994

246 857

243 995

206 982

Δείκτης

100

99

98

83

Ελεύθερη αγορά

190 505

192 010

235 461

268 386

Δείκτης

100

101

124

141

Πηγή: Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(59)

Η κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά αυξήθηκε κατά 41 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ του 2007 και της ΠΕ. Όσον αφορά τη δεσμευμένη αγορά, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 17 %.

2.   Εισαγωγές από τις ΗΠΑ

(60)

Ο όγκος των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 16 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών από το 2007 έως την ΠΕ. Εν ολίγοις, οι αμερικανοί παραγωγοί δεν αύξησαν τις εξαγωγές τους προς την ΕΕ λόγω i) επιχειρησιακών προβλημάτων (επιπτώσεις των τυφώνων στην παραγωγή και στις εξαγωγές των ΗΠΑ) και της επακόλουθης ανάγκης να ικανοποιηθεί η εγχώρια αμερικανική αγορά και ii) του περιορισμού της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης που προήλθε από τις αδυναμίες στην παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου και τις καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες από τη στροφή στην παραγωγή MEG όσον αφορά την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανολαμινών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου ένας αμερικανός παραγωγός σχεδόν σταμάτησε τις εξαγωγές του προς την ΕΕ συμβάλλοντας έτσι στην παρατηρούμενη μείωση. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των εισαγωγών από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΠΕ δεν έγιναν με πρακτική ντάμπινγκ.

Εισαγωγές

(σε τόνους)

2005

2006

2007

ΠΕ

Υπό εξέταση προϊόν

44 912

39 641

35 892

37 583

Δείκτης

100

88

80

84

Πηγή: Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(61)

Η μέση τιμή εισαγωγής αυξήθηκε σταθερά σε όλη την υπό εξέταση περίοδο. Γενικά, η μέση τιμή εισαγωγής από τις ΗΠΑ ήταν πάντοτε χαμηλότερη από τη μέση τιμή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

Μέση τιμή εισαγωγής ανά τόνο

(σε EUR)

2005

2006

2007

ΠΕ

Υπό εξέταση προϊόν

825

974

1 000

1 114

Δείκτης

100

118

121

135

Πηγή: Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(62)

Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά την υπό εξέταση περίοδο. Το γεγονός αυτό και πάλι αποδίδεται στα προβλήματα που περιγράφονται στην αιτιολογική σκέψη 60.

Μερίδιο αγοράς ΗΠΑ

2005

2006

2007

ΠΕ

Υπό εξέταση προϊόν

23,6 %

20,6 %

15,2 %

14 %

Δείκτης

100

88

65

59

Πηγή: Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(63)

Για την ανάλυση των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν με υποτιμολόγηση, οι τιμές εισαγωγής που χρέωσαν σε ανεξάρτητους πελάτες οι δύο παραγωγοί-εξαγωγείς που συνεργάστηκαν συγκρίθηκαν με τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων για τα συγκρίσιμου τύπου προϊόντα κατά την ΠΕ. Οι τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προσαρμόστηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου και συγκρίθηκαν με τις τιμές εισαγωγής CIF της Ένωσης στα σύνορα συμπεριλαμβανομένων όλων των τελωνειακών δασμών. Η σύγκριση των τιμών πραγματοποιήθηκε για συναλλαγές στο ίδιο επίπεδο εμπορίου, μετά από αναπροσαρμογή όπου χρειάστηκε, και αφού αφαιρέθηκαν οι μειώσεις και οι εκπτώσεις.

(64)

Από την εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας δεν διαπιστώθηκε υποτιμολόγηση στις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

3.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

(65)

Οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες παρουσίασαν σταθερή αύξηση κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου με αιχμή το 2007 και πτωτική τάση μεταξύ του 2007 και της ΠΕ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, παρέμειναν σταθερά πολύ πιο κάτω από τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Οι κυριότερες άλλες χώρες εξαγωγής είναι η Ρωσία, το Μεξικό, το Ιράν και η Ταϊβάν. Εκτός από τη Ρωσία, η οποία έχει αυξήσει σταθερά τις εξαγωγές της, όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν παρουσιάζουν σταθερή εξέλιξη στις εξαγωγές, με αυξήσεις και μειώσεις των ποσοτήτων από χρονιά σε χρονιά.

Εισαγωγές από άλλες χώρες

2005

2006

2007

ΠΕ

Τόνοι

7 862

16 021

23 086

19 644

Δείκτης

100

204

294

250

Μερίδιο αγοράς

4,1 %

8,3 %

9,8 %

7,3 %

Δείκτης

100

202

238

177

Τιμές εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

1 215

1 177

1 402

1 459

Δείκτης

100

97

115

120

Πηγή: Eurostat

4.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(66)

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος παραγωγής παράγει και για δεσμευμένη χρήση. Οι ακόλουθοι δείκτες καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων στην ελεύθερη αγορά και της δεσμευμένης χρήσης: αποθέματα, παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων, ταμειακή ροή, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων, απασχόληση, παραγωγικότητα και μισθοί. Οι υπόλοιποι δείκτες, ιδίως οι δείκτες πωλήσεων και κέρδους, αναφέρονται στις πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά. Λόγω της ανάπτυξης της δεσμευμένης αγοράς, δηλ. λόγω του ότι η δεσμευμένη κατανάλωση συμβαδίζει ευρέως με την ανάπτυξη των πωλήσεων στην ελεύθερη αγορά, μπορεί να γίνει προβολή των πορισμάτων που αφορούν τη δεσμευμένη αγορά.

(67)

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η παραγωγή και η παραγωγική ικανότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκαν βαθμιαία κατά 13 %. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε σταθερή σε υψηλό επίπεδο, μόλις κάτω του 90 %. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτό το επίπεδο χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πλησιάζει το μέγιστο επίπεδο για το συγκεκριμένο κλάδο. Η παράλληλη αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικής ικανότητας, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, παρέμειναν χαμηλότερα από την αυξανόμενη κατανάλωση της Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μπορούσε να επωφεληθεί από τα υφιστάμενα μέτρα και από την αύξηση της ζήτησης για το υπό εξέταση προϊόν (η οποία αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης από βιομηχανίες επόμενων σταδίων παραγωγής που χρησιμοποιούν αιθανολαμίνες).

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Παραγωγή (τόνοι)

375 119

371 688

407 744

424 526

Δείκτης

100

99

109

113

Παραγωγική ικανότητα (τόνοι)

424 000

432 000

458 000

477 000

Δείκτης

100

102

108

113

Χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας

88 %

86 %

89 %

89 %

Δείκτης

100

97

101

101

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(68)

Τα αποθέματα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επίσης αυξήθηκαν συμβαδίζοντας με τη συνολική αύξηση της κατανάλωσης της Ένωσης. Οπωσδήποτε, ο δείκτης αυτός δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή η παραγωγή αιθανολαμινών προσαρμόζεται ανάλογα με τον πελάτη και βασίζεται κυρίως σε μακροχρόνιες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται συνήθως προς το τέλος του ημερολογιακού έτους.

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Αποθέματα (τόνοι)

8 906

10 113

9 250

11 097

Δείκτης

100

114

104

125

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(69)

Οι πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου (έως και κατά 54 %). Ωστόσο, δεδομένου ότι ταυτόχρονα αυξήθηκε πολύ η κατανάλωση της Ένωσης στην ελεύθερη αγορά, η αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής ήταν μέτρια (αύξηση κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες) κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Οι τάσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να επωφεληθεί από τα ισχύοντα μέτρα. Η μέση τιμή μονάδας της ίδιας παραγωγής του κλάδου της Ένωσης αυξήθηκε κατά 31 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την ουσιαστική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθανολαμινών, αλλά και την αυξημένη αποδοτικότητα, ιδίως κατά την ΠΕ.

(70)

Η παρατηρηθείσα αύξηση στις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης συμβαδίζει, επίσης, με την αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά των αιθανολαμινών. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε μια σειρά έκτακτων και προσωρινών γεγονότων τα οποία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου και ιδίως από το 2007 έως την ΠΕ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αφενός, αυξήθηκε πολύ το κόστος των πρώτων υλών (οξείδιο του αιθυλενίου, κυρίως παράγωγο του πετρελαίου, και αμμωνία) και, αφετέρου, η παγκόσμια αγορά γνώρισε πολύ μεγάλο περιορισμό του ισοζυγίου προσφοράς/ ζήτησης. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν η παραγωγή και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ εξαιτίας των τυφώνων, οι δυσκολίες στην παραγωγή στην Ασία, η μεγάλη αύξηση της ζήτησης προϊόντων επόμενων σταδίων παραγωγής (φυτοφαρμάκων και ειδικότερα ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate) για τα οποία η πρώτη ύλη είναι οι αιθανολαμίνες, και τα προβλήματα στην παρασκευή προϊόντων (ιδίως MEG) για τα οποία χρησιμοποιούνται οι ίδιες πρώτες ύλες όπως και για την παραγωγή αιθανολαμινών, και τα οποία οδήγησαν τους παραγωγούς που παράγουν τόσο MEG όσο και αιθανολαμίνες να στραφούν προσωρινά στην παραγωγή MEG.

Πωλήσεις στην Ένωση του ομοειδούς προϊόντος σε κατανάλωση ελεύθερης αγοράς

2005

2006

2007

ΠΕ

Όγκος (τόνοι)

132 003

130 575

169 403

203 090

Δείκτης

100

99

128

154

Μέση τιμή πώλησης (EUR/τόνο)

1 044

1 141

1 189

1 366

Δείκτης

100

109

114

131

Μερίδιο αγοράς

69 %

68 %

72,9 %

76,6 %

Δείκτης

100

98

106

111

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(71)

Κατά την υπό εξέταση περίοδο ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά του. Η βελτίωση αυτή σημειώθηκε στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών των αιθανολαμινών σε παγκόσμιο επίπεδο, της απόφασης που πήρε ένας αμερικανός παραγωγός να διακόψει σχεδόν εντελώς τις εξαγωγές του στην ΕΕ, απόφαση η οποία συνέβαλε στη μείωση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, και της αυξανόμενης ζήτησης για αιθανολαμίνες τόσο σε κοινοτικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η αύξηση της ζήτησης είχε ως συνέπεια την αύξηση του όγκου των πωλήσεων καθώς και την αύξηση του επιπέδου της τιμής πώλησης, έως το τέλος της ΠΕ, αυξήσεις οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του κόστους παραγωγής.

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Αποδοτικότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

10,1 %

16 %

15,8 %

21,9 %

Δείκτης

100

159

157

217

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(72)

Το επίπεδο των επενδύσεων δεν παρουσιάζει γραμμική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Οι επενδύσεις ήταν αναγκαίες, αφενός, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής και, αφετέρου, για τη μέτρια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση της αύξησης της κατανάλωσης και να ικανοποιηθούν οι εξαγωγικές ανάγκες. Η απόδοση των επενδύσεων, εκφρασμένη ως καθαρά κέρδη του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και καθαρή λογιστική αξία των επενδύσεών του, παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η ταμειακή ροή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης παρουσιάζει, επίσης, ουσιαστική βελτίωση κατά την υπό εξέταση περίοδο.

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Επενδύσεις (ευρώ)

980 213

6 396 684

1 505 707

2 454 173

Δείκτης

100

654

154

250

Απόδοση των καθαρών στοιχείων ενεργητικού

45 %

54 %

55 %

87 %

Δείκτης

100

121

123

195

Ταμειακή ροή (EUR)

22 831 675

34 807 468

36 971 471

55 859 958

Δείκτης

100

152

162

245

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(73)

Ο αριθμός των εργαζομένων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης που απασχολούνται στην παραγωγή του ομοειδούς προϊόντος αυξήθηκε σε μέτριο βαθμό κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να ελέγξει την εξέλιξη του μέσου κόστους εργασίας ανά εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η παραγωγικότητα, εκφρασμένη σε παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε ελαφρώς κατά την ίδια περίοδο. Η εξέλιξη στο κόστος εργασίας και στην παραγωγικότητα είχε θετικό αντίκτυπο στη διατήρηση του ελέγχου όσον αφορά το κόστος της παραγωγής και συνέβαλε στη βελτίωση των κερδών.

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Απασχόληση

100

104

104

110

Δείκτης

100

103

104

110

Παραγωγικότητα (σε τόνους ανά εργαζόμενο)

3 749

3 591

3 916

3 858

Δείκτης

100

96

104

103

Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (σε ευρώ)

2 389

2 629

2 449

2 262

Δείκτης

100

110

103

95

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

(74)

Η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ΠΕ, έστω και σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που είχαν διαπιστωθεί κατά την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης.

(75)

Όπως καταδεικνύεται ανωτέρω, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είχε την ευκαιρία να ανακάμψει από τις συνέπειες παλαιότερων πρακτικών ντάμπινγκ, ιδίως από την άποψη της αποδοτικότητας, των πωλήσεων και του μεριδίου της αγοράς.

(76)

Ο όγκος των εξαγωγών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 21 % κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η σημαντική αυτή βελτίωση ξεκίνησε από το 2007, συνεχίστηκε έως την ΠΕ και αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της ζήτησης των αιθανολαμινών στις αγορές της Ασίας λόγω των προβλημάτων παραγωγής που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένες αυτές αγορές κατά την ίδια περίοδο. Οι τιμές των εξαγωγικών πωλήσεων ακολούθησαν παρόμοια εξέλιξη με τις τιμές στην Ένωση. Και πάλι η κατάσταση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η περίοδος μεταξύ του 2007 και της ΠΕ χαρακτηρίστηκε από σημαντικό περιορισμό του ισοζυγίου προσφοράς/ ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

2005

2006

2007

ΠΕ

Όγκος εξαγωγών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης (σε τόνους)

18 308

14 055

22 746

22 228

Δείκτης

100

77

124

121

Τιμή εξαγωγικών πωλήσεων

1 223

1 293

1 241

1 689

Δείκτης

100

106

101

138

Πηγή: Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια

5.   Συμπέρασμα για την κατάσταση της αγοράς της Ένωσης

(77)

Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου η ποσότητα αιθανολαμινών που καταναλώθηκαν στην αγορά της Ένωσης αυξήθηκε κατά 41 %, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 16 %. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αύξησε τον όγκο των πωλήσεών του και το αντίστοιχο μερίδιό του στην αγορά.

(78)

Η οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης βελτιώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο. Οι δείκτες που αφορούν τη ζημία περιγράφουν μια καλή κατάσταση όσον αφορά τις επιδόσεις του κλάδου. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης λειτουργούσε με υψηλή παραγωγική ικανότητα, επιτυγχάνοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους, διατηρώντας σταθερή ταμειακή ροή, αυξάνοντας τις επενδύσεις και διατηρώντας το κόστος εργασίας υπό έλεγχο. Επιπλέον, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να επωφεληθεί από μια σειρά έκτακτων γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ του 2007 και της ΠΕ και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και επηρέασαν θετικά τις επιδόσεις του.

(79)

Συμπερασματικά, με δεδομένη τη θετική εξέλιξη των δεικτών που αφορούν τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί ότι συνεχίστηκε η πρόκληση σημαντικής ζημίας. Ως εκ τούτου, εξετάστηκε αν υπάρχει η πιθανότητα να επαναληφθεί η ζημία, αν λήξουν τα μέτρα.

ΣΤ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

(80)

Υπενθυμίζεται ότι συνέχιση του ντάμπινγκ κατά την ΠΕ διαπιστώθηκε για δύο αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς. Ο ένας από τους δύο εξαγωγείς που ακολούθησαν πρακτικές ντάμπινγκ δεν συνεργάστηκε. Λόγω του ότι ο τελευταίος υπόκειται στα υψηλότερα μέτρα αντιντάμπινγκ, ενώ παράλληλα είναι από τους κυριότερους παραγωγούς στην αγορά των ΗΠΑ, θα είχε το μεγαλύτερο κίνητρο να επιστρέψει στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

(81)

Όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στο τμήμα Γ, η έρευνα διαπίστωσε την ύπαρξη ορισμένων παραγόντων οι οποίοι κάνουν πολύ έντονη την πιθανότητα να αυξηθούν κατά πολύ οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Οι παράγοντες αυτοί είναι κυρίως οι ακόλουθοι:

η αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα των παραγωγών των ΗΠΑ, η οποία ανέρχεται σε 60 000 τόνους και η οποία δεν αναμένεται να απορροφηθεί στο άμεσο μέλλον,

η αναμενόμενη αυτάρκεια των αγορών στις οποίες οι ΗΠΑ εξάγουν κατά παράδοση, η οποία θα ωθήσει τους αμερικανούς παραγωγούς να στρέψουν τις εξαγωγές τους προς την Ένωση. Αυτό ισχύει ιδίως για τις εξαγωγικές αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας (20). Υπενθυμίζεται ότι για τους αμερικανούς παραγωγούς οι αγορές της Ασίας είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά τη διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγής αιθανολαμινών,

οι δασμοί αντιντάμπινγκ που έχει επιβάλει η Κίνα για τα δύο από τα τρία είδη προϊόντων σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ,

η πίεση από την αυξημένη παραγωγή λόγω της στροφής από την παραγωγή MEG στην παραγωγή αιθανολαμινών· η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι χαμηλές τιμές στις επιχειρήσεις MEG θα υποχρεώσουν τους παραγωγούς να προωθήσουν την παραγωγή αιθανολαμινών έναντι της παραγωγής MEG, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των αιθανολαμινών και ασκώντας πίεση στις τιμές,

η αύξηση της ζήτησης αιθανολαμινών στις ΗΠΑ προβλέπεται χαμηλότερη απ’ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ένωση,

το μέσο ποσοστό αύξησης της ζήτησης στην Ένωση αναμένεται να είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, γεγονός που θα προσφέρει ένα ακόμη κίνητρο στους παραγωγούς-εξαγωγείς των ΗΠΑ για να στρέψουν τις εξαγωγές τους στην Ένωση,

από τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν έναν μη συνεργασθέντα αμερικανό παραγωγό προκύπτει ότι ακόμη και οι εταιρείες οι οποίες δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα και έχουν ελαχιστοποιήσει τις εξαγωγές τους στην Ένωση εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την παραμονή τους στην αγορά της ΕΕ και τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων.

(82)

Λαμβανομένων υπόψη όλων των προαναφερθέντων, οι αμερικανοί παραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερους πελάτες και η πιο εφικτή επιλογή γι’ αυτούς θα είναι να προσφύγουν στην αγορά της Ένωσης.

(83)

Κατά τη διάρκεια της ΠΕ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είχα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα. Ο λόγος μπορεί να αναζητηθεί στην έντονη ζήτηση για το υπό εξέταση προϊόν η οποία υπερκάλυπτε την προσφορά. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ, που ήδη αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, θα ασκούσε πολύ μεγάλη πίεση στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής και θα υπονόμευε την απόδοσή του.

(84)

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι αιθανολαμίνες είναι ένα προϊόν, δηλ. οι διάφοροι τύποι του προϊόντος παράγονται με βάση ορισμένα τεχνικά πρότυπα και τα προϊόντα που προέρχονται από μια πηγή μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από προϊόντα που προέρχονται από άλλη πηγή. Επομένως, σε μια αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά, ο ανταγωνισμός αφορά κυρίως την τιμή.

(85)

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο συνδυασμός των παραγόντων που περιγράφηκαν πιο πάνω μπορεί σχετικά γρήγορα να θέσει σε κίνδυνο την υψηλή ζήτηση σε αιθανολαμίνες και να οδηγήσει σε κατάσταση υπερπροσφοράς στην αγορά της Ένωσης. Μια αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα ασκούσε αρνητική πίεση στο επίπεδο των τιμών πώλησης και, στη συνέχεια, αρνητική επίδραση στους δείκτες απόδοσης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και ιδίως στο δείκτη αποδοτικότητας. Εάν αυξηθούν οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, θα παρατηρηθούν υποτιμολογήσεις.

(86)

Η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, όπως περιγράφεται στο προηγούμενο τμήμα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η αγορά αιθανολαμινών άλλαξε μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008. Πολλές βασικές παράμετροι μεταβλήθηκαν σε σημαντικό βαθμό, τόσο όσον αφορά τις εξαγωγές όσο και όσον αφορά την κατάσταση στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Όπως προαναφέρθηκε, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο μετά την ΠΕ λόγω του γεγονότος ότι τα επίπεδα τιμών στις ΗΠΑ για δύο τύπους προϊόντων είναι υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά επίπεδα τιμών, ενώ η διαφοροποίηση της τιμής για τον τρίτο τύπο προϊόντος εξαλείφεται πολύ γρήγορα. Σχετικά με το θέμα αυτό, τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ (15 052 τόνοι) έφτασαν στην Ένωση με τιμές 20 % φθηνότερες από τις αντίστοιχες τιμές της ΠΕ.

(87)

Χωρίς την εφαρμογή μέτρων, οι αυξημένες αυτές εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα έρθουν αντιμέτωπες με έναν πολύ αποδυναμωμένο κοινοτικό κλάδο παραγωγής. Πράγματι, οι δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας τονίζουν τον περιορισμό της ζήτησης, των πωλήσεων και των οικονομιών κλίμακας, την αδρανή παραγωγική ικανότητα, τη μείωση των οικονομικών επιδόσεων κ.λπ. (21). Λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η ζήτηση αιθανολαμινών στην αγορά της Ένωσης ήταν πολύ περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί του κλάδου παραγωγής της Ένωσης υποχρεώθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους.

(88)

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης λειτουργεί με επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας 70 %, δηλ. πολύ χαμηλότερο από το πλήρες σχεδόν επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της ΠΕ. Επιπλέον, ο όγκος πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε περίπου κατά 30 %, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης μειώθηκαν κατά 35 %-40 % κατά την περίοδο μετά την ΠΕ. Ταυτόχρονα, κατά την περίοδο μετά την ΠΕ, η εξέλιξη του κόστους παραγωγής και της αποδοτικότητας αποκαλύπτει ότι φαίνεται να υπάρχει σοβαρή ανισορροπία μεταξύ του κόστους της πρώτης ύλης και των τιμών των αιθανολαμινών, υπονομεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την οικονομική απόδοση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Πράγματι, το κόστος των δύο βασικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αιθανολαμινών (αιθυλένιο και αμμωνία) μειώθηκε κατά την περίοδο μετά την ΠΕ πολύ λιγότερο από τη μείωση στις τιμές των αιθανολαμινών. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές απώλειες των περιθωρίων κέρδους του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ο οποίος τώρα γνωρίζει είτε απώλειες είτε μονοψήφια περιθώρια κέρδους.

(89)

Με άλλα λόγια, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν βρίσκεται πλέον στην πιο εύρωστη κατάσταση, αλλά σε μια κατάσταση στην οποία η πίεση από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μια επικίνδυνη καθοδική πορεία η οποία θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν που διαπιστώθηκε ως πιθανή με βάση τα στοιχεία από την ΠΕ.

(90)

Η προαναφερθείσα οικονομική κατάσταση έχει περιορίσει τις επιχειρηματικές επιλογές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Αφενός, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν θα είναι σε θέση να διευρύνει τη βάση των πελατών του στην ΕΕ, λόγω του ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κύριοι ανταγωνιστές του στην αγορά της Ένωσης (δηλ. οι αμερικανοί παραγωγοί) έχουν σταματήσει τις εξαγωγές τους στην ΕΕ. Και αφετέρου, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί η πίεση που ασκείται στον κοινοτικό κλάδο παραγωγής από την αύξηση της παραγωγής για δεσμευμένη χρήση, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι οικονομικές προοπτικές για τα προϊόντα επόμενων σταδίων παραγωγής (όπως οι αιθυλενοαμίνες, τα φυτοφάρμακα και οι καταλύτες) μπορούν να αντισταθμίσουν την πίεση στην αγορά των αιθανολαμινών.

(91)

Σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν σημαντικά οι αμερικανικές εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε επανάληψη της ζημίας. Οι αμερικανοί παραγωγοί χάνουν τις παραδοσιακές αγορές, ενώ η υπερπροσφορά MEG ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής αιθανολαμινών οι οποίες θα πρέπει να πωληθούν σε άλλες αγορές εκτός των ΗΠΑ. Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, ο οποίος υφίσταται πίεση από τις ήδη υπάρχουσες εισαγωγές από τις ΗΠΑ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, χωρίς να έχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση για να αντιμετωπίσει το επιζήμιο ντάμπινγκ παρά μόνο μέσω της συνέχισης των δασμών αντιντάμπινγκ. Δεν έγινε καμία διαπίστωση η οποία να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή δεν θα επιδεινωθεί στην περίπτωση που επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων.

Ζ.   ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

(92)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης συνολικά. Ο προσδιορισμός του κοινοτικού συμφέροντος βασίστηκε σε εκτίμηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών, δηλ. του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, των εισαγωγέων, των εμπόρων, των χονδρεμπόρων και των βιομηχανικών χρηστών του υπό εξέταση προϊόντος.

(93)

Υπενθυμίζεται ότι, στις προηγούμενες έρευνες, είχε θεωρηθεί ότι η θέσπιση μέτρων δεν αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης. Επιπλέον, η παρούσα έρευνα είναι έρευνα επανεξέτασης λόγω της επικείμενης λήξης των ισχυόντων μέτρων, δηλαδή ανάλυση μιας κατάστασης στην οποία εφαρμόζονται ήδη μέτρα αντιντάμπινγκ.

(94)

Με βάση τα στοιχεία αυτά εξετάστηκε αν, παρά το συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διατήρηση των μέτρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.

2.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(95)

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική ντάμπινγκ ήταν ακόμη παρούσα κατά τη διάρκεια της ΠΕ και ότι υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η πρακτική ντάμπινγκ για το υπό εξέταση προϊόν καταγωγής ΗΠΑ και να επαναληφθεί η πρόκληση ζημίας στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

(96)

Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έχει αποδειχθεί βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τη θετική εξέλιξη των περισσότερων οικονομικών δεικτών. Τα προηγουμένως επιβληθέντα μέτρα αντιντάμπινγκ συνέβαλαν στην αποκατάσταση της αποδοτικότητας και επέτρεψαν ικανοποιητικές αποδόσεις για τις επενδύσεις. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων για το 2010. Επομένως, είναι προς το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης να διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα κατά των εισαγωγών καταγωγής ΗΠΑ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

3.   Συμφέρον των εισαγωγέων και των εμπόρων/χονδρεμπόρων

(97)

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν συνεργάστηκε κανείς έμπορος ή χονδρέμπορος, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η απουσία ή η συνέχιση των μέτρων δεν έχει σημαντικές συνέπειες για τα εν λόγω μέρη. Επιπλέον, από την έρευνα δεν προέκυψε η ύπαρξη τυχόν μη συνδεδεμένων εισαγωγέων, αφού όλες οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΗΠΑ στην Ένωση γίνονται μέσω εισαγωγέων συνδεδεμένων με τους αμερικανούς παραγωγούς-εξαγωγείς.

(98)

Η συνέχιση των μέτρων δεν θα μεταβάλει τη σημερινή κατάσταση των συνδεδεμένων εισαγωγέων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησαν κέρδη κατά τη διάρκεια της ΠΕ σε περιθώρια ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Εν πάση περιπτώσει, τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση, τα συμφέροντα των συνδεδεμένων εισαγωγέων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συμφερόντων των εξαγωγέων-παραγωγών, αφού οι τελευταίοι μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των συνδεδεμένων εισαγωγέων. Υπενθυμίζεται ότι τα συμφέροντα των εξαγωγέων-παραγωγών δεν αποτελούν μέρος της ανάλυσης για το συμφέρον της Ένωσης.

4.   Συμφέρον των βιομηχανικών χρηστών

(99)

Με βάση το γεγονός ότι τυχόν παράταση των μέτρων θα αποτελεί τρίτη ανανέωση των μέτρων αντιντάμπινγκ, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο συμφέρον των βιομηχανικών χρηστών.

(100)

Ενδιαφέρον για την παρούσα έρευνα εκδήλωσε μόνο ένας χρήστης ειδικευμένος στην παραγωγή esterquats για μαλακτικά υφασμάτων. Τα esterquats παράγονται με βάση την ΤΕΑ και χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά υφασμάτων, διατίθενται δε στο εμπόριο από εταιρείες όπως η Unilever, η Henkel, η Colgate Palmolive, η Procter & Gamble και η Benckiser/ Reckitt. Ο εν λόγω βιομηχανικός χρήστης κατά τη διάρκεια της ΠΕ προμηθεύτηκε αιθανολαμίνες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Οι εισαγωγές για τον βιομηχανικό αυτό χρήστη αντιπροσώπευαν ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ (μεταξύ 15 % και 25 % - το ακριβές ποσοστό δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί για λόγους προστασίας του απορρήτου).

(101)

Ο μοναδικός βιομηχανικός χρήστης που συνεργάστηκε υποστήριξε ότι οι χρήστες της Ένωσης υποφέρουν από τα μέτρα αντιντάμπινγκ λόγω του ότι εξαρτώνται από τις εισαγωγές αιθανολαμινών για να καλύψουν τη ζήτηση στην ΕΕ. Υποστήριξε επίσης ότι οι χρήστες της Ένωσης λειτουργούν στο πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικών και ευαίσθητων όσον αφορά τις τιμές αγορών, υφιστάμενοι πίεση από τους παραγωγούς προϊόντων επόμενων σταδίων παραγωγής. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν πρώτες ύλες στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, προκειμένου να ελαχιστοποιούν το κόστος. Επομένως, σύμφωνα με τον εν λόγω βιομηχανικό χρήστη, οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των αιθανολαμινών θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και υπονομεύει την αποδοτικότητά του. Συνεπώς, κατάληξε το μέρος αυτό, η παράταση των μέτρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, αφού η προαναφερθείσα κατάσταση θα βελτιωνόταν εάν έληγε η ισχύς των μέτρων αντιντάμπινγκ.

(102)

Διαπιστώθηκε ότι, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, το κόστος παραγωγής της ΤΕΑ αντιπροσώπευε σημαντικό ποσοστό (μεταξύ του 20 % και του 30 %) του συνολικού κόστους παραγωγής esterquats για τον μοναδικό βιομηχανικό χρήστη που συνεργάστηκε. Είναι σαφές ότι η κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ θα μείωνε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το βάρος που συνεπάγεται το κόστος της ΤΕΑ ως πρώτης ύλης για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η εταιρεία αυτή προμηθεύεται πολύ μεγάλες ποσότητες TEA από τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής, οι επιπτώσεις οποιασδήποτε αλλαγής στα μέτρα αντιντάμπινγκ δεν αναμένεται να είναι σημαντικές για τον συγκεκριμένο βιομηχανικό χρήστη. Από την άποψη αυτή η Επιτροπή μελέτησε τις επιπτώσεις των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας όσον αφορά τη χρήση αιθανολαμινών που εισάγονται από τις ΗΠΑ στον τομέα των esterquats. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι συνολικές επιπτώσεις των δασμών αντιντάμπινγκ είναι μέτριες (μεταξύ 1 % και 5 %, το ακριβές ποσοστό δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί για λόγους προστασίας του απορρήτου) στον κύκλο εργασιών της σχετικής εταιρείας. Αυτό εξηγεί γιατί η εταιρεία ήταν σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στον τομέα αυτό παρά τη σημαντική αύξηση στις τιμές των αιθανολαμινών έως την ΠΕ και παρά την ύπαρξη των μέτρων αντιντάμπινγκ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα esterquats αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο μέρος του συνόλου των δραστηριοτήτων αυτού του βιομηχανικού χρήστη.

(103)

Εξετάστηκε, επίσης, η εξέλιξη των τιμών της TEA κατά την περίοδο μετά την ΠΕ και οι επιπτώσεις της στο κόστος παραγωγής του μοναδικού βιομηχανικού χρήστη που συνεργάστηκε. Σχετικά με το θέμα αυτό, υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των αιθανολαμινών μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο μετά την ΠΕ. Με δεδομένη την παρατηρηθείσα εξέλιξη των τιμών της TEA και τη διάρθρωση του κόστους στον τομέα των esterquats, θεωρείται ότι η επίδραση της ΤΕΑ στο συνολικό κόστος παραγωγής του τελικού προϊόντος μειώθηκε κατά την περίοδο μετά την ΠΕ. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι, για το συγκεκριμένο αυτό βιομηχανικό χρήστη, η μείωση των τιμών της TEA μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κόστους της TEA κατά 20 % έως 25 %. Η αντίστοιχη επίδραση στο συνολικό κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων θα ήταν μείωση από 15 % έως 20 %.

(104)

Επίσης, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της τυχόν παράτασης των μέτρων αντιντάμπινγκ για τον μοναδικό βιομηχανικό χρήστη που συνεργάστηκε, βάσει της προηγούμενης οικονομικής του επίδοσης, ιδίως σε σχέση με την αποδοτικότητα και τις πωλήσεις του. Όσον αφορά την αποδοτικότητα διαπιστώθηκε ότι, κατά την υπό εξέταση περίοδο, παρά τα ισχύοντα μέτρα, ο μοναδικός βιομηχανικός χρήστης που συνεργάστηκε πέτυχε οριακή αποδοτικότητα για τα προϊόντα που περιέχουν αιθανολαμίνες. Όσον αφορά τις πωλήσεις διαπιστώθηκε ότι ο μοναδικός βιομηχανικός χρήστης που συνεργάστηκε αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές προϊόντων που περιέχουν αιθανολαμίνες, ενώ οι πωλήσεις του στην Ένωση ελαφρώς μειώθηκαν. Οι προαναφερθείσες τάσεις ίσχυαν εξίσου τόσο για τα προϊόντα που παρήχθησαν με αιθανολαμίνες καταγωγής ΗΠΑ όσο και για εκείνα που παρήχθησαν με αιθανολαμίνες καταγωγής ΕΕ. Επομένως, είναι σαφές ότι η ύπαρξη των μέτρων αντιντάμπινγκ δεν είχε καμία επίπτωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της εταιρείας όσον αφορά τις πωλήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία ήταν σε θέση να εξακολουθήσει να έχει καλές επιδόσεις στις πωλήσεις και την αποδοτικότητά της χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προαναφερθείσα κατάσταση θα άλλαζε σε περίπτωση παράτασης των μέτρων αντιντάμπινγκ.

(105)

Τέλος, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο περιορισμός της αγοράς για τους βιομηχανικούς χρήστες συνδέεται άμεσα με τις ελλείψεις στην προσφορά αιθανολαμινών από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

(106)

Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια της ΠΕ, οι επιπτώσεις των δασμών αντιντάμπινγκ στο κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων για τον βιομηχανικό χρήστη που συνεργάστηκε είναι μάλλον περιορισμένες και η κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ θα τον ανακούφιζε μόνο οριακά. Επιπλέον, η κατάσταση κατά την περίοδο μετά την ΠΕ όσον αφορά τις τιμές της TEA είχε ήδη θετικό αντίκτυπο στη διάρθρωση του κόστους της εταιρείας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον μοναδικό βιομηχανικό χρήστη που συνεργάστηκε. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι κανένας άλλος χρήστης δεν συνεργάστηκε στην έρευνα και δεν υποβλήθηκαν περαιτέρω σχετικές πληροφορίες από κανένα μέρος για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, συνάγεται ότι η προαναφερθείσα ανάλυση ισχύει εξίσου για όλους τους βιομηχανικούς χρήστες που ενδέχεται να εμπλέκονται στην αγορά αιθανολαμινών.

5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(107)

Η έρευνα έδειξε ότι τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ συνέβαλαν στην ανάκαμψη του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα ωφελούνταν από την παράταση των μέτρων, διότι θα μπορούσε να διατηρήσει τα σημερινά κερδοφόρα επίπεδα τιμών και να πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις. Τυχόν κατάργηση των μέτρων θα έθετε σε κίνδυνο την εν λόγω διαδικασία ανάκαμψης, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο τμήμα ΣΤ πιο πάνω. Επομένως, η παράταση των μέτρων είναι προς το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

(108)

Δεν φαίνεται να υπάρχουν μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς ούτε εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανεξάρτητοι έμποροι/ χονδρέμποροι. Όλες οι εισαγωγές καταγωγής ΗΠΑ γίνονται μέσω συνδεδεμένων εμπόρων, οι οποίοι, ενώ τα μέτρα ήταν σε ισχύ, διαπιστώθηκε ότι πέτυχαν κατά τη διάρκεια της ΠΕ περιθώρια κέρδους που συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς.

(109)

Επιπλέον, κατά το παρελθόν, φάνηκε ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν είχαν ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των χρηστών. Βάσει των πληροφοριών που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έρευνας, οποιαδήποτε αύξηση τιμών (αν υπάρξει), απορρέουσα από την επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ, δεν φαίνεται δυσανάλογη, αν συγκριθεί με το όφελος που θα προκύψει για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης από την άρση των στρεβλώσεων που προκαλούν στο εμπόριο οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

(110)

Επομένως, όσον αφορά το συμφέρον της Ένωσης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος που να δικαιολογεί την κατάργηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ.

(111)

Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν κατά των εισαγωγών αιθανολαμινών καταγωγής ΗΠΑ.

Η.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(112)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει του οποίου επρόκειτο να προταθεί η διατήρηση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων. Επίσης τους δόθηκε χρόνος για να υποβάλουν παρατηρήσεις και επιχειρήματα μετά την κοινοποίηση. Οι σχετικές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν αναλύθηκαν, αλλά δεν οδήγησαν σε μεταβολή των ουσιωδών πραγματικών περιστατικών και του σκεπτικού βάσει των οποίων αποφασίστηκε η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ.

(113)

Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχει πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ (μάλιστα με πιθανή αύξηση του όγκου των εξαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ) καθώς και πιθανότητα επανάληψης της ζημίας.

(114)

Ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ένας από τους δύο παραγωγούς-εξαγωγείς που συνεργάστηκαν δεν εφάρμοζε πρακτική ντάμπινγκ και (επομένως) υποθέτοντας ότι και στο μέλλον το δικό του μερίδιο εισαγωγών από τις ΗΠΑ δεν θα αποτελούσε αντικείμενο ντάμπινγκ, συντρέχουν οι συνθήκες για τη συνέχιση της επιβολής του δασμού βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 2.

(115)

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές αιθανολαμινών καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1583/2006 του Συμβουλίου, πρέπει να διατηρηθούν.

(116)

Κρίνεται επίσης ότι τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν για μια πρόσθετη περίοδο δύο ετών μόνο, μεταξύ άλλων για τους ακόλουθους λόγους: υπάρχει πιθανότητα επανάληψης του επιζήμιου ντάμπινγκ λόγω του ότι i) η πρακτική ντάμπινγκ εκ μέρους αμερικανών παραγωγών-εξαγωγέων συνεχίστηκε, παρά τα ισχύοντα μέτρα, και ii) αναμένεται να αυξηθούν οι εισαγωγές στην Ένωση εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ύψους 60 000 τόνων των ΗΠΑ και της έλλειψης αντίστοιχης εγχώριας ζήτησης ικανής να την απορροφήσει. Επιπλέον, σε έναν από τους μη συνεργασθέντες αμερικανούς παραγωγούς έχει επιβληθεί αυτή τη στιγμή ο υψηλότερος δασμός αντιντάμπινγκ και, κατά συνέπεια, έχει πολύ σοβαρό κίνητρο να επιστρέψει στην αγορά της Ένωσης στην περίπτωση που τα μέτρα καταργηθούν. Επίσης, διαθέτει το αναγκαίο δίκτυο διανομής, αφού πωλεί άλλα χημικά προϊόντα στην αγορά της Ένωσης και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θεωρεί την ΕΕ σημαντική εξαγωγική αγορά.

(117)

Επιπροσθέτως, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ αναμένεται να εξαφανιστεί σταδιακά έως το 2013 και στην Ένωση υπάρχουν σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας έως το τέλος του 2010. Οι λόγοι αυτοί, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των επιπτώσεων της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην αγορά των αιθανολαμινών (τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ένωσης που είναι και σημαντικότερο), αιτιολογούν τον περιορισμό της διατήρησης των μέτρων στα δύο χρόνια,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αιθανολαμινών που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 2922 11 00 (μονοαιθανολαμίνη) (κωδικός TARIC 2922110010), ex 2922 12 00 (διαιθανολαμίνη) (κωδικός TARIC 2922120010) και 2922 13 10 (τριαιθανολαμίνη), καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που ισχύει για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και παράγονται από τις εταιρείες που απαριθμούνται παρακάτω έχει ως εξής:

Εταιρεία

Δασμός αντιντάμπινγκ

(ευρώ ανά τόνο)

Πρόσθετος κωδικός ΤΑRIC

The Dow Chemical

Corporation

2030 Dow Center

Midland, Michigan 48674

ΗΠΑ

59,25

A115

INEOS Americas LLC

7770 Rangeline Road

Theodore, Alabama 36582

ΗΠΑ

69,40

A145

Huntsman Chemical

Corporation

3040 Post Oak Boulevard

PO Box 27707

Houston, Texas 77056

111,25

A116

Όλες οι άλλες εταιρείες

111,25

A999

3.   Εάν δεν υπάρχει διαφορετική διάταξη, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τους τελωνειακούς δασμούς.

4.   Στις περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, κατά συνέπεια, η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή υπολογίζεται αναλογικά για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 145 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (22), το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα προαναφερθέντα ποσά, μειώνεται κατ’ αναλογία της πράγματι πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει για περίοδο δύο ετών.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

E. SALGADO


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 56 της 6.3.1996, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 28 της 2.2.1994, σ. 40.

(4)  ΕΕ L 294 της 25.10.2006, σ. 2.

(5)  ΕΕ C 71 της 18.3.2008, σ. 13.

(6)  ΕΕ C 270 της 25.10.2008, σ. 26.

(7)  Ethylene Oxide & Glycol Market Outlook by PCI Xylenes & Polyesters Ltd (στο εξής PCI), τεύχος Οκτωβρίου 2008.

(8)  Chemical Economics Handbook Product Review-Ethanolamines-SRI Consulting, Ιανουάριος 2009, 642.5000 A, σ. 14-15.

(9)  PCI, τεύχος Ιανουαρίου 2009.

(10)  PCI, τεύχος Απριλίου 2009.

(11)  Έκδοση Tecnon OrbiChem, 17 Μαρτίου 2009.

(12)  Έκδοση SRI, Ιανουάριος 2009.

(13)  Έκδοση Tecnon OrbiChem, 17 Μαρτίου 2009.

(14)  Έκδοση Tecnon OrbiChem, 17 Δεκεμβρίου 2008.

(15)  PCI, τεύχος Απριλίου 2009.

(16)  Με βάση τα στοιχεία για την κατανάλωση και τα σχέδια επέκτασης που δημοσιεύτηκαν στην έκδοση SRI τον Ιανουάριο του 2009.

(17)  PCI, τεύχος Απριλίου 2009. Έκδοση Tecnon OrbiChem της 17ης Δεκεμβρίου 2008 και της 17ης Μαρτίου 2009.

(18)  PCI, τεύχος Απριλίου 2009.

(19)  Εκδόσεις Tecnon OrbiChem 17 Μαρτίου και 14 Αυγούστου 2009.

(20)  Έκδοση Tecnon OrbiChem, 17 Μαρτίου 2009.

(21)  Έκδοση Tecnon OrbiChem, 14 Αυγούστου 2009· Εκδόσεις ICIS της 15ης Απριλίου 2009 και της 19ης Απριλίου 2009· στοιχεία PCI (τεύχη Νοεμβρίου 2008 έως και Ιουλίου 2009).

(22)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.


Top